Új hozzászólás Aktív témák
-
floatr
veterán
"beszélj a Cisco-val." -- azt üzenték, hogy használjunk linux-ot
Vicces, hogy eddig az volt a mondás, hogy win alatt minden megy, a linugz meg szar, mert jópár dolog hiányzik (pl szokásos: autodesk és adobe nem termel rá), most meg a cisco a kötsög mer a win64-re nincsen megfelelő kliens, pf...
"nálam mennek." -- a múltkor elmondtam h mit használok, korábban 2, most 3 gigával. Arra annyit mondtál h nem átlagos. Mondtam, hogy még win2k-val, és XP-vel is simán belefétek a keretbe, még maradt is hely paszinász(ok)nak. De nem sikerült rájönni, hogy az alapinstallon mit kéne tuningolni vistánál, hogy ne legyen vele gondunk.
"Windows-on nem szokás kernelt cserélgetni, de az összes többit megteheted. még ablakkezelő is van többféle." -- Bizonyára. A probléma ott kezdődik, hogy ha valamit lecserélsz, az a win esetében már tweakelésnek/hekkelésnek számít, amire a legtöbb alkalmazás nincsen felkészítve, mert minden leginkább az alapinstallra van rágyúrva. Magyarán ha esetleg találsz valamit, amit inkább használnál az alap helyett (ez gondolom megy hálózatmanagement, és filerendszer szintjén is -- igényeidnek megfelelően), akkor lesz egy rakás alkalmazásod, ami használhatatlanná válik. Nem moduláris, nem erre van kitalálva.
Ez van, mások az igények, mások az alapelvek
-
floatr
veterán
Pl menjen 64 biten a cisco vpn kliens. Vagy menjenek a szokásos alkalmazások anélkül h az oprencer megegye előlük az erőforrásokat. Ha nem tetszik egy komponens, akkor lecserélem, kezdve a kerneltől az ablakkezelőn keresztül egészen a legapróbb marhaságig.
Hogy ez most átlagos vagy sem, az más kérdés...
-
pl. ingyenes oprendszert akar warez nélkül, vagy szeretne olyan programokat futtani, amik csak linuxon mennek, netán megtetszett neki a repo-ból való egyszerű program installálás, vagy tetszik neki a linux akármelyik funkciója, képessége, ami windows-ra nem, vagy több utánajárással érhető el.
-
5h4rK
tag
"jobban alakítható"
Szoval szerinted ez is egyik elonye a Windowsnak? Az OS X -hez kepest lehet ( bar nem hasznaltam es nem ismerem ), de a Linuxhoz viszonyitva biztos nem beszelhetunk ilyen elonyrol. Elismerem, ahhoz hogy ugy alakitsd a Linuxot ahogy akarod nagyon kell erts hozza, de messzemenoleg tobb "opciod" van mint a Win eseten.
-
mogyesz
aktív tag
Lehet, hogy a fél M$ indiai, de ők otthon maradtak :-)
Ha gonosz akarnék lenni - végül is magas labdának tekinthetném, de nem tekintem -, vonhatnék párhuzamot a példám, a Te példád, és a Windows között, de nem teszem
Nem célom, és tényleg gonosz lenne...
Én is ismerek vérprofi - jó értelemben - indiai kollégát is.
Egyébként arra akartam kijukadni, amit Te mondtál, hogy nem csak nálunk ért sokmindenki mindenhez, hanem pl. indiában is...
-
mogyesz
aktív tag
csak ezt jobban ismerjük, látjuk, tapasztaljuk.
Az indiai kollégák sem jobbak, náluk is ért mindenki mindenhez, ma portás, holnap villanyszerelő, holnapután HR-es. Mindenhez van doksijuk! De ha a doksi nem jó valahol, megáll a tudományuk...
Legszebb emlékem az volt, amikor 3-as RHEL install doksit hozott magával, és 4-est installált. Bakker egész éjjel(!) ott ált a konzol előtt, és végtelen ciklusban kezdte újra, és újra... Semmi extra nem volt, csak maga az oprendszer, alapban... De egy képernyőkép nem egyezett a monitoron megjelenővel, és nem értette: biztos Ő rontotta el, és újra kezdte... Másnap reggel elmeséltük neki mi a baj, rá 2 napra hazamnet...
Pedig Ő IT-s kolléga volt... from India...
-
mogyesz
aktív tag
"ha visszaolvasod, látod, hogy csak "oda" megy a fikázás" - azért ha visszanézzük, találhatunk, igaz finomabb koreográfiával, mint viszont...
"vissza egy rossz szót sem mondtam"
Nem is rád értettem ám...
Figyu!
Ebben az országban van kb. 10 millió labdarúgó szakember is - ezt rég tudjuk -, és a válság kapcsán kiderült, hogy van 10 millió pénzügyi zsenink is. Miért pont a Windows-hoz, vagy a Linuxhoz ne értenének az emberek?szerk:
ui.: menjek, megváltoztassam az avatarom, nehogy egy áruló pingvines beszélget a windowsossal legyen belőle?? -
mogyesz
aktív tag
[I]"Valaki emléxik még, miről szól eredetileg ez a topic? Miért kell mindenből Linux vs. M$ vitának lennie?"
a cikk témája: "a linuksz lenyomhatja a windowst"[/I]
Bocs, lemaradt: Ha visszaolvasod szinte csak fikázás megy oda-vissza, és nem igazán a téma mentén... Mi a szar a Linuxban, mi a szar a Vistában, biztos szar a géped, etc...
-
mogyesz
aktív tag
De a hozzászólások nagyrésze szvsz flame.
Az értelmes vita ok, de itt mindkét oldalról vannak, akik a saját igazukat nyomják, meg sem próbálják megérteni a másikat...
Mi ~70-30%-ban Linux - Windows szervereket, 95-5%-ban Win - Lin desktopokat üzemeltetünk, mindkét oldalnak vannak előnyei, vannak hátrányai, mégsem szidom egyiket sem.
Office 97(!) licenszünk volt, de frissítéskor OOO került fel. Megszokták a userek is...szvsz az eeepc - netbook kategóriába, legalábbis amire kitalálták, bőven elég a Linux.
Kollégának is XP kellett rá - 901-esAsus - és pont tegnap hívott, h nincs szinte semmi rajta, mégis elfogyott már szinte a c:\-n a hely. (SZVSZ windows frissítések miatt) Megoldás: írtam neki, hogyan tudja a program filest áttenni D-re. (Particionálni nem lehet, egy 4 és egy 16G-s SSD van benne, a 16-os jóval lassabb, így arra nem érdemes oprendszert rakni.) Mint a fentiekből is látszik, eredetileg Linux-os volt, de Ő nem ért hozzá, és nincs kedve megtanulni... Röhej az, hogy VPN-en bejelentkezik a céghez, és RDPn Wint használ... Ehhez minek XP, nem tudom, de nem vitázok. Ha nem akarja, nem kell, nem erőszak a Linux...)A notimon dual-bootban van XP és Ubuntu is, főként Ubi fut, de van, ami Wine alatt sem fut, így átbootolok XP-re... (Van rajta Vmware-es XP is, de mindenre az sem jó Nekem)
Asztalin Win7 van, asszony notiján szintén - Ő azt szereti, Én nem erőltetek rá semmit -, eeepc-n szintén Ubuntu. Ha kell róla wines dolog, ott az RDP...A 2 Win7 még az M$ féle ingyenes, egy vagyon lessz megvenni, ha lejár az ingyenesség. :-)
-
Sanyix
őstag
"és mit ad isten..."
Olyat is mutass amikor nem ilyen szép szabályokat betartó programok használják ;)
Ugyanis ez inkább egy formai szabály, megvan engedve bélának hogy az ő óttóversen.exe programja xvxcvjxhxdhvsdghjgjdgfdgfdkkgdfj néven írja be magát a registrybe. Úgy már nem olyan szép mi?
"nem, te most kötöszködsz."
Ezt énis írhattam volna jópár megjegyzésedre.
Te is milyen relativizálós vagymondtam már, leszarom hogy más milyen, ez ilyen és kész
másnál is belekötnék.
-
Sanyix
őstag
nem tudná letölteni az összetevőket
ez mekkora szar már. Azt miért nem tudja? nemmegy a dáánlód? hogy van hogy a többi program feltelepül telepítéskezelő nélkül, sőt még egy sima zipes kicsomagolással is?
Lassú a netem? peersze. A szüttyögés elején már rég túl volt a letöltésen... vagy az akkora 900 kbyte/sec-es letöltés nem volt elég?"tehát igaz, de mégsem. követlek."
Ennyire nem ismered az imádott rendszeredet? Nem tűnt fel, hogy főleg az m$ programok még a saját mappájukon kívül vagy 80 helyre rakosgatnak fájlokat? (system32, prog files common akármi, és még lehetne sorolni)."én szoktam még videotelefonálni, képeket megosztani és néha játszani is."
Azt ezekben mi 56 mega? Ezek a kódok normál esetben max kbyteokat foglalnak. De most hogyvan már hogy jelentősen bonyolultabb, több dologra képes nagyon sok soros lefordított programok még mindig százkilobájtokban, vagy max néhány megabájtban mérhetők egy ilyen egyszerű program mint a wlm 56 mbyte?
Az is fura, hogy ezekre képes jópár más program, mégis kisebbek és gyorsabbakTényleg a videotelefonálás hogy megy? Nemrég még simán hanggal se lehetett használni az msnt hogy ne szakadjon 2 másodpercenként, miközben ventrilo, ts meg skype-al órákig lehetett beszélni mellesleg jobb hangminőségben?
"te már csak tudod. miért nem írsz valami hatékonyabbat?"
Jó kis ovis marhaság. De megmondom miért. MERT NEM AZ ÉN DOLGOM, és mert minek ha már mások megtették helyettem?
-
Sanyix
őstag
"én mást hallottam. tudtommal már érettségit is lehet linuxon/linux-szal..."
Jól hallottad, csakhogy az érettségi kb 2 óra, és a számtech oktatás több évig tart... na ott nem válassztasz. Érettségin is kötekedésnek veszik ha linuxozni akarsz.
" szerintem logikus dolog, hogy valaki "ránézésre" akar tudni mindent, ahelyett, hogy utánanézzen egy leírásban? az autódat megszereled fejből?"
Szerintem nem logikus. Talán egyszerűbb lenne úgy hogy józsi programja/ és azon belül minden ami ahhoz a programhoz tartozik.
Vagy akár egy mappa tele programnév.ini-kkel. Ránézésre lehet tudni mihez tartozik, utánanézés nélkül.Ja autómat is szerelgetem valamennyit utánanézés nélkül, pl a kerékcserének nem kell utánanézni, sőt a hűtőfolyadék utántöltésének sem...
"azt mondtam új, nem azt, hogy más.
Nálam a "teljesen új", egy alapokról újrakezdett dolgot jelent...
-
Sanyix
őstag
ja énis észrevettem, a traumát az okozza, hogy az install gomb megnyomása után feltelepíti a live telepítő telepítőjét, ami feltelepíti a wlm telepítő telepítőjét, ami telepíti a wlm telepítőt, ami végre feltelepíti a wlm-et, mindezt akár 20 perc szüttyögéssel. Na ez a trauma.
Ha 56 megát foglalna (márpedig ez nem igaz, max a wlm mappája ennyi, de ugye winen elszór mindenhol minden szart, megbízhatóbb a partició szabad területét nézni), az is sok. Mi 56 mega egy szöveges üzenőprogramban? És mi foglal 24 mega ramot egy üzenőprogramban, hol vannak brutális részletességű 3d modellek, és brutális felbontású sok textúra abban, sehol?
Na igen, az optimalizálatlanság, a felesleges erőforráspazarlás... pont mint a flight simulatorok, azok is aztán mintapéldái az igénytelenségnek (bmp-s textúrák
több tízezer külön fájlban)
-
Sanyix
őstag
"középiskola végéig debianon toltam, olyan szinten, hogy az egyik admin voltam. mit is nevelnek belém?"
Most kb az egyetlen kivételt mondod? Mert ha megkérdeznél ma egy gyereket mi az az os, azt mondaná vindóz. Mit tanul? windózt meg wördöt. Ennyi. Minden iskolában ez van. Választás nincs.
A registry meg tényleg szar, lehet hogy nem lassít, de nehezen átlátható(nem lehet tudni ránézésre mi mihez tartozik, csak utánanézve), és egy szeméttdomb (tökmindegy hogy nem lassít, de otthon a szobádban sem hagysz ott minden szemetet ugye?).
Vista sp3 létezik? hmm én még csak sp2-nél tartok
"Win7 pedig egy teljesen új rendszer"
Ha teljesen új rendszer lenne nem win-nek hívnák, és nem lenne kompatiblis a winnel...
-
D4rkAv3ng3r
senior tag
Na gondoltam, hogy jössz és majd ködösítesz.
Na nehogy már azt mondjad, hogy a regisztrációs adatbázis nem egy félresikerült marhaság??!!
Konkrétan: ha használod is a gépet nem csak netre használod és sokszor telepítgetsz, akkor uninstallkor egy csomó szemét bentmarad. Ez tény. Ezért írtam, hogy kell egy normális eltávolító program (pl. Revo de lehet más is),mert a fölösleges regisztrációs kulcsok főleg ha sok van akkor igenis lassítják a gépet, ez is tény. Nem árt még persze egy Karbantartó progi is ami a használtaon kívüli szemetet is kitakarítja.
Próbáld meg letörlni például a Nero-t és nézd meg egy karbantartó progival mennyi szemetet hagy maga után, de igaz ez a legtöbb játékra is. Stalker - CS után vagy 100 db bejegyzést kellett kigyomlálni.Akkor lehet te Linux suliba jártál de jobb ha tudod a legtöbb iskolában bizony Windows fut, és általában az is XP.
-
D4rkAv3ng3r
senior tag
Ez nem így van!
Elárulom neked mi a helyzet úgy, hogy én mindkettő OS-t szeretem és használom is, szóval fanboy nem vagyok.Már az iskolában az emberbe belenevelik a windows használatát, semmi alternatíva. Én általános iskolában már tanultam informatikát. Amikor az OS volt a tananyag nekem még tanították általánosan mi az OS, mire való. és azt is, hogy létezik Linux, Apple. Persze mutatni nem mutattak, nem tanították egyiket se akkoriban Win 98 volt még csak azt tanították.
Mi a helyzet ma? Egy srác mostani infó füzetét megnéztem. Mi a Winows? Az a szoftver (!!) ami a számítógép használtaához elengedhetetlen. WTF?? Na ezek után kár magyarázni az ilyen gyerekeknek mi a Linux, OSX...Visszatérve rám én is Win-t használok már gyerkkorom óta, csak én nyitott voltam más alternatív OS-ekre is. Kubuntu-val kezdem és meg vagyok vele elégedve, mondjuk Win.-t elég jól ismerem, szóval átlagnál jobban értek hozzá. Nem logikátlan hanem tényleg más és jobb. Ez van.
Mi a gondom a Win-nel? Azt, hogy végre azt a vacak registry database-t elfeljethenék már, mert az a rendszer átka. Én persze ezt a gyengeséget kivédem Revo Uninstaller-ral, de egy átlagnál rosszabb felhasználó nem használ iylet, nem érdekli, csak azt veszi észre, hogy lassul az a Windows minél öregebb...
Szóval az MS-nek alapjaitól kelene pár dolgon változtatni, és a Win 7 sem váltja meg a világot nyugodtan nevezhetnék azt Vista SP3-nak is ingyen ...
VaniliásRönk: Nem én értelmesebben írok és értelmesebb is vagyok, mint te olvasd el az egész fröcsögés nélküli hsz.-em, csak a te hülyeséged és szakmai tudtalanságod idegesítő. Jótanács: Ha nem értesz egy OS-hez ne fikázz, mert nem szar az ami meghaladja a Te képességeidet!
-
törölt tag
Figyelj ha valami konkrét problémád van velem javaslom keress privátban.
Szerintem egy habos kakaó mellett akár személyesen is lehet személyeskedés nélkül bizonygatni mitől jobb egy Debian alapú szerver mint a 2k8r2.
Szóval pistike magatartás off/konkréte bizonyitékért meg keress priviben. -
Csakénvagyok
őstag
Én a népszerűséget nem nevezném rögtön perdöntőnek. Már kismilliószor ki lett tárgyalva az M$ politikája hogy tartsa népszerűnek az OPrendszerét, nem megtűrve hanem direkt nyitvahagyni kapukat. És hogy a win7 annyira népszerű volt még beta verzióban az azért volt mert végre legálisan lehetett korszerű windowst ingyen használni. Természetesen a hülyéje warez oldalról szedte le.
Szóval ez az M$ politikája. -
dark100
aktív tag
Sajnalom de konkretan a belso dokumentumokat kell csak nezni, mert az tarja fel mit gondolnak... Ha Google nem mondja hogy gonosz akkor te hiszel az artatlansagaban? Ez uj!
Amugy az m$ egyre jobban fel a Linuxtol. 1998-ban meg ok hataroztak meg a technologiai fejlodes iranyat, buszkek is voltak ra. Ez mara mar kicsuszott a kezukbol. Win 7 ide vagy oda, a vilag fuggetlenedik toluk.
-
Morden24
nagyúr
Tökmindegy, ha a júzer nem tudatos a Windows-vásárlásnál, akkor nem tudatos a Linux-vásárlásnál sem, ergo a dolog optikáján sokat nem változtat.
Amúgy ha már felhozod az FSF-et, akkor hozzáfűzném, hogy a mai napig a Lin igazi problémájának a termékpropagáció (szinte) teljes hiányát tartom.
Amiben persze az a poén, hogy amikor mégis rászánják magukat, hogy csinálnak ilyesmit, akkor összejön egy Win7sins típusú marhaság, ami az átlagjúzert rohadtul nem érdekli, a régi júzerek már rég tudják, ergo új felhasználókat az ilyesmi nem nyer, csak a régieket fűti fel. Hm. -
WonderCSabo
félisten
Na akkor jól gondoltam.
Viszont az a szomorú, hogy HP nx9010 (2,8GHz P4, 512MB RAM...) -on simán elfutna a Win7, de a RAM miatt elvérzik. Nem csoda, hogy 1GB a min. Tudom, hogy ez természetes, hisz manapság 1GB RAM se sok, de a 266os DDR RAMOT nem tom nagyon bővíteni értelmes áron...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Logitech G923 Racing Wheel and Pedals Xbox One/PC Kormány És Pedálsor
- eladó 4db 2TB NASware WD red (WD20EFAX)
- Xiaomi Redmi Note 13 Pro+ 5G 512GB 12GB RAM - 2027. FRBRUÁRIG GARANCIÁS / akár beszámítással is
- ÚJ Lenovo LOQ 15ARP9 - 15.6" FullHD IPS 144Hz - Ryzen 7 7435HS - 24GB - 512GB - RTX 4050 - 2 év gari
- LG OLED42C44LA 2 Év Gyári Garancia
- Lenovo ThinkPad 40AF docking station (DisplayLink)
- BESZÁMÍTÁS! 850W ASUS ROG STRIX Gold tápegység garanciával hibátlan működéssel
- Apple iPhone 13 Mini 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G4 - i5-7GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I Cam I W10 I Garancia!
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A50/Samsung Galaxy A51/Samsung Galaxy A52/Samsung Galaxy A53
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest