- 200 milliárd dollárt önt a memóriagyártásba a Micron
- Elképesztő mértékben tömörítenék be a nagy nyelvi modelleket
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Keem1
veterán
válasz
bvvitya #37611 üzenetére
Nem az... Ahogy írták, rengeteg tutorial van a neten.
Igazából az alap szerver feltelepítése, bekonfigolása abszolút nem nehéz. Picit több skillt igényelnek az extrák: virtualhostok, aliasok, subdomainek, SSL, megfelelő módon netre kiengedés (úgy, hogy biztonságos is maradjon, és ne kezdjenek el botnetek futkorászni a webszervereden). Na az már komolyabb skillt igényel, de ezekre mindre is van infó a neten, rengeteg.Nálam:
pi@pistacio:/share $ service apache2 status
● apache2.service - The Apache HTTP Server
Loaded: loaded (/lib/systemd/system/apache2.service; enabled; vendor preset: enabled)
Active: active (running) since Fri 2020-05-15 10:17:11 CEST; 2h 42min ago
Docs: https://httpd.apache.org/docs/2.4/
Main PID: 655 (apache2)
Tasks: 11 (limit: 4915)
Memory: 112.4Mpi@pistacio:/share $ service mysql status
● mysql.service - LSB: Start and stop the mysql database server daemon
Loaded: loaded (/etc/init.d/mysql; generated)
Active: active (running) since Fri 2020-05-15 10:17:13 CEST; 2h 44min ago
Docs: man:systemd-sysv-generator(8)
Tasks: 35 (limit: 4915)
Memory: 110.6MSzóval önmagukban még egetrengetően sok ramot se használnak.
-
ZCoyote
őstag
válasz
bvvitya #37593 üzenetére
Letöltöd az oldalról a Pi-ra való fájlt. Kitömöríted, lesz benne egy .img fájl. Azt kiírod az sd kártyára mondjuk Etcher-rel (Etcher-nél lehet, hogy nem is kell kitömöríteni). Aztán betolod a Pi-ba. Az oldalon megnézed a konfigurálási útmutatót.
Magyar forrást nem tudok. -
válasz
bvvitya #37593 üzenetére
Raspbianra is telepítheted, de van egy stepy by step leírás, ami eleve csak ezt teszi fel, amin csak ez fut.
-
ZCoyote
őstag
válasz
bvvitya #37566 üzenetére
Sőt, van egyszerűsített NextCloud Pi-re. [NextCloudPi]
-
Keem1
veterán
válasz
bvvitya #37561 üzenetére
Hát figyelj, nem tudom, mennyi tárhelyre van szükséged, ha 2 GB elegendő, akkor https://www.024reg.com/
Ez nem reklám, semmi közöm hozzájuk, nem is fizetnek nekem ha beszélek róluk, csupán jó tapasztalatom van. 2009 óta vagyok náluk (Newhosting-ként kezdte a pályafutását, majd felvásárolták őket és lett a mostani). Éves szinten 3500-at fizetek az alap tárhely+domainért cserébe. Nézd meg, megfelel-e, jó-e neked. Maga a szolgáltatás elsőosztályú, 1-2 kisebb leálláson kívül kimaradást még nem tapasztaltam. Alap tárhelyen backup nincs, de azt a pi-vel éjjelente nagyon egyszerűen megoldom, ebben benne van a dropboxra feltöltés is.Nem tudom, képből mennyit, mekkorát akarsz, de alapszabály (kereső optimalizálás miatt is), hogy embedded képből 100-150 kilobájtosnál nagyobbat nem használunk. Ha kattintásra nagy méret kell, az lehet akár Google Photos-ra is. Tehát a thumbnail a tárhelyen, HTML-be beágyazva, a nagyfelbontású pedig linkre Google Photos-ban (tegyük fel, fotós vagy...). Thumbnailből meg ezzel a megoldással legalább 13 ezer fér 2 GB-ra. Ez csak ötlet, tipp, javaslat. Több weboldalt csináltam és hostoltam már az évek folyamán.
-
Keem1
veterán
válasz
bvvitya #37553 üzenetére
Ahogy többen is mondták: nem éri meg. 3500 forintért egy évre kapsz domain nevet és mellé 2 GB webtárhelyet, pár száz MB adatbázissal, 9x%-os rendelkezésre állással. Csak a domain önmagában nevetséges összeggel kerül kevesebbe. Max 1000 forint.
Cserébe a már elmondottakon túl egy szerver IP címét kapod, ami főleg levelezésnél, de adott esetben weboldalaknál is jól jön egy változó, lakossági, bárkihez kiosztható IP címmel szemben. A keresőkben sem fogsz feltétlenül jobb helyen szerepelni egy dedikált webszerver IP-vel szemben.És ha jót akarsz, akkor egy olyan eszközre, ami publikusan nyitott a külvilág felé, személyes adatot, a weboldalon kívül bármi mást nem teszel. Én nem tennék. Csak erre tartani egy P4-et pedig már nagyobb bukta a tárhelyszolgáltatóhoz képest.
Tapasztalatból mondom, nekem is van P4-em, és tárhelyszolgáltatónál weboldalam, amiért külön fizetek. Ezt megfejelve egy vezető multi cloud platformjánál dolgozom, így ugyan nem teljes, de egy picike rálátásom azért van, hogy mi mögött, milyen módon ül egy webszerver.
-
sonar
addikt
válasz
bvvitya #37553 üzenetére
Azt azért gondold át, hogy ők mit biztosítanak.
Rendelkezésre állás, biztonság, backupok.
Lehet, hogy drágállod, de az otthoni üzemeltetésnek is ára és kockázata is van.
Aki még nem üzemeltetett szervert annak nem javaslom, hogy a googli első találata alapján rakjon össze web servert. -
válasz
bvvitya #37553 üzenetére
Alkalmas, de mi lesz a fix IP címmel? Domain nevet, csak fix IP-vel tudsz regisztrálni, ami plusz pénz az internetszolgáltatódnak. Vagy valamelyik dinamikus DNS névszolgáltatónál regisztrálsz, ami nem lehet egyedi, a névben a szolgáltató neve fog szerepelni, annak egy aldomain-jét tudod csak használni. Ezek is lehetnek ingyenesek, de vagy rendszeresen meg kell újítani, vagy reklámokat jelenít meg az oldaladon,...
Neked kell tudni megér-e ennyi macerát kompromisszumot.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD Ryzen 5 5500 - GTX 1080Ti 11Gb - MSI B450 Max
- Gamer Gép - MSI PRO H610M, Intel I7 12700KF, 32GB DDR4, RTX 4070 12GB , 4 TB M.2 SSD, 550W
- Gamer Gép - ASUS TUF B660, Intel I9 14900K, 32GB DDR4, RTX 4070 SUPER , 4 TB M.2 SSD, 550W
- Csere-Beszámítás! Gamer PC Számítógép! R9 3900X / RX 6700XT / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Gamer Gép - MSI Z490, Intel I7 10700, 32GB DDR4, RTX 3060 Ti 8GB , 1 TB M.2 SSD, Gigabyte 450W
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 3rd - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I W11 I CAM I Garancia!
- Jogtiszta Microsoft Windows / Office / Stb.
- ALIENWARE Area-51 R6 Threadripper Edition 1920X
- Telefon felvásárlás!! Huawei P20 Lite/Huawei P20/Huawei P30 Lite/Huawei P30/Huawei P30 Pro
- PS3 Játékok 1500Ft/db - RÉSZLETEK A LEÍRÁSBAN
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest