- Gamepad
- Apple MacBook
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- Milyen processzort vegyek?
- Milyen monitort vegyek?
- Vezetékes FÜLhallgatók
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Crvsh3R
senior tag
válasz
golya87 #25832 üzenetére
YouTube-on található 1080p60 videókra gondoltam (természetesen inputstream.adaptive KODI pluginnel). Azt olvastam hogy elméletileg viszi (sőt azt írták, hogy 4k-t is max. 30 fps-el), de gyakorlatban érdekelt volna, hogy 1080p 60fps videókkal boldogul-e fps drop nélkül.
-
-
vottokar
senior tag
válasz
golya87 #25277 üzenetére
Köszönöm válaszod. Rendeltem már pár dolgot hozzá távolkeletről (doboz, táp, HDMI kábel, SDkártya), de igazán nem kell azonnal döntenem, mert úgy is bent vagyok más dolgokba is rendesen. Lehet, hogy akkor várok még egy hónapot, és ha nem jön új pi (vagy esetlegesen sokkal drágább lesz), akkor veszek egy Pi3-at.
-
-
toth_janika
őstag
válasz
golya87 #23901 üzenetére
Na közben annyit elértem, hogy ha a sorozat évadára ráállok és helyi menüből indítom, akkor egymás után játsza le a részeket. Ez már haladás, de nem az igazi. Pl. a BBT-t nézem és csak a 8. résztől akarom, mert az előzőeket már láttam, akkor végig kell mind a 7-et ugrálnom... Ez nem az igazi...
-
BB9360
aktív tag
válasz
golya87 #22663 üzenetére
Mindegy, nem foglalkozom vele, annyira nem érdekel a 3D, csak gondoltam kipróbálom egy normális verzióval. Mert a tv-vel iso-t nem tudok, és a half SBS mkv pedig elég élvezhetetlen...
A hálózat: egy Netgear WNR2000 router jelenti ezt, amihez mind a pc, mind a tv, mint a Pi csatlakozik, de mégsem látják egymást... Illetve ez nem pontos, nem lát a megosztott mappán belül mindent, filmeket pl. alig. Reseteltem is mindent, azaz most nincs megosztva a pc, de pl. a Pi-n bekapcsoltam a megosztást (talán az upnp-nél), így a pv-n a windows media player látott a Pi-hez csatlakoztatott hdd-n lévő fájlokból, de messze nem mindet... Nekem ez agyrém.
Majd valahogy teljesen nulláról kellene elkezdenem, egy igazán aprólékos, lépésről-lépésre leírással. -
BB9360
aktív tag
-
azbest
félisten
válasz
golya87 #20485 üzenetére
Igazad lehet. Az androidos tabletem, amit próbáltam win10 külső képernyőként beállítani valóban szerepel az intéző jobb klikkes menü, átvitel eszközre menüpontjában.
-
azbest
félisten
válasz
golya87 #19715 üzenetére
Proci erőből nem csoda, ha akad a fullhd h.265. Forrósodás miatt pedig még az órajelét is visszaveszi 600Mhz-re, ha jól tudom.
A raspi nem támogatja a h.265 hardveres dekódolását.
Ha még éppen el is bírná a proci, akkor 80 fok alatt kell tartani, hogy ne vegyen vissza a sebességéből.
Más, tegnap este épp játszottak kicsit azzal, hogy több videót egyidejűleg le tud-e játszani a pi.
Előbb a zeron próbáltam több omxplayerrel a képernyő különböző területeire kitenni midigtv élő adásokat. Úgy tűnik 4 db sd adás még jól megy. 5-6 körül már beakad és fagy. A raspi2 és több gpu memória sem segített sokat. Még lehet a h264 dekóder órajelének tuningolása változtathat ezen, de lehet ennyit tud. 9-et próbáltam volna kitenni egyébként. (hasonlóan mint itt [link]) -
-
moli.hu
őstag
válasz
golya87 #18977 üzenetére
ezt meg nem lattam a topikban idezve
> """Ha jól értelmezem a leírásod, akkor marad minden egy USB2.0-ra kötve HUB-on keresztül?"""
A recurring complaint about earlier models of the Pi is that USB and Ethernet share the same data bus. This shared bus limits the amount of data that can be passed to and from the Pi, which could slow things down when a user attempted to pass large amounts of data over Ethernet and to USB-attached storage at the same time. In contrast the Pi 3's wireless LAN doesn't share the USB bus - allowing users to sidestep some of the problems that shared bus can cause.
a kulcsszo itt a wireless, tehat ettol az ethernet meg marad fos.
-
envagyok
veterán
válasz
golya87 #19083 üzenetére
Nem sikerült a rendelésem..
Talán a sors keze volt. Amíg a farnell magyar oldalán 3500 db volt elérhető,az fdh-n megrendelve nem volt készleten.
Most hívtak, hogy hiába mutatott készletet a farnell, ők mégse adnak, meg hát az ár sem annyi amennyi
Hanem több.
Szóval lemondtam a rendelést, és árgus szemmel figyelem inkább, hogy mikor lesz odroid c2 olcsón, és mikor lesz rá normális openelec....
Ott legalább jó irányba (számomra video player képességek) léptek tovább, az jobb vétel lesz úgy hiszem.Megmondom őszintén azt sem hiszem el, hogy kis hazánkban 1-2 óra alatt elkapkodtak 3500 darabot.
Mikor nagy multik nagy boltjai összeteszik a kezűket, ha 40-50 dolgot eladnak naponta (nem egyfajta terméket) -
azbest
félisten
válasz
golya87 #18977 üzenetére
Igen, kivéve a bt és wifi, kizárásos alapon azt szerintem i2c -re kötötték. A soc-ban lehet csak a magokat cserélték le újabbra. Gpu terén sem hiszem, hogy változott valami, de hamarosan kiderül.
szerk: esetleg sdio csatolón is lehet a wifi
(#18979) golya87
arra gondolj, hogy egy olcsó tablet mit tud... na valami ilyesmi lesz.Egyik cikknél jó gondolat:
ha továbbra is kompatibilisek akarnak maradni a régi pi-kkel, akkor ezután is armv6 kódot futtatnak majd a 64bites hardveren is. Alternatív rendszerekkel esélyes kihasználni, bár inkább ez is annak előny, aki armv8-ra programozik (pár kollégámat például lehet érdekli majd, mert baromi drága armv8 fejlesztő kitet kell használniuk) -
-
törölt tag
-
törölt tag
válasz
golya87 #18484 üzenetére
alapvetően a tervek szerint változna a bekötés, mert 5v-os rgb digi szalagok arany árban mennek sajnos... úgyhogy megkapná tüskén vagy usb-n a tápot a pi, és a vezérlést lekábelezném róla a ledre, a led táp meg 12v-on külön futna. azért nem mindegy hogy métere 6k vagy 2.3...
értelem szerűen a betáp halál függetlenül megy azon a rajzon amit a srác csinált, úgyhogy az király lehetne.
-
Laca0
addikt
válasz
golya87 #16990 üzenetére
OE: 1130,1201,1203,1204 build-eket próbáltam. Eddig a 1201 volt a legjobb, a 1204 a legrosszabb.
Az OSMC-nél az audio rész ugyanúgy működik, mint az OE-nél. A HD hangok nem jól mennek át. Vagy valamilyen rejtett paramétert kellene még állítgatni. Pl. láttam már olyan screenshot-ot, ahol a hangbeállításnál a passtrought-nál volt DTS-HD opció is.Jön akkor a Krypton teszt
-
azbest
félisten
válasz
golya87 #16601 üzenetére
áh elsőre nem dobta ki a kereső, mert elgépeltem abban a kommentemben
Ez a leírás: [link]Nem usb-t figyel, hanem ha be van kapcsolva, akkor adott időközönként etetni kell értékkel, mert ha ez kimarad, akkor nyom egy resetet. Persze lehet, hogy másra is lehet konfigurálni.
Annyi, hogy ha aktív, akkor kikapcsolásnál előbb a watchdog szolgáltatást kell lelőni és utána kiadni a kikapcsolást, különben újraindul.
Nekem egy Thinkpad T61 sokallt be attól, hogy évekig rá volt dugva 3-4 tuner a dokkolós portjaira. Az usb hiba miatt borítja a linux kernet és a win is beáll fagyásba rendszeresen miatta. Bár nem mentem még utána, hogy lehet -e javítani, vagy melyik eszközt kéne letiltani, hogy még használható legyen. Azt hittem a dokk aktív hubos, de valsz csak kivezetés. Lehet valami kondenzátor megfáradt.
-
azbest
félisten
válasz
golya87 #16598 üzenetére
Ja és már szétszedtem a dobozt
A műanyagról kezdtek lepattogni a felragasztott távtartók. Meg a régebbi rendszerekkel nem volt elég stabil. A pi2-es rendszer most csak a polcon van lerakva. Nameg az is volt az oka, hogy backendnek használtam, nem kötöttem rá monitort. Pécéről és androidos eszközökről néztem az adását. Mostánában szoktam rá arra, hogy egy másik pi2 -vel használjam, amin openelec fut. -
azbest
félisten
válasz
golya87 #16598 üzenetére
A hub-omhoz próbaképp vettem ilyet , hogy ugyanarról a két portos tápról hajtsam mint a pi2-t, hátha a külön táp okoz néha furcsaságokat. Attól függ persze, hogy milyen fajta kábel kell, hogy milyen csatlakozó van a hub-on.
Mondjuk nem tudom mennyire jó minőségű, nem mértem a túloldalán, hogy nagyot esik -e. (én persze kiderült, hogy ígyis néha visszatápol az usb portrol a pi, mikor meghülyül az usb)
Aha, a pi1-hez (nem B+) valószínű jobb aktíb hubot használni. Bár, ha a rev2-es felfogató lyukas verzió, akkor a gpio pinről tápolás esetleg kiválthatja. Úgy nem limitál be a microusb betáp biztosítékja.
Nekem ilyen hubom van már 3.5 éve, eddig még jól működik. Csak nem tudom, hogy ma is ugyanaz van -e benne vagy csak külsőre hasonlít. Az biztos, hogy van egy nagyon hasonló fajta, aminek ledje is van. Ez a led nélküli.
AF9033 alatt gondolom az it9135-re gondolsz. A régi AF9035 + tuner egy chipben = it9135. Kb egy éve gondoltak egyet és egyesítették a driverét, mivel gyakorlatilag ugyanaz és azóta írja 9033-nak ezt is
Érdemes a watchdogot neked is beállítani raja, korábban írtam már hogyan, mi alapján állítottam be. Vannak fagyások, amikor szépen automatikusan újra tud indulni úgy.
-
azbest
félisten
válasz
golya87 #16595 üzenetére
miért pont zero/pi1? A fogyasztás miatt? Lehet a 4 portos b+ vagy pi2 szerencsésebb lenne. "A"-nál és zero-nál a lanhoz/wifihez is kell egy usb.
A B+ / 2B 1.2A usb módban el kellene bírjon két tunert szerintem. Gondolom nem dvb-s tuner, mert azoknak saját tápjuk van.
Egyébként lehet kapni usb-dc kábeleket is, ha gyári tápja ment volna tönkre a hubnak.
(#16596) Blaise
hasonlóan kinéző realtek 8188 wifit használok pivel. -
válasz
golya87 #16146 üzenetére
Köszönöm a választ, Blaise Neked is
.
Esetleg tudnátok ajánlani "csomagot", hogy mit válogassak össze és honnan? Médialejátszásra használnám kizárólag (Film, zene, netrádió), de mindenféleképpen szükséges fizikai távvezérlő (nem telefon, vagy tablet). Kodi-t szeretném futtatni rajta (ha nincs jobb javaslat). (A kérdés Mindenkihez szól igazából
)
-
ht42
senior tag
válasz
golya87 #15296 üzenetére
Köszi a választ - neked is Armatura - azért kipróbálom először ezt az upnp variációt, ha nem jön be akkor sql-ezek...
upnp-s módszer -
-
tvamos
nagyúr
válasz
golya87 #14706 üzenetére
En forraszthato USB dugot vettem az eBay-en, azzal megy a LED sor (24 db) + Power LED (4 x 1W) + Arduino + Pi2 egy 40W-os USB taprol. (Alkalom adtan toltom rola a telefonjaimat is...)
-
tvamos
nagyúr
válasz
golya87 #14697 üzenetére
Az Adafruiton írják, hogy 160 LED, 10A. Akkor én 50-re azért szamolnék 3A-t. (Bár máshol mintha max 60mA-t látnék... Az meg 3000mA-re jön ki.
) A Pi2-nek is adnék azért 2A-t...
-
Celtis
veterán
válasz
golya87 #14276 üzenetére
Kipróbáltam. Tényleg valami kavartak a CEC-cel, mert ha tovább nyomom a gombot, gyorsabban scrolloz (tehát többszörözi a gombnyomást), de szerintem épphogy jobb ezáltal, mert hosszú listákban gyorsabban lehet lépkedni. Egyszeri gombnyomásnál viszont nekem csak egyet lép. Szóval nálam hibátlan.
-
footy
addikt
válasz
golya87 #13959 üzenetére
Ma felraktam az OSMC-t de hibaüzenetet kapok a forked-daapd installálása közben:
osmc@osmc:/etc/apt$ sudo apt-get install forked-daapd
Reading package lists... Done
Building dependency tree
Reading state information... Done
Some packages could not be installed. This may mean that you have
requested an impossible situation or if you are using the unstable
distribution that some required packages have not yet been created
or been moved out of Incoming.
The following information may help to resolve the situation:
The following packages have unmet dependencies:
forked-daapd : Depends: libavcodec54 (>= 6:9.1-1) but it is not installable or
libavcodec-extra-54 (>= 6:9.14) but it is not installab le
Depends: libavformat54 (>= 6:9.1-1) but it is not installable
Depends: libavresample1 (>= 6:9.1-1) but it is not installable
Depends: libavutil52 (>= 6:9.1-1) but it is not installable
Depends: libgcrypt11 (>= 1.4.5) but it is not installable
Depends: libplist1 (>= 0.16) but it is not installable
Depends: libswscale2 (>= 6:9.1-1) but it is not installable
E: Unable to correct problems, you have held broken packages. -
-
-
vargalex
félisten
válasz
golya87 #13593 üzenetére
Szia!
Ha nem gond, hogy visszaállítás esetén magukat a partíciókat neked kell létrehozni és formázni, akkor akár tar-al is tömörítheted (persze előtte mount-olni kell a mentendő partíciókat). Így partíciónként lesz 1-1 file-od.
Ha viszont a dd-t használod, akkor előtte célszerű teleírni a partíciók szabad helyét 0-val. Valahogy így:de if=/dev/zero of=/zerofile bs=1M
rm /zerofileÍgy hatásos lesz a mentésre engedett tömörítés is (persze, ha van szabad hely egyáltalán).
Az első módszer előnye, hogy bármekkora kártyára visszatehető, amin elfér a kicsomagolt mentés.
-
-
Bélaaaa
őstag
válasz
golya87 #12865 üzenetére
Inkább itt: http://malnapc.hu/
-
-
spe88
senior tag
válasz
golya87 #12728 üzenetére
Értem, ahogy elnéztem a 2 licenc (VC1 és MPEG-2) összesen olyan 4 $ körül van, szóval nem tétel!
3D-t nem nagyon nézek!Viszont az egyszerűség kedvéért leírom miket néznék:
NAS-ról:
- xvid/divx
- h264/x264
- ISO DVD vagy már "kibontott" DVD (VIDEO_TS)
- Blu-ray
- egyéb népszerű HD vagy SD szabványokA hang meghatározó, azon mit értsek? Nem visz valamit? Vagy a minőség?
-
-
Kroni1
veterán
válasz
golya87 #12278 üzenetére
Nekem is sipolt az ebayes, talán akkor ha a pi kikapcsolt állapotban volt.. Aztán a földelést valahogy összehoztam úgy, hogy a Pi-t meg a led-eket is egyenpotenciálra hoztam vele és akkor nem sipolt már. Nem emlékszem, már eladtam az egészet, de valahogy megoldottam azt tudom.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- hdanesz: Hyundai Ioniq 28 kWh 2018 2. felvonás
- Gamepad
- Apple MacBook
- Milyen program, ami...?
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- Gamer PC - R5 2600, RX 580 és 16gb RAM + GARANCIA
- HP ProDesk 600 G2 SFF PC, Intel 6. generációs CPU, SSD és RAM nélkül
- Gamer PC - i5 13400f, RX 6700 XT és 16gb RAM
- i5 10500/ RX6600XT/32GB DDR4/ 512GB m.2 alapú konfig/ garancia/ ingyen foxpost
- i7 8700/ 32GB DDR4/ 512GB gen4 SSD/ R5 430 2GBD5/ HP 400G5 SFF/ garancia/ ingyen foxpost
- Csere-Beszámítás! Sapphire Pure RX 7900XT 20GB Videokártya! Bemutató darab!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! ASUS B650M R5 7600X 64GB DDR5 1TB SSD RTX 3080Ti 12GB Be Quiet! Pure Base 500FX ASUS 1000W
- Xbox Game Pass Ultimate kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól! - AUTOMATA BOLT
- BESZÁMÍTÁS! Sony PlayStation4 PRO 1TB fekete konzol extra játékokkal garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest