-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Proci85
senior tag
"Gondolom az ilyen kellemetlen áramok ellen egy schottky diode beépítés is segíthet."
Nem tudom, hogy a lapon milyen védelem van e téren, de a schottky diódán 0.2-0.5V eshet, ami a Pi-nek nem biztos, hogy minden esetben jó. Illetve a dióda ugye egy irányba vezet, akkor hogyan is tegyük be és hova?
Esetleg az USB-ről visszatáplálós HDD-k tápvezetékébe tenném be, az vélhetően elmegy 4.7V-on és így a Pi-t sem táplálja vissza.
Hasonló trükköt vetnék be GPIO-n is.Lehet, hogy én vagyok túl óvatos, de több mikroelekronikai eszköznél gondot okoznak a visszáramok. Pl. DVR biztonságtechnikai kamera rögzítőnél, ha messze van a kamera és ott táplálják meg, a föld potenciál elmászik és a vevő áramkörön egyenlítődik ki...idő után tönkreteszi az áramkört.
-
dash17291
tag
Én így fogok RTC-t csinálni a Pi-re, valamint remélhetőleg 1043ND-re is:
http://www.ladyada.net/wiki/tutorials/learn/breakoutplus/ds1307rtc.html
Ott van az alkatrészlista is.
Bár elnézve a elektronikai fejtegetéseiteket van hova fejlődnöm.
Ebay-en 10 darab Dallas 1307 $3, meglátjuk jogy működnek-e egyáltalán.
A kristályból is van ebayen.
-
tomzi1
tag
Nem tudom, hogy a többi működik-e 3.3V-ról, de pl. az mcp 23008 (8 port) 23017 (16 port) portbővítők igen, ki is próbáltam (gondolom a készen kapható i2c lcd is ezt használja).
A portbővítő a kimenetre már 5V-ot ad, de portonként max 20mA, összesen max 150mA-t tud kiadni. Ide be kell tenni egy darlington IC-t uln2003a (7 csatornás, de olcsó) vagy uln2803a (8 csatornás, drágább), ezzel már csatornánként lehet 500mA-t vezérelni. Ha ennél több kell, akkor csak párhuzamosan kell használni több csatornát. Portbővítőről itt: [link]. A Darlington pedig nagyon egyszerű, minden bemenethez van egy kimenet, ezen kívül földet és külső 5V-ot kell rákötni, így a földet tudod vezérelni, tehát ha pl. egy motort akarsz vezérelni a motorra rákötöd az 5V-ot és a Darlington IC egyik kimenetét és mehet a móka.
Ja és ha sima GPIO-ról szeretnél 5V-os (12V-os stb) dolgokat vezérelni (nem i2c), arra is jók a Darlingtonok, 50V-ig.
-
DarkByte
addikt
Köszi!
Ez hasznos volt. Tehát te bár slave-ként dugod rá a hub-ot a Pi-re az még is kap áramot mert a kábelen visszatáplálás van. Erre nem is gondoltam eddig hogy ilyen van.
Rá fogok kérdezni hogy a Cubieboard két portos USB kimenetét védi-e polyfuse a jelenség ellen.
Egyébként igen, pont úgy van ahogy mondod. A csomagban van egy USB -> DC adapter kábel így PC-ről tudom hajtani vagy olyan mobil tápról amelyen USB aljzat van (pl. a Note2-mé). Illetve működik a mini USB OTG dugóról kapott áramról is (sőt szerintem ezen is van a GPIO tűsoron táplálási lehetőség). És sajnos mini USB megjegyzem az OTG, így a mobilhoz vett microUSB OTG adapteremet nem tudom használni, pedig akkor lenne rajta egy harmadik USB portom. Bár annyira nem vagyok így sem meglőve.
-
DarkByte
addikt
Lenne egy nagyon béna kérdésem. Majd nekem is kell a Cubieboard-hoz ha lesz rajta sok minden egy táplált USB hub. Jól gondolom hogy itt a hub táplálja a lapot és egyben be is van kötve az RPi-nek hogy lássa a hub-ra aggatott dolgokat? Nem akad itt valami össze hogy van egy hurok. Mit tudom én látja saját magát slave-ként a Pi a hub-on keresztül?
-
wassermann
Topikgazda
-
-
wassermann
Topikgazda
A tunningról:
Nekem is rev2-es RPi-m van és a kártya nagyon érzékeny a tuningra, a sok összeomlás miatt fel is hagytam vele.
Viszont ha a kártyát csak az indulásra használja, mert a rendszer pl. USB pendrájvon lakik (bedugott pendrájvnál a RaspBMC eleve oda települ), könnyen tunningolható: nálam a legjobb eredmény az 1020-510-340MHz volt. -
Hyperion
senior tag
Nagyon pofás lett, gratulálok hozzá!
Tápokat a házon kívül helyezed el? Én mindent központosítani akarok házon belül. Csináltam két stabilizált tápot. A pi-nek, valamint a hub-nak + reléknek + lcd háttérnek. Így kihagyhatom a kis kapcsolóüzemű tápokat amik az eszközökhöz jártak.
Milyen módon akarod megoldani az lcd háttér lekapcsot? Analóg/manuális módon egy kapcsolóval, vagy a Raspi vezérelje azt is? Én az utóbbit választottam, már csak a relét várom hozzá: [link]
Találtam tök igényes megoldást az RJ45 és az USB panelre rögzítéséhez:
[link]
[link]A DU-PON kábel tanácsodat köszönöm! Már rendeltem is egyet a pc-s szalagkábel helyett
-
ajani
aktív tag
Nekem 256 megás B verzióm van. Erre is érvényes, hogy előny a visszatáplálás USB-ről? Mit jelent az újabbak kifejezés?
Nálam most vmi gebasz van, állandóan lefagy videólejátszás közben (samba share, Openelec 2.95.5). Ami érdekes, hogy ugyanannál a résznél, és viszonylag hamar 20-30 másodperc után. Mintha vmi pufferelési probléma lenne.
Gyári táp van hozzá, és csak egy USB-s TP-Link wifi van rádugva (telefonról vezérlem a rendszert)
5let? asszem rátolom az újabb openelecet (RC2 - jöhetne már a végleges Frodo)
Tervezem usb-s tv tuner beszerzését. Tudnátok esetleg linket adni olyan típushoz, ami tuti megy a Pi-vel? E-bay, DX, vatera előnyben
-
Jim-Y
veterán
-
Hyperion
senior tag
Érdekes. Ezek szerint, jobb ha az ember nem lusta, és mindent magának ír
Apropó. Eredeti felállás szerint az lcd vezérő, valamint a tact-switch-ek programja, két külön pythonban futott. Működött is, viszont 50-60%-os cpu összterheléssel.
(Mindkét python folyamatos while -al futott, 0.5 sec-es sleepel.)Lényeg a lényeg, egyesítettem ezt a két file-t és leesett 6-7%-os terhelésre. A programban lényegében nem változtattam, csak összegyúrtam.
Tanulság, hogy adjuk fel a szép átláthatóságot, és csináljunk egy nagy katyvaszt, hogy ne egye meg a PInket -
-
-
dudika10
veterán
-
vtechun
veterán
-
moli.hu
őstag
igaz, en csak azt a paragrafust olvastam el, ami a keresesre talalatkent kijott.
javitom a szarul fogalmazott szoveget: During the course of talking to the MPEG LA about the MPEG-2 licence, we discovered that the existing licence fee of H.264 that is already baked into the cost of the Raspberry Pi actually covers both encode and decode – I tell you, this stuff is arcane - so we’ve enabled the relevant OpenMAX components by default in the latest firmware. It may take a while for someone to produce an encoder application which uses these components, but once they do you should be able to use the Pi as a standalone transcoder.
-
moli.hu
őstag
#1: Sikerült már valakinek úgy feltennie a VLC-t hogy az x264 hardveres gyorsítással menjen? Igazából a webkamera MJPEG streamét szeretném x264-re alakítani, ami szerintem GPU-s gyorsítással menne is, de eddig nem találtam működő megoldást.
#2: During the course of talking to the MPEG LA about the MPEG-2 licence, we discovered that the existing licence fee that is already baked into the cost of the Raspberry Pi actually covers both encode and decode – I tell you, this stuff is arcane - so we’ve enabled the relevant OpenMAX components by default in the latest firmware.
-
moli.hu
őstag
nem kevered ezzel?
During the course of talking to the MPEG LA about the MPEG-2 licence, we discovered that the existing licence fee that is already baked into the cost of the Raspberry Pi actually covers both encode and decode – I tell you, this stuff is arcane - so we’ve enabled the relevant OpenMAX components by default in the latest firmware.
-
azbest
félisten
hmm ahogy számolom, a box pi-vel együtt, tunerestől, mindenenestől - kivéve a hdd - 150 usd körüli összegbe került sok kicsi sokra megy alapon.
Közben kifejelejtettem még, hogy az antennához kell megfelelő csatlakozó
- 3x f male mcx right angle [link], ha ez az szerk: attól félek ez mégsem olyan csatlakozós mint nekem kéne.
- 3-as koax splitter [link]
- meg a tápot sem ártana kivezetni hátra és lehet erősebb táp is kéneSzóval ezért már komoly cuccokat lehet kapni készen, bár lehet, hogy azok még mindig nem elég komolyan ehhez képest - ha összejön.
(#3689) wassermann
lehet bug is, nameg a tuning mellékhatása. A legfrisebb raspbian rendszeren a beépített tuning opcióknál visszavették a core frekit az alap 250-re, mert sokan panaszkodtak kártya korrumpálódása... na ezt nem tudom szebben mondani. Szóval íráshibára. Ott most legmagasabb fokozatban 1000/250/500 órajelek vannak és 6-os fesz. -
vzoltan
aktív tag
Megvan a cucc hozza de 367 alatt nek tudomfuttatni a make-t
Szoval ha megvan a driver es regebbi kernelhez van beallitva a fordito cucc (nem tudom a rendes meghatarozast) akkor azt te tudod hogyan kell futtatni 3.6.7 alatt
Megneztem a listaban a kameram benne van. (Hardver azonositok is stimmelnek) -
vzoltan
aktív tag
Hali,
Usb webcam-ekkel van tapasztalatod?
Talaltam egyet ami mukodokepes linuxon 2.x-kernelhez van is hozza driver amit bele kellene forditani, de nekem is mar a 3.6.7 es van, igy nem fut le.
Lsusb kijelzi es a dmesg is az eszkozt de driver hianyaban nem jon letre a /dev/video0Tudsz ebben segiteni?
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Na az most sikerült, bár csak 4. próbálkozásra tett be minden adót, az első 3 esetben csak 4-et tett be.
Azt tapasztaltam, hogy van kép, bár színes csíkok és kockák tarkítják, mindegyik adónál ilyen. Nem hiszem, hogy vételi probléma lenne, mert az antennát ugyanott hagyva a laptopon a VLC-vel tökéletes képet kapok. (PI-re kötve mozgatva az antennát sem lett jobb a helyzet)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
No, megbontottam az USB hub vezetékét, az kapott egy aljzatot, most onnan megy a táp, így nem esik 4.8V alá a feszültség még tunerrel sem.
LiveTV be van kapcsolva, a tvheadend pvr engedélyezve van, és a hozzáadott channel1, channel2 stb. is látszik benne, csak éppen nem tudom megmondani, hogy melyikhez melyik szolgáltatás tartozzon, alapból meg nincs semmi...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
No a gond az volt, hogy USB hubon keresztül nem látja. Közvetlen bedugva működik, látja a csatornákat. Hogyan lesz ebből kép? Ha ott rányomtam a lejátszás gombra, akkor weben keresztül akarta VLC-vel elindítani a lejátszást, de persze nem tudta megcsinálni.
Vagyis hogyan jut el a kép a PI kimenetére?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Hehe, csak megint a nehezebb utat választottam, mert nem vettem észre az install szkriptet. Ezen a héten valahogy nem vagyok csúcsformában...
Szóval, aktuális build felment, tvheadend telepítve, de webes felületen az adapterek listája még mindig teljesen üres, pedig ahogy olvasom, ott kellene kiválasztani, mim van.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
No meglett a tegnapi hiba, kicsi volt a boot partíció, a cp parancs meg csak addig másolta a fájlokat, amíg volt hely...
Ma megcsináltam a partíciót nagyobbra a szokásos módon, aztán feltettem a kellő állományokat, de most csak a színes kezdő képig jut el, aztán villog a zöld. Megnéztem két buildet-is, de mindkettőnél ez van. Van valami ötleted? -
vzoltan
aktív tag
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Thx, megpróbálom. Mondjuk még mindig nem teljesen világos, hogy hol fogom én látni a cucc képét. Egyébként a korábbi buildben nem volt kiválasztható semmilyen tuner, mikor a webről állítgattam, talán majd az új buildel lesz valami...
solti_imre: Filmek és zenék letöltése nem lopás a hatályos törvények szerint, köszönhetően az üres hordozói díjnak, amit mindenen megfizetünk. (most ne menjünk bele abba, hogy mit jelent ha vissza is tölt valaki torrenten, mert nem csak a torrent létezik)
A programozói véna meg egy dolog, arra nem gondolsz, hogy miközben ezzel a cuccal csinál valamit olyan, akinek ilyen nincs, mondjuk elkezdi érdekelni a cucc programozása BASH-ben, vagy a GPIO kezelése? Lehet korábban nem is hallott ezekről, mert addig meg csak azt látta, amit suliban kényszerből és rosszul tanítottak heti 1 órában...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Még nem, azt nem teljesen értettem meg, amit írtál. Most szerettem volna kísérletezni, lehet csak törölnöm kellene az előző config fájlokat, majd megnézem.
A TV-vel odáig jutottam el, hogy webes felület bejött, de ott nem találtam utalást a bedugott cuccra. Nekem is AF9015-ös cuccom van, méghozzá dupla tuneres verzió, így szimultán tud felvenni az egyik, míg a másikon megy a TV. Nem tudom, hogy ez esetben nekem kézzel be kell-e másolni a firmware-t, mint egy átlagos Linuxnál.
Amúgy ennek a webes felületnek mi a lényege? Ezt arra találták ki, hogy pl. egy tabletről nyomogassam, hogy mit szeretnék felvenni v. nézni?
-
Osiris
őstag
-
azbest
félisten
ezen kívül a video - add video - browse - zeroconf -> tvheadend htsp....
megoldással a video menübe is megadható a tévé adásÚgy látom hogy a live tv részen gyakran fekete marad a képernyő, valószínűleg azért, mert indításkor egy előnézeti képet is be akar mutatni a képernyő jobb oldalán.
A video menüben viszont nincs ilyen, ott általában azonnal megy az adás. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ez az OpenElec eléggé meggyőző, a 2.0 hivatalost raktam fel kezdésnek, de még gyári órajeleken is baromi gyors a PI-on meg sokat is tud.
Felraktam pár dolgot, pl. a w_scan meg a tvhead cuccot, de arra még nem jöttem rá, hogy lehet előhozni a tuner felületét.
Egyébként jelenleg a hdready saját tévémen van, 1280*720-ban küldi a képet, de mintha minden film egy kicsit mosott képű lenne, hiányoznak a részletek. Majd holnap rárakom egy fullhd tv-re.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Még számgéphez használtam ilyet, párhuzamos porton. Volt kis progi hozzá, de ha nem XP-n futtattad, akkor vagy működött, vagy nem...
Az openelc meg az xbmc hol tart most fejlődésben? Gondoltam egy DVB-C felvevőt csinálni miután többen írtatok ilyet, de nem tudom, mennyire lassú azokkal a cucc, gondolok itt pl. a GUI-ra.
-
vzoltan
aktív tag
Hali.
Ujra raktam a rendszer friss raspbmcvel.
Minden megy elsore, es most mar a tv annyit tud hogy megtalalja a csatornakat el is inditja, nem jelez hibat de fekete kepet ad es semmi hangot.
VISZONT
Keppel es hanggal rogziti azbadast TS-be, amit vissza is tud jatszani keppel es hanggal.
Mi lehet ennek az oka, hogyan orvosoljam h stream kozben is legyen kep es hang?
Amugy kell venni kodek licenszt tevezeshez?
Koszi.
-
Osiris
őstag
Az ékezetesek méretkülönbsége a probléma. Az előző verzióban (rc5) be tudtam állítani, hogy a hu-utf-8 legyen a lokalizáció és akkor a betűk normálisak voltak.
Most ezt nem tudom megtanni mert:
..az új RaspBMC-ban nincs swap és így nem elég a memória ahhoz, hogy legenerálja az utf-es localt.
Kéne csinálnom egy pendrivera egy ideiglenes swap partíciót és felcsatolni amíg ezeket a beállításokat megcsinálom. Viszont swap nélkül az XBMC felület sokkal pörgősebb.. A tuti még 256MB ram lenne.(most összesen van ennyim)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nem is nagyon kell mérni, ez a fajta táp a terhelés hatására veszi fel az állandó feszültséget. Holnap csinálok egy szabályzót, mert az sem tetszik, hogy tizedeket mocorog a feszültség a proci terhelésének függvényében. Oké nem megy 5V alá, de inkább legyen meg a korrekt érték.
Igazából ez még az a fajta trafó, amin ki lehetett választani a feszültséget. Nem egy frankó megoldás ide, de csak ez volt, ami elég áramot tud leadni, többi trafóm kisebb, pedig van vagy 10...
-
moli.hu
őstag
koszonom a valaszokat, nincs tuningolva, tuti a filedescriptor lesz az oka, en is az overheadnel tippeltem valamire. ezek szerint webszervernek is hasznalhatatlan? az ember azt gondolna, hogy egy tobbszazezres tetelben eladott hardwarenek jo lesz a supportja.. milyen lehet a kisebbeke?
-
dash17291
tag
Csináltam tesztet.
Először rákötöttem az USB-t a gépre is hogy a diszk felpörögjön a keretben, aztán kihúztam a kábelt a számítógépből és a keretből is, és a hátára fordítottam a keret elektronikáját. Megnéztem az "USB B at the controller" lábkiosztását a pinouts.ru oldalon. A VCC (1-es láb) és a GND (4-es láb) közötti feszültség a PCB-n lévő megfelelő forrpontoknál mérve 4,98V volt a fenti állapotban.
Csinálok majd képet is, csak lemerült a fényképezőm.Mit csináljak?
-
-
tg44
csendes tag
A kép jobboldalán mi az a 3 fémes rúd? az hihetetlen nagynak tűnik, a többi alkotóelemhez képest is és életemben nem láttam még ilyet.
A Pi-n szerintem mindenképpen kell majd forgatnod a vezetékek miatt, szerintem úgy lesz jó ha hátrafelé áll a benne levő sd kártya, mert akkor a hdmit hátra ki tudod még terelni (főleg ha ilyen hajlíthatós forgathatósat veszel), az usb-k meg arra néznek amerre majd kb menni kellene nekik.
Rögzítéshez én lehet hogy fúró+gyorskötöző kombinációval állnék neki, olcsó, nem igénytelen annyira, nem lehet elrontani, és nem vezető, emellett elég jól bírja a hőt, és gyorsan átszerelhető. (ellentétben mondjuk a távtartó ragasztással, ami amellett hogy több munka kevésbé tartós, és szerintem kevésbé masszív. Megkockáztatom hogy egy jól odagyorskötözőzött változat akár nagyobb fizikai ráhatásoktól sem sérülne meg, mert masszívan odatartja). Az egy érdekesebb kérdés hogy milyen puha nem vezetőt teszel alá, ami eltartja a fémes háztól? -
-
Osiris
őstag
Épp ez az, a Pi mikro usb bemenete az ebből a körből kimarad, a hub ad tápot minden portján a Pi-nek meg fogadnia kéne elvileg a normál usb porton.. Nem hiszem, hogy ennek a hubhoz van köze.
Szerk.: mert alapból a Pi csak a mikro usb-n kaphat tápot.
Az én Pi-met elvileg akkor a mikro és a normál usb felöl egyszerre táplálhatnám? ..este mérek és tesztelek..
-
Osiris
őstag
Direkt a RPi VerifiedPeripherals közül választottam egy ilyet:
Belkin F5U700 USB 2.0 7-Port Hub (Powered, able to power Raspberry Pi via micro USB directly from hub)Elvileg erről mennie kéne.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kaspa bányász szett - kaspa miner eladó
- Komplett PC - Intel Core i7-9700K, 32GB RAM, NVIDIA GeForce RTX 2060 SUPER
- Gamer Félgép - MSI Z370-A PRO + Intel I7 8700K + Kingston HyperX 2x8GB 2666MHz CL13
- ASRock Z690 PG Riptide + Intel I7 12700 ES + Netac 2x16GB DDR4 3200MHz CL16
- Új, Gamer - GIGABYTE Z790 D + Intel I7 14700K + Apacer Panther RGB 2x16GB DDR5 6400MHz CL32
- LG 55C4 - 48" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
- LG 27GR95QL - 27" OLED / Limitált LoL Edition / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! HP ZBook Studio G5 - i9-9980H I 32GB I 1TSSD I Nvidia I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gar
- HP Probook 650 G4 15,6 i5-8350u 8. gen. GYÁRI MAGYAR VILÁGÍTÓ BILL!!!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged