- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Hobby elektronika
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Projektor topic
- Házimozi belépő szinten
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- OLED, Mini-LED, IPS, VA, TN - melyik panelt válaszd 2025-ben?
- Fujifilm X
- Gaming notebook topik
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
tomzi1
tag
válasz
Hyperion #3982 üzenetére
Ehhez a relé eléggé overkill, elég hozzá egy 10ft-os tranzisztor is. Pl. NPN tranzisztor esetén (bármelyik jó, pl bc182) GPIO -> bázis, föld->collector, emitter->lcd föld, +5v->lcd +5V. Ha a tranzisztor a bázisán nyitófesznél nagyobbat kap (a 3,3V bőven nagyobb), akkor a Collector összezár az Emitterrel, így zárva az áramkört.
Ha több cuccot is akartok így vezérelni, akkor egy Darlington IC (pl.: uln2003a) elegánsabb megoldás (motorok vezérlésekor mindenképp ezt javaslom). A Darlington IC-ben áganként két tranzisztor van sorba kötve, hogy nagyobb terhelést lehessen kapcsolgatni (500mA áganként, ha több kell, akkor elég az ágakat összekötni) + van benne egy pár dióda, hogy védje a vezérlőt. Egy uln2003a-val 7 kimenetet lehet vezérelni. Ezt sem nehezebb használni, ha érdekel titeket ezt is leírom, ill. a fentihez is készíthetek rajzot ha kell
-
azbest
félisten
válasz
Hyperion #3982 üzenetére
Most a hub 2A tápjáról megy, de az már a határán jár, merevlemezhez pedig kevés. Korábban valamikor linkeltem itt a fórumban 4A/5V külső tápot, valószínűleg rendelek olyat hozzá. Előbb még valószínűleg pc táppal kitesztelem a működését.
Ja igen, a táp csatlakoztatását is érdemes lesz hátlapra kivezetnem. Esetleg még a composite videón gondolkodom (bár ott lehet a bedugást érzékeli).Az lcd-t is távirányítással, raspival szeretném vezérelni. Jelenleg úgy forrasztottam fel az lcd-re átkötéseket, hogy ugyanonnan kap tápot a led és az lcd is, majd ezt szétválasztom. Megnézem azt a relét én is, nem ugrott be eddig hogy kb készen is kapni ilyesmit
A szalagkábellel alapvetően nem volt bajom, vettem 26-os csatlakozót és kábelt is, de így kevesebb helyet foglal és könnyebb változtatni rajta, ha máshogy szeretném bekötni. A rev2 pi esetén is ellenőriznem kell, hogy a tüskesor változásai érintik -e a jelenlegi sorrendet. Na meg így mást is könnyen ráköthetek, ha szükséges később.
Az rj45 esete adta magát nekem, mert volt kéznél fali csatlakozó betét, szerszám és anyagok is hozzá. A hátlapon minimális igazítással illett a betét egy meglévő nyílásba. De amiket linkeltél is jól néznek ki. A doboz eredeti kialakításához igazodtam, a műanyag dolgokat ragasztással rögzítettem.
Új hozzászólás Aktív témák
- i5-13600KF, RX 9070, DDR5 32GB, 1 TB M.2, Fractal North TG és sok garancia
- Fujitsu Esprimo D738 Megbízható asztali számítógép irodai és otthoni felhasználásra
- Lenovo ThinkCentre M700 - i5-6400-3.3GHz, 8GB DDR3, SSD 250GB, HDD 200GB eladó!
- AKCIÓ!!! GAMER PC: Új i5-14400F +RTX 5070 +Új 16-32GB DDR4! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ!
- GAMER PC : RYZEN 7 9700X /// 32 GB DDR5 /// RTX 5070 Ti 16GB /// 1TB NVME
- HP ProBook 430 G4 Pentium 4415U (bios jelszavas)
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 6000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RX 7600XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged