- Videós, mozgóképes topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Milyen monitort vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Milyen processzort vegyek?
- Milyen TV-t vegyek?
- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
- Milyen videókártyát?
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
tomzi1
tag
válasz
UsagiYojimbo #5768 üzenetére
Csao!
A gombokhoz nem kell táp. Ha a Pi bemenetein bekapcsolod a pull-up ellenállásokat elég a gombokat földre kötni. Ha nyomod a gombot 0, ha nem akkor a belső ellenállás felhúzza 1-re.Szerk.: a 23017-ben is van pull-up, sőt, interupt is, így nem kell folyamatosan poll-ozni, hogy épp milyen állapotban vannak a gombok.
-
tomzi1
tag
Kicsit sok lett a vezérelni
A lényeg, hogy ezek a Darlington IC-k arra valóak, hogy kis bemeneti feszültséggel/árammal nagyobb feszültség/áramerősség igényű dolgokat lehessen irányítani. A sorrend így legyen: pi->i2c->darlington, fordítva azért nem jó, mert nem bírná az i2c sebességét a darlington, erre való az amit linkeltél, de esetünkben nincs rá szükség. Közben megtaláltam az rtc-t is az adafruiton: [link] ehhez sem kell 5V. Ennek az az oka, hogy a logikai 1 feszültségszintje alacsonyabb, mint 3,3V (pl. 2,5V). Persze ha leesne a feszültség ez alá, akkor már nem működne jól a kommunikáció. -
tomzi1
tag
Nem tudom, hogy a többi működik-e 3.3V-ról, de pl. az mcp 23008 (8 port) 23017 (16 port) portbővítők igen, ki is próbáltam (gondolom a készen kapható i2c lcd is ezt használja).
A portbővítő a kimenetre már 5V-ot ad, de portonként max 20mA, összesen max 150mA-t tud kiadni. Ide be kell tenni egy darlington IC-t uln2003a (7 csatornás, de olcsó) vagy uln2803a (8 csatornás, drágább), ezzel már csatornánként lehet 500mA-t vezérelni. Ha ennél több kell, akkor csak párhuzamosan kell használni több csatornát. Portbővítőről itt: [link]. A Darlington pedig nagyon egyszerű, minden bemenethez van egy kimenet, ezen kívül földet és külső 5V-ot kell rákötni, így a földet tudod vezérelni, tehát ha pl. egy motort akarsz vezérelni a motorra rákötöd az 5V-ot és a Darlington IC egyik kimenetét és mehet a móka.
Ja és ha sima GPIO-ról szeretnél 5V-os (12V-os stb) dolgokat vezérelni (nem i2c), arra is jók a Darlingtonok, 50V-ig.
-
tomzi1
tag
Mi lesz ha végig high-on van?
1. Véletlenül sem fog low-ra váltani
2. Ha esetleg ingadozik a Pi feszültsége az sem jelent problémát, mert az alacsonyabb feszültségű jel is jel, az optocsatoló miatt a relé behúzva marad
3. A Pi-nek semmi baja nem lesz, ha sokáig van high-on bármelyik pin-je -
tomzi1
tag
Nem toggle relé, addig van bekapcsolva amíg high, viszont nem a pi táplálja (optócsatoló, külső 5V). A GPIO kezelése pedig úgy történik, hogy gyakorlatilag egy fájlba írod bele, hogy melyik pinnek milyen legyen az értéke. Beírod nyomtatás előtt és nyomtatás után. Nyomtatás alatt végig high lesz.
-
-
tomzi1
tag
A 1-wire support csak a 4-es pinen érhető el. Nem igazán értem mi a probléma, a "más eszközt" miért nem tudod áthelyezni?
Szerk.: ha a másik eszköz is 1 dróton kommunikál, akkor ugyanúgy mehet a 4-esre a hőmérők mellé. Az azonosítás az eszközbe égetett cím alapján történik.
-
tomzi1
tag
Ehhez már relé kell, a fent linkelt jó is lesz
Itt egy leírás a miértekről. A fent linkelt cucc azért jó, mert a tranzisztor és a relé mellé egy opto csatoló is be van építve (tehát optikailag van elválasztva a magas fesz az alacsony fesztől, így visszafelé biztosan nem jöhet semmi), így biztosan nem sérülhet a raspberry és emiatt nem lesz sokkal drágább az egész.
Most jut eszembe az előzőhöz: a GPIO és a bázis közé érdemes egy ellenállást betenni (ahogy a linken is szerepel). A mérete gyakorlatilag mindegy (a linken 1K-s szerepel példaként), azt a célt szolgálja, hogy ne a raspberryből szívja a kakaót az lcd. Az uln2003a-nál nem kell ellenállás, mert már van egy a tokon belül is.
-
tomzi1
tag
válasz
Hyperion #3982 üzenetére
Ehhez a relé eléggé overkill, elég hozzá egy 10ft-os tranzisztor is. Pl. NPN tranzisztor esetén (bármelyik jó, pl bc182) GPIO -> bázis, föld->collector, emitter->lcd föld, +5v->lcd +5V. Ha a tranzisztor a bázisán nyitófesznél nagyobbat kap (a 3,3V bőven nagyobb), akkor a Collector összezár az Emitterrel, így zárva az áramkört.
Ha több cuccot is akartok így vezérelni, akkor egy Darlington IC (pl.: uln2003a) elegánsabb megoldás (motorok vezérlésekor mindenképp ezt javaslom). A Darlington IC-ben áganként két tranzisztor van sorba kötve, hogy nagyobb terhelést lehessen kapcsolgatni (500mA áganként, ha több kell, akkor elég az ágakat összekötni) + van benne egy pár dióda, hogy védje a vezérlőt. Egy uln2003a-val 7 kimenetet lehet vezérelni. Ezt sem nehezebb használni, ha érdekel titeket ezt is leírom, ill. a fentihez is készíthetek rajzot ha kell
-
tomzi1
tag
válasz
tamas1985 #3557 üzenetére
Most, hogy mondod megnéztem és 12 nap különbség van a fizetés és a postai pecsét között. Ez az abeyerr nevű eladó volt, itt lehetett volna akármilyen szerencsém, nem jön meg 5 nap alatt. Ha pedig a feladás módjától függ a sebesség, akkor az mégiscsak az eladótól függ
Szerk.: ok a feladástól még így is 28 nap, ami már nem az eladón múlt
-
tomzi1
tag
Ami képen van az kicsit jobb, mint ami az ebay-es linkeden szerepel (csak azért szólok nehogy csalódás legyen a vége
). Ebay-est rendeltem én is, ez alapján raktam össze (itt látszik is, hogy ez milyen), egyébként elégedett vagyok vele.
Amivel szívtam egy darabig: a kódban van egy olyan rész, hogy: lcd.begin(16,1) itt a 16 azt jelenti, hogy 16 karakter soronként, az 1 pedig, hogy 1 soros. Na de ez 2 soros ám, az enyém is, meg a képen lévő is. Szóval a kód helyesen: lcd.begin(16,2). Innentől azt csinálja, amit elvár tőle az ember
(a példakód jól működik 16,1-gyel is, csak akkor jön a csodálkozás, ha változtatni akarsz rajta)
A python könnyű nyelv és a pi kapcsán sokan ebben írják a dolgokat + a magpiben is vannak jó leírások, ne tartson vissza, hogy programozni kell.
-
tomzi1
tag
Nekem nem megy legnagyobb fokozaton, eggyel kisebbet bírja, szintén hynix ram.
Btw szereztem egy rendes tápegységet, 5V-on 9A-t tud, csináltam kábelt a külső vinyónak is úgy, hogy a tápegységről kapja a +5V-ot (a Pi felé nem megy) föld pedig közös. Azóta tempósabb lett a málna és bátrabban merek mosolyogni is. -
tomzi1
tag
válasz
instantwater #2804 üzenetére
Szerintem én írtam már, de leírom akkor megint
Ext4 vinyoval használom, mert ntfs-sel nagyon lassú. Most már kb tudja azt a letöltési sebességet, mint amit a netem, ez 3MB/s-et jelent, de ilyenkor maxon a proci terhelés. Windows-os elérés samban keresztül kb. 7-8MB/s. -
tomzi1
tag
válasz
pakriksz #2732 üzenetére
Most tulajdonképpen mi is a probléma? Az, hogy a pi drága egy okostelefonhoz képest?
Mint mondtam a két eszköz nem hasonlítható össze. Egy terméket az ember nem azért vesz, mert "kell valami ami linux alapú", hanem azért amire használható. Mutass olyan okostelefont, amire külső hdd köthető. Ha ez megvan, akkor ezek közül egy olyat, ami tv-re köthető. Nyilván a pi-vel meg nem lehet telefonálni stb. (bár biztosan lehet venni hozzá usb-s gsm modult)
Rendben, akkor nézzük másik oldalról. Ezeknek a cuccoknak az ára nagyrészt nem az anyagköltségből áll. Egy jó nagy részt a fejlesztés, másik nagy részt a gyártással járó költségek jelentik. A gyártási költségek úgy csökkenthetőek, ha egyszerre gyártasz rengeteget, mondjuk 1 millió darabot. A pi esetében nyilván nem ez a helyzet, mert nem tudták előre, hogy mekkora lesz a kereslet.
Egyébként részben igaz, hogy gyengécske a raspi. Ez akkor jön elő ha grafikus felületet használja az ember, webböngészés elég gázos. Viszont ez változhat idővel, annyi híja van, hogy hardveres gyorsítást kapjon.
Mondok egy példát amiben viszont verhetetlen a pi. Éppen egy automata teafőző berendezést tervezek, ami internetről vezérelhető. Ilyen feladatokra arduino-t használnak általában. Nem nagyon vagyok benne a témában, de most rákeresve egy ethernet-es arduino 65 dollár. Ennyiből a pi is kijön. Na de! Ez a teafőző egyben torrent kliens is lesz
és amíg várok a teámra nézhetem a kedvenc sorozatomat 1080p-ben
Szóval szerintem jó az ára.
-
tomzi1
tag
Csao
Kipróbáltam több megoldást, erre az archlinux lesz a legjobb, ha nem akarod magát a pi-t lejátszásra használni.
Torrent kliensnek transmission-t használok, leírás itt. Ugyanitt van leírás arch alapokról, samba telepítésről stb.
Távolról a transmission remote gui-val lehet használni, ez utorrenthez hasonló felületet ad.
Ha elakadsz szólj, segítek ha tudok.
-
tomzi1
tag
Nálam ext4-es vinyó van raspPi-n, archlinux
Torrentseedelés közben ilyeneket mértem:
win7->rasppi 8,5MB/s
rasppi->win7 6MB/s
ezek stabilan, tehát HD simán nézhető róla akadás mentesen.archlinuxarm.org-on van pár tipp amivel csökkenthető a samba erőforrásigénye, azoknak is működhet akik nem arch-ot használnak. Nekem 1-1,5MB/s-et gyorsult ezektől [link].
Itt az egyik beállítás miatt nem lesz felderíthető a málna, de ez nem nagy gond, fix ip-t adtam neki így network drive-ként kényelmesen elérem a win7-es gépről.Ami nekem nagyon nagy lassulást okozott a boot időben az a konzol lokalizáció, minden bootnál elszüttyögött egy csomó ideig és addig semmi sem volt elérhető. Most nem állítottam semmit (időzónán kívül), így fürge a boot, puttyon keresztül meg minden rendesen működik úgy is. Samba miatt nem tapasztaltam jelentős lassulást.
Beírtam én is amit tegnap javasoltam #1500-as hsz-ben, azóta 2 nagyobb torrent is lejött fagyás nélkül.
-
tomzi1
tag
válasz
Drótszamár #1318 üzenetére
nevezd át a kártyán lévő boot_enable_ssh.rc-t boot.rc-re
bill kiosztás: sudo dpkg-reconfigure keyboard-configuration
-
tomzi1
tag
Most ismét elszállt a kis Pi egy nagyobb torrent letöltésénél. Na mondom megpróbálom lejjebb venni az órajelet ne akarjon annyit megkajálni a kis 700mA-s töltőről, erre mit látok? 800-ra van beállítva alapból az órajel archlinux-ban a gyári 700 helyett, ezért volt olyan torkos a kicsike
-
tomzi1
tag
Megvan a hiba. Iyen hub-ot használok, erre dugtam rá a raspberry-t és egy 2,5-ös seagate momentus vinyót is. A tápjára 2A van írva, de ezek szerint valami turpisság van a dologban, mert vinnie kéne ezeket simán. A vinyóra 451mA van írva a raspberry-hez meg 700-1100mA-es tápot ajánl a farnell. Most a raspi-t rádugtam a telefonom töltőjére (700mA) a vinyó pedig a hubon van, így már nem száll el. Letöltésnél kb 2,5MB/s a sebesség ext4 vinyóra, ilyenkor 100%on megy a proci (lehet, hogy szálak csökkentésével lehet javítani még rajta, de a netem úgy is csak 3MB/s-et tudja szóval lehet így hagyom).
Másolás samba-n keresztül 9,5MB/s körül, ez majdnem 100Mbit, szóval alakul a dolog -
tomzi1
tag
Sziasztok!
Nekem is megérkezett tegnap a kicsikeNem vagyok nagy linux guru (egyelőre), úgyhogy szükségem lesz a segítségetekre is
Első gond, hogy nem megy egyszerre a bill és az egér debian alatt (mindkettő usbs, vezetékes). Utánaolvasva látszik, hogy másnak is van ilyen gondja, de általában a wifi+egér+bill hármas nem megy együtt. Állítólag már rajta vannak a probléma megoldásán.Elsődleges célom a raspi-vel, egy headless 0-24 torrent kliens, külső merevlemezzel.
Ezen az oldalon van jó leírás ssh-ra és távoli elérésre, ezek kiválóan működnek.Samba-t ez alapján tettem fel, ez is megy gond nélkül.
Torrentnek transmission-daemont szerettem volna feltenni, amit a windowsos gépemről a remote-gui-val akartam vezérelni. Sikerült feltennem, de sajnos csak 15-20 mpercig megy, aztán kernel-panic-kal elszáll. Második próbálkozásként rtorrent+rtgui-t próbáltam feltenni ez alapján, de már az apache sem indul el. Ezt írja: apache2: bad group name www-data
Action 'restart' failed.
The Apache error log may have more information.
Az error log teljesen üres. Ha van ötletetek, vagy valakinek sikerült összeraknia egy torrent klienst szóljon
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Telekom mobilszolgáltatások
- Videós, mozgóképes topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Átlépi végre az iPhone az 5000 mAh-t?
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Trollok komolyan
- Google Pixel topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- DOKKOLÓ BAZÁR! Lenovo, HP, DELL és egyéb más dokkolók (TELJES SZETTEK)
- Lenovo magyar laptop billentyűzetre van szükséged? Akármelyik verzióban segítünk!
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G4 - i5-7GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I Cam I W10 I Garancia!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest