- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- SDQHD felbontású monitor jött a JapanNext műhelyéből
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Milyen HASZNÁLT notebookot vegyek?
- Nem tudja garantálni a TSMC a tiltólistás cégek kizárását
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
toth_janika
őstag
-
djcsabii
csendes tag
Sziasztok,
asztalra parancsikont hogy lehetne létrehozni, ami egy mappát nyitna meg? -
Noxy
veterán
válasz
toth_janika #30179 üzenetére
Hát nem tudom, de nálam az évek alatt összegyűlt egy marék SD kártya. A win32 disk manager-l a beállított jól működő rendszert le lehet klónozni, ès ezt 5 perc alatt fel lehet írni egy másik kártyája. Nálam 3 SD kártyán van fent uaz a rendszer. Ilyen esetben csak kártya csere, és megy minden tovább. Max a mèdiatár frissítése tart egy kicsit tovább.
-
válasz
djcsabii #30177 üzenetére
Tudsz, csak ezt már felcsatoláskor megadod: uid=1000,gid=1000 (pi:pi) ahogy az ls -la is mutatja pi az user, és pi a csoport.
Írd át az fstabban:
UUID=8242E10942E10331 /mnt/hdd ntfs-3g uid=pi,gid=users,umask=007 0 0toth_janika
Tipikus SD kártya elhalálozási tünet. Ha olyant vettél, vidd vissza a boltba, és cseréltesd ki garanciába. -
toth_janika
őstag
Köszönöm, de úgy érzem, befejezem az RPi-s pályafutásomat. Ma filmnézés közben megfagyott a film. Újraindítás után kiírta, hogy "fatal error", meg hogy "emergency mode"-ban indítsam az RPi-t. Az nem fog menni, mert nincs billentyűzetem. Gondoltam újrahúzom az OSMC-t, de a kártya állítólag írásvédett. Sehol sem tudom formázni. Se High Sierra-n, se WIN7-en, se WIN10-en, se Ubuntu-n...
Mit tuduk vele csinálni? -
djcsabii
csendes tag
Sziasztok!
Még mindig a NAS -al szívok, a problémám az lenne, hogy ha felcsatolom az usb-s hdd-t (NTFS)
fstab-ban a következő sorral: "UUID=8242E10942E10331 /mnt/hdd ntfs-3g uid=1000,gid=1000,umask=007 0 0"
akkor az "mnt/hdd" könyvtárhoz nem tudok tulajdonost beállítani a következő sorral:"sudo chown -R pi:users /mnt/hdd"
Valakinek lenne valami ötlete? -
A pi 3 b+ mennyire van már támogatva? Leginkább recalbox, retropie és rasplex érdekelne.
-
-
mamusz11
tag
Sziasztok!
Olyan problémám lenne hogy egyszer csak a Pi elvesztette a hdd, egyszerűen nem latja megállt a torrent a fajlszerver.
Asudo lsblk -f
parancsra hozza hogy felvan csatolva de ezen kívűl semmi ?
PC látja
Szerintetek? -
válasz
toth_janika #30169 üzenetére
Meg kell adni neki a hibás fájlrendszer partícióját is, valahogy így:
fsck /dev/mmcblk0p1 -
toth_janika
őstag
Beírtam a boot.txt-be a késleltetést. Toltam reboot-ot, de semmi nem változott...
A
dmesg | grep mount
kimenete:[ 2.510752] EXT4-fs (mmcblk0p2): mounted filesystem with ordered data mode. Opts: (null)
[ 10.859722] FAT-fs (mmcblk0p1): Volume was not properly unmounted. Some data may be corrupt. Please run fsck.
Az első az egy RPi-re dugott NFTS-es vinyó kéne, hogy legyen. A második az a kötet, ami a Win-es PC-ben van (az is NTFS).
Próbáltam az fsck-t futtatni, de ennyit kaptam:fsck from util-linux 2.29.2
-
bacsomarton
tag
válasz
danielberndt #30114 üzenetére
Szia!
Ha még aktuális....
Elvileg megy a captive portál is, de én még nem próbáltam. Viszont egyszer használatos idő, vagy forgalom arányos kódokat remekül tud generálni. A lapon találsz előre bekonfigurált img-et is.
https://bacsomarton.com/2016/03/15/vallalati-wifi/
https://bacsomarton.com/2016/03/16/vallalati-wifi-3-resz-daloradius/ -
válasz
toth_janika #30166 üzenetére
Akkor a /boot/config.txt-be írd bele:
boot_delay=5
Ez 5mp-et késleltet.Ill. egy reboot után nézd át a
dmesg | grep mount
kimenetét. -
válasz
toth_janika #30164 üzenetére
Vagyis, ha kiadod a mount -a parancsot, az rendben felcsatolja? Erről beugrott, hogy a raspi config-ban van egy olyan (boot)opció, hogy várjon a hálózati kapcsolat felépítésére(Wait for Network at Boot).
Lehet, hogy az fstab hamarabb lefut, minthogy felépül a hálózati kapcsolat. -
válasz
toth_janika #30162 üzenetére
A felhasználónév, vagy jelszó tartalmaz speciális karaktert, vagy szóközt?
A mount -a milyen (hiba)üzenetet ad? -
válasz
toth_janika #30159 üzenetére
Ezt
//Hálózatom_neve/Share
/mnt/WIN_Share cifs username=user_nevem,password=psw-m 0 0egy sorba kell írni, nem törheted ketté:
//Hálózatom_neve/Share /mnt/WIN_Share cifs username=user_nevem,password=psw-m 0 0
borsodika
Ezt olvastad? -
borsodika
őstag
Raspbian rendszeren van akinek sikerült usb-s hdd-t (ntfs) samba-n megosztania? Ott tartok, hogy Windows-os gépről látom a megosztott mappát, de sehogy sem enged belépni.
-
toth_janika
őstag
Sziasztok!
Egy kis segítség kellene megosztás vs RPi témában. Van egy WIN megosztásom. Nevezzük Share-nek. Ebben olyan fájlok vannak, amiket szeretnék elérni a hálózat minden gépéről. Elsősorban Filmek, Zenék, Képek.
A következőt csinálom.
RPi-n létrehoztam az mnt mappában egy könyvtárat:sudo mkdir WIN_Share
Ezután a Share mappámat mount-olom hozzá, és mivel jelszó/felhasználóv kell hozzá, ezért ezt használom:
sudo mount -t cifs -o username=user_nevem,password=psw-m
//Hálózatom_neve/Share /mnt/WIN_ShareEllenőrzöm, hogy valóban fel van-e csatolva:
cd mnt/WIN_Share
Itt rendben látom a Share mappában lévő megosztásokat.Ezután, szeretném, ha minden reboot után újracsatlakozna, ezért FSTAB-ba ezt írom:
//Hálózatom_neve/Share
/mnt/WIN_Share cifs username=user_nevem,password=psw-m 0 0A problémám, hogy reboot után nem csatlakozik a megosztásom. Kézzel fel tudom verni, de ez elég kényelmetlen. Tudnátok abban segíteni, hogy mit rontok el?
-
fpeter84
senior tag
A lényeg hogy 3.3V-os legyen max az I/O része, ne 5V-os... Ahogy nézem a CP2102 más nem is tud lenni, tehát tökéletes a célra. Amit linkeltél az licites, ha nem akarsz rá várogatni figyelgetni akkor itt kb ugyanannyi fix áron, vagy 5db-os csomagban
most látom hogy a cikk amit linkeltél az pont ezt a témát feszegeti... el is rakom könyvjelzőbe...
-
fpeter84
senior tag
Jó és maga a chip típus is ajánlott, de nyugodt szívvel merem javasolni a CH340G/C fajtákat is... Van ehhez is win/linux/droid támogatás is már... Az FT232 és PL2303 kerülendő mert sok a klón és problémásak, a fenti kettőnél ilyenről nem tudok...
(helyből 2-3 darabot vegyél hogy legyen még a fiókban, mert úgyis el fog keveredni
)
@dzz: természetesen openwrt helyett lehet bármi más linux disztró is, csak nekem ebből volt itthon kéznél és könnyű volt nyákra ültetni és éppen stabillá vált az I2S audio driver is hozzá - bár saját kernelt kellett miatta forgatni hogy benne legyen... carpc-s időkben sokat szenvedtem a földhurok/generátorzaj problémákkal, kísérleteztem többféle gép mellett integrált/pci/usb kártyákkal is, de erősen úgytűnt hogy leginkább az égieken múlik hogy éppen hogy szól, ezért döntöttem a galvanikus leválasztásos megoldás mellett végül, de mostanra már USB-hez is lehet kapni izolátort, vagy akár egy SPDIF optikai kimenetes USB hangkártyára is lehet tenni kínából egy nem túl drága DAC-ot...
-
HXY
addikt
Ez az USB TTL UART CP2102 adapter jó lesz Pi-hez?
https://www.ebay.com/itm/USB-2-0-to-TTL-UART-5-PIN-Serial-Converter-CP2102-STC-PRGMR/332631565833 -
dzz
aktív tag
válasz
fpeter84 #30153 üzenetére
Köszönöm az infókat, mindjárt megnézem a linkelt dolgokat! Amúgy nem almázom és nem droidozom, Androidos telefonunk van (LG V30), de nem ásnám bele magam a mélyébe, mert nincs rá szükségem. Linux alatt jól meg vagyok, jöhet az openwrt is, bár pár éve rendes Fritzboxunk van, nem kellett még mókolni, mint annó a tplink 1040-el
Nézelődöm tovább és jövök a kérdésekkel!
-
fpeter84
senior tag
Ha úgysincs igazán helye egy kijelzőnek, akkor lehet a háttér vasnak nem is olyan fontos az! Nálam a következőképpen áll most össze a kocsiban a rendszer: egy openwrt-t futtató Carambola2 modulra építettem egy dobozt amiben egy ES9023 adja a hangot az I2S buszon ISO7240-es digit izolátoron illetve izolált dc-dc tápon keresztül. Ennek a hangja keresztülmegy egy KRC-86B kékfog modulon és úgy megy a rádió aux-ba. A kékfog opcionális, hogy külső eszköz is szólhasson bármikor. A owrt modulon többek között fut egy mpd szerver ami az USB-n rádugott modulról játsza a zenéket, amit az MPD Control app-on keresztül lehet vezérelni... Kizárásos alapon ha nem droidozol akkor talán almázol - gondolom arra is lehet bőven találni hasonló app-okat mpd-hez...
Szépséghibája a rendszernek, hogy ahhoz hogy elérjem az mpd szervert IP kapcsolat kell: vagy az owrt modulnak kell AP-nek lennie - ekkor ugye a telefonról elmegy a net - vagy a telefont kell hotspot módba tenni, rácsatlakozik a modul és úgy megy a kommunikáció - ennek a szépséghibája meg hogy kapcsolgatni kell ahhoz hogy ne szívja az akkut mindig... Utóbbin talán lehetne segíteni automatizálással - droid alatt ott van pl a hazai fejlesztésű E-Robot amivel pl adott kékfog eszköz közelségére aktiválni lehetne a hotspot módot - nem tudom hogy almacsutkára milyen hasonló megoldások vannak, de biztosan akad ez az... Illetve még a kékfogas IP kapcsolaton gondolkodtam el, az is lehet egy megoldás ha sikerül owrt alatt összehoznom...
FM rádió téma: feladtam... próbáltam Si4703-as USB stick-el, TEA5767 I2C modullal, RTL2832 USB adapterrel RTL SDR-el is (talán volt még valami 4dik ami nem jut eszembe), de egyik sem adott igazán értékelhető vételi minőséget az autóban. Városon belül még csak-csak, de ahol a nem túl nagy durranás autórádióm még tökéletesen veszi a bp-i adókat, ott ezek már mind elvéreztek akár különböző helyekre rakott drótantennákkal, akár az autó saját hátsó ablakba integrált antennájával. Ezért maradt a normál rádió is a kocsiban...
Egyébként még volt egy oldalszál: vettem egy droidot futtató visszapillantó tükröt - a kijelzője gyengécske volt, de mivel naptól jól védetten volt ezért tulképp lehetett volna használni, de mire belaktam addigra gondolt egyet és megdöglött. Néha sikerült bekapcsolnom ha szétbontom, baxtatom, úgyhogy valami szalagkábel vagy forrasztási kontakthiba lehet, de feladtam. Pedig az MPD Control-al egészen kényelmes megoldás volt + navi...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Külpolitika
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- SDQHD felbontású monitor jött a JapanNext műhelyéből
- Assassin’s Creed Shadows teszt
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- További aktív témák...
- HP EliteDesk 800 G1 USDT i5-4590s 8gb ram 120gb ssd wifi gigabit minigép eladó olcsón
- Eladó Silverstone Rack szekrény sínek!
- Core i7 Gamer PC: -8Gb Videokártya -16GB RAM -RGB ház -6 hó garancia
- DELL PowerEdge R620 10xSFF 128GB ECC RAM
- 27% számla! Ryzen 7700X / RTX 4070 Ti Super / 32GB DDR5 / 1TB NVMe / 800w GOLD! BeszámítOK
- Bomba ár! HP Elitebook 850 G6 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FULLHD I Cam I W11 I Gari!
- Eredeti Lenovo 230W töltők - 4X20Z83995
- Lenovo ThinkPad dokkolók: USB-C 40A9/ 40AY/ 40AS/ Thunderbolt 3 40AC/ Hybrid USB-C DisplayLink 40AF
- DDR5 8/ 16/ 32GB 4800-5600MHz SODIMM laptop RAM, több db- számla, garancia
- Beszámítás! Oculus Rift virtuális valóság szemüveg garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest