-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
randras
veterán
-
t72killer
titán
-
randras
veterán
-
d@minator
addikt
COD MW3-mat próbáltam ki 4GB RAM mellett úgy, hogy a lapozófájlt kikapcsoltam. Egyből kiírta, hogy kevés a memória. Tálcára tett játéknál a Chrome is összeomlott. Itt szerintem a RAMdisknek (továbbiakban RD) sem lenne értelme, mert tovább csökkenti a RAMot.
Jövő héten több időm lesz majd megnézem mi akasztja ki a 8gigát meg kíváncsi vagyok áramszünet esetén RD-ra tett lapozófájl esetén mi a helyzet, okoz e valami gondot csak, mert valaki ezt is megemlítette.
Amit belinkeltél van benne igazság de az angol nyelvű szöveg úgy kezdődik, hogy ne csinálj RD-t hacsak nem sok RAM-od van.
Meg ez: "hogy maga a lapozófájl nagyobb, mint a fizikai RAM mennyisége (legalábbis az az egészséges). Ekkor eleve nem helyezhetsz a RAM egy részéből lefoglalt RAMDiskre egy, a RAM-nál nagyobb fájlt."
Ez is igaz de be lehet fix méretet is állítani. A 4GB RAM kapcsán fix 1GB lapozófájlt raktam a vinyóra és a COD MW3 meggyógyult. Szóval így is egészséges. Ezt már 6GB esetén szerintem RD-re meg lehet csinálni. Igazából ebben ez esetben az áramszünetes dolog aggasztana. Mi vész el és mi marad meg.Aztán még ha kiderülne, hogy biztonságos a lapozófájl a RD-en akkor is kérdés 6-8GB esetén, hogy érdemes e vele szarakodni, mert ahogy mondjátok keveset ír ilyenkor lapozóba.
Lehet nem is kellene ezzel ennyit foglalkozni hanem hagyni a lapozót az SSD-n. Laptoposok többsége úgysem tudja vinyóra rakni, mert az nincs. Ámbár lehet, hogy ott 4GB esetén működne a RD dolog (pl.3GB RAM+1GB RD), mert pl. egy COD MW3 butított módban fut és nem emésztene fel annyi memóriát. De ez csak feltevés.
-
radi8tor
MODERÁTOR
-
sir fg
aktív tag
Töredezettségmentesítettetek már RAM disket? Tudom, hogy semmi értelme, de vicces volt, hogy a nagyon töredezettnek jelzett "lemezt" (512 MB) 1 pillanat alatt megcsinálta.
-
jobbacsabba
aktív tag
Szerintem nyugodtan teheted RAMDiskre a pagefile-t. Én mondjuk teljesen letiltottam és még nem volt progi ami rinyált volna hogy kell. Az OS meg nem rinyált még soha, hogy telefirkálta mind a 8GB-ot.
Mondjuk ha PS-ben 20 nagyméretű RAW filet szerkesztesz egyszerre, akkor valóban nincs értelme a RAMDisknek, hagyd a lapozófájlt a HDD-n.
-
Sanya
nagyúr
láttam már emiatt megfeküdni gépet, lassabb volt, mint egy hdd-s gép (igaz itt eeeeeeeeepc-ről volt szó, 4gb ssd-vel, winxp-vel (igen, eleve baromság volt így legyártani)

de ennél a gépnél nincs is semmi szükség átpakolni semmit sehova.Én akartam anno a chrome cache-t, meg az egész chrome-ot átpakolni ramdrive-ba, amit minden kikapcsolás után leszinkronizálna az eredeti helyére, valamit bekapcsoláskor létrehozná a ramdrive-ot, s kimásolná a chrome fileokat a ramba. Sajnos ez a műveled hdd-nél nagyon megnyújtotta volna mind a bekapcsolás, mind a kikapcsolást. bár legtöbbször hibernálok meg altatom a laptopot, bírja így is

-
radi8tor
MODERÁTOR
Megfektetni az túlzás.
Normális SSD-t kell venni, hagyni kell rajta elég üres helyet (15% min) és így akár elvisel 5 TB írást is.
Mellesleg egyszer sem mondtam, hogy nem kell átrakni a cache-t RAM-ba vagy HDD-re.
-
Sanya
nagyúr
Ez már nagyon el kalandozott a ramdisk témától.
Windows 7 topicban biztosan meg fogják válaszolni a kérdésedet.
Saját véleményem: HDD és SSD esetén is kikapcsolni. Teljesen feleslegesnek tartom ezt a funkciót, csak dolgoztatja a merevlemezt feleslegesen. Hogyan tudná eldönteni Windows helyettem, hogy melyik programot fogom megnyitni.

ettől függetlenül a chrome, firefox, internet explorer, safari, opera, no meg a többi böngésző kb 2 másodpercenként szinkronizálják magukat a cache-sel, ami mindig a háttértár bizonyos részén van, s emiatt nagyon-nagyon hamar meg tudnak fektetni egy SSD-t.
-
d@minator
addikt
Igen de nem.

Én azért akarom RAM diskre tenni a lapozófájlt, hogy ne az SSD-n legyen és ne is a HDD-n.Amiről te írsz az rég volt. Ma már átlagos használat mellett nem fogysz ki 4-8GB RAMból ezért nem is kell(ene) lapozófájl. Sajnos kell, mert bizonyos progik használják.
-
radi8tor
MODERÁTOR
Superprefetch és Prefetch mennyire dolgozza meg az SSD-t vagy HDD-t ?
Általában azok a műveletek csak "olvasnak", tehár érdemes bekapcsolva hagyni őket, nem ?üdv

Ez már nagyon el kalandozott a ramdisk témától.
Windows 7 topicban biztosan meg fogják válaszolni a kérdésedet.
Saját véleményem: HDD és SSD esetén is kikapcsolni. Teljesen feleslegesnek tartom ezt a funkciót, csak dolgoztatja a merevlemezt feleslegesen. Hogyan tudná eldönteni Windows helyettem, hogy melyik programot fogom megnyitni.

-
J.J. András
őstag
Superprefetch és Prefetch mennyire dolgozza meg az SSD-t vagy HDD-t ?
Általában azok a műveletek csak "olvasnak", tehár érdemes bekapcsolva hagyni őket, nem ?üdv

-
jobbacsabba
aktív tag
Szerintem sem azért van a pagefile, hogyha mind a 8GB ramomat megeszi a windows, akkor elkezd szépen nőni amíg a "ram" elég nem lesz neki.

A pagefilet azért használja a windows, hogy megelőzze a fizikai memória megtelését.
Ez olyan konzervatív szemlélet, tudod, mikor még csak 512MB volt, vagy 1GB. Abból ki lehetett fogyni, de a win7 simán elvan 4GB-tal (sőt a munkahelyemen 2GB-tal, de ott pagefilet is használok), így valóban jó dolog, ha a pagefilet a villámgyors ramdiskről használja, nem a merevlemezről. Mondjuk én simán kikapcsoltam a fenébe...
-
J.J. András
őstag
de hát ez az, ha elfogy (8GB-ból 4 GB a Winfosé, a RAMDISK 4 GB-ból 3 GB a Pagefile, és 1 GB a temp, Int.Temp stb. műveleteknek)
A WIN7-nek elégnek kell lennie a 4GB-nak is, így ha "elfogy" a RAM, akkor szerintem a szupergyors RAMDISK-hez nyúljon (mivel azon van a Pagefile)...
nekem így logikus

meg alapból vannak programok, amik swapolnak, azok meg így gyorsabban futnak.
na, nem jó ?

-
radi8tor
MODERÁTOR
na, hali, remélem nem túl későn szálok be, de majd végig olvasom...
a story: évekkel ezelőtt olvastam még a RAMdiskről, hogy a 32bit-es Win XP Prom, ami sulinetes volt, miért nem használja ki a 4GB ramomat, és hogy erre is jó a RAMDISK....
összegyűlt a pénz az évek alatt, most 8GB ramom van, és RAMDISK-elni akarok, akartam....
jelen helyzet: DR.DATARAM RAMDISK-jét használom, mert az ingyenes. Azon csak FAT32-öt használok, mert az javalt. Amúgy nekem a TEMP, stb. és PAGEFILE is a RAMDISK-re van oda téve, mert Prefetch és Superprefetch az nem a HDD-ről hívja be a progikat az előtöltés során, hanem a Pagefile-ból, nem ?
Az tutti, ha RAR-t tömörítek, NETezek, iszonyat gyors, hála a RAMDISK-en végzett műveletnek, de a Windowst, és játékokat nem érzem gyorsabbnak.
őőő, mit is akaratam
, JAH ! köszi, a FLASH SSD topicban találtam meg Radiátor a linket, és én is egy darabig RAMDISK tag leszek 
amíg nem lesz annyi pénzem, és nem fejlesztenek a mSATA gyorsítótáron annyit, hogy a RAMDISK feleslegessé váljon.üdv

Pagefile-t nem ajánlott Ramdiskbe tenni. Annak pont az a "dolga", ha elfogy a RAM a gépen Windows használat közben, akkor oda írja ki az adatokat. Érted mennyire értelmetlen, ha elfogy a hely a RAM-ban, akkor RAM-ba írja utána.
Prefetch nem dolgozik a Pagefile-ból.

-
J.J. András
őstag
Egyes szakértők szerint jobb a rendszernek (gyorsabb lesz), ha a lapozó fájlt az SSD-n hagyod.
Valamint ha RAMDisket használnék, akkor az csinálna egy img-t a rendszerről akkora méretben, ahogy én megadom, és mindig azt töltené be újra és újra indításonként a RAM-ba?
Pontosan így van. Rendszer alatt természetesen a RAMdisk-et értjük. A Windows host operációs rendszert nem menti le.
Ezen az elven akár egy komlett játékot is feltölthetek a RAM-ba, valamilyen RAMDisk progival?
A progival nem tudod feltölteni, neked kell oda telepíteni. Pl, ha X a RAMdisk meghajtó betűjele, akkor a játék telepítéskor X meghajtóra kell küldeni.
Ezt utána lemented a RAMdisk saját programjával image-be, amit majd következő bootoláskor betölt onnan.Nekem 18GB-os diskem volt, arra már minden játék ráfért (egyszerre egy).
Aztán volt pár lementett image-em: BF3, MW2, MW3, BlackOps, Diablo3Beta, stb.
Ha valamelyikkel játszani akartam, akkor kiválasztottam a mentett image-t és újraindítottam a gépet.na, hali, remélem nem túl későn szálok be, de majd végig olvasom...
a story: évekkel ezelőtt olvastam még a RAMdiskről, hogy a 32bit-es Win XP Prom, ami sulinetes volt, miért nem használja ki a 4GB ramomat, és hogy erre is jó a RAMDISK....
összegyűlt a pénz az évek alatt, most 8GB ramom van, és RAMDISK-elni akarok, akartam....
jelen helyzet: DR.DATARAM RAMDISK-jét használom, mert az ingyenes. Azon csak FAT32-öt használok, mert az javalt. Amúgy nekem a TEMP, stb. és PAGEFILE is a RAMDISK-re van oda téve, mert Prefetch és Superprefetch az nem a HDD-ről hívja be a progikat az előtöltés során, hanem a Pagefile-ból, nem ?
Az tutti, ha RAR-t tömörítek, NETezek, iszonyat gyors, hála a RAMDISK-en végzett műveletnek, de a Windowst, és játékokat nem érzem gyorsabbnak.
őőő, mit is akaratam
, JAH ! köszi, a FLASH SSD topicban találtam meg Radiátor a linket, és én is egy darabig RAMDISK tag leszek 
amíg nem lesz annyi pénzem, és nem fejlesztenek a mSATA gyorsítótáron annyit, hogy a RAMDISK feleslegessé váljon.üdv

-
Drughi
addikt
Üdv,
Most upgradelem a laptopomat 4GB-ról 8GB-ra. Emellett lesz még egy ssd is a gépben.
2x4GB modulom lesz és az egyiket fel szeretném használni ramdisknek.Tudtok ajánlani pár szájbarágós leírást, hogy hogyan csináljak mindent?
Még sosem próbáltam...A gyakran használt programokat tenném rá (Chrome, msn, outlook...) illetve 1 játékot.
A játékot egy az egyben oda kellene telepítenem, vagy elég ha valamit átmásolok? A programoknál ugyanez a kérdésem...szerk: Illetve ha a már a rendszer (win7) az ssd-re lesz telepítve, azt lehet még valahogy gyorsítani a ramdisk segítségével?
Köszi!
-
radi8tor
MODERÁTOR
Tulképp így néz ki a dolog.
Véleményed szerint, ha van 8GB ramom, és ezen a felületen mindent ki akarok pipálni, akkor mennyit csippentsek le ezeknek, hogy elég legyen? 2-4GB-ot?4GB elég az oprendszernek bőven. Ha mégsem lenne elég, akkor adj neki 5-6GB-ot.
-
lukaszokni
aktív tag
Tulképp így néz ki a dolog.
Véleményed szerint, ha van 8GB ramom, és ezen a felületen mindent ki akarok pipálni, akkor mennyit csippentsek le ezeknek, hogy elég legyen? 2-4GB-ot? -
lukaszokni
aktív tag
Szia!
Ugyanez a problémám, de nekem csak annyi a bajom, h túl kicsi lemezterületet adtam meg és annyit ír ki minden indulásnál, hogy "Out of memory!". Csak ez zavar, ezért raknám újra a gépet, mert én sem találtam más megoldást. Uninstall nekem megvolt, de ugyanúgy látom a sajátgépben a ramdisk által létrehozott G meghajtót.
A felhasználói felületen pedig nincsen letiltás, csak Stop, vagy Start van, de ha stoppolok, akkor is megtartja a G meghajtót.
Ha van időm, majd csinálok pár képet, vagy videót, hogy mi az én problémám.
Én arra gyanakszom, hogy kicsi helyet adtam meg. Meglátjuk. -
radi8tor
MODERÁTOR
Persze, akkor eltűnik, de ilyen miatt nem kell újratenni a Windowst.
Ha eltávolítás után újra ott lesz, akkor ne az eltávolítást válaszd, hanem a letiltás-t. Ekkor nem szabad aktiválódnia következő induláskor.
-
flash-
veterán
szolgáltatásoknál nincs,eszközkezelőben ha törlöm ujrainditás után ujra fent van.
uninstallálni pedig nem tudom.kérdésem az lenne hogy ha formázom a windowsos particiot és ujrarakom a windows akkor vajon a ramdisk meghajtó is eltünik?
-
radi8tor
MODERÁTOR
Driverét kell szerintem eltávolítani az eszközkezelőből és/vagy a szolgáltatásoknál letiltani.
-
flash-
veterán
sziasztok
sajnos az asrock xfastrammal csináltam ramdisket.
bár ne tettem volna nem lehet kikapcsolni.
mit tegyek?
ha formázom a windowsos particiot,utána a ramdisk tárhely is elünik?és megoldodik a gond?
vagy már megmarad örökre? -
Pityu.
nagyúr
-
radi8tor
MODERÁTOR
-
Pityu.
nagyúr
-
radi8tor
MODERÁTOR
-
Pityu.
nagyúr
-
radi8tor
MODERÁTOR
-
Pityu.
nagyúr
-
radi8tor
MODERÁTOR
MW3-al játszom sokat, ott általában én vagyok az első, akinek betölt a map.
Egy havernak van gyors SSD-je, ő egy kicsivel utánam érkezik be.
Gyorsabb, mint az SSD, de nem nagyságrendekkel.Ami miatt én használom az az, hogy Steam elég sokat szemetel a könyvtárába, és így nem az SSD-t koptatja

-
Formaster
addikt
Te érzel valami különbséget, ha ramdiskre telepített játékkal játszol? Mondjuk fps-ben vagy betöltődési időkben? Én nem, de lehet mert csak 1-1 áthúztam a mappákat.
-
radi8tor
MODERÁTOR
Ne felejtsd el elindítani a RAMDiskImage.exe-t miután átmásoltad a dolgokat a RAMdiskre.
Ott pedig Save RAMDisk content now-t nyomva mentheted le a jelenlegi állapotot.
-
Formaster
addikt
Hú ez nagyon komoly
Tiszta gyerekes lázban égek. Sikerült telepíteni, látom az eszközkezelőben, remek program lesz ez
Még NTFS-t is engedélyez. Tehát egy az egyben áthúzhatom a játékom mappáját a nagyméretű fájlokkal együtt is. Holnap lesz mivel szöszölnöm este. Köszi az infokat!!! -
Formaster
addikt
Elvileg feltelepítettem, bár tényleg elég érdekes telepítés volt
Viszont eszközkezelőben nem találom és az említett RamDiskImage.exe nevű programmal sem történik semmi. El sem indul 
Várj, valamit nem jól csináltam
instructions -
radi8tor
MODERÁTOR
Kezdek felvilágosulni

Pl, ha X a RAMdisk meghajtó betűjele... ha lesz egy meghajtó betűjelem, akkor oda tudok mappákat is másolni? Van olyan játékom amit csak át kell húzni program filesból.
Egyes szakértők szerint jobb a rendszernek (gyorsabb lesz), csak félek, hogy a sok kis fájltól hamarabb megy tönkre és van 12 giga ramom
Inkább azt használnám, de mennyi a minimum amit érdemes megadni? Talán azt rátenném az SSD-re is.Lapozófájlt teljesen felesleges rátenni a RAMdiskre mivel csak akkor ír oda, ha elfogy a memória.
Ezért nem jelent veszélyt az SSD-re nézve.Windowsnak 4-5 GB RAM elég.
A RAMdisk ugyanúgy viselkedik, mint egy meghajtó. Formatálhatód, másolhatsz rá, stb, stb.
-
Formaster
addikt
Egyes szakértők szerint jobb a rendszernek (gyorsabb lesz), ha a lapozó fájlt az SSD-n hagyod.
Valamint ha RAMDisket használnék, akkor az csinálna egy img-t a rendszerről akkora méretben, ahogy én megadom, és mindig azt töltené be újra és újra indításonként a RAM-ba?
Pontosan így van. Rendszer alatt természetesen a RAMdisk-et értjük. A Windows host operációs rendszert nem menti le.
Ezen az elven akár egy komlett játékot is feltölthetek a RAM-ba, valamilyen RAMDisk progival?
A progival nem tudod feltölteni, neked kell oda telepíteni. Pl, ha X a RAMdisk meghajtó betűjele, akkor a játék telepítéskor X meghajtóra kell küldeni.
Ezt utána lemented a RAMdisk saját programjával image-be, amit majd következő bootoláskor betölt onnan.Nekem 18GB-os diskem volt, arra már minden játék ráfért (egyszerre egy).
Ha valamelyikkel játszani akartam, akkor kiválasztottam a mentett image-t és újraindítottam a gépet.Kezdek felvilágosulni

Pl, ha X a RAMdisk meghajtó betűjele... ha lesz egy meghajtó betűjelem, akkor oda tudok mappákat is másolni? Van olyan játékom amit csak át kell húzni program filesból.
Egyes szakértők szerint jobb a rendszernek (gyorsabb lesz), csak félek, hogy a sok kis fájltól hamarabb megy tönkre és van 12 giga ramom
Inkább azt használnám, de mennyi a minimum amit érdemes megadni? Talán azt rátenném az SSD-re is. -
radi8tor
MODERÁTOR
Jó, akkor a lapozó fájl végülis kell, de RAM-on nem lehet és SSD-re nem illene rakni. Tehát az menjen HDD-re?
Bocs a sok kérdésért, próbálom megérteni a dolgot

Ha valamelyikkel játszani akartam, akkor kiválasztottam a mentett image-t és újraindítottam a gépet. -
Formaster
addikt
Jó, akkor a lapozó fájl végülis kell, de RAM-on nem lehet és SSD-re nem illene rakni. Tehát az menjen HDD-re?
Bocs a sok kérdésért, próbálom megérteni a dolgot

-
radi8tor
MODERÁTOR
Kezdünk nagyon belekavarodni

Win lapozófájlnak semmi köze nincs a RAMdisk-hez.
Kikapcsolhatod Win lapozófájlt, de néhány program nem indul el enélkül.
-
Formaster
addikt
Azt gondoltam, hogy a ram disk, disket csinál a ramból, amit megadhatok a lapozófájl helyének, majd minden leállításnál lementi a frisset. Ezek szerint win lapozó kikapcs és saját image fájlt csinál a rendszerről? És ezt elég egyszer lementeni?
-
radi8tor
MODERÁTOR
Álljunk meg egy szóra.
Hogy jött most ide a lapozófájl? Az a Windows operációs rendszer egy része.
RAMdisk program egy image fájlba menti el a lemez tartalmát.
Ha csak első alkalommal mented ezt le, akkor minden Windows indításnál ugyanazt fogja visszatölteni a RAM-ba. -
Formaster
addikt
Nem pont ugyanaz a helyzet.
Lapozófájl teljesen más.Ha 8GB-os RAMdisket csinálsz és úgy állítod be, hogy minden gép kikapcsolásnál mentse a tartalmát SSD-re, akkor 8GB-al fogja növelni az írt adatokat.
Egy jobb SSD kibír ennyit. Azt sem árt mérlegelni, hogy kell-e minden kikapcsolásnál menteni ezt.Én kézzel mentettem, amikor tudtam, hogy frissítettem a játékot, ami rá volt telepítve, stb.
Tehát ha nem mentek, akkor minden indítás után elkezd lapozó fájlt összerakni? Esetleg volt már dolgod ilyen beállítással? Kíváncsi lennék mennyire lassul akkor az elején bekapcskor.
-
radi8tor
MODERÁTOR
Nem pont ugyanaz a helyzet.
Lapozófájl teljesen más.Ha 8GB-os RAMdisket csinálsz és úgy állítod be, hogy minden gép kikapcsolásnál mentse a tartalmát SSD-re, akkor 8GB-al fogja növelni az írt adatokat.
Egy jobb SSD kibír ennyit. Azt sem árt mérlegelni, hogy kell-e minden kikapcsolásnál menteni ezt.Én kézzel mentettem, amikor tudtam, hogy frissítettem a játékot, ami rá volt telepítve, stb.
-
Formaster
addikt
Annyira nem pocsék. Nekem 120MB/sec-el olvas HDD-ről, kb 3 percet vesz igénybe.
Lehetőség van synchronus írásra, ilyenkor a változásokat rögtön kiírja az image fájlba.
Így nem a teljes RAMdisk tartalmát kell elmenteni leállás előtt, hanem csak, amik változtak rajta.Bevallom ezt a funkciót még nem próbáltam.
Nekem egy eco green volt ami 75 megával olvas LOL
Viszont van 12 giga ramom amit nem tudok mire használni, tehát kéne ez a ramdisk cucc, csak még ismeretlen a terep.Ha SSD-re mentek az olyan káros, mint ha azon lenne a lapozó fájl?
-
radi8tor
MODERÁTOR
Annyira nem pocsék. Nekem 120MB/sec-el olvas HDD-ről, kb 3 percet vesz igénybe.
Lehetőség van synchronus írásra, ilyenkor a változásokat rögtön kiírja az image fájlba.
Így nem a teljes RAMdisk tartalmát kell elmenteni leállás előtt, hanem csak, amik változtak rajta.Bevallom ezt a funkciót még nem próbáltam.
-
Formaster
addikt
Én RAMdisk "Enterprise"-t használok. Tökéletes erre a célra.
A fenti linken katt Evaluation Download and Purchase linkre.
A következő oldalon attól függően, hogy 32 vagy 64 bites Win-ed van töltsd le Download Evaluation version link alatti ikonra kattintva.A telepítési útmutató az első linken található. Tulajdonképpen egyszerű, de kézzel kell a drivert telepíteni Windows-ban, nem olyan 1 kattintós automata telepítője van.
Miután sikeresen telepítetted, eszközkezelőben megadhatod a méretét, stb.RAMDiskImage.exe programmal pedig beállíthatod hova mentse el a tartalmát a gép kikapcsolása előtt, illetve honnan töltse be.
Minden verzió 3 hónapig működik, de 3 hónap múlva ismét letölthető a próbaverzió.
Ennél a programnál nincs GB korlát. Én 18.5 GB-al használom.
Ezt mennyire ajánlatos SSD-re menteni? Mert ha HDD-ről olvassa be az megint pocsék.
-
szörnyeteg77
tag
A következő oldalon attól függően, hogy 32 vagy 64 bites Win-ed van töltsd le Download Evaluation version link alatti ikonra kattintva.A telepítési útmutató az első linken található. Tulajdonképpen egyszerű, de kézzel kell a drivert telepíteni Windows-ban, nem olyan 1 kattintós automata telepítője van.
Miután sikeresen telepítetted, eszközkezelőben megadhatod a méretét, stb.RAMDiskImage.exe programmal pedig beállíthatod hova mentse el a tartalmát a gép kikapcsolása előtt, illetve honnan töltse be.
Minden verzió 3 hónapig működik, de 3 hónap múlva ismét letölthető a próbaverzió.
királY!köszi szépen!
-
radi8tor
MODERÁTOR
hali! Primo Ramdisc nevű progit szeretném használni és az lenne a kérdésem,hogy tudom úgy beállítani,hogy ne vesszenek el a ramdiscen az adatok. nem akarja elmenteni,mikor kilépek. mindig eltűnik a ram meghajtó. segítenél? pls! köszi!
-
Fire/SOUL/CD
félisten
Sziasztok !
Lapomhoz van egy ilyen ramdisk program: ASRock XFast RAM Utility ver:2.0.9. Ez mennyire használható? A DATARAM-mal szemben mennyire jó?
Elég sok helyen olvastam, de csak a firefox-ot és az ie-t említik, a chrome-ot hogyan lehet kihelyezni ramdisk-re és milyen beállítások mellett?ASRock XFast RAM - nyilván ebből látszik, hogy nem igazán összehasonlítható a "hagyományos" RAMDisk progikkal...
A Cache kihelyezésekben meg biztosan tudnak segíteni a böngésző topikokban (vagy már többször le is lett írva bennük, először keress rá az adott topikban)
Chrome | Internet Explorer | FireFox -
Logicman86
tag
Sziasztok !
Lapomhoz van egy ilyen ramdisk program: ASRock XFast RAM Utility ver:2.0.9. Ez mennyire használható? A DATARAM-mal szemben mennyire jó?
Elég sok helyen olvastam, de csak a firefox-ot és az ie-t említik, a chrome-ot hogyan lehet kihelyezni ramdisk-re és milyen beállítások mellett? -
szörnyeteg77
tag
A témához illő jó program. Primo Ramdisc [link]
Primo RAMDisk a rendszer- és alkalmazás gyorsításra használható. Direct-IO mód esetén a létrehozott meghajtó nem látszik az intézőben, viszont tökéletesen használható rendszergyorsításra ha a lapozófájl-t csak ide helyezzük.
Win7 alatt 4GB RAM esetén lapozófájl kiosztás (rendszervinyó 16MB+Ramdiskbe 512MB).
Win7 alatt 8GB RAM esetén nyugodtan le lehet kapcsolni a HDD-ről a lapozófájt és egy 2GB RAMDiskbe kijelölni a lapozófájl helyét.
FONTOS, ez csak tökéletesen működő OS és hardver esetén garantálható.
Különlegessége, hogy 32bites rendszerek esetén ramdiskként lehet használni a a 3.25GB feletti "nem látszó" RAM-ot is.hali! Primo Ramdisc nevű progit szeretném használni és az lenne a kérdésem,hogy tudom úgy beállítani,hogy ne vesszenek el a ramdiscen az adatok. nem akarja elmenteni,mikor kilépek. mindig eltűnik a ram meghajtó. segítenél? pls! köszi!
-
old-dog
aktív tag
A témához illő jó program. Primo Ramdisc [link]
Primo RAMDisk a rendszer- és alkalmazás gyorsításra használható. Direct-IO mód esetén a létrehozott meghajtó nem látszik az intézőben, viszont tökéletesen használható rendszergyorsításra ha a lapozófájl-t csak ide helyezzük.
Win7 alatt 4GB RAM esetén lapozófájl kiosztás (rendszervinyó 16MB+Ramdiskbe 512MB).
Win7 alatt 8GB RAM esetén nyugodtan le lehet kapcsolni a HDD-ről a lapozófájt és egy 2GB RAMDiskbe kijelölni a lapozófájl helyét.
FONTOS, ez csak tökéletesen működő OS és hardver esetén garantálható.
Különlegessége, hogy 32bites rendszerek esetén ramdiskként lehet használni a a 3.25GB feletti "nem látszó" RAM-ot is. -
zeix
senior tag
Én XBMC-vel próbáltam ki, de egetverő gyorsulást nem vettem észre, Firefox-nál sem.
-
MarQs
senior tag
-
Viktor77
titán
-
MarQs
senior tag
Sziasztok!
Csupán arra lennék kíváncsi: számít-e a szoftver kompatibilitásnak szempontjából, hogy single-, vagy dual channel üzemű modulok vannak a PC konfigjában?
Ergo, működik-e a dolog dual channellel?
Előre is köszi a segítséget!!
Üdv! -
dragonfire44
tag
Hy
Elolvastam a firefoxos dolgot,kiis próbáltam és tényleg sokkal gyorsabb.
Kérdésem az lenne hogy chrommal hogy lehetne megoldani?(Firefox nekem mindig hibát okoz a vid kari kernerrel ezért nem használom)
A Chrome ha jól tudom Ie alapú ,IEről találtam leírást hogy mit kell a ramdiskre állítani,ha ezt megcsinálom ha minden igaz Chrome is gyorsabb lesz.ui.:Megtörtént a változás,csak aztnemtudom hogy ezért gyorsabb ,vagy mert ujraraktam a chrom-ot és minden sz.rját töröltem....

vélemény?a lehetséges az amit leírtam?
üdv -
Bodor
veterán
-
Visormail
addikt
Ez így van de amennyivel több az értelme, annyival többe kerül. Ha jövőre tényleg igaz az 1gigaSSD=1 dollár, akkor lehet már oszani-szorozni, de most még a kérdésben fölvázolt problémának van realitása. Tehát van értelme mondjuk 8-ból 2 gigát felhasználni, vagy nincs? És ha igen, akkor hogyan gyorsulhat a rendszer leginkább?
Szerintem pl valamilyen portable webböngészőt érdemes ramdiskre tenni
Tehát kompletten, disk cachet is bekapcsolva hogy az is a ramdisken legyen -
Limonade Joe
csendes tag
Ez így van de amennyivel több az értelme, annyival többe kerül. Ha jövőre tényleg igaz az 1gigaSSD=1 dollár, akkor lehet már oszani-szorozni, de most még a kérdésben fölvázolt problémának van realitása. Tehát van értelme mondjuk 8-ból 2 gigát felhasználni, vagy nincs? És ha igen, akkor hogyan gyorsulhat a rendszer leginkább?
-
Воланд
titán
UP!
Most, hogy 8 giga memória sem drága, ismét érdemes lenne a kérdést felvetni:
64-bites win7 alatt van-e értelme valamilyen ramdisk programot használni 8 giga mem mellett?Egy ssd-nek szvsz több értelme van.
-
Limonade Joe
csendes tag
UP!
Most, hogy 8 giga memória sem drága, ismét érdemes lenne a kérdést felvetni:
64-bites win7 alatt van-e értelme valamilyen ramdisk programot használni 8 giga mem mellett? -
Luighi
senior tag
-
sbazsi
veterán
Otthon kipróbáltam, hogy mennyivel gyorsabb az XP sp2 ha a swap-ot letiltom.
Van 1 gb mem a gépben (xp2600,fsb166) és a rendszer egy picitt lett gyorsabb, csak annyival hogy nem swappol feleslegesen a hdd-re. Eddig ha engedélyezve volt a swap akkor FÜGGETLENÜL a szabad mem méretétől mindig minden swappolt, természetesen teljesesn feleslegesen.
Használtam egyfajta ramdisk-et, ramból adtam 300 MB-ot swapnak.
Nos, érdekes de ilyenkor nekem ha swappolni akart MINDIG 100%-osra leterhelte a procit. Tehát nem tudom mi a rosszabb: egy folyamat(ramdisc) megeszi az egész procit amikor az másnak is kellene, vagy hogy a hdd-re swappolok de akkor a proci-t csak azok eszik akiknek télleg kell.
Swap nélkül nehéz az élet ,mert ha játszani akarsz akkor azok könyörögnek a swappért.
Pl Vampire Bloodlines, úgy kihalt mint a pinty. Megnéztem és MEGETTE az egész 1 gb-os ramomat. Ezt a hatékonyságot. Persze swappal, ÖSSZESEN nem fogyasztott 600MB-nál többet (tehát használt mem+swap nem volt nagyobb 600-nál).
Érdekes dolog a swap.
Ha gyors swapfile-t akarsz akkor marad a régi trükk. Állítsd a swapfilet egy másik merevlemezreami nem egy kábelen van a rendszervinyóval (persze ez csak PATA esetén igaz
más progival nem próbáltad?
-
GBX
aktív tag
Otthon kipróbáltam, hogy mennyivel gyorsabb az XP sp2 ha a swap-ot letiltom.
Van 1 gb mem a gépben (xp2600,fsb166) és a rendszer egy picitt lett gyorsabb, csak annyival hogy nem swappol feleslegesen a hdd-re. Eddig ha engedélyezve volt a swap akkor FÜGGETLENÜL a szabad mem méretétől mindig minden swappolt, természetesen teljesesn feleslegesen.
Használtam egyfajta ramdisk-et, ramból adtam 300 MB-ot swapnak.
Nos, érdekes de ilyenkor nekem ha swappolni akart MINDIG 100%-osra leterhelte a procit. Tehát nem tudom mi a rosszabb: egy folyamat(ramdisc) megeszi az egész procit amikor az másnak is kellene, vagy hogy a hdd-re swappolok de akkor a proci-t csak azok eszik akiknek télleg kell.
Swap nélkül nehéz az élet ,mert ha játszani akarsz akkor azok könyörögnek a swappért.
Pl Vampire Bloodlines, úgy kihalt mint a pinty. Megnéztem és MEGETTE az egész 1 gb-os ramomat. Ezt a hatékonyságot. Persze swappal, ÖSSZESEN nem fogyasztott 600MB-nál többet (tehát használt mem+swap nem volt nagyobb 600-nál).
Érdekes dolog a swap.
Ha gyors swapfile-t akarsz akkor marad a régi trükk. Állítsd a swapfilet egy másik merevlemezreami nem egy kábelen van a rendszervinyóval (persze ez csak PATA esetén igaz
-
GD
őstag
Halihó! Szükséges az általad leírtakhoz (a RamDisk létrehozásához) valamilyen plusz hardver? Én nem tudom mi kellene, de a PcGuruban említették, hogy pci, vagy pcie kártya kell hozzá, aminek a sávszélessége fogja vissza a Ramdisk sebességet.
Ha nem kell semmi hardver, tudsz-e hozzá ajánlani szoftvert, melyiket célszerű használni.
Még egy kérdés: a gyakorlatban milyen gyorsulás érhető el a programokban, mit célszerű erre a ''partícióra'' tenni. Gondolom teljes játékok a méretük miatt nem férnek el, de esetleg amit egyébként a C-re (mint win partícióra) pakolna a telepítés elején át lehet-e irányítani a ramdiskre, így gyorsabb indulást elérve.
(dr. Nagy Gábor, így hívják az I. kerület polgármesterét is, ráadásul országgyűlési képviselő is
) Nem ismered?vissszafogja nem = azzal hogy az vmi szükséges gát, hanem inkáb az a szűk kereszmetszet a gyorsaságban.. minden hardware-nak megvan az elmélti sebesség keresztmetszete, mb, mhz, stb... pl sata 150Mb/s
linux alól a ramdisk ismert és használatos dolog... lényege hogy vinyóként kis programok futására a ram kontra real hdd sebsség miatt gyorsabb, de úgy tudom hogy leállításkor felejtődik.. -
Pipó
őstag
> ha már veszel plusz ramot a lapozófájlnak, akkor annyi ramod lesz,
> hogy nincs szükséged a lapozófájlra, tehát már nem kell a plusz ram
> amit a lapozófájl részére vettél....
Sajna nem áll. Egyrészt ahhoz, hogy legyen RAMdisk, kell alá egy már futó oprendszer. Ez nem lehet a Win, és a DOS is alkalmatlan.
Az persze lehet, hogy ha rengeteg memóriád van (célszerűen több GB) akkor létrehozol egy Ramdisket és úgy állítod be a lapozófájl kezelését, hogy ne a merevlemezen, hanem a sokkal gyorsabb ramdisken hozza létre a rendszer a lapozofajlt. Mivel ez esetben minden rendszerfelállásnál újra kell generálni, nem árt tudatositani a Windowsoddal (Win2K-tól felfele erre van lehetőség), hogy kilépéskor törölje a lapozofajlt, es ne makogjon, hogy induláskor nincs meglévő swap file.
HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Memory Management]
ClearPageFileAtShutdown=1
(a swap file megőrzéséhez: ClearPageFileAtShutdown=0)
A lapozófájlt elvileg - legalábbis az alaprendszert tekintve - el is hagyhatnád, de néhány, elsősorban grafikai és multimédiás progi akkor sem indul lapozófájl nélkül, ha 8-10 GB RAM van a gépedben és biztosan nem kell kisepregetnie a be nem férő ''huladékokat''.Halihó! Szükséges az általad leírtakhoz (a RamDisk létrehozásához) valamilyen plusz hardver? Én nem tudom mi kellene, de a PcGuruban említették, hogy pci, vagy pcie kártya kell hozzá, aminek a sávszélessége fogja vissza a Ramdisk sebességet.
Ha nem kell semmi hardver, tudsz-e hozzá ajánlani szoftvert, melyiket célszerű használni.
Még egy kérdés: a gyakorlatban milyen gyorsulás érhető el a programokban, mit célszerű erre a ''partícióra'' tenni. Gondolom teljes játékok a méretük miatt nem férnek el, de esetleg amit egyébként a C-re (mint win partícióra) pakolna a telepítés elején át lehet-e irányítani a ramdiskre, így gyorsabb indulást elérve.
(dr. Nagy Gábor, így hívják az I. kerület polgármesterét is, ráadásul országgyűlési képviselő is
) Nem ismered? -
X-COM
nagyúr
Sajna nem áll. Egyrészt ahhoz, hogy legyen RAMdisk, kell alá egy már futó oprendszer. Ez nem lehet a Win, és a DOS is alkalmatlan.
Az persze lehet, hogy ha rengeteg memóriád van (célszerűen több GB) akkor létrehozol egy Ramdisket és úgy állítod be a lapozófájl kezelését, hogy ne a merevlemezen, hanem a sokkal gyorsabb ramdisken hozza létre a rendszer a lapozofajlt. Mivel ez esetben minden rendszerfelállásnál újra kell generálni, nem árt tudatositani a Windowsoddal (Win2K-tól felfele erre van lehetőség), hogy kilépéskor törölje a lapozofajlt, es ne makogjon, hogy induláskor nincs meglévő swap file.
A lapozófájlt elvileg - legalábbis az alaprendszert tekintve - el is hagyhatnád, de néhány, elsősorban grafikai és multimédiás progi akkor sem indul lapozófájl nélkül, ha 8-10 GB RAM van a gépedben és biztosan nem kell kisepregetnie a be nem férő ''huladékokat''.ez tod mit csinál? teleírja 0-val, nem törli.
ramdisk meghajtók nemtom milyenek, denemtom kizártnak, hogy boot driverként tudjanak működni, ekkor még a pagefile elkészülte előtt betöltődne. -
Nagy Gábor
tag
A lapozófájlt elvileg - legalábbis az alaprendszert tekintve - el is hagyhatnád, de néhány, elsősorban grafikai és multimédiás progi akkor sem indul lapozófájl nélkül, ha 8-10 GB RAM van a gépedben és biztosan nem kell kisepregetnie a be nem férő ''huladékokat''. -
sbazsi
veterán
-
Pipó
őstag
Nem merek úttörő lenni, kicsit jobban kellene értenem hozzá. Ezért várok innen tapasztalatokat.
-
Flashy
veterán
ez a SuperVolume meg egyáltalán ezek a superspeed.com-os progik nagyon jól hangzanak.
-
sbazsi
veterán
-
Pipó
őstag
Van esetleg valakinek már gyakorlati tapasztalata?
-
X-COM
nagyúr
nemjobb, mert ha ram-ból 1gigát pagefile-nak teszel, mint mondottam vala csak kilapozásra használná, nem pedig fájlkessnek monnyuk, vagy, mint rendelkezésreálló memória
-
sbazsi
veterán
jo, de ha van, mondjuk 1,5-2 giga ramom, akkor nehogy azt mondd, hogy nem jobb ha lapozófilet ramdiskre teszem, mondjuk úgy, hogy 1 giga ram, a többi a pagefile.ramdisk

vagy akkor is jobb, hogy 2 giga ram+3giga pagefile?
és ha nincs akkora vinyom, csak monnyuk 2 gigás
-
X-COM
nagyúr
a lapozófájlt nem túl jó ötlet ramdisk-re tenni, mert ha belegondolsz, akkor a rendelkezésre álló memóriából csippentesz ki egy darabot a pagefile-nak, amit csak akkor használ, amikor valamit kilapoz a fizikai memóriából.
-
sbazsi
veterán
-
Pipó
őstag
itt egy link:
http://www.superspeed.com/ramdisk.html -
Pipó
őstag
Mától 2 Gb ram van a rendszeremben
melynek örömére előhozom ezt a témát. Kb. 2 hónappal ezelőtti PcGuruban volt egy érdekes cikk a RAMDisk megoldásról, ami jelentősen gyorsítja a programok indítását, működését. A lényege, hogy a rendszer fizikai memóriáját ketté kell osztani, az egyik felét a rendszer használja, míg a másik felére programokat lehet telepíteni, amik iszonyat sebességgel futnak. Valószínűleg kell hozzá hardver is (ott pci, vagy pcie kártyát írtak), ami ugyan szűk keresztmetszetet jelent, de még így is jelentős a gyorsulás. Nekem A64 rendszerem van, ami ha egyszerre nyitok meg és futtatok programokat eléggé lelassul. Kell hozzá még külön szoftver is. Aki tud bővebben a témáról, írjon már. -
robekri
addikt
Én csak annyit tennék hozzá, hogy hawernak 1 gb ramja volt kikapcsoltam a swap-et és instabill lett a Bill Gecc féle XP

Üdv.:Robe -
shtml
őstag
-
L3zl13
nagyúr
-
KovacsUr
addikt
[off]Nyelvészkedéskor szorítkozzunk a ''Nyelvészek, ide!'' téma használatára. Ne offoljatok.[/off]
-
shtml
őstag
egyébként itt egy leírás, bár én nem vettem észre semmit:
Sok memóriával rendelkezõ gépeknél jelentõs gyorsulást érhetünk el, ha a rendszert nem a winchesteren lapozófájlban, hanem a memóriában tároljuk. Keressük meg a következõ bejegyzést:
HKEY_LOCAL_MACHINE \ SYSTEM \ CurrentControlSet \ Control \ Session Manager \ Memory Management
És ezt a DWORD(kétszó)-t:
DisablePagingExecutive
Az értékét változtassuk 1-re, ezzel a rendszermagot a lapozófájlból memóriába visszük át.
Indítsuk újra a gépet a módosítások aktualizázásához.''És ezt a DWORD(kétszó)-t:''
Ha már nyelvészkedünk: a DWORD magyarul még akkor is duplaszó, ha amúgy a dupla nem magyar szó, a kettő/két pedig az. -
Alan
aktív tag
Nem unjátok még a ''kikapcsolom a lapozófájlt, mennyivel gyorsul a windows?'' dolgot? Semmivel sem gyorsul a normál működése. Emellett egy program legfeljebb 2 giga RAM-ot tud használni 32 bites Windows alatt, többet akkor sem, ha beleszakad. (Most persze hagyjuk a /3GB-ot és társait.)
Olvassátok el a rengeteg témát ezzel kapcsolatban, akár itt ezen a fórumon is.
(Nem nyelvészkedésileg, csak ismeretterjesztésileg: a swap szó helyes kiejtése [szvop] és nem szvep vagy más hasonló. Persze Gimson-jelek nélkül úgysem tudom leírni rendesen, de az az [o] hang a szó közepén nem o, nem a és nem á, hanem valahol a három közötti hang, bár leginkább az o-ra hasonlít.) -
sequator
senior tag
-
beeboy
addikt
-
ody42
senior tag
Az oké, de van pár progi, ami nem is hajlandó elindulni,ha nem swappelhet be mellette egy egészségeset.512 ram mellett hagy szabadon 200-at, de rendesen kerregteti a vinyót,amikor meg kéne moccanni valami miatt.
-
sequator
senior tag
-
beeboy
addikt
egyébként itt egy leírás, bár én nem vettem észre semmit:
Sok memóriával rendelkezõ gépeknél jelentõs gyorsulást érhetünk el, ha a rendszert nem a winchesteren lapozófájlban, hanem a memóriában tároljuk. Keressük meg a következõ bejegyzést:
HKEY_LOCAL_MACHINE \ SYSTEM \ CurrentControlSet \ Control \ Session Manager \ Memory Management
És ezt a DWORD(kétszó)-t:
DisablePagingExecutive
Az értékét változtassuk 1-re, ezzel a rendszermagot a lapozófájlból memóriába visszük át.
Indítsuk újra a gépet a módosítások aktualizázásához. -
L3zl13
nagyúr
Ramdiskre nem tudsz windowst telepíteni, ha meg nagyonagyonsok ramod van akkor tiltsd le a lapozófilet.
-
beeboy
addikt
ha már veszel plusz ramot a lapozófájlnak, akkor annyi ramod lesz, hogy nincs szükséged a lapozófájlra, tehát már nem kell a plusz ram amit a lapozófájl részére vettél....
-
rdi
veterán
Sooookal.
RAM-ba beteheted az egész oprenccert, ha van elég.
Nekem még sose volt annyi RAMom, azt se tom mijaz az öttizenkettő
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
ody42
senior tag
A kérdés:
Mennyivel lenne gyorsabb egy olyan windows, ami egy ramdiskre van telepítve?
Ugyanis néha így is swappel a win,függetlenül attól,hogy kell-e neki.De ha ramdisken lenne,akkor nem tudna (vagy mondjuk,ha csak a swap van ramdisken?)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Apple MacBook
- Huawei Watch Fit 5 Pro - jó forma
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Fujifilm X
- TV antenna és jelerősítés
- Samsung Galaxy Watch8 és Watch8 Classic – lelkes hiperaktivitás
- Gyúrósok ide!
- Kerékpárosok, bringások ide!
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Projektor topic
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Viszont van 12 giga ramom amit nem tudok mire használni, tehát kéne ez a ramdisk cucc, csak még ismeretlen a terep.
) Nem ismered?