Hirdetés
- Dedikált NPU-t tervezne az AMD?
- És akkor egy fejlesztőstúdió rájött, hogy vissza is élhetne a felskálázással
- Száguld a Meta és a Microsoft, 500 milliárd dollárral lőttek ki az AI-részvények
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Kínai kézbe kerül a MediaMarkt áruházak tulajdonosa
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
bypet
tag
Sziasztok!
Hogyan tudok létrehozni szoftveres RAID0-át két vinyó partíciója között, úgy hogy a windows is raidben legyen?
Van rá mód? Külön drivert kell a win telepítőbe integrálni? -
brd
nagyúr
A RAID 10-nek akkor van értelme, ha nagyobb sebességre és tükrözésre is vágysz, de ennek szerintem együtt, otthoni felhasználás esetén kevésbé van értelme. Egyszerűbb, ha RAID 0-ba kötöd őket és a fontos adatokról időközöként másolatod készítesz másik meghajtóra, esetleg DVD-re. A Raptor teljesen működőképes? Nem eladó véletlenül?
-
-
Thrawn
félisten
válasz
Winner_hun #2393 üzenetére
Az SATA2-es Hitachi vinyók alapból SATA1 üzemmódban indulnak, ezzel nem lesz gond, szerintem mennek RAID-ben. Bár két teljesen egyforma winchestert szoktak RAID-be szervezni, gondolom nem véletlenül.
Win gyorsulást szeretnél?
kerdez0: ha az alaplapodhoz van RAID driver, akkor az nLite-ban a driver integrálásnál mutasd meg neki és beleteszi. -
Ploszi
senior tag
üdv mindenkinek!
gépújítás előtt állok és felmerült bennem a raid lehetősége is (bár az előző 100-150 hsz.-t átolvasva egyre kevésbé). van-e értelme asus p5b ICH8R raid 10 használatának? ha igen, rendszervinyóként vagy csak adattárolásra? vagy a raid 10 annyira használhatatlan (mert csak raid 0, 1, meg ritkán 5-ről találtam postokat) . jelen configban van egy 36GBos 10E rpm raptor, meg mindenféle korábbi rendszerből hozott vinyó. szeretném ezeket is részben nyugdíjazni. bármilyen építő javaslatot köszönettel veszek. -
kerdez0
csendes tag
Intel matrix raid-et hogyan integrálok n-lite-al a win xp-be pontosabban mit? Nincs floppy a gépemben
-
Winner_hun
félisten
Van úgy értelme a raidnek, ha 2 160 gigás winyót összerakok és azt partícionálom? Windowsnak kéne rajta partíció.
A winyóm sima sata, amit lehet vennék az sata2, HA jól tudom, az megy sima sataként is, raidben is menne?
Az egyik winyó Hitachi 7k250 a másik meg Hitachi t7k250
[Szerkesztve] -
péter007
senior tag
hy emberek
el tudná nekem valaki magyarázni jó szájbarágósan hogy hogyan kell raid0-ába kötni 2 db hitachi 250-es sata3-es vinyót? ha linket dobtok az is jó
köszi előre is -
lazydog
addikt
-
fulcrum
tag
-
lazydog
addikt
-
fulcrum
tag
Jól gondolom, hogy egy PCI kártyában lévő raid vezérlőn kreált RAID0 sem gyorsítja érezhetően a rendszerem, ha az eleve nem mai darab (intel i865, P4 3ghz s478 HT)? Inkább egy gyors raptor vagy egy ''i965, 800mhz ddr2'' rendszer beszerzése tenné gyorsabbá?
-
greatchaos
addikt
üdv: van egy nf7-s2-s lapom
ezen van nvraid...
ez a sata eszközök raidve kötésére is alkalmazható, vagy ott máshogyan működik a dolog... ha igen, akkor hogyan?
előre is köszi -
baratka87
tag
Sziasztok!
Mivel gépvásárlás határán állok,szeretnék Raidbe venni 2x250GB WD winyot,csak azt nem tudom,hogy megéri e átlag felhasználonak a raid.a gép ami 95% hogy lesz: C2D E6320,Asus P5B,2giga ram,vidkártya a raidtol függ,ha raid akkor 7300Gt,ha nem lesz raid akkor x1950pro....nem nagyon játszok a gépen,szoval gyorsaságba ér annyit a raid0?ha már itt tartunk a wd jo winyo?azt hallottam hogy gors megbizhaot és halk is....
[Szerkesztve] -
liksoft
nagyúr
válasz
Jester01 #2380 üzenetére
Igazad van. Viszont az elfogadható adatvesztés mértéke attól függ, mennyi munkával pótolható az elvesztett adat. A mentés (archiválás) szintén munka. A kettő aránya is befolyásolja az elfogadható adatvesztés mértékét. Vagyis a nagyobb megbízhatóságú rendszerekben ritkább mentés is elfogadható. Természetesen itt nem akkora különbségre gondolok, hogy gagyi esetén napi és profi esetén éves mentés, mert aki így csinálja, az öngyilkos. De gagyi-napi / profi-2-3 naponkénti aránya felvállalható kockázat. A heti rendszerességű vagy ritkább mentés esetén már nagy valószínűséggel nem szabad különbséget tenni.
Sőt, a mentés típusa is befolyásolja a hozzá tartozó időt (munkát). Hiszen létezik teljes, és különbözeti mentés. Az optimális rendszer általában a kettő kombinációja, melyet mindig a mentendő rendszerre kell optimalizálni. -
liksoft
nagyúr
Köszönöm az információkat.
Gondold végig. Azok akik itt kérdeznek olyan anyagi lehetőségekkel rendelkeznek, hogy az Általad említett eszközökre csak álmukban nyálcsorgás közepette gondolhatnak.
A lényeg az volt, hogy az ATA és SCSI bázisú rendszerek között alapvető különbség, hogy az egyiket megtervezték majd elkészítették (SCSI) (a SASI gyakorlati tapasztalatai alapján, de nem folytatva a kompatibilitást !!!), a másikat kompatibilitási (MFM) tulajdonságok figyelembe vételével összerakták (ATA (IDE)). Előre jelzem, nem fikázás, de gondolj bele, hogy auto/auto a trabant/BMW. Mindkettő csomagokkal együtt elvisz A-ból B-be.
Az ATA család része az IDE, EIDE, ATA, ATAPI, SATA, SATAII. [link]
SCSI: SCSI, SAS, fibre channel. (legismertebbek) [link]
A SAS vezérlők hibridek, hogy evolúciós fejlesztésre is legyen lehetőség, így SATA drive is ráköthető. De nem sok értelme van. SAS vezérlőt serverbe fogsz nagy valószínűséggel tenni, ott meg nem mindegy, hogy 3 vagy 5 év garanciával rendelkező winyót használsz. Bár igaz, hogy ezek az idők a gyárak által megadottak, de a gyakorlat is azt mutatja, valóban nagyobb terhelhetőségűek a hosszabb garival rendelkezőek. És akkor ott van még az átviteli sebesség (mely a fordulatszámtól is nagymértékben függ), elérési idő ami szintén nem az ATA család felé billenti a mérleg nyelvét.
Zárásként: Mivel mára mindkét családnak több változata létezik, komoly tanulmány lenne mindegyiknek a kivesézése, ami itt a Fórumon felesleges. Írd meg a Logout-ra. A család megnevezésével (azoknak minden változatára) most is érvényesnek tartom az előzőekben leírtakat. [link] -
Ottoka
őstag
válasz
liksoft #2379 üzenetére
Az scsi szerintem leáldozóban van, egyre inkáb utolérte a sata és a sas, sőt el is hagyta. Ha megnézed a komolyabb hardveres raid kártya gyártókat (areca, adaptec) most már hamarabb jelennek meg sata-ra épülő kártyák, mint scsi-re. A fibre channel vezérlők (a leggyorsabb, legbiztonságosabb) vezérlők is sata2-es illetve sas winyókkal működnek együtt, és én úgy olvastam, hogy most a fibre channel a raidek ''királya''. Az areca cégnek fibre to sata2 kontrollerek a csúcs.
[link]
Szal lépést kell(ene) tartani azzal, hogy a scsi mint olyan igen lefele ível, talán olyan mint a pata driveok. Hiszen régen a pata ''ellenfele'' volt az scsi, és mint olyan a sata és leginkább a sas winyókkal már nem tud lépést tartani. Tehát lassan ki kell nőni ebből a scsi korszakból.
A sas és sata2-es fibre areca vezérlőknél 400Mb/sec a min. adatátviteli sebesség, míg az scsi max 320Mb/sec-re képes.
Talán jól mutatja a dolgot, hogy az areca kártyái közül az 5-ös sorozatban kapott helyet utoljára az scsi, a hetes-nyolcas sorozattól már csak sata2 és sas meghajtók vannak támogatva.
[Szerkesztve] -
-
Jester01
veterán
válasz
liksoft #2377 üzenetére
Én ugyan egy mukkot nem szóltam IDE vs SCSI témában, de ha már nekem címezted, akkor megjegyzem, hogy ezt nem értem:
Az IDE RAID-ek működőképesek, de amennyivel olcsóbbak, annyival többet kell a folyamatos felügyeletükre és az archíválásra költeni.
Miért is kerülne többe az archiválás vagy a felügyelet? -
liksoft
nagyúr
válasz
Jester01 #2371 üzenetére
A RAID különböző formái és a csatolási felületek típusai nem egymás függvényei, és nem kizáró tényezők.
Vannak jó és rossz dolgok elméleti és gyakorlati vonalon is.
Az IDE és SCSI között óriási a szabványosítás oldalán már a különbség. Nézz utána. Az SCSI pontosan megad szinte mindent, míg az IDE esetén alapvető utasításokban is megtalálod a ''gyártó specifikus'' leírást. Erre NEM lehet korrekt hardware-t készíteni.
Az IDE működik, de esetleges sete-suta rendszer iszonyatos toldozgatásokat és állandó gyártók közötti harcok romjait viszi magával. Miért nem lehet SATA optikai eszközt csak úgy ripsz-ropsz használni? Miért nem viseli el több bővítőkártya a CD-t?
A fentiek alapján utoljára írom le! Szerintem jól működő biztonságos RAID (fajtától függetlenül) csak SCSI-n valósítható meg.
Az IDE RAID-ek működőképesek, de amennyivel olcsóbbak, annyival többet kell a folyamatos felügyeletükre és az archíválásra költeni.
A fentiek figyelembe vételével mindenkinek magának kell eldöntenie mikor mit alakít ki a lehetőségeiből. -
liksoft
nagyúr
1. A RAID chip és programja határozza meg, hogy adatvesztés nélkül újrahúzható-e a RAID. Neked eddig szerencséd volt.
2. A Maxtor bármikor megveri sebességben a WD-t. Kivétel a Raptor. De megbízhatóságban a WD a jobb.
3. Próbáltad (ha lehet) állítani az NCQ-t? Hátha változtat az ''alvásán''. -
Ottoka
őstag
válasz
Jester01 #2371 üzenetére
Szerintem is igazad van, egy alaplapi chipsettel kialakitott raid tömbnél tök mindegy a TLER, ha kiesik egy winyó és mondjuk azon van az oprendszer kifagy az egész, de tapasztalatom szerint ha kikapcsolod és bekapcsolod újból látja a tömböt, csak érdemes minél hamarabb lementeni.
-
Ottoka
őstag
válasz
lazydog #2373 üzenetére
Nem értem a válaszod. Nem is kell Neked az én problémámmal foglalkozni, gondolom ha tudtál volna hozzászólni megtetted volna.
Egy apró beállítás volt csak a kártyához kapott webpam vezérlőprogramban, rájöttem.
És én csak leírtam véleményem amit gondolom szabad, a wd raid edition winyókról, nekem nem jött be, ez a lényeg. kb 10%-al lassabb, mint egy maxtor winyókból kialakított tömb. És nem szintetikus tesztek szerint. Olyan dolgokat amiket a 2 maxtor simán vitt, sajna ezek nem tudják. Úgyhogy mennek is a háztól.
[Szerkesztve] -
Ottoka
őstag
válasz
lazydog #2369 üzenetére
Ez biztos okos dolog, de nekem a két wd re winyó előtt két maxtor winyóm volt, és ott nem jelentkezett a fentebb leírt problémám. És ha hozzáveszem, hogy a most bent levő winyók hivatalosan támogatva vannak a raid kártya leírás szerint, míg a maxtorok nincsenek a listában.
-
lazydog
addikt
válasz
Jester01 #2367 üzenetére
Éppen ellenkezőleg:
Másrészt a Caviar RE ismer egy úgynevezett Time Limited Error Recovery (TLER) funkciót, ami javítja a merevlemez és a RAID-vezérlők közötti kompatibilitást, illetve megakadályozza, hogy a merevlemez hibajavítással töltött idejét esetleg végleges meghibásodásnak értékelve a RAID-vezérlő kidobja a tárolóegységet a RAID kötetből. [link]
TLER: [link] -
liksoft
nagyúr
válasz
Jester01 #2367 üzenetére
Nem az OS a gond, hanem a vezérlő. Az ugyanis visszaírja az adminisztrációjába, hogy a winyó kiesett. Így a legközelebbi újraindításnál nem is fogja használni. Tükör esetén nincs gond, de RAID0....
Az RE lényege valóban a limitált visszajelzési idő. Vagy jól, vagy hibával de visszaszól. Sokkal kisebb hiba, mintha a vezérlő azt érzi a winyó ''eltűnt'' - ''leszakadt'' vagyis nincs! -
Jester01
veterán
válasz
lazydog #2361 üzenetére
Szerintem éppen ellenkezőleg, a WD RE technológia lényege ugyanis az, hogy hamarabb kipottyan a diszk (TLER = time limited error recovery) ezáltal a folyamatos működés kerül előnybe mivel a rendszer nem vár az esetlegesen halódó lemezre, hogy végül is sikerül-e neki elvégezni a műveletet. Ami kicsit is hibázik az rossz, dobjuk ki és cseréljük mihamarabb. MOD: ilyenformán a WD nem is ajánlja nem redundáns rendszerekhez, ehhez ''igazi'' raid kell.
Az a forgatókönyv, hogy az amúgy hibátlan diszk kiesik a raid0 alól szerintem egyáltalán nem okoz adatvesztést hiszen az átmeneti zavar megszűnése és újraindítás után az adatok mind megvannak. Leszámítva persze az esetleges még ki nem írt szektorokat, de ez teljesen hasonló pl. egy sima áramszünethez, naplózó fájlrendszerek ezt többé-kevésbé elviselik.
[Szerkesztve] -
fulcrum
tag
Alapvetően sebességre vonatkozó kérdésem van. A gépem nem mai, de most nem költenék cserére: i865, P4 3GHz, 4 winyó és rendelkezésemre állt egy SiliconImage 3114 4port sata raid kártya, PCI-s. Ebből kreáltam egy raid0-t és egy raid1-et. Nos, mivel mindez egy PCI foglalatban van, gondolom ez a legszűkebb keresztmetszet. Sebesség szempontjából van értelme használnom ezt a kártyát? Alaplapi satát most nem használok, ez még régi pci-re ültetett sata, nem nativ sata...
-
Ottoka
őstag
2344-re valaki?
-
liksoft
nagyúr
válasz
janos666 #2362 üzenetére
Gyakorlati tapasztalat alapján (biztonságot is beszámítva) én jobban szeretem az ''egy feladat egy drive'' megoldást. Vagyis végiggondolva, hogy egyszerre hány különböző műveletet végez az OS (program, adat, swap, tmp,...) a párhuzamos műveleteket külön-külön drive-ra irányítom. Ugyanis a mechanikai pozicionálás a leglassabb. A RAID0 igazi jelentősége nagyméretű file-ok igengyors írása vagy olvasása mindenképpen fizikailag másik eszköz felé. Vagyis átlagos felhasználás során nagyságrendileg hasonló sebesség érhető el jó szétosztás esetén. Az OS-hez meg egy Raptor, hogy a sok apró file és adminisztráció a lehető legrövidebb idő alatt fusson végig.
-
janos666
nagyúr
válasz
kraftxld #2360 üzenetére
Á, olyat nem játszunk, abból már semmi jó nem lenne. (elhúzódna, nem találnék ugyanolyat, elfelejteném...) Pénzügyileg keretbe kifuthatja ha úgy akarom most is (max nem cserélem az audigy4-et xfire), egyszerűen nem akarok annyit költeni rá ha amúgyse kell még most annyi hely. Persze, a méretek egyre nőnek, (HD filmek, miegymás...) de azzal elég lesz pár év múlva foglalkozni. Meg ha később bővítek lehet 3 winyós tömböt is csinálni, nem?
-
janos666
nagyúr
Á, most szűkösen de azért megférek 120Gb-on, elég lesz kiperkálni a core2d+gef8800GTS árát is, ha ''nem létezn raid'' akkor egy 300Gb-os maxtort vennék, a sebesség érdekelne. Bár igaz akkor meg maxtor illene mégha csak 2x160 vagy rászánni 2x250-esre. (vagy csak én nem találok egy árlistán se 200Gb-os sata-s maxtort?)
-
kraftxld
félisten
válasz
janos666 #2356 üzenetére
Nálam 2 db 200-as maxtor van raid 0-ban egy Sil3112-es raid kártya segítségével, (kb 2,5 éve) eddig még nem volt gond vele. Ha kicsit hosszabb távon gondolkozol, én a helyedben 2 db 3 év garis 500-as samsungot vennék.
Valamint ha alaplapi vezérlővel csinálod akkor lapcsere esetén lesz pár szép gondolatod
(adatment, tömbötbont, lapot cserél, tömböt létrehoz, adatot visszamásol)
[Szerkesztve] -
janos666
nagyúr
Ühümm. És akkor van valami egyezményes/névleges javaslat arra milyen márkájú sata winyókkal érdemes próbálkozni? Segatet gondoltam, mert a samsung elvileg lassabb, a maxtorból meg csak 160Gb-osat találok.
-
liksoft
nagyúr
válasz
janos666 #2352 üzenetére
A ''szétesés'' nem elhalálozás! Nagy tévedés! Semmi baja a winyónak, csak esetleg tápon keresztül beszed egy kis zavart, időlimiten belül nem válaszol a vezérlőnek, és az abban a pillanatban hibára dobja. De a winyónak SEMMI BAJA! Viszont ugrott a RAID0 az összes adatával.
Ezt gondold végig! Nem véletlen a WD RE széria! Anno a WD még az SCSI winyóival is gond volt hardware RAID5 kártyában. Normál vezérlőn meg hibátlanul mentek.
Erről a szétesésről kérdezd meg Lazydog kollégát! -
janos666
nagyúr
Kösz, tehát a bootolás nem gond. A széteséstől nem félek annyira, mert még sose ment tönkre winyóm (486-os korszak óta volt kb 3 alapoktól felépített gépem), egyetlen egyszer volt hibás szektorom a mostani 4 éves 120Gb-os segate winyómon, de formatálás után az is eltűnt. Itthoni használatra a fényképeket nem gáz kiírni néha DVD-re, ahogy a windowst se újratelepíteni félévente, ha meg a még ki nem írt filmek-játékok elvesznek hát istenem, majd újra letöltöm. De ha keresi a baj az embert talál az utat magának akkor is ha nem él kockázatosan.
Akkor még várok egy embert aki élesben tolja Vistával raid0 alól ICH8R-el.
[Szerkesztve] -
liksoft
nagyúr
válasz
janos666 #2349 üzenetére
A software RAID0 képtelen a boot-ra. A hardware tud boot-olni. At ICH8R hardware RAID-et készít. Vagyis tudsz indulni róla, bár a driver betöltése után az veszi át a RAID funkciót. Ez egy egyszerű, olcsó megoldás ami ''mindent'' tud.
A gond inkább az alapvetően IDE (SATA 1 vagy 2 - mindegy) felület. Ugyanis az ilyen felületű winyók sokkal hamarabb ''kiesnek'' a RAID-ből mint az SCSI eszközök. A software RAID hibatoleranciája jóval nagyobb mint a hardware daraboké. Így érdemes a sebesség mellett a kialakítás típusát a stabilitás oldaláról is megvizsgálni.
Konkrét sebességet nem tudok mondani, mert a Vistát nem használom. Csicsára nincs szükségem, az OS tudása meg adattárolás és feldolgozás terén már a DOS-nak is untig elegendő. -
kraftxld
félisten
-
janos666
nagyúr
Helo. A közeljövőben tervezek új gépet venni ICH8R-es alaplappal (vagy esetleg ICH9R-el, majd elválik, de gondolom rosszabb nem lesz az újabb) és elgondolkodtam hogy nem-e megérné csinálni egy raid0 tömböt 2 200Gb-os SATAII winyóval. Viszont hallottam olyan pletykákat hogy a Vista nem szereti a raid0-át és még lassabb lesz mint magában 1 winchester.
Van valakinek tapasztala ICH8R-es raid0 és Vista esetéről? Ugyanolyan gyors mint XP-vel, lassabb de még mindíg jobb mint 1 winyó, vagy inkább ne idegeljem magam raid tömbökkel?
És mégvalami. Itt olvastam hogy RAID0-ról nem lehet bootolni? Ezt hogy kell érteni? Ha berakok 2 új winyót egy gépbe, csinálok belőlük egy raid tömböt, akkor arra még nem tudok windowst telepíteni (már úgy hogy beadom neki a driveres floppyt...)?
Legalább annyival kijátszható ez a dolog hogy kihagyok egy 8Mb-ot partíciót a winyókon amire nem raid tömb megy csak úgy teng-leng, C:-nek partícionálom és arra rakja a bootos cuccait miközben a kiválasztott partícióra települ a windows. Mert raid nélkül lehet ilyet hogy a partition0-ra kerül pár mega boot cucc és egy másik kiválasztott partícióra megy a windows, azt nem tudom a raid mennyire rugalmas ilyen szempontból, tehát mikor tömböt hozok létre (még seso csináltam) ugyanúgy járok el mint partícionáláskor, vagyis most 20 giga raid0 tömb lesz, a többi marad ahogy van, vagy mellé másik 20gb raid1, és így tovább? -
centrum
csendes tag
Akkor mi a teendő ha stripe-olva voltak a vinyók és ellszállt az alaplap?
-
Ottoka
őstag
Hali. Egy ige érdekes dologban kérném a véleményetek:
Van egy promise ex 8350 raid kártyám azon van többek között két db wd 250gb re sata2 winyó raid0 tömbben. A gond az, hogy nem tudok róluk egyszerre 2 íróval (6x sebességgel)írni, mert lemegy a puffer. Ha viszont miközben látom hogy megy lefele a puffer, gyorsan indítok a raid tömbre másik winyóról másolást, a pufferek felmennek, és szépen másolja a file-t 30-40Mb/s!!!! Tehát adatot küldeni 2 írónak nem tud, ha azonban még másolnak is rá, azt is menti elég jól, és még kiszolgál 2 írót. Ha megállítom a másolást, egyből elindul lefele a puffer.
A két wd winyó előtt 2db maxtor sata2 winyó volt bent, azokról tök rendben volt hogy 2 íróval írok róluk, közben esteleg dvd-t vagy avi-t nézek, sőt ment pl bin-iso konvertálás is, semmi gond.
A fura, hogy ha mondjuk egy 4,7-es iso file-t mozgatok róluk egy másik tömbre, simán másolnak 90-110Mb/sec-el, tehát jönne az adat róluk, csak dvd íráskor van baj.
Köszi az ötleteket előre is. -
mleslie
tag
Srácok jól sejtem, hogy szoftveres raid 0 vagy 1-es kötetről nem lehet bootolni?
-
szacsee
nagyúr
2338-ra valaki?
Ja és Upp!
Most nem volt gogli a barátom! -
tlac
nagyúr
-
szacsee
nagyúr
Hali all!
Vettem 2db WD2500YS-t. Király a cumó, csak kicsit rezonál, de azt megoldottam, viszont lenne egy kérdésem.
Mi a Spread Sprectrum Clocking, és a Power Management a HDD-nél?
Vannak ilyen lehetőségek a jumperen, de nem tom mit jelent, és lehet-e használni őket raid-ben?
[link]
Kösz a válaszokat előre! -
tlac
nagyúr
Egy kis raid-es tapasztalat, ha esetleg vkit érdekel.
Két 320-as sata-s vinyóból volt nekem egy raid0-m ich8r-en. Három logikai partíció volt rajta egy kiterjesztett partíción belül. Az első egy kis ext3-as bootpartíció, és még két xfs volt rajta. De nem volt teljesen felhasználva a vinyó, még hagytam rajta helyet későbbre ntfs-nek. Szépen működött is.
Aztán ma kikapcsoltam a raid-et biosban (ez most lényegtelen, hogy miért, de volt rá okom) és következő bootnál visszaállítottam és majd látom, hogy offline-ok a vinyók, szétesett a raid-em. Mondom fasza. Újra létrehoztam a raid-et pont úgy, ahogy eddig is volt, de figyelmeztet, hogy minden adat veszni fog, de én reménykedek, hogy még sem lesz igaza. Ok, akkor boot, de még sincs boot, nem talál semmit, hát ez így nem lesz jó. Ekkor bebootoltam egy usb-s rackről és látom, hogy a raid-emből eltűntek a partíciók. Reménykedek, hogy még nem veszett el minden. Ekkor elkezdtem vizsgálni a vinyókat és kitapasztaltam, hogyan van megvalósítva az ich8r-es raid0.
Nálam 4kb a csík mértete, és annyi az egész, hogy 4kb-onként van felváltva tárolva az adat a vinyókon és semmi extra. Így az mbr az első vinyón van, mert ott van az első 4kb-nyi adat is és csak az mbr sérült, tehát a bios-os raid manager raid törlésénél létrehozásánál csak az első vinyó első 512 byte-ját nullázza ki.
Miután erre rájöttem visszaállítottam a partíciós táblát egy testdisk nevű programmal és beállítottam az mbr-t, hogy tudjon bootolni is. Elindítottam a gépet és újra van raid és meg van minden adat.
Most már lementettem az mbr-t egy pendrivera és nem félek ha még egyszer szétesik a raid-em, mert tudom, hogy könnyedén helyreállíthatom. -
brd
nagyúr
válasz
Csaby25 #2335 üzenetére
Egyrészt a GetDataBack nem javít semmit, azzal menteni lehet. Másrészt, először azt kellene megtudni, hogy mi történt (mi és mitől sérült meg), ill. hogy melyik HDD-n van kevésbé sérült adat/filerendszer (ha megborult a tükör, ezt nem írtad). Ha maga a tükör látszódik a win alatt, akkor a GetDataBack le is tudja menteni, így, ahogy most van, nem kell semmit kivenni sehonnan. Mi ír a chkdsk, miért nem tud javítani?
-
Csaby25
őstag
Sziasztok! Ket WD1600JB hardom van Raidba(Mirror), ugy nez ki hogy meghibasodott a fajlrendszer es a chkdsk-el nem tudom megjavitani.Allitolag a GetDataBack-el meg lehet, de ehhez ki kell vegyem egyik hardot, megjavitani es utanna visszatenni mirrorba a masikkal..?
Hogy teszem vissza mirrorba? A Raid erzekeli majd hogy nem fog megegyzni a ket hard es akor megmondom hogy melyikrol tukrozze a masikat???
Surgos lenne a valasz!
Elore is kosz! -
skoos
őstag
50 körül van...
Őszintén, megéri? Ki az aki vett, és, ha bedöglene ismét megvenné? Ki az aki azt mondja, tényleg kell az a plusz 3000 rpm? Minél jön ki inkább, mire jobb láthatóan?(kis, nagy fájlok, grafikai műveletek...)
2 raid0 vinyóval 20....maxxxx 30 ból jövök ki. Ennél a verziónál, tényleg ennyivel is jobb? -
liksoft
nagyúr
Pont most mentek SATA RAID1-et! Most (pár perce) ellenőriztem a két disk használati idejét. Mivel mindkettőről hibátlan, dadogásmentes másolatot tudtam készíteni, így hibátlannak tűnnek. Mégis az egyik közel egy éve nincs használatban (kiesett a RAID-ből), a másik meg most ''csuklott''. 2db 80GB-os S....te. Az egyik legjobb ilyen helyre. Nézd meg mivel foglalkozom: [link].
De ha Te ennyire vállalkozó szellemű vagy.....
Nem ennyire rossz, de meg van a helye, és az nem a rendszer. -
skoos
őstag
válasz
lazydog #2322 üzenetére
Én leginkább a felinstalált programjaim gyors reagálását, gyorsabb indulását szeretném elérni. A nagy méretű (videó, DVD) fájlok egy külön vinyón helyezkednének el.
Tehát, a sok ezer apróbb fileból álló állományok kezelésére nem célszerű RAIDET használnom, jobb olvasási sebességet érnék el egy RAPTORral?
Pedig hogy beleéltem magamat a raid-be...
[Szerkesztve] -
-
skoos
őstag
Állítólag jobban járok az alaplapi raid-el mint egy olcsóbb (10enezer forintos) raid kártyával. Ha ez igaz, akkor marad ez a felállás. Továbbra is célszerű megcsinálnom? Van tapasztalat? hány %ot nyerhetek így sebességben?
-
jerry311
nagyúr
A 0 és az 1 is
Attól függ, hogy biztonságot akarsz és magasabb olvasási sebességet (1) vagy magasabb írási és olvasási sebességet (0)?
Szóval ezek 2 vinyót kezelnek egyként.
0 esetén a tárterület a 2 vinyó összege. Ha nem egyformák akkor a kisebbik duplája.
1 esetén a kisebbik vinyó tárterületével egyezik.
[Szerkesztve] -
liksoft
nagyúr
A RAID0 a stripe, ami a két drive területének összefésülése, vagyis 160GB kapacitást ad Nálad.
Az ahol a kapacitás nem változik a RAID1 vagy más néven tükör.
IDE drive egyébként működik de nem stabil HW RAID-ben. Oda csak SCSI winyót tudok ajánlani. Az IDE RAID-et soft-ként célszerű kialakítani. -
skoos
őstag
Az alaplap topikjában azt mondották, ehhez a laphoz nem kell raidkártya (''p5b-e-hez biztos nem kell raid kartya, mert van hozza szoftver raid driver - leven, hogy ich8R(mint Raid) deli hidja van.'')
akkormost, Kari vagy nemkari?
köszi -
skoos
őstag
Ugyebár ez két darab 80gigás vinyó, ami 0-ba kötve együtt is csak 80 lesz. Az XP-n kívül pedig minden program is innen fog futni...de ez a winyó is csak első blikkre volt. Lehet 40 es vagy 60 is....csak hirtelen ez jutott eszembe. a 3.winyó meg az adatoknak lesz.
PCIe-re gondolsz, mit slot a raidkarinak? -
rlazol
veterán
2*80 Gb rendszernek? Ezt én erőforráspazarlásnak érzem. 160 Gb, amiből a vista az összes szoftverrel, mégha minden video-kép stb szerkesztőt felraksz is max 30. Marad 130 Gb-d minden másra, szerintem pazarlás.
Raidkártya: Adaptec vagy LSI. A SATA2 elvi transzfermaxja 300 Mb/sec. Ha azt ki akarod használni, akkor a RAIDkarit nem sima PCI slotbe kell tenned, hanem min 2x-esbe. Vagyis olyan RAIDkari kell, ami a lapodon lévő PCI 2.2-es slotokba kell keresned karit.
Aendszer megbízhatóságáról: ez nyugodtan tud sokáig jól működni és ugyanúgy 3 7 alatt meghalni. a lapod márkás, legyen a többi alkatrész is az, e ami elromolhat az el is fog romlani.
Lemeztöredezettségmentesítés ugyanúgy megy mint máshol. -
skoos
őstag
Üdv fórumolók! A fórumot olvasgatom egy ideje, végig egyáltalán nem jutottam, úgyhogy könnyen meglehet, már elhangzott kérdéseim lesznek.
RAID 0át szeretnék létrehozni, 2* 80Gigás WD 7200as sata2 winyón.(ha ár/érték arányban tudtok erre jobbat, szóljatok)
Mint olvastam, egy RAID kártya használata jobb, mint az alaplap sajátja, mert nem használja (annyira) a gép erőforrásait. (alaplapom alább látható) Ebből milyet kéne kerítenem? Kinek melyik vált be?
Teljes rendszerlemeznek használnám a RAIDet, minden installált program innen inulna, és maga a rendszer is. Mennyivel gyakoribb ilyen esetekben a raid tönkremenetele? Van olyan, akinek évek óta megbízhatóan működik ilyen?
És végül, hogy néz ki egy lemeztöredezettség mentesítés raid0ban? Lehet egyáltalán?
A dokumentumok és a fontos adatok egy másik satáról jönnének. Csak a programok lennének a tömbben.
Kösz, és bocs a lámulásért! -
Z42-SDO
csendes tag
válasz
lazydog #2297 üzenetére
Szia!
Köszi, úgy próbáltam, de végtére is azt hiszem, a Via ''csip'' nem akarja a dolgot. Sajnos a többi alkatrészem erősen ehhez a laphoz köt (pl AGP-s vga) és jelenleg nincs pénzem egy komplett gépre, így végül vettem egy ATA-s winyót és lemondtam a Raidről.
Most minden stabil és remekül működik.
Üdv!
Pézé -
Match
tag
DS3 REV 3.3 lapon valaki probalt sata 2 raid 0 ? Nekem nem akar mukodni.Felraktam a raid drivert is win telepiteskor.Nem masolja fel a drivert a floppyrol es az elso restart utan kekhalal.Ha valaki probalta mar es neki mukodik,legyen szives irja le A-Z-ig.Amugy 2 WD 160 Gb sata 2 hardal probalkozok.F6-nal veszi a lapot,kivalasztom a GBB363 raid controlert.De mikor kezdi masolni a win fajlokat a floppyrol nem masolja a jraid.sys fajlt.
-
dybu
tag
válasz
liksoft #2300 üzenetére
Köszi de nem segit vista nem látja telepítés közben sem az ide raidet, fura módon a sata raidet látja.
annyit elfelejtettem leirni hogy a vista 64bites.
keresem a 64bites drivert de nem lelem sehol.
ha megtalálom, postolom hátha valaki előrébb jut...
munkámat én is számítógép elött töltöm a hét minden napján, mert ezért fizetnek, hócipőm már nekem is tele van de problémát meg kell oldani meg is fogom ha kapok segítséget ha nem. Valakinek a család az első, nekem megy a 2 egyszerre
Új hozzászólás Aktív témák
- AKCIÓ! MSI B365M i5 8600 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB CM MASTERBOX Q300L Zalman 600W
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 1st - i7-6G I 8GB I 256SSD I 14" WQHD I HDMI I W10 I CAM I Garancia!
- Microsoft Surface Laptop 5 13.5" i5-1245U 16GB 256GB 1év garancia
- Bomba ár! Dell Precision 5530 - i7-8850H I 16GB I 512SSD I 15,6" FHD I P1000 I Cam I W11 I Gari!
- AKCIÓ! Asus ROG Flow Z13 +ROG XG RTX 3070- i9 12900H 16GB DDR5 1TB SSD RTX 3050Ti 4GB + RTX 3070 W11
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest