Új hozzászólás Aktív témák
-
sanyibá
tag
Kösz a válaszokat!

Szerinted csökkene a 'CPU Utilization' a bővített memóriával?
Most láttam az egyik magazinban az Asus P5WDG2-WS ''munkaállomás'' alaplapot, amin már volt PCI-X csatlakozó.
Gondolom húzósabb az ára mint egy sima lapnak, de a PCI-X csati csak jól jön, némi spórolással meg a következő konfigba be is lehet építeni.
Ezen az áron vajon vannak már ugyanilyen tulajdonságokkal bíró, de már SATA-II-t és NCQ-t is támogató PCI-X-s kártyák? -
lazydog
addikt
Ami a WD Raid Edition-t illeti, az áruk riasztó egy kicsit.
1. Találva érzem magam.
Biztosan jól muzsikálnának ezek a vinyók a kártyámmal, azzal együtt is, hogy ez a controller csak SATA 1-es, NCQ nélkül.
2. Igen.
3. Nem.
4. Igen. Bővebben: rendszeresen használom, ez a ''raktár'' vinyóm, 4 db 7K250 Hitachi 160 GB-vel.
5. HD Tach 3.0.10 eredmények
Random Access: 12,7 ms
CPU Utilization: 27 %
Average Read: 106,3 MB/s
Burst Speed: 113,4 MB/s
[Szerkesztve] -
sanyibá
tag
Mit szóltok a WD 250G-s 16MB cache-s Raid Edition vinyókhoz?
A teszt alapján a hangszint és az öt év gar. elég meggyőző. Na meg a hibatűrése szintén.
1. A 2. generációban már van NCQ támogatás is, szerintetek akkor ez már SATA-II-s?
Valamelyikőtök régebben linkelt be egy kb. 60rongy körüli hardveres Raid 5 képes SATA-s kártyát, az négy darab ilyen vinyóval már egész jól muzsikálhat, nem?
Közben megtaláltam ez a kártya: Promise FastTrak S150 SX4-M és a linkelő: Lazydog!
2. Még mindig ez a kártyád van?
3. Kibővítetted azóta már a RAM-ot?
4. Elégedett vagy vele?
5. Tapasztalatok? -
lazydog
addikt
válasz
Freddy TNT
üzenetére
Nem lehet! Ha lehetne nem vesztenéd el a RAID 0-án lévő összes adatot az egyik vinyó elhalálozásakor.
-
Freddy TNT
őstag
UP !

-
Freddy TNT
őstag
Szerintetek le lehet másolni egy RAID 0-ás rendszer egyik vinyóját RAID 1-el ? Úgy értem, hogy kivenni RAID0-ból, átteni RAID1-re egy üres vincsivel, majd rebuild... pontos másolatok lesznek ?

-
PapaMaci
őstag
válasz
Freddy TNT
üzenetére
De természetesen mindent le kell menteni elötte, mert az összes adat el fog veszni rola!!!
-
Freddy TNT
őstag
Mielött nekikezdenél : A RAID vezérlőkhöz külön driver kell egy kislemezre. Enélkül nem tudsz windows-t telepíteni. Valamint a meglévő dolgaidal át kell cuccolni egy másik vincsire (vagy sok DVD-re) ,mert két üres vincsi kell.
Nos, a RAID 0-hoz két teljesen egyforma vincsi szükséges. (méret, gyártó, cahce rpm)
Bár nekem volt már samsung-maxtor RAID-elve,de azért úgy ''illik'', hogy mégis csak egyformák legyenek.
Ha van alaplapon RAID funkció,akkor azt bekapcsolod. (bios vagy alaplapon jumperrel) ha nincs akkor veszel egy RAID vezérlő kártyát.
NA, ha ez megvan, akkor a boot elött bejön egy menű ahol taposni kell a setuphoz az F6-ot. (vagy amit kiír) ekkor választhatsz mirrored (RAID1) és striped RAID 0) vagy komolyabb kártyánál még több funkcióbol.
Neked ugye RAID 0 kell. Kiválasztod, majd felteszi a kérdést, hogy mekkora legyen a blokkméret. ha sok kicsi file-od van akkor a kissebb felé tekintgess, ha sok nagy akkor a nagyobb felé. Talán inkább jobb az arany középúttól a nagyobb felé választani valamelyiket
ezen vannak viták, hogy melyik a jobb.
Ha ez megvan, akkor megkérdezi melyik legyen az 1-es és melyik a 2-es drive. Kijelölöd őket és már kész is. RAID 0 esetén a két vincsit egynek látja az összes szoftver.
Beteszed a win telepítő cd-t és amikor kiírja, hogy ''más gyártótol származó lemezhez nyomja meg az F6-ot'' akkor taposod, mint állat és megvárod míg nem kéri a lemezt.
Ha megvagy a telepítéssel,akkor mondjuk Partition Magic-el utólag átméretezheted a partíciót.
[Szerkesztve] -
M.T.
senior tag
válasz
Freddy TNT
üzenetére
Elöszőr is nagyon szépen köszönöm, a segítséget.

Freddy válasza talán a nekemvaló megoldás mert tényleg csak bővülgetni szokott a fontos állományom Pl.: családi képek amik ha elérik a lemezre optimálisan kiírható méretet akkor mentem lemezre(persze a lemezek se 100%-os megbízhatóságúak).
Akkor már csak a vásárlás maradt.
A kérdésem még az, ha megvan a vinyó akkor a RAID 0-ás tömböt a windows telepítéskor kell létrehoznom és partícionálnom?
A tervem az, hogy 1 db 30Gb-os particíót hozok létre a rendszernek, és a maradékot egyben hagynám, de azt hallottam, hogy 128Gb-nál nagyobb partícíót nem kezel a windows, igaz ez?
Nekem SP1-es windows xp-m van amit telepítés után szoktam frissíteni a neten akkor már sp2-es.
[Szerkesztve] -
lazydog
addikt
válasz
Freddy TNT
üzenetére
A te megközelítésed is megfontolandó, emberünk majd dönt kettőnk válasza alapján.
-
Freddy TNT
őstag
Szerintem meg nyugodtan csináljon egy RAID 0-s tömböt. Van DVD írója és ami fontos azt mindig kiírja pl: egy újraírhatóra ami változik és sima írhatóra ami végleges adat (persze rendszeresen)
A RAID 1 úgy tűnik pont nem jó az emberünknek. Nekem úgy jön le, hogy kicsi neki a 160-as és azért venne nagyobbat. Ha így van akkor a RAID 1 kiesett.
RAID 0 + DVD-re mentés több előnnyel is jár. Költséghatékonyabb (olcsóbb egy kissebb vinyó mint egy nagy új) gyorsabb és ha rendszeresen ment akkor nem lehet probléma (persze ha 1 vinyó mellett dönt és akkor is ment DVD-re még biztonságosabb
) -
M.T.
senior tag
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni egy döntésben.
Tehát azon filózom, hogy a már meglévő 10 hónapos 160Gb-os maxtor(SATA) vinyómat eladjam és vegyek 1 nagyobb 250-300 Gb körülit, vagy a meglévő vinyó mellé vegyek még 1 ugyan olyat és Raid 0-ban müködtessem.
A lényeg, hogy pár Gb-nyi fontos adatom szokott egyszerre lenni a vinyón.
Abit is7-es alaplapom van + 1gb ram + dvd író.
Az alaplapi raid vezérlőt használnám mert a drága HW-es vezérlőre nincs pénzem. -
liksoft
nagyúr
válasz
Freddy TNT
üzenetére
Szia!
Sajna egyiket sem használom, így gyakorlati tapasztalatom nincs. Disznóság, de a honlapokon kevés az info. Több adatra lenne szükség. Azt sem írják, hogy a PCI-pro (2.) csatlakozós kártya üzemeltethető-e normál PCI csatiban. (Elméletileg igen, de láttam már karón varjút.) Így nehéz dönteni, és sokszor lutri. (Már megint fr@ncb@ a fogyasztói társadalommal.
) -
Freddy TNT
őstag
Szia Liksoft ! Rég láttalak

Most van egy kis keret, úgyhogy úgy gondoltam valami luxusra költöm. Így jött képbe a RAID kártya.
Az egyik amit még te mutattál anno :
[link]
A másikat meg egy picivel feljebb linkelték be:
[link]
Mindkét esetben 2 portosra gondoltam. De ha már veszek akkor talán nem lenne rossz egy 4 portos hátha majd veszek egy olyan alaplapot,amin van 66MHz-s PCI.
Mert ha ilyen lapok nem lesznek (nem szerver alaplap) akkor felesleges 4 port a PCI korlátja miatt.
4 portosra ezért skót vagyok költeni,de még filózok rajta

A kérdés az az lenne, hogy a két típus között (azon kívül, hogy az egyik hardveres) van-e olyan lényeges teljesítmény különbség,ami miatt megéri a plussz pénzt ? Mondjuk nem találtam utalást sem, hogy van-e ram a hardveresen. (de a hardveresen van S.M.A.R.T támogatás)
Valamint a szoftveres (promise) megéri-e a maga 22.000 forintját mondjuk egy silicon image helyett ami 5.000 ? elvégre mindkettő csak szoftveres.
Most alaplapi silicon image van és nagyon nem vagyok megelégedve vele.
A választ előre is köszönöm
[Szerkesztve] -
liksoft
nagyúr
válasz
Freddy TNT
üzenetére
Szia!
''Bár kifelejtettem, hogy SATA vezérlőröl van szó. Itt elvileg nincs master/slave egy ''szálon''''
Sajna el kell, hogy szomorítsalak. A PATA és SATA között adatátviteli sebesség és típus a különbség. Viszont mindkettő alapja az ATA (ami a nevükben is megvan). Így a vezérlő chip-ben történik a master / slave szétválasztás, és utána vezetik ki a két sorosított ATA csatornát. Vagyis célszerű megnézni, milyen kialakítású az amit használsz. Az SARock P4I65GV alaplapon 3 ATA vezérlő van, két PATA és két SATA csatival. A sorrendjük: PATA, PATA, SATA. Ez a bios-ban az extended mód. A compatibiliti módban a SATA-t bármelyik PATA helyére be lehet konfigurálni. Így XP alatt 6 eszköz, 98 alatt 4 tehető rá, de a SATA még 98 alatt sincs kitiltva. Ráadásul, lehet róla boot-olni is! -
Krix
őstag
válasz
Freddy TNT
üzenetére
-
Freddy TNT
őstag
válasz
Freddy TNT
üzenetére
Jah, meg valamivel lassabb is a mostani SATA alaplapi raid vezérlőm a régi 0680-as karinál....pedig azon fele ekkora vincsik voltak

-
Freddy TNT
őstag
Hi !
Kössz az infót. Ezek szerint a Jbod egy szívás. Gyakorlatilag nincs értelme
Ezzel, hogy lehet, hogy egy csatornás egy kissé hasba akasztottál. Erre nem is gondoltam. Bár kifelejtettem, hogy SATA vezérlőröl van szó. Itt elvileg nincs master/slave egy ''szálon''
ha a 4 portos tud 0+0 -t akkor az nekem már elég izgalmas
Csak az a baj, hogy elég drága. én konkrétan ezt néztem ki:
http://www.promise.com/product/product_detail_eng.asp?segment=RAID%200/1%20HBAs&product_id=136#
Van egy 4 portos nagytesója is,de az már túl drága nekem.
Viszont ha a 2 portos egy csatornára teszi a két vincsit az nem lesz valami gyors
22.000-et kifizetni egy ilyen kártyáért elég húzós és nem volna valami jó befektetés. szóval honnan lehet megtudni, hogy 1 vagy 2 csatornás a kicsike ?
mondjuk akkor már talán jobb befektetés lenne gyűjteni egy 4 portosra 
NA meg aztán mennyivel és miben lehet ez jobb egy alaplapi RAID vezérlőnél ? Jelenleg alaplapit használok. Kicsit sokallom a CPU használatot. Korábban egy silicon 0680-as volt és azzal nem volt ekkora CPU igény.
[Szerkesztve] -
Krix
őstag
válasz
Freddy TNT
üzenetére
A 2 portoson általában egy csatorna van master - slave móddal, a 4 portoson meg két csatorna master - slave móddal. (Mint az IDE1 és IDE2)
A JBOD összefűzi a vinyókat és így egyként kezelheted az egész területet. Nem kell egyformának lenni a lemezeknek, cserébe viszont a sebesség sem nő. Pl.: egy 20-as és egy 40-es vinyóból lesz egy 60-as, de a sebesség az a lassabb sebessége lesz. Ha valamelyik elromlik, akkor kampec az egésznek.
4 portos kártyán tudsz csinálni 0+0-t vagy 1+1-et ha így érted pl.: 4 db 80-as vinyó 0+0-ban 2 db 160-as lesz. A 160-as pedig 2 db 80-as raid 0-ban. De csinálhatsz belőle 1 db 320-ast is raid 0-ban. -
Freddy TNT
őstag
Szasztok !
Azon filózok, hogy mi a különbség a 2 és a 4 portos RAID kártyák között. Annyit tudok, hogy mindkettő tudja a következőket: 0,1 0+1, JBOD
1, mit jelent és mit tud a JBOD ?
2, a 4 portos kártya tud 0+0 vagy 1+1 variációt ? Mert ha nem akkor már nem is érdekes.
A válaszokat előre is köszi ! -
lazydog
addikt
1. Gyorsabb lesz, ha két kábelre kötöd, de ha egy kábelen lesz, akkor nyilván egyik master, másik slave kell legyen.
2. Mikor létrehozod a RAID tömböt, akkor mindkét vinyón megtörténik a formázás.
3. A D-ről előtte el kell menteni minden adatot egy harmadik vinyóra, miután meg lesz a RAID 1 -ed, vissza másolod, ezután már működik a tükrözés.. -
G@ben
addikt
Az azonnali kérdésekben is kérdeztem, de ide is beteszem, mert elég sürgős lenne a dolog.
Adott egy gép, amibe be akarok rakni 2 vinyót mirrorba. Az egyik egy vadiúj formázatlan vinyó, a másik egy használt, de Win újratelepítésre megérett vinyó C és D partícióval. A D-n levő adatok fontosak és nem tudom máshová elmenteni.
Kérdéseim:
1: Hogy kössem be a 2 vinyót? Egy kábelre vagy kettőre, ha egy kábel, akkor master, slave? És egyáltalán melyik csatlakozóra? A Promise Ide1-re?
2: Az új vinyót partícionáljam ugyanúgy, mint a másik van és utána tegyem raid-be?
3: A D-n levő adatok alapból tükröződnek, vagy azokat át kell másolnom? Másolás esetén fog működni a további tükrözés vagy teljesen szűz vinyókkal kell ezt csinálni?
Tudom, biztos leírtátok már, de most egy másik gépet telepítek közben és nagyon nincs időm olvasni.
[Szerkesztve] -
Van egy kis gondom...
Este 8 körül egyszercsak dobott egy kéket az XP-m, IRQL NOT LESS OR EQUAL.
Ujrainditás után a raid elkezdett ugye verifyzni, majd fél perc után megint behalt kékkel, ugyanígy.
Ezután már bootkor is kiirta, hogy a raidnek verify-re van szüksége. Indul az XP, elkezdtem nézni az event logot, amibe másodpercenként nyomta az adaptec a verifytől, hogy hol talált miscomparet, és fixálta. Kb 5%-nál és 150 hibánál tartott (eddig 7 volt a rekord), amikor megint kéket dobott az XP, de mostmár valami HDD-s hibaüzenettel, hogy kapcsoljam ki a futó töredezettségmentesítőket, lemezkezelőket stb... marha vicces, kapcsoljam ki a raidet mi...
Szóval bármit tettem, a gép fél percen belül boot után kéket nyomott.
Előtte amúgy hónapokig atom stabil volt, tegnap is 4 órán át ment előtte a gép. Nem installtam semmit, egy firefox, egy messenger, meg egy thunderbird futott csak. Levélirás közben dobta az első kéket...
Lényeg a lényeg, hogy az adaptec biosból ráküldtem a media checket mindkét winyóra, no error.
Utána, a régi 80-as winyot visszaállítottam bootnak, amiről a régi xp némi driver tökölődés után fel is állt. Vártam kb fél órát, nem dobott kéket. Felraktam a raid drivert, hogy lássam a raid tömböt. Láttam is mindent rajta, elkezdtem adatot menteni ezerrel. A 3 partícióból kettővel végeztem is, amikoris ez az XP is dobott egy kéket: Ezúttal Page fault in non paged area - scsiport.sys. Ekkor kicsit ideg lettem, és csak lekapcsoltam a gépet, azóta nem próbálkoztam semmivel.... A fontosabb adataim végülis meg vannak mentve, bár azért még lenne mit...
Ti ebből mire következtettek, mi a péniszt csináljak?
PS: Egy Adaptec 1210SA kártyán lóg 2db 120-as samsung sata winyo.. + egy 80-as seagate külön... -
Nighter
tag
?
-
donw3ga
őstag
Intel Matrix Raid 2x80gb hitachi sata II hdatch eredmény:
nagyban [link] -
Alvinka
tag
pata max elméleti sebbesége 133 sata 150 sata2 300, és van benne már ncq is kivéve némelyik wdben. A sata gyorsabb mint pata, főleg raidben, sata1 és 2 között nem sok különbség van. Egyébként meg a pata kihaló félben van szrtem. Másik jó cucc hogy sata hot plugos, tehát menet közben is le lehet húzni... Lényegében ennyi

-
Nighter
tag
Sziasztok tudom hogy ez nem ide tartozik de hátha tudnátok segíteni.
Mi a külömbség a Sata és a Patás vinyók között a válaszokat előre is köszönöm. -
whisky75
tag
Megvan az ujvinyó. Kicserélték egyből. Felment a windows is de csak sata1 és sata3 ra rakva. Mükszik, és tuti.

-
tyshka
tag
Üdv a teljes fórumgárának!
Segítségeteket szeretném kérni. A RAID kártyára ha egy idekábelra két nem egyforma Samsunot rakok akkor egyiket sem akarja felismerni, pedig jól vannak jumperolva. Ez Samu vagy kártya hiba? Találkozott már valaki ilyennel? -
whisky75
tag
Kipróbáltam az uj vinyót, és nem akar simán egymagában sem felmenni a windows. A másik samsungra simán felmegy. Kiírja hogy nem találja a windows-t, meg a dll fileokat. Itt lép életbe a GARI. Holnap viszem vissza a boltba. Ezért nem akart a raid működni. Hogy van a gari eljárás egyébként? 7 napja vettem és csak 2 napja volt a gépben, de csak tegnap próbáltem meg felinstallálni. Egyből cserélik?

-
whisky75
tag
akkor már csak egy probléma lehet. Ugyanis nem kaptam kislemezt, hanem az alaplapi lemezen levő fileokat másoltam ki a kislemezre. Az a baj hogy nem tudom milyen vezérlő van az alaplapon. a lap chaintech VNF4 Ultra .Lehetséges hoy Promise vagy Silicon raid chip van a lapon? Mert azok is ott vannak a laphoz adott cd-n.

-
Alvinka
tag
válasz
whisky75
üzenetére
én még az alaplaphoz kaptam egy kisfloppyt azzal tettem fel, nvidia driverből 6.70es van fent. A dvd irónak meg nem sok köze van a satához azt bárhova dughatod.
Ha megcsináltad a tömböt nv raidben, utána bootlosz cdről aztán mehet a móka. Kicsit hamarabb fel fog menni a win...
-
whisky75
tag
-
whisky75
tag
Akinek nforce4-es lapja van az hogyan tudta feltelepíteni a raid-0 ba kötött vinyókat, mert nekem nem sikerül. Miután megetetem vele a kislemezt amin a raid driver van rajta ''raid class driver'' meg a ''storage drive controller'' meg is eszi, és amikor formatálom azt is megcsinálta. Fel is másol és amikor ujraindul a gép akkor meg csak csönd van és nem tölti be a vindows-t. Sata 1 és sata3 -on van a két vinyó. A dvd-író pedig IDE2 SLAVE-n. Mi lehet a gond?

-
Alvinka
tag
Nemrég vettem egy 160os maxtor sata2es kombot sata1ként üzemelve ezt kaptam:
[link]
Nemtom hogy jó e vagy sem.
Az az egy hiba van hogy iszonyat milyen traktor hangjuk van ezeknek a winchiknek pedig zsir újak... -
nima
csendes tag
Hali!
HELP WANTED! Egy ABIT AL8-as deszkán csücsül egy Intel P630 + 2 db 250 GB-s SATAII-es diszk RAID0-ban. A RAIDen van az XPpro sp2.
Mellé raktam egy PATA-s diszket az IDEportra. BIOS látja, XP is látja, de mikor olvasni akarok róla, akkor XP azt mondja, hogy nem elérhető. Kipróbáltam másik PATA diszkkel is, ugyanez. ????????????????????????????? -
liksoft
nagyúr
Mivel az ''tükör'' tehát a két winyó szektorról szektorra ugyanazt az adatterületet tartalmazza, így annak szétesése, vezérlőcsere (vagy winyóhiba) esetén mindkettő (vagy a hibátlan) külön-külön is működőképes. Ilyenkor általában célszerű nem raid vezérlőre, hanem mezei alaplapira tenni, így a raid információktól nem zavarodik meg. Sajnos találkoztam már olyan vezérlővel, amelyik a drive elejét lefoglalja particionálás nélkül, így az aktív területet hátrébbtolja. Ebben az esetben csak ugyanolyan vezérlőn használható, hiszen alaplapira téve az adatterület eltolása miatt még partíciós táblát sem talál a rendszer. Ha erre nincs lehetőség, az adatok egyszerűen menthetőek ebben az esetben is, de spéci program és ''kézimunka'' kell hozzá. Vagyis szakember.
-
liksoft
nagyúr
Minden raidkártya saját adminisztrációt használ. Így ha a chipset és a verzió nem egyezik, akkor nagy valószínűséggel nem adaptálható a blokk a másik alá. Ezért kéne újraépíteni. Ha az adatok kellene, tedd vissza a régibe és mentsd le. Utána az újban kezdheted előröl. De ha nem kötelező, akkor a raid0-át én nem használnám. (Gyorsabb, de van egy pár hátránya - ez a mostani gondod is.)
-
Toness
őstag
Lenne egy kis raid0 problémám. nForce4 chipsetes lappal csináltam 2db 250-es samsung sata2-es vinyóból egy tömböt, most alaplapot cseréltem és ULI chipset van rajta, ALI chip vezérli a raidet és az nforce4-el csinált tömb nem működik evvel, újra kellene konfigurálni, de ahozle is kéne formázni a vinyókat. Nincs valami megoldás erre hogy felismerje a tömböt?
-
Masik
csendes tag
Ha van egy Sunix SNX 3700 as RAid karim és letöltöm a telepítőt akkor mi kell, hogy működjön is?
-
csongi
veterán
Hali.Tudom nem ide tartozik és nem is akarom szét offlni atotyikot ,de ez a topik él most.Mi a neve a flopi ide kábel csatlakozójának az alaplapon?

-
-
liksoft
nagyúr
válasz
BobChemistry
üzenetére
A 48 bites használat a fizikai drive-ra vonatkozik. Tehát ha 4 120-as winyót egybe kötsz raid0-val, akkor kaptál 480GB hasznos egybe területet, de mivel 4 120-as winyón van, így a fizikai címzés nem megy egyiken sem 128GB fölé, így a címzés mértéke belefér a 28 bites tartományba. Tehát XP SP nélküli változatával is fut.
Ha viszont 1 160-as drive-ot 2 80-as partícióra vágsz, hiába 80-80 a hasznos terület, a másodikat a 128GB feletti területen kell címezni, tehát ebben az esetben kötelező a 48 bites üzemmód használata. Ide SP1 + 48 bit beállítása, vagy SP2 kell. -
tök
csendes tag
Hi all!
Látom nagyban raideltek! Én is neki ugrottam ennek a dolognak nemrég. Tapasztalat a következő (silicon image sil 3132 raid 5 controller, 2db samsung 200GB sata disk, raid 0):
Felgyorsultak a lemezműveletek, gyorsabban olvasható, írható. Persze ezt csak háttértárként működtetem, nem rendszerként meg ilyenek. De nem vagyok elájulva! Aki valami nagyon baró dolgot vár az csalódni fog!!!! Szerintem ez csak amolyan ''érdekesség'', persze a tesztprogramok zabálják (95MB átvitel meg ilyenek), de gyakorlati jelentőssége nem sok van. Van még az alaplapomon (abit AW-8-max) egy intel mátrix raid is majd azt is kipróbálom, de nem sok újat várok tőle. Nekem csak azért lett jó, mert egybe látom a vinyókat, de ezt másképp is meg lehet oldani, ezért nem érdemes vele görcsölni....
üdv -
mh197
őstag
válasz
BobChemistry
üzenetére
Így van, raid0-ban a 2x80=160 lesz a felhasználható terület.

-
BobChemistry
őstag
nagyon elhagyatott lett ez a topik
-
whisky75
tag
Hali
Az volna a kérdésem hogy lehet e két különböző méretű vincsit raid-be kötni. ' db 160 gb és egy darab 120 gb. Mind a kettő maxtor és a 120-as az új. Sehogy sem akar a 120-ra felmenni a windows.Úgy sem hogy a 160-sat kivettem.
Raidelni próbáltam de sehogy sem sikerült. Segítsetek -
BobChemistry
őstag
hali
az lenne a kérdésem, hogy ha 2*80GB SATA II hdd-t rakok RAID 0 tömbbe, akkor ugye a hasznos kapacitás 160GB lesz. Erre is vonatkozik az, hogy csak SP2-es WinXP-vel érdemes használni? Gondolok itt a 48 bites lba kiterjesztésre (aminek ugye 127GB a határa) -
n0_gAboR
őstag
válasz
Freddy TNT
üzenetére
hát ezt most érzékelem is, laggol kurvara a rendszer

egyelore sztem ez a megoldás lesz: 2 kulon kábelre teszem a raid winyokat, egyik melle megy a DVD, mert az megsem igenyel olyan savszelesseget mint egy winyo
masik winyot meg vhova odateszem, azon linux van meg backup particio, tehat egyszerre nem fog menni a raid meg a linux (most eppen ezen van a windows is proba keppen --> nah igy nagyon szar
kicsit korulnezek a 5-6Ks raid vezerlok teren, aztan majd bevasarlok egyet.
koszi szepen a tanacsokat! -
Freddy TNT
őstag
válasz
n0_gAboR
üzenetére
Szia !
Bocs, hogy ilyet mondok (nem lefikázni akarlak) de szerintem ezzel az összeállítással egyszerűen megerőszakolod a rendszered.
A RAID egyik alapköve, hogy két külön álló kábelre kösd őket és ezekre a kábelekre ne köss mást. Így éred el a legjobb telsesítményt és a legstabilabb rendszert. Elvégre ha mind a 4-et bekötöd akkor kissebb dugó keletkezik ha monjuk a következő a szitu:
Tegyük fel, hogy RAID0-t hozol létre és arról bootolsz. Elkezdesz hallgatni egy számot, közben másolnál a dvd-ről valamit a 3. vincsire......kész káosz. Mindez azért,mert nem mehet 1 kábelen párhuzamosan két eszközről adat egy időben. Tutira összecsinálja magát a gép, holott simán elvinné ha minden OK.
Javasolnám mondjuk egy RAID vezérlő kártya vásárlását. Szerintem így kéne kinéznie:
-RAID vezérlő kártya: külön-külön vezetéken a 2 160-as
-alaplap egyik IDE kábelen a 3.vincsi
-egy külön ábel a DVD-nek (nem feltétlen, hiszen rákötheted a 3. vincsi mellé is,de így azért mégis csak közelebb vagy a ''tökéleteshez'' szerintem legalábbis
Kb 5.000FT egy ilyen kártya. De vigyázz,mert ha pl: SIl 0680-ast veszel,akkor az csak 120 GB-ig kezeli a vinyót. Gyakorlati probléma akkor van, ha a 120 giga utáni partícióra telepítesz mondjuk monitor drivert, mert akkor a vezérlő a vincsi elejéről akarja beolvastatni. (48 bites címzés hiánya miadt van ez)</p><p>[Szerkesztve][Szerkesztve]
-
n0_gAboR
őstag
sziasztok!
van egy 2x160 WesternDigital winyobol allo RAID tombom, egy Seagate winyom, es egy DVD irom, mind a 4 tetel PATA-s.
az a kerdesem hogy hogy a legjobb bekotni oket? a raides winyokat egy agra (pl primary master es primary slave), vagy 2 agra (pl primari master, secondary master),
illetve DVD, es masik winyot hogy celszeru elhelyezni, hogy a leggyorsabb legyen.
masik kerdesem, hogy a Windowst hova erdemesebb tenni? a RAID tombre, vagy a kulonallo winyora?
(most ugy van a rendszer hogy primary master, primary slave a RAID, sec master a DVD, sec slave a Windowsos winyo, de igyiszonyu lassu a RAID tomb, mp-eketkell varni h pl egy konyvtar tartalmat megjelenitse, szinten par masodperc mig a raidrol inditott filmeket egyaltalan bepufferelje, pedig hdd tach szerint 90mb/s az eleresi sebessege.
remelem tudtok segiteni, es ertheto voltam
-
szeva000
addikt
Sziasztok!
Van 1db WD1600js HDD-m.Sajna úgy néz ki,nem kapok mellé csak 200GB-os típust a 160-as mellé.
A kérdésem az lenne,hogy így RAID0-át létre lehet hozni normálisan így,hogy az egyik nagyobb méretű vagy jobb lenne a két egyforma vinyó? -
Freddy TNT
őstag
Ha átteszed másik kábelre akkor szerintem 100% hogy nem fog működni a RAID tömb. Úgy tudom hajszál pontosan tárolja a RAID vezérlő kártya az infókat, hogy melyik drive hol és hogyan csatlakozik a RAID tömbhöz.
Az végképp nem garantált, hogy ha visszadugod az eredeti helyére akkor ismét működni fog.
(bár volt olyan, hogy lekötöttem mindkét vincsit,mert akadályozott a RAID tömb, aztán visszakötöttem miután másik vincsivel dolgoztam. Végeredményben a kártya boot közben kajabált, hogy nincs meg egyik vincsi sem,de miután visszakötöttem őket pont ugyan úgy....a rendszer működött)
Egy RAID rendszerben a vincsiket két külön IDE csatornára kell kötni. Azokra a kábelekre, amelyekre a két vincsit tetted mást ne köss. Ez alapszabály.[Szerkesztve]
-
ImpersonatoR
addikt
Hihi Én vmi víruskeresőre gondoltam mert az ugyis végigmegy mindne file on és majd mittomén a logjából kibogarászni de ez így sokkal egyszerűbb
köcce -
Freddy TNT
őstag
válasz
ImpersonatoR
üzenetére
Előkapod a keresőt, nem írsz bele semmit és keresés. Bedobálja az összes file-t. ezeket méret szerint sorrendbe állítod és már meg is van.
Rendszer és egyéb file-ok használata esetén jobb a kissebb blokkméret. Nagy file-ok pl: swap, filmek, cd képek...stb esetében jobb a minnél nagyobb blokkméret.
A végén arra lyukadsz ki, hogy van ez is meg az is
Kivéve ha csak ezt vagy csak azt tárolsz a kérdéses RAID tömbön.
Szerintem a legjobb út a középút. (nálam legalábbis,mert két vincsi van RAD0-ban<striped> és 1-2kb -tól 4Gb-s ISO-ig akad mindenféle)
Szóval mikor kérdezi a RAID vezérlő Biosa, hogy milyen legyen akkor szerintem lődd be nagyjából középre. -
ImpersonatoR
addikt
Létezik olyan progi amit ha lefuttatok akkor kiírja,hogy a merevlemezeimen hány db és mekkora méretű fájl található így könnyebben ki lehetne választani hogy mekkora értéket álltsak be amikor csinálom a raid 0 tömböt (strip size vagymi)
-
Spirit
őstag
Sziasztok! Raid0-ban összefűztem ma 2db 120-as vinyót...Egy Maxtor Diamondmax 9-est, és egy Seagate Barracudát. Egyenként mindkettő 49mb/sec-et írt Sandra-ban.Miután összehoztam őket raid-ben 53mb/sec-re melkedett,hoott a hasonló kategóriák 80-90mb-ot érnek el a progiban.Tudnátok ötletet adni,ez mitől lehet?Alaaplapi Raidvezérlőt használiok egy MSI K8N SLI Platinum lapról.
-
OliApa
aktív tag
Sziasztok!
Adott a lenti noteszgépem amelyben az XP mindig betölt egy VIA RAID tool programot. Mivel 1 HDD van a gépben, kell ez nekem?
Ráadásul nem is tudom leszedni, mert nem találom sehol . . . -
makosrepas
tag
Sziasztok!
Meg tudná mondani valaki, hogy Novell 6.5 alatt hogyan lehetne ellenőrizni a raid állapotát?
Előre is köszi mindenkinek. -
cocki
tag
Lenne egy apró kérdésem raid chip biosát hogyan lehet frissítenei adott egy st6-r alaplap korábban le istöltöttem hozzá az új biost, de az istenért nem akarta frissíteni mindig valami hibát észlelt akár mit csináltam, akárhogy próbáltam, ötlet, hogy hogyan kell csinálni?
[Szerkesztve] -
Krix
őstag
válasz
Freddy TNT
üzenetére
Nem egészen. Nem minden PCI-X-es kártya megy sima PCI-ban és nem minden PCI-os kártya megy PCI-X-ben. A PCI-X hosszabb mint a PCI és máshol van a bevágása, és van belőle 66/100/133 MHz-es is. Nekem van egy Asus NCCH-DL alaplapom, ha ezt megnézed az asus weblapján, akkor rögtön látod a különbséget. Vagy most nézem ezt: [link] Ezen is egymás mellett van a két slot.
-
Freddy TNT
őstag
válasz
Freddy TNT
üzenetére
Itt inkább technikai dologra lennék kíváncsi. Ezt a cserélgetést asszem már kapisgálom.
Bár akkor nem kerek nekem, hogy miért nem rögtön PCI-x nek hívják a kártyán lévő csatlakozót ? Elvégre abból egyértelmű lenne, hogy elmegy PCI foglalatban is,csak 33MHz-n. 
-
Freddy TNT
őstag
válasz
Winner_hun
üzenetére
Szerk: bocs, most nézem, hogy tök feleslegesen írtam egy régi kérdésre

[Szerkesztve] -
Krix
őstag
válasz
Freddy TNT
üzenetére
PCI-e-be nem megy bele! Én PCI-X-et írtam. Az egy másik fajta csatlakozó! De a sima PCI-ba bele megy.
-
Freddy TNT
őstag
válasz
martin555
üzenetére
Ahogy én elnézem neked driver gondod van (vagy esetleg nem egyformák a vincsik ?) A RAID biosában kell lenni egy resolve conflict parancsnak. Igazából fogalmam sincs mit csinál,de nekem azt mondta, hogy no conflict. Talán próbáld ki hátha valami kézzelfoghatót dob ki.
1: rossz driver
2: nem azonos merevlemezek (vagy valamilyen összeférhetetlenség)
3: RAID bios upgrade.
Szerintem valami ilyesmi a sorrend -
-
Krix
őstag
válasz
Freddy TNT
üzenetére
Ez általában úgy fordul elő, hogy az alaplapon van egy 66 MHz-es 64 bites PCI-X slot, ez hosszabb mint a sima PCI. Ebbe a sima PCI-os kártyák nem mennek bele, mert máshol van a bevágás. De azok a PCI-os kártyák amik támogatják a 66 MHz-et azok bele mennek, mert azokon két bevágás van. Értelemszerűen a 66 MHz-et támogató kártya a sima 33 MHz-es slotban 33 MHz-en fog menni.
-
martin555
aktív tag
Hi All!
szóval a pontosan megnézni a drivert, az télleg PICIT előrébbvitt.
az ALAPLAP gyártójánál találtam drivert, azt F6-tal el is fogadta + látta, formázta, ujraidul a telepítés, és lefagy. XP sp2 vel abszolut nem megy, XP sp1-gyel megy, de aztán gyakran reboot- kék halál-- -vagy elszáll a telepítés sö tö bö.
mennyire komoly egy ilyen dolog, egy ide raid? ez nem az igazi SCSI raid gagyi ide-s implementációja? kicsit készen vagyok már agyilag ettől.
fasttrak 100 lite bios-ja a legujabb (www.promise.com) és drivere is jónak néz ki (www.msi.com.tw )
valami tanácsot kérnék még
üdv !!!! -
Freddy TNT
őstag
Akkor már csak az nem világos, hogy az alaplap egyes részei 66MHz-n mennek (gigabit,Sata RAID..stb) akkor miért nem mehetnek a PCI-s cuccok is 66-on ?
A PCI sebessége tudommal csak 33MHz (ISA volt asszem 16)
Ha tehát nekem csak 33MHz-s PCI slotom van akkor hogyhogy 66MHz-t támogat a FastTrak® TX2300 ? Nincs oda írva, hogy PCI-e lenne. Akkor meg mire megyek a
66Mhz-el ?
Az SATA RAID jelenleg 66-on megy,de mit jelent ez:
Fast Back-to-Back Transactions Támogatva, Letiltva (talán ezért nem megy rendesen a RAID tömböm?)
valamint ez:
Side Band Addressing Támogatva, Letiltva -
Freddy TNT
őstag
Egy kicsit félrenyeltem a mézes teámat mikor megláttam az árát. Aztán egy kicsit feljebb is tekintgettem....na olyanom lesz talán egyszer,de ahhoz sok pénz kell

Mindenesetre tényleg egy kicsit borsos,de ez az újdonság miadt van nem ? Úgy saccoltam, hogy 15-17 között lesz maximum. -
liksoft
nagyúr
válasz
Freddy TNT
üzenetére
[link]
Szerk: Nem olcsó, de a listában van.
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- S.T.A.L.K.E.R. - Anomaly
- Sorozatok
- S.T.A.L.K.E.R - Lost Alpha
- Házimozi haladó szinten
- Ingatlanos topic!
- További aktív témák...
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 5000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- Samsung Galaxy S25 Ultra 1024GB/1T Újszerű Kártyafüggetlen 1év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB DDR5 RTX 5060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy Z Fold4 Graygreen Duplakijelzős produktivitás, 120 Hz, Garancia 2026. 03. 22-ig
- Samsung Galaxy S10 Lite 128GB (Kijelző törött)
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

)

Viszont ha a 2 portos egy csatornára teszi a két vincsit az nem lesz valami gyors