- Melyik tápegységet vegyem?
- Félreértések az FSR 4 és a PlayStation 5 Pro körül
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Videós, mozgóképes topik
- DUNE médialejátszók topicja
- Forrmell.enn
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Steam Deck
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz
pmonitor #15831 üzenetére
Nem innen a fórumról, de sikerült találni egy juniort akivel hamarosan kezdünk, aztán majd meglátjuk, hogyan fog működni. Azon a szinten, amin én vagyok, egy junior is hasznosan taníthat.
Időközben viszont éppen a jövőhéten tárgyaluk a munkahelyen a további célokról és felvetettem egy-két szkriptelős és egy szoftverfejlesztős ötletet, ami tetszett nekik. Lehetséges, hogy támogatni fognak benne és akkor már munkahelyen is tudnék programozgatni.
A szkriptek amúgy nagyon kicsik és könnyűek, amiket írnánk az általunk használt szoftvernek a Python API-jába, de a másik program megalkotásához, amit az ötlet tartalmaz, ennyire kevés skillel talán túl nagy fába vágnám a fejszét... de talán éppen időközben, a fejlesztése közben szerezném meg a jártasságot, plusz mellette ezekkel a hétvégi órákkal. -
Az erre fordítható időm akkor fog tudni nagymértékben megugrani, ha már fogom tudni használni, lesz elég tudásom, amivel meg tudom győzni a vezetőt, hogy dolgozzak ezen munkaidőben.
De előbb el kell jutnom arra a tudásszintre, ezt a fejlődést pedig csak munkaidőn kívül kivitelezhetem jelenleg. -
Köszönöm.
Az a szituáció, hogy jelenlegi munkahelyemen a csapatunkban gépészmérnökök vannak, és egyre jobban nyitunk a programozás felé, ami gyorsabbá, automatizáltabbá, vagy éppen pontosabbá tudná tenni a munkánkat. De egyikünk sem programozó, minimális programozási tudással rendelkezünk. Néhány egyszerű szkriptet írtunk eddig csak.
Ha felfejleszteném a programozási tudásom egy junior szintre, akkor már tudnék olyan programokat, kiterjesztéseket írni a csapatban, amik segítenék a munkánkat, és nem mellesleg azzal én lennék a csapat legjobb programozója, mint vakok között félszemű.
Ezzel egyrészt nagyon fontossá tudom tenni magam a csapatban, másrészt pedig más lehetőségeket is kinyit, ha valami miatt váltani kellene. És hát egyébként is örömöm találom a programozásban.
A hátulütője a dolognak az az, hogy ezek után sem lesz ezen a munkahelyen olyan senior, akitől tanulhatnék, ugyanúgy csak a saját magam útján folyna a fejlődésem. Körülbelül ezek a kilátások.
Akár egyszer olyan mérnöki szoftver fejlesztésében is részt vennék, amilyeneknek jelenleg a (most már lassan senior) felhasználója vagyok. De ahhoz már C++ tudás kell inkább, a feljebb említettekhez pedig elég a Python is. (nem véletlenül ezt a kettőt kezdtem el)
-
Közben valaki más adott egy jó tippet. Szóval azon a szinten, amin én vagyok, kezdésnek egy MSC-s hallgató is tudna produktívan oktatni, sőt, egy seniornak nem is nagyon lenne türelme olyan egyszerű dolgokhoz. A lényeg, hogy az egyedül tanulásnál lényegesen gyorsabb és hatékonyabb legyen a fejlődés, és ha ez egy fiatalabb segítségével is elérhető, akkor miért ne.
Nem szükséges most még annyira átfogó dolgokkal tisztában lennem, ahogy Ispy is írta. Aztán majd ha már szintet lépek, akkor már olyan fog oktatni, aki többet tud, a lényeg, hogy mindig a saját szintemnél feljebb legyen, szóval nem feltétlenül érdemes már az elején annyira nagyban gondolkodni, amiben ti már most vagytok. Ha majd junior/medior szintjén leszek, akkor lehet majd érdemes a seniorokhoz fordulni segítségért.
-
Nem teljesen 0-ról.
C++-ból két tantárgyam volt az egyetemen, Pythonból pedig csináltam már két ingyenes online kurzust, amik megtanították az alapokat (Codecademy, Udemy azt hiszem), illetve saját kisebb projektnek is nekikezdtem, de nem egy nagy cucc, 250 soros. Illetve SQL-be is belenéztem egy pár nap erejéig.
Itt tart a tudásom. "Not great, not terrible."Sajnos nem igazán van meg a rendszer közte, egy út ami mentén haladjak.
-
válasz
Livius #15800 üzenetére
Köszönöm, ez érdekes oldal.
Annyi fenntartásom van az olyanokkal, akik egyetem mellett oktatnak, vagy hivatásos tanárok, hogy én egyetemi tanulmányaim során azt tapasztaltam, hogy szinte senki sem volt igazán tisztában azzal ami zajlik valójában a versenyszférában, a multinacionális cégek berkein belül. A tanárok remekül oktatták a leadandó elméleti anyagot, és fogalmuk sem volt, hogy valójában mely skillek az igazán fontosak a munka életében, mivel ők maguk még nem dolgoztak olyan helyen, vagy nagyon rég, keveset. És így nem tereltek annyira jó irányba, mint ahogyan egy tapasztalt versenyszférában dolgozó mérnök tudott volna. Ez lehet, hogy az IT-ban nincs annyira így, de a gépészmérnöki képzésben nagyon is.
De bizonyára az IT-ban is így van, hogy nem feltétlenül az a jobb programozó, aki az adott programnyelvet jobban ismeri. -
válasz
bambano #15797 üzenetére
Jaj de nem akartam belemenni ebbe, mert annyira negatívan állsz hozzá.
Amit írtam, az igaz: "a többségnek". Nem mindenkinek, és nem is kell, hogy így legyen. És ebben semmi lenézés nincs. Ha körbenézel, észreveheted, hogy vannak olcsóbb helyek, és vannak drágább helyek, ez nemcsak a munkabéren, hanem például a lakbéren, lakásáron is meglátszik. És semmi lenézés nincs abban, hogy valakinek vidéken a villája kevesebb összegbe kerül, mint fővárosban egy kis panel.
Egyszerűen csak valahol ugyanaz az összeg többet ér, mint máshol, és ezt egy ilyen esetben remekül ki lehet aknázni, ez egy piaci rés. Nem hiszem, hogy annyira magyarázni kéne, miért éri meg olcsó helyen élő embernek drága helyre járni dolgozni, és miért éri meg a drága helyen dolgozónak olcsóbb helyen elkölteni ezt. És ettől ő nem tud többet, nem ér többet, csak ilyenek az árak. Nyilvánvalóan ha Magyarországon dolgoznék, ilyesmire nem lennék nyitott. Így viszont szerintem ez egy vállalható dolog, egy olyan alku, amivel mindkét fél jól jár. Különösen ha például valaki nem Budapesten, hanem vidéken programozó, ahol lehet ugyanolyan tudása, mint a fővárosiaknak, de másak a tarifák, illetve ugyanaz az összeg ott vidéken többet ér... tényleg ezt ennyire magyarázni kell, hogy ne úgy jöjjön le neked, hogy itt nem lenézett rabszolgáról van szó, főleg úgy, hogy itt én vagyok a padawan?
-
válasz
bambano #15790 üzenetére
1. Sorry, ez nem igazán álláskeresőknek szólt.
2. Azt majd egyeztetnénk, hogy mikben van tapasztalata, és az mennyire illik ahhoz, amire nekem szükségem van.
3. Csak miheztartás végett: külföldön vagyok mérnök, emiatt az én időm drágább, mint a magyarországi programozók többségének. Esélyesnek tartom, hogy meg tudnék egyezni valakivel, hogy neki is megérje, meg nekem is.
4. Hátha akad olyan, akinek hétvégén is van kedve.
5. Ha valami nem jó, az hamar kiderülne.
6. Én is úgy gondoltam, hogy lenne néhány óra hétvégén, mint valami konzultáció, és ezen kívül én tanulnék önállóan is, dolgoznék önálló projekten, és konzultálnánk arról. De ahogy mondtam, fontos nekem, hogy nem csak az a 3 óra lenne, hanem úgy a mindennapokban is tudjak kérdéssel fordulni, ha éppen egy keddi napon akadtam el valamiben, és akkor válaszol rá, amikor ráér. -
Pontosan ezt akarom elkerülni, hogy bármiféle csoportos képzésnek kezdjek neki.
- Nekem kellene alkalmazkodni az időpontokhoz, miközben túl sok más teendőm is van. Eközben egy magántanárral rugalmasan meg lehet beszélni, neki mikor jó, nekem mikor jó.
- Nem lehet bármikor abbahagyni. Kifizetted, végig kell csinálni. Ezzel ellentétben egy magántanárral bármikor abbahagyható, ha rájövünk, hogy nem működik ez olyan jól, nem hozza a kívánt eredményt.
- Egy csoportban az emberek különböző képességűek, és különböző szintű tudásokkal rendelkeznek. Valaki gyorsabban fejlődik, valaki ezt vagy azt már tudja, a másik még nem, valaki lassabban halad, ennek ellenére az ilyen képzéseken előre meghatározott ütemtervhez igazodnak. Egy magántanárral viszont pontosan a tanítvány ütemében lehet haladni, és ezzel az idő sokkal hatékonyabban telik. A tanár pontosan azt az információt szolgáltatja, amire az embernek éppen ott és akkor szüksége van. -
Sziasztok! Ez elég kísérleti jellegű lesz, de szerintem jól fog működni.
Mivel (másféle) munka mellett nincs annyi időm és energiám a tanulásra, hogy különféle tanfolyamokat, képzéseket bevállaljak, otthon önállóan pedig nem halad annyira hatékonyan a fejlődésem, mint azt szeretném, így magántanárt keresek. Határozott meggyőződésem, hogy gyorsabban lehet úgy tanulni, ha van egy nagyobb tudással rendelkező, aki fogja az ember kezét és segíti az útját.Tapasztalt IT-s szakembert keresek "hétvégi" kiegészítő lehetőségre. Mentorálásról, testreszabott online oktatásról lenne szó egy ember számára, hétvégente néhány óra, plusz emellett folyamatos kapcsolattartás. A részletek megegyezés alapján, de igyekszem olyat kínálni, hogy jobban megérje az időd, mint a rendes munkahelyeden.
A tevékenység leírása: A tudásra vágyó páciens egy másféle mérnöki diplomát szerző, jelenleg másféle mérnöki területen teljes munkaidőben dolgozó, tehát jó matematikai alapokkal, de az IT-ban minimális, bőven junior alatti szinttel, de nem teljesen nulla tudással (Python, C++) rendelkező fiatal. Rendes munkaidőn kívül, többnyire hétvégente 2-3 óra intenzív oktatás lenne, rugalmasan megbeszélt időpontokban. Tudás felmérése, ez alapján a fejlődés segítése, hiányosságok kiküszöbölése, programnyelvek ismeretének átadása, átfogó szemléletek átadása, karriertippek, a tanuló önálló személyes projektjeiben rendelkezésre álló segítség, ha elakad valamiben - ez utóbbi nemcsak a magánóra során, hanem ezen kívül is, akár hétközben is lehessen kérdezni valamit. A cél legalább egy junior szint elérése, amivel már jóféle állást is meg lehetne ragadni, bár nekem a munkahelyemen a jelenlegi tevékenységemet is jól kiegészítené, de előbb el kell érni egy szintet, hogy használhassam a jelenlegi munkahelyemen.
Te vagy a megfelelő ember, ha:
- az IT területek valamelyikén legalább 5 éves szakmai tapasztalatot tudsz magad mögött
- jó kommunikációs képességekkel rendelkezel
- segítőkész, barátságos módon viszonyulsz a másikhoz
- örülsz, ha átadhatod a tudásod, és a tanítványod sikerét a saját sikerednek is érzed
- jól jön számodra a rendes munkádon kívül némi pluszHa felkeltette érdeklődésed, küldj egy privát üzenetet.
-
Van más alternatíva is elkezdeni a pályát. Mi a véleményetek az egyetemet frissen végzett emberek számára kialakított "Graduation Program"-okról? (Mondjuk én kicsit másfélét végeztem...)
Ilyet számos nagy multinacionális cég szervez, kifejezetten pályakezdők betanítására. Időtartama változó, egyiknél csak néhány hónap, másiknál akár másfél év, és a lényege, hogy általában kiküldenek valamelyik külföldi telephelyére a cégnek, ahol trainingeken vesz részt a delikvens, rendesen kioktatják, aztán visszatér Budapestre és elhelyezkedik az adott pozícióra, amire betanították. Gondolom a program ideje alatt nem igazán jár fizetés. De talán pont ezért - és ez csak spekuláció - az a megérzésem, hogy az ilyen programokhoz való bekerüléshez inkább a soft skilleket nézik, az a lényeg hogy jó képességei legyenek, a többit majd megtanítják, tehát a felvételhez a megkövetelt szakmai ismeretek szintje talán alacsonyabb, mint bármilyen más junior pozíciónál, ahol már az elején dolgozni kell, fizetésért.
De ez csak egy elgondolás a részemről. Valakinek van ilyesmivel tapasztalata?
-
válasz
cattus #12786 üzenetére
Egy másik topikban linkeltek nekem egy ilyet, egész egyetemi tantervnek megfelelő, otthonról ingyenesen, saját tempóban végigcsinálható útmutató, amiből tetszőleges speciális irányba mehetek.
Nekem pl ez eléggé tetszik. Azt már tudom, hogy a Core programming és a Core math kurzust kapásból átléphetem, és kapásból mehetnék a lecsóba, a CS50x képzésre, ami a harvardx ingyenes online képzése.
Vannak jó könyvek is (pl Learn Python the hard way), továbbá nagyon tetszetősnek tűnik az udemy egyes "fizetős" oktató videói, amiért nem feltétlenül kell annyit fizetni, amennyit elsőre gondolna az ember.
Én pl ilyeneken haladnék végig szívesen az elkövetkezendő hónapokban, amellett, hogy saját projekteket is el szeretnék kezdeni elkészíteni, feltenni githubra, ahol azt is nézegetném, mások hogyan csinálják ezt-azt.
-
válasz
cattus #12784 üzenetére
Én az egyetemtől sem vagyok elragadtatva.
Van némi rálátásom, mert egyrészt voltak közös óráink a mérnökinfósokkal, másrészt pedig nekünk is oktattak némi programozást, a gépészet mellett.
Nekem az a következtetésem, hogy az egész egyetemi rendszer elavult, nagyon régóta nem használt módszereket, eszközöket oktat, sok esetben szimplán azért, mert a 60+ éves professzor úr amikor fiatal volt, éppen azt tanulta, és azt oktatta egész életében, és már nem nyitott arra, hogy a mai igényeknek megfelelően adjon ismereteket a hallgatóknak... és ezzel csak egy példát mondtam. A számonkérési módszerek, az megintcsak egy másik probléma.... nem memorizálni kellene a dolgokat, hanem azt elsajátítani, mit hogyan találsz meg.Én egyenesen meg vagyok győződve arról, hogy az egyetem helyett otthon, az internetet használva, a legjobb kurzusokat saját magamnak szelektálva hatékonyabban lehet ismereteket szerezni, csak egy mentor kell (egy jó szakmabeli), vagy több, aki tud némi útmutatást adni, és tud segíteni, ha elakadok.
-
válasz
martonx #12774 üzenetére
Nekem jelenleg van más munkahelyem, nem tudnék most ezzel ennyit foglalkozni.
Esetleg április elejétől számolhatnánk, akkor hagyom ott.
Mondjuk én előnnyel indulok, nekem már volt néhány hónap C++ és Python. Ami nem sok, de több, mint a semmi. És van már egy 250 soros programom.
(sörlehűtés időbecslő, user inteface-szel)
-
válasz
Domonkos #12770 üzenetére
Ezt értem. Viszont ha kifejezetten a szóban forgó SQL-es adatelemző pozícióról van szó, akkor kérdés, hogy ha az ember 2 hónapon keresztül, napi 6 órában SQL-ezik, akkor vajon nem szerez-e konkrétan ebből több ismeretet, mint az, aki elvégezte az egyetemet, ezer más dolgot megtanult, sokkal többet, de kifejezetten SQL-ből esetleg nem.
Mert pl sok más tantárgya volt, és az az egy, amelyiken az SQL-t oktatták, az nem volt ennyi óra. Vagy már nem friss emlék.
De megértem az érveitek, csak próbálom kitalálni, hogy mire alapozva készítette ezt a videót az illető, aki elmondása szerint saját maga ezt meg is csinálta és talált vele állást, 3 hónap tanulás után.
-
válasz
bambano #12768 üzenetére
A videóban beszélő ember nem ezt állítja. Nem azt mondja, hogy két hónap alatt helyettesíthető, vagy akárcsak megközelíthető. Csak annyit mond, hogy ha az egész szakterületnek ennek az apró szegmensére fókuszál, akkor 3 hónap alatt ebből a szűk területből meg tud szerezni annyi tudást, amivel valamilyen kifejezetten erre a tevékenységre fókuszáló egyszerű pozícióra már felvételt tud nyerni valamilyen cégnél, 70-80.000 USD évi fizetést is el tud érni, ami nem sokkal van az átlagok alatt. És eközben képezheti magát, bővítheti a tudását, amihez több év kell, hogy teljeskörű legyen.
-
válasz
bambano #12765 üzenetére
Itt nem arról van szó, hogy perfektül elsajátítani a nyelvet, hanem legalább egy olyan szintet elérni, amivel már felvesznek valahova.
Neki könyvelő diplomája volt, nekem pl gépészmérnöki van. Ő 3 hónap alatt ezt véghezvitte.
Mondjuk ja, gazdasági vagy mérnöki területen szerzett matematikai alapok jól jönnek pluszba egy olyanhoz képest, aki középiskola után akarna nekilátni.
A színvonal meg olyan, hogy a munkahely nélkül otthon tanulás helyett a legalja is jobb, ott legalább fizetnek is azért, hogy fejlődsz.
A másik opció, hogy továbbra is dolgozik az ember a saját korábban eltanult szakmájában, és munka mellett egy kis ideje jut arra, hogy megalapozza a váltást a programozói pályára, de így nagyon lassan lehet csak eljutni arra a szintre, másféle munka mellett.
-
Mert nem igazán lehet röviden összefoglalni ami teljesen visszaadja a mondandóját, az egészet leírva elolvasni meg semmivel sem rövidebb idő, mint megnézni a videót, de akkor csinálok most neked egy rövidítést:
Azt mondja, hogy junior szoftverfejlesztő állás megszerzéséhez 2 évet kell tanulni nulláról, egyetem nélkül, de van egy másik út is, az adatbázis szakértő, amihez elég annyi, hogy 2 hónap alatt elsajátítja az ember a SQL-t, és mellette 1 hónap alatt egy adat vizualizálót pl Tableau, azaz 3 hónap alatt, napi 6 óra tanulással elér arra a szintre, amivel az embert már felveszik egy állásra. Utána onnan majd később átugorhat a szoftverfejlesztés területre, ha közben képezi magát Java, Python és egyéb nyelvekkel, de mindezt úgy, hogy közben már van állása ahonnan fizetése is, és ott is fejlődik.
-
Az IT területeken jártas emberektől kérdezném, hogy az a helyzet amit a kolléga elmond ebben a videóban (USA), az ugyanúgy megállja-e a helyét Budapesten. Tehát hogy laikusként, diploma nélkül, így lehet a leggyorsabb módon beleugrani a programozás világába és állást találni.
Azt mondja, 3 hónap. -
válasz
dangerzone #11712 üzenetére
Hasonló cipőben vagyok, mint te, nekem ezt ajánlották. (írtam PÜ-t)
Nem sok opció van levelező képzésre informatikusként, inkább csak BSc-n, de 3 és fél év BSc-t pedig gondolom nem akarsz újrajárni, ahol a tantárgyak több mint fele ugyanaz, amit már megtanultál (matematikai, fizikai, gazdasági, jogi, számítógépes alapismeretek...), és a 7 félévből kb 2-3 félévnyi tantárgy az, ami újdonságot jelentene.
Ez a szakirányú továbbképzés, amit linkeltem, csak és kizárólag ezzel a szakkal kapcsolatos tantárgyakat tartalmaz. -
Mi a legjobb online elérhető forrás C++ megtanulására?
-
Amit említettem: gépészmérnöki tervezőrendszert például. Tehát egy alkatrésznek a geometriáját bevinni 3D-ben, és mechanikai szimulációt végezni rajtuk, tehát az anyagtulajdonság és a terhelés függvényében mennyire deformálódik az az alkatrész. Vannak ilyen programok, használok is a munkám során, de az lenne menő, ha tudnék ilyet csinálni magamnak.
De ez csak egy példa, igazából szinte bármilyen IT terület érdekel.
-
-
válasz
bandi0000 #11203 üzenetére
Nekünk volt két tantárgy gépészként a C programozásról, volt benne egy kis grafika is (persze csak nagyon egyszerű), meg tudok írni olyan programot, ami a képernyő különböző pontjaira különböző színű kört, ellipszist, hasábot tesz valamilyen szabály szerint vagy billentyűzetről bekért adatok alapján, tehát úgymond alapok már vannak, de komoly szinttől még messze vagyok...
-
Sziasztok! Érdeklődöm a programozás iránt. Otthonról hogyan lehet a leghatékonyabban megtanulni? Egyetemet egyszer már kijártam gépészmérnökként, nincs kedvem végigülni még egy képzést, főleg úgy, hogy a tantárgyak kb fele ugyanaz (pl matek), de mivel amit abból tanítottak, kis túlzással azt is ugyanúgy meg lehetett volna tanulni az internet segítségével, így bizonyára programozásból is ez a helyzet, csak jó forrásokat kell találni.
Programozáson belül milyen irányba érdemes mennem? Talán kipróbálnám magam gépészmérnök helyett szoftverfejlesztőként egyszer, ha jó a munka, vagy akár a kettőt össze is köthetném, tehát gépészmérnöki tervező szoftvereket programoznék...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● olvasd el a téma összefoglalót!
- Melyik tápegységet vegyem?
- Formula-1
- Félreértések az FSR 4 és a PlayStation 5 Pro körül
- Villanyszerelés
- Viber: ingyen telefonálás a mobilodon
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Diablo IV
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 12, Xiaomi Redmi Note 12 Pro, Xiaomi Redmi Note 12 Pro+
- AKCIÓ! Dell Latitude 5440 14 FHD üzleti notebook - i5 1335U 8GB RAM 256GB SSD Intel Iris Xe
- Bomba ár! HP EliteBook Folio 1040 G1 - i5-G4 I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- PlayStation Network Card (PSN) ajándékkártyák, egyenesen a Sony-tól!
- Samsung Galaxy A14 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest