Hirdetés
- Dedikált NPU-t tervezne az AMD?
- És akkor egy fejlesztőstúdió rájött, hogy vissza is élhetne a felskálázással
- Száguld a Meta és a Microsoft, 500 milliárd dollárral lőttek ki az AI-részvények
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Kínai kézbe kerül a MediaMarkt áruházak tulajdonosa
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pakliman
tag
válasz
MasterMark #70992 üzenetére
Szuper!!
Köszönöm a segítséget
-
Reggie0
félisten
válasz
Patice #70998 üzenetére
En nem huznek be minden vezeteket egy helyre, hanem switcheket hasznalnek. Feleslegesen nem is POE-znek, azzal is csak a baj van alapvetoen. Foleg nem tennem arra a szunetmentesre, amelyik a kozponti infrastrukturat latja el, mert barmilyen hiba eseten visszahathat ra. Ha vannak kulteri kamerak, akkor meg plane.
-
Patice
nagyúr
válasz
Peterson_ #70994 üzenetére
Csatlakozom az előttem szólókhoz.
MINDEN LAN kábel fusson össze egy helyre, nem muszáj a nappaliba, talán jobb is egy külön helyiségbe, ahol elrejthető, vagy egy dedikált kis polc / jól szellőző szekrénybe tudod rakni.
A szolgáltatói eszközre tekints úgy, mint ami csak a netkapcsolatot adja, a routerkedést is már saját eszközre bízd.
Ha minden ilyen eszköz egy helyen van, akkor tervezz be egy szünetmentes tápegységet is, akár az elején, akár idővel építkezve.Kábel: tömör réz (fali) CAT6 UTP részemről a minimum, CCA kerülendő!
Ha már "zöldmezős beruházás", akkor akár kamerarendszerhez is csináltatnék kültérre kiállásokat (csövet és kábelt odahúzni).
A wifi-t ne mesh routerekkel akard megoldani, hanem dedikált Access Point-okkal. Ezek sokszor plafonra szerelhető eszközök, tehát a plafonra is tervezz kiállást egy LAN kábellel.
Ezeket lehet megtáplálni a LAN kábelen keresztül (ez a POE), így elég az AP-okhoz csak egy LAN kiállás (inkább csak kábelvég csatlakozóval).Ha kültéren is kell(het) wifi, akkor a ház megfelelő külső falára tervezz egy kiállást ahoz is. Vannak kültéri AP-ok is.
Ill. akár a utcafronti kapuhoz is lehet húzni kábelt, ha egyszer video kaputelefont szeretnétek.
-
Essejó
veterán
válasz
Peterson_ #70994 üzenetére
A 3 db mesh router jó gondolat, az is hogy lan kábelen keresztül kapják a netet. Viszont a T ONT az nem képes a mesh rendszert vezérelni. Ezért az alső routert opcionálisan az ONT közelébe kell rakni, az ONT-on bekapcsolod a PPPOE Pastrought-ot a routeren meg beállítod a PPPOE kapcsolódási adatokat. A másik két router meg mehet a lakás két végébe ahol lan kábelen kapja az adatokat a mesh vezérlő routertől. A garázsba kerülő routert nem értem, talán sz ottani WiFi elérés és eseteg az udvar? Ahelyett inkább egy POE injektoros Outdoor WiFi AP lenne a célszerű a ház külső falára.
A kábelekről - a Cat5e otthoni körülményk közt 100 méterig átviszi a 2,5 Gigát, a Cat6 - Cat6a a 10 Gigát. Ha idötállóbbat akatsz akkor a Cat6a a javasolt a falba, de tömör legyen és ne CCA ez utóbbi jelölés a rézzel bevont alumínium magos kábelt takarja. A falkábelhez fali konnektor dukál amiből van szerszám nélkül szerelhető (drágább) és betűzővel szerelhető is. A fali konnektor és a gépek, router közé meg patch kábel ami sodrott elemi szálas, de szintén figyelni kell nehogy CCA-s legyen ez utóbbit a boltok szerényen sokszor a leírásába sem teszik bele, rá kell kérdezni. A patch csatlakizóból is létezik szerszám nélkül szerelhető (szintln nem olcsó) és krimpelhető. Ez utóbbiból én az áthaladó tipust javasolom link -
Peterson_
addikt
Sziasztok!
Próbáltam már több topikban is olvasgatni, remélem jó helyen járok a kérdéseimmel.
A következőben szeretném kérni a segítségeteket:
Vettünk egy elég lepukkant házat feleségemmel, és mivel kb. a nulláról kell mindent újra kialakítani, azt gondoltam, hogy az internetet is szeretném jól átgondoltan megoldani.-Ami biztos, hogy Telekom gigabites net lesz, és az az elképzelés, hogy a lakás (kb 150m2 ) egésze legyen lefedve wifivel is, de a tévé, PC-k, kamerák közvetlenül kábelen kapják a netet.
Illetve az udvarra is szeretnék wifi lefedettséget, hátha alapon.
Körülbelül a ház közepén a nappaliba jönne be az optikai kábel, és én azt gondoltam, hogy a szolgáltatói egységről innen dobnám szét falban futó kábeleken a gépekre, illetve a routerek is kábelen kapnák a netet.
Kiindulva a mostani lakásunkból, úgy sejtem szükségem lesz majd három routerre, amiből kettő a lakás két szélsőbb helyiségében van, egy meg ugye kint lesz a garázsban (kb ~25m a modem helyétől)Konkrét típust még nem néztem routerből, sem kábelekből( itt gondolom cat5e, vagy cat6 legalább illene), illetve nem tudom érdemes-e gondolkodni csatlakozó nelküli kábelben (a kábelcsatornán való áthúzás miatt) és mennyire macera feldugózni krimpelőfogóval...vagy inkább felejtsem el
Olvastam, hogy érdemes mesh módban használni a routereket, a kényelmes wifizés végett, de azt nem tudom, hogy van-e bármi akadálya annak, hogy mesh módban szórjam a wifit, és közben az asztali gépem kábelen a routeren keresztül kapja a netet, vagy érdemes ezeket teljesen külön kezelni?
Egyáltalán járható lehet, amit gondoltam, vagy eleve hülyeség az egész?
Bocs, hogy ennyi mindent összehordtam, de eddig soha nem bonyolódtam bele ezekbe a hálózatépítési dolgokba.
Előre is nagyon szépen köszönöm a válaszaitokat! -
rgqjx
aktív tag
válasz
MasterMark #70992 üzenetére
Az az Unreal Tournament magyarítás nagyon jól sikerült a maga idejében. Remélem van róla mentésed.
-
MasterMark
titán
válasz
Pakliman #70991 üzenetére
Megtaláltam mi kell: [link]
1. Click Start, click Run, type regedit, and then click OK.
2. Locate and then click the following registry subkey:HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Lsa
3. Right-click Lsa, point to New, and then click DWORD Value.
4. Type DisableLoopbackCheck, and then press ENTER.
5. Right-click DisableLoopbackCheck, and then click Modify.
6. In the Value data box, type 1, and then click OK.
7. Exit Registry Editor.
8. Restart the computer. -
Pakliman
tag
válasz
MasterMark #70989 üzenetére
Többször is
-
Beni2360
félisten
válasz
Borisz76 #70988 üzenetére
Köszi a választ.
Az üzit a média lejátszó írja ki. Pl ment a film egy amlogic boxon és belassult. De ha bekapcsoltam a mellette switchen logó Zidoo Z1000 pro boxot ment rendesen tovább. Nem értem mit kaphatott töle.
Kívánok mivel ma cserélt a t-kom modemet ( Sagemcom ) meg IPTV boxot. -
Borisz76
nagyúr
válasz
Beni2360 #70987 üzenetére
Most egy monáme akármi van és néha kevés az adatfolyam opció ugrik fel.
Ilyen üzenetet egy mezei , noname , nem menedzselhető switch nem tud küldeni. Ezt az üzenetet szerintem más küldi, írja ki a képernyőre.Amit linkeltél....az sem menedzselhető. [adatlap]
Az is egy sima "mezei" 8 portos gigabites switch.
Egy átlagos otthonba tökéletesen megfelel.Nekem 2 db 8 portos switch-em is van.
Beszerelés óta nem is foglalkoztam vele....mert nincs miért.
Plug and Play a cucc....bedugod és megy.Bár nekem TP-link -ek vannak [link]
-
Beni2360
félisten
Sziasztok.
Érdeklődnék hogy ez a D-Link DGS 108GL switch othonni médiába be illeszthető.
NAS és ZIDOO, Amlogic boxok vannak a hálózatban. Minimális TV, IPTV az a modemból táplálkozik. Most egy monáme akármi van és néha kevés az adatfolyam opció ugrik fel. Segítséget előre is köszönöm -
Pakliman
tag
válasz
MasterMark #70985 üzenetére
Ha erre gondoltál:
Számítógép konfigurációja\Felügyeleti sablonok\Hálózat\Lanman- munkaállomás\"Vendégek nem biztonságos bejelentkezéseinek engedélyezése": engedélyezve, gép újraindítva.
Host fájlban: 127.0.0.1 cfs01
Mappa megosztva: Mindenki -> teljes hozzáférés
"én" -> teljes hozzáférés
Vezérlőpult\Hálózat és internet\Hálózati és megosztási központ\Speciális megosztási beállítások: megosztások bekapcsolva, hálózatfelderítés bekapcsolva, fájl- és nyomi bekapcs.
128 bites bekapcs, Jelszóval védett megosztás kikapcsolása kijelölve. ...és még mindig jelszót kér és amit beírok, nem fogadja el.Mit értesz pontosan ez alatt: "Vagy csinálj egy új lokális usert aminek a megosztást beállítod"
-
-
Pakliman
tag
válasz
MasterMark #70978 üzenetére
A "megfelelő" jelszót írom, nem használok PIN kódot.
Kipróbáltam amit írtál, sajnos ugyanaz... -
g_g_g
őstag
válasz
MasterMark #70980 üzenetére
Köszönöm, akkor hagyok így mindent.
-
g_g_g
őstag
Wifi beállítással kapcsolatban kérnék segítséget, információt.
Internet szolgáltató One (exVodafone), Home GigaNet 1000 (HFC RFoG).
Modem mód van beállítva IPv4 címmel és egy TP-Link Archer AX20 típusú routert használok.
A routerből vezetéken megvan kb. 900-950 Mbps sebesség, viszont az 5 Ghz-es wifi hálózaton max. 500 Mbps a letöltési sebbesség.
(ugyanabban a szobában, Wi-Fi 5, 48-as csatorna, 80 Mhz)
Lehet a router ennyit tud, vagy érdemes még a wifi beállításokban matatni?
Köszönöm. -
Pakliman
tag
válasz
MasterMark #70976 üzenetére
-
Pakliman
tag
válasz
MasterMark #70974 üzenetére
Igen.
Ugyanazt adom meg mindkét helyen.Esetleg be kellene kapcsolni a samba 1-et a szolgáltatások között?
-
Pakliman
tag
válasz
MasterMark #70971 üzenetére
Valszeg én csinálom rosszul, csak nem tudom, hogy mit:
-
Blaster
junior tag
Sziasztok! Ezt muszáj ma megoldanom, kérnék szépen segítséget.
Van egy Synology NAS (DSM 7.2), amin OpenVPN szervert is futtatnék. A NAS egy TP-Link routerre csatlakozik, ami pedig egy Telekom jelosztón van bridge módban.
A cél, hogy a NAS-t, illetve egy kis gépet, ami szintén a TP-Link routerre van kötve, csak az OpenVPN csatornán keresztül lehessen elérni. Ilyen lehetséges egyáltalán?
Mik az alapvető lépései a feladatnak? Tűzfal beállítások a NAS-on, gateway stb. beállítás a routeren és a kisgépen? Nagyon köszönöm, ha valaki segít nekem ebben, mert valamiért mindig elakadok. DDNS-sel érem el a NAS-t.
A TP-Link router (AX53) is tud OpenVPN szervert futtatni, de ahhoz, hogy a NAS-sal csatlakozni tudjak, nem elegendő a konfig fájl, szóval a NAS felől egyszerűbbnek gondoltam a megközelítést és kihagyom ez esetben a TP-Link megoldását, mert az nem túl jó.
-
Pakliman
tag
válasz
MasterMark #70968 üzenetére
Köszi!
Kipróbáltam a localhost-al és a tényleges IP címmel is, sajnos egyik sem működik
Mindkét esetben felhasználót és jelszót kér, de amit beírok (a windowsba ezekkel jelentkezek be) azt nem fogadja el
Erre ötlet esetleg? -
Zsoly
tag
válasz
MasterMark #70965 üzenetére
Igen azt megnéztem, hogy ezt jelenti ez a cím és igazad van azzal is , hogy nincs kapcsolat, benéztem mac mini wifi kapcsolatát. Valószínű a kábel lesz, próbálok egy más fajtát kölcsönkérni
-
Pakliman
tag
válasz
MasterMark #70964 üzenetére
Egy kicsit bővebben, ha kérhetném, mert ez nekem így kínai
-
Pakliman
tag
Sziasztok!
Nem tudom, hogy jó helyre írok-e, de nem találtam mást
Évekkel ezelőtt sikerült a megosztás, de már nem emlékszem a módjára...
A saját gépem egy mappáját szeretném használni úgy, mintha az egy hálózati gép lenne.
Így szeretném látni a hálózati helyeim között (pl.):\\ceges_halo\
Konkrétan a céges hálózati mapparendszer (egy ágát) kellene szimulálnom, hogy az ott használt Excel táblázatokban lévő képleteket és makrókat otthon is karban tudjam tartani, fejleszteni.
Egy másik számítógépet ugyan el tudok nevezni "ceges_halo
" névre és utána azt használni hálózatnak, de ha nem kell plusz áramfogyasztó, az lenne az igazi...
Valaki tud esetleg megoldást?Előre is köszönöm.
-
Zsoly
tag
Sziasztok nem tudom, hogy itt van helye a kérdésemnek vagy sem, de megpróbálom. Egy audio rendszer teszteléshez/átalakításához vettem pár hálózati dolgot: 1 nem menedzselhető switchet melynek 4 utp és 2 SFP+ portja van, 2 db media konvertert és 2 db szerelt sfp kábelt. A meglévő switch-hez szerettem volna kapcsolni utp-n az egyik konvertert, innen mentem volna optikaival az új switchbe, majd a másik SFP-ből a másik konverterbe, ahonnan utp vel egy streamerbe. Ebben az esetben a streamert nem látta a hálózat. Kivettem az utolsó konvertert és a switch-ből és csatlakoztattam a streamert, így megjelent, viszont a hálózati címe megváltozott 169.254....-ra így nem igazán használható. Kipróbáltam egy Mac minit is rajta, ő is ezt a címet kapja. Ha a régi switchet utp-vel kötöm össze az újjal és innen szintén utp-vel megyek tovább akkor a helyes 192.168... címet kapom, viszont így nem történik meg a kívánt optikai leválasztás. Megpróbáltam innen is berakni az egyik konvertert és utána utp-vel rákötni az eszközt , de akkor megint változik a helytelen ip címre. Létezik, hogy valamelyik eszköz, kábel nem kompatibilis egymással?
-
Patice
nagyúr
válasz
MasterMark #70960 üzenetére
Köszi. ez nekem is új infó volt!
-
MasterMark
titán
válasz
Patice #70953 üzenetére
Ez téves info, nem az SMB verziótól függ hogy lehet-e jelszó nélkül, de már legalább ötvenszer betettem ide, hogy hogy kell beállítani.
How to enable insecure guest logons in SMB2 and SMB3
Futtatás: gpedit.msc
Computer configuration\administrative templates\network\Lanman Workstation
"Enable insecure guest logons"vagy magyarul:
Számítógép konfigurációja\Felügyeleti sablonok\Hálózat\Lanman-munkaállomás
"Vendégek nem biztonságos bejelentkezéseinek engedélyezése"---
Ezen kívül, ha az egész meghajtó gyökere van megosztva, akkor nem csak a megosztás, hanem a biztonság fülön is kell a "Mindenki" felhasználónak jogot adni.
SMB 1.0 senki ne engedélyezzen.
-
woodworm
veterán
-
szitilevi
csendes tag
Tiszteletem kedves fórumozók.
Egy másik topicba feltettem a kérdést, de talán ide jobban passzolna.
Adott egy Asus rapture gt ax6000 router.
Szolgáltató telekom
Modembe LAN 1 be van bedugva a routerbe pedig a WAN portba. Telekom modembe PPPoe PT engedélyezve az asus-ban is bekapcsoltam és beírtama modemből a nevet és jelszavat. Egy ideig megszakadt a kapcsolat majd pár perc után felállt, viszont az internet sebessége a speedtest szerint a 943mb/s-ről a olyan 500mb/s-re redukálódott.
Mit rontottam el illetve mit kell még beállítanom?
Üdv, Levente -
Patice
nagyúr
válasz
Geri89 #70950 üzenetére
Újabb Windows-okban alapból tiltva lett a SMB1.0, ami még engedte a jelszó nélküli megosztást.
Win11 szerintem már ezt tiltja és a SMB minimum 2.0 lett, ahol már kell felhasználónév + jelszó.Két lehetőséged van.
1. Újra engedélyezed a SMB1.0-át a Win11-en
2. Létrehozol egy usert a Win10-es gépen, amivel már tudsz csatlakozni. -
woodworm
veterán
válasz
Geri89 #70950 üzenetére
Accessing a third-party NAS with SMB in Windows 11 24H2 may fail
Elég nehéz megtalálni a pontos kulcsszavak ismerete nélkül és az általam linkelt megoldás hibrid verziója van megoldásként a windosos topikban.
Tehát pro esetén gpedit, home esetén powershell kell mindkét beállítás visszaállításához. -
Geri89
aktív tag
Sziasztok! Adott egy helyi hálózat 5 számítógéppel. A "szerver" gépen Windows 10 fut, hálózati meghajtó meg van osztva. Ez eddig rendben működött, viszont most az egyik gép frissült, szerintem már előtte is Windows 11 volt rajta, de most már biztosan. Sajnos azóta az a gép nem tud csatlakozni a hálózati meghajtóhoz. Próbáltam, hogy kitörlöm a meghajtót, majd megpróbálom újra csatlakoztatni elérési út alapján, ám ekkor felhasználónevet és jelszót kérne.. Ez soha nem volt megadva, többi gép sem kért soha, és a "szerver" gépen a speciális megosztási beállítások közt is ki van kapcsolva a jelszavas védelem.. Mi lehet a gond szerintetek? Hogyan tudom ismét használni a hálózati meghajtót? Előre is köszönöm!
-
Patice
nagyúr
1. Legyen offline biztonsági mentésed a fontos adataidról. Ne csak egy másolatban legyen meg
2. Használhatsz más portot is a szerverhez, persze hogy megtaláltak az alapértelmezettel.
3. Használj tűzfalat, legjobb, ha geoIP alapján ki tudsz zárni kb. minden országot azon kívül, ahonnan engedni akarod a kapcsolódást.
4. Ha van internet előfizetésed és egy szolgáltatói eszközön mész ki a netre, akkor már van otthoni hálózatod. Tökmindegy, hogy kábelen, vagy wifin csatlakozol rá. Ha pedig a gépedet megtalálták, akkor már elérték a belső hálózatodat. Onnantól már nem nehéz tovább menni. Csak az a kérdés, hogy a többi eszköz mennyire védett. -
Sanyi.mTs
addikt
Az létezhet, hogy számítógép (vagy laptop) indulása után az 5GHz-es wifi vevője később indul el, mint a 2.4GHz-es? Csak mert hasonlókat tapasztaltam dell laptop + linux és hp desktop + win11 esetén is, azaz indítás után már csatlakozott a 2.4-es hálózatkor és ha elég gyors voltam a wifi "menüben" még az 5GHz-est ssid nem is listázta.
-
PeL
addikt
Sziasztok!
Elsősorban hálózati biztonsággal kapcsolatban lenne kérdésem.
Hostoltam ismerősökkel való játékhoz egy modolt Minecraft szervert a saját gépemen, ahhoz hogy hozzáférjenek forwardolnom kellett a 25565-ös számú portot. A szerveren whitelist van, tehát elméletileg csak azok tudnak rá belépni akiket előtte hozzáadtam én a listához. Tegnap este egyszer csak elkezdett lagolni, és ma kíváncsiságból ránéztem a log-ra és láttam hogy valaki be akart lépni a szerverre, de ledobta. Utána viszont a logban olyasmi üzenetek voltak hogy valamilyen IP-ről túlméretezett adatcsomagokat akartak küldeni a szervernek. Ezek után elgondolkodtam, hogy lehet nem a saját gépemen kellene hostolgatni, mert vannak rajta adatok amikhez nem szeretném ha bárki hozzáférne ha ne adj isten valahogy sikerülne betörni a gépemre a nyitott porton keresztül.A kérdésem ebből fakadóan, hogy ha a szervert egy laptopra áttenném amin nem lenne semmi más a szerveren kívül, és ne adj isten azt valahogy feltörnék, akkor az én gépem ki lenne bármilyen veszélynek téve úgy, hogy a két gép egyébként nem is látja egymást a hálózaton? Nem állítottam semmit be ehhez, mert nincs szükség itthon LAN hálózatra. A laptopot ha sikerülne is feltörni, azon nem találnának semmilyen egyéb dolgot, így azt "nem féltem".
-
carr
őstag
Skacok! Help! Van egy rohadtjó (LOL) telekom kábelnetem, mögötte pedig egy archer lan-on. mit kell hogyan beállítanom, hogy lássanak mások/ lássak másokat torrenten beállítottam egy portot, de nem megy ki. canyouseemee.org aszondja nem lát engem azon a porton.
Archeren beállítottam a portot, és az IP-t is lefoglaltam a win pc-nek.
Telekomban pedig IP hozzákötve az archerhez.
Megoldva. Adtam az archer ip-nek portot, a hozzákötött IPhez, a telekom modemben. így már látja.
itthagyom hátha segít valakinek. -
Victoryus
addikt
Veyonhoz ért valaki?
Van egy pc, Win11 opr. + másik pc, Win10, htpc.
Közös lan. Oda-vissza tudják pingelni egymást, a htpc-n van megosztás, az megy évek óta stabilan.
Az első pc-n feltelepítettem a Veyon mastert, a másikon a klienst. Követtem a YT tutorialt. Kulcsok megvannak, teszt szerint okés, de a master nem látja a klienst. Rendszergazda csoport van megadva, mint a leírásban.
Tűzfalon engedélyezve van a Veyon. Logot nem találok sehol a Veyonban.
( sima távoli asztallal megy... de nekem most Veyon kéne) -
válasz
juhaszmarci #70935 üzenetére
Ez is árnyékolt, ráadásul baromi drága.
Én ezt ajánlanám, mivel kültéri, de nem árnyékolt.
A NewNetwork egyébként szerintem is nagyon jó hely, én is ott vásárolok ősidők óta. Vettem ugyan náluk tekercseket is, de méretre is vágnak, és nagyon normálisak.
MaCS
-
juhaszmarci
csendes tag
válasz
Gyula888 #70933 üzenetére
Én ezzel próbálkoznék, méretre vágják
https://www.newnetwork.hu/draka-uc400-cat6-uftp-foliaarnyekolt-kulteri-halozati-kabel-pe-kopennyel -
Gyula888
tag
válasz
MaCS_70 #70932 üzenetére
Mert kültéri UTP kábel nem nagyon van, meg én úgy vagyok vele, hogy biztosabb az ha van árnyékolás, mintha nem lenne
Ez kb olyan mint a villámhárító a tetőn, ha nincsen, az sem gond, viszont mikor rájössz, hogy de jó lett volna, addigra már rég késő
Én legalábbis így vagyok vele, hogy biztosabb az ha van, még ha nincs is rá feltétlenül szükség. Most is van az összes kábelemen, de amik pár éve kint vannak, már nincsenek valami szép állapotban. Ubiquitit raktam legutoljára, de nem jósolok neki sokat, emiatt keresek valami megoldást, csak sokszor 305 méteres dobozokat lehet venni, az meg elég drága dolog, ahhoz, hogy rossz legyen, megvárni pedig nem szeretném, hogy elkezdjenek beázni.
-
Kobe
veterán
válasz
PiroGrim #70929 üzenetére
mint kiderült ennél egyszerűbb a történet
a wired backhaul esélyesen azért működik szarul mert szar a kábel a falban........sajnos a falból kilépő kábel végére egy female cat6-os dugalj került a toldás végett, de akárhogy variálom a switch helyét, mindig csak 10/100MF értéket mutat aktuális sebességnek a switch vezérlő dashboardján azon a kábelen. Ha kicserélem és direktben kötöm be a routerbe a switchet, egyből gigabitre ugrik
Ami magyarázza hogy ha 100M-ben megy a wired backhaul akkor miért csak 40mbps jön át a wifinamit még kipróbálok hogy a female adapter helyett egy cat6 keystone-al lecserélni a toldást. Ha szerencsém van, nem a falon belül sérült valahol a kábel, hanem csak a toldás lett szarul rárakva
a falban emos cat6 fut, szomorú lennék ha az menne a lecsóba
-
Gyula888
tag
Ha már kábeltémánál tartunk, kinek melyik gyártói kábelei váltak be? Kültérre keresek FTP vagy S/FTP CAT6-os kábelt, ami bírja is az időjárást, nem kezd el széthullani pár év alatt.
-
PiroGrim
tag
Huh azért itt ezer meg egy dolog tudja még befolyásolni a sebességet.
Nem mennék bele abba, hogy az asus-ok hogy vannak konfigolva, mert sosem láttam még egyet sem, de azt tudni kell, hogy a vezetéknélküli kapcsolat nem olyan fekete-fehér mint a vezetékes.
A kék/zöld/szürke téglalapok micsodák? Az ajtók nyitva vagy csukva voltak a tesztek alatt? Még az is számíthat, hogy a sarokban a szobanövény merre konyul, vagy hogy a szomszéd épp mikrózott-e valamit.
Egy inSSIDer vagy NetSpot vagy valami segítségével érdemes lenne nézni a tényleg érdekes értékeket a mérések alatt. RSSI, SNR egyebek.Illetve azt is nagyon fontos lenne megérteni, hogy attól még, hogy veszel egy modernebb vasat a lefedett cellád jó eséllyel nem fog nőni, de ilyen körülményes helyszíneken még a sebesség sem feltétlen, vagy nem annyival amennyivel az ember várná.
Miért?
Cellaméret: A wifi tartományokon szabályozva van, hogy egy adott eszköz hány dBm-el sugározhat attól függően, hogy azt bel- vagy kültéren, illetve milyen csatornán teszi.
Persze a rászerelt antennák ezen tudnak segíteni, de egy átlagos soho eszközön ritkán van 1-4 dbi-nál jobb hatásfokú antenna. Tehát hiába veszel egy egy 15 évvel fiatalab routert, ha a régin is és az újon is 2 dBi-os antenna van, akkor a cellaméret nem változik.
Sebesség:
Dehát az van ráírva, hogy akár 1024Mits/sec.
Ömm igen, optimális esetben. De az éter elég ritkán optimális. Attól még, hogy egy router és a rá csatlakozó kliens is AX-es, attól még nem biztos, hogy tudnak egymással "AX minőségben" is kommunikálni. Ahogy romlik a kapcsolat az adó és a vevő között, úgy lépkednek szépen vissza a múltba technológiák terén.
Windows-ban amúgy meg tudod nézni a kapcsolati sebességet amiben a router és a gép megegyezik egymással: [Kép] Itt pl.10 méter távolból, de nyílt rálátással egy elég jó 574/574 kapcsolatom van. De ez mondjuk nem jelenti azt, hogy fixen tudok is ennyivel forgalmazni, ez csak az elméleti maximum-om amit ki tudnánk sajtolni, amennyiben senki más nem kommunikál rajtam kívül ezen a csatornán a közelben. Ugyanis a wifi úgy működik mint egy walkie-talkie, egy beszél a többi hallgat. És ez nem csak a te hálózatodra értendő, hanem az egész csatornára. Ahogy egy walkie-talkie-nál is simán befoghatod mások jelét, itt is, az én esetemben az 56os csatornán, bárki aki a környezetemben kommunikál ugyan úgy küzd veled/ellened a beszédidőért mint ahogy te. Tehát ha a szomszéd veled együtt nyomogatta a speedtest-et, akkor azzal a te eredményedet is erősen csorbíthatja. Főleg akkor ha neki nem AX-es hanem mondjuk g-s eszköze van, mert akkor k. lassan kommunikál, ezzel rontva az összes többi kliens performanszát.Szóval első körben inkább egy jó app-al az rssi-t és az snr-t csekkold. (RSSI legyen minnél nagyobb, SNR legyen minnél kissebb) Második körben meg az adott kapcsolati értéket a windowsban. Ezeket figyelve kell ki kísérletezni, hogy milyen elhelyezés mellett tudod a legjobb értékeket produkálni.
Medve Bocs, hogy hosszú lett. -
válasz
smallmer #70913 üzenetére
Az extra árnyékolás otthoni körülmények között szinte mindig teljesen felesleges, és bizony okozhat (bár szerencsére nem gyakran) problémát. Ezért az egyik végét földelni kellene, amihez viszont speciális szerelés kell.
A Draka tapasztalataim szerint elég jó minőségű kábeleket gyárt elfogadható áron, szép kékben.
MaCS
-
Kobe
veterán
hmm
na ez érdekes, illetve nem várt eredmény....
a routerek átcserélése előtt ki akartam próbálni a wired backhaul megoldást, hogy az AX58U-val wired backhaul esetében mennyivel jobb az eredmény a wirelesshez képestez a fizikai setup jelenleg:
- a vezeték nélküli a szaggatott vonal
- a folytonos vonalak az utp kábelek
- a 2 router között egy gigabit switch van és a kisebbik azon keresztül kapja a wired backhaultilyen setup mellett a PC-nél 50 mbps a wifin elért sebesség
ha csak simán kihúzom az AX58at a switchből és wireless backhaulra váltok, akkor meg 350-400 mbps
arra számítottam volna hogy kábellel megtáplálva a mesht még jobb eredményt ad de épp fordítva
egyet még kipróbálok, hogy megcserélem a két routert és az AX4200 adja majd csak a wifit AP módban, az AX58U meg az ethernetes dolgokat
-
Kobe
veterán
kísérletezgetés után szerintem megvan a sweetspot
a wifi routernek - érdekes jelenség, de - könnyebb átlőnie 2db 15 cmes betonfalat, mint 1 dbot + 1-2 vékony,félig belógó tégla csücskötAz AX58U-t beraktam a nappaliba az eredeti helyére, és wifi backhaulon keresztül is 350 mbps-t átlő a 2 falon, valamint az asztali gép is arra csatlakozik fel, nem a nagy routerre
a terv az, hogy megcserélem a 2 routert, a nappaliban levő switchre rárakom kábellel az AX4200-at AP módban, a kisebbiket meg a homelabhoz, ott amúgy is a kábeles csatlakozás fontosabb inkább, és akkor a nagy szórná csak a wifit a nappaliból
-
Mentolka
senior tag
-
Essejó
veterán
válasz
MasterMark #70921 üzenetére
Még a TUF4200 is csak Dual Band
-
Kobe
veterán
válasz
Essejó #70919 üzenetére
Beton + tegla, egy ajto beepitessel, kb 15 cm
Logikailag nekem az veri ki a biztit, hogy amikor a gyengebbik AX58 volt a fo router a nappaliban, aminek pontosan 2db 15cmes betonfalat kellett atlonie egymaas utan, akkor sokkal jobban es stabilabban muzsikalt a wifi a hatso szobaban a ket fal mogott
most, hogy az erosebb AX4200 lett a fo router, aminek kis hijan direkt ralatasa is van a nodera is, akkor meg toredeke jon at….
-
Kobe
veterán
válasz
MasterMark #70917 üzenetére
A pc es a mesh node kozott pontosan 1 db fal van….600at kap, 6ot kuld tovabb
ugyanannak a falnak a ket oldalan van a node es a pc is -
Kobe
veterán
válasz
Essejó #70915 üzenetére
Ha kabellel ossze tudnam kotni akkor mar a celeszkozug huznam a kabelt hidd el
csak meglepo hogy a lefelezett sebesseg helyett itt konkretan inkabb leszazalekolas megy
Az AX4200 arra a reszre ahol az AX58U vevo van, meg kb 650-700mbpst szor, na ezt tolja tovabb 6mbpsen az AX58 node
-
Kobe
veterán
nah, benne volt a lábamban a bugi és a sokat leszólt powerline adapteres megoldás helyett szerváltam egy másik asus routert, hogy kipróbáljam őket tandemben
szóval van egy Asus AX4200 fő routerként, és egy AX58U másodlagosnak.
Az AI Mesh-el még játszok, de az AX4200-tól többet vártam volna valamivela közelében szépen átjön a gigabit wifin, a nappaliban még 1 fal után tűrhető 800valahány mbit, a középső hálószobában olyan 650, pár méterre tőle 1 fallal odébb pedig már csak 40-50......
reménykedtem benne hogy lesz annyi kraft benne hogy egyedül is megoldja a lefedettséget de sajna nem, pedig 4-500 mbps-el már elégedett lettem volna -
smallmer
őstag
Sziasztok!
Korábban már volt egy hasonló kérdésem, de azóta kicsit "kupálódtam", szóval ismételten végigjárnám.
Szükségem lenne a szüleim házának bekábelezéséhez hálózati kábelre. Többnyire a telekomos modemből menne a kábel a router felé + egyik routerből a másikba (AiMesh miatt).
Ehhez keresem valami jó, prémium minőségű kábelt.
Eddig ezeket találtam:
Solarix
Draka
Ubiquiti
Legrand
AudioQuestElső körben kb 12 méter kell.
Mit gondoltok ezekről? Inkább valami mást raknátok?Köszönöm szépen!
-
Mulderpapa
aktív tag
Tud valaki segíteni, hogy a kinézett TP-LINK DECO X60 Mesh tud működni olyan módon, hogy az egyik egység kábelen csatlakozik a modemhez, a többi 3-4db pedig vezeték nélkül egymásra? A mostani Xiaomi AX3000 csak "csillag" alakzatban működött, tehát az összes egység kizárólag a fő egységhez hajlandó csatlakozni, ami nekem nem jó.
-
mrots
junior tag
válasz
MasterMark #70898 üzenetére
Socketekkel nem foglalkozik, de a packet/sec ertekkel igen. Valami kis fos switch lehet, hogy nem birja a tempot, nem olvastam vissza, nemtudom mije van.
-
Kobe
veterán
válasz
MasterMark #70902 üzenetére
Egy fazison vannak, a fomeron is csak egy darab felbovitett megszakito van, igy asszem nem is lett plusz fazis behuzva. illetve a konyhaba a nagy fogyasztokhoz lettek csak kulon kabelek behuzva
a kerdes inkabb az hogy ha pl a router oldalon elosztoba van dugva es ugy konnektorba, az jelenthet-e problemat
perpill a wifi 6-os router ax modban a szokasos 8-900mbps helyett 100-150et tud a hatso szobaban, ha valami gigabites powerline tudja a felet ethernet kabellel rakotve a gepet akkor en mar boldog vagyok -
Kobe
veterán
Hi
ugyanabban a cipoben jarok mint kollega, a lakas hatso reszeben gyenge a wifi
mivel csak egy gephez kellene a hatso szobaban igy a wifi repeaterek helyett meglattam a powerline adaptert is mint opcio
viszont a szobakban levo konnektorok kulon kismegszakiton vannak, illetve a router is egy elosztoba van bedugva
yen esetben gondolom teljesen eselytelen hogy mukodokepes legyen?
most wifin kb 150mbps jon at, ettol szeretnek jobbat
a lakas ujravezetekezett meg teljesen felujitott elektromos oldalrol, erdemes egyaltalan ilyen iranyba nezelodni vagy wifi mesh inkabb?
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Gitáros topic
- Windows 11
- BestBuy topik
- Bluetooth hangszórók
- Miskolc és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Bővíti a Strix Halo kódnevű dizájn képességeit az AMD
- ZIDOO médialejátszók
- Meggyi001: Nyilvános wc-k.....még mindig hiánypótló...
- További aktív témák...
- Think Tank Glass Limo profi fotós hátizsák - Új -
- Ohh! Dell Latitude 7430 "Kis Gamer" Üzleti Profi Ultrabook 14" -60% i5-1245U 16/512 FHD IRIS Xe
- Canon Extender RF 2x telekonverter RF objektívekhez - Újszerű -
- DJI Mavic Air 2 Fly More Combo drón szett 3 akkuval, megkímélt állapotban
- Új! Canon CF-R20EP hűtőventilátoros markolat (R5, R6, R5 II, R6 II)
- TOP PC konfig /Ryzen 7 9800X3D, 32GB DDR5 RAM, 1TB SSD/ akciós áron eladó!
- Dell USB-C, Thunderbolt 3, TB3, TB4 dokkolók (K20A) WD19TB/ WD19TBS/ WD22TB4, (K16A) TB16/ TB18DC
- Új monitor állvány - csak össze lett szerelve
- 12 GB-os RTX 4070Ti - garanciával
- HATALMAS AKCIÓK! GARANCIA, SZÁMLA - Windows 10 11, Office 2016 2019 2021,2024, vírusírtók, VPN
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest