- Csendben leállította a Deep Link fejlesztését az Intel
- Már Vulkan API-val is működik a Smooth Motion képgenerálás
- Driftelős és lövöldözős hangulatú lett az új Arc meghajtó
- Ollós klaviatúrával és az eddigi legkisebb Basilisk egérrel jelentkezett a Razer
- Viszonylag kompakt léghűtésekkel gyarapította kínálatát az Arctic
Új hozzászólás Aktív témák
-
pruzsi
őstag
Üdv. Volna egy vélhetően hibás switch 16 portos.
Van hozzá eszköz vagy program amivel le lehet ellenőrizni a portok működését ? Terhelni ( pár GB ) masolassal ilyesmi hogy megszakad e ilyesmi -
Borisz76
nagyúr
válasz
Whysperer #70398 üzenetére
Cserélj kábelt mert érintkezési hibás.
Mod :
Miért "csak" 100-s a sebességed amikor jó ?
Lenovo Legion laposon milyen a LAN csati ?
- Fast Ethernet 10/100
Elméleti max sebesség 12,5 MByte/s
Gyakorlatban 10-11 MByte/s- Gigabit Ethernet 10/100/1000
Eméleti sebessége 125 MByte/s
Gyakorlatban 100-110 MByte/s -
Whysperer
addikt
válasz
Borisz76 #70397 üzenetére
Sziasztok. tudnátok ebben segíteni? adott egy Lenovo Legion laptop. és nincs is baj vele. De 2 hónapja azzal szenvedek,hogy az eddig jól müködő LAN sebesség leveszi a windows 10/10.
- 1: Eddig ugyan az a kábel minden müködött
- 2: Másik ezer éves laptoppal jó 100/100
- 3: WIFI-n jó,de kell a kábeles stabilabb. [link]
- 4: szerintem valami window baromság lehet ,mert akármit állítok itt 10/10-t rak be neki és nem értem mi az oka [kép]
- 5: már minden létező módon újra raktam a LAN-t. a llegujabb verzióval.
- 6: BIOS minden jó és nem értem mért csak a eddig jóll müködő LAN let és csak ez a baj,hogy 10/10 lett. -
csaszi75
senior tag
válasz
dewil666 #70394 üzenetére
Úgy, hogy megnézed a leírást a gyártó weboldalán és követed a lépéseket..
https://www.tp-link.com/hu/home-networking/range-extender/re450/#overview
Támogatás fülön.. -
dewil666
őstag
Sziasztok!
Adott egy Tp-link RE450 jelerősítő.
Hogy lehet úgy beállítani hogy a vezetékes internet megy bele és úgy ossza wifin a jelet?
A legközelebbi wifi túl messze van (20m) így csak vezetékkel tudtam a kis házba elvinni a netet, de jó lenne ha itt is szorná a wifit ez az eszköz. -
sziku69
őstag
-
sziku69
őstag
Sziasztok!
Digi a szolgáltatóm. Van egy Nas-om, amin legikább filmek voltak eddig. De most már másra is használnám. Ott is tárolnék olyan dolgokat, amit el szeretnék érni úgy mintha a pc-m egyik meghajtója lenne.
Win11 van a gépen. A nas nem mai darab samba 1 -et tud.
Ha van köze a megosztáshoz, a samba 1 et már engedélyeztem a windowon belül. A nas eléréshez jelszó is kell.
Mit kell beírni a hálózati meghajtó beállításánál?
Köszönöm előre is a segítséget! -
Johnzy
tag
válasz
Mentolka #70389 üzenetére
Elvileg - ha minden igaz - akkor az NVR-eden kell lennie egy LAN-portnak, ami arra szolgál, hogy hálózatról/internetről elérhető legyen maga a rögzítő illetve a kameraképek sokasága + a felvételek. Ugyanitt ő DHCP kliensként szokott funkcionálni.
A 8 PoE port-on ő csak és kizárólag kamerák után kutat, DHCP-vel címet ad, (azt most ne kérdezd, hogy a Router-ért forwardolja-e vagy saját DHCP-vel oszt, ezt passzolom...)
a kamera gyártója által alkalmazott portokat, protokollokat használja, legalábbis ez a "normál működés".
Nézd meg a 2 perces linkelt Reolink videót, abból át fog jönni, hogy mire gondoltam.Ezt kellene Nálad kipróbálni, csak WiFi-s kamera helyett PoE-ssel.
Ha az NVR csak és kizárólag a PoE portok felül észlel kamerákat és rögzíti a stream-et, akkor viszont kizárólag a "c)" verzió fog játszani (ami elegáns, de árban meredekebb...)
-
d.janos
csendes tag
Mi lehet a hiba?
2 napja még ment a lan, most nem. DIGI-s.
Egy egyszerű switchel van szétosztva 2 tv és a laptop között. Utolsó switchnél (2 van) tv-n van net, laptopon nincs. Beledugom laptopba a tv ethernet kábelét, laptopét tv-be, tv-n van net, laptopon nincs.
Visszacserélem, tv okés, laptop nem.
Beledugom a digi-s routerből kijövő lan kábelt a laptopba, úgy van net.
Tehát valahol a 2 switchnél lehet a gubanc, de nem értem, hogy mi, hisz a tv az okés.
-
Johnzy
tag
válasz
Mentolka #70381 üzenetére
Ha a padlásban tudsz telepíteni dugaljat, akkor nagyon megkönnyíti, több választási lehetőséged is van:
a) legegyszerűbb:
a "padlás hálókábelt" bedugod az AX11000-be, a padláson beraksz egy fapados 5 portos switch-et, erre rádugod egy tápegységgel a kamerát és a jövőbeli AP-t. 3 dugalj a kamerának, AP-nek, switch-nek.
Hátrány: nem ismerem az NVR-edet, nem tudom, hogy tud-e a LAN-oldalon is kamera stream-et fogadni és rögzíteni, ez feltétele. (Reolink tudja a LAN-oldalon is, nem csak a PoE-portokon, a kérdés, hogy Nálad tud-e ilyent)
Előny: egy fapados switch, legegyszerűbb, legolcsóbb/leggyorsabb verzió. Amit neked kell mérlegelned, hogy elfogadod-e ha a kamera ugyanabban a hálózati szegmensben van mint a saját használati belső hálózatod, ezt nem merem hátrányként besorolni, ezt Te tudod.
b) közepes megoldás:
a padlásra egy 5 portos PoE switch-et teszel, ez meghajtja a kamerát. Erre - mivel még nincs meg a padlásrouter - szerzel egy PoE-s Access Point-ot (EAP 110-115-225 vagy bármi, ami jól esik, amire igény van és a budget engedi).
Hátrány: ugynaz mint fent; az NVR-nek tudnia kell a LAN-oldalon fogadni a camera stream-et és a PoE-switch némivel drágább.
Előny: dugaljakat, 230V-os elosztót spórolsz, kevesebb a tápegység, kevesebb a kábel, "elegánsabb" megoldás.
c) biztonságos, "profibb":
ugyanaz mint a b) megoldás, csak a padlásra light managed verziót veszel, míg a lakásba is raksz egyet csak PoE nélkül. bekonfigolsz két VLAN-t, egyet a kamera kapcsolatnak, egyet a "saját belső hálónak".
Előny: legprofibb, VLAN-ozható, utána tudsz nézni bizonyos statisztikáknak, állapotinfóknak, elegáns megoldás.
Hátrány: 2 Switch szükséges hozzá, költségekben magasabb.Őszintén szólva nehéz a választás a b) és c) között, mivel az NVR így is úgy is csatlakozik a belső hálózatodra. Legalábbis gondolom, hogy az NVR kilát a netre, nem csak egy hozzákapcsolt TV-n nézed a felvételeket és egérrel vezérled helyben
.
Ha az eszköz felderít és kémkedik, akkor azt valószínűleg úgyis a LAN -porton fogja megtenni, nem csak a PoE-portokon, akkor meg édes mindegy... -
Az USB-s előnye, hogy könnyen elmozdítható így mindig optimális helyre lehet rakni, laptopban is használható, igény szerint csatlakoztatható le-fel. Hátránya, hogy beépített vagy kicsi külső antennával rendelkezik általában.
A PCI-E-s előnye, hogy általában nagyobb antennával rendelkezik. Hátránya, hogy a gépház erősen árnyékolni tudja a jelet, már rendszer indításkor eldől, hogy lehet-e használni, csak asztali gépben használható. A gépház árnyékolást kivezetett antennával lehet megszüntetni.Ajánlottak:
USB-sekből Asus USB-AC53/AC54/AC54 B1/AC55/AC55 B1/AC56/AC56R/AC57/AC58/AC68/AX56/BE92, TP-Link Archer T4U/T4UH/T4UHP/T4U Plus/T9UH/TX20U PlusPCI-E csatlakozóval pedig Asus PCE-AC55BT/AC56U/AC58BT/AC66/AC68/AC88/AX58BT/AX1800/AX3000/AXE58BT/AXE59BT/AXE5400/BE92BT/BE6500, TP-Link Archer T4E/T5E/T6E/T8E/T9E/TX20E/TX50E/TX55E/TX3000E/TXE72E/TXE75E/TBE400E/TBE550E/TBE552E
A dual band adapterekhez sajnos nem tudsz olyan könnyen hosszabbító kábelt kapni így meg kell barátkozni a gyári kiszereléssel. -
millk
csendes tag
válasz
MasterMark #70374 üzenetére
jó de gyártó szerint van ajánlás? Asus vagy Tplink inkább?
-
Mentolka
senior tag
válasz
Johnzy #70370 üzenetére
Igen, PoE.
Gyula888 ajánlott egy lehetséges megoldást, de kicsit bonyolultnak tűnik, és nem látom a logikai felépítést (LAN1 a videonak, LAN2 a melléképületi eszközöknek).Lehet, hogy olcsóbban kijövök, ha lecserélem a GT-AX-et egy powerline-os párosra, és a főépületi mögé teszek egy switchet (mert pl.az Asus XP4-en csak 2 UTP konnektor van). - van olyan switch/router, ami gigabites forgalmat oszt normálisan?
-
millk
csendes tag
Sziasztok! Tudnátok ajánlani PCI-E wifis hálókártyát? Kábeles sajnos nem megoldható csak szekrény szétfúrással, ezt pedig szeretném elkerülni. Routerem Telekom KAON CG3006. Köszi előre is!
-
rukh
senior tag
válasz
Johnzy #70371 üzenetére
Szia!
Sajnos a routeren csak egy szabad port maradt, ezér kell a Fisotech NVR-9-5Mp rögzítőt a POE switch-re kötnöm, amelyiken csak egy uplink port van (Hikvision DS-3E0109P-E/M (B) 100M POE Switch , 60W, 8+1 port).
POE leválasztóval rendben működik az NVR, de most megnyugtattál, hogy közvetlenül is ráköthetem a POE portra.Kösz és üdv!
-
Johnzy
tag
Szia!
Mi a PoE-s switch pontos típusa? Csak egy Uplink van rajta?
De igazából ha a Routerre van kötve a PoE-s switch Uplink portja, akkor gond nélkül rákötheted magát az NVR-t a Routerre, ha van elég portod.
Egyébként ha szabvány PoE-es switch, akkor ő előtte "bekukkol a portba" és nem fogja PoE feszültséget rákapcsolni, ha nem adott minden feltétel. Szóval nem lesz vele gond. -
Johnzy
tag
válasz
Mentolka #70358 üzenetére
Szia!
Itt némi infó hiányzik:
A padlás akkor ezek szerint másik épületben van?
Van a "padláson" 230V-os csatlakozási lehetőség?Milyen az NVR? Csak egy portos, vagy saját beépített PoE-s, több portos switch van benne?
Ok, másik hsz-ben látom, hogy PoE-s az NVR és a kamera is.Köszi!
-
Gyula888
tag
-
rukh
senior tag
Sziasztok!
Szeretném megkérdezni, hogy UTP kábellel közvetlenül rá lehet-e kötni egy POE switch-re saját táppal rendelkező eszközt (pl. NVR-t), nem okoz-e gondot a switch által kiadott tápfeszültség, vagy Ethernet POE leszedőt szükséges alkalmazni?
Kösz és üdv!
-
Mentolka
senior tag
Sziasztok,
Szerintetek, mi a megoldás az alábbi kérdésre: hogyan oldjam meg?
1. a szobában van egy NVR és egy Asus GT-AX11000 router (elvileg, VLAN képes)
2. a padláson van egy kamera
A kamera egy Cat5e madzaggal be van kötve az NVR-be. Ezt az egy madzagot szeretném használni (nincs lehetőségem fúrkálni) arra, hogy a padlásra tegyek egy másik wifi-s routert, és így a melléképületben is legyen internetes elérés. És persze, emellett a kamera funkciója továbbra is működjön.Amúgy az alapfelállás az, hogy a melléképülethez már távol van (vagy sok felület közte) az Asus router, és nincs vagy szakadós a net. Powerline wifi-re gondoltam még, de az elérhető eszközökön (pl.: Asus ZenWiFi XP4) nincs elég UTP port.
-
-
Reggie0
félisten
válasz
Marci112233 #70353 üzenetére
Haha. En meg sulinetrol is huztam 40kb/s-sel a Total Annihilation patcheket es kiegeszitoket
Ket letoltes kozott meg le is izzadtunk, mert kozte volt a nyar.
Negyed ora az eleg sok ido, ha kozben ulsz a TV elott es nezegeted a letoltesi csikot.
-
Marci112233
addikt
válasz
Gyula888 #70351 üzenetére
Valahogy úgy. Bár azért függ otthon mire kell, de nagy átlagban egy az 1000/1000 is bőven elég. Azzal is lehet 100-110Mb/s-el lefelé húzni amit épp le akarsz rántani. Attól több nem értem én sem minek mikor 2GB lerántása pillanatok alatt meg van.
#70352 Reggie0
Hova a nagy sietség? 100GB is elég hamar lejön 1 gigabit mellett is. Aki ilyet ír az nem igaz hogy használta az ADSL-t mikor 1GB lehúzása is volt hogy napokba telt. -
-
sztivo
őstag
Sziasztok!
Nem tudom ez-e a megfelelő topik, de hátha
Szeretnék 4 db Wi-Fi-s kamerát elhelyezni az udvaron, de tanácstalan vagyok, hogy pontosan hány db extenderre lenne szükségem (kettőt saccolok), egyáltalán elér-e majd mindenhova a jel vagy inkább vegyek egy outdoor AP megosztót, aminek akár 200 m is lehet a hatótávja, és nem kell aggódnom, hogy a 40 cm-es tégla falak mennyit árnyékolnak le belőle.
Csináltam egy nagyon gagyi paint-es ábrát, amin látható az internet bekötési pontja (modem) és a jelenlegi routerem, a kamerák tervezett helyei, a lehetséges extender-ek pontjai (ahol van neki szabad konnektor), illetve ha az outdoor megoldást választom, hogy kb hová tenném. Annyit tudok tenni, hogy az első extendert (vagy a kültéri AP-t) akár egy UTP-n keresztül fel tudom vinni a padlásra, és addig kábelen menne, de kint már nem szeretnénk egyelőre UTP-n tovább vinni a két épület között (bár ha sokkal észszerűbb lenne, elfogadom azt is.
Mezei N-es Wi-Fi-ről lenne szó, 2 db antennás extender-rel vagy pedig egy TP-Link EAP113 kültéri elhelyezéssel.
Szerintetek elég lehet a két extender, vagy pedig inkább válasszam a kültéri megoldást?
Annyit érdemes tudni, hogy a ház két végpontja között már telefonnal nem mindig van net, mert már 2 falon megy keresztül.
[Link a paint-es rajzhoz] -
Multibit
nagyúr
válasz
Borisz76 #70337 üzenetére
Nagyon jó!
Mindig is tetszettek az ilyen célirányos projektekIgen, a funkcionalitás legyen az első!
Persze tudom, hogy a lehasználók többségének nem ez kell. Elég csak megnézni az egyéb routeres topikok hozzászólásait, ahol az esztétika, a fing sunyi übereli a használhatóságot -
mpireb
csendes tag
válasz
mpireb #70277 üzenetére
Sziasztok!
Rácsatlakoztam az ONT-re közvetlenül lan kábellel, így sem enged belépni (the device refused to connect). Viszont ami (számomra) teljesen érthetetlen: átraktam a wifi routert AP módba, erre a clients részen megjelent több 100 (!) mindenféle eszköz. Ez mi a tosz?
A file explorerben pedig a hálózatban mindenféle pc-k meg okostévék.
Ez most mit jelent? A szolgáltatói eszköz ezek szerint nem router, és most egy hálózaton vagyok a teljes utcával? Gondolom az eredeti kérdésemre így az a válasz, hogy be kell tennem egy routert az ont és a switch közé.
Szerk: Novicom a szolgáltató, optika, Fejér megye
-
bazsimano
őstag
válasz
qqcqqc #70331 üzenetére
Nagyon köszönöm! Akkor most már tudom mit kell keresnem mire kell figyelnem.
Még nézek néhány videót és olvasok néhány leírást!Ugye azért kell, hogy a családban ne kelljen mindig rádugni a usb kábelt és vinni a laptopot vagy az eszközt!
Nagyon köszönöm még egyszer mindenkinek a tippeket és segítséget!
-
válasz
bazsimano #70330 üzenetére
Bármelyik openwrt, ddwrt, vagy padavan firmware-t támogató router usb porttal, elég, ha tudja az N szabványt. Nálam egy asus RT-N56U van ilyen célra.
A firmware listát azért írtam, mert ezeken már csináltam hálózati nyomtató megosztást, a gyári megoldásokat még nem használtam. -
csaszi75
senior tag
válasz
bazsimano #70326 üzenetére
Drágább egy ilyen cuccot összeütni, mint egy normális HP tintasugaras WIFI nyomtató/másoló/szkenner..
Bármilyen ilyen USB-s kütyü 20-30ezer alatt nem áll meg..
Pl itt láthatsz egy ilyet:
Print Server 1-4 USB Port Printer Network Printing Sharing Device, Optional Wireless WiFi Mobile Phone AirPrint Scanning
Ez az 1 USB portosra mutat.. de van több USB portos is itt..
Hozzá csatlakoztatod a meglévő WIFI hálózatodhoz, majd rádugod USB kábelen a nyomtatót.. vagy működik épp a te típusoddal, vagy nem -
bazsimano
őstag
sziasztok!
Valoszinu esélytelen de hátha tudtok valami megoldást!
Lenne egy hp laserjet 1020as nyomtató ami ethernet és wifi mentes. Ezt szeretnénk itthon elérhetővé tenni kábelmentesen ...
sajnos routeres megoldás nem játszik, router távol van az eszköztől...egyéb wifi adapterrel vagy valamilyen más eszközzel megoldható? vagy teljesen felejtős?
Előre is köszönöm!
b. -
mrots
junior tag
válasz
Johnzy #70317 üzenetére
Gondolom ez nekem jott...?
"Nagyon jó a kamerád, nekem egy S22-es nem tud ilyen"
Nem tudom mi az az S22, en egy sima iphone SE-vel fotoztam bele az SFP-be."A parancssoros kérdésre egyszerű a válasz: nem mindenki rendelkezik managelt eszközökkel!"
Nyilvan, de a fenyerosseget sem egy telefonnal fogod megmerni."semmiféle parancssoros diagnosztika nem került szóba"
Amit te irtal, en ertelmeztem ugy, hogy diagnosztikahoz szanod. Erre valaszoltam, hogy azert ez eleg komolytalan es parancssorbol tobb infot lehet kapni. Es fel sem merult bennem, hogy ha valaki ugy szeretne halozatot epiteni, hogy azzal ne nagyon kelljen sokat foglalkozni a jovoben, akkor miert ne olyan eszkozokkel csinalna, ami alkalmas is erre? Ezeket hasznaltan is olcson be lehet szerezni."De kíváncsi lennék, hogy az itteni fórumozó illetve kérdezők hány %-a hívja le parancssorból a modul információkat"
en is"Kérlek, oktasd ki azokat is"
nem oktattam ki senkit. Kerdeztem toled, mivel nem mozgok otthonosan az optikaban, te meg ugy tunik igen. -
Johnzy
tag
válasz
Essejó #70316 üzenetére
Azért hozzá tenném, hogy ha a szolgáltatói eszköz bedöglene, illetve kiesés lenne (mint a múltkor tervezett karbantartás miatt...) akkor annyira nem áll meg az élet; LTE-s, SIm-slot-os modemben bent vagy egy kártya, folyamatos üzemben és ez van rákötve a fő-fő router-re, dual-wan-ként, de abban failover üzemben. Ráadásul az LTE-s meg van "spékelve" egy másik szolgáltató vonalával. Így ha a fő szolgáltatóm kiesik, akkor átáll a 2. tartalékvonalra, ami önmagában a fent már említett LTE-s vonal ami szintén Dual-WAN-ban és Load-balancingban van egy "titokkapcsolattal"
Ezzel olyan le 140-180 / fel 50-80 megabit érhető el, vész esetben nagyon jól használható.
Persze én is anyáztam amikor elment az elsődleges vonalam, de valami furcsa volt: felnéztem és pont éjfél volt. Olyan nincs, hogy kereken éjfélkor megy el net és már tudtam is, hogy karbantartás van És így is volt...Egyébként aki költségkímélő tartalék netet szeretne, annak jó szívvel ajánlom a Yettel u.n. "Holiday" csomagját. 1000 Ft havonta az alapdíj és 490 Ft/nap azokon a napokon, amikor használod. Éjféltől éjfélig számít, azon az adott naptári napon belül 100GB-od van, mint adatmennyiség. Ha olyan Routered van ami támogat failover-es dual-wan-t akkor rádugod, bekonfigolod és működik. Ha nincs failover-ed, de otthon vagy akkor jobb híján kézzel kell átdugod, de menni fog, több mint a semmi....
Persze lefedettség, meg leterheltség függő, de átlagos otthoni netezésre, YT-ra, egyébre bőven jó, max kicsit lassabban tölt be....
LTE-s fapados router talán már 10k-ért kapható, engem sem érdekelt, hogy 100mbit/s-es a csatolója volt (korábbi rendszerben), az akkori 70-80 mbit-en is átjött a Netflix, max beletekerésnél kicsit többet vártam, na bummm...
Szóval aki BackUp internet vonalat szeretne annak ajánlani tudom.
Hűségidő nélkül 2.000 Ft, de mindenki ki tudja számítani, hogy ha csak 7 hónapig van meg akkor már megérte. Pláne ha valaki még használja is egy pár napot, akkor a hűséggel még jobban jár. -
Johnzy
tag
-
Johnzy
tag
Ezt valóban nem rég vettem észre, hogy bizonyos moduloknál írták, hogy SM és MM egyaránt megy, de erről ilyen jellegű tapasztalatom nincsen. A céges építések során eleve hosszabb útvonalak kerülnek kiépítésre, így ott a legtöbb esetben élből SM kábelezés és SM modulkiválasztás történik.
Pont most fut egy projekt, ott annyira rövid távok vannak, hogy kb. a réz hálókábel is elég lett volna, de van egy-két vonal 90-110-120 méter körül, így nem akarták kavarni. (sok kültéri AP). Egyszerűsítettek ott is: MM lesz a kábel és a modulok is.Velem is megesett, hogy véletlenül Multi kábelt dugtam be (rövid szakaszon) és működött. Először fel sem tűnt, aztán később vettem észre. Persze nem csoda, hogy ha egy 20Km-es konverter (pont a fenti hsz-ben mutatott) átlő egy multi-s kábelt, csak éppen ezt nem javasolnám senkinek sem ha most tervezi ilyen eszközök beszerzését. És mint korábban írtam, mezei-házi felhasználásra eleve fölös a 20Km-es modul/konverter használata.
De ha tudsz egy jó oldalt/webshop-ot ahol SM csillapítókat árulnak, tűrhető áron, azt megköszönném. (Nem ilyen árakra gondolok...)
-
Johnzy
tag
válasz
Essejó #70304 üzenetére
Szervusz!
Nagyon jó a kamerád, nekem egy S22-es nem tud ilyen, jó látni, hogy akkor mégis megy, még ha kevesebb fénnyel de működik.
A parancssoros kérdésre egyszerű a válasz: nem mindenki rendelkezik managelt eszközökkel!
Ha visszakeresel, akkor láthatod, hogy a legtöbben olyan unmanaged eszközöket használnak, amik legtöbbjén még SFP sincs. Az eredeti kérdés is arra irányult, hogy melléképületbe szerettek volna kivinni valamit, csak a Wifi nem igazán jött be. Sokan beszámoltak arról, hogy aggódnak a túlfeszültség miatt, néhányan villámkárokat is szenvedtek, teljesen megértem, én is támogatom.Itt az ég egy adta világon semmiféle parancssoros diagnosztika nem került szóba, pláne aztán úgy, hogy a kérdezők nagy része unmanaged eszközöket keres. Nekik a "telefonnal belenézős módszer" kiváló segítséget nyújthat. De kíváncsi lennék, hogy az itteni fórumozó illetve kérdezők hány %-a hívja le parancssorból a modul információkat.
Kérlek, oktasd ki azokat is, akik egy webfelületről beállítható, "Light Managed" switchtől is tartózkodnak, csak azért mert IP-címe van a készüléknek.
Köszönöm! -
jerry311
nagyúr
válasz
juhaszmarci #70314 üzenetére
Mert az otthoni routerek tele vannak VLAN-nal.
-
mrots
junior tag
válasz
Essejó #70310 üzenetére
En ugy ertettem, hogy a szolgaltatoi eszkozhoz akar ket routert csatlakoztatni, amelyek mogotti halozatok egymastol fuggetlenek. Ha pedig jol ertettem, akkor a ket halozatnak semmi koze egymashoz, lehet azonos cimtartomanya is, lehet kulonbozo is. En is ket routert csatlakoztattam a szolgaltatoi eszkozbe, csak eppen ugyanaz a belso halozat van mogottuk. Ennek ertelme pedig, hogy a csalad azon resze, ahol ez le van telepitve, tolem tavol esik, nem jarok arra gyakran, viszont tavolrol akkor is elerhetonek kell lennie ha a sajat eszkozom romlik el, akkor is ha a szolgaltatoi eszkoz romlik el. Itt tehat ez igy nez ki:
-
mrots
junior tag
válasz
Essejó #70308 üzenetére
"csak a másik routernek külön alhálózati Ip-t kell adnod."
Ez igy ebben a formaban nem igaz, nem KELL adnod, az csak egy lehetoseg. En a szuloknel ugy telepitettem le, hogy ket router csatlakozik a szolgaltatoi modembe, ahonnan mindket router ugyanazt a halozatot szolgaltatja. Ha az egyik router elfustol, a masik automatikusan atveszi a szerepet es mukodik tovabb. Most nem rakok be halozati topologiat, mert amugy is bonyolult, de ez peldaul egy lehetseges use-case. Nyilvan a masik lehetoseg az, ha a ket routereddel ket kulon halozatot alkotsz amiknek semmi kozuk egymashoz - na de ha semmi kozuk egymashoz, akkor megintcsak nem KELL kulonbozo IP cimet adnod neki, hiszen semmi kozuk egymashoz. Adhatsz kulonbozot es adhatsz ugyanolyan alhalozati ip-t is, teljesen mindegy, de ha a ket router ugyanazt a halozatot szolgalja ki, akkor nyilvan ennek megfelelo beallitasok is szuksegesek.
-
smallmer
őstag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék tőletek kérni. Valószínűleg nem megoldható, amit szeretnék de hátha van ötletetek és megvalósítható.
Adott egy 1000/1000 telekomos internet.
A Telekomtól kapott router modem üzemmódba van helyezve. Ebből megy a net egy Asus routerbe, amire több router is csatlakozik AiMesh-ben, de ez annyira talán nem is lényeges.
A kérdésem az lenne, hogy meg tudom-e valahogy azt oldani, hogy egy másik routerrel egy teljesen másik hálózatot építsek ki itthon?Valami ilyesmire gondolok (ez gondolom nem lehetséges): A telekom routerre egy másik hálózati kábellel kötnék egy másik routert és ott lenne egy külön hálózat.
Láttok bármi megoldást erre?
Köszönöm szépen!
-
mrots
junior tag
válasz
Johnzy #70302 üzenetére
"A konklúzió egyszerű: ha gondod lesz vele és hibát kell keresni, akkor egy okosteló sokat segíthet a kamerájával; Multi esetén igen, de SingleMode -ban "nem tudsz belelátni" "
Az egyik kerdesem, hogy ebben egeszen biztos vagy? Es ez egy oszinte kerdes, most kiprobaltam es az itthoni switchbe beraktam a fiokbol egy SFP-1000Base-LX SFP-t es beleneztem:
A datasheet szerint ez az SFP SM es MM kabellel is kompatibilis:The 1000BASE-LX/LH SFP, compatible with the IEEE 802.3z 1000BASE-LX standard, operates on standard single-mode fiber-optic link spans of up to 10 km and up to 550 m on any multimode fibers.
A kerdes oszinte, amugy nem ertek az optikahoz (se).
A masik kerdesem: miert akarna barki belenezni az SFP-be, amikor hibat keresel?
switch#show fiber-ports optical-transceiver interface GigabitEthernet10
Port Temp Voltage Current Output Input LOS
[C] [Volt] [mA] Power Power
[mWatt] [mWatt]
----------- ------ ------- ------- ------- ------- ---
gi10 N/A N/A N/A N/A N/A N/AMi az, amit a fenti parancsbol nem latok, de a telefonom kamerajan igen?
-
Johnzy
tag
válasz
Johnzy #70251 üzenetére
Mások már írták, de szeretném ismét megemelíteni, hogy miért van +1 indok a Multimode mellett: a standard gigabites MultiMode 850nm-en ad, míg ezek SingleMode-ban általában 1310nm (persze van pár gyártó aki kivétel...) adnak. A képen a bal oldalon egy Single míg jobb oldalon egy Multi látható:
Még mielőtt valamelyik nagyokos megkérdezné: IGEN, mind a két modul üzemben van!
A konklúzió egyszerű: ha gondod lesz vele és hibát kell keresni, akkor egy okosteló sokat segíthet a kamerájával; Multi esetén igen, de SingleMode -ban "nem tudsz belelátni"...Némi példa még, mint maga az SFP-Slot (korábbi leírásban nem taglaltam, mondom akkor legyen kerek a történet...):
Így néz ki egy MultiMode Duplex SFP gigás modul:
Félig betolva:Abban az esetben ha nincs SFP-Slot a rendszeredben és marad a standard médiakonverter, emellett döntenél, akkor lásd a képek szerint:
a bejövő LC-s OM3-as duplex kábel (jobb oldalt) középen egy OM4-es toldó (rózsaszin), balra egy OM2-es LC csati, ami SC-vel végződik a másik oldalán:Tekercsben (mivel ez csak "adapterként funkcionál"):
A konverter maga az SC-csatlakozóval:
FIGYELEM! KÉT FONTOS DOLOG;
a) az ilyen konverterek legtöbbje - ha gigás modell - akkor csak és kizárólag 1000mbit/sec-es az RJ45-ös portja!
Röviden és tömören; ha egy 100-as switch-et, kamerát kötsz rá, nem fog működni, csak olyan eszközzel, amit tudja a gigát!b) Duplex kábel lévén tudjuk (mint az közismert
), hogy az adás és vétel átfordul. Volt már olyan különböző csatlakozós kábellel esetem (LC -> SC), ahol "szemben voltak a csatornák". Magyarán a Tx ment az Tx felé, az Rx meg a másik oldal Rx-e felé, nané, hogy nem működik....
Megoldás: az SC-s oldalon (itt javasolt, de az LC-n is lehet...) meg kell bontani az összefogó keretet, óvatosan, és lámpafénnyel, vagy éles üzemmel ki kell deríteni a helyes oldal-összefüggést (melyik a Tx és Rx). Ha ez megvan, akkor érdemes visszapattintani a csatira a keretet (bár nem muszáj, ha gondolod, nem rakod vissza....) és ennyi.Mindenkit támogatok aki szeretne ezzel megismerkedni és kiépíteni valami otthoni, "házközi hálózatot", legyen szó pincéről, sufniról, garázsról, kerti budiról!
Sok sikert hozzá! Kérdés esetén állunk rendelkezésre!Köszönöm!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Dell Latitude 7320 - i5-11GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Samsung Galaxy A53 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- magyar bill. - Lenovo ThinkPad Z13 G1 - AMD Ryzen R7 Pro 6850U, 13.3" 2.8K OGS érintőkijelző
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest