Hirdetés
- Dedikált NPU-t tervezne az AMD?
- És akkor egy fejlesztőstúdió rájött, hogy vissza is élhetne a felskálázással
- Száguld a Meta és a Microsoft, 500 milliárd dollárral lőttek ki az AI-részvények
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Kínai kézbe kerül a MediaMarkt áruházak tulajdonosa
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- OLED TV topic
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- És akkor egy fejlesztőstúdió rájött, hogy vissza is élhetne a felskálázással
- Házimozi belépő szinten
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Milyen processzort vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- RAM topik
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vasti74
senior tag
válasz
Lewzke #69998 üzenetére
OK, de a kérdező egy maximum FullHD stream, tehát kb. 5Mbit/s átviteléhez keresett megoldást...
Próbáljunk lehetőleg mindig az adott problémára megoldást keresni: valamit, ami egyszerű, praktikus, gyakorlatias és olcsó!
Nem kell mindenkinek 10Gbit-es optikai hálózat a lakásba, 12 lemezes NAS, 8 MESH repeater stb. stb., a legtöbb embernek elég annyi, ami éppen teljesíti azt, amire szüksége van.
-
Vasti74
senior tag
válasz
Lewzke #69996 üzenetére
Hát, itt amiket láttam: kb. "bárhol" ilyen rendszer működik, 1000 éves lakásokban és házakban. Kábeltévé ugyanis a kisvárosokban gyakorlatilag nincs, marad a műhold, és amióta van, az ilyen iptv.
Egyébként én használok otthon anyunál a "kerti" AP-hez valami tök olcsó vacak használtan vett Powerline cuccot: kb. 70 éves ház, a konyha - fürdő kivételével még az eredeti alu kábelek, amik valami textilszerű anyagba vannak csavarva, védőföld sincs, csak két drót mindenhol, és annyi. A kötések a padláson - a fene tudja, hogyan. A router mellett a nappaliban az egyik adapter, a másik olyan 20m-re, a fene sem tudja, milyen úton és hány kötésen keresztül kapja a jelet... Gbit-es Powerline adatperek, 250Mbit-es internet, és a kerti AP-n keresztül kb. hozza is ezt a sebességet :-)
Egy pl. FullHD stream sávszélesség igénye meg mennyi? Kb. 5Mbit/s...
Szóval nem olyan rossz technika ez: lehet, hogy a kezdetekkor még voltak vele gondok, de ha Ausztria legnagyobb szolgáltatója (A1) le meri szórni ezeket mindenhová, akkor azért stabilan kell működniük, különben kellene nekik 100.000 technikus, akik egész nap az ügyfelekhez járnak hibát elhárítani ;-)
-
Lewzke
őstag
válasz
Vasti74 #69995 üzenetére
Arra viszont nincs garancia, hogy milyen sebességet ér el a powerline, ugyanis sok régebbi lakásban tákolmány a 230V hálózata. Nekem volt 100mbites TPLink powerlineom, de kb felét tudta a lakásban hozni a gyakorlatban. Minél távolabbi konnektorba raktam annál lassabb lett. Az viszont jó benne, hogy nincs annyi csomagvesztés, mint a Wifin, vagyis elméletben stabilabb. De aki nem akar ilyen lutrit csak behúz egy LAN kábelt.
-
Vasti74
senior tag
válasz
TeeJay #69994 üzenetére
A pontos részleteit nem tudom ;-) , mert csak működni láttam, de nem állítgattam még ilyen cuccot soha.
De erre mifelénk úgy csinálják, hogy az ethernet kábel, ami a box-ba menne belemegy egy Powerline adapterbe, ami persze be van dugva a konnektorba ;-) , a tévé mellett meg ott a másik, kijön az ethernet kábel, bemegy a box-ba, és meg van oldva.
Devolo cuccokat használ a szolgáltató (persze a saját nevével ;-)(Egyébként Ausztriában élünk, itt láttam ilyeneket, de gondolom az elv ugyanaz... És emberek a már nem használt adapterpárokat ilyen komoly pénzekért adják, pl. ez a két adapter együtt szállítással együtt €19,60 ;-)
-
TeeJay
félisten
Skacok
Telekom-os hálózatra kellene nekem olyan range extender amin van legalább 100-as LAN és tud csatlakozni 2,4 vagy 5GHz-en Telekom routerre (minimum AC wifi tudás kellene) a LAN portján meg rákötök egy Telekom set top box-ot és megy az IPTV adás
Igen tudom van Telekomnál ilyen átjátszó párban vagyonokért, vett is a hölgy de garancia után az egyik megpusztult és annyira buta a szoftvere hogy nem tudja magában átjátszani az adást hiába csatlakozok a Telekom routerre vele.
Köszi a tippet
-
jerry311
nagyúr
Oké, akkor az már biztos, hogy ez az IP cím nem lehet a PC címe, mert már foglalt.
Az egyszerűség miatt általában 255.255.255.0 subnet mask-ot szoktunk használni. Ez azt mondja meg, hogy hány gép lehet a subnet-ben. Jelen példában 254 (1-254), 10.0.5.0 és 10.0.5.255 nem kiosztható.
Esélyes, hogy 10.0.5.21 IP címmel, és 255.255.255.0 alhálózati maszkkal működni fog.
Ha nem, akkor lehet menni kisebb alhálózati maszk felé:
255.255.255.128 - kosztható IP-k 10.0.5.1-126,
255.255.255.192 - kosztható IP-k 10.0.5.1-62,
255.255.255.224 - kosztható IP-k 10.0.5.1-30,
255.255.255.240 - kosztható IP-k 10.0.5.17-30,
255.255.255.248 - kosztható IP-k 10.0.5.17-23,
255.255.255.252 - már nem játszik, mert a NAS címe megegyezne az alhálózat címével 10.0.5.20.Vagy esetleg 255.0.0.0, mert az a default a 10.x.x.x címekhez. Ezt csak akkor próbáld, ha az internet/router felé menő hálózatod nem 10.x.x.x
-
Vasti74
senior tag
válasz
Reggie0 #69982 üzenetére
OK, ez az utolsó hozzászólásom a témában: mert >20 év gyakorlati tapasztalatával (de egyébként a tanult szakmám is "Elektronikai és számítástechnikai műszerész" , mert a '90-es években még így hívták ;-) hogy mernék vitába szállni holmi elméletekkel, meg sematikokkal?! ;-)
De azért előkaptam a multiméteremet a szekrényből, meg egy Fujitsu PC-t az ágy alól ;-) , és mértem.
Amit a műszer mutat, az az ellenállás a gép tápcsatalkozójában lévő védőföld és az ethernet port árnyékolása között. (Az elem már egy kicsit lemerült a műszerben, ha a két mérőzsinórt összeérintem, akkor is kb. ennyit mutat ;-)
Hát, nagyon úgy néz ki, hogy ha egy 42 RC tag meg 28 LC tag elméletileg jól megtervezett soros és párhuzamos kapcsolásával megtöltött kétpólus két pólusát összekötöd egy darab dróttal, akkor az eredmény egy darab drót lesz...
Legalábbis a gyakorlatban mindenképpen ;-)
Innentől lehet mindenféléről beszélni - de az mind csak elmélet, ami gyakorlatilag khm... nem sok mindenkit érdekel, mert a létező, valós berendezéseknek a gyakorlatban kell működniük, és nem elméletben ;-) Gondolom senki sem örülne, ha pl. a mosógépszerelő úgy távozna a nem működő gép mellől, hogy elméletileg működik, 36.200 forint lesz ;-)
A legjobbakat: Vasti
-
ReSeTer
senior tag
Melyik UTP CAT6 márkát szabad venni ami nem drága?
Alza-nál látom ezt a Datacom márkát. Szabad?
1 Gigabit/s internethez kellene 30 méterre lévő számítógéphez. -
Vesa
veterán
válasz
qqcqqc #69986 üzenetére
Valóban direkt van összekötve, ennek oka, hogy munkára használt szerver, tehát feltétel, hogy más gépről/eszközről ne legyen elérhető. A NAS fix IP-jét beállítottam a windows-ban, mégsem látja semmi sajnos. Már 2 éve szépen működött, csak véletlenül reseteltem a hálózati beállításokat és azóta nem látja a NAS-t semmi.
jerry311
10.0.5.20 -
Vesa
veterán
Sziasztok,
Kéne egy kis segítség!
Véletlenül reseteltem a hálózati beállításokat a windows-ban, és azóta nem tudom elérni a NAS-t. A NAS lokális hálón van, közvetlenül a PC-vel összekötve kábelen a második LAN porton (az első az internetre van kapcsolva). Dedikált statikus IP címe van, amit viszont hiába állítok be a windows-ban, akkor sem találja meg semmi. Sajnos a subnet mask értékét nem írtam fel anno, így azt nem tudom (végig próbáltam a szokásos 255.255.255.0; 255.255.0.0; 255.255.255.255 és 255.0.0.0 verziókat, de semmi).
A QNAP QFinder se találja meg a NAS-t, viszont érdekes módon, ha lefuttatok egy diagnosztikát az adott LAN porton a windows-ból, akkor -bár kiírja hogy nem sikerült javítani a problémát-, a QFinder megtalálja a NAS-t és listázza látható eszközként, de kapcsolódni akkor sem tudok hozzá és egy refresh-t nyomva már ismét nem találja meg.Szóval a kérdés az, hogyan lehetne megtalálni és csatlakozni a NAS-hoz, vagy mit lehetne tenni, mivel próbálkozzak?
-
DeFranco
nagyúr
válasz
jerry311 #69983 üzenetére
TP link, monitor alá kivezetve, antennás modell, típusát nem tudom de jó pár éves már. Annak nem látom értelmét hogy ~5 méter kábelt a szekrény mögött sarkosan valahogy elvezetve elvigyem az ajtóig, igazából ha működik, akkor jó, de sokszor bizonytalan, elmegy a net, stb.
Az kérdés, hogy ez lakáson belüli, vagy szolgáltatói hiba, wifit érinti-e vagy sem, vidéki szutyok szolgáltató 0 QM-el, de ennél a wifis bohóckodásnál egyel jobb megoldást keresnék. Betehetnék oda is egy routert, de őszintén szólva Édesanyám hálószobájába azért az ágyától 1 méterre nem tennék ilyen eszközt, ha nem muszáj.
A net szerintem papíron sincs 20 mbit-nél vastagabb... de hogy 100 nincs azt biztos.
-
jerry311
nagyúr
válasz
DeFranco #69980 üzenetére
Milyen USB Wi-Fi volt az? Olcso vagy valami komolyabb? Nalam egy Netgear AC1200 (A6210) egesz szepen teljesit, igaz nem panelben. HOsszabb USB kabellel lehet barhova tenni. A kihajthato reszben vannak az antennai, nem a nyomtatott aramkoron.
Powerline is jo lehet, de mint az sokszor ki van emelve ebben a topicban is: netrol rendelni, hogy 14 napon belul vissza lehessen kluldeni, ha nem hozza az elvart sebesseget.
-
Reggie0
félisten
-
DeFranco
nagyúr
Sziasztok,
Adott egy lakás (panel, 50m2, másfél szoba a lakás két átellenes sarkában) ahol az egyik szobában van fixen az internet modem, a másik szobában pedig a PC aminek a netet kell biztosítani. Természetesen a két eszköz a lakás két legtávolabbi pontján van.
Kábel nincs áthúzva a két lakás között, erre nincs is mód, csak komolyabb falfúrással és falon kívüli csatornázással. Próbáltuk az ablakok mentén kívülről átvezetni a LAN kábelt, de nem igazán működik a megoldás megfelelően (fél nap szenvedés után kiderült, hogy valahol szakadás lehet a kábelben, mert mire összekendácsoltunk mindent megszűnt a kapcsolat). Wifi routerrel és usb stick vevővel próbálkozunk, de inkább instabil a kapcsolat, mint stabil, köztes jelismétlőt nem tudunk elhelyezni mert nincs konnektor a közlekedő helyiségekben.
Szembejött most velem a powerline mint opció, erről csak régi ismereteim vannak, akkor még nem volt ez sem megbízható sem igazán jó, viszont lehet, hogy most már megfelelő is lehet a technika, ezzel kapcsolatban szeretnék kérdezni.
A lakásban a vezetékek fel lettek újítva, természetesen két külön körön van a két szoba, de egy kismegszakítótáblán. Mire lehet számítani egy ilyen eszköz(pár) használata esetén? Mennyire használhatóak ezek, mik a hátrányai, mik a limitációi a gyakorlatban? A cél böngészés, youtube, gigabit nincs, vidéki szolgáltató lévén nem is lesz, örülünk, ha havonta csak 2 nap nincs net. Ha ez a megoldás megfelelő, akkor milyen eszközben érdemes gondolkodni? Nagy igények nincsenek, tudjon átvinni stabilan netet a lakáson keresztül, egyéb funkciókkal nem tervezünk. Szeretnénk lehetőség szerint gazdaságosan megúszni a feladatot, nagymamagépet fog ellátni nettel.
-
csaszi75
senior tag
Állítsd át a rendszered PLEX-re..
https://www.plex.tv/media-server-downloads/?cat=computer&plat=windows#plex-media-server
Mobilra meg egy androidos/IOS-es klienst.. -
Vasti74
senior tag
válasz
Reggie0 #69974 üzenetére
Én ilyenről még nem hallottam... Tudsz róla valami linket - infót küldeni? Nem kötekedés, esküszöm!!! Csak, bár már rég nem dolgozok a szakmámban, azért néha még megcsillan az érdeklődés bennem ;-)
Ugyanis láttam már sok-sok gyári kábelt, azokban biztosan nem volt ilyen (eleve egy átlagos teszter egy ilyen RC tagon keresztül tuti hibásnak mutatná az árnyékolást).
Láttam már sok-sok kábelt, ahogy más valakik szerelik össze, ők sem tettek bele ilyet.
Azt már nem is mondom, hogy én is legyártottam komoly mennyiségű kábelt életemben, de még én sem tettem bele - mert nem is hallottam róla ;-) -
Reggie0
félisten
válasz
Vasti74 #69970 üzenetére
Pl. pont emiatt az ethernet csatiknal(meg USB-nel is), Egy parhuzamosan kotott RC tagon (jellemzoen 1kOhm es 1nF 1kV...2kV) keresztul szokas bekotni a foldelesbe az rj45 csati(vagy usb) arnyekolasat. Igy nagyfreki szempontjabol ossze van kotve, de nagyon alacsony frekin es DC-n 1kOhm van koztuk, igy a kis potencialkulonsegbol adodo kiegyenlitoaramok nem lesznek nagyok.
-
válasz
Vasti74 #69970 üzenetére
Természetesen minden azonos földre (potenciálra) kapcsolódik. Ezért is írtam le, hogy amint én valaha tanultam, a lényeg az, hogy az összekapcsolódás kerüljön minél messzebbre, ne egy fémes kapcsolat legyen pár centire, hanem magán a "földön" keresztül, relatíve messze, tehát egy kicsivel nagyobb közbenső ellenállással történjen meg a kapcsolat.
A switchnek utána nézek, jelenleg van köztünk pár száz kilométer. De talán D-Link, 24 vagy tán 48 (?) portos.
MaCS
Szerk: Megtaláltam, mégis itthon van. És csak hogy tökön lőjemmagam, rámértem. És tényleg össze van kötve a ground szem, a ház és a táp középső érintkezője.
Kezdem nem érteni.Közben meg ilyeneket találok: "Don’t tie your data circuit ground to your home or network equipment ground."
-
Vasti74
senior tag
válasz
MaCS_70 #69968 üzenetére
Mi a switch típusa? Meglesném, mert nem láttam még ilyet :-)
Rohadt sok switch-et láttam már szekrényekben ügyfeleknél hátulról, de mindegyiken simán a fém házon volt a csavar... Azon a fém házon, amire az elektromos hálózat földje van kötve belül egy másik csavarral ;-)
Egyébként pont amiatt, amit leírtam eddig piszok kíváncsi lennék, hogy hogyan különítik el egymástól a gyakorlatban azt, amit nem igazán lehet?!
OK, a szekrényekbe árnyékolt ethernet fali kábelek mennem már piszok régóta. Ott a patch panelen az árnyékolásuk galvanikusan kapcsolódik a panel "vázához", az meg zöld-sárga kábellel - valamilyen földeléshez, legyen akkor a számítógépes hálózat külön védőföldelése.
Ez addig szép és jó, amíg - mint általában lenni szokott valamiért - a patch panel és a switch, illetve a fali aljzat és a PC között árnyékolatlan patch kábel van: de amint elkezdesz árnyékolt patch kábeleket használni, tuti összekötöd minimum a másodikkal ;-) az ethernet hálózat földelését - árnyékolását az elektromos hálózat földelésével.Vagy legalábbis én nehezen tudom elképzelni, hogy hogyan kerülhető ez el... ;-)
Egyébként a független földelést már csak azért nem értem, mert ha azok (elektromos és számítógépes hálózat földelése) nem azonosak, és nincsenek azonos potenciálon, akkor a - szerintem - kb. elkerülhetetlen találkozásukkor a potenciálkülönbségük miatt nem igazán kívánatos áram fog folyni rajtuk, közöttük. Főleg manapság jó ez, az életvédelmi relék elterjedésekor... Szerintem egy akármi árnyékolt ethernetre dugása már nyomná is le a védelmet :-)
-
válasz
Vasti74 #69960 üzenetére
Az én switchemen van egy "ground" szem kívül, amelyik galvanikusan független a fém háztól, és ezt kell a független földeléshez csatlakoztatni. Ha eleve össze lennének kötve, akkor miért vezetnék ki egy csavaros szemmel?
Egyébként röviden beszéltem a régi ismerőssel, aki ezt tanítja+felülvizsgálja+szakérti. Annyit mondott, hogy az ökölszabály az, hogy a hálókábelek árnyékolása és az eszközök, beleértve a hálózati eszközöket is (amelyekbe az árnyékolt hálókábel befut) védőföldje az elektromos hálózaton belül nem találkozhat, külön földelési pontot kell nekik kialakítani.
MaCS
-
windlord
őstag
válasz
MaCS_70 #69956 üzenetére
Erre egzakt villamos szabvany vonatkozik, hogy hogyan kell eph csomopontot kialakitani. Milyen nagy kiterjedesu femtargyat (korlat…), illetve villamos fogyasztot (huto, rack…) szukseges vedeni.
A konnektor foldjerol nem parhuzamositunk eph -t. Eph eseten nagyobb is a keresztmetszet, mint egy konnektor aramkor zoldsargaja.Mondjuk velemenyem szerint a halokartyanak nem huznek eph -t, siman befoldelnem en is.
Szondat csak nem vernek le neki a szoba sarkabaitt inkabb arnyekolas megy, mint komoly eletvedelem.
-
Vasti74
senior tag
-
Vasti74
senior tag
válasz
MaCS_70 #69956 üzenetére
Ebben az az érdekes, hogy egy hagyományos asztali gépnél a konnektorból jövő védőföld rá van csavarozva a tápegység fém burkolatára. (egy rendes rack-be szerelhető fém switch ugyanilyen, vagyis ott a hálózati aljzat földelését csavarozzák közvetlenül a burkolatra belül) ) A tápegység 3-4 csavarral hozzá van csavarozva a fém számítógépházhoz. A hálózati kártya fém hátlapja meg minimum hozzáér a házhoz, de ezen kívül ha jól tudom az alaplap rögzítőcsavarjai is összehoznak - összekötnek ott valamit. Ehhez meg (az ethernet kártya csatlakozójának fém, földelő része, rugós érintkező nyelvvel) hozzáér az ethernet kábel árnyékolása...
Szóval elég nehéz lenne elkülöníteni az elektromos hálózat földelését a kábel árnyékolásától! :-)
Persze mindig van az elmélet, meg a gyakorlat ;-) -
Doky586
félisten
válasz
Reggie0 #69957 üzenetére
Túl sok a macera ezzel az árnyékolással.
Sőt életvédelmi szempontból még rosszabb is. Sokkal.
Árnyékolás nélkül a 230V megáll a csatlakozók mögötti leválasztótrafón. (2 erenként 1 trafó van minden utp vezetéken) Árnyékolásnál tovább megy a készülékházra is (ha fémből van) sőt akár tovább is terjedhet. -
ReSeTer
senior tag
Ok köszönöm, akkor marad az árnyékolás nélküli kábel műanyag gégecsőbe húzva.
-
Reggie0
félisten
válasz
MaCS_70 #69956 üzenetére
Ez akkor van ugy, ha eletvedelmi szempontbol tervezed, de ez a foldeles jelatvitelhez kell. Ott pedig sokkal fontosabb az, hogy a jelfeldolgozo reszegysegtol merve milyen impedanciaju csomopontba kotod es az mennyire csillapitja a zajt. Ezert kell lehetoleg a vegponti csatlakozashoz, vagy eszkozhoz kozel kotni es nem az EPH-ba vagy lakaselosztoba, mert azzal kb. semmire sem mesz, csak egy egy ponton foldelt antennat keszitesz.
A jelatviteli foldeles, nem potencialkiegyenlito foldeles, es legfokeppen nem eletvedelmi foldeles! Ezt sose felejtsuk el. Sokkal inkabb arnyekolas.
-
válasz
Reggie0 #69953 üzenetére
A kérdés az, hogy ha feszültség jelentkezik az adott szálon, akkor a generált áram hová is menjen. Erre van ügye a földelés (amint widlord helyesen írta, az EPH kialakítása, de nálam az már csak föld). A lényeg ugye az, hogy egy minden másnál kisebb ellenállású, mindent elnyelni, elvezetni tudó vezetőnk legyen.
Erre a szabályosan kialakított elektromos hálózat földvezetője elvben tökéletesen alkalmas is lehet, és elvben ha ott lenne gond, akkor az onnan elvezetendő áram is a földbe, nem pedig a nagyobb ellenállású többi, földelt eszköz felé szeretne távozni.
Elvben.
A főszabály mégis az, hogy a hálókábel árnyékolását a villamos hálózattól független ponton kell egyenpotenciálra hozni (nálam: földelni). Tán mér arra is van szabály, hogy mennyire kell elkülönülniük.
Az, hogy ezt tanultam, tudom, hogy pont nem számít, mivel az egyetemen sajnos több hülyeséget is oktattak már.
De volt szerencsém konkrét ügyben konkrét eljárásban részt vennem, ahol felülvizsgáló majd szakértő is megállapította, hogy az nem szabályos, ha az adott hálózati eszköz földelési pontját (ami akár a rackszekrényen keresztül is történhet) az adott eszköz elektromos csatlakozójának a földvezetőjéhez csatlakoztatják.
Az érintett ojjektum tulajdonosa feltette a nagy kérdést, hogy akkor neki egyetlen Ethernet-kábel miatt akkor egy önálló vezetéket kellene-e kiépítenie a harmadik emeleti műszaki helyiségből a talajig. A válasz az volt, hogy elvben igen, és ezt így is szokták (legalábbis új kivitelezések, felújítások esetén), de gyakorlatilag sokkal egyszerűbb, ha kb. 20 méter STP kábelt UTP-re cserél, mivel ez égvilágon semmi értelme ott az árnyékolásnak.
MaCS
-
válasz
ReSeTer #69946 üzenetére
Az árnyékolást le kell földelni az egyik végén. És nem az elektromos hálózat földjéhez, hanem külön földelési pontot kell neki. Erre fel vagy készülve?
Értelme az árnyékolt kábelnek pedig csak nagyon szélsőséges esetekben van. Amint Vasti írta, csak nagyon nagy induktív hatás esetén, ami alapvetően ipari környezetben szokott előfordulni.
Egyébként meg az 50 Hz-es elektromos frekvencia nemigen zavarja az Ethernet 100 MHz-es nagyságrendű működési tartományát.
MaCS
-
Vasti74
senior tag
válasz
Gyurka6 #69948 üzenetére
Nem voltam soha villanyszerelő, és úgy 12 éve már informatikus sem...
De amíg az voltam, és villanyszerelőkkel (mindig ugyanazzal a céggel) építtettük ki a hálózatokat (sokszor komplett irodaépület modernizálások voltak, új elektromos és számítógépes hálózattal, azokban a szuper kábelcsatornákban, amikre az aljzatok is felszerelhetők) ők mindig osztott csatornát használtak, a hálózati feszültség és a számítógépes hálózat elkülönítve futott.
Utólagos barkácsolásoknál sem húzták egymás mellett, kültéren meg, ha acélsodronyra kihúzott elektromos kábel mellé kellett még feltenni az ethernet-et, akkor azt csőbe tették.
Azt mondták, amíg nincs baj, addig nincs baj, de inkább nem kockáztatják meg, hogy legyen (érintésvédelmi dolgokra gondolok) -
Vasti74
senior tag
válasz
ReSeTer #69946 üzenetére
Szerintem egyszerűen azért, mert a távolabb lévő eszközök között valószínűbb a "potenciálkülönbség". És míg alapjában véve az ethernet port egy galvanikusan leválasztott valami (trafók fogadják a drótokat mindkét oldalon) , az árnyékolással mégis létrehozol egy galvanikus kapcsolatot az eszközök között: aztán az ebből a potenciálkülönbségből adódó áram az ethernet kábel árnyékolásán keresztül fog folyni, ami nem túl egészséges.
(megoldás lehet, ha az árnyékolt kábel árnyékolását csak az egyik oldalon kötöd be)Egyébként szerintem a villanyvezetékek mellett vezetett ethernet kábel is csak szélsőséges esetekben jelent problémát (már attól eltekintve persze, hogy villanyászatilag nem szabályos ;-) , mert villanyvezeték által indukált elektromágneses mező nagysága a vezetőben folyó áram nagyságától függ. Az meg nem túl sok (ipari berendezésekhez mérten, mert olyan környezetben már tényleg okozhat problémát a dolog) , 100mA nagyságrendű áramok folynak maximum - kivéve pl. az olyan háztartási gépeket, mint mosógép, mosogatógép, elektromos sütő és főzőlap, stb.
Ja, a bármilyen egyszerű UTP kábelek is meglepően jól bírják az időjárást :-) Sulis rendszergazda voltam még jó régen, kb. pont a koax ethernetről sodort érpáros ethernetre átállás idején ;-) Nem is tudom: tizenévig működtek gond nélkül a kezdetekkor elektromos légkábelek mellé simán felkötött kábelek az épületek között. Már tizenéve elhagytam a szakmát, de szerintem még mindig azok a kábelek vannak ott...
-
válasz
ReSeTer #69941 üzenetére
Nem kell árnyékolt vezeték, sőt, ellenjavallt!
Nálam vagy 15 évig ment egy 230 voltra akasztott sima beltéri UTP-kábel, úgy 50 méteres távon., napsütésnek, csapadéknak kitéve. Teljesen használható volt, amikor leszereltem. Nem mállott szét, csak krétásodott, de nem vészesen.
Jelenleg úgy 100 méteren fut a sima Cat5e UTP egy védőcsőben a 230 volttal. Megvan a gigabit, gyakorlatilag csomageldobás nélkül.
MaCS
-
zolnagy
őstag
válasz
MasterMark #69943 üzenetére
Köszi!
Közben megoldódott, lásd [link]De amit megosztottál, még részletesebben le van írva. Lehet valakinek még hasznos lesz
-
MasterMark
titán
-
csaszi75
senior tag
-
ReSeTer
senior tag
Helló!
25 méterre lévő épülethez szeretnék vezetni internetet. Egy 10 méteres szakaszon egy dróthoz kötözve vezetném a levegőben, de azon a dróton már van egy 4 mm-es áramvezeték.
Elég ha egy árnyékolt kábelt veszek? Vagy valami távtartó létezik, hogy ne zavarjon be a kapcsolatba az áram?
-
kutga
félisten
-
zolnagy
őstag
Sikerült! Ez kellett hozzá: [link]
Az első fele a gpedit alatt a vendég felhasználok engedélyezése, amit linkeltem az előzőben. Aztán a felhasználó hozzáadása a WD dashboard alatt. És ezzel a felhasználóval működött a meghajtóként hozzáadás.És igen, ahogy mondtad, ez nyilván más lett, mint ssh alatt a bejelentkezés
-
kormi0312
senior tag
A fő router lan portjabol dugtam az al router wan portjaba.
-
kormi0312
senior tag
válasz
csaszi75 #69933 üzenetére
Az al router biztosít vpn kapcsolatot 2 kliens részére ezért kell hogy az is router üzemmódban működjön. A többi rá csatlakozott kliens nem kap vpn kapcsolatot, azok "sima" elérést használnak. Egyébként én is gondoltam hogy access point legyen az al router is, de akkor nem tudja a vpn-t biztosítani.
-
kutga
félisten
válasz
kormi0312 #69931 üzenetére
Hogy kötötted össze a kettőt, lan-lan vagy lan-wanon keresztül? Nemrég csináltam valami ilyesmit openwrt alatt, az alrouter WAN interfészt kötöttem össze a fő routerrel, dhcp kliens módban (de statikus címet is adhattam volna), a fő router 1.1, az alrouter 1.3 tartományban, így látták egymást az eszközök.
-
csaszi75
senior tag
válasz
kormi0312 #69931 üzenetére
Minek ez a sok felesleges NAT-olás??
Csakis a FŐ routered legyen beállítva a DHCP (csakis az osszon IP címeket) az összes többi router pedig legyen AP (Access Point) módban... (Ez router gyártóként változhat..)
Ilyenkor a routereid elérésével lehet a gond, mivel az IP címeik nem biztos, hogy elérhetőek lesznek..
Ezért érdemes az alrouterteknek a FŐ router IP tartományából IP címeket adni..
[B opció: (nem javaslom) Minden alrouternek a 192.168.0.1-et adod meg GW-ént..] -
kutga
félisten
válasz
zolnagy #69929 üzenetére
Az ssh jelszó és a samba felhasználó jelszava is ugyanaz? Én Debian alól futtatok otthon samba szervert, a samba felhasználó és a rendes felhasználóm jelszava nem ugyanaz, ha jól értem az a problémája, hogy a nem hitelesített kapcsolatot nem engedi. Mondjuk amit írtak, az smb1 sem valami friss, nálam asszem smb4 van, nem tudod a nason frissíteni a sambát és a felhasználókat?
-
kormi0312
senior tag
Sziasztok,
Szeretnék útbaigazítást kérni.
Van egy 192.168.0.1 főrouter - azon egy synology nas 192.168.0.110 fix IP-vel.
Van erre a főrouterre egy al-router kötve 192.168.8.1 hálózattal. (átjáró ugye a 192.168.0.1) A fő routerben az al-router címe: 192.168.0.232.
Azt szeretném kérdezni, hogy mit kell beallitani ahhoz, hogy a 192.168.8.1 hálózaton lévő kliensek el tudják elerni a NAS-t?köszi szépen előre is
-
zolnagy
őstag
Sziasztok!
Feltettem a Win11-t és csatolni szerettem volna az otthoni hálozaton a WD Mycloud nasom \Public könyvtárát egy meghajtóként a fájlkezelő alatt. Nos nem sikerült, mertA munkahely vagy az intézmény biztonsági szabályzatai nem engedélyezik a megosztott mappák hitelesítetlen vendégként való használatát.
Próbáltam ezt: [link] nem oldotta meg
Aztán ezt: [link] ez se lett jó, de itt más lett a hibaüzenet:
Szóval tanácstalan vagyok.
A felhasználónév és jelszó jó, mert putty alatt ssh-n tudok csatlakozni a szerverre és be is tudok ezzel ott jelentkezni. (illetve win 10-n ugyanezt használtam, ott működött, nem is kellett vele foglalkozni, mert hálózati meghajtóként láttam) -
Essejó
veterán
válasz
Balázs Z. #69924 üzenetére
Lejárt a szerkesztési időm.
Azt tudd meg, hogy mennyibe fájna ha a Non Sop WiFi szolgáltatást is kéred. Úgy tudom azt a Sagemcom f@st 3896-al adják. Az már AX-es Wifi 6-os HGW, és jár hozzá egy dongle ami a HGW USB pontjába van dugva. Ha valamiért megszakad a vezetékes internet szolgáltatás, akkor a HGW automatice átkapcsol a dongle-ra, és a benne levő 4G Mobil Simen keresztül van korlátlan Mobil Neted, amíg vissza nem jön a vezetékes neted. link
-
Essejó
veterán
válasz
Balázs Z. #69922 üzenetére
Mondjuk Koax net és nincs iptv, akkor a szolgáltatótól kérheted, hogy kapcsoljanak Bridge módba. Akkor a HGW csak Modem, úgy tudsz saját Routert használni. Egyéb esetben csak DMZ-be tudnád te nni a sajátot.
A csillapítóról csak annyit, hogy ahol a Telekom behozza a kültéri (lég vagy földkábelt)és összeköti a beltéri kábellel, ők a kötéshez szokták rakni a csillapítót ha szükséges. -
Balázs Z.
tag
Na, chaten megkérdeztem a modemcserét, ez lett a konklúzió:
Egyeztettem a szakértői területünkkel a jelenlegi modemeddel kapcsolatban. Sajnos, nem tudják lecserélni. A jelenegi szabályok alapján nem lehetséges, azt mondta a kolléga, hogy a csere akkor lehetséges, ha Vanda vagy valamelyik értékesítő kolléga felkeres, mert a kiadott lista alapaján szükséges lenne a csere. Sajnálom!Hm. Érdekes. Azt hittem, a Telekom "jobb" cég ilyen szempontból mint a Vodafone, ott simán cserélték a modemet pár éve, mikor kértem...
-
Balázs Z.
tag
válasz
Essejó #69920 üzenetére
Nem választottam, örököltük a házzal együtt
Majd meglátom, hogy működik, ha nem szimpatikus, Telekomnál lehet cseréltetni vajon? Ha nem, előbb-utóbb veszek mellé "rendes" routert.
@kutga: 1000Mbites net van itt, ennél nagyobb nem is lehet, máshol meg a leggyengébb mellé adják...?
-
Lewzke
őstag
válasz
Balázs Z. #69915 üzenetére
Az csillapító ellenállás, akkor használják, ha a beérkező jel túl nagy a modemhez vagy a TV-hez. Megmondani mikor kell és mikor nem, műszerek nélkül nehezebb. De ha leveszed és rosszabb vagy nincs kapcsolat-TV jel, akkor valószínű kell. (nézd meg vele és nélküle)
A hibaarány is egy útmutató ehhez. Digitális TV-ben van bithiba mutató pl. Egyértelműen az a cél, hogy a TV vétele 100% legyen és 0% bithiba.
-
Balázs Z.
tag
Sziasztok! Költözés közepén vagyok, a régi lakásban Vodafone net volt, az újban Telekom, mindkettő 1000 Mbit. A régi lakásban használtam egy hosszabbító kábelt a modemhez, erre most is szükség lenne, de van rajta egy ilyen "6 dB" feliratú izé (gondolom csillapító...? Vagy ilyesmi), ezt hagyjam rajta vagy szedjem le? Mire szolgál ez?
-
Multibit
nagyúr
válasz
AndrewTdi #69912 üzenetére
Jól értem? Adott nálad egy Asrock B760M Steel Legend alapú PC, amin wifi-vel megvan a gigabites letöltés, vezetékkel viszont "csak" 500Mbps sebességgel töltesz le?
Ahhoz, hogy kiderítsd szoftveres, vagy hardveres probléma áll fenn nálad, érdemes lenne a klasszikus live linux módszerrel tesztelni a vasat. -
AndrewTdi
addikt
Sziasztok!
Adott itthon egy Voda 500-as net, a voda saját routerja illetve egy Asus router. A voda router csak modenként üzemel.
Adott egy Asrock lap 2,5Gbvit-es LANnal, Cat6on van összekötve a routerrel a pc.
Kb 1 évig teljesen jól működött minden, de 1 hónapja az istennek nem tudok LANon elérni 500Mbit letöltési sebességet, wifin viszont igen (akár telefonon is). A Max amit elérek kábelen az kb 300Mbit. nem napszak függő. Már frissítettem LAN drivert, mindent újraindítottam. Az asus router Gigabites sebességet ír a csatalkozónál, a windows is.
Hol lehet a hiba? (SSD-iom vannak, szóval simán kellene bírnia a sebességet is). -
Vasti74
senior tag
válasz
Merula Alba #69895 üzenetére
Helló!
Nem lehet, hogy az a toldó nem ethernet, hanem "csak" RJ45 toldó, ami pl. dsl-hez passzol? Mert azokban sokszor nem OK a bekötés az ethernet-hez.
Milyen hosszú a kábel? Nem léptétek túl a 100m-es távolságot?
Milyen teszterrel néztétek? Mért is valamit, vagy csak olyannal, ami csak az érpárok sorrendjét mutatja?Több kérdésem nincs ;-)
De ha jól értem, akkor van a szolgáltató eszköze, ami gondolom eleve egy router. Annak egy LAN portján lóg a két darabból álló ethernet kábel, és az megy az MR200 - melyik portjára?
Ha odaviszed az MR200-at a szolgáltató eszköze mellé, és egy darab kész és jó kábellel rádugod ugyanoda, mint a hosszúval ;-) , akkor működik?
Mert először azt kellene kitalálni, hogy a kábel a rossz, vagy a beállítás?
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung 32" M8 4k Smart Monitor!32"/4k/VA/Smart Remote/DEX /Airplay/Type-C/Slimfit Kamera/Beszámítá
- VW/ Skoda fejegység Android 13, 6/64gb eladó
- Lenovo Loq Gaming 15IRX9
- Dell Precision M4700- I7 4. generációs - 16Gb - Nvidia Quadro
- Panasonic Toughbook CF-MX4-1 12.5" Érintős- - Akár 8-10 órás akkuval
- Bomba ár! Dell Latitude 7320 - i5-11GEN I 8GB I 512SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Xbox Ultimate előfizetések
- Telefon felvásárlás!! Apple iPhone 16, Apple iPhone 16e, Apple iPhone 16 Plus, Apple iPhone 16 Pro
- Bomba ár! HP EliteBook X360 830 G8 - i7-1185G7 I 16GB I 512SSD I 13,3" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- Bomba ár! Dell Latitude 5400 - i5-8GEN I 16GB I 512SSD I 14" HD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest