Hirdetés
- Dedikált NPU-t tervezne az AMD?
- És akkor egy fejlesztőstúdió rájött, hogy vissza is élhetne a felskálázással
- Száguld a Meta és a Microsoft, 500 milliárd dollárral lőttek ki az AI-részvények
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Kínai kézbe kerül a MediaMarkt áruházak tulajdonosa
- Bővíti a Strix Halo kódnevű dizájn képességeit az AMD
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- Mini PC
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Abit is7-e-re passzív nb hűtőt de milyet?
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- SSD kibeszélő
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Reggie0
félisten
válasz
inf3rno #60197 üzenetére
Amugy ebben nincs semmi extra. En is tudok jopar ilyen 20 eve elegedett ugyfeles 30-40 vagy nagyobb gepparkot apolo embert es eleg nagy a szoras koztuk is. Van amelyiknel 3 mondat utan kiderul, hogy a felet se erti, csak csinalja es mivel nem kernek sokat az ugyfelek igy mindig meg tudja ugrani valahogy. A masik meg penge.
Amugy ez az autoszerelotol kezdve a fodraszig igy megy mindenhol, csak szeretunk racsodalkozni.
Az, hogy mennyi ideje csinalja valaki semmit sem jelent a tudast illetoen, csak a kitartasrol mond valamit -
inf3rno
nagyúr
válasz
Dzsekó #60196 üzenetére
Szerintem minden problémára több lehetséges megoldás van többféle áron, többféle kivitelezési idővel, eltérő előnyökkel, hátrányokkal, meghibásodási esélyekkel, stb. Az ügyfél dönti el, hogy melyiket választja általában a teljes kép ismerete nélkül sokszor csak ár és idő alapján. Teljesen felesleges ezen vitázni.
-
Dzsekó
addikt
Szerintem mindkettőtöknek igaza van. Olcsó János ügyfélnek nem fogsz tudni Seamless Mesh rendszert tervezni. És Magyarországon sajnos a sok kis cégnek nincs erre rakat pénze.
Legjobban akkor örülnek, amikor fiókban heverő routerből összehozom működőre a cuccost, mert nem kell rá költeniük. A legtöbben csak azt nézik, hogy működjön, fingjuk sincs, hogy mi az a mesh meg seamless, stb. Ha meg elkezdem magyarázni, akkor sokszor félbeszakítanak, hogy nem érdekli, úgysem érti, csak működjön. Olcsón is össze lehet hozni működőre és nem működőre is. Sokszor raktam rendbe hálózatot meglévő anyagokból, mert előtte rosszul volt beállítva, ezért nem ment. És azóta sem voltam ezzel kapcsolatban ezeken a helyeken, illetve ha voltam, akkor azért, mert más gonddal kapcsolatban hívtak, mert az előzőt is jól megoldottam. Nyilván nem hívtak volna, ha elégedetlenek. Illetve, ha vidéken vagy, akkor mindenféle sufni tuningot be kell vetni, hogy STABILAN működőre rakjam össze, mert nem jó visszaautózni sehova. És a nincs az nagy úr, úgyhogy azzal kell dolgozni, ami van. Plusz még ehhez jön, hogy vidék azért le van maradva, ott még sok helyen azt sem tudják mi az a router (nem akarok senkit megsérteni, de több helyen találkoztam ilyennel, csak a tényeket írom le)Aztán van a másik oldal, a nagy cégek, ahol nem a fiókból húzzák elő a fehér TP-Linket, hanem mindenről árajánlat kell, terveztetni kell, ott még a WC takarítást is tervezik...
Emiatt van, hogy fél év, mire a kivitelezés végbemegy.
Végszóként mindkettőtöknek igaza van, csak más az ügyfélkörötök. Nekem van/volt mindkettő, de tény, hogy a picik vannak túlnyomó többségben. -
Vasti74
senior tag
válasz
snyper990 #60194 üzenetére
Most az van, hogy te feltételezel ezt-azt azzal kapcsolatban, hogy én és a kollégáim mit hogyan csináltunk nem kevés ideig, és hogy miért voltak elégedettek velünk az ügyfelek. Meg hogy nem is voltak elégedettek, csak nem tudták, hogy nem azok ;-) És azért mentem ki pl. egy 30-40 PC-t, meg a körítést használó céghez rendszeresen, mert amikor legutóbb ott jártam, trehány munkát végeztem, stb ;-)
OK: valószínűleg tényleg így van :-)
Azért nem semmi, hogy 20 éven keresztül sem hagyott el a szerencsém, és az ügyfelek nem jöttek rá, hogy tulajdonképpen csak egy kókler vagyok, aki jól el tudja adni magát ;-)
-
snyper990
őstag
válasz
Vasti74 #60193 üzenetére
Rendben, gyorsan megcsinálod a melót. Aztán mehetsz vissza hetente, mert az ügyfél hívogat, hogy valami nem megy (így könnyen összejönnek 10-12 órás munkanapok). Ez is előfordulhat attól függetlenül, hogy ehhez a hozzáálláshoz nálad szerencse is társult. Meg az is segít, hogy elég bolondbiztosra tervezi a sok Agyaló Kft a termékeit ;-)
Visszamégy 3-4x egy helyre ezt-azt helyrehozni, és már ott vagy, hogy összességében olcsóbb lett volna egy átgondolt megoldás, még ha várni is kellett volna rá egy kicsit. Ezt is le lehetne nyomni az ügyfél torkán. A kivitelezők felelőssége is benne van az itthon kialakult mentalitásban.
Amikor ott vagy, valószínűleg pont nem fogja produkálni a hibát. A „megkeresem az okát”-ról ennyit. Bár neked biztos szerencséd lenne ebben is.
Persze, hogy téged fog legközelebb hívni az ügyfél, hiszen te csináltad meg a hálózatát (meg írogat különböző fórumokra, hogy szar a szolgáltató). A kérdés az, hogy hívna-e akkor is, ha egy hosszú távra tervezett, jól működő, stabil rendszert kapott volna? Előfordulhat, hogy nem lett volna szükség a törzsügyfélkör részéről, hogy kövessenek munkahelyváltásokon át, ha eleve ilyen hálózatot kaptak volna, nem? Kontrollcsoport híján nehéz megmondani.
Az meg miért vigasztalna, ha nem az ügyfél bukik a rossz megoldáson, hanem én?
(Persze lenyomom majd egy másik ügyfél torkán, rögtön van egy újabb - zsugori, rövidlátó - törzsügyfelem, aki hajlandó újra és újra, mindent egybevéve hosszútávon drágább megoldásokért pénzt kiadni ahelyett, hogy egyszer megcsináltatná jól. Nem állítom, hogy te ezt csináltad, nem tudhatom. De sok ilyen „szaki” van, nagy rutinnal. Bár igazából felettük sem lehet ítélkezni, ők csak kihasználnak egy egyértelműen jelen lévő piaci rést, még ha bizonyos szinten ők is tehetnek róla, hogy ez a piaci rés egyáltalán létezik.)
Összefoglalva úgy néz ki, egyrészt szerencséd volt, amíg ezzel foglalkoztál, másrészt jól megtervezett termékeket tudtál használni. Ezek alapján azt hiszed, hogy a rutin mindenhova elég. Nem kétlem, hogy legtöbb esetben elég, ha működőképes megoldás kell. Csak a működőképes és a jól működő megoldás között sokszor elég nagy a különbség.
De igazából fölösleges egymást győzködnünk, egyszerűen nem értünk egyet, és kész. Nem vagyunk egyformák -
Vasti74
senior tag
válasz
snyper990 #60192 üzenetére
Ha valami nem működött, megkerestem az okát. De ha működött, nem kellett keresnem ;-)
Nem tudom, dolgoztál-e kiszálló IT "mindenesként": én igen, 20 évet.
Mindenen el lehet agyalni szépen alaposan: de egy ilyen helyzetben amíg az agyaló agyalgat, én már kimentem, megcsináltam a melót, megírtam a számlát, megittam a kávét, ha megkínáltak ;-) , és úton vagyok a következő ügyfélhez. Ha mindenhol tudományos elemzéssel kezdenék, az nem lenne túl kifizetődő ;-)Dolgoztam olyan nagyobb cégnél is, ahol volt ember a tervezgetésre, volt ember arra, hogy az eredményt lenyomja az ügyfél torkán ;-) , és voltunk mi, akik mentek, és kivitelezték, amit más kitalált. De ezek nagy cégek, nagy ügyfelekkel!
Egy kis cégnél vagyok én a szervizes autóval, vannak az ügyfelek (meg a főnök) , akik hívogatnak, hogy menjek azonnal, meg a kőkemény élet napi 10-12 órában ;-)
Erre mondhatod, hogy gányolás: de ha én szállítok az ügyfélnek egy "gányolt", de működő megoldást 6.000 forintból pár órán belül, az Agyaló Kft. meg egy jól kigondoltan ;-) működő megoldást 65.000 forintból egy héten belül, akkor nem kérdés, hogy kit fog hívni az ügyfél legközelebb... Főleg, ha az ügyfél csak annyit lát, hogy mindkét megoldás működik. Nem működő rendszert meg nem hagyok ott, ami nem került felhasználásra stb., azt nem kell kifizetni (...nem autószerelő voltam ;-) , ennyi.
Ezt a működési módot a kb. két évtizednyi melóba beleszakadás, és évtizedes törzsügyfélkör (akik általában követtek, ha munkahelyet váltottam) szerintem igazolta ;-)
-
snyper990
őstag
válasz
Vasti74 #60190 üzenetére
Csak aztán ami működött X-szer, az egyszercsak nem fog az X+1-ik helyen. És nem érted, miért nem megy a gyakorlatban, amikor máshol meg ment, mert nem tudod, hogy rossz maga a felvetés is, mivel sosem gondoltad végig. És akkor ott vagy B terv nélkül, kidobott 3000 forinttal. És marad a hibakeresés vagy az újratervezés, mindkettő időigényesebb, mint elsőre úgy megcsinálni, hogy biztosan jó legyen.
Persze sokszor meg lehet oldani rutinból is, csak az csúnyán zsákutcába tudja vinni az embert olyan helyzetekben, ahol az kevésnek bizonyul, és általában pont akkor, amikor nagyon nem kéne -
CrazySouls
tag
Hali!
Asus routeren(RT-AX55) miért nem tudom beallitani a NordVPN-t?NordVPN oldalán dashboardbol megvan a felhasználónév + jelszó. Megvan az adott szerver konfigurációs fájla is. [kép]
A WAN DNS is be van állítva a NordVPN DNS-re. Automatikus csatlakozás kivéve.
Ha aktiválom a VPN-t akkor X a vége, nem megy. -
Vasti74
senior tag
válasz
snyper990 #60177 üzenetére
OK, elméletileg egyetértek ;-) De elmondom 20 év tapasztalatát informatikusként - igaz, 10 éve mást csinálok, azóta változhatott a helyzet.
Röviden és egyszerűen: az ügyfélnek kell valami, lehetőleg azonnal (de inkább tegnapra) , mert kitalálta, hogy nem tud tovább létezni anélkül a valami nélkül. És lehetőleg ingyen, vagy majdnem ingyen, de abban már a munkadíj is legyen benne, sürgősségi felárral együtt ;-)
Szinte mindig lehetőleg a meglévő, talán már kidobott eszközök felhasználásával (nem is annyira kis cégek is úgy szokták intézni, hogy van itt egy kidobott asztali gép, akkor ez most jó lesz levelező szervernek, tűzfalnak, proxy-nak, stb.)
Ilyenkor jön a rutin - tapasztalat ;-) mindenféle tudományos elemezgetés nélkül: pl., hogy ami már működik X helyen, az X+1 helyen is működni fog.
Ilyen egyszerű a gyakorlat: elméletben persze lehetne tervezni mindenkinek egy tökéletes, ideális, optimális stb. IT rendszert, csak általában idő, pénz és akarat nincs rá. A legtöbb magyar kisvállalkozó - akkoriban legalábbis - nem szeretett "feleslegesen" egy fillért sem kiadni, illetve hát nem is tudott...
Szóval ha két lehetőség van: lehet dobni egy külső antennát a routerre 3000 forintból még ma délelőtt, vagy lehet tervezni + kivitelezni egy szuper wifi rendszert 200.000 forintból, kb. két héten belül, akkor igazából csak egy lehetőség van.
És ha már egyszer működik, akkor az úgy is marad, amíg valami NAGYON nem indokolja a belepiszkálást. -
korcsi
veterán
válasz
MasterMark #60183 üzenetére
Csak az Openwrt-s megvalósítást ismerem, ott nincs szükség ilyenre, azonos mobility domain van beállítva mindegyik eszközön, és ennyi.
-
snyper990
őstag
válasz
MasterMark #60185 üzenetére
De ha azzal az AP-val megszakad a kapcsolat, akkor újracsatlakozni már az erősebb jelszintű AP-hoz fog, nem? Pont ezt akarja elérni a kérdező, hogy ne tartsa a kapcsolatot a kliens a rosszabb jelszintű AP-val ott, ahol már jobb lenne a kapcsolat a másik, közelebbi AP-val. Most is ugyanezt csinálja, csak manuálisan...
-
snyper990
őstag
válasz
Multibit #60182 üzenetére
Gondolom ezt nem nekem szántad. Egyetlen AP-m van, így az én hálózatom esetén eleve nincs értelme roamingról beszélni
Egyébként jól belőtt RSSI határértékekkel nem látom, mi akadálya lenne a viszonylag stabil roamingnak. Az, hogy ettől még nem lesz seamless roaming, az más kérdés. Még mindig jobb megoldás, mint kézzel ki-bekapcsolgatni a wifit a kliensen -
korcsi
veterán
válasz
Alex91 #60179 üzenetére
Nem kell hozzá Mesh, bár ahogy olvasom itt a hozzászólásokat elég trendi...
A mesh (IEEE 802.11s) lényege, hogy vezetékek nélkül wifi-vel van kialakítva a hálózat és ezek között a barangolás.Amit a kolléga keres az a wifi roaming 802.11r.
Hogy adott gyártó firmware-be hogy hívják ezt és rendelkezésre áll e, annak minden esetben utána kell nézni.
-
tuto558
aktív tag
Sziasztok!
A lakást 2 AP (emelet+földszint) fedi le wifi-vel. Elég sokszor van, hogy a telefon nem vált a 2 ap között, hiába vagyok már távolabb az egyiktől - ilyenkor csak akkor csatlakozik a közelebbi AP-hoz, ha kikapcsolom a wifit majd vissza. Van esetleg valami konfig amin módosítva automatikusan a legerősebb jelű AP-ra átcsalakozna a telefon? (Androidos készülék)
-
Vasti74
senior tag
Bevallom, nem közelítettem meg tudományosan a témát... Gyakorlatias vagyok, általában egy adott feladat megoldására zéróhoz közelítő időnk volt, és mivel minden ilyen helyzetben a legegyszerűbb megoldásnak ez tűnt, ezért így csináltam ;-)
Ha probléma lett volna, akkor valószínűleg megkerestem volna az okát, de mivel nem volt, ezért, ahogy mondani szokták: ami nem romlott el, azt nem kellett megjavítani ;-)
Általában nem kell túlgondolni a problémákat ("A tett halála az okoskodás") , durr bele bumm össze kell dobni a leggyorsabb és legolcsóbb megoldást, aztán HA!!! nem OK, akkor lehet finomítani rajta, de addig is - MŰKÖDIK :-) -
mezis
félisten
válasz
Hintalow #60150 üzenetére
Nem lehet nagy munka a WiFi routert áttenni az előszobába, akár egy próba erejéig. Minél magasabbra, és ne túl közel a falhoz.
A változást meg WiFi szkenner programmal ellenőrizd. -
And
veterán
válasz
Vasti74 #60173 üzenetére
Ez nem routerfüggő, hanem alapvető működési sajátosság. Én is WRT54GL-lel tapasztaltam először azt, amiről itt korábban írtam: [link]. Röviden annyi, hogy amit te normális működésnek feltételeztél, az nagyon nagy valószínűséggel annak volt köszönhető, hogy valójában nem volt szükség az antennák állandó és tényleges átkapcsolására a relatíve jó vételi szintek és az áthallás (a nem tökéletesen 'lekapcsolt' antennáról érkező elegendő jel) miatt.
Ha a térbeli szeparáció túlzottan nagy szintkülönbséget eredményez, ez a látszólag jó működés is eltűnik, mert a router állandóan kapcsolgatni kényszerül az antennák között. A router az egyes kliensekhez nem kapcsol egy belső táblázatot, hogy épp melyik antennával érhető el, hanem egyszerűen átkapcsol a másik aljzatra, ha rossz a jel / bithibaarány (és ha nem muszáj, mert a jel még értékelhető, akkor marad, ahol van). Mivel az eredeti cél a diversity-antennaátkapcsolás, amelynél az egyes antennák vételi szintje között néhány dB csupán a várható eltérés, ez nem jelent problémát, mert a 'lekapcsolt' antenna csillapítása ennél jelentősen nagyobb lesz.
És akkor még mindig nem volt szó a MIMO-ról és a többsávos üzemről. -
Vasti74
senior tag
Hát nem tudom... Mindenkinek van valamilyen tapasztalata ;-)
Gondolom, AP (router) függő is a dolog, de én nem egyszer használtam 2 antennás kütyüt saját + külső antennával úgy, hogy egy fal választotta el a két antennát, és mindig működött.
Volt pl. több iroda, ahol a fal másik oldalán üzem volt, wifi-re csatlakozó ilyen-olyan gépekkel.
És otthon így osztottam a szomszédokkal évekig a netet: WRT54G bent a lakásban, az egyik antenna a sajátja, a másik meg egy jó izmos kihúzva a folyosóra, azon keresztül neteztek több lakásból is a lépcsőházban.
Én tuti ezt próbálnám meg, mielőtt körbecsatornáznám a lakást, ha a Powerline nem működik ;-)
-
And
veterán
válasz
Vasti74 #60169 üzenetére
Hidd el, ez nagyon rossz módszer, tapasztalatból írom. Ez már a 802.11g-s kétantennás (egysávos) routereknél sem jött be, pedig azok a MIMO-t még hírből sem ismerték. Különösen megtévesztő, hogy egyetlen klienssel - vagy akár többel, amelyek ugyanabban a térrészben helyezkednek el - fel sem nagyon tűnik a dolog, legfeljebb a MIMO hiánya okozta kisebb linksebesség, ha az adott kliens MIMO-s. Amint viszont felcsatlakozik egy újabb, csak a router 'másik' antennájával elérhető eszköz, a link összeomlik: az állandó átkapcsolások és a folyamatos csomagismétlések miatt a sebességet tekintve visszakerülsz a digitális kőkorszakba, kb. a telefonos modemek idejébe, és az akadások is folyamatossá válnak. Egy többantennás wifi router ilyenre nincs, mert nem is lehet felkészítve. További probléma a mai többsávos, kettőnél több antennás routereknél, hogy az antennakonfiguráció nem mindig egyértelmű. Nem feltétlenül használja mindegyik antennáját diversity-működésre, vagyis előfordulhat, hogy eleve olyan antennát sikerül szeparálnod egy másik térrészbe, amelyre meg sem próbál átkapcsolni. Pluszban: külső kétsávos antennák sem túl gyakoriak, nagyobb nyereséggel pláne.
Ennél még egy köztes repeater felszerelése is hasznosabb lehet, pedig az sem nyújt feltétlenül jó megoldást, ha a végpontokból nem kap megfelelő jelszintet. -
Vasti74
senior tag
OK...
De ha kábelezni nem lehet (az lenne a legjobb) , és a Powerline sem működik (az lenne a második legjobb ;-) , a mostani routert nehéz átköltöztetni a fal másik oldalára, vagy a költöztetéssel a lakás másik részén keletkezne wifi probléma, akkor - még mindig ez a leginkább járható, egyszerű és olcsó út.
Lehet a tökéletességre törekedni, de nem mindig ;-) -
krealon
veterán
válasz
Essejó #60163 üzenetére
"ha jól tévedek az már AX-es, jobban átmegy a jel a falakon"
RoTFL
Szakmai topikban ne tessék viccelni, mert valaki még komolyan veszi.A sok antennás, modern rendszerek a visszaverődéseket (interferencia) hangolják az optimális átvitelhez. A fizikai törvényszerüségeket nem tudják megváltoztatni.
Szerk: gépelési hiba.
-
And
veterán
válasz
Vasti74 #60159 üzenetére
"Ha levehető antennás a routered, akkor olyat is csinálhatsz, hogy az egyik antennát lecseréled egy külsőre, ami egy darab kábelen lóg, és elhelyezed úgy, hogy kikukucskáljon a sarkon ;-) "
Többantennás routerek esetén ez erősen kerülendő megoldás. A MIMO-t és az antenna diversity-t alapban tönkre vágja, és egyszerre több klienst nem lesz képes normálisan kiszolgálni, ha azok nem azonos térben helyezkednek el. Sosem azért kerül több antenna egy routerre, hogy azokat térben - ilyen szinten, eltérő helyiségekbe telepítve - elkülönítsük. -
Gabis
őstag
Sziasztok! Az üzlet ahol dolgozom el fog költözni Bp. belvárosából a Soroksári útra, ahol a Telekomnak van egyedül 30Mb-es vezetékes internet elérhetősége. Szerintetek mikrohullámú, vagy sim-es 5G-s vonalon érdemes elidulnom?
-
Vasti74
senior tag
válasz
Hintalow #60158 üzenetére
Akkor szerintem a Powerline lesz a megoldás: rendelsz, tesztelsz, nagyon valószínű, hogy működik (ha nincs 3 fázis a lakásban, akkor kb. 100% ;-)
Ha mégsem, akkor meg visszaküldöd, és wifi-vel oldod meg.
Ja, wifi!
Ha levehető antennás a routered, akkor olyat is csinálhatsz, hogy az egyik antennát lecseréled egy külsőre, ami egy darab kábelen lóg, és elhelyezed úgy, hogy kikukucskáljon a sarkon ;-) Ezzel már meg is kerülted az egyik falat a kettő közül, ráadásul a külső antenna nagyobb nyereségű lesz szinte biztosan, mint a router saját antennája, úgyhogy erősebben is ad, meg jobban is vesz.
-
Hintalow
senior tag
válasz
Alex91 #60151 üzenetére
Hát max ha átfúrom a fal túloldalára ott ahol van (csak ott nagyrészben üres fehér fal van, nem tudom hogy nézne ki, ha felfúrnám a falra
inf3rno: az a baj, hogy az a szegély vékonyra vágott járólap a falra ragasztva, teljesen tömör. Esetleg a tetejére tudok kábelcsatornát erősíteni
Vasti74: Hát az elektromos hálózat az eredeti, faszán az étkezőben a fal és a plafon csatlakozásánál mennek a kábelek egy csatornában, egyszer vizsgáltam, "egyszer megbontod, akkor lehet az egész lakást újra vezetékezni" jellegű a rendszer
Dzsekó: köszönöm, a második router is jó ötlet
Szerintem az lesz, hogy online veszek jobbfajta powerline-t, és kipróbálom mennyire működőképes (ha nem elállok) aztán jöhet a router mozgatás/2-ik router, és ha az i befucsol, megpróbálkozom a kábellel, de ahhoz (ha például az elektromosok mellett vinném) nagyon bontani kell sajnos
-
snyper990
őstag
válasz
Dzsekó #60155 üzenetére
Sok szolgáltató elérhetővé teszi a multicast adatforgalom fogadásához szükséges paramétereket. A nevesebbeké az ilyen routereken bekerülnek egy legördülő listába, ahol csak ki kell választani a megfelelő szolgáltatót, de manuálisan is meg lehet adni őket.
Létezik még IGMP proxy is, ahol az egyik LAN portot dedikálhatod IPTV-nek, és azon keresztül menni fog a multicast forgalom, viszont az egyfajta bridge-ként fogható fel, a rá csatlakoztatott eszköz attól még a HGW alhálózatán lesz. Ez utóbbi működhet a magyar telekomos IPTV esetén is -
Zοltta
senior tag
válasz
Gubek-Einste #59896 üzenetére
Szia kis helyzet jelentés.
Őt választottam és igen csak jó döntés lett végül.
TP-Link Archer T4U Plus.
- Baromi gyorsan felismerte a Windows 10, össze dugtam a géppel, fel csatlakoztam és máris hasít.
- Itt egy gyors sebesség teszt róla. [link] Ez elött Fel / Le töltésem durván 30-40 közt ingadozott.
- Mikor használatba van a tetején lévő zöld csik vibrál jelezve, hogy veszi a jelet, de mikor a Pc ki van kapcsolva a lámpa is kialszik.
- Elvileg Usb 3 -al gyorsabb , de a kép egy usb2-be dugott géppel készült.
Így is nagyon örülök , mivel nem sokkal marad el, kb 15%-al a szolgáltató által garantált fel le töltéstöl csakez viszont elenyésző számomra.
- Usb3-as gépnél , pedig csupán pár másodperc az eltérés a felcsatlakozással és böngésző be töltésnél ( Chrome )
Az biztos, családi körben ajánlani fogom ezt a terméket.
Még egyszer köszi
-
Dzsekó
addikt
válasz
snyper990 #60149 üzenetére
Köszi a kimerítő választ.
És amelyik routerre oda van írva, hogy IPTV Support? Azzal sem lehet megoldani HGW helyett? Ha nem, akkor az az IPTV support mire vonatkozhat? -
Dzsekó
addikt
válasz
Ahogy előttem is írták, megpróbálnám fali doboztól-dobozig elhúzni, amíg el nem érek a kívánt helyre. Ez melósabb, mint a földön végighúzni egy kábelt, de a végeredmény nem fog látszani. Másik megoldás a burkolatváltó szegély alatt, de ott sérülhet a szegély.
Egyébként a powerline is működhet, vagy csinálsz két routerrel egy ethernet bridge-et. Vagy mesh routerrel építesz ki wifi roamingot, utóbbi viszonylag költséges. -
Vasti74
senior tag
válasz
Soha senkit nem beszélnék rá ilyenre ;-) , de én megpróbálkoznék a villany mellett elhúzni az ethernet kábelt.
Úgy értem, hogy ha rendesen be van csövezve a falban minden, és van egy kismegszakítós szekrénykében vagy akármiben minden összefut, akkor nem reménytelen a helyzet.
Tudom, érintésvédelmileg totál szabálytalan, de minden érintett kábel rendesen szigetelt.
Nálam a nappaliba lett behúzva az internetnek az ethernet kábel (dsl) , onnan szépen visszahúztam a villany mellett a kapcsolószekrényig, aztán tovább a kamrába. Simán (persze némi mosogatószerrel megtámogatva ;-) behúztam az árnyékolt cat.5 patch kábelt, meg egy lapos 4 eres telefonkábelt a csőbe a három villanydrót mellé...
Sokszor osztatlan kábelcsatornában, egymás mellett vannak húzva ilyen kábelek, a kényszer nagy úr.Egyébként ebben a helyzetben ha a routert valahogy áttennéd a fal másik oldalára, esélyed lenne arra, hogy a szobában használható wifi legyen ;-) Csak annyin múlik, hogy egy fallal kevesebbet kelljen legyűrnie a wifi jelnek.
Powerline: ha a konnektorok külön kismegszakítón vannak, az nem gond, elvégre a kismegszakítók átengedik a villanyt, előttük meg közös a fázis, a kábel ;-) Az úgy biztosan jól működik. Elvileg ha külön fázison vannak a konnektorok, akkor is működhet, de azt ki kellene próbálni...
-
Hintalow
senior tag
válasz
Borisz76 #60147 üzenetére
Hát megmondom őszintén, én nem vagyok nagy spíler kábelvezetésben és elrejtésben, de saját kútfőből nem tudom hogyan lehetne ezt megoldani:
A jobb alsó piros körnél jön be az ethernet a lakásba a szoba sarkában, felette piros körrel a router. a bal oldalon lévő piros körnél a fal túl oldalán van a gép ahová a netet kéne eljuttatni.
A földön nem tudom hogyan tudnám átvinni, mert gyakorlatilag a padlóba kéne belevájnom a kábelcsatornát, vagy valahogy felviszem a plafon közelébe, de ott is nem tudom mennyi kábelcsatornával lehetne megoldani atfúrva 3 helységen -
snyper990
őstag
válasz
Dzsekó #60148 üzenetére
Vodánál OTT módon jön az adás az internetkapcsolaton keresztül, azaz annak a sávszélességéből csíp le (kb. mint bármelyik videómegosztó oldal). A Telekomnál viszont egy külön VLAN kapcsolaton jön az adás (multicast módszerrel), így a teljes internet-sávszélesség elérhető marad mellette. Viszont ezt a VLAN kapcsolatot csak a HGW tudja létrehozni (mivel nem publikusak a létrehozásához szükséges adatok), így az adás csak a HGW-hez (esetleg IGMP-snoopingot tudó eszköz közbeiktatásával) csatlakoztatott boxon fog menni.
Nem tudom, ADSL-nél hogy van, de optikán 2 sessiont engedélyez a Telekom, így egyszerre lehet egymástól független internetkapcsolata a HGW-nek és egy hozzá csatlakoztatott routernek. Viszont a feljebb leírt okból kifolyólag a boxoknak a HGW által létrehozott alhálózaton kell maradniuk, ezért nem tudnak helyi hálózaton keresztül kapcsolatot létrehozni olyan eszközökkel, amik a saját routerhez csatlakoznak (ezért nem fog menni a boxon pl. a Chromecast és a médialejátszás helyi kiszolgálóról).
De a Voda boxnak elvileg mennie kell akkor is, ha a HGW-t bridge módra állítod -
Dzsekó
addikt
válasz
snyper990 #60142 üzenetére
Nem tudod, ez a Vodafone-os boxokra is érvényes, hogy HGW-t modem üzemmódba kapcsolva (Connect boxot lehet) nem megy a TV adás? Állandoan szétesik a wifi a connect boxal, most modem üzemmódba kapcsoltam és mögé raktam egy routert. A Voda boxot még nem tudtam kipróbálni, mert a TV épp szervizben van. De 1-2 hét múlva kiderül. Máshol Telekom ADSL modemet pppoe passthroughba kapcsolva a vonalas telefon sem ment, mert a felhasználónév jelszó párost nem a HGW kezelte. De kábeles Vodánál nincs felhasználónév és jelszó. Másik kérdésem, hogy IP TV miért nem megy, ha HGW-t pppoe passthroughba kapcsolom? Ugyanúgy felhasználónév és jelszó miatt?
-
Borisz76
nagyúr
válasz
Hintalow #60144 üzenetére
2 db nagyobbacska lyuk és tetszes szerint elrejteve a kábel.....legyen nagyvonalúan 50 m......
Olcsóbb , gyorsabb , stabilabb lesz akármilyen pOVER Line-nál....
tuto558
Tudomásom szerint természetes.....
Nagyobb teljesítmény, nagyobb hővel jár.A 10Gbit-s switch-ek többsége meg aktív....kis rohadék pörgő, zörgő , morgó ventikkel.
-
tuto558
aktív tag
Sziasztok!
TP-LINK TL-SG108-M2 switch-et használ innen valaki? [link]
Nemrég ruháztam be rá, az első "komolyabb" switch-em, 2,5 Gbps-re akartam upgrade-elni az itthoni hálózatot.Teljesen jól működik, a problémám igazából az lenne, hogy eléggé melegszik. Azt nem mondanám, hogy forró, mert elkapnom nem kell a kezem, ha megfogom, de azért elég közel van a kezemnek még "elviselhető" határhoz. Normális, hogy ez ennyire melegszik?
Előtte egy sima gigabites TL-SG1008D volt használatban, az még műanyag volt és kellemes hőmérsékletű. Persze tudom, hogy ez az új jóval komolyabb switch, meg fémházas is és emiatt jobban átveszi a hőt az alkatrészektől, csak nem tudom normális-e, hogy ennyire melegszik...
5 év garancia van rá, szóval ha elfüstölne, gondolom cserélik, csak kíváncsi vagyok.
-
Doky586
félisten
válasz
Hintalow #60144 üzenetére
Írd ki a panel bejáratánál hogy szombat reggel 7-9 közt falfúrások hiltizés és nagy zaj várható nálad. Akiknek nem tetszik fizethet hogy áttedd a munka időpontját hétköznap délutánra.. Így a kihívott munkások bére egyből összejön egy 100 lakásos panelban. (vagy meglincselnek)
-
Hintalow
senior tag
Sziasztok,
Powerline adapterrel van valakinek tapasztalata panellakásban?
Sajnos a wifi nem opció, mert bár a router és a gyerek gépe között 4-5 méter van, de ezen a távon van 2 vasbeton fal amiből az egyik fő teherviselő, szóval nem éppen vékony, így elég instabil a jel.
A kábel meg ugyanígy nem opció, mert szét kéne fúrni mindent.
A powerline-nál mit jelent, hogy azonos áramkörön legyenek? ha a két konnektort, amibe dugnám, két különböző kismegszakító kapcsolja, akkor az már bukó? (bocsi, nem vagyok nagy elektronikai szakember)
-
Essejó
veterán
válasz
balpeter04 #60139 üzenetére
Optikán nincs Bridge a T-nél, kérj nagyobb sebességet. 2 gigánál már tuti AX-es HGW-t adnak, de lehet tán már 1 gigánál is, és mellé T-s okos wifit amit 2 év alatt részletre fizetsz ki kedvezményes áron + 2év hűség. Úgy tudom az is AX-es. Mi több az esetleges iptv jelet is átviszi és mehet kábeles kapcsolattal a hgw-ről. Ja És megy rajta a Seamless roaming azonos ssid-vel.
-
snyper990
őstag
válasz
Szia!
Telekom optikás HGW-knél nem elérhető modem/bridge mód, egyedül PPPoE passthrough, így terv 2-4 kapásból módosul.
1) Ha van TV-előfizetés is, akkor a set top boxnak mindenképp a HGW-hez kell kapcsolódnia. Szerencsés esetben IGMP snooping-képes switch- vagy AP-ként használt router közbeiktatása sem okoz problémát, de saját routerrel létrehozott PPPoE-kapcsolaton keresztül (PPPoE passthrough-val) nem fog menni a TV-adás.
1/a) Ha androidos box van, és szempont, hogy pl. a „beépített” Chromecast, vagy belső hálózaton keresztüli médialejátszás a boxon keresztül elérhető maradjon, akkor egy alhálózaton kell lennie azokkal az eszközökkel, amikkel ezeket a szolgáltatásokat igénybe akarják venni. A fentebb említett okból kifolyólag ez csak akkor fog menni, ha a HGW hozza létre a közös alhálózatot.
Persze okos TV-vel mindez kikerülhető, de úgy 2 UTP kábel kell (külön a boxnak és a TV-nek), bár gondolom ez meg van oldva, ha most is van TV-előfizetés.2) Seamless roamingot a szolgáltatói eszköz wifijét is bevonva szerintem nem lehet megoldani. Viszont ha eleve külön eszközök intézik a wifit, az megoldható egy egyszerűbb Mesh rendszerrel is (vagy custom firmware-es „olcsó”, AP-ként használt routerekkel, ahogy korcsi fórumtárs felhívta rá a figyelmet nemrég). Innentől meg csak igény és költségvetés kérdése.
Egyébként az optikás HGW-k elég jók, 15-20 kliens forgalmának lebonyolítása nem hiszem, hogy gondot okozna nekik. Ha meg igen, a későbbiekben is lehet bővíteni a hálózatot saját routerrel.(Első kérdésre: a sebesség nyilván attól is függ, hogy a többi kliens éppen mennyit harap ki a sávszélességből)
-
Castell
aktív tag
Sziasztok!
- Adott egy digi-s wifi-s ZTE szolgáltatói ruoter (fő router)
- És egy Mercusys alap router (al router)Az al routert WS bridge módban használva ad-hoc működik, hol 10 órát, hol pár percet. Ilyenkor egy ki-bekapcs után újra helyreáll.
A beállításokat többször ellenőriztem, de nem jövök rá a bibire.
Beállítások:
- Fő router ip: 192.168.1.1, dhcp tartomány: 100-254-ig
- Al ruoter ip: 192.168.1.2, dhcp offA channel is azonos értékre van állítva.
Esetleg vkinek tippje, hogy mi lehet a hiba? Köszönöm!
-
Multibit
nagyúr
válasz
Inkább Omada mint Deco.
Központi routerre nem tudok javaslatot adni. -
balpeter04
tag
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni otthoni hálózat kiépítésének témakörében.
Egy kicsit a környezetről:
- kb. 100nm alapterületű, két emeletes tégla ház
- vastag, masszív födém
- nappali, lakószoba a földszinten, lakószobák az emeletenEszközpark (ezen eszközök térben "szóródnak" de idő faktort tekintve szinte folyamatosan együtt kapcsolódnának a hálózatra)
- kb. 5-8 mobiltelefon (mindkét emeleten, változatosan elszórva, jelenleg az eszközpark kisebb része AX kompatibilis, nyilván ez a következő 2-3 évben telefon cserével változni fog ahogy egyre elterjedtebb lesz az AX)
- 2 iPad
- 2 notebook (AX)
- 1 gamer notebook az emeleten (gigabit ethernet porttal)
- 1 PC a földszinten (100-as ethernet porttal)
- 1 okos TV a földszinten (100-as ethernet porttal)Jelenlegi hálózati paraméterek:
- üvegszálas Telekom előfizetés (talán 500-as csomag), belépő üvegszál, router-modem a földszinten a nappaliban (ház széle)
- CAT.5E ethernet kábel felhúzva az egyik emeleti, központban lévő szobába, router-jeltovábbító ott nincs
- 1 db Telekom-os AX-es router a földszinten, a ház egyik "szélén"A probléma az, hogy az emeleten ugyan néhány kliens a jelenlegi router "fölött" még érdemi sávszélesség mellett tud kapcsolódni a hálózatra, de a többi szobában már nincs érdemben mérhető sávszélesség vagy maga a hálózat sem elérhető, vagy a kliensek úgy döntenek, hogy a gyenge jel miatt mobilinternetre váltanak.
A topicot az elmúlt napokban visszaolvasva világossá vált, hogy nem célszerű azonos SSID-val rendelkező, több routert ethernet backhaul-al összekötött "szegény ember" mesh hálózatát ilyen módon kialakítani - bármennyire is "jó" ötletnek tűnt ez, köszönöm a fórumtársak felvilágosító munkáját ebben a témakörben. Az alap ötlet az volt, hogy egy TP-Link AX20 a földszinten, illetve az emeleten a központi szobában AP-módban egy TP-Link AX10 lefedné a teljes házat.
Célkitűzés
- stabil, mindenhol elérhető hálózat, legalább 100Mbs végsebességgel minden kliensen
- automatikus "roaming", ugyanaz az SSID (ebből sajnos nem tudok engedni, szükséges a technológiai kényelem a felhasználóknak - nem akarnak/tudnak SSID-k között váltogatni)
- gigabit ethernet csatlakozási lehetőség az emeleti központi szobában, ahová egy ethernet kábel már be van húzva (kell a jó ping és az alacsony latency a gamer notebooknak)
Terv 1)
- Telekom modem üzemmód: router
- Új eszközök: TP-Link Deco M4 (2-pack)
- Gigabit ethernet a fenti szobában? Az emeleti Deco modul második ethernet portjára csatlakozhat egy kliens.Jelenlegi tudásom szerint a fenti követelményrendszer kielégíthető két darab TP-Link Deco M4-el amelyeket AP-módba kapcsolva kötnék a Telekom-os routerre. A routeren kikapcsolnám a WLAN-t, úgymond vezetékes router üzzemmódba kapcsolnám, így megtarthatnám a jelenleg is meglévő Ethernet kapcsolatokat, a Wifi-t pedig a Deco modulok adnák a router helyett. Negatívuma ennek a megvalósításnak, hogy a router maradhat még mindig a szűk keresztmetszet, mivel nem speciális eszköz (egyszerre router-modem), így lehet ehhez az eszközparhoz kevés a hardver.
Terv 2)
- Telekom modem üzemmód: modem/bridget
- Új eszközök: TP-Link Deco M4 (2-pack), TP-Link AX20 1800X
- Gigabit ethernet a fenti szobában? Az emeleti Deco modul második ethernet portjára csatlakozhat egy kliens.Ebben a felállásban a Telekom router bridge üzemmódban lenne, az AX20 venné át a router szerepet, aktivált WLAN-nal, ellátva a ház egy részét AX hálózattal. Mindkét Deco egység AP üzemmódban, az egyik a földszinten a másik az emeleten ethernet backhaul-al összekötve adna AC-s Wifi-t. A router funkciókat így dedikált, csak erre tervezett eszköz látja el és kiváltja a szolgáltatói modem-routert.
Negatívuma ennek a megoldásnak, hogy a földszinten az AX20 és földszinti Deco egység könnyen interferenciába kerülhet, illetve növekszik az "elektroszmog".
Terv 3)
- Új eszközök: TP-Link Deco M4 (2-pack), TP-Link C80 (vagy egyéb gigabit router)
- Gigabit ethernet a fenti szobában? Az emeleti Deco modul második ethernet portjára csatlakozhat egy kliens.Ebben a felállásban a Telekom router bridge üzemmódban lenne, a C80 venné át a router szerepet, inaktív WLAN-nal. Mindkét Deco egység AP üzemmódban, az egyik a földszinten a másik az emeleten ethernet backhaul-al összekötve adna AC-s Wifi-t. A router funkciókat így dedikált, csak erre tervezett eszköz látja el és kiváltja a szolgáltatói modem-routert.
Negatívuma ennek a megoldásnak, hogy eltűnne az AX hálózat a házban (csak AC maradna, ráadásul csak az AC1200-as Deco egységekkel).
Terv 4)
- Új eszközök: 2 x TP-Link AX20 1800X, vagy AX20 + AX10 kombó
- Gigabit ethernet a fenti szobában? Az emeleti AX20 LAN portjai.Ebben a felállásban a Telekom router bridge üzemmódban lenne, a földszinti AX20 venné át a "fő" router szerepet, aktív WLAN-nal. Az emeleti AX20 AP üzemmódban, ethernet backhaul-al összekötve a földszinti routerrel, külön SSID-val fedné le az emeletet WLAN-al.
Negatívuma ennek a megoldásnak, hogy nem lenne "seamless roaming", a felhasználó felelőssége lenne ellenőrizni, hogy melyik hálózatra kapcsolódna a házban.
Kérdések (terv független):
- A Deco M4 második ethernet portja ténylegesen tudja a gigabitet, vagy "best effort" jelleggel próbálja maximalizálni a sebességet, de ne várjak tőle gigabit közeli teljesítményt?
- Ha hosszú távra (5-10 év) tervezek akkor érdemes lehet AC1200-es Deco M4 helyett, AX1800-as Deco X20-at választani (majdnem kétszeres felárért)?Úgy gondolom, hogy a 3) és 4) opciók közül valamelyik a legélhetőbb megoldás, DE!
Ha valamit teljesen rosszul tudok, nem ismerek, kérlek ajánljatok jobb megoldást a fenti setupra. Köszönöm, szép napot!
-
Dzsekó
addikt
válasz
Digger #60129 üzenetére
Ahogy már többen is írták, nem kap IP címet a nyomtató a routertől. A miértjére nem feltétlenül kell rájönni. Be lehet állítani a nyomtatót fix IP-re a kijelzőjén keresztül és a webes felületén keresztül is. Ez esetben maradhatna a régen használt IP címe. Ha mindenképpen statikus DHCP-t szeretnél, akkor ezeket próbálnám meg:
1. Nyomtató áramtalanítása
2. Router áramtalanítása
3. UTP kábel csere, nyomtató csatlakozóját be lehet fújni kontakt spray-el, sokszor ez a megoldás.
4. Asus routerben megnézni, hogy ott van-e gond, nem látja a nyomtatót, stb.
5. Nyomtató firmware frissítése
6. Nyomtató hálózati beállításainak alaphelyzetbe állítása (újra kell állítani smtp-t, nyomtató email címét. IP címeket elvileg routertől újra megkapja)
7. Nyomtató alaphelyzetbe állítása (ez esetben elfelejti az összes beállítását)
Ebben a sorrendben célszerű végigcsinálni, ha a fix IP-t nem szeretnéd beállítani nyomtatóba. -
Vasti74
senior tag
válasz
Essejó #60135 üzenetére
Ez elméletileg még működhet is, de nem túl szerencsés ;-)
169.xxx.xxx.xxx IP címe akkor lesz (vagyis inkább lehet) egy eszköznek, ha NEM kapott IP címet.
Magánhálózatokhoz fenntartott IP tartományok:
10.xxx.xxx.xxx
192.168.xxx.xxx
Illetve 172.16.0.0-172.35.255.255, bár olyan embert még nem láttam, aki ezt használta volna ;-)Érdemes ezekből válogatni...
-
Patice
nagyúr
válasz
Digger #60129 üzenetére
A 169.. IP cím akkor van,ha az adott eszköz nem talál DHCP szervert a hálózaton, így nem is kap semmit ezért saját magának ad egyet, hogy a hálózattal tudjon kommunikálni.
Valami probléma van a kapcsolttal.
Lehet totál banális dolog, én ki-be dugnám benne a LAN kábelt, újraindítanám a nyomtatót akár áramtalanítással. -
mezis
félisten
válasz
Flowtation #60132 üzenetére
Amit meg lehet oldani dróttal, azt úgy kell megoldani. Ha családi ház (No falszomszéd) akkor is jobb a kábeles: kisebb lesz az elektroszmog és nem lesz vita egy cserép virág miatt.
-
Doky586
félisten
válasz
Flowtation #60130 üzenetére
Szerintem a kábeles pont ugyanolyan mint a vezetékes...
-
Flowtation
őstag
Sziasztok!
Én is szeretnék itthon mesh hálózatot kiépíteni. Kicsit utána olvastam itt, sok hasonlóság van az én hálózatomhoz: telekom sagemcom fast5655v2 router (ip tv is van), wifi ebben kikapcsolva jelenleg, mivel a rack szekrényben van a kazánházban. Innen mennek szét a kábelek (switch is van természetesen), többek között az emeletre is, ahol egy tp-link archer c5 van AP módban. Kevés a wifi egy-két helyen, 2.4 és 5ghz is, ezen szeretnék javítani.
Ha jól olvastam, akkor létezik "kábeles" és "vezetékes mesh is, előbbi az asus Ai, utóbbi pl. a tp-link OneMesh, jól tudom? Ha jól gondolom, akkor én ragaszkodnék a kábeleshez, mégpedig úgy, hogy telekom router marad a szekrényben, no wifi, egy eszköz az emeleti előszobába egy fali aljzatra, illetve egy eszköz a nappaliba egy másik aljzatra (később ugyanígy a teraszra is, de az csak időszakosan).
Első körben ez így életképes elképzelés? Ha igen, akkor ehhez milyen eszköz ajánlott? Szeretném ár/érték arányban megtalálni a legjobb megoldást, de kicsit árérzékeny vagyok.gondolom ez nem újdonság.
Köszönöm a válaszokat! -
Digger
senior tag
Egy kisirodában a NAS és a kamera fix IP-s, a munkaállomások és a nyomtatók DHCP-ről kapnak címet, viszont a nyomtatóknak a routeren a MAC cím alapján mindig ugyanazt a címet osztom.
Tegnap az egyik kolegina aki wifi-n csatlakozik a laptopjával, nem tudott nyomtatni. Amikor kiértem már újratelepítette a nyomtatót és működött neki, viszont a nyomtatónak a 169.x.x.x tartományban volt az IP-je. Érdekes, hogy a más alhálózat ellenére működik a dolog, gondolom név alapján találja meg, de mivel működik, ezért a nyomtató LAN kábele rendben van. Akkor viszont miért nem kapja meg a szokásos címet?
Próbáltam a routert újraindítani és a nyomtatót áramtalanítani, de utána is a 169.x.x.x tartományból kap címet és azon a címen be lehet lépni a nyomtató webes felületére, tehát minden jó, csak éppen más címen megy a dolog ami azért baj, mert a többi munkaállomás az eredeti címen keresné ezt a nyomtatót.Ui.:
A router egy Asus típusú router, most nem emlékszem a pontos típusra, de AX-es, tehát nem egy öreg cucc. Az ő logjaiban esetleg nyomára lehet bukkanni, hogy miért nem kap IP címet a nyomtató? -
djalmasi
tag
Update: Letöltöttem többféle alkalmazást Yeelight kezelésre, az automatikus felderítés mindegyiknél megszakad ahogyan azt említettem "5 perc után", ebben az egy programban hozzálehet adni manuálisan a kiosztott címet, és így működik.
Viszont akkor így felmerül bennem a kérdés, hogy 5 perc után "elrejti" a hálózatról? Kép
Mert ott van és működik, de amúgy semmi nem látja, eléggé furfangos -
snyper990
őstag
válasz
djalmasi #60125 üzenetére
A Technicolor FGA2233 akkor is szereti teleírkálni a logot hibákkal, amikor éppen rendben működik, úgyhogy abból messzemenő következtetéseket amúgy sem feltétlenül lehet levonni.
Több ötletem nincs sajnos#60126 mezis: Local network beállításokban van lease time, de alapból 24 órára van állítva. Meg aztán egy IP-újítástól nem kéne végérvényesen leszakadnia az eszközöknek
-
djalmasi
tag
válasz
snyper990 #60117 üzenetére
1) Nem jelent meg semmi ilyesmi vagy hasonló, egyik pillanatról a másikra kezdte el csinálni, vannak ismeretlen error és warning logok amik kvázi non-stop ismétlődnek, de én nem értek ennyire hozzá, a Telekomos ügyfélszolgálat meg úgy néz ki, hogy még ennyire sem
2) Igen igazad van és Mezis-nek is, ezt köszönöm mivel átállítottam "Access Point" módba és így már látják egymást az eszközök HA az aktív - például ez itt
3) Sajnos semmi ilyen beállítást nem találtam, konkrétan az összes TP-Link beállításban végig mentem, arra tudok még gondolni, hogy a Technicolor vágja le esetleg, de ott sem találok semmi ilyen hasonlót, vagy bármi erre utalót.
Most ha felkapcsolom a lámpát, ahogy korábban mondtam 5 percig megy a lan control aztán "elmegy aludni"
3.1) Ezek az "okos eszközök" jó néhány éve itt vannak már, a Telekom előtt Digisek voltunk, ott egy 17 ezer forint körüli TP-Link routert használtam bridge módban, és ott soha, de soha nem dobott le semmit. -
-
Kronk
őstag
Vagy inkább ez, sorry lejárt a szerkesztési idő
[link] -
Reggie0
félisten
Ha a kabel vegen van egy halokartya, akkor mindenbizonnyal egy multimeter is eleg. De ha nem meglevo kabelrol van szo, akkor csinalj egy olyan rj45 dugot, amiben rovidre van zarva valamelyik ket vezetek, lehetoleg nem egy erpar, es akkor multimeterrel a tuloldalt ki tudod merni, hogy melyikbe dugtad be.
De vannak erre gyari eszkozok is, mint peldaul kabelteszter vagy egyeb vezetekvizsgalo/kereso(huhogas generator).
-
Kronk
őstag
Sziasztok,
Olyan szerszám kéne nekem, amivel ki lehet "mérni/mutatni" hogy egy adott patch panelben melyik fali aljzatba dugtak be kábelt, mert hiába van a fali aljat és a rackszekrényben a patch panel fel címkézve, valami nem stimmel, és jó lenne műszerrel látni, hogy ne rohangáljak órákat!
Köszönöm a segítséget!
-
snyper990
őstag
válasz
djalmasi #60112 üzenetére
„az eszköznek a wifi szórása és stabilitása teljesen megszűnt létezni úgy 2 hónapja”
Nem jelent meg véletlenül egy „2ndssid”-t vagy valami hasonlót tartalmazó nevű wifi-hálózat? Más HGW-ket már bolondított meg a Telekom ezirányú ténykedése...
Nem került akkoriban új kliens a hálózatra (pl. valamelyik okosdolog)?
Wifi beállításoknál a security mode mire van állítva? (WPA3-mal jó pár eszköznek meggyűlik a baja)„saját DHCP szervert használva, nem a szolgáltatóét”
Ez megmagyarázza a „vezetékes gépről a tv-re való távoli tükrözés windowsból az teljesen megszűnt létezni” jelenséget, mivel új alhálózatot hoz létre a saját routered, így alapból nem fog tudni kommunikálni a HGW-re csatlakoztatott eszközökkel (talán trükközéssel megoldható, sosem néztem utána, mert egyszerűbb és jobb megoldás általános otthoni használatra, ha minden egy alhálón van).Ha a saját routered beállításait átnézted, és nem találtál olyan beállítást, ami a lekapcsolódásokat/elérhetetlenséget okozhatja, akkor kliensoldali probléma is lehet. Az okoseszközök beállításaiban nincs valami, ami ezt okozhatja (eco mód pl.)?
Elsőre szerintem próbáld meg WPA2-re állítani a security módot, hátha az kavar be (bár ha pl. valamiféle timeout lenne, akkor szerintem le is dobná a klienst a wifiről).
Következő tippem az, hogy valamelyik okoseszköz okozza. Nem lenne példa nélküli. Vendégwifin vannak legalább? (Bár ha nem HGW-s a vendégwifi, akkor csak a többi, másik wifi-n lógó eszköztől lesznek elszeparálva biztonsági szempontból, de ha szétválasztod az okoseszközöket a többi wifi klienstől, lehet, hogy csak az egyik wifi-hálózat fog lehalni /vagy az csak a HGW-s wifivel volt?/, ha újra előjön a probléma, így máris könnyebben behatárolhatóvá válik a forrása) -
djalmasi
tag
Halihó.
Volna egy egy kisebb problémám, ha nem tévedek (spekuláció) akkor a TP Link router műveli ezt, de nem vagyok benne biztos ezért gondoltam inkább megkérdezem.
Adott egy szolgáltatói eszköz (név szerint: Technicolor FGA2233), ennek az eszköznek a wifi szórása és stabilitása teljesen megszűnt létezni úgy 2 hónapja, ez annyit takar, hogy rendszeresen ledobálta az eszközöket, random kitiltott konkrétan egy adott eszközt, a hálózat nem volt elérhető de közben vezetéken volt internet, vagy egyszerűen képtelen volt bármit lekérdezni. Volt visszaállítás STB, de a negyedik telefonálás után meguntam hogy ignorálnak.
Beszereztem Wifi helyettesítésre egy TP-Link Archer AX55 AX3000 eszközt, gyári eszközön wifi off, lan port 4-en cat5e kábelen wan-portba, eszköz felismeri a hálózatot és pár kattintással máris gond nélkül hozza a hálózatot (saját DHCP szervert használva, nem a szolgáltatóét).
Nos a problémám az, hogy van több okos tv és okos eszköz a házban (lámpa, led, stb), a vezetékes eszközök maradtak a szolgáltatóin (mivel csak ott van 2,5g port).
Ezek az okos eszközök a hálózatra csatlakozástól számítva maximálisan 5 percig elérhetőek (pl yeelight lan control) és onnantól nem kezelhető, vagy alapjában véve egyáltalán nem kezelhető (pl egy tv). Arra gondoltam, hogy azért mert router és nem access point módban van, de megpróbáltam átállítani és semmi nem változott (így a szolgáltatói osztotta a DHCP-t). Próbáltam keresni a beállításokban és fórumon is, hogy csinál-e bármiféle "away, idle" módba kapcsolást az olyan eszközökre amik nem igazán bonyolítanak túl nagy forgalmat (a lámpa kvázi semmit nem bonyolít), de abszolút semmit nem találtam.
A vezetékes gépről a tv-re való távoli tükrözés windowsból az teljesen megszűnt létezni, sehogy nem látja a pc, de a tv-ket amiket nem lát a telefon néha-néha életre lehet úgy kelteni, hogy pl elindít az ember egy youtubet, netflix vagy hbo max alkalmazást és akkor már látja.
Valakinek van esetleg bármi ötlete, hogy mit kellene megpróbálnom? -
Morris
veterán
válasz
Vasti74 #60108 üzenetére
Sajnos nem router hanem HGW. Szolgáltatói modem KAON CG3002. Nem tud mesh-t. (legalábbis szerintem). Jelenleg egy TP link router van a modem mellett. Ezen wifizünk. Garázsban még ugye nincs. A modemben a wifi kikapcsolva és dupla NAT.
Szerintem egymásba lógnának a wifik a teraszon. Ezért is lenne jó a mesh 2 routerrel.Egyik megoldás:Lesz két router. Az egyik a fő router (Asus AX86S) a modem mellett routerként üzemeltetve, a másik (Asus AX58U vagy AX55) AP módban meshben, kábellel összekötve a garázsban!
A szolgáltatói modemben a wifik kikapcsolva, csak vezetéken adja a netet a fő routernek. Dupla NAT.A másik megoldás: szolgáltatói HGW bekapcsolt wifivel.
Egy darab router a garázsba AP módba, külön ssid. Kábelen összekötve.
És így nincs dupla NAT.Én ezt a két lehetőséget látom. Szerintetek?
-
Vasti74
senior tag
válasz
Morris #60102 üzenetére
Értelek én, és mégsem ;-) Ráadásul az infót is csepegteted ;-)
Szóval akkor van:
- Szolgáltatói router, wifi-vel: tud Mesh-t? Mert az enyém pl. tud (igaz, másik szolgáltató, sőt, másik ország ;-)
- Kábel, ahol kell, ráadásul PoE switch isEbben az esetben pláne csak AP-kat lenne érdemes venni, akár a tápot is kaphatnák a PoE switch-től, tök praktikus.
Persze ha már megvannak ezek az AP-k, csak wifi-s router néven futnak ;-) , az sem baj: működni fog úgy is, hogy tiltod bennük a dhcp-t, és csak a LAN portjaikat használod, tehát AP-k lesznek switch-el egybeépítve.A modem (gondolom szolgáltatói router-t akartál írni) wifi-je: ha a kütyü tud Mesh-t, akkor annak a hálózatnak a része fog lenni - tehát egy SSID lesz. Ha nem tud Mesh-t, akkor még véletlenül se állítsd be rajta szerintem ugyanazt az SSID-t - kivéve akkor, ha a lefedett területek egyáltalán nem lógnak egymásba.
-
Morris
veterán
válasz
korcsi #60105 üzenetére
Na pont ez az. A kábeles összeköttetés létszükséglet. Ezért vagyok a mesh-re kattanva. És ha jól tudom, többek között az asus imesh működik is kábeles összeköttetéssel.
Ugyanis a garázsba is kimegy a kábel. Ott van egy poe switch rajta két kamerával.
A ház tökéletesen le van fedve az 5GHz wifivel is. Átmegy simán a falakon. Mindenhol tökéletes a jel.
A különálló garázs + melléképületbe kell a wifi. Itt az öntözőrendszer vezérlőnek kell majd a net. Jelenleg wifi nélküli vezérlővel üzemel. Illetve a hátsó terasz sincs messze. Azt is simán le tudná fedni az 5ghz.1 fal összvissz. -
korcsi
veterán
válasz
Morris #60102 üzenetére
"Az egész azért lett volna érdekes mert nem akarok külön ssid-kal szerencsétlenkedni. Magyarán mesh-t akarok."
Ez így nem teljesen korrekt.
snyper990-nek is: wifi roaming, 802.11r (Fast Roaming/Transition)
Nem kell hozzá mesh, én openwrt-s eszközökkel (olcsó tp-link, xiaomi routerek) valósítottam meg, azt nem tudom létszükséglet e a kábeles kapcsolat, de mintha ez lenne a különbség a mesh és e között. Minden szobába 10mW-ra letekert adóval mennek csak AC-s rádióval, szépen vált közöttük a telefon mászkálás közben.
Magyarországi normák szerint 5Ghz-en 8db 80MHz-es sávot lehet használni, de amúgy se szórnak falakon túl az AP-k. -
snyper990
őstag
válasz
Morris #60102 üzenetére
Ha Mesht akarsz, akkor Mesh AP-kat kell beszerezned, mint azt már többen is leírták.
SSID az lesz, amit beállítasz neki. Seamless roaming viszont Mesh nélkül nem lesz (azaz nem fog döccenőmentesen váltani a wifi hálózatok/hozzáférési pontok (=AP-k) között akkor sem, ha azonos SSID-t állítasz be, ami egyébként nem ajánlott).
Nagyon beakadt neked valamiért, hogy bridge módba kellene állíttatni a HGW-t. Nem kell, engedd el. Az ettől teljesen független, anélkül is meg lehet jól csinálni. De AP-kkal, és nem routerekkel (bár azokkal is lehet, de AP módban, azért meg kár routert venni)
A probléma nem a megfogalmazással van, hanem azzal, hogy látszólag nem rendelkezel alapszintű hálózati ismeretekkel, így nem érted, hogy mit írnak neked. Amíg nem olvasol egy kicsit utána, lehet, hogy nem kéne komolyabban hozzányúlnod a hálózatodhoz -
Morris
veterán
válasz
Vasti74 #60101 üzenetére
Nem trükközök én semmivel. Jelenleg egy tp link routerem van.
Nem kell 3-4.
Két ax routert vettem volna egyrészt a mesh miatt, ha lehetne beállítani bridge módot a modemen.
De nem lehet.
Így veszek egy switchet, azt berakom a jelenlegi router helyére. A routert kirakom a garázsba ap módba, és bekapcsolom a modemben a wifit. A modem és a router 2 méter távolságra van egymástól.Az egész azért lett volna érdekes mert nem akarok külön ssid-kal szerencsétlenkedni. Magyarán mesh-t akarok.
A kérdés az, hogy a modem wifije azonos ssid-n lesz e az ap módban lévő routerrel!?Most komolyan, ezen mi nem érthető?
Vagy én írom le szarul? -
Vasti74
senior tag
válasz
Morris #60098 üzenetére
Ha van routered, akkor felesleges routereket venni: minek 3-4 router + switch +AP mindent egybe eszköz egy otthoni hálózatba?! ;-)
Ha kevés a LAN port, akkor kell egy plusz switch.
Azon kívül meg, ha csak a wifi-vel akarsz "trükközni" ;-) , akkor az AP-k között kell keresgélni.
Új hozzászólás Aktív témák
- Bővíti a Strix Halo kódnevű dizájn képességeit az AMD
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- Autós topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Ingatlanos topic!
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Mini PC
- Path of Exile (ARPG)
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- További aktív témák...
- Rohnson R-9450 Steril Air UVC+ION légtisztító eladó JÓVAL ÁRON ALUL! Bolti ára kb 72ezer Ft!
- Szép! Lenovo ThinkPad P53s "Kis Tervező Vágó Laptop" -65% 15,6" i7-8665U 16/1TB QUADRO P520 2GB FHD
- EJJ! Dell Latitude 7330 -65% "Kis Gamer" Üzleti Profi Ultrabook 13,3" i5-1245U 16/256 FHD IRIS Xe
- Alfa Romeo 159 1.9JTD 120le 8v 2009 Facelift
- DJI Air 2s drón szett hibátlan állapotban
- Új, Garanciális (1-3ÉV) Gamer PC-Számítógép, néve szóló számlával! I5 14400F / RTX 5060 / 32GB DDR5
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S23/Samsung Galaxy S23+/Samsung Galaxy S23 Ultra
- Lenovo, Dell, HP, Panasonic Getac üzleti és ütésálló katonai laptopok + Ipad 6-13. gneráció
- LG 65" C1 OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest