Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Milyen házat vegyek?
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Azonnali informatikai kérdések órája
- iPad topik
- 3D nyomtatás
-
PROHARDVER!
OLED Televíziók - témaösszefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Piftuka
veterán
válasz
Karesz8409
üzenetére
"2 hdmi kábellel próbàltam,[..]"
A HDMI csatlakozót hogyan (milyen körülmények között) szoktad csatlakoztatni a tévéhez? -
Piftuka
veterán
válasz
eL Geri
üzenetére
"Csak itt olvasva, de azt hallottam, hogy ha ki is kapcsolod az LG tv-n az automata frissítést, attól még minden indulásnál az arcodba tolja, hogy akarsz-e frissíteni."
Semmilyen módon nem lehet elhallgattatni?
A SONY Android OS-ében elég volt deaktiválni az automata frissítés funkciót; soha nem szólt utána érte.
Egyébként utólag már én is annak a híve vagyok, hogy - mint például a számítógépes alaplapok BIOS-a esetében -, ha az ember készüléke hibátlanul üzemel, akkor nem érdemes frissíteni a firmware-t.
A SONY LCD tévém minden frissítéssel csak rosszabb lett. Harmadára csökkent a tévé sebessége. Cserébe "csilli-villibb" lett a "Home" menü tartalma, hiszen az utolsó elérhető frissítéssel éppen egy új Android OS verziót is kapott. "Hurrá"!
Szóval szvsz csakis akkor érdemes/kell frissíteni, ha az adott új firmware olyan új funkciót telepít a tévére, amit hiányol a készülék tulajdonosa, vagy a gyártó egy ismert működési hibát, adatbiztonsági rést, stb. javít a frissítéssel. -
Piftuka
veterán
válasz
ROLI22
üzenetére
Miért nem éltél az azonnali cserével, ill. elállással?
Hibás teljesítés esetén 3 napon belül azonnali cserére vagy jogosult, ami történt pedig azon túl is minden vitán felüli alap volna az elállásra is. (Amit a törvény szerint egyébként sem kell megindokolnod, de itt a történet ráadásul magáért beszél.)
-
Piftuka
veterán
válasz
ROLI22
üzenetére
Szomorú, hogy a vadonat új, 800 ezres LG csúcsmodell esetében rögtön alaplap cserével kell szembesülnie bárkinek!
Az mindenesetre legalább jó dolog, hogy garanciális szerviz szempontjából a hazai piacon az LG talán a legkorrektebb, és a jótállási időn belül általában zokszó nélkül cseréli a hibás alkatrészeket.
Anno a CX és C1 sorozatot hírhedten gyatra minőségű alaplappal szerelték.
Remélhetőleg a G5 esetében nem ez a helyzet...! Egyébként erre nem kérdeztél rá a szakembernél? -
Piftuka
veterán
-
Piftuka
veterán
válasz
RockCNC
üzenetére
"G4 CI modullal volt valakinek gondja? Néha bekapcsoláskor többször kíirja, hogy nincs CI modul. Volt amikor nem jött be a csatorna és csak az áramtalanitás és a kártya ki és bedugás segített. Kártya csere is megtörtént."
Nekem 2017-ben az LG 55EG910v esetében volt ilyen probléma UPC médiakártyával. Az LG Magyarország fő szerviz '"guruja" alaplap hibára gyanakodott (több felhasználójuk ugyanilyen tévéje is ezt a hibát produkálta akkor).
A Media Markt kicserélte a készüléket, de az új példány is ugyanazt a problémát produkálta.
Feléjük intézett több oda-vissza egyeztetést követően az LG és a UPC ígérte annak közös kiderítését, hogy mi okozza a hibát... Ám a folyamat végéig nem jutottam el, mert - bolti vásárlás lévén - 3 napon belül kellett élnem a hibás készülék visszaadásával.
Nyilván, harmadik példányt már nem kértem; inkább egy másik típusú tévét vásároltam náluk helyette. -
Piftuka
veterán
"Tinting banding melyiknel nincs?"
A SONY által gyártott OLED tévéknél nem jellemző, mert ők mindig válogatott WOLED panelt vásároltak az LG-től.
A SONY 65AG8-amnak a beüzemeléstől kezdve pazar volt a homogenitása, a fehér tesztábra egyenletes, hófehér volt, és sávosodás sem volt látható rajta.
(Hozzátéve, hogy sajnos ősszel a szerviz elszállította, cserélte a hibás alaplapot benne, és azóta némi sávosodás is megjelent a kijelzőn. Nyilván a szállítás oda-vissza, szét- és összeszerelés, és "ki tudja milyen módon" kezelés nem tett jót neki...
) -
Piftuka
veterán
válasz
HarryMason
üzenetére
A Sony 65AG8 nem pattog. (Viszont 2,5 év után alaplapot kellett cseréltetni benne.)
A megoldás egy jó kis, szálcsiszolt, vastag, alumínium készülékház volna; az biztosan nem pattogna.
Csak hát akkor miből fizetnék ki a gyártó a részvényeseket, ha nem akarna a felhasználók egy szignifikáns része 2-3 évente új készüléket vásárolni? (Mert a jelenlegi/régi készüléke ugyebár meghibásodott, vagy zavarja, stb.)
-
Piftuka
veterán
válasz
alaves
üzenetére
Nagyon köszönöm a válaszodat!
"Nem is értem a kijelző cserét."
Nem a kijelzőt cserélték, hanem az alaplapot. (A szerviz azt is "panelnak" hívja, amit sokáig én sem értettem - mert én is mindig a kijelzőre használtam ez a kifejezést - , de egyébként alkatrészboltok is úgy hivatkoznak rá.)
A részletekről ebben a hozzászólásban írtam. (Ahogyan írtam is ott, még mielőtt a szervizhez fordultam, természetesen az általad is említett szokásos "mágiákat" végigzongoráztam a készüléken, de sajnos nem segített.
)
A jótállási idő pedig közben sajnos már lejárt, így a szakszervizbe nem vihetem vissza ezzel.
Azt volna jó tudni, hogy ha - a jelek szerint - mégsem az alaplap okozta az említett, megtapasztalt "anomáliákat", akkor egy OLED tévé esetében ugyan még mi a manó okozhatja mindezt?
Van egyáltalán értelme "saját zsebre" megjavíttatnom? -
Piftuka
veterán
Sziasztok!
Van ötletetek arra, kérlek, hogy mi okozza mindezt a SONY 65AG8 televíziómban?
Előzményként annyi plusz info-m van, hogy a szerviz októberben kicserélte benne a panelt, de lám, sajnos mégsem oldotta meg a felbukkanó hibajelenségeket...! -
Piftuka
veterán
válasz
kolosszus87
üzenetére
"Megjelent az új (butított) belépő MZ800 széria, 60hz-es panellal, gyengébb procival. "
Elnézést, de a Panasonic MZ800 egy 120 Hz-es panellel szerelt készülék.
(Az "MZ700" a 60 Hz-es, "belépő" OLED modelljük, az LG "A" sorozatának analógiájaként.)
A teszt alapján kifejezetten korrekt darab, és szerintem az EURONICS mostani Black Friday akciós áraival nagyon jó vétel is mindazok számára, akik Kína, vagy a "kistigrisek" produktumai helyett japán terméket választanának.
-
Piftuka
veterán
"Először gondolkodnom kellett, de végül beugrott. AG8.
[..]Ezért meg is kérdezem, hogy tapasztalod még ezeket, vagy rosszul volt - akkor még nekem- optimalizálva szoftver?
"
A szoftver nagyon bug-os volt, ez minden vitán felül áll. Rendszeresen lefagyott, véletlenszerűen újraindult, lekapcsolt, stb.Én 2021. októberében vásároltam meg a készüléket, és amikor a SONY tavaly kiadta erre is az új firmware-t, akkor telepítettem.
A fentebb említett problémák zömét megoldotta, de a készülék, az operációs rendszer továbbra sem mentes az "anomáliáktól".
Ha visszaolvasol az "OLED mélyvíz" topic-ban, akkor látod, hogy éppen ezekről írtam ott.
Szóval messze van a tökéletestől a működését illetően. (És van még egy problémám, amiről eddig még nem írtam...)
-
Piftuka
veterán
"Én, nem írtam nekik email-t, hanem felhívtam Sony-t, de előtte kellett csinálni egy ügyszámot a honlapjukon."
Köszi az info-t! Értem, tehát telefonos ügyintézés volt... No, de melyik SONY honlapon, ill. telefonszámon, kérlek?
A japán anyavállalat? Meg tudod adni kérlek, a pontos linket?
"A pixeleltolás mindig működik, de azt te nem veszed észre, csak abból, ha megfigyeled, hogy az egyik oldalon nagyobb, vagy kisebb lesz a fekete sáv..."Igen, tudom, hogy az egész a "háttérben" zajlik. Nem is a metódus (eltolás, vagy a "feszültségmanipuláció") a lényeg, hanem nem vagyok meggyőződve arról, hogy automata kikapcsolás esetén lefuttatja a maga kis "trükkjét" a képmegmaradás kiiktatására.
A SONY által Neked írt válasz, és az automata kikapcsolást követő másnapi Android üzenet is erre utal. Alaves fórumtárs szerint pusztán szoftverhiba, nem alapos programozás eredménye az üzenet. Ami természetesen könnyen előfordulhat. Így viszont már nem vagyok biztos ebben...
(Ami azért szomorú, mert technikailag, technológiailag mindkét kikapcsolás ugyanolyan. Csak az egyiknél a processzornak a szoftver direktben ad utasítást a lekapcsolásra, a másiknál pedig a távkapcsolóval te utasítod a szoftver, amely a processzort vezértli, hogy kapcsoljon le. A lekapcsolás módja ugyanaz, tehát a "pixeltisztításnak" ugyanúgy el kellene indulnia a háttérben mindkét esetben.)
-
Piftuka
veterán
Melyik email címre írtál levelet, kérlek? Én is megcímzem őket.
Csak mert, ha jól értem a fenti sorokat, akkor az automatikus kikapcsolás esetén mégsem indul a pixel eltolás?
Amennyiben úgy van, az bizony rém ciki....
-
Piftuka
veterán
"másfél éves sony a83j-en egyszer elindítottam menüjéből a pixelfrissítést, a leírásban szereplő fehér vonalat, illetve semmit nem láttam kb egy óra múva kiírta hogy kész
"
Örülj annak, hogy a Te készüléked legalább kiírta, hogy befejezte a műveletet!
Az én "SONY 65AG8" készülékem még ennyit sem tett meg. Kétszeri nekifutásra sem...
(Jó, ha a befejezés hiányára utaló hibaüzenet tényleg "csak" Android hiba, akkor nem lepődöm meg. Egy kalap f*snak tartottam mindig, és soha nem fog megváltozni róla a véleményemet. Ettől függetlenül rém ciki az egész.)
-
Piftuka
veterán
Kedves OLED Guru fórumtársak!
Kérlek, gyertek át a "Mélyvíz" témakörbe egy ezzel a problémával (és még majd írom a többit) kapcsolatos eszmecserére!
Köszönöm előre is!
-
Piftuka
veterán
válasz
Jackie_Chan
üzenetére
Mennyiért vásároltad meg azt a készüléket?
-
Piftuka
veterán
válasz
gusztafszon
üzenetére
(Azt hiszem, annál többet, amit ott leírtam, nem tudok segíteni...
) -
Piftuka
veterán
válasz
salapp
üzenetére
Így igaz. Hozzáteszem, hogy szerintem a világon nincsen két teljesen egyforma, gyári beállítás.
Az említett "Egyéni" képmód gyári értékek mellett az én 65AG8 tévémen számomra abszolút nem tetsző képi világot produkált. Úgy elállítgattam, hogy már csak egy gyári visszaállítással találnék vissza a korábbi értékekhez. (Mármint ha egyáltalán akarnám, ugyebár...)
Ha valakinek nem tetszik a készüléke bármelyik gyári beállítása, az egy idő után úgyis elkezdi finomhangolni valamelyik elérhető "preset"-et.
A különféle tetszoldalak által használt értékek pedig csak amolyan "hozzávetőleges iránymutatók".
-
Piftuka
veterán
válasz
Taurimod01
üzenetére
Hogy az " idei modellekhez képest eltörpül jócskán" az erős kijelentés. Mert miben "törpül el"? Az általam ismertetett felhasználásra az újabb "8x" szériák sem jelentenének szignifikáns különbséget.
Amennyiben elolvasod azt a hosszú és igazán részletes értékelést, amit a tévéről írtam, az alapján tudhatod, hogy mire számíts, ha "SONY 65AG8"-at vásárolsz.
Az "LG 65B8" tévédet pedig nyilván Te ismered, így összevetheted a kettőt, és az alapján dönthetsz.

-
Piftuka
veterán
-
Piftuka
veterán
válasz
butch3r
üzenetére
Nagyon köszi az info-t!
Netfilx, HBO GO szerencsére nem érint, mert nem nézek ilyesmit. Csak gyári DVD és BD filmeket, és televíziót.
Bár az "időnként valami beakad neki" nem hangzik túl jól...
Android OS-t futtató tévé tulajdonosaként tudom, hogy nem.
Mindenesetre megnyugtattál, hogy legalább a működés tempóján nem változtat a frissítés. Szóval, ha nagyon megharagszom az újraindulásaira és véletlenszerű lekapcsolásaira, akkor feltelepítem.
-
Piftuka
veterán
Alapvetően én is ezt az elvet vallom.
Ma reggel a tévét be tudtam kapcsolni, aztán onnantól kezdve nem reagált a távkapcsolóra.
A tévé saját gombjával tudtam kikapcsolni, utána pedig nem akart bekapcsolni a távkapcsolóval. Végül "gondolt egyet" és mégis bekapcsolt. Azóta most ismét együttműködik a távkapcsolóval.
Felraknám én a firmware frissítést, de tényleg jó volna tudni, hogy az Android 9.0-tól lassabb működést várhatok-e majd!
Itt a fórumról senkinek nincsen ilyen tévéje, vagy SONY LCD-je, amin eszközölte az OS cserét?

-
Piftuka
veterán
Köszi a választ! A "plusz" funkció implementálását értem. Ott nincsen más választás, ha szeretnéd.
Esetemben annyiban egyszerűbb a helyzet, hogy csak televízió adásokhoz, és a DVD és BD filmgyűjteményemhez használom a készüléket. (És szökőévente megnézek pár Youtube videót rajta.)
Szóval a kérdés az, hogy az Android 7.0 gépigénye kisebb, vagy nagyobb az Android 9.0-hoz képest...!?
Ha utóbbit telepítem, akkor lassabb, vagy gyorsabb lesz a készülékem működése?
(Csatornaváltás, menüben "bóklászás", stb.)- Van itt olyan, aki az én tévémmel egyező hardverrel rendelkező SONY tévére (akár LCD) feltelepítette 7.0 (esetleg 8.0) után az Android 9.0-át?
-
Piftuka
veterán
Sziasztok!
Mivel szeretett SONY 55W809c készülékem meghibásodott, és javíthatatlan volt, vásároltam egy SONY 65AG8 készüléket.
A készüléken 2019. január 01-i firmware fut, pontosan PKG6.6050.0229EUA, ami "Android 7 Nougat" OS-t jelent, 3.10.79 kernel verzióval.
A SONY honlapján elérhető egy 2021. nyári, Android 9.0 (Pie) firmware frissítés.
- Meg tudjátok mondani, kérlek, hogy ha telepítem, mire számítsak a gyakorlatban?
Figyelembe véve az "X1 Extreme" processzor, és a gépben lévő hardver képességeit...
Egyelőre a jelenlegi OS-sel sok "anomáliát" még nem tapasztaltam; a beüzemelés 4. órájában csinált egy újraindulást, és lefagyott néhány alkalommal.
Ha érdemes, frissítem, ha nem érdemes, nem frissítem. (Anno a W809c tévém minden firmware frissítéssel lassabb, és bug-osabban működő lett. Ezt nyilván nem szeretném ezzel a tévével is.)
Köszi előre is a segítséget!
-
Piftuka
veterán
válasz
üzenetére
"The main difference between the A80J and the A83J/A84J is a single feature. The A83J/A84J have a "Rich Color Enhancer", while the A80J lacks this feature..."
Forrás: https://www.displayspecifications.com/en/news/2ec3528
Tudva, hogy a SONY Triluminos panelt használ, talán nem akkora "érvágás" az említett funkció hiánya.
Persze, ha egy árban megvásárolható mindegyik "A8xJ" változat, akkor nyilván a 83-at, vagy 84-et érdemes venni.
-
Piftuka
veterán
válasz
Calogero
üzenetére
"Csak a Sony ad gyári garanciát, ha a Sony márkaboltba veszed."
Nem csak ott, hanem bármelyik, magyarországi, hivatalos forgalmazónál vásárolva. Tehát a Media Markt, vagy Euronics szaküzleteiben is.
A vásárlást követő 365 napon belül tudod valamelyik SONY márkapartnernél (AV-Land, SONCITY, Központi Szalon) megvásárolni a gyári 5 év jótállást a készülékedre a számla bemutatását követően.
-
Piftuka
veterán
Köszi az info-t!

"mivel meguntam a kereskedelemben található silány minőségü butrokat, vagy azt hogy az ember sosem kap megfelelő méretet és konfiguraciót."
Éppen ezért keresgélem én is a lehetőségeket, és böngészem a kínálatot már egy ideje.
Nemrég majdnem lett egy 64!!! kg-s tévém (sajnos kifogtam egy hibás panelt, ezért vissza kellett küldenem), és a jelenlegi állványomról lelógott a talapzata.
Pedig a mostani állványom "békebeli", minőségi, német munka a "consumer" piacról. Egy vaskos acél keretre épített TV szekrény, tolóajtókkal, csaknem 3 cm vastag lapokból.
150 Kg-s tévét is elbírna. Ám csak 90 cm széles.
Viszont 75 colos készülékre lépnék tovább, és manapság szinte minden televíziónak a szélén vannak a talpai. Bár ki nem állhatom a manapság divatos, mindösszes 30-40 cm magas, de 250-300 cm széles TV szekrényeket, szóval valami köztes megoldást keresek.
Ami legalább ~80-90 cm magas, mint a jelenlegi, elfér rajta egy 75 colos készülék, de van hely benne (fiókok, vagy kinyithatós, polcos részek) pár tucat DVD és BD filmnek, és egy erősítő és Blu-ray lejátszó is elfér benne.
Szomorú leszek, ha úgy kell csináltatnom egyet...
-
Piftuka
veterán
Klassz setup! Kívánom, hogy sok örömödet leld benne, nagyon jó egészséggel!

"viszont nem gondoltam volna hogy a Sony-nak ennyivel jobb a képe."
Így van ezzel mindenki, aki nem látott/használt még SONY, vagy Panasonic készüléket.

Viszont áruld el, kérlek, a TV szekrényed pontos típusát, méreteit (a teherbírást beleértve), és hogy hol lehet megvásárolni! Köszi előre is!

-
Piftuka
veterán
válasz
Chaser
üzenetére
Nincsenek. Éppen ez a baj. Akkor hagytak fel vele, amikor kezdett értelme lenni.
Az érdeklődés a gyakran "ghosting"-os, gyenge minőségű 3D hatás miatt hagyott fel. (Bár a 3DBD-k piaca azért még mindig meglepően vaskos; sokat adnak el belőlük.)
Egy-két kivételtől (néhány jól sikerült VA paneles, aktív 3D-s tévé) nem volt jó.
Az OLED megjelenésével az lett. Túl későn.
-
Piftuka
veterán
válasz
daneel_hu
üzenetére
Itthon is kapható volt a "77G6"-os, de a ~7-8 millió forintos ára miatt sokat nem adhattak el belőle.
Egyetértek abban, hogy ha valaki 3D OLED tévét keres, akkor csak a "C6", vagy "E6" modelleket érdemes választania.
A 2012-2015 közötti modellek nem voltak meggyőzőek, és azoknál rengeteg probléma volt a panelekkel egyébként is (tinting, beégés, miegymás).
Nagy kár, hogy az LG és a többi gyártó nem vitte tovább ezt a vonalat, mert az említett két tévé olyan tűéles, minden szögből remekül élvezhető, kiváló, valódi Full HD 3D képet adott, amelyhez foghatót én eddig csak egyszer, egy méregdrága sztereo 3D projektor szettel láttam.
Az OLED és a passzív 3D kombinációja egyszerűen adta magát.
A probléma az, hogy a 3D "kuriózum" lett a használt tévé piacon, és irreálisan drágán mérik az ilyen tévéket. (LCD vonalon is.)
Ha valaki ki tud fogni egy "65C6, vagy "E6""-ot, ami nem égett be, keveset futott, és ~100.000 forint alatti áron adják, akkor szvsz jól jár vele.
Többet viszont én biztosan nem adnék ilyen régi, garanciával nem rendelkező tévéért.
-
Piftuka
veterán
válasz
Palesztin994
üzenetére
És ne feledjük az "avultatott érték" fogalmát sem! (Vonatkozó olvasnivaló, a teljesség igénye nélkül: Mit kapok, ha cserélni kell a készüléket? Avultatás
A fél milliós tévéért 4,5 év után adnak majd valami "masszív" 80.000 forintot. Azzal aztán ki lesz segítve a kedves felhasználó.
Tegyük hozzá... nem tisztem védeni a biztosítókat, mert szvsz az egyik legaljasabb üzlet a világon.
De az is tény, hogy az elmúlt évek alatt pusztán itt a fórum különböző tévés topic-jaiban is több olyan felhasználó bejegyzését lehetett olvasni, akik teljesen komolyan azzal "büszkélkedtek", hogy pár év használat után mindig rendszeresen lelökik a tévét a helyéről. Aztán pedig mennek az új cserekészülékért.
Ezek alapján senki ne lepődjön meg, ha esetleg a forgalmazók, illetve biztosító partnereik végleg törlik a "törés biztosítás" intézményét.
-
Piftuka
veterán
Én csak olyan terméket vagyok hajlandó onnan vásárolni, amely esetében elkönyvelem, hogy nem kell foglalkoznom a garanciális ügyintézéssel.
Vagyis tartós fogyasztási cikket nem vásárolnék onnan. (Ami azt jelenti a gyakorlatban, hogy kb. minden szökőévben egyszer rendelek bármit is tőlük.)
Tavasszal vettem pl. egy irodai, görgős széket (mert szükség volt egyre, mert ~29.000 forintra leárazták, és mert ebben az árkategóriában az egyetlen volt, amiről sok, és jellemzően jó véleményt írtak a vásárlók), annak tudatában, hogy ha "mellényúlok",és meghibásodik akár néhány héten belül, akkor a szék megy a hulladékok közé. Szóval eleve így álltam hozzá.
A lelki nyugalmam ugyanis többet ér annál, mint hogy egy EMAG kaliberű vállalkozással vitatkozzak, és könyörögjek a garanciális jogaim érvényesítéséért. (Nem beszélve arról, hogy ők online piactér is, és "boldog-boldogtalannak" teret adtak, így egy-egy terméket gyakran 8-10 áron, 8-10 forgalmazótól tudsz megvásárolni, aztán onnantól a fogyasztói szerződés a vásárlással velük köttetett. Bármi van, az EMAG széttárja a karját és az adott forgalmazóhoz küld....)
Ráadásul, most, hogy már hivatalosan is az Edigital áruházlánccal összeolvadva végzik tevékenységüket (egy cégként)...
Ha hasonlítani kell valamihez, hát ez olyan, mintha Belzebub állt volna össze Azmodeusszal!

A döntés a Tiéd!

-
Piftuka
veterán
Éppen arra próbáltam utalni, hogy az ALZA a "kis huncut".

Megláttam a hirdetést, néztem egy nagyot, megnyitotttam a termék adatlapját, hogy megrendeljem, és persze ott már látszott az 1 milliós ár. Ott a kis képen az 1-es csak akkor látszik, ha "sasolod".
Elég becsapós volt.
Szerencsétlenül programozták le az akciós sárga "matrica" helyét a kis képen. -
Piftuka
veterán
-
Piftuka
veterán
válasz
sakal83
üzenetére
Jó kontraszt, magas fényerő mellett a VA sem feltétlenül az. Megkockáztatom, hogy egy Pana GZ2000-es OLED sem.
Attól is függ a dolog, hogy mennyire tükröződő a képernyő felülete. A Pana új LCD-inek pl. olyan, mint a tükör.
A modern, "átlagos" LCD-k zöme viszont teljesen jó ilyen közegben, némelyiknek pedig kifejezetten remek a tükröződés csillapítása. Arra viszont figyelni kell, hogy amelyik külön réteget is kapott a célra, ott több szögből nézve "szivárvány effekt" jelentkezik a különféle fényforrásoktól (így a Naptól is).
Én is úgy gondolom, hogy fényárban úszó szobában az OLED lefőbb előnye szorul háttérbe: a kiváló, tiszta fekete szint.
Amúgy, aki világos helyiségbe keres tévét, annak még mindig könnyebb dolga van, mint annak, aki főleg sötét szobába szeretne megfelelő készüléket találni.
-
Piftuka
veterán
Pánikkeltés? Pánikkeltés? Hiszen nem azt írtam, hogy "Vigyázat! A kőbányai szopófantom gyanútlan, magyar, OLED tévé tulajdonosokra vadászik. Legutóbb az Aréna Pláza főbejárata környékén látták"...

Elég olvasni ezt a témát, vagy az AV Forums, és hasonló szakmai oldalak vonatkozó fórumait...
Abnormális amilyen mértékű minőségi szórás van az OLED panelekben. Ahogyan az is, hogy valakinek 9 hónap alatt a negyedik tévéje lesz "elfogadható".
De nézd... nem engem kell meggyőznöd.

Mondd meg inkjább az összes érintettnek, hogy minden bizonnyal "pánikolnak", tévednek, és a semmire cseréltették ki az egyébként garantáltan kifogástalan, és minden szempontból tökéletes OLED tévéjüket!
-
Piftuka
veterán
"Nekem a jövő héten fognak panelt cserélni a 77-es cx-en, mert olyan szépen előjött rajta (ami eddig nem volt) a tinting, hogy legszívesebben lerúgnám az asztalról."
Hogyan? Miért?

"De az biztos, hogy addig fogják cserélgetni, amíg tökéletes nem lesz"
Biztos vagy ebben? Lassan nem lesz hibátlan példány a piacon... Létezik még olyan egyáltalán?
Szerintem a hazai forgalomban, avagy "közkézen" forgó OLED tévék 50%-át azok a fórumtagok vették meg, akik ide írnak.

(És szerintem ezeknek a kicseréltetett tévéknek, paneleknek a jelentős része jön vissza új csomagolásban, "refurbished" termékként a gyártótól.)
De komolyan... ez elképesztő, és elkeserítő.
Olvasva az elmúlt pár hónapot, teljesen elment a kedvem még a gondolattól is, hogy OLED tévém legyen....A véletlenszerűség tekintetében a pár évvel ezelőtti Samsung 7-es széria "panel lottója" (PLS, vagy VA panel) eltörpül mindazoktól a "horror históriáktól", amelyről itt mindnyájan beszámoltok.
-
Piftuka
veterán
válasz
BomiBoogie
üzenetére
"Jó, ha van olyan IPS LCD, ami tudja a HDMI 2.1-et, akkor felőlem bármi jöhet."
Egyelőre ezek: HDMI 2.1: TV-k melyeken már működik (Frissítve) - HaziMozi

-
Piftuka
veterán
válasz
Jorgi Kormi
üzenetére
Köszönöm, ez hasznos info volt!

Ami a panelek minőségét illeti, maximálisan egyetértek veled. Ezért is volna jó, ha végre a "nagyok" is kijönnének a saját OLED paneljeikkel. Amíg az LGD monopol helyzetben van, addig semi nem ösztönzi őketa a minőség javítására.
A partnerek pedig megveszik a "bármilyen rossz" panelt is, hiszen felfutott a technológia... kereslet most már van rá bőven... ha nem vennék át, nem lehetnének ott a prémium tévéknek ezen a piacán. (Amúgy pedig igen, lópikulát az ő hátsó felükbe is!)Egyébként szvsz a hagyományos OLED panel is elérte a lehetőségeinek határát. Fényerőben már tuningolni nem fognak tudni rajta, és lehet, hogy a "kifogástalan" panelek gyártása sem érné meg.
Talán majd a QD-OLED... Persze az még egy kicsit messzebb van.
-
Piftuka
veterán
válasz
Piftuka
üzenetére
Kaphatok választ, kérem tisztelettel, az itt feltett, szervizzel és egyes típusokkal kapcsolatos kérdéseimre?

-
Piftuka
veterán
válasz
MrBazsi
üzenetére
Használtat, Outletes tévét nem veszek. Én még bízom abban, hogy a most ~590.000-620.000 Forintos árak beesnek bőven fél millió alá is majd a közelgő "Black Friday", a karácsony előtti akciók alkalmával, vagy jövő tavasszal.

Ami a mozgásmegjelenítést illeti... nagyon szerencsés vagy! (Ezt minden irónia nélkül mondom.)
Amit írtál, az alapján szinte biztos, hogy a Te szemed, látásod nem érzékeny a mozgásmegjelenítést érintő "anomáliákra". Nekem is van ilyen cimborám, ismerősöm is...
Mutattam nekik tévén, hogy hol szaggat, hol "ugrik" a kép, hol van elmosódás... a panelen az ujjaimmal mutattam, hol mit kell nézniük... úgy sem látták.

Szerencsések. Nekik ilyen szempontból teljesen mindegy milyen tévét vásárolnak.
Én viszont, ha kettőt röccen a kép egy film alatt, kifutok kínomban a Naprendszerből...

Jut eszembe... a fenti kérdéseimre tudtok válaszolni, kérlek?
-
Piftuka
veterán
válasz
Calogero
üzenetére
Köszönöm a hozzászólást mindenkinek!

Viszont mégiscsak "márkafüggő" a probléma, hiszen az LG Display gyártja a paneleket. (Talán pár új kínai gyártó már nem tőlük veszi, de ebben nem vagyok biztos.)
Bár mégis inkább azt mondom, hogy ez még a technológia sajátossága. Nem akarom bántani az LG-t, mert kifejezetten kedvelem a termékeiket, és 3 tévénk is volt, van tőlük. Szerintem, ha most, a jelenlegi technológiai tudás mellett bárki más gyártana OLED panelt, ugyanezek a problémák jelentkeznének.
Én csak azért vagyok gondban, mert rendkívül kiváló tévém van, és egészen eddig biztos voltam, hogy az LCD vonalon fejlesztek tovább (75, vagy 82/85 col); éppen a tipikus OLED issuek miatt.
Ám a prémium vonalon ott a FALD, és bloomingot nem szeretnék látni. Az árnyékrészletesség hiánya (black crush) nem érdekel. Csak a jó kontraszt, és fekete szint, és a lehető legjobb mozgásmegjelenítés. (Mert abban a jelenlegi SONY tévém etalon.)
Viszont ha esetleg mégis OLED mellett teszem le a voksomat, akkor csak 65 colos jöhet szóba maximum az ára miatt. Fél millió forint alatt szeretnék maradni. Ez a "mozgástér" arra, hogy a lehetlő legjobbat válasszam.
Ismerve a jellemző szerencsémet a "blind buy" műszaki cikkeket illetően, úgy kb. 99,99% esélye van annak, hogy nézhetetlenül sávos, foltos OLED tévét fogok ki, ami még pixelhibás is.
Tudom, ott az elállás joga, de ha egy mód van rá, szeretnék nem oda-vissza járkálni a lakásom és a Media Markt között a "cserebere" tévékkel. Tehát remek volna elsőre jól választani.
Szóval akkor egyelőre elvi síkon maradva, keresem a megfelelő OLED tévét...

- Az LG szerviz hozzállását ismerjük. Mi a helyzet a Pana, SONY és Philips központi szervizzel. Tegyük fel, megveszem a tévéjüket, rózsaszín, lilás, zöldes, sávos, vacak... Hívom őket... Hogyan intézik a helyzetet?
- Az LG készülékekről viszonylag sokat olvastam, a Pana GZ/HZ modellek tudását, paramétereit is ismerem, a SONY A8G és A9G tévéket már kevésbé, a Philips pedig teljesen "sötét ló".
*A SONY A8 tényleg annyira használhatatlanul lassú, mint ahogyan azt az Árukereső-n írja az egyik vásárlója?
* Mi a különbség a gyakorlatban az A8 és az A9 ("Master Series") között? Kb. mint a Pana GZ950 és GZ2000 összehasonlításában?* Mi a helyzet a Philips 7-es, 8-as, 9-es szériákkal? Melyik milyen a másikhoz hasonlítva?
A 7-es szériáról az Árukereső-n több rossz véleményt írnak. "Papírvékony, összeszerelésnél is hajlik, megroppanhat a panel"... a hangminőségét pedig kritikán alulinak tartják egyöntetűen. (Persze, ha tényleg annyira vékony, akkor nem tud csodát tenni ilyen téren.) -
Piftuka
veterán
válasz
Kriszbmx
üzenetére
Hát ez - az LG szerviz hozzáállását leszámítva - annyira rosszul hangzik, hogy elmondani sem tudom...
Szabad tudni, mennyi időn belül játszódott le mindez az első, hibás példány megvásárlása, és a már jónak talált E9 megvásárlása között?
És mi a helyzet ilyen téren a 65 colos Panasonic GZ950 &1500, SONY A8, A9, és Philips 7xx/8xx/9xx készülékek esetében?
Őszinte, hozzáértő, bármi féle elfogultságtól mentes véleményt szeretnék ezekről, és azt hálás köszönettel veszem! -
Piftuka
veterán
válasz
dgyuri0123
üzenetére
"Ha gondod van velem, egyszerűen ignorálj kérlek, mert kezd elegem lenni a kioktató hangnemedből. "
Nem szabad ilyen indulatokkal beszélgetni erről az egészről! Távolról sem ér annyit! (Nézd meg, hová vezetett mindez a különféle tévés témákban nemrég...)
Viszont olvasom ezt a témát rendszeresen, és ne haragudj, de azt látom, hogy amióta megvetted a saját OLED tévédet, folyamatosa önigazolás mindaz, amit írsz!
Nem titok, még privátban is beszélgettünk, mielőtt megvetted az OLED tévédet, amiről azt megelőzően semmi tapasztalatod nem volt. Nemhogy a 4K HDR modellekről, de a Full HD változatokról sem.
Aztán egy-két nappal azt követően, hogy megvásároltad az LG 55EG910V tévét, már olyan magabiztossággal állítottad, hogy a "4K-nak, és a HDR-nek nincsen értelme", hogy az már tényleg arcpirító volt. És folyamatosan ezt teszed azóta, miközben - nagy valószínűséggel - semmi tapasztalatod nincsen a HDR mozgóképek kapcsán.
A HDR technológia előnyeit (amennyiben tévékről van szó) nem statikus, állóképeken kell ecsetelni. A filmeket illetően viszont megkérdőjelezhetetlen a technológia előnye, és mindaz a képi élmény, amit a felhasználónak nyújt. Alkalmazása a tévékben az utóbbi évek, vagy évtized legnagyobb innovációja.
Ami pedig a Full HD, LG OLED készüléket illeti... Tessék neki örülni, és használni.
Egyúttal elfogadni azt, hogy a jobb 4K-s és HDR-es OLED-ektől bizony elmarad a látvány, amelyet képesek megjeleníteni, és nem csak a kisebb felbontása okán. (És akkor nem is említettük még a várhatóan még jobb képességű, technológiai hibákat remélhetőleg még jobban kiküszöbölő 2018-as felhozatalt...)
-
Piftuka
veterán
Néhány érdekesség Vincent Teoh "műhelyéből":
Philips 9002 Ambilight OLED TV Review
--> Ha jól tudom, erről korábban még nem készült ilyen teszt.LG 65-inch B7 Review: Firmware Update Improves Picture Quality
--> Az LG B7 televíziók tulajdonosai számára lehet ez jó hír. (Bár felmerül bennem a kérdés, hogy ha a panel és az elektronika képes rá, akkor miért nem eleve olyan minőségben adják ki a tévét!? Miért kell szoftverekkel "foltozgatni" a minőséget?)Hisense NU9700 Review: Why UHD Premium Doesn't Guarantee Good HDR
--> Ez a tévé lett volna az OLED tévék ellenfele a Hisense kínálatából. Nem sikerült. Ugyanakkor Vincent hasonlata a Samsung korábbi példája kapcsán, találó.
Ha a Hisense leigazol pár (a konkurenciát "megjárt") mérnökzsenit, akkor még lehet perspektíva az ő kvantumpontos megoldása is a jövőre nézve. A tőkéjük megvan hozzá, a versennyel pedig a vásárlók járnának jól./Forrás: https://www.youtube.com/user/hdtvtest/
-
Piftuka
veterán
válasz
Pro Koryak
üzenetére
Ez aztán rendkívül "intelligens" megnyilvánulás volt részedről...
-
Piftuka
veterán
válasz
Pro Koryak
üzenetére
"Hiába nézed közelről a tv-t, hogy ugyanannyira kitöltse a látómezőt, mintha proji képét néznéd, mégis teljesen más.
A vetített képnek megvan a maga varázsa."
Csak volt. Igen, a fa dobozos, Videoton tévék korában az ember nem is álmodoz(hat)ott még az "otthoni mozi" által nyújtott élményen. Már ami a képi élményt illeti.
Még az óriásinak számító 72 cm-es, 4:3 képarányú "sarkított" tévék sem hozhatták ezt, hiszen mai szemmel nézve egy átlagos ~42-50 colos tévé mellett is aprócska képterük volt.
De ahogyan már itt többen és többször is említettük, amikor a 65 colos televíziók is viszonylag könnyen elérhetőek, ráadásul már piacon vannak a 77, 86, 88, sőt 100 colos tévék, immár OLED változatban is...
Akkor bizony nem lehet olyan érvet mondani, amely mellett az átlagos otthoni körülmények között elérhető, max. 2 (de jóindulattal is 2,5-3 méter átlójú) vetített kép lenne az ésszerű alternatíva.
A több millió forintba kerülő, komplex, és bonyolult vetítős megoldások helyett, egy ilyen "tévé óriás" minden szempontból praktikusabb, és vitán felül sokoldalúbb megoldás.
Ha pedig mindenképpen a "szélesvásznú" filmek tökéletes megjelenítése a cél, akkor arra is létezik teljes képteret kitöltő, televíziós megoldás.

-
Piftuka
veterán
válasz
daneel_hu
üzenetére
"Ha bementek az MM-ba, keresni kell egy LG promótert, ő adhat kedvezményt.
Azt hiszem nálam anno 80ezret kapásból engedett mert az online boltnak más volt az árazása.
Gyakorlatilag hülyére veszik a vásárlókat."Ezzel kapcsolatban két fontos megjegyzésem van:
1. A promóternek a legcsekélyebb beleszólása sincsen abba, hogy mennyiért adja az áruház az egyes termékeket. A TV osztály vezetőjével egyeztetve engedhet az árból; de nem ő, hanem az áruház.
2. Nem veszik hülyére a vásárlókat, mert soha nem titkolták, hogy a webáruházuk más (és 99%-ban olcsóbb) árakkal dolgozik.
Ugyanis két külön cégről van szó. Egyébként a MM-nak van egy olyan üzletpolitikája, amely szerint ha egy a náluk készleten lévő terméket más áruházban (készleten) megtalálod olcsóbban, akkor annyiért vásárolhatod meg tőlük is.

-
Piftuka
veterán
"A mozi valóban 2-3m-nél kezdődik, de egy értelmes képminőségű projektor+vászon súrolja az 1 milliót."
Sőt, egy igazán professzionális, 3D-s rendszer annak a sokszorosa.
És még az olyan rendszer esetében sem biztos, hogy az ember megszokná, illetve tudná szeretni (nagyobb képátló ide, vagy oda) az OLED, vagy csúcs LCD képéhez képest érezhetően kevésbé éles és kontrasztos képet.
"És akármekkora HT fan valaki, nem sokan engedhetnek meg maguknak ekkora kiadást, így marad a 200-500 ezres "egérmozizás"."
Nem értem, miért vélekedsz így!?
Ha egy átlagos szobában, pár méterről néz valaki egy ~55-65 colos tévét, az már finoman szólva sem "egérmozizás".
Az optimális nézési távolságot kell megtalálni. Én a saját példámon tapasztalom, mennyire fontos ez.
Helyzettől függ, hogy milyen távolságból nézem a saját 55 colos tévémet, és teljesen jól "be tudtam lőni" azt a távolságot, ahol érzetre a legnagyobbnak érzékelem a képtartalmat. És ez még véletlenül sem a legközelebbi nézőpont.
Az optimumnál közelebbről nézve ugyanis a perifériára, vagy azon kívülre kerül a kép egy bizonyos része. Így hiába nagyobb a teljes szemtér előtt a kép mérete, a megjelenített tartalomnak egy kisebb részét érzékeli az ember (csak arra tud koncentrálni), ezáltal mégis kisebbnek érződik a kép.
(Ahogyan - természetesen - az optimális távolságnál hátrébb ülve is, ahol már valóban kisebbnek érzi és látja az ember a képet.)
És éppen ezért butaság az összes (már itt is unásig ismételgetett) "nézési távolság táblázat". Mert az ezt a "jelenséget" egyáltalán nem veszi figyelembe.
És ezért nem praktikus egy átlagos szobába a 2-3 méteres vászon. Nálam is elférne egy ilyen. Csak éppen nem tudnám eléggé messziről nézni ahhoz, hogy a teljes képtartalmat lássam, érzékeljem, "befogadjam".
Én a moziban is ezért szeretek a középső-hátsó féltávon, vagy 2/3 távon ülni. Onnan lehet legjobban élvezni a látványt.
-
Piftuka
veterán
"Nem hiszem h 3-500k egy tévére megfizethetetlen lenne manapság, még itthoni viszonylatot tekintve sem. "
Ha tudnád, hogy ebben milyen nagyot tévedsz...
(Egyébként szerintem az OLED nem mostanában lesz "tömegtermék", ha egyáltalán valaha is az lesz. Én az említett ~200.000 forintos ársávot elképzelhetetlennek tartom.)
-
Piftuka
veterán
válasz
daneel_hu
üzenetére
Te jóságos ég, mi volt itt! Pár napig nem olvassa az ember a fórumot, és máris ~500 hozzászólást kell végigolvasnia...
Mondjuk a "nézési távolsággal" és "4K"-val kapcsolatos vita megmosolyogtató volt.

"Így van, ha képtisztítás után is ilyen a kép akkor ezt tessék gariztatni."
Erről pedig az jutott eszembe, hogy a plazma után itt az újabb "babusgatós" tévé...
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Piftuka
veterán
"Kontrasztban meg azért nem olyan rosszak ezek a VA panelesek, 1:5000 natívra azért már nem mondanám hogy szar. Inkább a betekintési szögek problémásak VA panelnél."
Ez erősen függ a panel pontos típusától, fajtájától.
A SONY W7xx és 8xx paneljai a jellemző (és praktikus) nézési távolságból, illetve betekintési szögből nem mutatnak erőteljes színtorzulást, és szaturáció romlást.
A Toshiba cégnek volt olyan tévéje, amely olyan tévét gyártott, ami teljesen nagy betekintési szöget adott.
A SONY Z9D viszont ilyen téren a legrosszabb tévé, amit valaha láttam. A nagy méretnél már a középpontból egy kicsit elmozdulva (de még szemből nézve) is romlik a szaturáció.
Másfelől a fekete szintje, kontrasztja eszméletlenül jó.
-
Piftuka
veterán
Én EG910V-n, C6V-n és E6V-n is néztem 3D tartalmakat. Igaz, itthoni körülmények között csak a Full HD modellen.
Semmi szignifikáns különbséget nem láttam. Én is úgy vélem, hogy az igazi ugrást a 4K 3D tartalom fogja jelenteni. Azért a vízszintesen megduplázott képpontok száma biztosan észrevehető lesz a látványban.

-
Piftuka
veterán
válasz
üzenetére
Nem hiszem, hogy annak túl szignifikáns eredménye lehet. (Az LG pl. nagy ívben tojt a saját vásárlóira a régi modellek egyéb funkcióinak update-je kapcsán is.)
Másfelől bízom abban, hogy a Toshiba, a Grundig, és még ki tudja milyen újabb (OLED) piaci szereplők majd "megbolygatják" kicsit ezt a témát is, és kihoznak pár 3D-s modellt!

-
Piftuka
veterán
válasz
janos666
üzenetére
"Pedig de... Közel sem nézhetetlen, én elhiszem, hogy sokaknak teljesen megfelel (sőt, megváltás egy gagyi LCD után), de az objektív értelemben vett színhelyességgel köszönőviszonyban sincs. "
Tesztelj helyette egy Samsung QLED-et.
A Samsung szerint az LG OLED tévék a színskála és színhelyesség terén a fasorban sincsenek ahhoz képest. 
"A kellemes csalódás az inkább az UHD filmek részletgazdagsága / képélessége (legalább is lassú jelenetek mellett, míg nincs motion blur). Kicsit túl van lihegve, hogy csak nagy képátló vagy kis táv mellett jön elő. Abszolút észlelhető a javulás úgy is, hogy csak 5"-al nagyobb a kép és ugyan olyan közelről nézem."
Örülök, hogy leírtad ezt. Hogy én milyen rég óta mondom ugyanezt...

-
Piftuka
veterán
válasz
üzenetére
"Nem értem miért ragaszkodtok a 3d hez ha ezentúl egy darab filmet sem fognak legyártani 3dben kiskereskedelmi forgalomba."
Bőven van még mit beszerezni a gyűjteménybe az eddigi címekből is.
Részemről úgyis a klasszikusok érdekelnek inkább a kategóriában.Egyébként még jó pár évig óriási választéka várható a 3D BD filmeknek. Számos eddig megjelent alkotást újból is kiadnak, mindig van egy-egy újabb gyűjteményes kiadás is... Sokadszor mondom, hogy ne a magyar kínálatból tessék kiindulni!
Megjegyzem, érthetetlen, miért úgy tekintetek a már meglévő 3D-s alkotásokra, mintha csak egyszer nézné meg az életben az ember!? A gyűjtemény darabjait jó esetben időről-időre újra megnézi az ember.
Én legalábbis nem csak a polcomnak vásárolom a filmeket.
-
Piftuka
veterán
válasz
dgyuri0123
üzenetére
Ez is igaz.
-
Piftuka
veterán
válasz
ottofon
üzenetére
"Azt mondta az eladó hogy csomagolás sérült. Ez annyit jelent náluk hogy maga a képernyő az ami kicsit karcos lett. Szerinte a hungarocell dörzsölte ki. "
Jó, hogy leírtad mindezt. Én egészen eddig meg voltam győződve róla, hogy a "csomagolás sérült" a gyári doboz, illetve "en bloc" a csomagolás jelentős sérülését jelenti.
Például teljesen szétszakadt, megnyomorított, elázott, stb. dobozt, a "támasztékként" szolgáló hungarocell elemek szétmorzsolódását, stb. jelenti, amelyek miatt nyilván újra kell csomagolni, nem eredeti csomagolásban elhelyezni egy terméket. Amely a vásárlók 99%-a számára azt jelenti, hogy még véletlenül sem fizetnék ki a teljes árat a termékért, ezért az eladónak azt nyilván olcsóbban kell adnia.
Ebben az esetben viszont az említett üzlet rosszul használja a kifejezést (vagy nem a megfelelő kifejezést használja), mert az általad említett tévé a "csomagolás által/miatt sérült" darab.
Mindamellett fél millió forint egy ilyen készülékért egyenesen rablás.
-
Piftuka
veterán
Sajnálom, hogy el kell adnod! Mindazonáltal nem az ideális időszakban árulod a tévédet.

Jelenleg a Media Markt hétvégi, "ÁFA felezős" akciójában egészen pontosan 848.112 forintba kerül. Mondhatod, hogy az akciónak holnap vége, ami igaz.
Csak szinte minden hétvégén van (erre a tévére is) hasonló méretű kedvezményt biztosító akciójuk... hamarosan jön a "Black Friday" is, aztán a Karácsony... Szóval biztos lehetsz benne, hogy az ára még/már csak lefelé fog kúszni, amíg van készleten.
Amikor pedig éppen az utóbbi hetekre jellemző 950.000 forint körüli áron van, akkor is igaz, hogy nagyjából 10-ből 9 ember, aki ennyi pénzt tud és hajlandó egy tévére kifizetni, inkább kifizeti az akár 50.000-100.000 forinttal magasabb árat is, csak hogy egy gyári új, bontatlan példányt tudhasson magáénak.
Az idő pedig ellened dolgozik, mert minden egyes eltelt hónappal "öregebb" lesz a tévé. Most még "szinte új/alig használt", de egy fél-egy éves tévére már nem lehet ezt elmondani. A reális ára egyre közelebb lesz a félmillióhoz, mint az egy millióhoz.
Mindamellett abszolút megértem, hogy nem akarsz sokat bukni rajta, hiszen drágábban vetted, és alig használtad.
Én a helyedben inkább átgondolnám, hogy egyáltalán eladnám-e. Biztosan nem tudod elhelyezni a lakásban megfelelő módon?
-
Piftuka
veterán
"Mire felfut a HDR addigra 65"-os OLED-re cseréli majd a mostanit, vagy akármilyen másikra. 3-4 éven belül talán összegyűlik annyi HDR anyag amiért érdemes HDR képes tv-t venni, meg addigra talán a 3D-t is visszateszik. [..]Az "újrakevert" felskálázott 4k-s anyag az hasonló dolog mint az interpoláció. Kiszámolt fals adatokkal csapják be a szemed aminek te örülsz más meg lehet hogy nem. Egyéni ízlés dolga."
A 3D-t illetően - tudod jól - én is a várakozó állásponton vagyok, és nagyon bízom az OLED piac "új" szereplőiben, mint pl. a Toshiba. Persze azért nem bánnám, ha a Panasonic és/vagy a SONY jeleskedne ismét ebben a technológiában, mert az borítékolható, hogy a legjobb mozgásmegjelenítést az OLED tévék esetében is tőlük várhatjuk majd.
Ugyanakkor szerintem inkább az ízlés dolga, hogy ki hány darab HDR film megvásárlását követően tartja fontosnak a tévéjét lecserélni, vagy újat vásárolni helyette.
Ha most volna csak néhány darab HDR filmem, és egy jó, új televízióm (és tulajdonképpen ebben a helyzetben vagyok), akkor pusztán a HDR filmek miatt nem cserélném le; nem vásárolnék egy HDR képességű készüléket.
Ha viszont most kellene vásárolnom sok év után egy új készüléket, akkor már mindenképpen (valódi) HDR képességűt választanék, akár már egyetlen film miatt is. Hiszen a filmgyűjteményem úgyis folyamatosan bővül, mindazonáltal a HDR, prémium kategóriás tévé esetében azért a Full HD BD filmjeimet is csodás képminőségben élvezhetném. Magyarul "nem egy film miatt" vásárolnék tévét.

Az viszont egy plusz "extra" funkció, hogy a 4K HDR filmeket is le tudom játszani az új tévén; nem is akármilyen minőségben.
És bizony az újrakevert filmek között is találni gyöngyszemeket, mint például a Fantasztikus Labirintus 30. ünnepi (újra)kiadása, amit az eredeti, 35 mm-es celluloid szalagról digitalizáltak újra; csodás végeredményben.
Ha ehhez hozzáveszem az olyan filmeket, mint a "Harry Potter világának" új része... a várható új Star Wars filmet... sőt, szinte borítékolható a teljes eddigi "Star Wars Saga" újrakeverése hasonló módon (és gyűjteményes kiadásban)...
Akkor egy magamfajta rajongó számára már pusztán ezek a filmek inspirálnak arra, hogy tűkön ülve várjam a fentebb említett OLED fejlődést, és az elkövetkező éveket.

Akinek pedig már annak megfelelő HDR televíziója van, és ilyen filmek is vannak a gyűjteményében, az nagyon szerencsésnek mondhatja magát.

-
Piftuka
veterán
válasz
dgyuri0123
üzenetére
Hú, pörgött ám a topic!
Becsülettel végigolvastam a legutolsó hozzászólásom óta született nyolcvanezer hozzászólást (
), és megállapítottam, hogy madgie fórumtársunk milyen okos dolgokat ír... 
Ami a "hitvitát" illeti...
"Soha nem fogsz meggyőzni arról, hogy 2-3x drágábban, 2x jobb képet fogok kapni. A HDR meg ne legyen már szempont szerintem."
Éppen a HDR az, ami a televíziók fejlődésének jövőjét jelenti. Legalábbis azt kell jelentenie, ha továbbra is cél a minél valósághűbb kép megjelenítése. A HDR alkalmazása a televíziókban az utóbbi évtizedek legnagyobb innovációja. Már így is csodás végeredményt ad, hát még ha sikerül sokkal magasabb szintre fejleszteni.
Ami pedig a 4K-t illeti... Bizony, sokan meglátják a 4K és Full HD felbontás közötti különbséget 55 colos tévén, 1,5-2 méter távolságból is. A különféle "ajánlásokat", táblázatokat én sem venném soha készpénznek. A gyakorlati tapasztalat ugyanis régen rájuk cáfolt.
Például a 42 colos LG tévénken ~5-6 méterről is azonnal látszik a különbség egy SD és egy HD csatorna jelenetei, képminősége között. Nyilván a gyakorlatban ennél közelebbről nézzük, de a tény az tény. Tudom... sokak szerint (erről már beszélgettünk), az SD és a HD között nagyobb különbség van, mint a HD és a 4K között, ám a végeredmény, illetve a "szemlélődés" eredménye hasonló, vagy ugyanaz.
Halkan jegyzem meg, hogy némelyik, itt a topic-ban "lesajnált", újrakevert 4K anyag is olyannyira szép, és annyival jobb a Full HD változatnál, hogy a néző az ámulattól az állát a padlón keresgéli.
Aztán pedig nem szabadna feledni azt sem, hogy a jelenleg ismert legjobb televíziós 3D képet a technológiával rendelkező 4K LG OLED tévék adják. Mivel a felezéssel együtt is 1080 soros vertikális felbontásra képesek.
Jó volna, ha a 3D is visszatérne az OLED televíziók világába, mert éppen a jó kontraszt és a HDR segítségével a kép térérzete sokkal jobb lehet, mint korábban bármikor!
A natív felbontásban rögzített 3D anyag pedig igazán páratlan, és pazar lehet. Éljen tehát a 4k!

-
Piftuka
veterán
A megjelenített képet nagyon sok tényező befolyásolja, de azért jegyezzük meg, hogy az általad említett probléma létezik, valós, és "shadow detail" a neve. Magyarul az árnyékok/árnyékos területek részleteinek megjelenítése.
És a kezdetektől egészen napjainkig nem készült még olyan televízió, ami képes a tökéletes, valódi fekete, kiváló kontraszt megjelenítésére oly módon, hogy a sötétbe "burkolózott" finom részleteket is lásd, csakúgy, mint a valóságban.
(Ahol például most, a teljesen sötét szobámban, a monitorom az egyetlen fényforrás, és már a közvetlen környékén is éppen csak "sejtem" a tárgyakat, de még mögötte 20 cm-rel lévő fal redői is felderengnek azért, ha meresztem a szememet.)Voltak, vannak megoldások, amelyek egészen jó végeredményt produkálnak, mindig lehet a tévé képbeállításait hangolgatni, de modelltől és technológiától függően (legyen bár CRT, LED, plazma, vagy OLED) a végeredmény a "hmmm, ez egészen tűrhető", "nahát, ez tök jó", és az "ez már majdnem-majdnem tökéletes" között fog elhelyezkedni.

Bárki bármi mást állít, ne higgy neki!
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Piftuka
veterán
válasz
dgyuri0123
üzenetére
" Mondjuk a Digitalkonál is igen tisztességesek voltak, hogy ilyen rugalmasan kezelték volna a cserét."
Ez tényleg pozitívum, örülök, hogy így tettek, és még jobban örülök, hogy végül sikerrel jártál!
Azt viszont fontos megjegyezni, hogy a törvény írja elő a csere kezelésének módját. Tehát az lett volna ám csak a szép, ha nem így járnak el.Mindazonáltal a "hol vásároljunk" témában én Madwe és Danee véleményét osztom. Nyilvánvaló, hogy nem véletlenül tudják ezek a cégek akár több tízezer, vagy akár néhány százezer forinttal a listaár alatt adni a termékeket.
Az jó dolog, ha az Alza féle vállalkozásoknak van egy budapesti központja, ahol az "ügyes-bajos" dolgokat intézni lehet, ám azt is figyelembe kell venni, hogy az ilyen rendeléseknél a "kritikus" elállási idő az, amíg főleg idegeskedhet az ember.
Amíg a termék hibátlan, addig általában nincsen semmi különösebb probléma. Ám, ha még az elállási idő alatt, vagy azon túl, a garanciális jogokat próbálja érvényesíteni az ember... no akkor szoktak problémák jelentkezni. Például EMAG elállással, visszáruzással kapcsolatos ügyintézésével kapcsolatban sok negatív tapasztalatról számolnak be a fogyasztók. (Az Alza még nem üzemel olyan rég óta, hogy mérvadó mennyiségű visszajelzés születhessen, de nem árt körültekintőnek lenni velük kapcsolatban sem.)
Mindenkinek azt kell eldöntenie a vásárláskor, hogy mi fontos számára, és mi mennyit ér meg számára. Magyarul mit hajlandó feláldozni az "olcsóság" oltárán.
Tudnak olyan alacsony árat mondani egy OLED tévére (vagy más termékre), hogy "szürke importból" származó árut vegyen az ember? Esszenciális igény vajon a gyártói jótállás, valamint az adott bolt hírneve, megbízhatósága, közelsége?
Ezeket kell mérlegelni, és az alapján dönteni.

-
Piftuka
veterán
válasz
dgyuri0123
üzenetére
Hinnye! Ilyen csúnya, felhős OLED-et sem láttam még...

-
Piftuka
veterán
válasz
torma1981
üzenetére
Szerinted mennyi időbe telik, amíg egy fekete szintet, kontrasztot, és a bevilágításokat ellenőrző tesztet lefuttatok, majd 3D teszteket, Full HD videókat, 4K videókat, HDR videókat, és még egy BD filmet is?

Ha az ember érdemben meg akar vizsgálni egy tévét, akkor mindez szükséges. Mivel annyi tapasztalatom már bőven van, természetesen a helyén tudom kezelni a látottakat a fényes környezethez viszonyítva is.

-
Piftuka
veterán
Értem.
Az ilyen teszt mindenképpen jó, ha az ember tévét szándékozik vásárolni, de én azért ennél alaposabban teszteltem le a kiállított készülékeket. Gyakorlatilag egy készüléket teszteltem 1-2, akár 3 órán keresztül.

És melyik volt az ominózus Panasonic, ami nem győzött meg?
-
Piftuka
veterán
Hol teszteltél ennyi féle készüléket? Milyen tesztekkel? Milyen tartalommal? Mennyi ideig? Mire koncentrálva?
És a többi gyártónak melyik készülék típusait tesztelted? Csak mert a "többi nem rúghat labdába" kijelentésed elég sommás... És őszintén szólva egészen biztosan távol is esik a valóságtól.
A felskálázás minőségéről alkotott vélemény is ellentmond a legtöbb tesztnek és beszámolónak is...
-
Piftuka
veterán
válasz
daneel_hu
üzenetére
"Egyébként miből gondolod, hogy amikor megjelennek a HDMI 2.1-es csatlakozással ellátott tévék + 8K (
), akkor majd megáll a fejlődés? "A fejlődés természetes folyamat, és nem is szabad megállnia.
A tévék képátlójának a növelése egyenesen indukálja, igényli a minél nagyobb felbontást. Valahol a 65 colos tévék esetében értünk el ahhoz a szinthez, amikor a Full HD felbontás közelről nézve már nem tökéletes. Túl nagyok a pixelek.
Nyilván elkerülhetetlen a tartalom felbontásának a növelése is, és tény, hogy ebben a televíziózás lemaradt. A filmipar annyira azonban nem. És itt jegyzem meg, hogy számos "felkonvertált" 4K film is elképesztően szépen mutat; sokkal szebben, mint a Full HD BD változata ugyanannak a filmnek.
Tehát már csak a "házimozi", a tévézés mentén is elkerülhetetlen igény van a 4K (és lassan 8K) felbontásra.
Amit viszont sokan elfelejtetek, hogy manapság nemhogy a 4K, de 6K (és szintén, lassan 8K) felbontású fényképezőgépek, kamerák egyre nagyobb tömegek számára elérhetőek. (Nem csak fizikai valójukban, hanem anyagilag is.)
Márpedig a saját készítésű fotók és film felvételek megfelelő minőségű visszanézéséhez szükséges az azokat támogató, natív felbontású képernyő.
Azt pedig tessék elhinni, hogy a családi felvételek ilyen módon történő visszanézése bizony így sokkal nagyobb élmény, mint akár egy - manapság még nagynak mondható - 24 colos monitoron is, egy átlagos tableten, vagy pláne az adott készülék kontroll kijelzőjén böngészve. Ezt tapasztalatból mondom. Mi már évek óta a tévén nézzük vissza ezeket a felvételeket, pedig ezeknek egy része csak 720p felbontású (film).
-
Piftuka
veterán
válasz
Gaben360
üzenetére
"Ennyiért vehettem volna 4k lcd-t is,de.....minek,még a"prémium" samsungok is szarok."
Azért a KS9500 egy rendkívül jól sikerült modell lett.
(Az adott sorozat legtöbb tagja, nem különben.) Más kérdés, hogy sajnos a prémium Samsung modelleket nem kaptad volna meg az EG910V árában.Ám olyat kijelenteni, hogy azok "szarok" volnának, nem helyes.
Nincsen értelme ennek az összehasonlítgatásnak, mert mindig is voltak kiváló LCD televíziók, és remélhetőleg lesznek is még.
Sőt, tessék nyugodtan drukkolni annak, hogy a Samsung váltsa be az ígéretét, és rukkoljon ki végre a valódi, emissziós elven működő QLED (Quantum Dot Light Emitting Devices) televíziókkal, ahogyan azt egy-két éve tervezte.
Azok ugyanis várhatóan azonnal óriási konkurenciát fognak jelenteni minden OLED készüléknek a technológia és a képminőség szintjén is, amivel pedig megint csak a vásárlók járnak jól első sorban.
-
Piftuka
veterán
válasz
üzenetére
Köszi! Érdekes cikk. És elgondolkodtató.
Ugyanis hosszú távon a piacnak, a fogyasztóknak (vásárlóknak), és az árak alakulásának is az tenne jót, ha képes volna még legalább 1-2 másik gyártó is OLED panelt gyártani.
Sőt, ideális esetben a "nagyoknak" saját panelgyártó üzeme lenne. Persze... az LCD piacon mindig is megszokott volt ezen a téren a "szűk keresztmetszet", és 2-3 gyártó kiemelt helyzete...
Csak ott a panelek ugyebár sokkal nagyobb darabszámban készültek, és lefedték az összes minőségi, illetve árkategóriát.
Ebben az esetben pedig szinte "borítékolhatjuk", hogy az LG magasan tartja a panelek árát. Márpedig amíg azt drágán veszi akármelyik partnerük (egyben konkurensük), nem fog csökkenni az OLED, illetve a prémium készülékek ára.
-
Piftuka
veterán
Nem írtad, hogy mennyi pénzt szánsz rá, de a székesfehérvári Media Markt-ban még a mai napon 840.000 forintba kerül az LG 65B6J. (Ha el nem vitték, mert a hét elején láttam.)
Ennél olcsóban OLED tévét nem kapsz ebben a méretben. Amennyiben a 3D megjelenítés is fontos, akkor csak az LG E6V jöhet szóba, de ezek már 1 millió forint körüli áron vannak.
Egyébként már csak 1-2 helyen kaphatóak ezek a modellek. Ha a pénz nem számít, akkor gyakorlatilag bármelyik 2017-es, LG, Panasonic, Philips, vagy SONY készülék közül választhatsz, ízlésednek és a pénztárcádnak megfelelően. Az eddigi tesztek alapján a SONY és a Panasonic csúcsmodelljei a legjobbak jelenleg.
Érdemes legalább egy-egy statikus fehér, fekete és esetleg néhány színes kép segítségével megvizsgálni, hogy látsz-e feltűnő képi "anomáliát".
A halott pixeleket, pixelhibákat így könnyű kiszúrni, ahogyan az esetleges képhibákat is. Azért a 2016-os és 2017-es modellre utóbbiak kevésbé jellemzőek, de a pixelhibák miatt mindenképpen fontos lehetőség szerint a vásárlás előtt átnézni a panelt.
-
Piftuka
veterán
Mondjuk a színes hátterek legtöbbjével a tesztben látható VA homogenitása egészen jó. Egyébként igen... látványosak az eltérések az egyes technológiák között.
Ha valaki engem kérdezne, hogy egyszerűen hogyan tudnám érzékeltetni az LCD és az OLED televíziók közötti különbséget, akkor az alábbi videót mutatnám meg neki:
Sony 4K TV Product Line Comparison (Forrás: Digital Trends)

Amikor ugyanabban a közegben, egymás mellett-mögött látható az adott évi felső kategóriás SONY LCD és OLED szortiment, az magáért beszél.

-
Piftuka
veterán
válasz
Partizan182
üzenetére

Én is erre mutattam rá fentebb, de hát furcsa módon az ide író fórumtagok zöme meg van győződve a nagy fényerő (és a HDR) feleslegességéről...

És csatlakozva Madwe fórumtársunkhoz is, immár sokadszor írom le itt a fórumon, hogy a HDR alkalmazása a televíziózásban az utóbbi évek (évtized?) legnagyobb innovációja.
Örülni kell annak, hogy ha pár éven belül elérik a panelek a 4000 nit-es fényerőt (és a Rec. 2020 legalább közel 100%-át), nem pedig azon izgulni - pláne "látatlanba" -, hogy "jaj, kiégeti a szememet"!

-
Piftuka
veterán
válasz
dgyuri0123
üzenetére
Pedig nagyon egyszerű a lényeg: az árnyékok, illetve árnyalatok megfelelő részletességét csak ilyen nagy fényerő mellett látod.
Nem az a lényeg, hogy "kiégesse a szemedet", hanem hogy - mint a valóságban, ha felnézel a derült égboltra -, a felhőket éppen olyannak lásd, ahogyan azt filmre rögzítették. Hogy a fényes, világos tartalmak minden apró részletét is érzékelni tudd... éppen úgy, mint a valóságban.
Őszintén szólva meglepőnek találom, és nem is értem azt a retrográd hozzáállást, amit - éppen itt az OLED tévéknek szentelt fórumrészen - ebben a témában most bemutattok...

-
Piftuka
veterán
válasz
dgyuri0123
üzenetére
Pár hozzászólással fentebb írtam róla...
Új hozzászólás Aktív témák
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Linux felhasználók OFF topikja
- Építő/felújító topik
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Milyen házat vegyek?
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Tőzsde és gazdaság
- További aktív témák...
- Xiaomi Mijia Smart Socket Plug kínai WIFI-set keresek
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy S22 Ultra 5G 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Keresünk iPhone 16/16e/16 Plus/16 Pro/16 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
A SONY Android OS-ében elég volt deaktiválni az automata frissítés funkciót; soha nem szólt utána érte.
"

(sic!)