Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Hashvrad

tag

válasz Yodamest #77766 üzenetére

Szia!
    Lehet annyira már nem aktuális, de én most kezdtem el használni OLEDet monitornak (42-es C2). Első körben nem tűnt nagy ugrásnak egy VA panel után, de 1,5 hét után vannak olyan "apróságok" ami miatt nehéz lenne visszaszokni LCD-re.
    (játékban még csak minimálisan teszteltem)

- Sima állókép összehasonlíthatatlan az LCD-vel, egységes/homogén hatása van.
    - A fekete tényleg fekete. A marketingen túl, amikor egy sorozatban, drámai zárás után 1-2 másodpercig teljes sötétség lett a szobába az nagyon sokat adott az élményhez.
    - Nem tudom, hogy a jobb HDR és/vagy az OLED miatt, de sokkal szebben néz ki az árnyékos/fényes területek közötti különbség (természetesebb).
    - A Sárkányok házánál nemrég volt egy sokak által szidott sötét rész. Én szvsz nagyon élveztem, mert OLEDen tökéletes volt, végre úgy nézett ki egy éjszakai jelenet ahogy kb a valóságban.

- Mivel VRR/120Hz/jobb HDR volt a legfőbb indok a cserére, ezért nagyon nem érzem felárasnak a dolgot, mert LCD-ben se sokkal olcsóbb ez (QN90B konkrétan 40-el drágább).

A negatívumok nagy részét még nem tudom megítélni. Most lesz VGA csere, plus upgrade is volt win 11-re.
    - Nem működni a G-sync (konkrétan nem engedi a gépen bekapcsolni, a TV-n bevan).
    - Videók és stream szaggat, nem jó a kép. A régi TV-n win 10 alatt ez sokkal gyengébben és csak YT 4K HDR alatt fordult elő. Appban tökéletes.
    - Betűk (főleg a kicsik) először nagyon csúnyák volt, de beállítások után sokat javult a helyzet, de bizonyos esetekben még mindig nem az igaz (ez 48-on lehet jobban kijön).

Ami biztos a TV hibája:
    - Beégés veszély, ez idővel kiderül.
    - A betekintési szög itt se 100%, bizonyos esetekben itt is van színtorzulás. LCD-hez képest sokkal jobb a helyzet, de VA-nál se zavart annyira (csak ugye nem így van reklámozva).
    - ABL néha zavaró tud lenni, de ritkán állítgatja a fényerőt (film alatt még nem vettem észre, csak sima win-ben).
    - Jobban tükröződik mint a régi TV-m, főleg fekete részeken. Szokni kell.
    - Én hangfallal használom, de szvsz a saját hangrendszere pocsék (lehet ez is érdekel valakit). A régi TV se volt különb.

Összegezve: Nyűgös a technológia, vigyázni kell rá, állítgatni kell, viszont egész egyszerűen teljes más rajta bármit nézni. Felesleges leragadni a "sokkal szebbek a színek" reklámszövegnél, sokkal többet tud adni annál (nem igazán tudom átadni, de egyszerűen jobb mint az LCD).

Új hozzászólás Aktív témák