Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • justaview

    őstag

    Sziasztok!

    Gondoltam leírom az élményemet a pár hete vásárolt LG 55C9-el kapcsolatban.

    Először is nekem egy TV-nél mindig a kép minősége volt a top prioritás, hiszen azért veszi az ember, hogy nézze. A másik a kezelhetősége, azaz ne legyen a menürendszere, op.rendszere egy nagy káosz, amitől meg lehet bolondulni. A hang sosem érdekelt; sorozatok nézéséhez elég, ha átlagosan normálisan szól, egy ütősebb mozifilm hangját meg elintézi a házimozi rendszer.

    Egy UH7700-át váltottam le. Előtte Samsung 40B650-em volt. Mindkettőt szerettem, ugyanakkor az OLED TV-nél már a vásárlás is másképpen zajlott.
    Az LCD TV-k kiválasztásánál a paraméterek több hónapos hasonlítgatása után még mindig gondot okozott, hogy a teljesen kivilágított boltban képtelenség szemre megállapítani, hogy az adott kiszemelt LCD TV hogyan fog mutatni egy elsötétített szobában otthon, mondjuk egy űrfilm nézése közben, vagyis milyen lesz a kontrasztja. Ez a problémám egy OLED TV kiválasztásánál szerencsére már nem zavart be.

    Így a korábbi több hónapos kiválasztási procedúrát most erősen leegyszerűsítettem.

    Jelenleg csak az LG gyárt TV-kbe minőségi OLED kijelző paneleket, minden egyéb gyártó is ezeket használja. Nűansznyi minőségi eltérésekért nem volt kedvem más gyártók OLED TV-it tesztelgetni hónapokig, úgy, hogy a kijelzőjük ugyanaz (ehhez az LG-nek nagyon gyenge képet kellett volna mutatnia). Talán apróságnak tűnik, de az LG vonalat erősítette még, hogy a menürendszerét korábban már nagyon megszerettem, számomra egyszerű és elegáns.
    Bár tudtam, hogy a C9-en fejlesztettek az előző évihez képest, még a fejemben volt egy esetleges C8 vásárlási gondolata is. A boltban aztán a C9 olyan meggyőző képet produkált, hogy a C8-at közben el is felejtettem. 😊

    Egy dolog foglalkoztatott még, ez az esetleges beégés lehetősége. Erről több tesztet végigolvastam a neten, végül az egyik meggyőzött, hogy annyira azért nem kell aggódni, mint ahogy azt néhányan felfújják (talán néhány LCD gyártó is köztük van…). Mellesleg azért mindenhol óvatosan fogalmaznak (Possibility of permanent burn-in). Ez olyan, mintha az LCD TV-kre azt mondanák, hogy: A háttér világítás UV sugárzásának esetleges kiszivárgása hosszú távon komoly szemproblémák kialakulásának lehetőségét vetítheti előre.

    Szóval ami meggyőzött, az ez volt:
    Based on your feedback and comments, we have bought 6 LG OLED C7 which will play real, non-altered content. This should give you a better idea on what to expect depending on what you watch on your TV.
    Update 05/31/2019: The TVs have now been running for over 9000 hours (around 5 years at 5 hours every day). Uniformity issues have developed on the TVs displaying Football and FIFA 18, and are starting to develop on the TV displaying Live NBC. Our stance remains the same, we don't expect most people who watch varied content without static areas to experience burn-in issues with an OLED TV.
    (Forrás)

    Ennyi nekem elég volt a beégési téma lezárásához.

    Az otthoni beállítgatás is jóval egyszerűbb lett. Az LCD tévéimet korábban rengeteget állítgattam, hogy a képük közelítsen ahhoz, amit látni szeretnék. Most ez kb. 20 percet vett igénybe. Persze ízlések és pofonok… mindenkinek más a tökéletes, én mégis úgy érzem, hogy ennyire kompromisszum mentes vásárlásom még nem nagyon volt.

    Ide csak néhány dolgot említenék még:
    A gammát én alacsonyra tettem (LCD-nél ettől megőrültem volna)
    TruMotion: 2 és 3 minden bemenetre
    Fényerő, kontraszt, szín ízlés kérdése.
    DLNA szépen működik 4K-val is.
    HDD az USB2.0 (ettől féltem) bemeneten: 4K-t, 1080P-t rendesen lejátssza, a többi nem kérdés. Ja és a 4Terás HDD-t is viszi. A lejátszója teljesen rendben van. Néhány (álló)kép megjelenítésével van némi gondja, de még nem tudom miért, lehet én etetem rosszul.
    Az SD csatornák jobban mutatnak rajta, mint az előző TV-imen, de ettől amúgy sem vártam még ennyi javulást sem, hiszen ami egyszer nincs ott a képen, vagy elveszett menet közben, azt mindig nehéz előállítani, gyártótól függetlenül.
    A guide-on sokat gyorsított az LG az előző évekhez képest.

    A képe pedig annyira szép, hogy néha lemaradok a film cselekményéről. :K A NETFLIX egyenesen brutál! A PS4 pro szintén, késleltetést én nem érzek, de igaz, lövöldözős játékokkal nincs tapasztalatom.

    A fentiek leírása közben a segítő szándék vezérelt, nem egy esetleges vita gerjesztése. Ha valaki mégis úgy érzi, hogy a világnézetébe bármivel belegyalogoltam, az higgye el, a részemről nem volt szándékos.

    Hát ennyi. Jó választást, vásárlást mindenkinek! :)

Új hozzászólás Aktív témák