Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• janos666

nagyúr

válasz energomatt #22526 üzenetére

A Színház (sima, nem Otthon), Technicolor, Szakértő-vil/söt módok abszolút egyformák, ha ezeken belül mindent ugyan oda bellentesz/húzol. Egy sémára épülnek, csak az alapbeállításaik térnek el némileg (azok, amiket te is össze tudsz hangolni a távirányítóddal). Azon túl...

OLED Fény ízlés szerint, de sötétbe/félhomályba 20-30 közt (világosba akár 40+).
    Kontraszt-ot és Fényerő-t soha ne bánts.
    Élességet ne húzd 10 fölé (ránézésre 0-10 egyforma, a >10 túlélesít)
    Minden "képjavítót" (*dinamikus*, *zaj*, *szuper*) állíts Ki helyzetbe.
    TruMotion ízlés szerint. Én hanyagolnám (Ki), de színeket nem piszkál.
    Feketeszint: valami tesztábrával, vagy akár csak szemre találd ki Magas/Alacsony (ez általában triviális egy sötét jelenettel, mert nagyon furán néz ki a rossz helyzet [bár ki mit hisz jónak] --- a lényeg, hogy összehangold a forrással, szóval akár ott is billegtetheted ha külső lejátszó --- ne bukjon be feltűnően a szürke egy fekete pacába, de ne legyen mindig szürke a vak éjszaka, vagy a "mozivászon kerete" is)

Kb. ennyi. Ilyenkor a gyári LUT picit bebuktatja a sötétszürkéket a feketébe, hogy megylegyen az a "Vúúú faktor", hogy "micsoda fekete" még akkor is, ha tele van finom szemcsés zajjal a sötét jelenet. De ez igazából minimális (ami azt illeti, én pont így lőttem be kézzel annak idején a PDP-ket is, pont emiatt, hogy ott 99% csak zaj volt, bár most a 10bit HDR anyagoknál, illetve a digitális kamerák térnyerésével már jobb a helyzet, ezért magamnak most "simára" van belőve, de ahhoz már szoftver és műszer kell).

---

Nem az lenne itt a lényeg, hogy ugyan azt lásdt, mint ha kimennél a forgatásra és az arcod elé tartanál egy képernyő/vászon képarányú keretet, hanem hogy azt lásd, amit a tartalom készítője láttatni akart, amit ő látott a saját monitorján, mint "végeredmény" mikor dolgozott vele (és feltesszük, hogy ő nem érzése tologat mindent a monitoron, hanem van egy jó gyári beállítás, vagy értett ott hozzá valaki).

Példaképp olvasd el mit írtam itt a film képéről: https://prohardver.hu/tema/filmvilag_2/hsz_116960-116960.html Nem biztos, hogy nekem szubjektíven tetszett, de azt láttam, amit láttatni akartak velem (nem álltam neki babrálgatni a képpel), ami hatással volt az élményre (olyan hatással, amit vélhetően tudatosan szántak).

Új hozzászólás Aktív témák