- Lassacskán fenyőfát állítanak a hardverek
- Tudjuk, de nem tesszük: a magyarok többsége nem törődik adatai védelmével
- Mesébe illő csodakábelt tervezett a GeForce-ok leégése ellen a Segotep?
- Irodát kért, de gyárat kapott Elon Musk a Samsungtól
- Nyílt forráskódú lett a legegyszerűbben használható AI tartalomgeneráló
- Több száz játékban kezdi meg karrierjét az FSR Redstone
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Rogyásig pakolható a Cooler Master Cosmos szériás csúcsháza
- Milyen házat vegyek?
- A fával keres kapcsolatot a Gigabyte új alaplapja
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Mesébe illő csodakábelt tervezett a GeForce-ok leégése ellen a Segotep?
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- VR topik
- MILC felhasználók szakmai topikja
-
PROHARDVER!
OLED tanácsok, tippek, tudástár
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pilu723
csendes újonc
Sziasztok,
Elég jó árban van most ez a monitor, van tapasztalatotok vele?
https://www.alza.hu/27-samsung-odyssey-oled-g5-g50sf-d13190623.htm -
F-ECT$
titán
válasz
DeathAdder
üzenetére
Használd úgy, ahogy neked kényelmes. Ha már zavar a beégés, akkor irány a gari. Ha a következő panel is beég, akkor megint gari. Nem kell ezt túlizgulni, nekem volt olyan telefonom, amiben 2x cseréltek kijelzőt, harmadszorra meg visszaadták az árát.
-
-
Csandi
addikt
Látni, hogy hirtelen odébbdobja, a célkereszt is vele mozdul. Ez nem placebo.
De amúgy jó a szemem igen, a legalsó betűt is könnyen leolvasom vizsgálaton

Meg ahogy d@vee is írta, hogy az oldalakon nem ugyanakkora a fekete sáv, azt is látni egy ilyen ugrást a szemed sarkából ahogy változik, ki tud zökkenteni ha hiperfókuszálsz épp.
-
d@vee
őstag
Sziasztok. Tegnap jött meg az eddigi első OLED monitorom, egy 27'-es Philips képében.
Eddig tetszik, amik az összefoglalóban vannak ajánlások, azokat alkalmaztam.
Viszont van a monitor menüében egy Pixel orbiting opció, ami kicsit eltolja a képet.
Ennek van gyakorlati haszna is? Eléggé zavar, hogy egyik oldalt így nagyobb a fekete rész, mint a másikon. -
4264adam
veterán
válasz
DeathAdder
üzenetére
3 év teljes értékű garanciád van beégésre is teljesen. Ha nem tetszik már most jelezheted hogy kéred a garanciális beégés eljárást. Vagy panelt cserélnek nálad vagy kapsz egy új monitort.
-
tényleg cserélik gariba a beégés miatt? idén áprilisi ipon vásárlás
rendesen zavar. érdekes hogy eddig fel sem tűnt, most meg hirtelen mindig látom..pedig nem is keresem.. lehet most változott annyit kontraszt, hogy már hirtelen látni lehet
videón pl. rendesen látszik a tálca, meg az osztott képernyő, hogy sötétebb a szín az egyik oldalon mint a másikon
próbálok olvasgatni, de nem sok panasz van erre. régen a telefonoknál mennyi volt, de azokat sosem égettem be, még a pentile matrixosokat sem

lehet még ráeresztek egy panel refresht, hátha csinál valamit
-
szmester
csendes tag
válasz
ftamas0201
üzenetére
Én is emiatt próbáltam rá a bontottra, mert bár új is rendelhető volt múlt héten is, de nem írta az oldal, hogy mikor kerül raktárra. Én meg nem akartam "ki-tudja-meddig" várni, mint anno a PS5-nél. Most már legalább ki van írva, hogy várhatóan dec. 18. Igaz már majd' 10k-val drágább múlt héthez képest. :/
-
ftamas0201
senior tag
Két hete várok az újra (Alza), ma kaptam egy emailt az újabb tolódásról, eddig 12.11 volt a beérkezés várható ideje, ma tolták 12.19-re, szóval még nagyon nincs raktárkészlet belőle szerintem az EU-ban. Már gondolkodom én is hogy nem várok rá tovább, karácsonyra azért jó lett volna, de ez az idén már nem fog érkezni, egyedül az ára ami még visszatart, én még 224.390Ft-ért rendeltem elő náluk amit elvileg tartaniuk is kell, még az is van a rendelésnél bejegyezve.
Csak hát egyre több problémáról olvasok én is a Tandem Oled panelekkel kapcsolatban aztán azért elbizonytalanítja kicsit az embert, hogy valóban érdemes-e várni na meg megvenni, hiába kecsegtetőbb az ára. -
szmester
csendes tag
Én is visszaküldöm, csak azt nem tudom, hogy érdemes e másik példányra vadásznom, mert egyébként minden más rendben lenne vele. A reddit tele van panasszal vele kapcsolatban egyébként. Lehet nem túl kiforrott még ez a panel.
Egyébként nekem kb 90%-ban jó tapasztalatom volt eddig az alzás bontott termékekkel. Tudom, a monitor kényes dolog, de csak bontottként volt elérhető, úgyhogy gondoltam szerencsét próbálok. Úgy tűnik nem jött be.
-
szmester
csendes tag
Szia! Én is hozzájutottam egy GIGABYTE MO27Q28G-hez (bontott alzás) és az én példányom képe nagyon furcsa számomra. Van már egy LG C3 TV-m lassan 2 éve, aminek kristály tiszta a képe (HTPC-hez kötve HDMI-n keresztül), de ennél a monitornál szabad szemmel, normál távolságból is jól látható vízszintes csíkozás látható. Nem a vertikális banding-re gondolok (bár az is van). Csatoltam képeket is. Úgy néz ki, mint egy textúrázott papír vagy textil.
Nálad (vagy másnál) mi a helyzet? Csak én fogtam ki egy hibás példányt és próbálkozzak egy cserével vagy ez a 4th gen WOLED ilyen?
-
4264adam
veterán
Szerintem igenis sokat fejlődött az OLED gyártástechnolgóia hiszen ennek köszönhetjük az olcsóbb értékek megjelenését és a pixelsűrüség növelést, adott zsarzs kisebb meghibásodási rátával jön ki, ezáltal 100% hogy az élettartam is növekedett --> ha növekedett akkor a burn in is csökken hiszen a subpixelek nem halnak el és maradnak mindig kicsit nyitotott állapotban, ugye a burn in is 2 típus lehet:
1- teljesen halott subpixel (bizonyos színek nem keverhetőek ki)
2 - valamelyik pixel (nem sub) nem vezérelhető teljes egészben ( mindig azonos RGB szinskálán marad a vezérlés)Leginkább a Skoda SuperB menetfényéhez tudom viszonyítani: 2017 előtti lámpák képesek a fehér szín helyett sárgán üzemelni majd teljesen üzemképtelenné válni --> LEd bajusz cserével javítható. 2018-ban más gyártástechnológia lett bevezetve és a gyári élettartamuk sokat nőtt.
Ha azt mondod nem volt fejlesztés akkor az árak is máshogy alakulnak és Firmware frissítésre sem lenne szükség mert már minden adott 2016 óta.
-
Ja, nem kell.

Én nem találtam olyan írást, ahol arról lenne szó, hogy a panel gyártástechnológiája miatt kisebb lenne a burn in hajlam....olyat igen, hogy a szoftveres védelmek sokat fejlődtek....de lehet rosszul kerestem.De nyugodtan mutasd meg, hogy a fenti képen, amit a kolléga linkelt, azon hol látod.
-
válasz
4264adam
üzenetére
Nem.
De be lehet nyelni a marketing faszságokat, engem nem zavar.
Több éves oled tévék mennek, több 10.000 órával...ahogy első generációs monitorok is
De lehet téged megnyugtat az intelisense AI 2.0, meg a többi bullshit.
Szoftver szinten dől el a dolog és nyilván a felhasználói szokások is tényezők.
De várom a cáfolatot, AI marketing kreténségek nem érdekelnek.
A pico inkjet is csak nagyobb density-t, precízebb pozicionálást takar, köze nincs a beégéshez. -
Az összes lehetséges védelem benne van az első generációs oledekben, ha 2024 utáni.
Sőt az én Samsungomban kikapcsolhatatlan pl. a pixel shift, a régebbiekben opcionális volt.
Védelem szempontjából nincs különbség köztük.
Az égvilágon semmi köze a burn in protection-nek a generációkhoz, ez szoftver kérdése. -
ACE-
addikt
válasz
DeathAdder
üzenetére
Ez egy gen1-es QD oled, még nincs benne annyi védelem, ezért a folyamatos csíkokat és tálcát nem nagyon szereti, a gen3-ban már ezekre is van védelem, ha cserélik majd veszel olyat ;)
-
F-ECT$
titán
válasz
DeathAdder
üzenetére
Használd. Ha beég, akkor gariban cserélik.
-
-
4264adam
veterán
válasz
DeathAdder
üzenetére
teljesen jó beállításokkal használod. Lehetséges, hogy akkor maradni fog a beégés amit tapasztalsz.
-
-
4264adam
veterán
válasz
DeathAdder
üzenetére
kézzel futtass 2x pixel refresh-t és nézd meg változik-e.
Milyen fényerőt használsz? SDR / HDR legtöbb esetben (Igen van aki állandó HDR-en használja)? -
Alienware AW3423DWF
9 hónap után határozottan látszanak a beégés jelei, nem gondoltam hogy ilyen korán, számítottam rá hogy néhány év után kicsit beég, vállaltam is ezért nem rejtegettem a tálcát, de 5 perc után mindig kikapcsol a monitor
illetve mindig osztott képernyőn vagyok ezért középen is már látszik egy vertikális csíkindigókék háttér mögött látszik a beégés, érdekes hogy eddig egyáltalán nem tűnt fel
ez ki tudja javítani magát, vagy érdemes elkezdeni rejteni a tálcát? illetve a Panel Refresh időszerű lehet már?
-
4264adam
veterán
A monitor be fog menni az éppen adott FPS-re. Ha most 300 akkor annyi lesz ha kevesebb akkor annyi.
De te mint versenyző, nem erőltetném a felesleges input késleltetést még ezzel a szinkronnal is.
Nincs képtörésed. Vagyis elméletileg van / magas frissítésű kamerán láthatod. De a szemed nem fogja. Gyakorlatilag nincs. -
Srácok, az apex motorja 300fps-t enged, de ugye 360hz a monitor, és 300fps-el fut a game, nem tudom meddig menne, mert ugye ez a max amit mutat. Érdemes bekapcsolni a g-sync-et? Vagy a sync csak a monitor frissítését veszi figyelembe, hiába alatta van a játékon belül a korlát. fuu lehet nem fogja érteni senki, mit is akarok xd
-
AliHonda911
csendes tag
Sziasztok!
Kinéztem a AOC AG456UCZD típusú monitor, de úgy néz ki, hogy lecsúszok róla.
Tudtok ajánlani hasonló monitort? -
Moby
veterán
válasz
4264adam
üzenetére
No problémó, akét állítás egyszerre igaz. Nincs háttérvilágítás, de PWM attól még van sajnos. Bár hogy ezzel az asztali monitoroknál mi a helyzet azt nem tudom, mert még én is csak most készülök venni. Ez is egy inkább olyan részlet, ami ellene szól, vagy legalábbis jó lenne tudni a kiválasztott típusnál, de erre vonatkozó infót már kevéssé találni.
-
-Ben-
veterán
Azt tapasztalom, hogy minél újabb kijelzővel szerelt monitort/telefont/laptopot használok, annál rosszabb. Pl. az Apple féle laptopok kegyetlen szemszárazságot okoznak és képtelen vagyok azokat 30-40 percnél tovább használni. IPS/MiniLED kijelzőket már nem is próbálok ki, mert rengeteg járt nálam és egyik sem volt jó. A legrosszabb a Dell P2419H monitor volt, ami padlóra küldött 10 perc alatt…
Nyilván velem (is) van a probléma, de azért az furcsa, hogy pl. egy iPhone 13 Próval semmi gondom nincs, viszont a 16 vagy 17 Pro szinte használhatatlan számomra.
A monitorok esetében is hasonló a helyzet, de azt tapasztaltam, hogy az OLED monitorokkal jobban boldogulok… A szemüvegem egyébként rendben van.
(A PWM valószínűleg probléma nálam is….) -
4264adam
veterán
Nálatok minden fordítva megy mint kellene
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
WOLED-en van fehér LED és kisebb a sprektrális fényerő (értsd piros kék zöld fényerő) de neked ott Vivid szerűbb az OLED színei

SDR helyett all in HDR használat mert a fényerő nem jön ki SDR anyag esetén SDR-ben csak az AutoHDR-el.
A Glossy / Matte aláírom mindenkinél az lesz

-
h1mpi
félisten
Mi az vettük észre, hogy a QD és WOLED között az a diffi, hogy a WOLED-en rosszabbul lehet olvasni a szöveget. QD-vel élesebb. Viszont a színek meg sokkal jobbak a WOLED-en meg a glossy miatt is szebb.
-
4264adam
veterán
-
4264adam
veterán
sok minderől posztolnak Reddit-en, írták QD-vel kezdtek majd WOLED és a gond megszűnt. Ezek voltak többen, van aki fordítva
Szerintem meg egyszerűen ez volt a háttérben:
nagyon sötét szoba + max fényerő használat --> baró élmény csak a szemnek túl erőteljes és hamar elfárad. -
Új hozzászólás Aktív témák
- Több száz játékban kezdi meg karrierjét az FSR Redstone
- Nintendo Switch 2
- Kezünkben a OnePlus 15 és az Oppo Find X9-ek
- Google Pixel topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Építő/felújító topik
- További aktív témák...
- Apple iPhone 13 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- 137 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080 - 4 ÉV GARANCIA!
- Bomba ár! HP ProBook 440 G8 - i5-11GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I Gar
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X270 - i3-7G I 8GB I 128SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Skynet258