Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• c41r0^

őstag

Tegnap megjött a Gigabyte MO27Q28G.

Azóta jelent meg több review YT-on is, 3-4 napja, minden valid, ami ott van, csak megerősíteni tudom.

Pozitívumokról nem írok, mert minek OLED, mindenki tudja.

Negatívumok:
    ha háttérfény éri, egy bizonyos szögből ez is lilul kicsit feketénél (3rd gen WOLED nem lilult), de nyilván jóval kisebb mértékben, mint a QD-OLED-ek. Az anti-glare coating inkább semi-glossy, egy IPS anti-glare-hez képest (pl. MSI Optix MAG274QRF-QD -hez képest, ezt váltotta). Nagyon minimálisan olyan érzés közelről, mintha egy "sharpness" minimálisan rajta lenne a képen, kb. 50 cm-ről én már nem látom. A szöveg olvashatóság szintén szinte tökéletes normál távolságból számomra, nagyon minimális fringing van csak. OLED care OK, de negatívum, hogy úgy látom (és manual is ezt erősíti meg), hogy a standby/poweroff állapotban nem csinál automatikusan pixel clean-t, hanem manuálisan indítható el. Van benne egy timer, ha eltelt 4 óra power on állapotban, onnantól futtatható. Még nem futtattam, mert összesen 5-6 órát volt bekapcsolva.

Illetve, hiába van DP inputon és van bekapcsolva az "auto switch on" funkció, hogy jelfogadáskor automatikusan bekapcsoljon, mégis a joystickal be kell kapcsolni még standby állapotból is, azaz nem kapcsol be automatikusan, ha jelet érzékel DP-n (RTX 5070). Ezt lehet javítják majd még fw-el, kicsit fura. F05 legfrissebb fw-t egyből felraktam rá nyilván, az volt az első.

TFTCentral patrion-ra regeltem (500 huf egyszeri, aztán le is iratkoztam a letöltés után, hogy ne vonják köv.), onnan letöltöttem a native gamut-os kalibrált színprofiljukat, most azzal használom, RGB 100-99-99 -en én is, native (wide) gamutban.

i1display Pro-val és DisplayCAL-al már nézegettem, elég színhelyes ezzel a TFTCENTRAL-os ICM profillal, egyedül a gamma curve nem tűnik jónak, ahogy az a TFTCentral tesztjében is benne van, 25%-os telítettség felett inkább 2.3-2.4 gamma van, nem 2.2. Ugyanez igaz a wide gamut mód mellett az OSD sRGB emulated módra (itt csak brightness-t lehet állítani, mást nem, 120 nit-hez valóban 29-es brightness kell minden OLED care ON funkció mellett és low APL mellett, ezt az én koloriméterem is pont így méri, azaz valid ez az érték a fényerőhöz).
    Nyilván gyári kalibrált OSD sRGB módban emulated sRGB profile - use color profile as display profile-al verify-oltam a DisplayCAL-ban. Itt is elég színhelyes, deltaE2 alatt, de a gamma curve az nem igazán igazodik a 2.2-höz...

Még nézegetem, mert a TFTCentral ugye a gammát 2.2-re állította, viszont van a menüjében Gamma OFF is, szerintem ez közelebb van a 2.2-es gammához, úgyhogy méregetem mindjárt, itt szerintem hibázott a tesztelő egyébként.

A másik, hogy nagyon úgy tűnik, hogy a TFTCentral-os tesztelő is korrekciós profil nélkül tesztelt és csinálta a kalibrációs profilt (igaz ő CALMAN-al ugye), mert nekem is nagyon hasonló értékek jönnek ki DisplayCAL-al verifyolva a színprofilját, és correction : None-al. Az "LG WOLED" korrekciós profilt alkalmazva (ami amúgy szintén nem lenne egyébként jó, mivel a 4gen tandem WOLED-nek más a spektrális tulajdonsága R és G komponensek esetén, mint a gen1-2-3 WOLED-nek, blue-ban elég hasonló) DisplayCAL-ban verify-nál teljesen más értékeket kapok, 6500K helyett 6700K színhőmérséklet mér pl., szóval érdekes, úgy látszik a nagy tesztelők sem igazán veszik figyelembe a korrekciós profilokat... hát pedig ha már csinál egy kalibrációt és letölthetővé teszi a profilt, akkor miért nem... vagy másképp méri spectrophotometerrel, és emiatt mégis valid amit mér mert referenciaeszközzel csinálja, nem tudom, ennyire nem értem mélységében a dolgokat, illetve a kalibrálás metodikáját sem kötik az orrunkra a tesztoldalak.

DisplayCAL CCSS database-ben még nincs korrekciós profil ehhez a monitorhoz, azt még megvárom és azzal majd csinálok én is próba kalibrálást azért, kíváncsiságból. Nyilván white driftinggel (a verify-t is úgy csináltam).

De azért még nézegetem ezzel a profillal még, meg a gamma állítgatással, hogy mit mér vissza a displayCAL. Aztán csatolok majd riportokat, ha érdekel valakit. Meg priviben elkérhető tőlem a TFTCentral-os ICM profil is.

Új hozzászólás Aktív témák