Hirdetés
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Milyen HASZNÁLT notebookot vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Nem tudja garantálni a TSMC a tiltólistás cégek kizárását
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Riasztó topik
- Házimozi belépő szinten
- Hobby elektronika
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- OLED monitor topic
-
PROHARDVER!
Az objektívekre két nagyon fontos adat jellemző, melyek alapján rendszerint azonnal be lehet őket sorolni. Ezek az objektív fényerejét és gyújtótávolságát jelző számok.
Új hozzászólás Aktív témák
-
skippper
senior tag
válasz
access_denied #7698 üzenetére
Arra készülj fel azért, hogy a végtelen fókuszt használhatatlanná teszi - az egy dolog, hogy minimum 5-20 centire vagy a dologtól, de maximum 7-25 centire. Így nekem előfordult olyan, hogy ha nagyobb pókot akartam fotózni, hogy nem fért bele a képbe. Csak apróság, de én ezt pl nem tudtam amikor megvettem.
-
válasz
access_denied #7698 üzenetére
Bármilyen obira fel lehet tenni, csak a szűrőátmérőt kell figyelni.
Nekem egy 70-200 f4l telén van és teljesen jól szuperál.
A tárgytávolság a dioptriától és az optikától is függ, a 25-ös dioptriával kb. 2-3 cm-re kell megközelítenem az alanyt (a fenti objektívvel)...ez a távolság természetesen nő a dioptria csökkenésével 6-os dioptriával, 20 cm is van, saccra, de sose mértem. -
rosta11
tag
válasz
Snakeiboy #7695 üzenetére
Békés, áldott Karácsonyt mindenkinek!
Nekem Tokina 28-70/2.8-am volt korábban, de pont azokon a gyújtótávokon nem tudtam 2.8-al használni, amire szükségem lett volna. A 17-es nagylátón, meg 50 körül. Az 50-es gyújtónál már teljesen lágy volt, le kellett rekeszelnem kb 5.6-ra, vagy fölé, hogy tűrhető képet adjon. Emiatt is várakozásokkal nézek elé, hogy mit tud a tamron ezeken a gyútávokon. Úgy nézem elméletileg még 50-en is használható 2.8-on.
Amolyan mindenesnek, igáslónak szeretném használni, hogy nagylátón is tudjak a mélységélességgel játszani, este város fotózásra is szeretném használni, beltérben portréra, meg hasonló kellemes dolgokra is szeretném használni.
A tied stabis, vagy csak sima objektív? A stabis 17-50-re olvasom, hogy a 17-en a szélekkel baj van.
Már alig várom, hogy felrakjam az új vázamra....
-
Snakeiboy
aktív tag
válasz
rosta11 #7694 üzenetére
Eloszor is, Boldog karacsony mindenkinek
Na en epp boldog tulajdonosa vagyok Novembertol eme draga objektivnek (Nikonos verzio). A velemenyem egy kit 18-55mm II obihoz viszonyitva. 2.8on a kep kozepe hozza a kit obi elesseget a kep szele elegge ramaty, folotte(2.8<) elkezd megtaltosodni es f4en mar pazar az objektiv rajza de a csucsot 5.6eri el. En legrobb esetben 3.2-5.6 ig hasznalom es nagyon nagyon meg vagyok elegedve vele. Hangja(AF) a csendes es kit obi kozt van
. Kontrasztos helyeken kicsit CA-zik de nem veszes. A szinei melegebbek mint a kit objektive es sokkal kontrasztossabb, nekem nagyon be jon. Becsillanasra erossen hajlamos ezert kotelezo a napellenzo. Viszont elonye is van, szepen ki lehet hasznalni ha direkt ilyen kepet szeretnek. A kit utan robosztus felepites, jo minosegu anyagok. Nagyon aldom az eszem hogy megvettem ezt az obit. Rengeteget hasznalom es nagyon tetszik a kep ami az obinak koszonhetoen kipotyanik a gepbol! Ha meg valamire kivancsi vagy szivessen valaszolok.
-
rosta11
tag
Pont akkor nőtt egy tamron 17-50/2.8-am, amikor eladtam a vázamat. Ki sem tudom próbálni. Azt látom, hogy a tesztek nagyon jókat írnak róla és ha a beszerzési árát nézem például a nikon 17-55/2.8-hoz viszonyítva, akkor harmad árba kerül. A teszt szerint pedig a minőség nagyjából hasonló. Gondolok itt az MTF-re, meg egyebekre.
Kérném, hogy akik a canon, vagy nikon gépükön használtak ilyet, azok írják meg az objektívről a véleményüket, osszák meg a tapasztalatukat. Köszönöm!
-
-
partyservice
csendes tag
Sziasztok!
Tudtok olyan könyvet honlapot ebookot vagy bármit ami az objektívekről szól? A fizikájukról, felépitésükről stb. Ismerem guglit de most a ti véleményetekre/segítségetekre vagyok kiváncsi. Kezdő vagyok és zavar hogy semmit se tudok hogy melyik szám mit jelent egy obin.
-
Myth
aktív tag
Sziasztok!
Egy 55-200as nikkor-hoz melyik lenne jobb választás? Raynox dcr-250 vagy msn-202? Előre is köszi! Üdv
-
-
Myth
aktív tag
Sziasztok! Ki lehet számítani, hogy egy 55-200as nikon objektívnek a 95cm-es közelpontján hány centit hoz egy 12mm-es közgyűrű....?
-
skippper
senior tag
2 perc lightroom/kép. Expo korrekció, dinamika nyújtás, vágás, zajszűrés, stb. Igazából én annak a híve vagyok, hogy egy kép akkor releváns tesztkép, ha végeredményként mutatod. Lehet, hogy CA-s az objektív, de ha azt 2 mp alatt javítod LR-ben, akkor az egyszerűen nem számít.
-
skippper
senior tag
Ma volt egy kicsit több napsütés, kimentem és csináltam pár értelmesebb tesztképet a Tamron 70-300 VC USD-vel. Terepen is nagyon jól teljesít.
Ezeken már van utómunka is meg vágva is van egyik másik.
Íme : http://www.flickr.com/photos/szira/sets/72157625610051524/
-
Damage
senior tag
Tapasztalatokra és véleményekre lennék kíváncsi!
Páromnak (21 éves fiatal Hölgy) szeretnék objektívet venni, ami lefedi az átlagos kompakt gépek fokális távolságát. Megörökölte tőlem a régi gépem (Canon 10D), de nem vettem neki objektívet, csak kölcsön adtam, amikor szüksége volt rá (15-30 EX Sigma, 50mm Canon F1,8, 70-200 F4 L). Én 350 D-t és 40D-t használok. A cél az lenne, hogy jobb minőségű képek születhessenek, mint mondjuk egy ultra zoom-os kompakt esetében (a 6Mp ellenére is). Ezt az objektívet néztem ki:
18-200mm Tamron
Sajnos nem használtam még, de már akkor elégedett lennék, ha hozná a régi (18-55 EF-S) objektív minőségét. Ezt ugyebár nem lehet rátenni a 10D-re, mivel EF-S-es és nem EF obi. Ki mit tud róla? Megéri az árát, van olyan szép a képe, mint a kitobinak? Tudom, hogy 200mm-nél 6,3 a legtágabb rekesz, ez nem probléma…
Hobbicélra kellene, hobbifotósnak….csak nem szeretném, hogy idő előtt széthulljon és használhatatlan képminősége legyen. 6Mp-t kell kiszolgálnia, nem 18Mp-t, ezt vegyétek figyelembe!
Előre is köszönöm a segítséget! -
zolka78
senior tag
Ezzel kapcsolatban valakinek véleménye? Lenne egy használt fél éves, még garanciácal 45000 forintért. Érdemes lenne vele foglalkozni?
-
skippper
senior tag
válasz
rumos14 #7668 üzenetére
ott vannak a lenti postomban a képek.
A fényerők (már amennyire pontosan ki tudtam mérni :
70-85mm F4.0
85-120mm F4.2
120-145mm F4.5
145-170mm F4.8
170-190mm F5.0
190-240mm F5.3
240-300mm F5.6LR profillal még nem foglalkoztam, de a csúszkákkal, pillanatok alatt lehet javítani.
-
killmz
csendes tag
Sziasztok!
nem tudna nekem ajánlani valaki egy fix 2.8as zoom obit a következő tartományban:
az alja 35mm alól induljon kb. (24-28-35)
és jó lenne ha a vége elérné a 100at
létezik ilyen egyáltalán? (amúgy canon-ra kellene)A 24-70 2.8 DG EX -et néztem (nem hsm), ami megfelelne, mert tűrhető az ára, és eléggé éles 2.8nál is. Csak egy kicsit lehetne hosszabb, és most nem látok ilyet használtan.
-
rumos14
nagyúr
válasz
skippper #7664 üzenetére
engem is érdekelne tesztép, eddig főleg full frame vázas képeket láttam.
CA-ról nem nagyon olvastam, két akttal hogy tünteted el? LR-ban gondolom még nincs profilja.
megnéznéd nekem, hogy hogyan alakul a fényerő a gyútáv növelésével, tehát mikor lesz az f4-ből f4.5, f4.5-ből f5, stb?. bár Nikon-on ha jól vágom, vannak köztes értékek is. -
Throme
veterán
válasz
skippper #7664 üzenetére
Előre is köszi!
Méretre szerintem kisebb (kevéssel) a tamron, mert 62mm a szűrőmérete, míg a nikoné 67mm.
Az 55-200 és 55-300 obikhoz mérten gondoltam, hogy nagyon-nagy
.
Utóbbival szintén szemezek. Csak az a fránya AF.A VRII és VC közt nem tudom mekkora a különbség, ha van, de nem is ez a legfontosabb számomra.
Úgy tudom a vázamban (D5000) van CA korrekció, ami csak a nikkor lencsék esetében muzsikál. Más gyártó esetében nem. Ebben persze lehet nincs igazam.
Emiatt lennék kiváncsi, hogy mégis mennyire látható tamronnal lőtt képeken. -
skippper
senior tag
Holnap csinálok tesztképet, ha lesz kis fény
Szerintem nem baj, hogy nagy. Nagyon jól egyensúlyban van a gépen. Kifejezetten jó fogása van. Amúgy nem sokkal nagyobb (ha egyáltalán nagyobb valamivel) mint a Nikkor.
Egyetértek a kollégával, jobb, mint a Nikkor 70-300 VR.
CA egyenletes. mindenhol ott motoszkál kicsit. LightRoomban 2 kattintás
-
Throme
veterán
válasz
skippper #7662 üzenetére
Én is szemezgetek ezzel az obival. Olvastam olyan fórumozó hsz-t (külföldi) aki jobbnak tartja a nikon hasonló lencséjénél. Persze az is csak egy vélemény, de máshol is olvasni jókat róla.
AF-jét egy youtube-os videón megcsodálhattam. Tényleg nagyon halk és gyorsnak tűnik.Nekem az a "bajom" vele, hogy bazi nagy lencse. Pláne 300mm-en, napellenzővel, akár egy ágyu cső
A CA milyen beállításnál jön elő? Van olyan tesztképed amit belinkelnél, vagy PÜ-ben elküldenél? Kösz!
-
skippper
senior tag
Ritkán szoktam ide írni, de úgy érzem ezt most érdemes megosztanom...
Szóval kezemben van végre a Tamron 70-300 VC USD, kicsit paráztam tőle, hogy milyen lesz, mert még nem sok teszt van róla neten. Nikon 70-300 VR-je legendásan jó, de nincs az a pénz, amiért azt választanám ezzel szemben.
Ami a pár napos használat után a legszembetűnőbb : ez a VC brutális
Nem tudom mit dobtak össze, de nem akarok hinni a szememnek. 300mm 1/5 s egymás után 3 éles kép. 300mm 1/15 1/20 körül kivétel nélkül élesek. Persze ez függ attól is, hogy ki hogy tartja a gépet meg mennyire van sebész keze, de azért ez duuuurva (sokkal jobb, mint Nikonék VR-je)
Élesség : tökéletes már tágra nyitva is, minden gyutávon FX objektív lévén a D90-emen még jobban érvényesül, hogy az obiknak a közepén jobb minősége van (főleg Tamronék szoktak rá arra, hogy a kép széleit elhanyagolják, inkább feláldozzák a középső minőség érdekében)
Fókusz : halk, gyors. Sokkal jobb mint a Tamron 28-75 F2.8 fókusza, vagy mint a régi 55-200 VR-é. Eddigi tapasztalataim szerint pontos is, bár még nem volt alkalmam komolyabb stressznek kitenni.
Külcsín : szépen megmunkált, jó anyagokból van, jó súlyban. Persze nem hasonlítható L szériás Canonokhoz, vagy a fényerős Nikon telékhez, de igencsak látszik rajta, hogy nem S-Budget
Ami nem tetszik : Gyűlölöm a Tamron obikban, hogy a frontlencse szinte "kilóg" a tubusból. Nagyon könnyen karcolódik, különösen ajánlott tenni rá átlátszó szűrőt vagy UV szűrőt.
Ami még kicsit zavaró : erőteljes kék CA. Utómunkával eltüntethető, de azért kellemetlen tud lenni.
Összességében : imádomimádomimádom, nagyon megérte az árát
-
rumos14
nagyúr
válasz
access_denied #7660 üzenetére
nincs összefüggés. pl a kitobi IS, de nincs USM. sok fixben van USM de nincs IS.
-
rumos14
nagyúr
válasz
access_denied #7658 üzenetére
arra gondoltam, a 70-300 IS USM-re. mi másra gondoltam volna
-
rumos14
nagyúr
válasz
access_denied #7653 üzenetére
kiváncsi leszek rá, hogy ha megvetted, mi lesz a benyomásod.
egy használt 70-300 IS nemtom mennyiért megy, ~80k-ért? -
kiskornel
addikt
válasz
zolka78 #7649 üzenetére
Nagyon-nagyon vigyázz rá. A széltől is óvjad. Könnyen szétesik.
Mechanikailag kívánalmakat hagy maga után rendesen.
Hangosan csattanik a ha a fókuszrendszer eléri a végállást és megfordul.
Teljesen nyitottan nagyon-nagyon lágy. LiveView-ben látszik igazán. Alaposan le kell rekeszelni, hogy éles képe legyen (F4 és felette).
Manual fókusz sukka rajt.
Cserébe: üvegből van és olcsó! -
access_denied
senior tag
válasz
johnjohn #7652 üzenetére
Itt egy link, illetve a hieroglifákkal nem bíróknak egy google fordított változat.
Az tisztán látszik, hogy a VC nagyon jól teszi a dolgát, mivel jellemzően kézből fotóznok ezért döntöttem a Tamron mellett. A 70-200 F4 IS-es ára számomra elérhetetlen, így ennél a pontnál bukott meg a Canon obi.
F8-nál szerintem nincs szégyenkeznivalója a Tamronnak, még egyszer javaslom a tesztképek boncolgatását, nem gagyi üveggel készül ez az obi.
Majd ha meglesz, akkor szubjektíve is nyilatkozok majd vagy itt, vagy privátban
.
-
johnjohn
addikt
válasz
access_denied #7651 üzenetére
Azért, ha majd már megvetted, ne próbálj ki egy Canon 70-200F4 L-t.
-
access_denied
senior tag
Elköteleztem magam a Tamron 70-300/F4-5.6 SP Di VC USD Canon objektív mellett. A hazai beszerzés viszont akadályokba ütközik, olyannyira, hogy per pillanat sem a xxxvoltnál, sem az xdigitálnál nem lehet megvásárolni. További érdekesség, hogy pár napja a [Nikon] bajonettes objektív ára csökkent, míg az egyelőre még nem kapható [Canone] a régi Nikon árral lett egyenlő.
A döntés meghozatalakor csakis a Canon 70-200/F4 L volt a másik opció, viszont a nagyon jó stabilizátor a Tamron felé billentette a mérleg nyelvét, a záridővel nagyobb teret kapván.
Azt bizton állíthatom, hogy a Canon 50-250, 100-300 stb. nem L-es obijait messze felülmúlja az említett objektív. Ár / teljesítményben nagyon kedvező mutatóval bír.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Beszámítás! LENOVO Ideapad Gaming 3 Gamer notebook - R7 5800H 16GB RAM 512GB SSD RTX 3050 4GB Win10
- BESZÁMÍTÁS! AMD Ryzen 5 2600 6 mag 12 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12600 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB CM CMP 510 Corsair 650W
- Huawei Nova Y70 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Lenovo ThinkPad X270 (15) - i5-7300U, 16GB, 512GB SSD, 12" FULL HD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest