Hirdetés
- GeForce RTX 5060 Ti: Ha az ár jó, minden jó (lenne)
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- Házimozi belépő szinten
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen videókártyát?
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- TCL LCD és LED TV-k
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Adatmentés - HDD - SSD - Flash
-
PROHARDVER!
Az objektívekre két nagyon fontos adat jellemző, melyek alapján rendszerint azonnal be lehet őket sorolni. Ezek az objektív fényerejét és gyújtótávolságát jelző számok.
Új hozzászólás Aktív témák
-
kiskornel
addikt
válasz
rosta11 #11288 üzenetére
"Ha jól értem, még akkor is, ha egy 10-el olcsóbb, mint egy nem szétszedett, nemigazán érdemes megvenni." - ez most kérdés? mert én ilyet nem írtam.
Sony / Minoltába nagyon nem vagyok otthon.
Én a régi manuális m42-es obiknál találkoztam vele. Elvittem a helyi fotos szervízve, és ott 1,5k-ért szétkapták, megnéztek benne mindent. Végül azt mondták, hogy a fókuszgyűrű akadást csak úgy tudják megjavítani, ha bezsírozzák a fókuszrendszert, de az nagy melegben megfolyik, rámegy a rekeszlamellákra és összeragasztja őket.
Ezért intkább nem kértem, és használom kopottan, kicsit akadozva.Persze a tiednek lehet nem ez a baja. Azt külön nem szokták emlegetni, hogy szét volt szedve az obi. Van aki évente viszi márkaszervízbe, ahol szétszedik, kitisztítják, kalibrálják. Ez magában nem káros dolog. Ha eladásnál mégis megemlítik, akkor az arra utalhat, hogy nem szakértő kezek szedték szét javítani. Gondolom én.
Szvsz én nem venném meg, de hangsúlyozom, ez csak magánvélemény.
-
rumos14
nagyúr
válasz
rosta11 #7706 üzenetére
nekem volt ilyen obim, Sony-ra, és nagyon meg voltam vele elégedve. pl. kevés fényben városnézésre tök jó volt. aztán eladtam, mert inkább még fényerősebb fixeket használok, meg egy 16-80-at. szóval a 17-50 nagyon jó, én nyugodtan használtam nyitva, vagy f3.2-n minden gyútávon.
-
Snakeiboy
aktív tag
válasz
rosta11 #7696 üzenetére
A sima verzio van nekem, a VC nelkuli. A back fokusz sajna konnyel elofordulhat a gyanuja mar nalam is felmerult de eddig rafogtam hogy bena vagyok es azert lesz kb a kepek 25% back fokuszos portrenal 50mm-en
. De ennek ellenere csak ajanlani tudom es sok boldogsagot hozza
. Milyen vazad lesz?
Ja 2.8on csak akkor hasznalom ha amr tenyleg nincs mas lehetoseg. Pl ISO 1600sem eleg. Ugyanis a kepsarkak akkor sajna a nem a legszebbek de alatalaban oda nem komponalok semmit
-
Snakeiboy
aktív tag
válasz
rosta11 #7694 üzenetére
Eloszor is, Boldog karacsony mindenkinek
Na en epp boldog tulajdonosa vagyok Novembertol eme draga objektivnek (Nikonos verzio). A velemenyem egy kit 18-55mm II obihoz viszonyitva. 2.8on a kep kozepe hozza a kit obi elesseget a kep szele elegge ramaty, folotte(2.8<) elkezd megtaltosodni es f4en mar pazar az objektiv rajza de a csucsot 5.6eri el. En legrobb esetben 3.2-5.6 ig hasznalom es nagyon nagyon meg vagyok elegedve vele. Hangja(AF) a csendes es kit obi kozt van
. Kontrasztos helyeken kicsit CA-zik de nem veszes. A szinei melegebbek mint a kit objektive es sokkal kontrasztossabb, nekem nagyon be jon. Becsillanasra erossen hajlamos ezert kotelezo a napellenzo. Viszont elonye is van, szepen ki lehet hasznalni ha direkt ilyen kepet szeretnek. A kit utan robosztus felepites, jo minosegu anyagok. Nagyon aldom az eszem hogy megvettem ezt az obit. Rengeteget hasznalom es nagyon tetszik a kep ami az obinak koszonhetoen kipotyanik a gepbol! Ha meg valamire kivancsi vagy szivessen valaszolok.
-
rumos14
nagyúr
válasz
rosta11 #4763 üzenetére
voltam most hosszabb ideig külföldön, a képeim felénél kb. 28 alatti tartományt használtam. ezért mondom tehát, hogy általános felhasználásra, nekem legalábbis, kell a nagylátó.
egy jó minőségű wide konverter em tudom, mennyibe kerül, de biztos többe, mint amennyiért magát az obit vettem (15k). ja és az obinak sérült a szűrőmenete is... amúgy egy nagyon komoly darab, tiszta fém és üveg. -
johnjohn
addikt
válasz
rosta11 #2704 üzenetére
A CA az erősen kontrasztos képeknél jelentkező, kékes-lilás kontúrok jelentkezése a kép sarkain.Eddig talán 10-15 fotómat kellett CA-val korrigálni a PS segítségével.Ha tudatosan vizsgálod, akkor LEHET olyan fotókat készíteni, ahol durván jelentkezik, de normál esetben csak néha lesz zavaró a jelenség.Keresni a képeken persze lehet, de minek?
A felbontóképesség számszerű vizsgálata laborteszt. Ha ellenőrizni akarod a lencsédet, fotózz pl. parkban, szép fények mellett fás-füves területet, és látható lesz mekkora az összemosottsága a részleteknek.Ugyan onnan ugyan avval a beállítással készítesz több képet több obival pl. 55 mm-en,és összehasonlítod őket.Több értelme van, mint az MTF ábrának.Látható, hogy milyen blendeérték mellett mennyire élesek a lencsék, illetve a széleken melyik mos jobban.Nem utolsó sorban kiismered a lencséid viselkedését valós körülmények között.Erre rá kell szánni legalább 1000 expót.Az ábrák tanulmányozása vásárlás előtt idokolt, látni a kiugróan nagy hibákat, pl.Sigma 70-300-nál a 200 mm feletti nagy lágyulást.Utólag már inkább fotózz és próbálgasd. -
ottkar
addikt
válasz
rosta11 #2697 üzenetére
"hogy a 55-200-as legendás élessége az én obimnál is kijön, ugyanakkor, ha teljesen kinagyítom a képet egy kis cromatikus probléma látszik a széleken."
Na most akkor kell ennél behatóbb vizsgálat? A képet nem vizuálisan kell nézni hanem laboratóriumi szinten? Most ha meg tudod mérni hogy 6 pixel szélességű a CA nem öt azzal mit nyersz?
-
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
rosta11 #2697 üzenetére
100%-os nézet az, amikor a monitornak pontosan egy képpontja mutatja a digitális fénykép pontosan egy képpontját. Így pl. egy 1280*1024-es felbontású monitoron, a monitor teljes felületét kihasználva a fénykép 1280*1024-es részletét lehet 100%-os nézeten nézni egyszerre.
-
Zozzant
addikt
válasz
rosta11 #2697 üzenetére
Majd használat során elválik, gondolom nem azért van hogy bizonygasd magadnak mennyire jó, hanem fényképezni vetted. A makróról annyit hogy az 1:3,5 nagy jóindulattal nevezhető makrónak csak, nagyobb lepkékre, virágokra jó lesz. Exifet pl irfanview megmutatja, de a google ebben is segítségedre lesz. 100% crop nézetet nem is értem, nézd 100%-ban a kép széleit, esetleg vágj onnét ki darabot méretcsökkentés nélkül, ennyi (a téma úgysem a kép szélén lesz), de persze ettől még lehet pixel szinten nézni.
-
rumos14
nagyúr
válasz
rosta11 #2681 üzenetére
ez így tényleg jól hanzik, bár Tamron-nál hallani problémákat, vmelyik példány tök jó, van ami meg simán szarul fókuszál. szóval nagy a minőségi szórás. nem tudom, konkrétan melyik obit érinti, talán generál dolog, ilyeneket olvastam, olyanoktól, akik nálam 100x jobban értenek a témához.
-
johnjohn
addikt
válasz
rosta11 #2675 üzenetére
Nem valószínű, hogy megbánod, a kicsit / néha/ lassú AF ,és a forgó frontlencse a negatívum.Gyönyörű színek, éles kép,jó árfekvésű szűrők--52--mm, ár a pozitívum.Na és a képek, például!
-
johnjohn
addikt
válasz
rosta11 #2131 üzenetére
Az 55-200-as Tamron valóban nem jó alapból macro-hoz, de egyébként rendkívül éles, tiszta a képe már 5.6-os rekesztől, és egy Raynox DCR 250-nel makróra is kiváló.
Én nem szégyenlem a D 200-as ra sem feltenni, eddíg mindíg bevált.
55-200
70-300
Ahogy Sten írta nincs lényegi különbség a bajonett miatt, ami jó Nikonra, vagy Pentaxra, az jó lessz Sony-ra is.
Az 55-200-at használtam Sony A 100-on, és remekül bevált.Minta Kézből készült, viszonylagos ellenfényben, kb1500 m-ről. -
Szten Márs
nagyúr
válasz
rosta11 #2131 üzenetére
Az a baj, hogy nem nagyon tudok neked a Sigma említett obijától tesztet linkelni, de másik Tamron 70-300-at sem így hirtelen
Amit érdemes megnézni: [link] - itt pedig ki tudod választani, hogy milyen objektívvel készített képeket mutasson. A különböző bajonettes 3rd party modellek között lényegi különbség nem szokott lenni, ha Nikonon, Pentaxon, stb-n jó egy objektív akkor Sony-n is jó lesz.
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Vigneau interaktív lokálblogja
- GeForce RTX 5060 Ti: Ha az ár jó, minden jó (lenne)
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Ismét elérhető a One UI 7 a Galaxy S24-re
- Hobby rádiós topik
- Milyen autót vegyek?
- Xiaomi Mi 11 - értékesített büntető
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Asus X570 R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB FRACTAL DESIGN Meshify 2 650W
- Apple iPhone 15 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T430 - i5-3GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" HD I Cam I W10 I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy A56 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest