- Milyen videókártyát?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- OLED TV topic
- Milyen egeret válasszak?
- 3D nyomtatás
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Milyen monitort vegyek?
- Fujifilm X
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
-
PROHARDVER!
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
kardkovacsi
senior tag
Valamennyi konvekció van, ezért hagynak helyet a tető meg a napelem között, emiatt nem biztos, hogy 50-60 fokos lesz a panel.Azt se felejtsük el, hogy a bejövő energia 20%-a az nem hő formájában hasznosul így max 80% ami fűteni fog.
Nekem ugyanaz a 330-as napelem már tolt +20%-ot pár napja
szóval még nulla fok sem kell hozzá.
-
tothbe
addikt
válasz
senki68 #15898 üzenetére
az problémás lesz. főleg ilyen telepítővel aki még ezt sem tudta, hogy mit és hogyan lehet. így akkor most tőle függtök, mert nem kaptatok jogosultságot a saját rendszeretekhez. reméljük legalább hosszú életüek lesznek, ha már ennyire nem bíznak bennetek. Mert ha ők pl csődbe mennek lesz egy hosszú és nehéz csörtéd a központi SolarEdge support-tal, hogy jogokat szerezz magadnak vagy egy másik cégenk akivel javíttatni akarod majd a rendszert.
Próbáld meg valahogy azt az admin jogot megszerezni tőlük. -
tbc2
tag
Van valakinek mérése/infója/grafikonja arra vonatkozóan, hogy hogy változik az év során egy napelem hőmérséklete? Tehát pl. nyáron a legnagyobb forróságban, amikor kint 30-35 °C van, akkor tippre olyan 60-70 °C körül lehet (azt tippelem, hogy a fekete napelem minimum olyan hőmérsékletűre melegszik fel, mint a tengerparton a homok, ami a talp számára égetően forró, tehát minimum 50 °C). A szél valamelyest tud ezen csökkenteni, de valószínűleg 10 foknál nagyobbat nem tévedek a 60-70 °C-os becslésemmel.
Egy általam használt Sharp 330-as panelnél -0,35% a hőmérsékleti koefficiens, tehát jó becslésként +3 fok az -1% hatékonyság-csökkenést okoz, és mindez STC, azaz 25 °C hőmérsékletre vonatkoztatva. Ez alapján a legnagyobb forróságok közepette ideális szögben sütő nap esetén ha 65 °C-os a cella, akkor az 13.3% csökkenés.
Ugyanez fordított irányban is igaz? Tehát egy 0 °C-os napelem 8%-kal többet tudna termelni, mint az STC ratingje? Nyilván ez csak egy elméleti fejtegetés, mert 0 °C-ban extrém ritka, hogy megfelelő szögben essen rá a napsütés.
Én ezt találtam ebben a témában:
https://www.researchgate.net/figure/The-PV-module-temperature-and-electrical-power-distribution-together-with-model-inputs_fig1_316548825
-
cdl
senior tag
Kis szines a papirmunkához:
1 hónapja cseréltek órát, termelek ezerrel. Várok a szerződésre(EON fennhatóság)
Ma felhívom Őket, mi lesz már.
Ügyintéző 1: órát csak akkor cserélnek, ha a szerződést kiküldték, visszaküldték, iktatták. Bztos a napelemes cég csinálta, kopogtassak Náluk.
Telefon a telepítőknek. Megnézik, Náluk semmi ilyesmi nincs.
Telefon EON-nak, ügyintéző 2: Újra elmondom, kapcsolnak a műszaki osztályra, majd Ők. Bediktálok mindent, nézegeti. Tényleg, itt is az van, hogy nem küldtek szerződést sehová. Most várom, hogy elküldjék, pár nap. Azt nem tudom, aláírva vissza kell e adnom Nekik?
Már különben termelek, 0 forintra beállíttattam a havi számlát is, de azért csak kellene az a szerződés. (pályázni is akarok) -
kardkovacsi
senior tag
Ha felemeli 253 Volt fölé a feszt, de akkor meg a saját berendezései fognak elsőnek elhalálozni. Szóval ez se megoldás. A megoldás okos trafó lenne ami állít magán a feszültség függvényében de elég ramaty állapotban van az egész közmű rendszer köszönhetően a rezsicsökkentésnek így nem várható, hogy a régi működő berendezéseket elkezdik lecserélni.
-
válasz
kardkovacsi #15881 üzenetére
Várható volt sajnos, ha sok az inverter a környéken, akkor egymásra licitálva emelik a feszt, a betáplálás miatt, de nyilván a végtelenségig nem lehet csinálni, és le fog kapcsolni a vesztes. Várom már, hogy mikor alakul ki az inverter tuning iparág, ahol pár 10 lepedőért cserébe azt ígérik, hogy a tiéd le fogja nyomni a szomszédét.
Jovanny2: nyugtasson a tudat, hogy ezen a mérőn nincs DSMR port, szóval nem az van leplombálva. A doksi alapján elem van az ajtó ott.
-
kardkovacsi
senior tag
Ennek a délutánra összeállnak a felhők dologhoz. Nekem két sztringem van, teljesen egyforma mennyiség és panelek. Az egyik -35 a másik +55 déltől. Elvileg a -35-ösnek januártól májusig 4%-al kéne többet termelnie mint a +55-ösnek, de 6.9% a különbség.
-
tothbe
addikt
válasz
senki68 #15874 üzenetére
ki volt ez a dilettáns kivitelező aki ezt mondta? nálam megy az rs485 és a wifi is.
ráadásul a SetApp-ban bármikor lehet konfigurálni az rs485-öt. És ott nincs is más jogosultság, csak a telepítő, hiszen lokálisan az inverterhez csatlakozol. Minden ott van hozzá az inverter oldalán a matricán. (qr kód, wifi jelszó) -
senki68
senior tag
válasz
kardkovacsi #15881 üzenetére
-
kardkovacsi
senior tag
Ha valaki napelemen töri fejét az lehet jobban teszi ha először mér egy feszültséget a hálózatán ilyenkor nyáron napos időben. A facebookos csoportban naponta több bejegyzés is van, hogy lekapcsol az inverter és nincs termelés a magas feszültség értékek miatt.
-
-
Jovanny2
őstag
A Démász által hozott okosóra P1-es portjának kis ajtaja le van plombálva. Nálam nincs előtte plexi, de gyakorlatilag mindent leplombáltak rajta. :)
-
senki68
senior tag
válasz
bekesizl #15861 üzenetére
Én kértem és kaptam egy API kódot, ami működik is. 5 percenként jönnek az adatok.
Rákérdeztem az RS485-ös portra.
Elvileg lehetne használni, csak alapállapotban le van tiltva, csak akkor tudják üzembe helyezni, ha átprogramozzák az egész szoftvert, és letiltják a wifi antennát.
Gyakorlatilag vagy wifi antenna vagy rs485 port. -
hpé
tag
"15827"
Mozgo1, Senki68, dobolan: köszi az infót!
Akkor még várok, de jövő héten hívom őket. (Készre jelentés azonosítom van.) -
Imre986
csendes tag
válasz
PetrTitan #15777 üzenetére
Egyelöre semmi ötletem, ezert is irok itt. Mostmar nekem is 3. napja, hogy nap közben irja a napi erteket majd masnapra eltünik az egesz a huawei appbol
38.72 kwh lett 5.25 kwp-böl ket napja. Ez 7,38 kwh/kwp. Igaz, egy honapos a rendszer, de nem tul sok ez egy kicsit, ha csak 7°os dölesszögem van, es 45° DNY? Longi + 5ös Huawei M1. Arnyekmentes. A bejegyzeseket olvasva, nem sokan szamoltak be ekkora szamrol. -
bekesizl
csendes tag
válasz
január #15852 üzenetére
A SolarEdge Monitoring egy ideje sajnos csak a felhőn keresztül elérhető.
Volt is ezen a fórumon szó róla, hogy megszüntették a lokális monitoringhoz szükséges API-t.Azt nem tudom, hogy RS485-ön keresztül esetleg rá lehet-e csatlakozni lokálisan a felhős elérés mellett, illetve hogy ehhez kell-e valamit állítani az inverteren (a telepítői jogosultsággal).
-
Balázzs
senior tag
válasz
lasse001 #15823 üzenetére
Most néztem meg jobban, Te most az országot akarod ott választani, azt a telepítőnek kéne elvileg. Nálam a DE VDE-AR-N4105 van kiválasztva, azt mondták ez jobb mint a magyar, igaz nálam magyar opció nem is volt még inverter firmware update után sem.
Ha simán rámész a sunnyportal-on keresztül, akkor ott be tudod lőni a stringeket.
-
Coc@s
őstag
Nekem ugyanez van csak 10 panellel és 195 fok DNY-i tájolással.
Az inverterre én időnként rá szoktam így kapcsolódni, addig meg különösen, amíg nem volt monitoringom.
De nyugodtan csinálhatod.
Olyankor közvetlen kapcsolódik a mobil az inverterre mint AP-ra.
Túl sok értelme nincs egyébként user jogosultsággal, de nézegesd meg mit látsz.
Amúgy a P-be átkapcsolod és 2 mp-en belül engedd el.Egyébként véletlenül nem WagnerSolar?
-
bonat
senior tag
Sziasztok,
Hát én is elindultam a termelés útján!
Fent van az ad-vesz mérőmű!
Az 1. termeléses üzemű nap 29,9kWh:1* SE5000H
9* Hyundai HiE-S470VI panelLenne egy kérdésem:
A mySolarEdge APP-ban bal felső menüpontban van 2 lehetőség.
Inverterállapot és Inverter kommunikáció.
ezekhez kéri, hogy a QR kódot fényképezzem le, de utána azt is kéri, hogy az invertert kapcsoljam P-be 2mp-ig.
Itt érdemes tovább mennem? P-be még nem kapcsoltam -át.
Valaki megcsinálta ezeket már? Ha igen, akkor milyen adatokat adnak vissza ezek a menüpontok? -
január
csendes tag
A SE inverteren 1-2 héttel ezelőttig egy böngészőből az inverter IP címén el lehetett érni a termelési adatokat. Mostanában viszont már nem jön be az oldal pedig pingelhető az IP címe és a mysolaredge appban is látszódik az inverterem.
Milyen címen lehet elérni az inverter pillanatnyi termelési adatait, logokat? -
kirkri
addikt
válasz
axioma #15824 üzenetére
"...elsősorban az energiaszegénységnek leginkább kitett kört célozzák vele, akik sokszor szilárd tüzelőanyaggal fűtenek és ezért nagyon rossz a levegő is..."
Ha annak a körnek szánják, akik felszedik a parkettát, illetve kiszedik az ajtókat tüzelőnek, akkor sok értelme lesz. Különösen azért, mert minek óvna egy olyan dolgot, ami egy fillérjébe sem került. De hátha lehet majd olcsón pár hónapos napelemet venni a Jófogáson. -
senki68
senior tag
Csak mert a napokban volt szó , mikortól is él a garancia
"A jótállási határidő a cikk fogyasztó részére történő átadás napjával kezdődik (vagy ha az üzembe helyezést a vállalkozás/annak megbízottja végzi, akkor az üzembe helyezés napjával)."
"A rendelkezés kiegészül:
ha a fogyasztó a fogyasztási cikket az átadástól számított 6 hónapon túl helyezteti üzembe, akkor az átadás napja lesz a jótállás kezdő időpontja;kijavítás esetén a jótállás időtartama meghosszabbodik a javításra átadás napjától kezdve azzal az idővel, amíg a fogyasztó a cikket nem használhatta. " -
senki68
senior tag
válasz
január #15843 üzenetére
Tudná. Én 2019-est kaptam.
Viszont a 2018-as az nagyon gáz, mert állítólag van valami új uniós szabályozás, / azt hiszem szavatossági törvény/, hogy 2 évesnél régebbi gyártású készüléket nem lehet az unió területén eladni.
Ezért szórja most ki a raktár a régebbi gyártású készülékeket.
Tehát ez nem valószínű, hogy a Pentele hibája. -
január
csendes tag
Napi Pentele:
A HMKE csatlakozási dokumentáció jóváhagyása már februárban megvolt. Pentele telefonon azt mondta, hogy várni kell a SE inverterre, ~50nap alatt sikerült beszerezniük majd telepíteniük. A SE doksik között ma találtam azt a leírást amin ellenőrizni lehet az inverter gyártási dátumát: [link] .
Example of identifing the manufactring date:
SJ4218-xxxxxxxxx-xx
Production week: 42
Production year: 18 (2018).Ezek alapján én 2 éves készüléket kaptam.
Más is tudná ellenőrizni, hogy az ő SE inverterének a gyártása és a telepítés közötti mennyi idő telt el?
-
bci
tag
Sziasztok!
#15377 hozzászólásom folytatása:
szóval 12-én felszerelték a rendszert, 15-én irtam ide a fórumbam hogy szerintetek ELMÜzzek e személyesen vagy várjam a szerződést, aztán 17-én foglaltam időpontot 20-ra a 4. ker ELMÜ-be, mert a dunakeszi irodába csak júni végére lett volna időpont. Szóval 20-án flottul ment ELMÜ-ben minden, már elő voltak készitve a dokumentumok, ügyintéző teljesen képben volt h mit akarunk, max 10 perc volt. Ma csörög a telefon, hogy holnap jönnének órát cseréni 10 és 11 között... Uh holnap csúcsidőben már tolom én is a fotonokból gyártott elektronokat kiegészitve Paksot!
Üdv:
bci -
bci
tag
válasz
BaloghÁkos #15805 üzenetére
Szia!
A SAJ inverterek 10%-al tudnak többet folyamatosan és 15%-al többet ideiglenesen a névleges értéküknél. Nekem R5-8K-T2 van, az 8800-at tud max folyamatosan de 9200-at gondolom egy termelési nap csúcsán valameddig... :-)
https://www.tisztaenergiak.hu/letoltes/Adatlap%20SAJ%20R5-3-20K-T2-2020-01-02.pdf
Üdv:
bci -
-
Adél19
újonc
Sziasztok,
Milyen kwh/kwp arány számít elfogadhatónak egy 10Kw rendszernél? -
cdl
senior tag
válasz
turistakolbi #15828 üzenetére
Akkor már csak az EON-nak kellene engedélyezni, hogy akkut is lehessen rákötni. Aztán pályázni is tudjunk, és meg is próbálnám.
senki68.
Az EOn-nál a szerződés nem tudom mikor jön. 1 hónapja ccseréltek órát, szerződésnek se híre, se hamva még. -
senki68
senior tag
Nekem most van folyamatban.
15 nap van feldolgozni a készrejelentést. Ha valaki feldolgozza automatikusan küldik postán a szerződést, és 8 napon belül megkeres egy műszakis kollega mikor tudna órát cserélni.
Ezt az információt tegnap kaptam az E-ontól. Addig míg valaki fel nem dolgozza a mailban beküldött készrejelentést, hiába telefonálgatok, csak ezt tudják mondani.
Persze az érdeklődéshez nem árt tudni, a készrejelentésre kapott válaszmailban lévő azonosító számot.
-
hpé
tag
Volt valakinek közületek az elmúlt 1-2 hétben készre jelentett napelem rendszere EON területen?
Mennyi idő múlva jöttek órát cserélni?
Segít ha telefonon "érdeklődők", hogy áll a folyamat?Köszi, Peti
-
axioma
veterán
válasz
axioma #15824 üzenetére
Van benne me'g egy erdekes kitetel, mire hasznalhato:
"5 kW teljesítményű otthoni, prémium szolgáltatásokat nem nyújtó akkumulátoros tárolóegység felszerelése (a megtermelt megújuló alapú villamosenergia átmeneti tárolásánakcéljából) és üzembe helyezése"Valamint uj penzbeli hatarok:
- lakossági háztartási méretű kiserőművek fajlagos költsége nettó 410 000 Ft / kW piaci árelemzés alapján (a fajlagos költségek alátámasztására lásd a napelemes fajlagos költségeket bemutató mellékletet)
- 5 kW otthoni akkumulátoros tárolóegység fajlagos költsége beszereléssel és üzembe helyezéssel együtt nettó 2 772 760 Ft (2021. áprilisban interneten keresztül elvégzett piaci árelemzés alapján 5 termék ajánlati árának az átlaga, továbbá nettó 900.000 forint üzembe helyezési díjjal számolva, ami az eszköz CAPEX költségének a fele) -
axioma
veterán
Ennyit arrol hogy befekeznek a lakossagi napelemeknek...
[link]
Szaldo, nem szaldo, ez igy akkor is rangatni fogja a termelesi gorbeket.Az meg kulon szomoru, hogy futes korszerusiteskent adjak el... az valoban termelni fogja a nagy kilengeseket, ha ahelyett hogy szigetelnenek es ugy CO2-csokkentenenek, nekiallnak napelembol megtermelni nyaron es telen elhasznalni, penzugyileg nullat remelve ha nem is sima szaldoval.
-
lasse001
senior tag
Sziasztok. Van 1 SMA STP5.0-3AV-40 inverterem. Eddig volt a ház két oldalán 2 stringen 4.400 kWp napelemem. Most ez a 4.400 kWp át lett rakva a ház egyik oldalára 1 stringre. A másikra meg fel lett rakva 2.200 kWp. De nem tudom hogy a PV System Profilban hol lehet átírni a napelem mennyiséget és típusát. Esetleg valaki tudja?
-
Elemental
addikt
Jah, csak nekem nincs admin fül.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
turistakolbi #15810 üzenetére
A Fronius snap in inverter. Nem kell kiszállni, fogod lepattintod a helyéről és beviszed te a szervizbe. Amúgy meg egy ventilátor csere biztos vagyok benne, hogy otthon is megoldható. A ventilátor hibát azt kiírja az inverter így már "csak" rendelni kell egyet és kicserélem magamnak.
-
turistakolbi
aktív tag
válasz
kardkovacsi #15809 üzenetére
nyugodtan lehet kalkulálni ezeknek a ventilátoroknak a 7-8. évben való cseréjére. (ami "kopó alkatrész lesz" és nem képezi a garanciát (kiszállás, "spéci" ventilátor munkadíj 70.000
) . Nem hiszem, hogy többet bírna egy inverter ventije kültérben (pókok, por, pára stb) Még épületben esélyes a hosszabb élettartam.
-
cdl
senior tag
válasz
BaloghÁkos #15805 üzenetére
Ez csak a Huaweinél biztos. A SAJ szabályozhat pont névleges értéknél is.
-
kiliti
csendes tag
válasz
BaloghÁkos #15806 üzenetére
Lehet, de 10-15 év múlva nagy valószínűséggel nem fogja megérni egy 100+ ezres javítás egy elavult inverteren.
A Fronius 1%-nál nem enged többet ki magából, mint amekkora a típus. -
BaloghÁkos
újonc
Javittatni nem lehet a bedöglött invertereket? mindenki úgy kalkulál, hogy ha megáll akkor újat kell venni.
-
bb71
őstag
Tegnap 17:00 körül még megmértem a 8-as Huawei hőmérsékletét: a hűtőborda 52°C-os volt.
-
cdl
senior tag
válasz
BaloghÁkos #15801 üzenetére
A Huawei +10%-nál. Legalábbis a kisebbek.
-
axioma
veterán
válasz
stickermajom #15800 üzenetére
Szerk. Ja bocs, felreolvastam, panelre bontottat nem tudok. Az elrendezesre van visszajatszas de csak 1 hetre.
-
BaloghÁkos
újonc
A 10kw inverter mekkora teljesitménynél szabályoz le? pont 10.000 w-nál vagy van némi ráhagyás?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- LEGO klub
- Milyen videókártyát?
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Xbox Series X|S
- MediaTek lapka köré épülne a Galaxy S25 FE?
- Samsung Galaxy S21 Ultra - vákuumcsomagolás
- OpenWRT topic
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- OLED TV topic
- Apple iPhone 13 - hízott, de jól áll neki!
- További aktív témák...
- Fornetto Explorer DeLuxe gömbgrill/faszenes grill, pizzakemence feltét, pizzakő, elemes forgatónyárs
- Veemann V-FS8 20 felnim új nyári abroncs szettel.
- Jó állapotú Kona Shred / Pike 454 dual-air 110mm-140mm / Shimano Deore felszereltség!
- Tchibo Esperto Caffe szemes kv föző hibátlan működéssel
- Midea klíma akciós áron beszereléssel együtt!
- AZONNALI SZÁLLÍTÁS Windows 10 pro Retail aktiváló kulcs!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A13/Samsung Galaxy A33/Samsung Galaxy A53
- BESZÁMÍTÁS! 380GB Intel Optane 905P NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- LG 27GS60QC-B - 27" Ívelt - 2560x1440 - 180Hz 1ms - AMD FreeSync - Bontatlan - 2 Év Gyári Garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest