Hirdetés
- Gaming notebook topik
- Azonnali informatikai kérdések órája
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Samsung LCD és LED TV-k
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Vezetékes FEJhallgatók
- Videós, mozgóképes topik
-
PROHARDVER!
Ez a topic a Nikon DSLR-ekkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. Ha új látogató vagy egy dolgot kell betartanod:
Olvasd el az első hsz-t!
Új hozzászólás Aktív témák
-
lofagi
addikt
Sziasztok,
egy olyan kérdésem lenne, hogy szeretném a d5500-asomat használni egy kicsit webkamera helyett. Viszont rákötöm a gépre az USB kábellel és a kép amit ad, az nem folyamatosn. Nagyon lassan frissít. A program amit leszedtem hozzá az a digiCAMcontrol. Leszedtem még valami mást is, de azt le is töröltem rögtön. Az eredmény ugyanaz volt. Szaggat a kép amit mutat. Így nem nagyon tudom használni semmi videózásra vagy livecamra.
Esetleg tud valaki segíteni ebben? A videókat amiket néztem,hogy hogy kell összekötni, sehol nem jelentkezett ez a probléma. Esetleg nem jó a kábel?
Üdv Fagi
Eat sleep game REPEAT | Origin/Uplay : L0Fgi | BN: Lofagi#2966 | YT: https://youtube.com/user/lofagi
-
B1T3
addikt
válasz Throme #42998 üzenetére
Így visszagondolva már a D5600-on is ez volt a helyzet egy ilyen típusú, de másik példány objektívvel, ott is szorgosan kellett állítgatni az apertúrát 18mm + nem egészen közeli téma kombónál, szóval úgy tűnik, ez az objektív sajátossága.
Közeli és távoli témát is fotóztam 200mm-en, korrekt lett az eredmény, de holnap normális fénynél még tesztelem.
[ Szerkesztve ]
-
B1T3
addikt
válasz atish15 #42996 üzenetére
Most tovább tesztelgetve úgy látszik, az lesz a megoldás, hogy ki kell kapcsolni a fine tune-t, ha az egész átfogást használjuk (és miért ne használná valaki, ha ezt vette, mert azért ha pl. csak a nagylátószög fontos, arra vannak sokkal szebb rajzolatú objektívek)… Ebben az esetben tökéletes az élesség zoomnál, még a legkisebb f értéknél is, viszont 18mm-en valóban pontatlanul fókuszál, fine tune-nal korrigálható, csak ebben az esetben meg az összes többi tartomány lesz egy homály. Szóval a megoldás, hogy 18mm-en legalább f/8 kell (ha a szélek is fontosak, akkor meg kb. f/13), plusz azért a saját gyorsmenübe berakni a fine tune-t, hogy kéznél legyen…
Részben hangosan gondolkodtam, másrészt hátha megspórolok valakinek pár elkattogtatott expót, aki Tamron 18-200mm vásárlására adja a fejét. Mindenes objektívnek ettől függetlenül is jó ár-érték arányú cuccnak tartom.
[ Szerkesztve ]
-
B1T3
addikt
Lehet, nem lesz barátom a Tamron 18-200-asa D7200-on. 18mm mellett AF fine tune-ban +5 kell az élességhez, 200mm-en pedig -20 (és ez még csak a két véglet, a többi álláshoz is valószínűleg hangolgatni kéne)... Érdekes, hogy a D7000-en nincs vele ilyen probléma. Sőt egy másik példányt is próbáltam egy D5600-zal, ott sem volt ilyen.
Így pont a mindenességét veszíti el (közelgő nyaralásra szereztem be ), ha folyton túrni kell a beállításokat, ha pici zoomot is akarok.
Tipp? Nekem az, hogy álljak el a vásárlástól. Csak akkor mi legyen helyette?
[ Szerkesztve ]
-
helixP
nagyúr
-
dualcore
őstag
válasz szecsgeri #42989 üzenetére
Most a következő hetekben tengerpart és isten háta mögötti hegyekben leszek, ott remélem kevés lesz a fényszennyezés, és sikerül számomra elfogadható képeket lőni.
főleg ha stack-eled is a képeket,
Na ezt jó lenne tudni mit is jelent fotós nyeleven. Sorry, amatőr vagyok. -
szecsgeri
tag
válasz dualcore #42988 üzenetére
Egészségedre!
A 35mm-essel, elég jó kis képeket lehet lőni a Tejútról, főleg ha stack-eled is a képeket, egész részletgazdag is lehet ha jó helyről fotózól.Monumentális gondolataim manifesztációi, melyek mondatok formájában realizálódnak, limitált mentális képességeid számára nem mind akceptábilisak, így dialógusunk kontinuitása megszakad, nem jön létre az argumentumok szintézise.
-
Byk01
őstag
válasz randras_83 #42968 üzenetére
De a Canonnak már van APS-C MILC rendszere, egyértelmű, hogy a FF felé kell nyitnia (az APS-C reszelgetése mellett)
"Az obi, amivel lelátsz a víz alá halakat fotózni a halszem (halszemlélő objektív rövidítése)." - .mf "A jövő mi vagyunk: a fiatalok és az emberek." - Drotár Adrienn
-
veterán
válasz negyedes #42984 üzenetére
Az ötös és a hármas szériás vázakban (meg pl. a D90-ben a régebbiek közül - vagy a vatta új D7500ban sem, grrr...) nincs meg az a gyűrű a foglalat körül, ami érzékeli, hogy egyáltalán "f-hányas" az obi, tehát semmilyen AI-vel nem lesz érdemi fénymérésed.
Amelyik obiban van már elektronika, azzal már nem lesz ilyen gond - de amelyikben nincs, azzal magadra vagy utalva.
And As It Is Such, So Also As Such Is It Unto You
-
szecsgeri
tag
válasz dualcore #42983 üzenetére
Én úgy fókuszálok, hogy felmumpálom az ISO-t, LV-be rakom a gépet, majd egy fényesebb csillagra belenegyítok az élő képen és MF-al addig tekergetem a fókusz gyűrűt, míg a legpontszerűbb nem lesz a csillag. Majd vissza kereső nézetbe, beállítom a kívánt értékeket és exponálok.
[ Szerkesztve ]
Monumentális gondolataim manifesztációi, melyek mondatok formájában realizálódnak, limitált mentális képességeid számára nem mind akceptábilisak, így dialógusunk kontinuitása megszakad, nem jön létre az argumentumok szintézise.
-
veterán
válasz dualcore #42981 üzenetére
Ezek mind kicsit általános felhasználású obik - jellemzően nem túl jól fókuszálnak a végtelenbe. Szerintem erre a célra keressél valami levetett AI(-S) manuálozós nagylátót... mondjuk a 20/2.8-at. (Fénymérésed nyilván nem lesz vele, de tippre meg fogod tudni oldani.)
-
dualcore
őstag
válasz anaqer #42980 üzenetére
Velbon EX440 állvány, D5300 váz, Obi_ Nikon 35,1.8G, Sigma 17-50,1:2.8 EX HSM, Nikon 18-105 f/3.5-5.6G ED VR, és végezetül, Tamron AF 70-200 F/2.8(IF)
Tudom nem igazán arra a célra való obik és a váz sem(pláne a Tamron, amit csak a teljesség kedvéért írtam) de csak össze lehet hozni valamit az első 3 obival. Természetesen infra kioldót használok.
Köszi.[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz total90 #42975 üzenetére
Az ember képzelőereje sajnos igenis véges. Te pl. hitted volna, hogy lesz harmadik "kétharmamad"? Vagy hogy az lesz a negyvenötödik, aki? Ugye, hogy téged is meglepett... messze nagyon fasza, hogy egyáltalán még össze tudunk húzni egy fél napot fényképezésre. Nem lesz ez mindig így.
-
dualcore
őstag
Üdv Urak. Aki csillag fotózást csinál, hogyan állítja be az élességet?
Sokszor csak az elkészült képen látom, hogy az elkészült kép nem a legélesebb. Sem a betekintő ablakon sem LV módban nem igazán tudom eldönteni mikor a legélesebb.
Azért az kijelentem, nem vagyok szemüveges, nem rossz a látásom!
Én vagyok ilyen láma? Természetesen amatőr hobbi fotós vagyok. -
Throme
veterán
-
B1T3
addikt
válasz Throme #42973 üzenetére
A D5600-nál is nagybetűkkel hirdetik, hogy „-30 EZER”, csak hát ezzel együtt kerül max. 10 ezerrel kevesebbe, mint pár hete, sőt olyan hely is volt nemrég, ahol pont annyiba került, mint most a pénzvisszatérítéssel (pont figyelem az árakat pár hete, mert egy ideje terveztem vázat venni).
[ Szerkesztve ]
-
-
Sleek
senior tag
Sajnos sok esetben csinálják ezt.
Nekem pl az volt furcsa ,amikor vettem a D5300as gépet 18-140es obival , akkor nem akarták megérteni ,hogy nem hitelre veszem hanem kártyával fizetnék az üzletben.
Ennyire divat ,hogy mindent hitelre vesznek az emberek ?<OLYMPUS E-M10II VÁZ + EZ-M1442 II ,Canon R8 EF 24-70mm f/4L IS USM , TAMRON 70-210mm f/4 Di VC USD , SIGMA 150-600MM><Kross Level A2 Merida Scultura 300 ,Wilier GTR Team Rim Giant Xtc Slr 2 >
-
B1T3
addikt
Na jó, ez azért szánalmas, hogy a boltok arra használják a Nikon pénzvisszatérítéses akcióját, hogy árakat emelgessenek...
-
Throme
veterán
válasz Roachy #42966 üzenetére
Az aps-c vázakkal lehet még legózni, hogy adnak valamit hozzá, meg elvesznek, de ezt lehet megunja a piac.
Aps-c milc-cel szerintem lenne kiút ebből a katyvaszból.
Valószínűleg a már említett problémájuk van ezzel, hogy adapterezni kéne az új vázat, hogy menjenek a régi obik....
Ők tudják... -
Roachy
senior tag
válasz tvamos #42965 üzenetére
Annyira már nem kell jóslatokba bocsátkozni. Mindkét cég már bevallottan fejleszt Milc irányába és könnyen lehet, hogy még idén ki is jönnek vele. Már nagyjából azt is lehet tudni, hogy a Nikon csak Fullframe-et csinál, új bajonettel és optikákkal, de valamilyen módon megmarad a kompatibilitás az F bajonettel is (valószínűleg adapter, de a lényeg hogy lesz rá gyári megoldás).
-
tvamos
nagyúr
Szerintem meg a Nikon is, meg a Canon is kemenyen dolgozik az full frame MILC-en. Mivel APS-C szenzorral sok gep van, inkabb elhiszem azt, hogy full frame-et fog hozni a Nikon. (Ahogy azt pletykaljak is, mar regota.)
Ezt a atalakitozgatast meg... szerintem nem lenne gond a profiknak sem, hogy kedvenc obijukat adapterezzek, de pont nekik nem olyan nagy gond lecserelni a rendszert. Az amatornek faj az inkabb, ako 1-2 evig gyujt mondjuk egy jobb nagytelere."Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
mazsi70
senior tag
-
Throme
veterán
Valahol olvastam olyan véleményt, hogy a nikon direkt nem akarja, hogy a 3rd party teljesen kompatibilis legyen, mert az nem tesz jót a saját túlárazott termékének.... Ebben szerintem van valami...
Nikon japán cég, japánok meg kicsit gőgösek. A dslr világban a nikon vezető név, most képzeld el milc-ben csak egy lenne a sok versenyző között. Ráadásul a többi japán cég, akiknek a dslr nem jött be üzletileg igazán, mind ott vannak milc-ben...
Most a nikon 1-et hagyjuk, nem viszi túlzásba a nikon maga se ezt a vonalat....Szerintem konkurencia lenne. Egyik fő ok az AF probléma belépőknél.
Lenne egy DX kategóriás milc jelenlegi obiparkkal, akkor max a teljesen tájékozatlanok vennének továbbiakban is tükrös belépőt.Én pl tükrös gépre nem merek futárral kiszállított obit rendelni, csak személyes átvétellel, kipróbálva, 14 nap ide, vagy oda. Pedig már AF tuningos a vázam.
Milcre, ugyan nem tervezem a további fejlesztést, de a meglévő ki, és egy fix obit simán bevállaltam, ráadásul a fix külföldi beszerzésű.
Nekem volt dolgom nikon szervizzel, hát nem lettünk haverok.szvsz
-
A Zéé
addikt
ha olyan sokat bukna miatta, tuti lépett volna már Japánon kívül a MILC rendszerek nem igazán váltották meg a világot.
Zsugorodik az egész fotós piac, kompakt gépek már szinte teljesen kihaltak, alsó kategóriás DSLR-ek, és munkára való vázak megyegetnek még úgy, ahogy.
Ezek helyett fejlesztgetni nagy összegekért MILC-et felesleges. Aki belépő vázat vesz, az költségérzékeny, nem lehet neki drága cuccot eladni. Aki pedig munkára vesz vázat, az jó eséllyel nem dob el könnyen egy teljes rendszert (márpedig visszafelé kompatibilitás obik terén natív biztos nem lenne, átalakítózgatni meg munkára...) így őket se nagyon hatja meg. Persze vannak, akiknek ez nem megfelelő, de ők a fotós társadalom kis százaléka, miattuk nem biztos, hogy érdemes fejlesztgetni.Just a simple Lineman...
-
Throme
veterán
Pedig a gombhiányt hivatott kiváltani az érintő kijelző. Anno nagyon örültem volna neki.
Nem biztos, hogy APS-C kategóriában kihoz egy milc-et a nikon.
Most hasznot húz abból is, hogy nem rak AF tuningot a belépő gépeibe. Vagy kevesebb a kezelőszerv.
Sőt, képes a belépőt is kettéválasztani olyan dolgokkal, hogy kihajtható lcd, vagy barcketing, wifi, infraport...stb.Egy milcnél kapásból nem kell AF tuning. Egy mai milc-nél már szinte alap a kihajtható, érintős lcd, alap a panoráma mód, az arcfelismerés, egyre több gépen van 2 tárcsa...stb stb.
Ezeket nagyon már nem szedheti szét "nagyon belépő" - belépő - haladó szintekre, mert akkor megveszik a sony-t, vagy a fuji-t az új vásárlók. A 7x00 kategória vásárlók pedig nem fognak butított milcet venni. Gombok, státusz kijelző, méret, szigetelt váz, több beállítási lehetőség...stb., ugye?!Ráadásul az obi kompatibilitás sem tudom hogy alakul. Már most vannak gondok 3rd pary obikkal, mil lesz nikon milc-en? Nagyon sokan használnak most tükrösön ilyen obikat, mert olcsóbbak.
Ha teljes obi-parkot le kell cserélni, akkor miért maradna nikon mellett??
Nem tudom pl, hogy nikon 1 rendszeren az F bajonett átalakítóval lehet-e 3rd party tükrös obikat használni, kompromisszum mentesen...?![ Szerkesztve ]
-
B1T3
addikt
válasz olivera88 #42958 üzenetére
Az alapján, amit írtál, elsősorban statikus témákra használnád. Itt nem igazán jön elő a több fókuszpont előnye, ráadásul a D3400 is kb. akkora területet fed le ebből a szempontból, mint a D5600. Az utóbbinak akkor lehet előnye, ha mozgó objektumot szeretnél pontosabban követni.
Ha a timelapse kiemelten fontos, akkor az egyéb extrák mellett emiatt is megérheti a D5600. De ha hajlandó vagy a számítógéped számítási kapacitásából áldozni az utómunkára (ráadásul így 4K vagy 6K videókat is összefűzhetsz a fotókból), akkor valóban jobban járhatsz egy D3400 + egy ütős nagylátószögű objektív kombóval.
[ Szerkesztve ]
-
olivera88
veterán
válasz csacsi77 #42955 üzenetére
Megnéztem a DXO markon, és 3400 nak 2 vel több pontja van, LOL.
Ez alapján enyhén jobb is a 3400.
[link]
A fókuszpont szám különbség elég jelentős, 11 vs 39 , az ilyen sok fókuszpont mennyivel nagyobb előnyt jelent?Ja meg látom van time lapse mode D5600 ban, ez nagy + számomra, mert alapból kapnék time lapse videót, nem kell utomunkázni PC vel.
[ Szerkesztve ]
LG Velvet 5G Android 11 - Windows 10 Pro x64 & Debian 11 Bullseye - WoWS unsinkable_sam_
-
B1T3
addikt
válasz marcitp #42953 üzenetére
A D5600-at is próbáltam, viszont az érintőkijelző kevésbé hasznos, mint gondoltam, a két vezérlőtárcsa viszont hasznosabb lenne, mint vártam. Sőt az érintőkijelzőt általában épp azért kellett piszkálni, hogy egy olyan dolgot beállítsak, amire van dedikált gomb a D7200-on.
Persze a képek visszanézése kényelmesebb érintőkijelzőn, főleg, ha másnak is mutogatja ember a fotókat.Egyébként attól, hogy a MILC-eknél a tükör hiányát javarészt a gép miniatürizálására használják, még nem törvényszerű, hogy csak így oldható meg, sőt örülnék neki, ha terjedne a Samsung NX1-féle dizájn minél nagyobb aksival.
Na meg az sem ártana, ha a Nikon is kiadna egy legalább APS-C szenzoros MILC-et (a Canon M100-hoz hasonlóan a „bárki által megfizethető” kategóriában is), hogy akinek a fantáziája arra kalandozik, ne kelljen a márka mellett teljes objektívgyűjteményt is váltania.
Úgy sejtem, nemsokára a Nikon is beszáll ebbe a vonalba. Nem is nagyon van más választása, ha tartani akarja a lépést a konkurens gyártókkal.[ Szerkesztve ]
-
válasz olivera88 #42954 üzenetére
(#42955) csacsi77
Hogy a "másik oldal" is meglegyen: ha nem kellenek a marketingcélból belepakolt vezetéknélküli funkciók és a kihajtható kijelző (mert mondjuk nem egész nap a virágok közt fetrengve makrózol, és ahogy látom az előző hsz-eidből, nem ez a helyzet), vedd nyugodtan a D3400-at, én anno egy D3200-zal tökéletesen megvoltam 3 évig, költsd inkább a különbözetet objektívre (pl. egy UWA-ra).
A több fókuszpontból úgyis az lesz (főleg ha a korábban írt viharfotós vonalon indulsz el) hogy középső fókuszpont vagy manuál fókusz aztán tolod a sorozatokat Ha nagyobb kezed van (mint pl. nekem volt a D3200-hoz képest), ajánlom az Easycover szilikontokot, szuper fogást biztosít az ilyen belépő gépeken is, és valamennyire védi is a gépet.
[ Szerkesztve ]
"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"
-
csacsi77
senior tag
válasz olivera88 #42954 üzenetére
Képminőségben semmi. Szolgáltatásban már annál inkább.
Az 5600 kihajtható érintőképernyős, több a fókuszpontja, jobb a fogása. Már ennyi is elég az ártöbblethez.
WIFI, BT, NFC, GPS dolgokban nem vagyok otthon, lehet ezek közül ezekből is többet nyújt.
Ha van rá kereted, akkor az 5600-ot vedd.Öreg fater megoldja!!!!
-
olivera88
veterán
A D 3400 és D5600 között mennyi különbség van képminőségben? Ha jól látom ugyanaz a szenzor van bennük. Akkor elvileg egyforma
LG Velvet 5G Android 11 - Windows 10 Pro x64 & Debian 11 Bullseye - WoWS unsinkable_sam_
-
olivera88
veterán
válasz B.Á.L.!.N.T #42949 üzenetére
Akkor jó. Köszi.
-
B1T3
addikt
Végül a D7200 lett a befutó nálam a D5600 helyett, pont abban nyújt többet, amire nekem szükségem van.
A nem Nikon objektívekkel való inkompatibilitási problémákon kívül (ahogy olvastam, ezen belül is elsősorban az OS-es Sigmákkal van baj, és nem is D7200 sajátosság, hanem az újabb vázak jellemzője) kell még valamire figyelnem?
-
olivera88
veterán
A rögzítési felület milyen a 3400 on? Van egy régi állványon amit még a kompakt Nikonomhoz vettem. Tudni fogom rá rögziteni?
-
xors
senior tag
Valaki találkozott már ennyire durva flicker problémával?
Konkrétan még 1/160 -on is bevillan a lámpa....
Ezek mind 1 másodpercen belül készülték sorozozatban, ugyanazon beállításokon (1/400s f/1.8)
[kép]Ráadásul sok kis spot lámpa volt a plafonon, gondolom mindegyik máshogy villogott
[ Szerkesztve ]
-
itouchfan
senior tag
Vagy 3D kovetes es olyan zarido, ami kimereviti a mozgast (hajo sebessegtol fuggoen 1/1000, 1/2000 sztem elég kell legyen), vagy svenkelés.
„Elvetsz egy cselekvést, és egy szokást aratsz. Elvetsz egy szokást, és egy jellemet aratsz. Elvetsz egy jellemet, és amit aratsz, az a sorsod.”
-
Sleek
senior tag
Sziasztok tudom buta kérdés lesz de segítsetek már nekem légyszíves.
Adott pl olyan szituáció ,hogy kis hazánkban a Dunán haladnak szárnyas hajóval.
Szeretném lefotózni a szárnyas hajót ,viszont mivel ő halad ,valahogy a gépnek is kellene követni. Hiába a hajóra fókuszálok , mivel az mozog nem lesz éles fotózás után.
Próbáltam több záridő beállítással is. Esetleg 3D követés re kellene állítani a gépet ?
Ti milyen beállításokkal próbálkoznátok ?<OLYMPUS E-M10II VÁZ + EZ-M1442 II ,Canon R8 EF 24-70mm f/4L IS USM , TAMRON 70-210mm f/4 Di VC USD , SIGMA 150-600MM><Kross Level A2 Merida Scultura 300 ,Wilier GTR Team Rim Giant Xtc Slr 2 >
-
marcitp
őstag
válasz pergabb #42941 üzenetére
Itt szoktam szétnézni, hátha segítség, vélemények, sample photos...
exif is van, nagyjából ad egy körképet az obiról.
sztem 10-ért ott ne hagyd![ Szerkesztve ]
https://www.flickr.com/photos/131261609@N06/
-
pergabb
senior tag
Vkinek van tapasztalata a Sigma 50mm f/2.8 EX DG Macro obival? Hozzám vágnának egyet 10e Ft-ért, sosem használt, de nem igazán hallottam róla, hogy képminőségben mire képes. D750-re menne...
-
xors
senior tag
Ha D750 -en backup -nak van beállítva a második kártya, viszont az kisebb kapacitású, mi történik ha megtelik? Nem ír már az egyes kártyára sem, ha azon még van hely?
-
mazsi70
senior tag
Nyilván akinek a szenzorméret a fontos, az fullframet vesz. (igazából az apsc létét nem tudom értelmezni)
-
Fehi85
tag
válasz marcitp #42933 üzenetére
Felületesen már olvasgattam a témában, és láttam, hogy vannak érsekes megoldások, de eddig konkrétan így készült fotót még nem kerestem..mellesleg szép kép lett, nekem ez a minőség már teljesen megfelelne, hisz csak magamnak csinálom a képeket.
Asszem ezt a közgyűrű dolgot jobban át kell olvassam.. -
Fehi85
tag
válasz Throme #42931 üzenetére
Na mondjuk ezzel teljesen egyet tudok érteni. Tényleg jobb lenne még a 18-105 is alapnak..és ha az nem elég, akkor az ember venne egy telét mellé.
Nem rudom melyik az a gyufafejű, de rákeresek este.
A Nikon 18-300mm ebay-en vadi új kiszerelésben 150 felett van már picivel, az erősen elgondolkodtatott, mert itthon használtan kapok csak 200 alatt..A macro részben sajna tudom, hogy igazad van..ahhoz mindenképp kell egy külön obi. :-/
Nézegettem a 16-300at, p*xinfo-n van fent teszt is..de valahogy bennem van az a félsz, hogy mégsem egy Nikon. Igaz, árban viszont jóval olcsóbb is cserébe.
-
marcitp
őstag
válasz Fehi85 #42930 üzenetére
Nézd, a makró egy érdekes műfaj, kifejezetten barkács sokszor. Ez pl a 18-55 af-p vr volt, közgyűrűvel, tesztkép. Nem egy nagy szám a minőség, de már-már használható. Több műfaj van a témán belül, nagyobb leképezéshez megfordítható az obi, filléres gyűrűvel. Kicsit utánaolvasol, mit mivel, hogyan, és lehet eredményt elérni viszonlyag kis pénzből. Pl a Vivitar 55/2,8-at anno 26-ért vettem, és 1:1 tudó manuális régi objektív volt. Annyiért is adtam el, vettem gyűrűt az 55/3,5 alá az árából. Az is jó obi és olcsó, csak nem egy bokeh master. De pl kisebb vázon a fénymérés nem lesz megoldott, nincs rajta kuplunggyűrű. Érdemes utánanézni, mit is szeretnél, és mennyire használható. Ha nincs nagy keret, mindenképpen érdemes átrágni a dolgokat.
https://www.flickr.com/photos/131261609@N06/
-
Throme
veterán
válasz Fehi85 #42930 üzenetére
Mondjuk én sosem kedveltem ezt a dupla kitobis megoldást, ami 55mm-nél van "ketté törve".
Egy 18-140/200, de még egy 18-105 obi mellett később nyúlsz teléhez.
Mindig is jobban preferáltam ezeket, mint a 18-55-öt, praktikum szempontból. Képminőségben nem leszel - szerintem - hátrányban egy 18-55-tel sem.16/18-300 obik valamivel gyengébb képet adnak, mint a 2 obiból összerakott gyutáv, de pl a 18-300-at nem húzta le az a mikrofon fejű youtube huszár fickó, aki szagolgatja is az obikat .
LR-ből is mutatta a tesztképeket, amit ezzel az obival csinált.A macro képességek ezeknél az ultrazoom obiknál nem tudom milyen lehet, de a leképezésük mindig is rosszabb lesz, mint az 1:1 makró obié. (általában azért dobják oda még a makró titulust, mert jobb egy sima kitobinál a leképezés, de nincs 1:1)
Nézz meg sok tesztképet, tesztet, és yt videót a 16-300 vásárlása előtt
szvsz
-
Fehi85
tag
válasz Throme #42925 üzenetére
A cserebere megy már vagy 3 éve, mióta megvan az 55-300as obi is. Eredetileg míg a bogaeat nem ültették a fülembe a bridge gépekkel, csak az volt az alap kérdésem, hogy nagyobb képromlás következne egy 18 vagy 16-300as obival (ami nem feltétlen Nikon) attól, amit a 18-55 és az 55-300 páros csinál a d3200 vázammal. Csak mert ez a "hú de szép" s mire kicseréltem az obikat, már oda az egész..nondjuk madarak, vagy bármi más, amit pár másodpercig lehet csak fotózni.
A makróra meg nyilván muszáj lenne egy külön obit fenntartani, ezért is kértem arra is külön sorban tanácsot..főleg tippet, hogy 100 alatt milyen obit érdemes rá beszerezni. Az, hogy a taminak van a 16-300as obija, ami macro-nak van dedikálva, nyilván nem hozza azt a színvonalat, mint egy fix obi, ami valóban erre van kitalálva, de ártani csak nem árthat ha tudja.
Ellenben ezeket a kisebb márkákat egyáltalán nem ismerem, ezért is kételkedtem benne, hogy érdemes-e esetleg ezekben gondolkodni a Nikon obik helyett.
Jah és igen..tényleg csak hobbi szinten a magam örömére csinálom, és nem tudok többszázezer forintot költeni egy fényerősebb obira..legnagyobb bánatomra.. És ugye ez is egy nagy kompromisszum kötés már..ami behatárol. :-/
-
itouchfan
senior tag
válasz negyedes #42924 üzenetére
Nekem sigma 17-70 f2,8-4 van. Azt semmiképp se mondanám, hogy taknyol, talán f4-en a végén kicsit lágy, de szerintem teljesen korrekt.
„Elvetsz egy cselekvést, és egy szokást aratsz. Elvetsz egy szokást, és egy jellemet aratsz. Elvetsz egy jellemet, és amit aratsz, az a sorsod.”
-
Throme
veterán
válasz Viperator #42926 üzenetére
Én ebből indultam ki:
"Főleg természetet, épületet szoktam fotózni, leginkább nappal..szóval inkább hobbi fotózok, saját részre.
Van pár jelölt, és nem feltétlen Nikon márkában gondolkodom, már csak az árak miatt sem.
A másik, macro fotózáshoz is érdekelne 100 alatt valami normális obi."Ezt még a témaindító hsz-ben írta.
Aztán meg ezt:
"A 2 obi az egyik probléma amit szeretnék kiiktatni, ez az eredeti gondom az egésszel..cipelés, cserebere.."
[ Szerkesztve ]
-
Throme
veterán
válasz Fehi85 #42922 üzenetére
Nem fogod megúszni az obicserélgetést tükrös - vagy akár milc - vázon, ha a turista képeken kívül más témát is akarsz lőni.
Makró, a tele (300mm, vagy felette), nagylátó....
Ez a jó ezekben a rendszerekben, hogy mindenre van obi, csak ugye cserélgetni kell, viszont jó képminőséget kapsz.Cserélgetéstől nem kell félned.
Volt, hogy cipeltem több obit egy kirándulásra, mert legyen nálam, meg legyek lefedve 10-300mm-ig, meg legyen egy fényerős is....stb. Ennek már vége.
Ha elmész nyaralni, akkor elviszed a hátizsákod, és a helyszínen eldöntöd, hogy pl egy városnézésre elég egy általános, meg egy nagylátó obi. Ez kettő. Ha be is mész épületbe és kell fényerő, akkor az általános obid egy 17-50 f2.8 lesz (esetleg 18-35 f1.8, ha durvábbat akarsz), mellette meg a nagylátó.
Nekem van egy "sötét" sigma 10-20 nagylátó, és templombelsőt (ok nem a legsötétebb, 1200-ban épülteket) 10mm-en f4-el simán tudtam fotózni. Mai szenzorokban van azért tartalék, amit egy bridge szenzor nem fog tudni.
Ha makrózni mész, akkor a makró obin felül még viszel egy 18-55/140/max200 obit és ennyi.
Nyaralásnál este csak a 35mm fixet tettem a vázra, és ezzel indultunk neki. Csináltam tájképet, portrét. Nosztalgikus érzés fogott el, mert a kezdeti fényképezőm se tudott zoom-olni, csak lábzoommal .
Ilyenkor egy picit többet kell gondolkodni, vagy átkomponálni a képet, mert vagy túl szűk, vagy túl kicsi a téma...viszont nem bántam meg, és elég is volt az egy lencse.
Vagy pl repülőnapra vittem egy nagylátót, meg telét. 20mm-70mm-ig nem volt nálam lencse, de ezt is ki lehet váltani lábzoommal, vagy képkivágással, főleg 24 MP-es szenzor mellett....
Repülés közben tele, a földön meg nagylátó, ráadásul utóbbival közelebb tudtam menni a témához, mint a nagy átlag az alapzoommal, meg a telefonnal, vagy a nagytudású bridge gépekkel. Városban is épület fotózásnál simán be tudtam állni a tömeg elé, hogy ne legyenek rajta....
stb...szvsz
[ Szerkesztve ]
-
negyedes
addikt
Tamron/Sigma 17-50 2.8 / 17-70 2.8-4 mennyire taknyol teljesen kinyitva? egy 50 1.8 melle kellene vagy inkabb megeri egy 18-105/18-140?
Három dolog biztos az életben: az adó, a halál és az adatvesztés. - Baráth Gábor
-
csacsi77
senior tag
válasz Fehi85 #42922 üzenetére
El nem tudom képzelni mi visz rá valakit, aki kicsit is ért a fotózáshoz, hogy egy ilyen bridge-gépet ajánljon.
Ha az említett D3200-ra rátekersz egy 18-140-es obit (csak hogy márkán belül és viszonylag kis költségnél maradva) akkor azzal mérföldekkel jobb képet fogsz csinálni, mint a hatalmas zoomos, de körömnyi érzékelővel rendelkező "ágyúval". Ha a 24 MP-ből a 140-es végen még le is vágod a kép felét, még akkor is sokkal jobb képnek kell lennie, mint a másiknál.
Ha ilyenekben gondolkodsz, akkor felejtsd el a zoomcsodákat és használd egy megfelelő obival a D3200-at,Öreg fater megoldja!!!!
-
Fehi85
tag
anaqer
Makrónál én is manuál fókuszt használok, ez tény. A Nikon 105mm-nek meg utána nézek akkor.A d3200 keresője meg tényleg nem a legjobb cucc, nem ritka, hogy élesnek látni benne valamit, a gépen visszanézve meg jön az "ó b+", annak ellenére, hogy nekem viszont jó a szemem. :-//
Throme
A bridge gépet meg tényleg azért ajánlották, mert egy obi mindenre..tele, macro, nem kell cserélgetni, cipelni az obikat.
Nézegettem képeket a Nikon p900-tól...vagy szépek a képek, és nagyon csábít az a brutális zoom, vagy olyan zajos, hogy a falra mászok tőle..márpedig a d3200al nehéz olyan rossz képeket lőni, mint a p900al..igaz zoomban sem tudja azt produkálni. -
Throme
veterán
válasz Fehi85 #42911 üzenetére
Kompakt bridge gépet valszeg az all in one lencse miatt ajánlottak. Ezek kb f2.8 fényerőt tudnak az elején, persze a végén nem, és óriási zoomot. Ezen felül makró módjuk is van, ami kb 1cm-ről már működik.
Nagyon pici szenzorral tudják elérni, hogy kis méretben tudjon mindent az obi. A képminőség cserébe nem jó. Zajosodást kompenzálja a gép, de alapból halott ügy, és kapod a széttaknyolt képeket.
Felejtős, pláne aps-c szenzoros váz helyett. -
itouchfan
senior tag
válasz marcitp #42919 üzenetére
Nekem d3200 van, de sajnos a kereső az egyik nagy gyengéje. Kicsi, sötét. (Bár nekem a szemem nem tökéletes).
[ Szerkesztve ]
-
marcitp
őstag
-
veterán
válasz Fehi85 #42911 üzenetére
Tele végén f5.6 vagy f6.3 zsír mindegy - mennyi az, egy harmad fényerő difi? Ki nem szarja le.
De az tény, hogy minél nagyobb a zoom tartomány, annál kompromisszumosabb a cucc. Landscape & architecture fotóra nagylátót fogsz akarni. Használt Sigma 10-20 (urambocsá' esetleg 8-16, de az nem annyira olcsó jószág), vagy Nikon 10-24.
Makróval kicsit pechhed van - a legtöbb olcsó makró obi vázmotort igényel. Esetleg ha hajlandó vagy manuálozni, akkor ezt meg lehet kerülni... mondjuk a Micro-Nikkor 105mm f/4 AI-s nem túl drága ebayen (szállítva 200 ajró...), az esetleg megnézném.
-
Fehi85
tag
A 2 obi az egyik probléma amit szeretnék kiiktatni, ez az eredeti gondom az egésszel..cipelés, cserebere..
A 100 alatti tartomány is kell rendszeresen, szóval a Tami nagy obija sem megoldás sajnos, már csak az ára miatt sem. :-/ -
Fehi85
tag
válasz total90 #42912 üzenetére
Egy fórumozó.
Maga a 18-300as gyújtótáv miatt mondta, hogy ha ez fontos, inkább egy bridge gépben gondolkodjak. A 83x zoom valóban brutális adat, és nagyon tetszik, de a képminőség viszont aggaszt (annak ellenére, hogy tényleg csupán hobbi fotós vagyok, és saját örömömre csinálom), mert pont ez a tényező miatt váltottam annó a D3200ra.
Sejtettem, hogy nem fog ugyanolyan minőséget hozni, mint egy macro obi, csak ha egy picit többet nyújt, mint az alap 18-300as, az már nem lenne hátrány. Minőségben a Nikonhoz képest mekkora eltérés lehet a másik márka képviselője?
-
Fehi85
tag
Hali!
Tanácsot kérnék tőletek. Jelenleg egy Nikon D3200-as vázhoz, egy AF-S DX NIKKOR 18–55mm f/3.5–5.6G VR II obit, és egy AF-S DX NIKKOR 55-300mm f/4.5-5.6G ED VR telét használok. Szeretném lecserélni a két obit egyre.
Azt láttam, hogy 150ezer körül az f6.3 lesz az általános ebben a kategóriában, de azt nem tudom, hogy mennyire érezhető a mostanikhoz képest a különbség. Főleg természetet, épületet szoktam fotózni, leginkább nappal..szóval inkább hobbi fotózok, saját részre.
Van pár jelölt, és nem feltétlen Nikon márkában gondolkodom, már csak az árak miatt sem.
A másik, macro fotózáshoz is érdekelne 100 alatt valami normális obi.
Az egyik ami a macro funkciója miatt is érdekel, az a Tamron 16-300mm F/3.5-6.3 Di II VC PZD Macro, de nem tudom mennyire felelne meg.A másik az AF-S DX NIKKOR 18–300mm f/3.5–6.3G ED VR.Egyelőre annyi tanácsot kaptam, hogy inkább bridge gépet vegyek, ha ilyen gyújtótávon gondolkodok, azt viszont csak úgy tudnám megtenni, ha a mostani szettet eladom.
Ott viszont a Nikon b700 vagy a p900 ami tetszene.Előre is köszönöm, ha valaki segít.
-
rekid
addikt
válasz itouchfan #42904 üzenetére
Nincs nekem semmi bajom a d3200-zal. Az uriember jelenleg a kitobival fotoz tajat. Nyilvan szeretne nagyobb latoszoget de a kinalat nem tul nagy a 90k-s max keretet tekintve. Nyilvan nem sokkal van elorebb ha nyer mondjuk 2-3mm-er gyutavot de roszabb vagy azonos minosegben a kitobihoz kepest.
Gyáva népnek nincs hazája!
-
olivera88
veterán
válasz helixP #42906 üzenetére
Köszi. Ja igen azt távkioldásnak hívják. Ezért nem láttam.
Skkor bluetoothon keresztül csak GPS adatokat lehet átvinni a fényképezőgépre, illetve képet a telefonra a gépről.
Pedig megoldható lenne a vezérlés is sztem bluetoothon.[ Szerkesztve ]
-
chepavel
aktív tag
válasz helixP #42906 üzenetére
+1, van Bulb mod, a Bluetooth ellenere nem lehet vezerelni magat a kamerat, csak WiFin keresztul, de az D3400-ban nincsen. Bluetooth csak arra jo SnapBridge-el, hogy lementsd a - szigoruan JPG - kepeket, es szinkronizalja a helyadatokat telorol, illetve feltoltsd a kepeidet a Nikon tarhelyre.
Áj Láv Aggregáth 5.0! ||| Rosetta@home, lépj be Te is a PH! csapatába! ||| https://500px.com/pavelandras
-
olivera88
veterán
válasz Throme #42901 üzenetére
Azt már tudom. A lényeg h legyen manuális záridő, ugy ez ami sok kompakton nincs ezért alkalmatlan rá, az 55 ös alap obi már elég egy villámfotód ismerősöm szerint. Hogy van e B zárdiő rajta ezt nem tudom, az lenne az a legjobb megoldás. Az adatlapján nem látom hogy írná, vagy csak más neve van.
[link]Más:
A SnapBridgevel lehet bluetooth kapcsolatot használva fotózni, vagy WIFI kell hozzá?
-
itouchfan
senior tag
Hát az előbb 10-20 mm közöttit írtál, amit nem igazán fed le a 18-ról induló kitobi.
Sztem attól függ, mi a prioritás, a gyutáv, vagy a képminőség és attól függően lehet vagy jobb alapzoomot, vagy nagyon nagylátót venni.Ja, és ne sajnáld le a D3200-at.
-
Viperator
őstag
Nem tudom, hogy mi a célja? Ha épület- és tájfotózás a célja, akkor igen.
Kapható Nikon 10-20 AF-P obi, de kompatibilis-e az adott vázzal vagy sem.... (azt nem tudom)
"Minél inkább eltávolodik egy társadalom az igazságtól, annál inkább utálni fogja azokat, akik kimondják azt." - George Orwell
-
Throme
veterán
válasz olivera88 #42897 üzenetére
Azért a villámfotózásnak nézz utána, hogy mik a követelmények, bár nem hiszem, hogy belépő géppel ne lehetne.
Általános célra nem lesz gondod a 3400-zal.
Majd utána eldöntöd, hogy fejlesztesz valamelyik irányba (obi, váz... kiegészítők...stb.), vagy elég elég lesz a kit.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● PH!otósok beszélgetős offolós topikja
A topicba tilos bármilyen, keres, kínál, cserél típusú hirdetést beírni!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest