Hirdetés
- Gaming notebook topik
- Azonnali informatikai kérdések órája
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Samsung LCD és LED TV-k
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Vezetékes FEJhallgatók
- Videós, mozgóképes topik
-
PROHARDVER!
Ez a topic a Nikon DSLR-ekkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. Ha új látogató vagy egy dolgot kell betartanod:
Olvasd el az első hsz-t!
Új hozzászólás Aktív témák
-
rekid
addikt
válasz Kis Tigris #51940 üzenetére
Ez helyesen úgy szól, hogy a G széria előtti obiknál csak akkor van autofókusz ha a vázban van fókuszmotor és "kurbli". Ha jól emlékszem a 3xxx-es és 5xxx szériában nincs csak onnan felfelé.
Gyáva népnek nincs hazája!
-
-
rekid
addikt
válasz flash- #51901 üzenetére
Igen van AF fine tune a d7100-ben. Viszont össz vissz egy értéket tudsz beállítani.
A back/front focus probléma pedig tárgytáv és gyutáv függő is.
Ebből rögtön világossá válik, hogy az egy darab eltolási érték amit be tudsz állítani az nem túl sok. Egy darab fix obi adott tárgytávra ok lehet. De amint más a tárgytáv vagy zoom obit használsz már vége a dalnak.
Ezért lehet a dokkolható tamron obikat több gyutáv értéknél is finomhangolni a dokkolóval. (Érthetetlen, hogy miért a DSLR világ végnapjain jött elő ezzel egyedül a Tamron, holott minden gyártó tisztában volt ezzel a legelejétől...)Persze ha a liew view módot használod akkor ez a probléma megkerülhető, csak ugye a DSLR-ek kontraszt érzékelős élességállítása még baromi lassú ami szaladgáló gyereknél esélytelenek nyugalmával indul.
Szóval ha látványos és élvezhető előrelépést akarsz akkor használt milc.
-
rekid
addikt
A fogás miatt van még meg nekem is. Lapát kézzel nehéz az élet. A régi pentaxoknak volt baromi jó mély fogása.
A Z8 tetszene de számomra nem éri meg ennyit adni egy gépért. Az új Zf funkcióban tökéletes lenne, megnézem mit tud egy plusz grippel bár nem fűzök hozzá sok reményt.
A sony-k szintén a fogásuk miatt estek ki.Ha meg is lesz a nikon milc utód, a d750 marad másodváznak mert tájfotózni még mindig patent ha elég a 24mp. Bár sikerült már ilyet is lőni vele és csak kb. 7-800 expoba került.
-
rekid
addikt
válasz VivienR #51882 üzenetére
Pont fordítva.
Szvsz egy hobbifotósnak sokkal egyszerűbb egy milc-el fotóznia mint egy régebbi DSLR-rel. Persze, aki DSLR-en nevelkedett és nem csak hobbifotózott az megoldja a feladatot egy tükrössel is. Egy hobbifotós minek szenvedjen egy back/front focus problémával, esetünkben főleg a 35mm 1.8-al ami híresen problémás, amikor nem muszáj? Főleg úgy, hogy egy z50 is simán megcsinálja a szemkövetést tehát még gondolkodni sem kell csak fotózni. Így lesz 10/8 éles képe DSLR-rel meg lőheti egyfolytában a sorozatot hogy minden második betaláljon, ha nincs back/front focus.Mindezt írom úgy, hogy a d750-et imádom használni.
-
rekid
addikt
válasz freelanced #51786 üzenetére
Az utóbbi pár hsz-ből én azt látom, hogy kapkodsz össze vissza gyorsan. Gondold végig mit akarsz, esetleg olvass utána aztán menj utána.
-
rekid
addikt
válasz freelanced #51775 üzenetére
Én bemennék a Microsatba és lőnék egy godox tt600-at. Ha gond van ott van helyben a szerviz is emberi áron. Ha még olcsóbban akarod akkor berendeled ebayről.
Makró vaku moddolással meg tele van a net.
Kedvencem a Pringle-s doboz:[ Szerkesztve ]
-
rekid
addikt
Nem tudom. Ha nagyon akarom nem dönt a földbe egy ilyen vásárlás, de valahogy bőven afölött az ingerküszöb felett van ami még számomra belefér "hobbi" szinten és meg tudom magyarázni magamnak. És akkor még egyetlen obit se vettem hozzá. (De ez az én nyomorom.)
-
rekid
addikt
Nem azt mondtam, hogy rosszul pozicionálta a Nikon a z8-at hanem, hogy vastagon fogott a ceruza. (btw z7 illetve z9 sem épp egy "jóárasított" gép.)
Lehet amiatt savanyú a szőlő, hogy számomra ez az első milcük amit szívesen kézbe vennék. (Nem a majd z9 szintu tudás miatt hanem az ergonómia miatt. Mondjuk a stack-elt szenzor már azért érdemi előremozdulás.)
-
rekid
addikt
-
rekid
addikt
válasz t72killer #51657 üzenetére
Most nézem csak. Hú ez jó móka. Jó lehet a fix wb így legalább van egy fix pontod amihez képest látod az egyes izzók közti különbséget.
Kíváncsi lennék még, hogy mi van ha DVD helyett egy rendes prizmát használsz.Gyáva népnek nincs hazája!
-
rekid
addikt
válasz kinghabi #51661 üzenetére
A fotózásból megélést szerintem felejtsétek el, legalábbis itthon. Maximum mellékes kereset. (Egyszerűen beszűkült a piac a fizetőképes keresletre nézve.)
A protré, esküvőfotózás illetve tájképezés más felszerelést igényel.
Portrénál kapásból -ha legolcsóbb megoldást veszem - akkor a váz mellé kell egy 50 mm f1.8 objektív ha több pénz van akkor 85mm f1.8. Ezen felül legalább egy pár rendszervaku, softbox derítőlap és vakuállvány. (Lehet mesterséges világítás nélkül is indulni, de hamar megjön az igény a leírtakra főleg ha beltérben fotózna.)
Tájképnél egy széles látószögű (pl. 17-35mm) objektív a minimum egy stabil állvánnyal az obit esküvőn is lehet használni csoportképekhez.
Ha netán madarazna a hölgy akkor jöhet a 70-200 vagy a még nagyobb gyújtótávolságú objektívek.Váz tekintetében DSLR-t már nem vennék a MILC vonalon meg én Full framre lőnék, szóval minimum z5 de inkább z6II.
Ha megnézed az árakat akkor kb. el is tapsoltuk a keret minimum dupláját. Érdemes lenne szűkíteni a kört és apránként nekivágni. Az árak nem Nikon specifikusak, tök mindegy melyik gyártóhoz mész hasonló árfekvésre számíthatsz.
-
rekid
addikt
válasz markussandor #51599 üzenetére
Persze ezzel nincs is gond, de a 4 fps egészen biztos a sales agyából pattant ki (ne kannibálízaljának és működik is mert én rögtön a Z6 felé fordultam) és nem a mérnökökéből. Ráadásul a d610 is tudott 6 fps-t. Vissza a jövőbe... Nem lennék meglepve, ha ez szoftveres korlát lenne.
-
rekid
addikt
válasz Vikthor #51551 üzenetére
A többieket kiegészíteném azzal, hogy ugyan live view-ban is felejtős ilyen témánál az auto focus de pont ott van a nagy előnye, hogy tudsz nagyítani az élőképen így még kicsit darabosabb fókuszgyűrűvel is nagyobb hatékonysággal tudsz élesre állítani. (Lásd: éjszakai/ csillagfotózás)
[ Szerkesztve ]
-
rekid
addikt
-
rekid
addikt
válasz pergabb #51540 üzenetére
Ahogy írod ez leginkább telével ott is nyitott rekeszen lehet gond. Nagylátóval 1/5-el azért tényleg elég kicsi az esély. De még így is lehet azt játszani, hogy egy 5-ös expo sorozatból kihagyod a túlexponált 1-2 utolsót (Én 1FE közökkel lövöm) és és inkább az árnyékos részt felhúzod ISO100-on.
-
rekid
addikt
válasz Zoli bácsi #51518 üzenetére
Én felcsavarnék rá egy másik obit kíváncsiságból azzal mi a helyzet.
-
rekid
addikt
-
rekid
addikt
válasz pergabb #51507 üzenetére
"De a képminőségével nem vagyok megbékélve, finnyás vagyok a zajra és annak kezelhetőségére, egy z7 jobban teljesít, dinamikában is köröket ver rá "
"No offence", de én nem látom a köröket főleg nem magasabb ISO-n ahol értelme lenne.
[ Szerkesztve ]
-
rekid
addikt
válasz ph_5.5 #51473 üzenetére
Úgy gondolom nincs ebben semmi különbség ahhoz képest mint amikor fiatal srácok 1-3 milliós lefingott "fullmekka" bömbikbe és a "racsing tuning" kiegészítőkre öntik a pénzt. ..és ők mennyivel többen vannak...
Ehhez képest nem nagy dobás egy z9...Gyáva népnek nincs hazája!
-
rekid
addikt
válasz Roachy #51468 üzenetére
Nem ítéltem, csak felhúztam a szemöldököm. Ritka szokott lenni egy ilyen váltás. Akinek z9-e van az általában az első pillanatban tudja, hogy a melójához az kell.
De nekem azzal sincs bajom ha egy hobbista azt vesz magának ha szüksége van rá ha nincs. Saját szíve vágya ha van rá pénze miért ne? Addig sem a kocsmában költi.. egyszer élünk. (Emberek sokkal nagyobb összegeket szívnak fel az asztalról..)[ Szerkesztve ]
-
rekid
addikt
Mégis mi matt esnének? 20% körüli infláció van itthon, az euró konstans 400 felett -és nem is fog lentebb menni az uniós pénzek megindulásáig- ráadásul minden gyártó árat emel és nő is szépen a nikon negyedéves bevétele. (Z6 III meg majd valamikor jövő évben várható, mesés -hol volt, hol nem volt- gyártással, ahogy látjuk a high end termékek esetén is.)
A legjobb üzlet ha most veszel mert holnap csak drágább lesz. (Jobb esetben ugyan ennyi.)Gyáva népnek nincs hazája!
-
rekid
addikt
válasz ph_5.5 #51400 üzenetére
Túlgondolod kicsit szerintem. Igenis hatalmas segítség egy amatőrnek a technika. A hétvégén gyereket akartam fotózni kézzel általam hajtott körhintában. Mondanom sem kell mit szenvedtem, hogy legalább egy éles képem legyen a d750-nel. Ezt egy -messze nem csúcs- milc megugrotta volna gond nélkül követő fókusszal és csak a gombot kell nyomnia a polgárnak.
-
rekid
addikt
válasz Throme #51030 üzenetére
d750-nel fotózom.
Auto Iso-nál pedig be tudod állítani a minimum zársebességet, ahogy írod is.
Nálam jellemzően 1/125 a leglassabb amivel lőhet (így mindegy melyik obi van fenn 50 vagy 85) és max 5000 iso. Ha koppan az iso akkor lentebb tolja a zársebességet automatikusan. (..és jelöli is, hogy nem tudott a kereteken belül maradni.)Gyáva népnek nincs hazája!
-
rekid
addikt
válasz Lex Icon #50918 üzenetére
Megértem a felháborodásodat főleg úgy, hogy szeretek fotózni és nagyon sok hely még a bakancslistámon van amit magam is le akarok fotózni de:
1.
Ez már nem egy mai hír. Ez meg egy új ps ai feature.
Idő kérdése és bizony nem kell 6x visszamenni jó fényekért. Én sem örülök neki mert megöli a fotózás "báját". Ez van tetszik vagy sem.2. Nem a tanulást tartom feleslegesnek. Sőt.. elég sok időm áldoztam/áldozom rá a mindennapjaim során.. Amiről beszélek a befektetett munka és elvett idő /a vele járó haszon aránya ami miatt feleslegesnek tartom a két éves OKJ-s fotós bohóckodást. (Csak azért bejárni valahova, hogy legyen egy papírod amivel számlát adhatsz egy vicc.) Egyszerűen nem éri meg a családodtól és magadtól elvenni azt az időt és arra szánni, hogy bejárj azokra az "oktatásokra". A témában sokkal jobban és hatékonyan fel tudod használni azt az időt ha fotózást akarsz tanulni.
-
rekid
addikt
válasz ph_5.5 #50915 üzenetére
Értem azon vállalkozók problémáját akik hivatásos fotósok. Viszont ez az OKJ-s vicc eddig sem garantálta, hogy szakemberek fognak vállalkozásban fotózni. Sőt a vége felé már mindenki csak a papírért ment.
Igazából ahogy az ősrégi mondás mondja csak az az üzlet megy amire van kereslet.
Sajnos el kell fogadni, hogy van az a felhasználói réteg akinél az esküvői fotós az max. 40 ezer forint és akkor már kitettek magukért mert FOTÓS is lesz. Így pedig a kóklerek azaz a jobbnál jobb "fotógrafik" is megfognak élni.
Ami sokkal fájdalmasabb -nekem is pedig én magamnak fotózok-, hogy a hétköznapi emberek nem látják a profi kép és a sima kép közötti különbséget vagyis nekik nem annyira gond mint egy fotósnak. Addig nem is látja amíg el nem kezded neki magyarázni. Ha meg már magyarázni kell akkor régen rossz.Sőt további probléma, hogy az embereket már nem a profi kép érdekli hanem a napi új tartalom, még akkor is ha az nem minőségi. Ez pedig megint nem a 2-3-5 milliós studió felszereléseknek kedvez.
Én személy szerint örülök, hogy eltörölték az OKJ-s bohóckodást, mert semmi értelme nincs az életedből kidobni két évnyi hétvégét azért a papírért. Hova tovább igaz, hogy sok melóval de rengeteg oktató anyag érhető el online. Frissebbek és jobbak mint egy két évre előre megírt tananyag.
Sajnálom a fotós szakmát, de egyre inkább vékonyodik a jég. No, és akkor még elő se vettük a retus témát ahol a PS már olyan dolgokat csinál 3 klikkre amitől lerakod a hajad, és azelőtt "szakértelem" kellett hozzá.
Szerintem a vége enne az lesz, hogy lesz egy nagyon vékony high end réteg és slussz.
-
rekid
addikt
Szerintem nincs baj az allando fennyel fotozassal. Ez az elso lepcso, hogy lasd mit csinalsz. Egy profi vakunal is "allando" fennyel fotozol csak ott ezt beallito fenynek hivjak. Persze a tudatlansag miatt leszolni egy vakut butasag szoval ertem a peldad. Nem olyan reg voltam "headshot" fotozason mert nem akartam magam bohockodni otthon es kellett par jo kep. 3 fexibilis led panel es ket vaku a hattere volt a setup. Azon tul hogy az arcomban volt a 3 led semmi gaz nem volt vele.
-
rekid
addikt
válasz HAMI@25 #50871 üzenetére
Hát ennyi pénzből sok választás nincs főleg nem nikon MILC vonalon. Esetleg egy használt garis z50 250 körül, hozzá egy ftz adapter 50 körül és jöhetnek az F-es optikák. De így is 300 felett vagy.
Ha DSLR vonal akkor én elengedném a garit és az APS-C vonalat is és 2-250 környékén lőnék egy alacsony expós d750-et. (Elég sokat adogatnak el milcre váltás miatt olyanok akik dísznek vették 5 -10-15 expoval.) Profi felhasználás mellett úgy is jön a full frame ha csak nem madarat fotózol, a d750 meg egy melós igásló.Vagy fogod magad és átballagsz más házhoz. Pl sony a6100 vagy fuji x-s10. mindkettő esetében picivel 300 alatt vagy csak a vázzal. A fuji obik zsebbenyúlósak, a sonynál jóval több lehetőséged van az adapterezésnek illetve a tamronnak sigmának köszönhetően.
-
rekid
addikt
válasz dssport #50837 üzenetére
Meglehet főleg úgy hogy kijött a combosabb MILC verzió és arat.
Igaz már cseppet más árkategória.
[ Szerkesztve ]
-
rekid
addikt
válasz Lex Icon #50830 üzenetére
Igazad van ha érdekel küldök linket jobban nagyítható méretben.
De akkor túlzottan az utómunkát sem kellene erőltetni. És megjöttünk oda, hogy teljesen felesleges képet betenni hiszen tele a google ilyen tesztekkel.
-
-
rekid
addikt
Mióta 30K a gyári azóta én is vettem egy jupio-t az "erősáramosoknál". Teljesen okés.
-
rekid
addikt
válasz Lex Icon #50764 üzenetére
Szerintem a modell orra itt természetesen ilyen. A torzulást amire gondolsz -jogosan- jellemzően a távolságbeli eltérés adja, azért szokott nagyobb lenni mert közelebb esik az orr az obihoz mint a fej többi része és a rövid tárgytáv miatt nagyobb lesz -a fül meg kicsi-csakhogy itt kb. síkban van az arccal.
DX-en már nem kell olyan közel menni -nő a tárgytáv- mint FX-en. Legrosszabb esetben pedig marad az utólagos crop.De igazad van FX-en nagyon közeli szűk kivágású jó arc portrét csinálni már macerásabb a fenn említett ok miatt.
-
rekid
addikt
válasz Lex Icon #50762 üzenetére
Az 50-esnél a 2. képnél látszik, hogy már túl közeli a kép.
Ezt most én nem értem. Túl közel ment az 50-essel emberünk. (vagy csak rosszul vágott..) Fél lépéssel hátrébb jó lenne 85-el meg 3 lépéssel.
Az obi minőségének tekintetében tök mindegy.Gyáva népnek nincs hazája!
-
rekid
addikt
válasz Lex Icon #50760 üzenetére
Nem is ez a lényeg a linkelt képeken. Hanem a gyutáv és tárgytávolság. Mind a kettővel meg lehet oldani a félalakos és arc portrét is. Hogy mennyire ügyes a képeken a fotós vagy éppen hogyan irányítja a figyelmet a modellre az legyen a fotós egyéni ízlésére/tudására bízva. (Na meg a nézőjére.)
-
rekid
addikt
válasz anaqer #50755 üzenetére
Értem az érvelésed és részben egyet is értünk de:
Az 50 1.8G pont ugyan olyan időtálló mint a 85 1.8G sőt még talán jobb mert használtan előbbi 50k körül megy míg a 85mm 115K.
DX-en sok lesz a 85mm. Saját tapasztalatból írom, mert még d7100-nél vettem mindkét obit meg és a 85 dx-en olyan megszokást igényel mint a 105 fx-en.
Valóban az 50-essel közelebb kell menni FX-en de hé, nem véletlen kapta a nifty-fifty nevet.
Lényeg a lényeg egyikkel sem jár rosszul sem rövid sem hosszú távon. Ha az egyikkel nem tud jó portrét lőni akkor a másikkal sem fog az ember mert az biza "user error" lesz.
-
rekid
addikt
válasz dssport #50751 üzenetére
Az 50mm tökéletes portréra DX-en. (kb. 75mm )
Fx-en jellemzően fél alakosra, Dx-en az 1,5-ös szorzó miatt arc portré. De! Ha van elég helyed akkor fogod magad és hátrébb mész..voilá már is tudsz lőni félalakost vagy egész alakost is...Ha a 85-ös klasszik portré (mellkastól felfele) obit csavarod fel az is működik csak nyilván hátrébb kell állj ugyan ahhoz a képkivágáshoz így a nagyobb táv miatt már nem annyira "intim a kapcsolat" a fotós és alanya között. De ez nem feltétlenül baj, én pl. nem szeretek belemászni az alany arcába.
Én elsőre a nifty-fifty-t venném. Ha azzal nem fogsz tudni jó képet lőni akkor felesleges a 2,5x annyiba kerülő 85-öst megvenni.
[ Szerkesztve ]
-
rekid
addikt
amugy szep lemeno nappal telibevert hegyeknel is tok jo am az, hogy real time latod hogy mennyit huzd vissza az expo korrekciot.
Valóban jópofa dolog tény, de az is, hogy amikor már ismered a géped kb "csukott szemmel" tudod mit merre állíts. Nálam a kompozíció miatt is van pár lövés ami alatt az expot is után húzom ha kell. Szóval jó-jó de számomra nem kardinális.masik, hogy mennyire idotallo befektetes a tukros...
Eleve nem befektetésnek vettem a gépem. Nem szoktam 5 percenként cserélgetni a cuccom. (Jellemzően az ilyen csereberélős arcok nem szoktak "képelni" csak a "gearmánia" nagy a fotós cucc fejlődésével ritkán fejlődik a bemutatott képek "minősége". ) Ha csak nem valamilyen ritka zeis üveget vagy Hasi-t veszel akkor fotográfiába befektetni ritka rossz üzlet.
Már a legelején úgy voltam, hogy lehet felrakom ezt a vázat majd a polcra és úgy veszek másikat. Ha meg eladom kapok érte annyit amennyit kapok. Hobbipista vagyok megtehetem. (Értsd: max nem veszek addig újat amíg össze nem jön a gépre, nem munkaeszköz nem kenyeret keresek vele.)Gyáva népnek nincs hazája!
-
rekid
addikt
A z6 megjelenése után váltottam FF-re nikon APS-C-ről.
A7III , z6, d750 volt a dilemma tárgya. Akkor zuhant be a d750 ára ráadásul, így a 3 opció között szemmel igen jól látható diffi volt árban. (nem csak a váz árát kalkuláltam természetesen.)
Jellemzően tájképezek/utazóképezek nagy ritkán portré. D750 lett a befutó. Azóta megjött a z6II. Patent lenne cserélni, de tájképezésnél kb. elhanyagolható előnyt adna.Simán van még olyan terület ahol fele akkora összegből ugyan olyan minőségű képeket tudsz lőni a csattogóssal különösebb szívás nélkül. (Astro, épület, tájkép, tárgy, makro fotó.) Portrénál vitathatatlan az előny.
-
rekid
addikt
-
-
rekid
addikt
válasz anaqer #50577 üzenetére
Jellemzően Sony-ra jönnek, ott meg van piac. Ott a legeleje óta felvállalt nyílt barkácsolás van, felülve a vintage vonatra is. A sony sem erőlteti meg olyan nagyon magát. Illetve de, tolja G Master obikat csilliárdokért amit a jó nép igen kis százaléka vesz. Ott van piaci rés amit érdemes kihasználni főleg úgy, hogy a vázak nagyon népszerűek lettek.
-
rekid
addikt
Minek rohanjanak? Ott van egy rakás F végű obi. Aki DSLR-ről upgradel nagy százalékban nem cserél obisort első körben. (Én sem cserélném le a két zoom Tamronom és a két G-s fix Nikkort. Csavarnám fel az FTZ-re és jó napot kívánok.)
Full új belépő/teljes cserés ügyfél meg szvsz viszonylag kevés van.Gyáva népnek nincs hazája!
-
rekid
addikt
válasz anaqer #50515 üzenetére
Figyi, szerintem ez "fotelprobléma". Felróni, hogy egy lassan 20 éves obi sorozat csak manuálban működik egy zsír új fejlesztésen szerintem tök felesleges és irreleváns elvárás. Ott a teljes G sorozat és van gyári átalakító.
Ha 30 évre visszamenőleg kompatibilitás kell akkor ott a pentax. A másik oldalon meg nézd meg a Sony-t ott csak barkácsolás van jóformán az elejétől kezdve és hát mindenki köszöni szépen hajeldobós képek születnek.
Sőt eretnekséget mondok: pl. protré esetén nem gondolom, hogy jobb megoldás kéne egy sigma 85 f1.4 art z6 kombónál."Ha már egyszer tényleg át akarnak váltatni milcre, miért nincs kulcsrakész megoldás? "
Ha meg csak az lenne akkor az lenne a gond, hogy miért kell a régi obikat kidobni?Gyáva népnek nincs hazája!
-
rekid
addikt
-
rekid
addikt
Kiaza' 14 éves Ricsi srác? Valaki adjon egy linket mert jót sejtek.
-
-
rekid
addikt
"A tavasz-őszi túracuccom (kétrétegű sátor, hátizsák, hálózsák, matrac, főzőcucc, váltóruha) 5 kg alatt van."
Ehhez még jön:
- elsősegély csomag, fejlámpa, bicska, iratok, etc..kb: 1-1,5 kg
- fotós cucc tokban (váz, két obi, 3 akku, 3 csavaros szűrő, kioldó, 5,2 kg plusz állvány 1,3 az összesen 6,5 kg
- 3 liter víz camel packban.És hipp hopp meg is jöttünk 11 + 5 = 16 kg és ez egy könnyű szett ahogy te is írod. (A zsák nettó 0,5-1kg tömegét nagyzolóan nem számolom.. )
-
rekid
addikt
Valóban a középformátum dinamikatartomány miatt tényleg jól jön odakinn. Csakhogy ott meg az obi választékkal (Fuji esetében, más értelmezhető meg nem nagyon van) lesz meglőve a kolléga, persze kompromisszumokkal megoldható. Félreértés ne essék nem károgni akarok ha belefér akkor hadd szóljon. (mondjuk kb. 5M elfüstölése után én nem szívesen kötnék kompromisszumot.)
Érdemes számolni az utómunkához használt erőmű felújításával is mert a 100mpx-eles irgalmatlanságokat fel is kell dolgozni na meg tárolni is.
Súly tekintetében az FF kategóriát is érdemes átgondolni, ha valóban túrázni is akarsz a szettel. (A kocsival odamegyek és sétálok fél órát nem túrázás.) A "karcoló" obik irgalmatlan tömegűek. Általában a UWA - általános obi - tele hármas f.2.8-al már sok. (Plusz szűrők állvány kioldó meg a sallang.) Egy két napos túrafelszerelés ezzel a szettel már simán bele szalad 17-20Kg-ba és nem a ruhák miatt. Ezt lehet redukálni olyan 12-15-ig de az már eléggé kompromisszumos minden téren és jó szállásod kell, hogy legyen.
Ilyen tömeggel a hátadon garantálom, hogy ezerszer meggondolod mikor veszed elő a gépet. (Nem véletlen oldom meg 17-35 f2.8-4 + 35-150 f2.8-4-el a túrás fotóim és ez az a határ tömegben ami a plafon. 190 centivel sportos testalkattal 100kg körül és ha lehet inkább ledobok magamról egy 5-öst ha olyan túráról van szó. )
-
rekid
addikt
válasz bayarena #50417 üzenetére
Hmm.
Nézd ez alapján tényleg nem kell újdonságra várnod. Tájfotónál a váz esetében egy dolog számít az pedig a dinamikatartomány. A Nikonok hagyományosan jók ebben. Nekem d750-van (2014!) ehhez képest a z6 II csak 1 FÉ-vel tud többet. (A d850 meg 0,5-el.) 7 év fejlesztés! Emiatt teljesen felesleges d850 utódot várni nem lesz olyan különbség ami számottevő lenne.Tájképnél használsz 1 darab fókuszpontot vagy azt sem magyarán ez sem egy olyan dolog ami miatt a d850 fókuszrendszerénél neked jobbra lenne szükséged.
Portré már más tészta, ott egyértelműen a MILC-ek vannak előnyben egyrészt nincs back/front fókusz sz@rakodás másrészt a szemkövető fókuszok egyértelműen jól jönnek portrénál.
Ha utálod a MILC-et a kukucska miatt akkor a Nikon d780-at neked találták ki. Még mindig DSLR pentaprizmás keresővel de live viewban ugyan az a fókuszrendszer mint z6-esetében. Tehát tájképnél megvan az összes előny a DSLR-ekből portrénál pedig a milcekből ha akarod.
-
rekid
addikt
válasz FerNandor #50341 üzenetére
Az FX és DX vonal elég jól le van fedve Nikon F bajonetten. Nem csak gyári obik léteznek.
Azért az 50mm f1.8 ne tévesszen meg. Nagyon jó obi de a klasszikus ötvenes amit a legolcsóbb előállítani ezért az ára sem horror. APS-C (DX) vázon használva nagyon jó portrézni. (Nem véletlenül a legkedveltebb obi és gyutáv minden gyártónál.) Nézz meg pl. egy 85mm f1.8-at az már biza minimum dupla ár.
A nikon rendszerében az a jó hogy a full frame (FX) obikat simán feltudod csavarni az APS-C vázra és fordítva is. (Igaz akkor szűkebb képmezővel kell dolgozz.)
Ha nem akarsz sportfotózásba vágni a gyári nikon megoldások mellett Full frame-re ott van pl. a Tamron 17-35 f2.8-4 + 35-150 f2.8-4. Széles látószögtől 150mm-ig le vagy fedve két jó obival és nem költötted rá a világ összes pénzét.
A mostani vázad után egy d610 neadjisten egy d750 "hipertérugrás". Igaz árban is az.
APS-C vonalon ott a Sigma 17-50 f2.8 általános nagyobb fényerejű obinak szintén nem horror ár használtan.
-
rekid
addikt
Dehogynem kerül pénzbe. Nem tudjuk adott ember bérköltségét miből illetve hogyan finanszírozza a cég. Minél nagyobb az adott cég rendszerint annál átláthatatlanabb az egyes határozatlan idejű nem projektre felvett emberek bérköltségének fedezete. Innentől kezdve játék a számokkal. Az adott termék árazását meg ezen kívül csilliárd dolog befolyásolhatja. (És akkor még olyan esetről nem beszéltünk amikor esetleg egy jövedelmezőbb termék profitját használod egy olyan termék piacon tartásához, fejlesztéséhez ami nem akkora buli számodra ellenben must have piaci igény. Csinálod ameddig tudod aztán vágsz. Lásd belépő dslr vázak legutóbb.)
-
rekid
addikt
válasz Lex Icon #50241 üzenetére
Valóban nem egy drót ezt nem vitatom. Leginkább a benne lévő lencsék mozgatása miatt.
"Azért furcsa lenne, ha a Nikon a vázba beépítené az összes felrakható obi vezérléshez szükséges kódot"
hát pedig ez sem lehetetlen gondolj csak a be/ki kapcsolható profilkorrekcióra. Az minden obi esetén más és más és nem számolható."A FW és annak kifejlesztése a nem túl nagy eladott példányszám miatt (az Arduino-hoz vagy RPi-hez képest), ami megdrágítja."
Már miért drágítaná meg? Pont az a programozó írja hozzá a firmware-t aki az obihoz is megteszi. Egy ekkora gyárnál elég cink lenne külsősökkel íratni a firmware-t. Onnantól kezdve meg kb prioritás kérdése, hogy a napi 8 órában mit kódol.
"A Nikon váznak fogalma sincs, hogy pl. egy Sigma obiban milyen beavatkozó szervek és érzékelők vannak."
Nem is kell, pont ezért reverse engineering és a Sigma/Tami "feladata", hogy pont úgy működjön mint a gyári. Ha nem így lenne (Egységnyi "parnacsara" többet vagy kevesebbet tekerne a az obi) a pl. fókuszálás szabályozási köre úgy belengene mint a szél."A köztes interfészen kiadja a parancsot az obinak, elküldi a váz által ismert adatokat, ami ennek a végrehajtásához kell, a többit az obi vezérlésére bízza."
Szerintem nem. A G széria előtti vázba épített kurblis megoldásoknál mi van? Ott egyértelműen a váz szabályozza az obit a kurblin keresztül. És ugyan azon a vázon megy a G meg az az előtti széria is. Elég kicsi valószínűségét látom, hogy két algoritmust implementáltak volna. Lustábbak annál a mérnökök.Gyáva népnek nincs hazája!
-
rekid
addikt
válasz Lex Icon #50233 üzenetére
Nem bagatellizálom el de azért urambocsá' nem pisilem magam össze tőle.
Valóban szép mérnöki munka főleg azé aki a mechanikai konstrukciót tervezte illetve aki a félköríves nyákra megcsinálta a gerbert.
De, azért a komplexitásért és főleg az ezért elkért ár függvényében azért felhúzza az ember a szemöldökét. (10-20K ért vágnak hozzád egy málna PC-t vagy arduinot.. és hát azért nagyon nem egy kategória).
Mondom egy másodpercig sem nézném le a mérnöki munkát de továbbra is tartom, hogy nem ott történik a csoda hanem a vázban. Most találtam végre egy képet ahol látszik, hogy az adott darabban van aktuátor is tehát nem csak egy vagy több fixen beszerelt lencse hanem vszinu együtt mozgatják az obiban lévőkkel. Nyilván egy fejlesztő tudná megmondani, hogy a vezérlés de inkább szabályozás honnan történik a két egységre vonatkozóan. De miután az obit a váz utasítja így sanszos hogy a konvertert is.Gyáva népnek nincs hazája!
-
rekid
addikt
válasz Roachy #50231 üzenetére
Igen, az optikai lencserendszer ami a valós érték az ár mögött, hiszen nem mindegy milyen obi lencserendszer mögé pakolsz fel még egyet. Ahogy a Lex Icon által linkelt képen látszik nem egy rakétavezérlő elektronika van bennük kb. biztos, hogy nem ott történik a lényeg számítási szempontból.
Azért is gondolom, hogy a váz az aki megkap minden infót a rá tekert rendszerek paramétereiről és számol mert egy egy sw frissítésnél új hardver megjelenésnél a vázat frissíted nem a konvertert.
-
rekid
addikt
válasz Lex Icon #50224 üzenetére
Kicsit túloztam de azért nem gondolom, hogy nagy hókuszpókusz lenne benne. A fényt továbbra is a váz méri, a rekeszt továbbra is a váz vezérli és az obi állítja (G széria esetén) szerintem a fókusz módokon sem változtat azon túl, hogy kevesebb a bezuhanó fény. A gyutáv értékébe egy shift értékkel valóban beleszólhat. De ez is inkább az exif miatt.
Persze ha van kicsit több infód szívesen olvasom mert érdekes téma.
jav: A rekeszvezérlésbe is beleszólhat de szvsz annyit, hogy nem engedi a váz a legnagyobb 1-2 rekeszt állítani telekonvertertől függően.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● PH!otósok beszélgetős offolós topikja
A topicba tilos bármilyen, keres, kínál, cserél típusú hirdetést beírni!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest