-
PROHARDVER!
Ez a topic a Nikon DSLR-ekkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. Ha új látogató vagy egy dolgot kell betartanod:
Olvasd el az első hsz-t!
Új hozzászólás Aktív témák
-
helixP
nagyúr
válasz
Frigetrus #46816 üzenetére
Egyrészt az AF-S az nagyon adja, gyors, pontos, csendes. Másrészt "mogyoróért" meg lehet kapni.
Végül úgy olvastam, hogy ha van ekvivalens direkd DX-re tervezett obi, akkor inkább azt érdemes venni, mert optikailag jobban "idomul" a kisebb érzékelőhöz. (Bár ez a vélemény már akkor is vihart kavart, aszem)
-
B.Á.L.!.N.T
senior tag
válasz
Frigetrus #46180 üzenetére
Hali
3-ra reagálva: Ez igazából kicsit tévhit, mármint ha csak a mélységélesség szemszögéből (nagyságából) nézzük. Minél nagyobb gyújtótávú obit használsz annál jobban nő a minimum fókusztáv is. Tehát annyival hátrébb is kell lennünk a témától. Sok DOF kalkulátor van,érdemes megnézni.
A kérdésre válaszolva, d750-en hajtok egy 85 f1.4d-t. Napsütésben felejtős az f1.4. F2,iso50, és így épp beleférek az 1/4000-be.
Túlesxpós képeket nem lehet annyira visszahozni, volt d810-em az többet engedett felfele, mármint csúcsfényekben több tartalék volt,de az sem váltja meg a világot. Én expókorrekcióval alá megyek mindig 0.3/0,7-et. -
Throme
veterán
válasz
Frigetrus #45998 üzenetére
Ezen már nem fognak agyalni, pláne, hogy kitalálták d7100 óta az 1,3x módot
. FF-en is biztos van hasonló (mondjuk DX mód), csak olyanom nincs....
Ha már 7100, az AF pontok kiosztásával se vagyok teljesen elégedett, mert középső blokkban vannak a keresztszálasok. Hiába az 51 db ebből kb 15 db középen keresztszálas...
Én mondjuk nem igazán értem ezt a problémát, hogy a képszéleken nincs AF pont. Van egy pici milcem is, aminek nincs olyan sok AF pontja, de a szélekre is került, viszont oda már nem komponálok.
Jobban félnék attól, hogy a téma keresőn kívülre kerül.
-
Frigetrus
aktív tag
válasz
Frigetrus #45994 üzenetére
Annyit még elmélkednék a dolgon, hogy talán picit állhatna más szögben a segédtükör, amivel lehetne nyerni némi helyet, nyilván más lenne a beesési szög, ez miatt picit arrébb kellene rakni az AF modult, de ez csak geometriai dolog. Nem tudom, hogy ennek van-e még valami korlátja, (más szögből beeső fény stb...)
De lehet, hogy már rég kimaxolták a dolgot a gyártók. Talán ezt más jobban tudja... -
-
Roachy
senior tag
válasz
Frigetrus #45713 üzenetére
Én nem hallottam még olyan lopásról amikor valakinek a hátán lévő táskájából lopták ki a gépet/optikát. Persze nyilván volt ilyen, de sokkal inkább az egész táskát lopják, vagy ha magára van hagyva a táska, akkor lopnak belőle.
Egyébként meg ha valaki annyira figyelmetlen mint a videón szereplő fickó, annak meg tökmindegy mit csinál. De én ösztönösen vigyázok a felszerelésemre, nem tudok elképzelni olyan helyzetet, hogy a hátamon lévő táskámból kilopják a gépem. Biztos van aki képes rá de annak az esélye, hogy találkozom vele kb annyi lehet, mint hogy egy hamis táska miatt sérül a felszerelés.
Sőt, az is lehet hogy az utóbbinak több az esélye. Nyilván extrém eset, de akár az sem elképzelhetetlen, hogy rossz varrás átment a hamisítók ki tudja milyen minőség ellenőrzésén. Te mászkálsz a városban, beleakadsz valamibe és kipottyan az egyik optikád. Vagy a világ másik felén egy esőerdő kellős közepén adja meg magát a cipzár és nem tudod bezárni. Vagy egy anyaghibás csat miatt a tengerbe zuhan az egész táska, vagy 3 év után el kezd rongyolódni a kevésbé minőségi anyag, stb...
Meg szinte biztos hogy hamarabb nyúlnak egy éles pengéhez és kivágják, mint hogy valaki szarakszik a táska kinyitásával és a cucc kiügyeskedésével. És mint ahogyan te is írtad, ez ellen a hátul nyíló sem segít.
Persze arra is van egy pici esély, hogy eredeti táskához jutottál baromi olcsón, de azért ne bízz benne.Attól még biztosan sokáig elégedett leszel vele, hiszen a Lowepro is elismerte már a mai hamisítványok feltűnően jó minőségét.
Az árakról meg annyit, hogy egyrészt fizetsz egy márkanévért, ami garancia a minőségre, és fizeted a mögötte álló fejlesztéseket, kutatásokat, technológiákat, anyaghasználatot, a gyártósorok tervezését, építését. Mert ha mindenki az olcsó változatot venné akkor megállna a fejlődés is.Ezen kívül a bolti árat növeli a mögötte lévő infrastruktúra, terjesztő hálózat, üzletek, szállítás, marketing költsége és persze a haszon. A kínai változatnál ezzel szemben, jó eséllyel másodkézből, de még az is lehet, hogy közvetlenül a gyártótól vásárolsz.
-
marcitp
őstag
válasz
Frigetrus #45713 üzenetére
nézd, érthető, amit írsz.
De:
Most éppen itthon van az AW400, mert a családban maradt, kölcsönben nálam a tartalma.
Meg mellette a Kata R-103. Más a kettő. Az AW400 mellette kis rongyos valami, pedig nagyon jó márka, és nagyon jó hátizsák - és szeretem a márkát, válltáskám van belóle. Mások a szempontok. Ez a hátizsák keményebb valami, erre ráeshetnek dolgok, ha kell, szinte ledobom, három gyerek mellett nekem ez inkább szempont. Ha kell, pakolok rá. -
Roachy
senior tag
válasz
Frigetrus #45708 üzenetére
Csodák nincsenek, ennyiért biztosan nem kapsz eredetit. Viszont a kínaiak is sokat fejlődtek és most már közel tökéletes utánzatokat készítenek.
De ha szerinted biztonság szempontjából csakis hát oldalon nyíló táskát szabad venni, akkor nem értem ez hogy fér össze azzal, hogy hamisított táskát meg nyugodt szível vásárolsz. Oké, hogy ezek tényleg jó minőségűek, de mi van ha egyszer mégiscsak eltörik egy rosszabb minőségű csat, kiszakad egy hibás varrás. Akkor még fordulni sem tudsz sehova a gonddal.
Meg én pl csak elől cipzáras táskákat használtam és használok. Nem igazán érzek biztonsági problémát emiatt. Ha a hátamon van a táska csak észre veszem hogy valaki nyitogatja és cibálja kifelé belőle a cuccot. Atom részegen meg nem mászkálok fotós szettel.Szóval nem hiszem, hogy ez olyan gyakori probléma, ami miatt mást már nem is érdemes venni.
-
gaben22
senior tag
válasz
Frigetrus #45706 üzenetére
Azt honnan tudod biztosra, hogy eredeti? Azért kérdezem mert pl. Manfrottonál van belül egy QR code ill. egy számsor, honlapjukon be lehet regisztrálni, kapsz érte plusz garit, cserébe feltételezem te meg tudod ellenőrizni, hogy eredeti-e. Bár én rendes boltból vettem, úgyhogy meglepődtem volna, ha nem
. Lowepronál is van ilyen?
-
Mirman
őstag
válasz
Frigetrus #45674 üzenetére
Én mondjuk ha ebben a 200-300 ezres kategóriában keresgélnék akkor tuti hogy D610-et vennék . Felújított D610 közvetlenül a Nikontól 320-ezer még egy pár napig. Ez elég jó ajánlat szerintem.
-
Roachy
senior tag
válasz
Frigetrus #45674 üzenetére
mert sok olyan képességet megkapott, amit annó csak D300 tudott.
Pont a D300 és a D500 közötti lyuk miatt kellett visszapozicionálni a D7500-at.
A D300 még a D7000 előtt jelent meg, aztán se kép se hang hosszú évekig. Így a 7xxx szériának kellett valamelyest átvenni a kimaradó generációk szerepét.
Ha innen nézzük érthető a butítás.
Dönthettek volna úgy is, hogy megszűnik a 7xxx széria az 500 megjelenésével, és inkább az 5xxx-en javítanak. -
Zoli bácsi
őstag
válasz
Frigetrus #45487 üzenetére
Köszi! Én is arra gyanakodtam, írtam is hogy olyan puha, "erőtlen" a zárhang. Akkor kuka.
Ha már itt vagyok, akkor megkérdezném, a két obis kitben lévő 70-300mm f/4.5-6.3G ED VR obi makróra mennyire alkalmas? Amennyire meg tudom ítélni szinte semennyire, de az asszonynak megmutattam hogy nem is veszélyes a kétobis kit ára D3500-nál, tetszene neki. Madarakat akar fotózni, meg néha makró. -
zsocii
csendes tag
válasz
Frigetrus #45225 üzenetére
Sziasztok,
igen, hiába nyomkodom az expogombot, folyamatosan ezt a hibaüzenetet írja ki, nem írtam le világosan, bocsánat!
Erre linkre én is eljutottam, de pont ez a bajom, hogy a D5100-at nem így kell szétszedni, nem így néz ki pontosan és még az is lehet, hogy nem az alján van a portalanítandó fogaskerék.
Nem ismeri valaki a D5100-as szétszedését?
Mennyibe kerül a zárcsere, drága?köszi,.
zsoci -
marcitp
őstag
válasz
Frigetrus #45136 üzenetére
Ma is tanultam valamit.
De... ezzel rohadtul nem akarok foglalkozni.
Gyakorlatban szerencsére amit obit nyitva beállítottam az éles is maradt rekeszelve is. Lehet, csak a nagyobb dof miatt volt.
De ne haragudjatok, komolyan, nem akarok minden kép előtt hűű, most f/2,8 és nem 1,8, és af fine tune -5
gyorsan.
nonszensz. Be is b.szna, ha ez így működne a gyakorlatban. Megette a fene az egészet, ha ezzel számolni kell.
Az elmélet az más. sokat lehet olvasni pixelélességtől kezdve mindenről. Pont letojom.
Éles, vagy nem éles, oszt joccak. Back vagy front,. beállítom, és jó. Ennyi. -
marcitp
őstag
válasz
Frigetrus #45133 üzenetére
Milyen focus shift, és milyen korrekció rekeszelve? Minek?
Főleg az 50-es fixnél. Belövöd pontosra af fine tune-ra végig pontosnak kell lennie, rekesztől aztán pláne függetlenül. Ez nem egy 35/18DX.
Az 50G egy túlhype-olt obi. 1,8, illetve f/2 középen "éles". Főleg DX 24MP-en, FX 12-őn nyitva is jobb.
Focus shift... az meg mi, meg pláne minek. -
marcitp
őstag
válasz
Frigetrus #45131 üzenetére
Lágy a rajzolat, az alap nem jó, hiába DxO-zol.
Szerintem 50/1,8G-gtől f/2 nem középen nem kell sokat várni.
Nem a szenzor a gagyi - amit írt előbb a kolléga -, hogy a Toshiba ennyit tud.
Nagy eséllyel a 7200-ban is az van, csak más, mint a 7100-ban.
Egy ilyen közeli arcportrét olyan f/4-en az 50G-vel megnéznék azzal a vázzal. Ott a legapróbb pihécske is kijön. -
M@te
senior tag
válasz
Frigetrus #45125 üzenetére
A szobrot most fotóztam vakuval. Erre azt mondom ez jó!
A hölgyet tegnap fotóztam tökéletes fényviszonok között, az élességet a hozzám közelebb eső szemére állítottam. Mégis úgy látom hogy a hajának a jobb alsó része és a kabát kapucniján a szőr az éles...Változatlanul fenntartom hogy a 3200 jobb képeket készített és nem hogy ritkán, de SOHA nem volt vele ilyen problémám.
Nem értem, hogy miért van ez a sok tévesztés a gép részéről.
@XSIboy Simán el tudom képzelni hogy a toshiba nem az a minőség.
-
XSIboy
tag
válasz
Frigetrus #45125 üzenetére
Sztem sincs semmi baj ezzel a nyers képpel - ennyit tud a szenzor illetve az obi.
Egyébként különbözik a két gép szenzor gyártója is... -
jasonka
aktív tag
válasz
Frigetrus #43745 üzenetére
Jobb lenne, ha ezt is lehetne programozni, hogy meddig világítson, avagy folyamatosan működjön...
Az állíthatod meddig világítson ha nem érsz hozzá semmihez.
Igen, állíthatom, hogy meddig világítson - MIUTÁN MEGNYOMTAM AZ "i" GOMBOT....(Ez a bajom...)
Na persze eszemben sincs "ócsárolni" a D7200-at !!!!
-
válasz
Frigetrus #43746 üzenetére
"Hmm, mondjuk a D7200-nak butább a státuszkijelzője."
Mindenkinek mások a prioritásai kezelőszervek ügyében. Nekem pl. a flippy screen az a dolog, amit így megköszönöm, ha hozzám hajítják, de annyira nem állok neki problémázni, ha éppen nincs. Ellenben nekem fizikai tárcsából minimum kettő kell, különben ne is szóljatok hozzám - na, ez meg másoknak nem annyira szempont, és elvannak menüzéssel meg képernyőn tapicskálással.
Valahol mindenki megtalálja a számítását.
-
t_a_m_a_s
addikt
válasz
Frigetrus #43083 üzenetére
és (#43084) A Zéé
Részben igazatok van.
A gyerekek előtti időben mindent vittem amim volt: váz, 18-105, 11-18, 70-300, 35-ös, rendszervaku. Ez egy hátizsáknyi. Aztán a gyerek(ek) érkezésével eltolódtak az arányok, de a minimál cucc nekem a váz + 18-105 és a rendszervaku. Ez egy kis táskányi.
A másik része amit Throme mond: a váz+18-105 (18-55) azért még mindig szignifikánsan nagyobb mint a Pana GF7 és a 18-55. A harmadik része, hogy az úticélok is állandósultak. Idén asszem nyolcadszor megyünk Füredre nyaralni, tényleg csak pár emlékképet lövök a családról, kikreatívkodtam már magam azon a vidéken
Nálam ez az oka, hogy maradt a jó öreg D5000 (és kapott egy Tami 18-200-at), és vettem mellé a Pana GF7-et. Egyébként a Panánál kifejezetten fontos szempont volt a méret, ez tényleg alig nagyobb mint egy kompakt akármi. Viszont még mindig azokat a képeket szeretem amik a tükrössel készültek. A kis alap milc emlékképekhez tényleg oké, de azért örülök, hogy anno Rómába, Szlovéniába, Toszkánába cipeltem a hátizsáknyi fotós cuccot -
Roachy
senior tag
válasz
Frigetrus #43078 üzenetére
A meglévő bajonett azért nem jó, mert a méret semmit nem változna, az adott bázistávolság miatt, nem lehetne kisebb a gép. Amit ma az egyik fő előnyként emlegetnek a Milcek esetében. Bár ezzel én sem tudok igazán azonosulni, mert én szeretem ha van mit fogni a gépen. Ez az egyik ok.
A másik pedig pont a sajátos bázis távolság miatt, szinte csak Nikon F-re gyártott obikat lehet használni, miközben nagy divatja van a különböző vintage és egyéb optikáknak. Ismerek olyat, aki konkrétan emiatt döntött a Sony mellett, mert arra szinte bármit rá lehet applikálni. És valahol valamelyik Nikonos főmufti is már említette, hogy kompatibilisebb rendszer kell, mert ez a jövő.
Ettől függetlenül, biztosan gondolkodnak hibrid megoldásban, mert régebben már volt valami szabadalmi védelmük, egy ilyen rendszerre. Ahol a kereső választhatóan optikai, vagy elektronikus is lehet.
Meg ha azt nézzük, már most is van hasonló megoldás, a D850-ben pl már van elektronikus zár. Azzal lehet felcsapott tükörrel live view-ban is fotózni.
A kirándulásba nem tudok beleszólni én mindenhova dslr-el megyek. Street fotózásnál viszont jól jönne néha egy kisebb, kevésbé feltűnő szerkezet és az sem hátrány ha zsebben vagy kis tatyóban elfér. -
Throme
veterán
válasz
Frigetrus #43083 üzenetére
Azért szívesen megnézném itt a fotósokat családosan. Mit neveznek majd indokolatlannak??!
Tegyél egymás mellé egy akármilyen dslr nikont, 18-105-tel (de legyen csak 18-55), meg egy GF7 milcet 12-32 obival....
Az utóbbi zsebben elfér, és hidd el nem fogsz kreatívkodni -
B1T3
addikt
válasz
Nekem is egy DSLR-felépítésű, megfelelő kapacitású akkumulátoros MILC-re fáj a fogam. Mert manapság egy átlagos MILC-nél bele kell számolni a váz árába +2-3 tartalék aksit, míg egy normálisabb DSLR-nél nem.
De ahogy az okostelefonok is manapság táblagép méretűek lettek, majd szerintem a MILC-eknél is megindul az a trend, hogy robosztusabb házba csomagolják a cuccokat (vagy legalábbis nem csak elvétve lesz ilyenre példa).
-
-
vrbst
tag
válasz
Tökéletesen egyetértek!
Én sem értem, hogy miért nem lép ebbe az irányba (is) a Nikon. Természetesen teljeskörű F-bajonettes obipark kompatibilitással... Szerintem nyerő dolog lenne, én legalábbis vágyom egy ilyen vázra a MILC-ek műszaki előnyével, de a DSLR-ek fogásával.
Ehelyett jön a Z bajonett... Meg gondolom valami adapter. Bravó...
-
aleister
veterán
válasz
Frigetrus #25495 üzenetére
A múltkori vita után csináltam tesztet. Vakteszten senki meg nem mondja, hogy melyik fotó potyogott ki egy D-ből és melyik egy G-ből.
Innét kezdve én maradnék a gyorsabb AF-ű, blendetárcsás, nem focus shiftes, fele annyiba kerülő D-nél.Egyébként Larrynek igaza van. Annyira remek képük van ezeknek az üvegeknek, hogy kihagyhatatlanok.
-
Larry303
addikt
válasz
Frigetrus #25495 üzenetére
shift?
1,8 tól 4 ig toltam vele most is, nem keveset...rendben van nálam...most vagy ez k jó példány, vagy az k szar
viszont kevés fényben most nagyon sokat huntolt...értsd: iso 6400 f1,8 1/40btw ezek nobrainer üvegek srácok, 50 1,8g 85 1,8G akinek a gyutáv megfelel -- MUSTHAVE
-
aleister
veterán
válasz
Frigetrus #25106 üzenetére
Akartam említeni a focus shift hiányát is a D előnyeként, de végül nem írtam meg a kommentet. Elég jól körbejárta már a nagyérdemű a témát.
(#25107) spanyoll:
Ezt én sem igen értettem. Pont a D kezd el korábban "élesedni". Igaz csak középen penge a képe, és ember különbséget kb nem tesz a 2 üveg képe között, de akkor is.
A másik meg, hogy nemigen jellemző semmilyen üvegre, hogy legtágabb rekeszen hűde acélos lenne. -
spanyoll
addikt
válasz
Frigetrus #24405 üzenetére
Jé, és tényleg az akku van alatta. Király, köszi.
Amúgy a downgraddel sem jársz rosszul. Nekem is D van és tökéletesen elvagyok vele. Ha cserélnék, akkor 1.4-re, nem pedig G-re (bár az 1.4-es talán G. fene se tudja)@xXxian: Kötelesek cserélni, ha a termék hibás. Márpedig ez hiba, ezért kötelesek cserélni. Ha a cseretermék sem tökéletes, akkor újra. Bár ebben Freddy a szakértő, de én szinte biztos vagyok benne, hogy 3 napon belül el lehet állni a vásárlástól, ami pénzvisszát is jelenthet.
-
aleister
veterán
válasz
Frigetrus #24405 üzenetére
Nekem is D van. Gyorsabb a fókusza, mint a G-é. Sőt! Az eddigi leggyorsabb üveg, amihez eddig szerencsém volt. Középen elvileg minimálisan élesebb az utódjánál, cserébe a széleken gyengébb.
A bokehben viszont jobb a G.Anno volt itt egy fórumita, akkor ápgrédelte házilag a D-s lamellákat. Egyszer már kérdeztem, hogy ki lehetett az, de senkiben hagyott ezek szerint mély nyomot.
-
jasonka
aktív tag
válasz
Frigetrus #24286 üzenetére
Engem ebben a kérdésben csak egy érdekel : melyik zártípus élettartama a hosszabb a gyakorlatban - a kombinált mechanikus, vagy az elektronikus vezérlésű ?
(Csak mert gondolkodom egy másodgép vásárláson : kombinált mechanikus zárasok - a D50-hez, D70-hez már nincs alkatrész, a D40 -hez kifutóban van (D40, D60-hoz 2016 aug.-ig van - info by Nikon Kft) ;
- elektromos vezérlésű D80-hoz ez év végéig van (szintén a Fóti útról származó info).
D90 -hez nincs ilyen határidő, hisz még újonnan is kapható - csakhát használtan is drága...)
-
Colonel993
senior tag
válasz
Frigetrus #24286 üzenetére
Igen, ez logikus, hogy sötétedik... lévén az egységnyi fényből kevesebb jut a munkafelületre... de ez totál meglepett.
Modernebb vázon CMOS-al (aminek mellesleg jobb a kiolvasási sebessége és integrálhatósági képessége) mi a fenéért nem megoldható ez?
Vagy jól sejtem, hogy nem akarják bele rakni; Aka-> "Vegyél HSS képes rendszervakut + vázat PötSfej?"Ahham...
Ez mókás, nem is gondoltam volna, hogy HS fotós kompatibilis gépet vettem mikor megvettem játszós (+barátomnak szabadidős tanulós) váznak...Csak a vakuk villanási ideje a szűk keresztmetszet, de ezt megtudom oldani.
Lehet majd jelentkezem pár 3.7J körüli játékszerből kivetett lövedékes képekkel a közeljövőben... -
imyourfriend
őstag
válasz
Frigetrus #23912 üzenetére
Nem voltál szerencsés és kifogtál egy hibás D90-et. Személy szerint mikor vettem azt a vázat, akkor kipróbáltam egy 18-105-el és utána Sigmákból 17-70, 70-200, 120-400 valamint Nikon 18-55, 55-200, 35/1.8 mind megfelelően működtek a vázzal, persze ehhez kellett egy hibátlan D90.
-
Zoli bácsi
őstag
válasz
Frigetrus #23741 üzenetére
Köszönöm, ez nagyon meggyőzően hangzott.
Nekem nem volt gondom a D90 fókuszával, az előd D50 többször tévedett.... Legjobban a magas ISO érdekel, eddig olyan ISO 2000-ig mentem. Templombelsőben, sóbányában (Parajd) stabilizátorral határesetként használható volt.
Off lesz, de had dicsekedjek, vettem egy FF cserélhető szenzoros tükrös gépet. Ne gondolkodjatok mi az, filmes gép, egy Zenit 12 xp, 58mm-es Helios kitobival. Sajnos a Praktica-m fénymérője elromlott, nem tudták megjavítani, és kaptam egy ajánlatot, ez a kb. 5 tekercs filmet elcsattogtatott Zenit enyém lehet egy ötezresért.
Hát, enyém lett, két év után újra van filmes gépem. Imádom, nehéz, masszív. Mindent manuálisan kell állítani, a vaku hátulján lévő táblázatról olvasom le a rekesz beállítását .A zárhang...khm..titokban nehéz lenne vele fotózni, annyi szent.
Azért mindenképpen a digitális az elsődleges gép, de örülök ennek az őskövületnek. -
torzo
őstag
válasz
Frigetrus #23741 üzenetére
A d7k1 szuper, minden mondatoddal egyetértek. Csak sz@r fénybe ne kerülj vele, mert az AF rendszere beha!! Sajnos.
Muszáj volt emiatt d800-ra visszatérnem, ami nem kis veszteség volt anyagiakban.
Ha van elég fény, über, ha nincs, padló!AF-ben bizony, a fénymásolók jobbak!
-
Zoli bácsi
őstag
válasz
Frigetrus #23704 üzenetére
Hali! Miben "más világ?"
Nekem is D90 van, igaz az elmúlt két évben nem nagyon használtam (házvásárlás, szétverés, felújítás...) de talán idén már lesz idő. Jó pár éves gép, gondolkodtam, lehet cserélni kéne. Annyira dicsérik az új szenzorokat, sajnos egyenlőre csak az alsó polcról vehetnék (D3xxx széria), azt meg inkább mégsem, nekem is a D7100 tetszene. Képminőségről, kezelhetőségről, benyomásokról írhatnál bővebben, szerintem mást is érdekelne. -
Frigetrus
aktív tag
válasz
Frigetrus #23704 üzenetére
Na, slussz poén az egészben, hogy a régen D40-el jól működő Yongnuo YN467 vakum a D7100-asommal is jól működik, míg a D90-el totál káosz volt, nem működött vele együtt, össze vissza ment a zoomfej, nem mindig sült el, nem volt TTL, ezért nem is használtam.
Most a D7100 ezt is megoldotta. -
Frigetrus
aktív tag
-
válasz
Frigetrus #20945 üzenetére
Chroma zajra nagyon jó a DxO "rákattintok a prájmra oszt kész" szinten (mondjuk a chroma pont a könnyebbik a kettő közül) - de piszok lassú is exportálásnál, és luminanceben szerintem túl aggresszívek az alapbeállítások (szintén D90, 3200).
Apropó D90 - a BGLoD probléma tényleg ennyire hétköznapi, hogy mindig kint kell hagyni az akksit? Kicsit utána olvastam, más típusoknál is előfordul, de a D90-nél mintha sokkal gyakoribb probléma lenne...
-
vrbst
tag
válasz
Frigetrus #20945 üzenetére
Szia!
Mindenkepp tedd fel az "elotte" kepeket, nagyon erdekelne. Amugy kiprobaltam en is, hogy mit tud a DxO, es tenyleg szep munkat vegzett. Csak rendkivul lassu a mukodese. Teny, hogy nem egy eromuvon probaltam, de a lightroom vagy a capture-nx lenyegesen gyorsabb...
-
m3ss
veterán
válasz
Frigetrus #20901 üzenetére
pff, ez azert eleg impressziv. amikkel en szurtem idaig zajt, azok nem tudnak ilyet
vagy ez vmi csoda d90?szelektiven szurtel vagy ment mindenhova uannyi? jo lett volna elotte/utana kep is, lassuk mennyivel lett eletlenebb.
az a baj kutyus+1, en se akarok plusz egy programot azert hasznalni h zajtszurjek. de elgondolkodtato ez... -
törölt tag
válasz
Frigetrus #20909 üzenetére
Faszán nyomja, de én imádtam a Noise Ninja-t is, ami most valami másféle Ninja néven fut már vmi csomag részeként, passz. Mivel átálltam Topaz Labs-ra (Topaz DeNoise) és vadállat király, nagyon szeretem. PS-ből nem szeretek "kilépni", így ezt a Topaz-t tudom batch-hez is hozzáadni (action-be tenni) vagy simán egyenként, alkalmanként használni. Amit még szeretek benne, hogy a nagy képeken mind a 8 processzorszálat nyúzza, elég jól megírták. Persze így is tetű, mire egy 100 képen végigrágja magát
de hülyére paraméterezhető.
Nagy zajnál első lépés nálam általában ACR-ben kis mókolás és a maradék az DeNoise. Kisebb zajnál (tipikusan 6400/3200 és alatta) csak DeNoise, ACR-ben nem bántom a raw-t. Ez egy elég aduász csapat így.
A DxO-ét mintha a legjobbnak hallottam volna. Próbáltam, nem rossz, lehet többet tud extrémben, passz. De a DeNoise mocsok jó..
-
matyi012345
őstag
válasz
Frigetrus #19955 üzenetére
Látom tényleg van rajta, én 200-on elmentem mellette ezekszerint. Vagy az LR és a Ps is kiszedi, mert ami 400-on látszik annak azért kéne 200-on is, mondjuk én az EV-t hagytam mert originalt kértél. Mindegy, mert ezentúl sem fogok mást használni
Szerintem amúgy továbbra is érdemes és a boltban ellenőrizni kell, nem hinném hogy mindegyiken van. Szervíz is kimappeli gondolom hamar, kérdés melyik az egyszerűbb. én a gépen is vissza szoktam nézni 100%-on a képeimet és ott sem láttam. Ha 2 év után előjön, hát jöjjön rendben de az nem 1 nap.
-
matyi012345
őstag
válasz
Frigetrus #19950 üzenetére
Original NEF fájl, 200%-ban pásztáztam végig LR és PS-ben is. Ha mutat is az a DxO, akkor sincs értelme.
Egyébként a felső képeden semmit se látok, csak az alsón egy kereszt alakút ami tényleg hasonlít rá. De erre a jelenségre sem mondanám azt hogy normális, szervízben pixelmapping-al ki kéne vetetni és akkor nem lenne rá gond. Most attól, hogy szerinted egy hiba normális attól még nem az és van rá megoldás. Ha ez lenne az elfogadott akkor nem létezne a pixelmapping eljárás.
-
matyi012345
őstag
válasz
Frigetrus #19948 üzenetére
Semmilyen hibás pixel nincs a képeden, a hot dead vagy stuck pixelek határozott éles kontúrú jellemzően "+" alakú jelenségek, amik a szenzor hibájából fakadnak. A bekarikázott dolognak semmi köze nincs hozzá. Az előhívás meg teljesen mindegy, én nyers NEF-et fotóztam amivel semmit nem csináltam, csak átkonvertáltam a fájlt hogy netre feltölthető legyen, ugyanis NEF-et nem lehet. A kép tartalmán emiatt nem történik változás. Amit bekarikáztál az közönséges véletlenszerű zaj csak éppen az a legnagyobb a képen.
-
matyi012345
őstag
válasz
Frigetrus #19929 üzenetére
Én is használtam 5100-ast és iso 8000-nél se volt vele gondom. Nem jöhet elő 3200-on, max hosszú zárnál, de ha élőképbe látja akkor rövidnél is ugyaúgy elő fog jönni, mert ez deadpixel jelenség, ami pedig hiba. Egyébként meg indokolni sem kell, ha visszaviszi három napon belül. Az újat meg ellenőrizni kell a helyszínen. Biztos hogy egy másfél napos gépet így nem tartanék meg.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● PH!otósok beszélgetős offolós topikja
A topicba tilos bármilyen, keres, kínál, cserél típusú hirdetést beírni!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! PC Specialist Recoil VIII 17 notebook - i9 14900HX 16GB RAM 2TB SSD RTX 4060 8GB WIN11
- Nintendo Switch bazár (Okosított Nintendo Switch konzolok, játékok, tartozékok)
- HP Laptop 15-fc0026nh (AY7E1EA)
- Apple iPhone SE 2020 64GB, Yettel függő, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest