- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- SD-kártyát vennél? Ezért ne csak a GB-ot nézd! – Tech Percek #9
- Fujifilm X
- Steam Deck
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Milyen alaplapot vegyek?
- Melyik tápegységet vegyem?
- Milyen egeret válasszak?
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
-
PROHARDVER!
Ez a topic a Nikon DSLR-ekkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. Ha új látogató vagy egy dolgot kell betartanod:
Olvasd el az első hsz-t!
Új hozzászólás Aktív témák
-
bandigno
senior tag
-
bandigno
senior tag
válasz
t_a_m_a_s #25192 üzenetére
én is így vagyok ezzel, nagyon bejön a "trapézos" "párhuzam"
btw, ha nem ez a cél, akkor egy gyors lens correction és máris kiegyenesednek a dolgok!
Larry303: én meg az esetek többségében csak azzal lövöm
persze ha van egy szép kilátás hegytetőn, akkor felmegy a nagylátó! persze max 17 mm-ig, nincs uwa-m.
-
t_a_m_a_s
addikt
válasz
aleister #25191 üzenetére
No persze, ha direkt a furcsa látásmód a cél, akkor jól jön az uwa
Pont ezt akartam írni én is! Én imádom a dölöngélős falakat, illetve van azért az a nagy épület előtte kis térrel, ahol az 50-essel vagy nem tudsz eléggé messze menni, vagy ha eléggé messze mész, akkor k*rvasokan beállnak eléd...
Beltérben pedig, főleg pici helyiségeknél szintén előnyös a nagylátó. -
aleister
veterán
válasz
bandigno #25190 üzenetére
"épületekhez a nagylátó nagy előny"
Régebben én is ezt hittem, de időközben átértékeltem kissé az álláspontom. Az igazság az, hogy eléggé tudnak a falak dőlni nagylátóval. Ha van rá mód, akkor én inkább ekv 50 körül panorámával lövök épületeket. A nagylátó ebben az esetben inkább b-terv. No persze, ha direkt a furcsa látásmód a cél, akkor jól jön az uwa.
-
bandigno
senior tag
válasz
Mottie #25189 üzenetére
épületekhez a nagylátó nagy előny! élességben a fent említett tami előnyösebb! persze ha a plusz fényerőt is hozzáadjuk, akkor érdemes lecserélni! ha van a környezetben hozzáértő, aki segíthet, akkor a használt piacon is érdemes nézelődni!
Állatokhoz nikon 55-300 vr vagy 70-300 vr kezdetnek teljesen jó és jó áron is van! én tamron 70-300 usd vc-t használok erre a célra! majdnem egy árban mozognak! de nekem inkább a tami! -
Mottie
őstag
válasz
bandigno #25188 üzenetére
Pénztárca változik
Barátnőmé a masina, építészhallgató. Elsősorban épületeket fotóz hol közelebbről, hol messzebbről (Kívül-belül) illetve állatokat szabadtéren. Ez utóbbihoz szeretne ha tudna kicsivel "távolabbra" fotózni. Egyébként meg így ahogy most van a gép is fényévekkel jobb, mint bármi amivel eddig fotózott, úgyhogy nincs olyan amivel nincs megelégedve.
De ha már megvan a gép én szívesen meglepem ilyen "upgrade"-ekkel, ami ugye mint te is mondtad pénztárca függő. Csak mivel nem vagyok szakértő nem tudom hogy mit is kell nézni, az obi mely tulajdonsága miben jelent fejlődést a többihez képest.
-
bandigno
senior tag
válasz
Mottie #25187 üzenetére
az attól függ, hogy mennyi pénzt szánsz rá és mi a felhasználási terület!
ha ez a látószög elég, akkor érdemes egy fényerősebbre lecserélni, pl egy 17-50-es nem stabis tamronra!
illetőleg ajánlott egy 50 mm f1,8 fix obi portézáshoz (persze másra is) szépen rajzol a d3200-on (tapasztalat). persze ha lecseréled az alapzoomot, akkor ez annyira nem létfontosságú!
a pénztárca amúgy a lényeg, az szab határt!telezoomok tömkelege távolabbi témákhoz!
-
updog
őstag
-
aleister
veterán
Itt könnyedén választ kapsz a kérdésedre.
A "Sharpness" oszlop lényeges számodra. Alapban is eszerint vannak sorrendbe rendezve az üvegek. Jobb oldalt érdemes kiválasztani a Nikon-t, D810-et. Az első pár találat Zeiss lesz, de azokkal nem kell foglalkozni az MF miatt.
(#25174) need:
Volt haszna annak a kommentnek is. 1 hsz alatt kiderült kit kell ignorálnod a jövőben. -
Mottie
őstag
Sziasztok!
Van egy elég új (alig több, mint 1 hónapos) D3200-asunk 18-55 -ös obival. A napokban észrevettük, hogy az objektív zárt állapotban nem csukódik be teljesen. Elforgatható teljesen zárt állapotig, be is kattan és zártnak érzékeli, de körülbelül 3-4 mm-rel több lóg ki belőle csukott állapotban mint kellene -ezt összehasonlítottuk objektívről készült képekkel, hogy valóban be kéne csukódjon-. Van hogy egy idő után próbálgatva becsukódik teljesen, de általában nem.
Hallottatok már ilyenről? Mi okozhatja? Sajnos rohadt messze van a Nikon szervíz és mivel alapvetően működik a gép, nem szívesen adnánk be x hétre-hónapra javításra, ha nem muszáj, De mivel garanciális, gyakorlatilag új, rendellenes működést sem szívesen látunk.
A gép egyébként nincs extrém használatnak kitéve, hetente van nagyjából elővéve kb 200 kép erejéig.
Üdv,
Mottie
-
antee_g
tag
Sziasztok!
Most ismerkedek egy D5200-al és következő a kérdésem.Ha a kijelző már nincs kapcsolt állapotba és az AF mező nem automatikus módban van(s, 9,21,39,3d), akkor már nem lehet az élességpont helyzetét változtatni, keresőbe komponált képnél?
Válaszokat köszönöm.
-
Byk01
őstag
A d810 36MP-je meg engedi a croppot elég rendesen, meglesz az a 120 így is.
Viszont a 120-ból akár a 200 is meglehetne. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy a Tami nem jó, de ami nincs meg mm-ben, arra ne hozzuk fel, hogy "úgyis ott van a crop", mert az mindig ott van. A hosszabb telénél is.
-
TeeJay
félisten
van egy SB-900 vakum
és érdeklődnék hogy ebay és társai oldalról milyen softbox szerű izét lehet venni rá amit rá lehet tenni a vakura?
ilyen 40x40-es méretre gondoltam vagy hasonlók amivel szép lágy fényt tud a vaku lőni
sajnos a gyári kis derítőlap csak kompromisszumokkal elég aztán gyorsan vennék a kültéri fotózáshoz egy pár kiegészítőt.
aki vásárolt már ilyet az bátran adhat tanácsot hogy melyiket érdemes venni. -
need
addikt
válasz
Colonel993 #25173 üzenetére
a mondat így kezdődött Mostanában nézegeti
szerinted ezt válaszoljam neki...?
-
need
addikt
Üdv..
Ismerősöm keresett + érdekes kérdésével amire én nagyon nem tudok válaszolni..
de ti szerintem igen..
Mostanában nézegeti a D810 és arra lenne kíváncsi hogy ezt a gépet képes kiszolgálni pl. a
Nikon AF-S 24-120/f4 G ED VR..?Estlegesen ti ehhez a géphez milyen objektíveket ajánlotok..? Sigma..Tamron-ban 24-70 vagy mondjuk 300 mm-ig..?
-
kellcucc
aktív tag
válasz
aleister #25170 üzenetére
Timert még nem próbáltam, de evidens, hogy akkor nem nyúlok a géphez, viszont jobb az, ha én döntöm el hogy pontosan mikor akarom csinálni a képet és nem előre kiszámolom hogy X idővel előbb mikor indítsam el
Most sajnos mennem kell el, de majd később visszanézek. Köszönöm szépen az infókat.
-
kellcucc
aktív tag
Így van! Hosszú záridőnél én se szeretnék hozzányúlni,mert akármilyen finomat érek hozzá bemozdul(t). Viszont azt is észrevettem, hogy mintha fókuszálásnál rántana egyet felfele a képen, nagyon furcsa.
Negyedes: hát ez kész! Nem erre gondoltam. Csak ugye mindenki látta a 10000 fps-es videót és ott is obi nélkül van elsütve a gép, ezért kérdeztem, hogy úgy nem-e lesz baja.
Szerk: ez a rántás dolog inkább placebo (most megint megnéztem), szerintem a fókusz folyamata tűnhetett úgy, hogy felrántja a képet a keresőben, mert ugye kézben is volt a gép (még több mozgás), de mivel 4. emeletről a város fele fotóztam eléggé kijött, hogy ilyen 5-10 méterrel felugrott a kép.
-
-
kellcucc
aktív tag
Már nem tudom szerkeszteni az előzőt. Na, hát ez most kegyelemdöfés volt! Rendeltem 2 napja egyet ebayről, de olvastam, hogy általában ezt azok veszik, akik selfiznek a gép előtt, mert a markolatban van ugye az érzékelő. Na hát a selfi elmegy a pcsába, viszont így, hogy hátul is van érzékelő, hízik a májam, köszi szépen a felvilágosítást!
-
kellcucc
aktív tag
válasz
#65675776 #25162 üzenetére
Áhhá! Köszi! Nézegettem is, hogy az mi a jó Isten lehet. Alatta, a kijelző fölött van egy kis fekete "pötty". Az mire jó ? Talán a szerelés miatt kell? A play gomb felett
Tökre bírnám, hogyha ugyanúgy, mint a markolatnál itt is infra érzékelő lenne, de - álmodj királylány.Még egy kérdés:pöcök A képen a bal alsó csavar mellett mi az a műanyag pöcök?
Ráadás: A váz elviseli ha obi nélkül kattintgat az ember vele? (Tudom, semmi értelme) Vagy olyan, mint az íj, hogy vessző nélkül esélytelen használni?
Köszi!
-
kellcucc
aktív tag
válasz
negyedes #25160 üzenetére
Már kb. 100 képet tudatosan előttem, másik 100-at meg autoban, párat sorozatban vagy csak szimplán fun miatt vagy szűrőtesztelés miatt. Már kezdek ráérezni, mit hogyan kéne beállítgatni, nagyon tetszik, hogy nem csak auto mód létezik a világon. Egyedül az nem tetszik, hogy ugyan kb. 45 centire írják a fókuszt a 18-105-nél, na ez olyan erős arasz, szóval 25 centinél már van fókusz (akár A akár M) de közeli fotókat még így se lehet lőni
Igazából az "extrákkal" vagyok hadilábon AE-L,AF-L. Még pár órát kell bújjak ismerettágító textek/képek fölött, hogy kitisztuljon ez is.
Szerk: az nagyon bejön, hogy van belső akksija, szóval ha kiveszem az akksiját és felrakom töltőre (pont most töltött fel abból az állapotból, ahol már az expo gombot is letiltotta - 3óra volt a töltés), akkor nem veszti el az infókat X ideig (már elfelejtettem,talán 1 hónap?) - ilyen pl az óra. -
kellcucc
aktív tag
Még jó, hogy a honlapon van egy majd 400 oldalas referencia útmutató, mert a géphez kapott használati útmutató csak kb. 120 oldal. Nem is baj, mert mint első dslr usernak elég sok minden nem volt elmagyarázva a használatiban, szóval megint lehet csemegézni a 400 oldalból
-
Byk01
őstag
válasz
ssgt1981 #25155 üzenetére
A 18-105 használtan 40 ezer, a 18-140 kb. 3x ennyi. Kétlem, hogy megérné a felárat.
Egyébként meg Tamron 17-50/2.8 (non VC) kb. 65 ezerért. Ezzel képminőséget nyersz átfogás helyett. Ha megvan a 18-140 ára, akkor tudsz a Tami mellé egy használt 55-200VR-t is venni (bár mostanában ritkán látok, de lehet, csak nem figyelek fel rá)
-
ssgt1981
senior tag
Nikon D3300-ra melyik objektívet ajánlanátok a 18-55 kiváltására: 18-105 vagy 18-140?
-
kellcucc
aktív tag
Jaja, napellenzőt (is) fogom használni.
Értem én, de ha fél-1 óráig nem kell/nem akarok fotózni, akkor felőlem az jelentheti azt is, hogy nem állok készen. Félreértések elkerülése végett nyilván én se fogom 5 percenként visszarakniAmúgy megrendeltem, majd 2020-ra talán megérkezik
Ennyi pénzt nekem megér, ha kiderülne, hogy praktikus és használható.
Köszi a meglátásokat, tippeket! Kellemes Húsvéti Ünnepeket és sok-sok jól komponált, exponált beltéri fotót kívánok minden fórumlakónak! -
bajnokpityu
félisten
Amikor megvettem az 5200+18-105öt, másnap táskában kb 30cm-ről leesett. Eltört az obi felfogatása.
Műanyag bajonettnél simán össze tud ilyen jönni. Nikon szerviz mondta, hogy elég gyakori az ilyen. Pont peches szögben érkezett. Lehetett anyaghiba, de valszeg nem ez történt. Ami miatt nem álltam neki bajonettet cserélni, hogy a blende rugója is eltört. 1 nap alatt javitották, talán 7000em bánta. -
Byk01
őstag
válasz
kellcucc #25149 üzenetére
Az ilyen odakoccanások ellen a legjobb védelem a napellenző. Távolt tartja az oldalról érkező dolgokat a lencsétől, nem törik semmi, ráadásul ujjlenyomatokat sem gyűjtesz a frontlencse előtt.
Mondjuk egy olyan ütést, amitől a szűrő törik nem csak az obi érez meg, hanem a váz is, és te is. Nehezen tudok olyan szituációt elképzelni, amikor véletlenül kapna ekkora ütést (max. leejted egy kődarab hegyére).Az objektívsapka feltétel levételről meg (ha jól emlékszem) Scott Kelby írta, hogy ha fent van az obisapka, akkor nem állsz készen a fotózásra.
(#25147) daa-raa Én D90+markolat(2 db akksival)+Tami70-300VC kombóval jártam végig Párizst néhányszor. Végig a kezemben volt a gép, maximum ebédidőben tettem le, és néha cseréltem objektívet, olyankor kicsit könnyebb volt a cucc
-
-
t_a_m_a_s
addikt
válasz
kellcucc #25149 üzenetére
Autót, nőt, fogkefét nem adunk kölcsön...
Az a sapkatartó amit linkeltél ötletes, pérszázért megéri megrendelni, egy próbát megér. Ha nagyon félted az eredeti sapkát, rendelj párszázas ebayost, és használd azt, ha eladásra kerül sor, akkor meg ott lesz az eredeti.
Én már 7-8 éve dslrezek, de még nem sikerült elhagynom az obisapkát, pedig nem vigyázok rá túlzottan. Egész napos császkálásnál obisapka táskába, napellenző fel, gép a nyakba/ vállra, gép bekapcsolva és kész. Ne kelljen már minden képelés előtt kapcsogatni meg sapkát leszedegetni.
-
kellcucc
aktív tag
válasz
bandigno #25145 üzenetére
Sajnos az emberekre ilyet már nem bízok (legutóbb az autómat adtam kölcsön, erre jön a telefon, hogy bocs bocs de ez és ez történt, na remek), inkább most már azt se engedem meg, hogy másnak kelljen figyelni arra, hogy nekem ne okozzon kárt, inkább én magam előzöm meg a potenciális bajt és nem adok lehetőséget a kártevésre. UV szűrő fent van, viszont azt nem tudom elképzelni, hogy nagyobb ütődésnél is véd, amikor betörik az üveg (szűrő). Kisebb ütések (ami repedést okoz) ellen biztos tök jó, de ha betörik a szűrő, akkor valószínű a lencse is fog (legalább) karcolódni. Ilyenre remélem nem lesz precedens, szóval ez annyira nem is érdekel, úgyse tudok mit tenni a szűrő felhelyezésen és a figyelmes használat mellett. Részegen sose fogom használni, tekintve, hogy az utóbbi időben 3-4 havonta iszok a haverokkal. (antialkesz vagyok)
Szerintem nem tudna leesni az ilyen tartóról, elvégre ebben a buckleban is láttam menetet, olyan úgy pattan be, mint az obidra, arról se tudok soha leszedni, ha nem akarod. Nekem D3300 18-105 van amúgy, viszont nem tervezem, hogy hordjam annyi időt kézben, általában ha megyek valahova, akkor a kezemre is szükségem vanKirándulok vagy akármi. A nyakba akasztós téma a sírba kerget, borzalmasan kényelmetlen a konstrukció. Se nem vízszintesen, se nem függőlegesen nem áll/lóg, a gép alsó éle mindig a hasamat csapkodja, ezzel még nem tudom mit kezdjek, ha egy napos kirándulásra megyek és egész nap rajtam lesz a gép.
Szerk: Még annyit,hogy a manfrotto amica 40-es táska elég kicsinek tűnik, az oldalsó zsebek ráfeszülnek a táskára, nehéz használni őket, mélyre dugni a sapkát meg egyenesen kínszenvedés, nem hogy elővenni...ha meg nem teszem mélyre akkor meg akár ki is eshet, ergo jobb szerintem, ha a pánton van rögzítve
-
negyedes
addikt
válasz
kellcucc #25144 üzenetére
nem tudom mid van, nalam egy d3200+50/1.8as van es siman elhordom kezben 3-4 orat.
nincs strap/nikonos valpant sem. jo moka a csuklod kore tekerni de sokszor akadajoz es nagyon feltuno szerintem. a nyakamba pedig biztos nem rakom.
vegyel egy UV filtert ez vedi a lencse elejet es lehetoleg ne masnaposan vagy piasan menj fotozni.
MOD: ha emberek kozott vagyok akkro nem adom senkinek(ugysem tudja hasznalni senki, aki megtudja az mar mas ligaban jatszik es tudja hogy kell vigyazni ra) ha nem hasznalom elteszem a taskaba(pl beulok egy barba vagy etterembe)
-
bandigno
senior tag
válasz
kellcucc #25144 üzenetére
idővel megtalálod az arany középutat a túlzott óvás és a hanyag tárolás között!
én is zsebben tartom a sapkákat vagy a táska oldalzsebében (kicsi, vállon hordható, Caden), mert kéznél van és szerencsére már nem egy obival járok fotózni és cserélni is szoktam őket!
Emberek között meg azért más a tészta, jobban óvja mindenki, viszont ha nem részegek között vagy, akkor a társaság általában még jobban fogja óvni a komoly készüléket, nehogy baja legyen és mivel drága, ne kelljen fölöslegesen fizetni!
ez a felpattintható obisapka tartó jó dolog, de biztosabb a zseb, nem törik az olyan könnyen, viszont könnyebben leeshet róla és elhagyatod! -
kellcucc
aktív tag
válasz
negyedes #25143 üzenetére
Érdekes!
Mióta meg van a gép (2 hét) még nem mentem olyan nagyon fotózós aktivitásra, nem tudom hogy nekem hogy lesz jobb/kényelmesebb, de szeretem biztonságban tudni az értékeimet. Akár ha más ember környezetében vagyok és ne adj Isten figyelmetlenek és odakoccolnának valamit a lencsémhez hát összeroppannékDe ha nem kell fotózni fél óráig akkor meg minek álljon üresen szegény lencse, vissza kell takarni
-
kellcucc
aktív tag
válasz
negyedes #25141 üzenetére
Egy ilyen 300-600 Ft között is már megvehető ebayről. A gyári sapkát nem tervezem elhagyni,persze azt is lehet venni 300-500 Ft-ért már, de az nem a hozzá kapott gyári
Nem akarom spec nyitogatni a táskát folyton amikor fotózhatnékom lesz, a farzseb nem játszik, mert ha elfelejtem és leülök akkor reccsen a jobbik felem, ezért gondoltam erre a megoldásra (gondoltam hátha már használ valaki ilyet közületek)
-
aleister
veterán
válasz
nettyke81 #25136 üzenetére
Nem baj az, hogy megvan a Tami. A 85 1.8G-nek lesz a legjobb képminősége. Sokan úgy vannak vele, hogy portréra ekv 100mm fölötti gyutávot használnak, de szerintem ez is remek üveg.
"tehát akkor ne a fix + nagylátóba gondolkodjak hanem a 70-200-ba "
Ezt nem mondtam. A nagylátót és a telót nemigen lehet összevetni. Teljesen más a felhasználási körük. Te tudod, hogy melyikre van inkább szükséged, -
nettyke81
csendes tag
Igen pont azért mert a fix 85-höz hasonlítom, tudom mindig mondják hogy furán bírok gondolkodni... Van egy d7000 és egy d750 és a "kimondottan" dx-es obikat el szeretném adni vagy cserélni... de a fix 50-est nem... és azzal kapcsolatban írtam hogy az a dx-es vázon jó volt portrézni... ezért szeretnék egy hasonló gyutáv-t az fx-re is ami kb a 85-ös.. (tudom nem teljesen u.a. mert 10-el hosszabb) Annyira jó hogy mindenki szerencsétlen tamronnal foglakozik, pedig az van és marad is. Szóval a kérdés ez volt: van egy Nikkor AF 10.5mm 1:2.8 G ED Fisheye és van egy AF-S Nikkor 55-300mm 1:4.5-5.6 G ED ezt a kettőt el tudnám cserélni kis ráfizetéssel egy nikkor af-s 85mm 1.8G-re és egy nikkor af-d 18-35mm 3.5-4.5 if ed -re Tehát hogy elcseréljem-e vagy adjam el pénzért plusz gyűjtsek hozzá és ezek helyett fektessek be inkább egy nikkor 70-200 2.8-ra. Ennyi lett volna, de látom nagyon nem fogalmaztam egyértelműen, remélem így érthető. Bocsi
-
Byk01
őstag
válasz
nettyke81 #25136 üzenetére
Először azt írtad, FX vázra kellenek az obik, most meg az 50-est felszorzod. Ebből az következik, hogy DX-es vázad van.
A DX-en a 28-as kezdő elég hosszú (lehet vele élni, de sokszor hiányozhatta az igazi nagylátószög).Ha viszont FX vázad van, akkor miért szorzod fel az 50-est?
-
kellcucc
aktív tag
Valaki használ ilyen pántra fűzhető tartót ?
-
nettyke81
csendes tag
válasz
aleister #25135 üzenetére
Na igen csak hogy a tami már meg van... az egyelőre marad... aztán majd meglátjuk
tehát akkor ne a fix + nagylátóba gondolkodjak hanem a 70-200-ba ha jól értem
igazából az 55-300 sosem győzött meg, hozzáteszem semmilyen téren... egy d7000-ren használtam, de kb ahányszor feltettem annyiszor gondoltam hogy el kellene adni... viszont az új vázra nem is szeretném még csak "felpróbálni" sem... Tehát akkor a 70-200 megállja a helyét portréban a 85 1.8-cal szemben is? Jelenleg az 50 1.8-cal szeretek legjobban fotózni, mert azt ha átszámoljuk a szenzor miatt 75-nek felel meg ami már közel optimális portréra...
lehet hogy akkor megpróbálom pénzzé tenni a dolgaimat... és akkor a 70-200-ba gondolkodni
köszönöm
-
aleister
veterán
válasz
nettyke81 #25134 üzenetére
A Tamron 28-75 f2.8 bár FX-re lett fejlesztve, de elég harmatosan muzsikál rajta a tulajok elmondása szerint. Ettől függetlenül low budget FX alapzúmnak és DX alapzoomnak jó. A 70-200 f2.8 meg magáért beszél.
Szerintem ez egy jó kombó. Képminőségben az 55-300-hoz képest érezhető előrelépésed lesz. Persze pénzben is más kategória a kettő. -
nettyke81
csendes tag
Sziasztok!
Van két dx-es obim amit cserélnék (obik+kp) a következő két obira (persze ha összejön): Nikon AF-D 18-35mm/f3.5-4.5 IF ED és egy fix 85 f/1.8 -ra. Na most az lenne a gond, hogy főleg portrézni, babafotóra, kiskutyát fényképezni, tájképre kellene. Ja és lesz (van) mellette egy 28-75 f/2.8 általános célra és még plusz egy 50 f/1.8. Viszont néha kell céges "összejövetelt" és iskolai rendezvényeket is fotóznom amit eddig egy 55-300-al (is) oldottam meg de ez lenne az egyik amit elcserélnék... A kérdésem a következő lenne: ezzel a kombóval járnék-e jobban vagy inkább próbáljam eladni a dx-es obikat és egy 70-200 f/2.8-at próbáljak szerezni, és akkor kompromisszumként marad a 28-75 tájra..., amúgy fx-es vázra kellenének. Hozzátenném a rendezvény évente max. 5 alkalom. Mit javasolnátok mit csináljak? Köszi -
aleister
veterán
válasz
#65675776 #25125 üzenetére
Szerintem nem változtattak ezen. A 80MB-s NEF is megjelenik egy pillanat alatt, miközben a 10-20 MB-s jpg-nél is várni kell egy picit. Egyetlen magyarázat a NEF-be ágyazott, lebutított jpg.
Még az LR is a jpg preview-t tölti be először, és csak utána a NEF-et. Ezt egy szempillantás alatt automatikusan cseréli is. Látni, amint az alkalmazott WB változik.
-
choco01
addikt
Sziasztok!
Egy 2 sd slotos gépnél(D7xxx) olyat is lehet hogy az elsőre RAWokat, míg a másodikra JPEGeket mentsen?
Vagy csak az egyiket mindkettőre, vagy egyszerre a kettőt? -
törölt tag
válasz
kellcucc #25118 üzenetére
En pl ritkan szoktam a nef-eket visszanezni mert Lightroom-ban szerkeszteskor van csak ra szuksegem, de ha megis nagyritkan elofordul, hogy le kell oket csekkolnom akkor felteszem a NEF Codec-et, ami utan egy sima windows kepnezegetovel is lapozni tudom oket illetve thumbnail-ek is lesznek a mappaban, belenagyitasnal latszik, hogy nem egy jpg-t latsz csak.
-
válasz
#65675776 #25123 üzenetére
Hmm, én azt gondoltam, hogy az egy on-demand eldobható konvertálás... mindenesetre most kicsaptam tifet irfanból és cnx-ből is ugyanabból a fileból (kis pixelbuzulás néha belefér), és hát... 745%-os zoomnál se nagyon látok igazán difit. Márpedig itt már a kvantálási hibáknak igen durván meg kellene jelennie.
-
válasz
#65675776 #25120 üzenetére
Tényleg? Tehát a nyersen lőtt NEF-ben is van jpeg? Nekem ez új... pont az tűnt fel elsőre ORF-nál, hogy ott tényleg egy (messze nem natív) 3200x2400 képet dob be, színelmászkálással, stb... de Nikonos cuccoknál (D40, D90) eddig mindíg ugyanúgy nézett ki a nyersen lőtt kép Irfanban, Lightroomban, DxO-ban...
-
RE: D vs G... nemtom, nekem G-m sose volt, de a filléres D még nyitva is elég vállalhatónak tűnik...
-
Byk01
őstag
válasz
kellcucc #25118 üzenetére
1: Az iview is meg tudja nyitni a NEF-eket, egy ideig azt használtam, de mostanában már inkább a Zonerrel nézem meg a képeim.
2: Másolni simán a Nikon Transferrel.
3: Kártya ki, olvasóba be.
4: A sok USB ki-be húzkodástól nem lesz baja? A kártya slot valószínűleg jobban bírja, mint az USB port. Egyrészt eleve úgy tervezik (szerintem), hogy többször használják, mint az USB-t, másrészt kicsit nehezebb túl nagy erővel beletolni a kártyát, mint az USB kábelt (a kábel használatából eredő veszélyekről - beleakad valami, levered vele a gépet - nem is beszélve)Ps: el nem tudod képzelni, milyen kérdések merülnek itt fel (beleértve magamat is)
-
kellcucc
aktív tag
1. Ti milyen képnézegetőt használtok? Még sose kellett megnyitnom NEF-et. PS-en kívül más nem képes rá. Feltettem a ViewNX 2-t, elvégre ha már kaptam a géphez ilyet, akkor miért ne használjam? Az legalább meg tudja nyitni.
2. Az NX2 transfer fület szoktátok használni vagy sajátgépben/TC-ben egyből áthúzzátok? A kis könyv szerint transferrel kéne másolni a dolgokat. Én a telóról leszedéskor se használom a PC studiot, így szerintem a fényképezőgépnél se teszek másképp.
3. Ti hogy szoktátok letölteni/másolni a képeket, videókat - kiveszitek a kártyát és be a gépbe(pc,laptop), vagy adatkábellel? Nekem a kártyakiszedéses módszer kézenfekvőbb, ugyanis laptopot használok és egyszerűbb a kártyával játszani, mintsem a kábellel.
4. A sok kártyakiszedéstől nem lesz baja? Valahol olvastam, hogy ez a széria hajlamos arra, hogy akaratlanul is, gyengébb erőre felpattanjon a fedél --> ha sokszor nyitom (másolások alkalmával), akkor egy idő után nem fognak kikopni a kis műanyag pöckök? Használjam inkább a "gumis" fedelet a kábeldugdosásos variációval? A gumis fedélnek a bepattanó pöckei is keményebb műanyagból vannak, de ugye a fedél mivel gumi, tud hajolni, görbülni, így nem bepattan, hanem a pöckök becsúsznak, mivel a fedél meghajlik.Kétlem hogy hasonló kérdése volt már valakinek (csak én lehetek ennyire gógyis, hogy ilyennel foglalkozzak).
Köszi a válaszokat -
Byk01
őstag
Nem tudom, olvasta-e valaki a Nikon athéni workshopjáról írt cikket egy konkurens oldalon. Tetszett az a feladat, amit a workshop előadóinak adtak, nevezetesen 2 db objektívet választhattak a megadott listáról (ráadásul mindegyikből csak 1-1 db volt), hogy portfóliót készítsenek Athénról.
Volt számomra igen érdekes párosítás: AF-S 20/1.8 és AF-S 28/1.8.
A többi (24/1.4-50/1.4, 35/1.4-58/1.4 és 85/1.4-24-120/4) már érthetőbb.
Érdekes eljátszani a gondolattal, ki melyiket választaná ilyen célra -
-
negyedes
addikt
Megjott az obi. Tetszik, szepen mos, a kit-hez kepest elesebb es joval gyorsabb az af.
-
Byk01
őstag
válasz
Larry303 #25112 üzenetére
Azért van, amikor az a bő 1 FÉ mentheti meg a képet a kicsit nagyobb kenés ellenére, ami az 1.8 és a 2.8 között van. Persze a zoom meg rugalmasabb, és az is menthet képet, bár arra azért kicsit könnyebb készülni.
Végülis nem véletlenül gyártanak ennyiféle üveget. Sok fotós, sokféle igény
-
Larry303
addikt
válasz
aleister #25110 üzenetére
akkor lehet az én szememnek van "baja"
-vagy akkor gyenge példány lehetett, mert az biza rondán taknyolt KÖZÉPEN
részemről vége, nyilván nem azon fog múlni, hogy jó képet lő-e hogy D vagy G -de ugye mégis csak vmi szakmai forum vagy a mi f@szByk01: igen jogos, de pont most mondják, hogy szemmel nem igazán érzékelhető, én csak arra probáltam világítani, hogy ha nem szempont a "nyitva is karcoljon" akkor nem biztos, hogy ezekre az üvegekre költenék.
nekem az egyik legfontosabb tényező a buké mellett hogy mit tud nyitva -
aleister
veterán
válasz
Larry303 #25109 üzenetére
Használtam. 1 hétig volt nálam egy 50 1.4G is még régebben, de az elég keveset volt fent. Nem fogott meg. Mindhármat össze tudtam vetni. Már csak a D van meg.
Egy része a dolognak észrevehető használat közben (szélek lágyulása), de a középen miért élességet nyilván csak a táblázat alapján lehet összehasonlítani. Emberi szemmel ezek a különbségek érzékelhetetlenek.
"nehogy már lassan jobbnak hozzátok ki a D"
Az én olvasatomban senki nem akart a D userek közül itt győztest hirdetni. Ez pont, hogy egy reakció, ami a "gé mindennek felett"-re született, ami nem igaz. Lásd a lenti érveket.
-
Larry303
addikt
válasz
aleister #25108 üzenetére
használtad vagy grafikonok?
1,8d nyitva takony, akinek meg elég 2,8 tól (nem írtam, hogy ezzel amúgy gond lenne) nem értem miért ezt veszi? akkor egy 2,8as zoommal sokkal jobban jár...én nem akarom senkire sem ráerőltetni a véleményem, de nehogy már lassan jobbnak hozzátok ki a Dszerk: pedig az 50es és a 85 is elég acélos
a 105öst ide sem írom, mert csak 2,8 ugye...
-
aleister
veterán
válasz
Frigetrus #25106 üzenetére
Akartam említeni a focus shift hiányát is a D előnyeként, de végül nem írtam meg a kommentet. Elég jól körbejárta már a nagyérdemű a témát.
(#25107) spanyoll:
Ezt én sem igen értettem. Pont a D kezd el korábban "élesedni". Igaz csak középen penge a képe, és ember különbséget kb nem tesz a 2 üveg képe között, de akkor is.
A másik meg, hogy nemigen jellemző semmilyen üvegre, hogy legtágabb rekeszen hűde acélos lenne. -
Frigetrus
aktív tag
Múltkor ugye még én említettem, hogy az 50 1.8 G zavaró mértékú focus shiftet produkál, azaz már a kiválasztott téma elég életlen lesz, annak ellenére, hogy rekeszelve van mondjuk 3.5-re vagy 4-re. A képe valóban szebb a G-nek, ellenben célszerű minden 2.8-as rekesznél szűkebb kép esetén beállítani az AF korrekciót.
Nálam ez kb. úgy néz ki, hogy 1.8-tól 2.8-ig 0 a korrekció, illetve ki van kapcsolva, ennél szűkebb rekeszeknél meg megy be "On"-ra a korrekció, nagyjából -15-re.
Azért ez elég zavaró dolog.
-
Byk01
őstag
válasz
Real_Necro #25104 üzenetére
Ja és azt nem is írtam, hogy a D a V1-re sem vészesen nagy, a G (legalábbis a 35-ös, de az 50-es sem kisebb nála) már épp túl van azon a határon, ami után már kicsit nagynak hat rá
-
Balinov
titán
válasz
Real_Necro #25097 üzenetére
Gabor kollegamnak epp tegnap jott meg a D7100 melle az 1.8G, hat nekem a D jobban bejon kinezetre, fogasra. Egyeni preferencia es kesz (nameg szemelyes elmeny is kotodik hozza, tavaly Gibraltarban vettem)
-
matyi012345
őstag
válasz
Ezeket az emotikonokat honnan lehet előbányászni?
-
Byk01
őstag
válasz
A D-t fordítva vagy manuális közgyűrűvel egyszerűbb használni a rekeszállítási lehetőség miatt. És a G-nek a fogása a jobb, a D-nek meg az ára (szerintem annyi különbség lehet fogásban, amennyi az árban ... emlékeim szerint a 35/1.8DX hasonló fogású).
Az meg, hogy melyik szebb, egyéni ízlés kérdése. Nekem a D széria jobban tetszik (akár a fixek, akár a zoomok)
Szóval van érv mindkettő mellett, és egyikkel se fog mellé az ember (kivéve a D-vel motor nélküli vázzal).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● PH!otósok beszélgetős offolós topikja
A topicba tilos bármilyen, keres, kínál, cserél típusú hirdetést beírni!
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- iPhone topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Kerékpárosok, bringások ide!
- SD-kártyát vennél? Ezért ne csak a GB-ot nézd! – Tech Percek #9
- Gyúrósok ide!
- EAFC 25
- Milyen légkondit a lakásba?
- E-roller topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! ASUS A520M R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Enermax 650W
- Lenovo ThinkPad X270 (16) - i5-7300U, 16GB, 512GB SSD, 12" FULL HD
- Bomba ár! Dell Latitude 7320 - i5-11GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- HPE Apollo 4200 Gen9 2U rack szerver, 1x E5-2620v4, 64GB RAM, 24x3.5" 2U-ban! ÁFA-s számla, garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest