-
PROHARDVER!
OLVASD VÉGIG ALAPOSAN MIELŐTT ÚJ HOZZÁSZÓLÁST ÍRNÁL!!!
Új hozzászólás Aktív témák
-
DraXoN
addikt
válasz
Oliverda #22712 üzenetére
értem.. mivel nem 100%ig egyforma a röntgenképen a 2 oldal "színe", akár eltudtam volna képzelni ilyen felépítést (ha van értelme).. bár gondolom 2 szint azért van a CCX miatt és lehetőleg CCXen belül próbálja az L3ban levő adatot "tartani"...
arról nincs infó, hogy hogy sikerült olyan jól a CCX-ek közötti latency, hogy gyakorlatilag nem számít, hogy chipleten belül vagy azon kívül van a CCX? Mert nagyon szép eredmény arra nem számítottam, hogy a "határ" ilyen szépen elmosódik majd. Emiatt nagyon kíváncsi leszek majd az epicek és tr3mak chipletek közti latencyére, hogy ott is megmarad-e ez, vagy az összetettebb felépítés miatti bonyolultabb áramkör ott már "megérződik"...
-
DraXoN
addikt
válasz
Oliverda #22710 üzenetére
érdekes az L3 felosztása.. gyakorlatilag 3 szintű a kép alapján ...
egy cpumaghoz közeli, egy CCXen belüli "közös" és a másik CCXben levő "terület" (de még mindig gyorsabban elérhető mint a ddr4 ramból lekérhető adat..de érdekes az is, hogy manapság a CORE rész mennyire kicsi a sok-sok cache területhez képest ... az adattal való etetés igencsak áldozatokat "követel"...
-
DraXoN
addikt
válasz
Oliverda #22684 üzenetére
Ha csak 2. generációs DUV 7nm-t kapna, akkor is kap (bár ez szerintem nem volna több mint "finomítás")... bár mind1-is szerintem, legalábbis én nem értem miért kéne minden évben 10-15%-ot előrelépni.
a következő nagyobb architektúrális változás úgy is zen4-re van tartogatva...
mondják, hogy belassult a fejlesztés.. de anno P2-P3 idején se cserélgettük minden évben a teljes achitektúrát, bár anno nem is jelent meg az összes cpu modell egyszerre, hanem megjelent egy-két sebességű példány és 2-3 éven keresztül 4-6 havonta jött egy-egy gyorsabb órajeles modell... de teljes architektúra vagy gyártástechnológiai váltás nem volt gyakrabban akkor mint most (most mondjuk hosszú idő után pont felgyorsult a dolog kicsit, de kb. csak annyira mint akkoriban)..
Vagyis ha a ryzen 4000 csak kis finomítás lenne picit nagyobb órajellel (vagy esetleg csak fogyasztás optimalizálással), szerintem az is elég lehet..
már csak azért se hiszem, hogy kéne nagyobb lépés (kötelezően), mert látszólag intelnél se készül 21-előtt semmi "ütős" (legalábbis nem látom nyomát, egy azonos architektúrájú 10vagy12 magos coffe lake se lépne előre jelentőset)...
a boos órajelek mondjuk nyerhetnek kicsit még ha a fogyasztás javul...
-
DraXoN
addikt
válasz
Oliverda #22679 üzenetére
továbbra se értem mi bajod a stratégiával.
a konkurencia nem tud lépni rá, de attól még miért kéne "visszafogni"?
mivel a designből látszik, hogy mi a maximum lehetséges, így az ellenfél (jelen esetben intel) úgy is a (ha meg se jelent volna) nagyobb ellen tervezett volna, hisz könnyűszerrel megléphette volna az amd később bármikor ...Viszont most lépte meg, így aki akar vehet "nagy" holmit ami kicsit zsebbenyúlós lehet, de "ha kell" akkor van.
A TR se marad érintetten mint paletta, az is bővül majd felfelé és inkább saját terméket kannibálízaljon a dolog..
Ha a nyereség hasonló akkor kb. mindegy is AMD részről, hogy a 16magos Ryzen vagy a 16magos TR-t veszik-e az emberek... (márpedig 16magos ryzennél fogott a ceruza, így vélhetőleg van rajta nem kis nyereség).Zen3ra meg EUV ami ígérhet előrelépést (ha az SMT4et nem lépnék meg asztalon).. Azzal kicsit magasabbra tornázhatják az órajeleket.
Én jelenleg azt látom mit stratégia, hogy kihasználják az intel pillanatnyi megingását, és "fogalmat teremtsenek" az emberek között, hogy a Ryzen 9 jobb mint a Core i9 ...
-
DraXoN
addikt
válasz
Petykemano #22666 üzenetére
a sok PCIE sáv is a TR mellet szólhat (ha az kellene valakinek).
sok ram csatornára inkább csak közvetetten lehet szükség (sok memória solt-ra inkább), közvetetten, mert lehet előnyös egy-egy alkalmazás számára, de lehet, hogy nem (de arra építeni, hogy sok csatorna miatt gyorsabb, többnyire nem érné meg a TR, nagyon nem)... -
DraXoN
addikt
válasz
awexco #22649 üzenetére
(tiszta lada: 5ajtó, 5-ös váltó, 1500 motor ... anno az volt a csúcs a szamarából, a tripla5ös
)
de a dátum is, ha összeadod a számait a 2021-nek, 5-öt ad ki (lehet az-az 5/5 megjelenés... bár vicces lenne, csak kár mellé, hogy végül még se marad ki akkor már a zen4 megnevezés mint ahogy anno először tervezték az ázsiaiak miatt
, akkor kimaxolnák az 5öst.. bár van pletyka 80magos AMD chipról, az úgy jöhet ki ha egy CCX 5 magos lesz... )... elvileg majd az lesz a következő nagyobb ugrás az architektúrában a zen3 ami jön jövőre csak "finomítás" (az kapja majd meg a 7nmEUV-ját a TSMC-nek).. elvileg jövőre év végén már megy majd a gyártás 5nm-en, az 7nm EUV-ja is pár hónap múlva gyárt TSMC-nél (így AMD ráérősen váltogat... bár talán annyira mégse, mert kvázi bonyolult chipeket gyártat, nem csak "memórialapkát", így több idő lehet a "felfuttatás", zen3 is designileg kész van lassan egy éve, a finomításokat is most már lezárták, zen4 desing is utolsó fázis közelében lehet lassan)..
-
DraXoN
addikt
válasz
SECTORnooB #22638 üzenetére
nem végleges biosszal teszteltek még az eddig kiszivárgott tesztek... szerintem XFR se működik sehol.
felesleges még bármi következtetést levonni, de ha a játékoktól eltekintesz, akkor a sima 3600-as ryzen simán megelőzi mindenütt a 8700K-t ... a játékoknak meg jól jönne az XFR, majd ha rendesen működik kell megnézni (egyenlőre az órajel módosítás is gond a teszteknél.. akár CPU akár RAM órajel tuningról van szó ... legalábbis az eddigi biosszal az volt, több alaplapnál tegnap adták ki a "végleges" kódú bioszt)... -
DraXoN
addikt
válasz
TESCO-Zsömle #22582 üzenetére
mondjuk ez a fenti "teszt" csak a már korábban nyilvánossá tett szivárgásból veszi az adatait (mint írja is a videó elején) és a saját más platformos eredményeivel veti össze ... bár az egyik ilyen videónál írta a készítő, hogy amint lesz ilyen procija rendesen leteszteli ...
-
DraXoN
addikt
válasz
Balala2007 #22552 üzenetére
nem 3600X, sima 3600
azért az durva, hogy cinebenchben hozza a leggyengébb 6magos, a 8magos 1700X pontszámát (és más alkalmazásokban is ez kitűnik)...
-
DraXoN
addikt
válasz
Yutani #22537 üzenetére
áhh ... nem .. csak eladta korábban a lelkét és most szóltak rá, hogy ideje "megdolgozni" ha vissza akarja kapni
a baj az, hogy nem igazán tudja megindokolni (ő se), hogy miért is felesleges a 16magos AM4 cpu ...
nem minden évben van (vagy kell) "nagy ugrás".
presztízs termékek is mindig voltak, amik árban egy "kicsit" kilógtak a palettából (ez a 16magos még nem is durva annyira).. teljesítményben is rendben lehet a végleges [link] (ez egy maximum 4.3-on turbózó ES példány leak) [reddit róla]
előbbi alapján várhatólag a 4.7-re turbózó (XFR-t nem is beleszámítva) példány lenyomhatja a 9900K-t egyszálas tempóban is, ezen kívül X470 alaplapban ment a teszt ... bár a támogatás ott valószínű alaplapfüggő lesz (a gyenge VRM-es példányok lehet nem kapnak biost 16magosra, vagy ha kapnak is, lehet throttling, vagy "no-tuning").rémisztgetik az embert persze az x570-es alaplapok áraival, de szerintem nem lesz jelentős felára (X470ekhez képest) ha azonos minőségi kategóriában keres az ember (max. eleinte az "újdonság" felára, de az 2-3 hónap után közel megszűnik)..
nagyon extra alaplapok meg eddig is léteztek, igaz inkább intel területén ... most az változott, hogy "fordult a kocka". -
DraXoN
addikt
ha ez igaz, tényleg ütős lehet majd a zen2 ... [link]
a windows 1903mas frissítésben levő "új" szálvezérlés szintén hoz amdknek ... ellenben az "integrált biztonsági javítás" viszont pont rontana Inteleken ...
és ha intelnek kedvező feltételek mellett azonos teljesítményt hoz az amd ... nem tudom elképzelni ellenkező esetben mit hozna.egy biztos ... meg kell várni a teszteket, mert vagy nagyot hazudnak (miért ártana saját magának valaki ebben?), vagy tényleg brutális lett a zen2...
-
DraXoN
addikt
válasz
joysefke #22494 üzenetére
azért ... TRből volt/van 8 és 12 magos is, a 16 mellett ... de van bele 24 és 32 magos is a jelenlegi palettából.
egy minőségi TR4 lap jóval drágább mint egy minőségi AM4 lap, ne egy csúcs AM4et mérjünk egy "belépő" TR4hez ...
akinek létszükséglet a sok PCIE vagy több memória foglalat (és több csatorna) továbbra is veheti azt.. eredeti tervek szerint egyébként a TR4 platform is "lépne egyet" a duplázásban úgy mint az AM4is.. más kérdés, hogy mikor, mert a hírek szerint az epic a prioritás a chippeknek... (fene tudja, hogy az IO chip azonos lesz-e mint ami az Epicen van, vagy sajátot kap "vágott" memóriavezérlővel.. bár valószínű azonos, mert akkor nem kell újat tervezni).
amit ott nem tudni inkább és nagyobb izgalomra adhat okot, hogy a PCIE4 miatt lesznek-e új alaplapok, vagy foglalat, vagy bármi féle kompatibilitás.. bár lehet lesz kompatibilitás csak kiadnak egy TR4+ ami már PCIE4es felépítést garantál ... (de utóbbiról most csak spekulálok)..
de egy valamit kifelejtesz még..
ezen AM4chip jó eséllyel jóval olcsóbban is gyártható... így a kieső összeg egy része "megmarad".
plusz az olcsóbb platform miatt lehet több embert tudnak meggyőzni a vételről, ami megint "előny" és behozhatja a "hátrányt", hogy kisebb a haszonkulcs (ha kisebb ... ezt sose tudhatjuk pontosan meg).egy biztos,
az AM4 nem a TR4 konkurens platformja ... akinél elég az AM4 az valószínű úgy se vett volna TR4 platformot, mert nincs szüksége azon platform szolgáltatásaira teljesen...de amd mindenképp nyer ... valószínű ,kiszámolták "mennyivel" és megéri-e ...
hallottam olyan pletykát, hogy a 16magos AM4 cpu csak jövő január táján jött volna, de a TR csúszása miatt inkább előrehozták. -
DraXoN
addikt
válasz
Petykemano #22470 üzenetére
nem valószínű zen2+ chip ...
inkább az a valószínű szerintem, hogy megint csúszunk egy negyed évet a zen3-mal és az majd csak őszre jöhet jövőre. esetleg a teljes termékpaletta jön belőle 2021ben (mint eddig, nem sikerült az egy-egy évet tartani, pár hónapot mindig arrébb csúszik a megjelenés).
az ok az, hogy zen 2 és zen 3 között nincs akkora ugrás mint zen(+) és zen2 között, csak egy "finomítás" (leszámítva az SMT4et), illetve, hogy a gyártás kap EUV-ot egyes rétegeihez (ahol kritikus).. ezáltal nőhet az órajel vagy csökkenhet a fogyasztás ...
de nem lesz zen2+. a zen3 kvázi kész van már, csak a gyártástechnológia és azon való finomítás az ami még van vele (esetleg apróbb hibajavítások, de semmi komolyabb).eleve, jelenleg a "következő nagy ugrást" a zen4-et 2022re ígérik (5nm-en)...
-
DraXoN
addikt
válasz
SECTORnooB #22396 üzenetére
.. gondolom megint ők lesznek a kb. egyetlenek akiktől egyből lehet rendelni a régióban?
-
DraXoN
addikt
válasz
joysefke #22375 üzenetére
ez érdekes, ezt most ajánlotta a youtube:
[Ryzen 3600 3 Cores Per CCX]ez ugyan nem biztos még, mivel a tesztprogramok (még) tévedhetnek, de ez alapján a 3600 2db 3 cpu-s ccxből áll.
ez két dolgot jelenthet (pontosabban hármat).
1. egy chipleten belül 2db 4cpus ccx van.. azaz a cpu csoportosítás annyi mint eddig.
2. 2 chiplet van egy tokozásban, mind kettőben 3-3 cpu aktiválva
+1. 2 ccx van egy cpuban, de mind kettőben 1-1 van aktiválva 3-3 cpumaggal ...a második, de akár a +1 variáció is, megerősítheti azt amit én mondtam még a 3700X kapcsán mint "sejtés"..
anno, igaz nem mostanában, de régen csináltak olyat, hogy egy-egy cpu paraméterei, az azonos jelölés ellenére megváltoztak. nem feltétlen "jó" irányba. pl. anno valamelyik K8 amd cpu esetén csinálták még, hogy jobb legyen a gyártási kihozatal, az talán az L2 időzítésén "lazítottak", így pár százalékot bizonyos tesztprogramokban "esett" a teljesítmény..
de most is, ha nem vési kőbe a felépítést, jöhet egy új stepping már más belső felosztással (ha már jobb a yield) ... de könnyen lehet, hogy a zen2 esetén sose lesz annyi jó (vagy elegendő jó) chip, hogy nagy mozgástér legyen. lehet a gyártási kapacitás lesz a korlát ez ügyben, így minden die fel lesz használva amit csak lehet... ezen max a zen3 segíthet majd.
-
DraXoN
addikt
válasz
joysefke #22373 üzenetére
ES-ból sokféle létezhet(ett).
egyszerűen azért gondlom, mivel a legjobb chippek mennek Epicbe, mivel a profithányad ott lényegesen nagyobb, illetve így csökkenthető a selejt arány ha a 4magosra "sikeredett" példányt is felhasználják.
a 3700x és 3800x között pedig hatalmas a TDP különbség a nem annyira jelentős órajel különbség ellenére, még érdekesebb ha megnézzük a biztosan 2 chippes 3900x azonos TDP keretét és hasonló órajeleit...
persze erre akár magyarázat lehet egy esetlegesen "szigorúbb" boost szabályzás a 3700x esetében.. de inkább azt gondolnám, hogy a 3900xből kiindulva, kevesebb aktív cpumag/chip, kisebb órajelen engedné a beférést a 65Wba...
persze ez csak feltételezés most még a részemről amit a videó indított el mint gondolatmenet, hogy "fura a TDP felosztás"..
a másik amin gondolkodtam, vajon lesz Ryzen 3000 csak 4maggal (és ha igen mikor).. de ha jönne is, addig is lehet kiszórni a 4 magosra "sikerült" chippeket?
-
DraXoN
addikt
hmm.. [Ryzen 3000 Series Announcement Analysis] By AdoredTV
érdekes..
több esetben egyet értek, ezen videóban levőkkel. Jelenleg az Epic a fő "cél", így oda mehetnek a legjobb chippek... illetve 16magos egyenlőre "nem kell" konkurens termék hiányában...a másik érdekes gondolatom:
mi van ha a 65Wos 3700X valójában nem 1 chipletből hanem 2db 4magos chipből épül fel felezett cachevel? van bármi infó arról, hogy a 8 magos 3700x és 3800x csak 1 cpu chippet tartalmaz? -
DraXoN
addikt
Ez egy érdekes videó, ugyan az előző generációt elemzi (Summit Ridge), de vizsgálni próbálja hol van a Zenben a szűk keresztmetszet IF-ben, a késleltetés, a sávszélesség, stb. irányából.
[Zen vs Skylake, the first TRUE IPC test pt 1
]
[Zen vs Skylake, the first TRUE IPC test pt 2]nem azt mondom, hogy hibátlan, de érdekes és szerintem lehet belőle kicsit elemezni...
-
DraXoN
addikt
válasz
Cathulhu #22123 üzenetére
nem vagyok benne biztos,
nézd meg a 2 tesztben használt memóriák konfigját.sajnos egyáltalán nem összehasonlíthatók,
az egyik 2db 3200as CL16os, rosszul beállítva 2133 MHz órajelen.
a másikban egy 1x4gb-os RECC ram van 2666MHz órajellel (nem tudni pontosan mennyin használva).teljesen más világ.
-
DraXoN
addikt
válasz
joysefke #22096 üzenetére
TR esetén 2 dolgot várok.
1. ott is jön a zen2 mag majd valamikor ... figyelembe véve a kapacitást nem számítanék rá ősz előtt.. de lehet inkább a karácsonyi szezonra csúszhat a startja ... illetve ott is lehetséges a magszám növelés
2. az oda érkező IO miatt a magok esetén mostantól "nincs büntetés" ha magon kívüli memóriavezérlőt kéne használni egy másik cpu-n át ... mivel a felépítés alapján mind azonos IO chippen keresztül kommunikálnak majd. Ami extrém módon alkalmassá tenné akár játékra is HA kihasználnák a játékok... de valószínű nem lesz belassulás mint a mostani TR esetén ha nincs GameMód aktiválva (feleslegessé válhat).Ami nem biztos, hogy kap saját IO chippet.. ha a piac csak korlátozott akkor lehet megkapja az EPIC IO-ját, de letiltva belőle pár memóriacsatornát... meg amit még gondolnak (pcie sávokat?)
a 4 magos cpuk esetében én se vagyok benne biztos, hogy megkapnák a zen2-t ... de majd meglátjuk.
én viszont tartom, hogy eltolhatja az amd a kategóriákat, és a 16magos kiadásnak is volna értelme 2 okból:
1. konzumer piacra "olcsó" platformos 16magos, amiről sokan beszélhetnek
2. ebből kifolyólag lehet a fejlesztők felé nyomás, hogy még jobban kihasználják a magokat, mert ha nem is a 16magost, de a kategóriák eltolása miatt nagyobb eséllyel vesz valaki 12 vagy 8 magos cpu-t...... legalábbis ez egy olyan dolog amit az amd meg tud lépni, de kb. semmit se tudtunk meg a terveikből, valószínű erősen befolyásolja az intel tervei és az elérhető zen2 magok száma.
ezzel kapcsolatban érdekes, hogy a zen2 elsődleges platformja az epic (oda mennek a chippek főként), a "maradék" kerül kiszórásra a ryzen platformba, elvileg az EUV-os gyártást várják majd az asztali "terjesztéshez" .. azonban az már a zen3 lesz (előre láthatólag az EUV további 30% körüli fogyasztás/teljesítmény javulást okozhat ... legalábbis ennyi a célszám amit várnak tőle).el tudom képzelni, hogy ez a ryzen 3000 egy "csonka vegyes" generáció lesz, nem mindenhol lesz benne zen2.. és ez látszik is az új apuk is a 3000hez tartoznak de azok csak zen+ magokat tartalmaznak (igazából nem sok különbség van a tavalyi modellekhez képest.. csak kicsit finomítottak)
-
DraXoN
addikt
válasz
TESCO-Zsömle #22090 üzenetére
és ryzennel is bukod a memóriacsatornák felét, illetve PCIE sávokat, ezáltal megmarad a TR létjogosultsága is...
viszont ha jön 16magos ryzen, annak is megvan az előnye, az egész platform sokkal olcsóbb cserébe... az intel jelen állás szerint nem is tudna ellene semmit kiküldeni, és igen valószínűtlen, hogy akár 10nm-en könyen tudna ellene kiállítani valamit ... tippre az is 200mm2 feletti chip lenne, de ha 14nm-en próbálna meg 16magosat az simán 300mm2 feletti tartomány lenne ... és akkor a tervezési és fogyasztási gondokat még nem is néztük... persze lehozhatja a mesh processzorait, kidobva a több memóriacsatornát és pcie sávokat ... de akkor bukja az alacsony késeltetést amit a ringbus ad mint "előny" .. persze kérdés a ringbust meddig lehet hatékonyan skálázni felfelé... valószínű már nem nagyon.. persze, akár a 300mm2 se gyárthatatlan méret, de azért a pénztálcának túlzottan nem is tesz jót.anno lisa su nyilatkozta (valamikor tavaly nyár elején), hogy a ryzen3xxx a legrosszabb lehetőségek ellen készül.. azaz értelmezésem szerint ha lenne ice lake 10nm-en ... de úgy néz ki nem lesz egyhamar... és kérdéses is mit fog tudni (az biztos, hogy lesz mit kigyúrnia intelnek)...
a kategóriák szerintem viszont kb. azok lesznek mint amit adored mondott... már csak "alázási" okokból is lehet az:
valami athlon alatt: 2mag 4szál?
Athlon : 4mag
ryzen 3: 6mag
ryzen 5: 8mag
ryzen 7: 12mag
ryzen 9: 16maglehetne.. de tippre athlon és az alatta levő kategóriák szerintem még maradnak a mostani zen+ architektúrán a glofo gyártásában...
azaz a i9-9900K -t elveri majd egy 65Wos ryzen 5 ... brutál lenne, és megtudnák lépni ... és volna még felette lépcső annak aki kéri (és megfizeti)... a mutatott teszthez írtak részleteket, hogy mint az intel, mind az amd 2666Mhz-es memóriákkal ment (azonos típus, elvileg azonos időzítéssel).
Én mondjuk nem tartom kizártnak, hogy az IF sebességét különveszik a memóriavezérlő sebességétől, így könnyebb lenne gyorsabb ramokat használni mellette.
-
DraXoN
addikt
válasz
VirsLee #22065 üzenetére
Volt korábban egy epic 8 chipletes példányról "szivárogtatás" valami tesztprogrammal, ami a tulajdonságait listázza, az adatlapon meg a cache úgy volt feltüntetve, hogy 16x16Mb L3 ...
persze az egyik ilyen tesztprogram írta ezt róla, lehet hibás kiolvasás, de lehet, hogy tényleg 2x4es felosztásban vannak chippen belül ...
mind2 verziónak megvan a maga előnye.. bár főképp költség előnye lenne a chipleten belüli 2x4es felosztásnak ...
talán 1-2 hete volt itt valaki által postolva...
meg is van: [#21974] -
DraXoN
addikt
válasz
S_x96x_S #22051 üzenetére
elvileg a zen cpuk backendje kb dupla annyi feldolgozót tartalmaz mint az intel féle cpu architektúra, emiatt "hatékonyabb" az amd smtje, de a jelenlegi frontend visszafogja (az kb. annyit tud mint most az intelé).
egy újratervezett (akár smt4)es frontendel egy 20-30%ot teljesítmény többletet kilehetne hozni 1 szálon is, a backendhez csak minimálisan nyúlva... persze csak ha tényleg a frontend a szűk keresztmetszet jelenleg, és a backend részegységei tudnának olyan hatékonysággal dolgozni mint ami az intel cpuk esetén van.
persze.. ez most csak találgatás részben a részemről, de több "komolyabb" elemző se érti, hogy ha kb. dupla szélességű a zen mag backendje, akkor miért nem gyorsabb azonos órajelen jelentősen az architektúra... sokan a frontendet tippelik a forrásnak, hogy "nem bírja etetni"..
persze lehetnek ott más szűk keresztmetszetek (pl. belső időzítés), de akár idő/pénz hiány miatt is maradhatott a frontendnél egy korai implementáció (a backet meg később bővítették ki), mert amikor a zen architektúra megjelent már nagyon kellett valamit mutatnia amdnek... és a végtelen fejlesztés meg csak a pénzt viszi.. kellenek "köztes lépcsők" még ha nincs is kész teljesen valami ...a tesztben szereplő cpuhoz:
egyébként rebesgetik, hogy az adott cpu azon sorozatok egy egyik példánya volt ami korábban késő ősszel szivárgott ki, egy 8 magos 4,5GHzes, nagyon instabil példányról... kérdés, csak, hogy végül sikerült-e stabilan 4,5öt elérni vagy az alatt maradt valahol mondjuk 4,3 környékén? -
DraXoN
addikt
válasz
Walter_White #22031 üzenetére
én viszont biztos vagyok benne, hogy még a mostani tokozással jönnek a 12/16magos modellek, mert a tokozáson látszik a második csip helye.. egyszerűen, csak most (még) nem lőtték el az összes puskaport.
de a felépítési design az amit adored is "tippelt", csak ezen a lapkán nem volt dumy die (már ha feltétlen szükséges azt is elhelyezni, lehet nem muszáj támasztéknak mint tr-en a kisebb felület miatt... -
DraXoN
addikt
és az nem lehet, hogy amd megsértődött adored-re és csak azért se mutatta be végül?
-
DraXoN
addikt
válasz
joysefke #21999 üzenetére
úgy néz ki tényleg chipletes, és a megmutatott példányon ugyan csak 1 cpu chip volt, az elhelyezkedés és a nyákon levő fénytörés alapján mint ha lenne hely alatta is egy második cpumagnak...
sajnos nem mutatták be az érkező portfóliót ... és azt mondta middle 2019 .. lehet ez akkor tényleg nyár...
-
DraXoN
addikt
már van valami zene...
-
DraXoN
addikt
válasz
S_x96x_S #21977 üzenetére
még így is alacsony lenne az órajel, de számomra is egyértelmű, ez valami korai eng. sample lehet, ahol a működés volt az elsődleges.
de van 1 lényeges infó.. ha jól lett kiolvasva persze:
16x16MB L3 ... ez alapján egy magon belül továbbra is 2db ccx lehet, azaz a 4magos felépítés marad egy ccx blokknál ...
persze, már ha jól van kiolvasva...persze így olcsóbb, és gyorsabb a tervezés, és ha az IF sebessége javul, akkor nagyjából mindegy is lehet.. (nagyjából)
-
DraXoN
addikt
válasz
S_x96x_S #21954 üzenetére
könnyen lehet, a jó csippek egyenlőre mennek epic-be és még gyűjtik őket ... illetve ha "nagyon" erős lesz a zen2 akkor lehet csúsztatják kicsit, hogy az új TR platformnak is legyen ideje és ne nyírja ki X hónapra utóbbit ...
illetve ryzen 2xxx eladásokat se nyírná ki instant.. hisz onnantól ki akarná az utóbbit venni.. ami meg extra hiányt generálna...lényegében logikus döntés lenne.
és addig is tud kezdeni valamit a "kis hibás" csipekkel...
-
DraXoN
addikt
válasz
joysefke #21945 üzenetére
de ha egy chippbe építenék bele mondjuk mind a 2 (vagy 4, nem tudjuk még hogy lesz a felosztás) CCX egységet, akkor könnyebben lehet az egyik "kishibás" de a "tökéletes" oldalival se tudunk teljes lehetséges "értéket" kihozni.. azzal viszont, hogy teljesen külön van, jobban tudunk válogatni..
persze vannak hátrányok, a legnagyobb, hogy az egészet le kellett fejleszteni... -
DraXoN
addikt
válasz
joysefke #21943 üzenetére
csak 1 chip 7nm-en, az újféle design miatt sokkal egyszerűbb (kevesebb hibalehetőség chippen belül mert sokminden külön IO chippen van), és eleve a chip alapterülete is lényegesen kisebb (ez szintén csökkenti a hibalehetőséget, pluszban növeli a waferen elférő chippek számát, így többől lehet válogatni)
-
DraXoN
addikt
válasz
SECTORnooB #21909 üzenetére
Január 8-11
-
DraXoN
addikt
válasz
Fücsök007 #21898 üzenetére
én június-júliust céloznám meg mint reális céldátum ... ha most minden jó lenne már a gyártásban, akkor esetleg május (korlátozott készlettel)...
.. aztán lehet csak "jól titkolják" és már a készletek feltöltése folyik... legalábbis EPIC-et elvileg már gyártják sorozattban ... legalábbis a hozzá szükséges IO chippról vannak ilyen infói az Ír szivárogtatónak... -
DraXoN
addikt
válasz
S_x96x_S #21884 üzenetére
az egész mondat túl "sejtelmes" ...
kicsit több mint 1 hónapot kell még várni, hogy megtudjuk érdemes volt-e izgulni ...
.. esetleg megtudom várni jövő nyárig a melós gépem fejlesztését (i5-3470).. ha addig nem adja meg magát (kezd fura hangja lenni.. az elektronikának magának "zümmög" néha.. bár tudom ezt a tekercsek csinálják, de csak idő kérdése, hogy "megrepedjen" miatta a lakk és zárlatos legyen.. persze ez lehet évek, de akár pár perc is..).. -
DraXoN
addikt
válasz
Oliverda #21851 üzenetére
Mondjuk itt nem segítene be a vega esetén megjelent memória kezelési mód?
mondjuk kap az apu "csak" 1GB-nyi HMBet (az kicsi is lenne fizikailag, "talán" olcsó is), és azt ilyen módon abban csak a "gyorsítótárazott" elemekkel tölti fel.. nem jut eszembe a technológia neve, de pont erre volna jó, és az egységes címtér is megmaradna. -
DraXoN
addikt
válasz
Petykemano #21841 üzenetére
és valóban az "ép" mag mellé GPU-t rakó példány csak később jön, a többi meg mind "csak" 1x6c vagy 2x4c felépítést követ, mind "selejt" a maga nemében. a nagyobbaknak meg már elkérik az árát rendesen. Nem ilyen "olcsó".
-
DraXoN
addikt
válasz
joysefke #21838 üzenetére
Az első táblázat eredetiét nem tudjuk nagyon ... reditre postolták.
A második az AdoredTV forrásától van, ő meg igen sokszor "jól tippel" vagy csak minimálisan megy mellé a forrásának információja.Mivel még messze nincs megjelenés változhat bármi, lehet persze belső körökbe ez az aktuális "állapot", de még nem biztos, hogy fix.
Ugyan elvileg 7nm drága, de a chippek is kicsit, és igen sok kijön egy wafferből, így lehet még is "olcsó"... elvileg.. De majd meglátjuk az árakon.
Az árak nem biztos, hogy publikusan be lettek volna jelentve CES-en, így semmit se tudni, hogy tényleg ennyi lesz-e.
Illetve, egész biztos, hogy AMD tudja Intelnél mit terveznek, vagy mire készülnek, általában látják egymás terveit, fél évvel előre már biztosan. TR meglepte ugyan intelt anno, de azért volt előtte 1-2 hónapja akkor is mielőtt mi bármi is tudtunk volna róla, már akkor elkezdhetett tervezni ellene.. aztán tudott kezdeni amit tudott, a hirtelen hozott 12-18 magos termékeivel.. de csak a tervezett 10 magosával "bevérzett" volna HEDT-el.. De mivel egy-egy termék bevezetése akár több mint 1 év, lehet bőven kapkodásnak nevezni ami ott volt...
de valószínűleg már sejtik, hogy TSMC-nél a kihozatal milyen.. Ha EUV nincs is még, akkor is van "kép".. és biztos folyik az EUV-ra átültetés is, sejtés már ott is kell, hogy legyen.. persze utóbbira nem lehet terméket építeni. (nagyon kíváncsi lennék, milyen termékkel volt TSMC első tapeoutja).
és az egyértelmű, hogy amd nem a mikulás és nem is jótékonysági szolgálat...
egy profitorientált cég. De mint utaltam rá, a Ryzen árazása is megjelenéskor "brutális" lett, jóval a konkurencia alá árazva megjelenéskor, és TR ugyan ezt eljátszotta. Csak önmaga tarthatja vissza az AMD-t hogy megint ugyan ezt el ne játssza...És mint írtam, nem számítok nyár előtt tömeges Ryzen 3xxx megjelenésre, ha lesz egyáltalán és nem csak egy "bemutató" lesz a CES-en. De ha lesz megjelenés és jól elérhető is lesz (nem várólistás), az azt jelentené, hogy a 7nm-en nagyon jó a kezdeti kihozatal is.
-
DraXoN
addikt
válasz
joysefke #21836 üzenetére
Nem tudni a táblázat minden pontja hitele-e.. vagy egyáltalán az-e.
A Ryzen megjelenésekor is sokan nem értették az árat, jelentősen az intel alávágott vele az AMD, TR megjelenéssel szintén. Még 1x megtudja ezt tenni ha úgy számolták ki van értelme. Nem én vagyok a marketinges aki eldönti az irányokat ott..
Még az is lehet az adott árak igazad, de nem consumer szinten hanem legalább 1000db megrendelés esetén, akkor már megint más mert egy +20-30% rájöhet (az áfán kívül).De az ténylegesen számít programozás esetén, hogy mik a piacon elérhető hardverek, pl. eléggé kevés játék használ már csak 1 magot, mert látják több van, így használják is őket. És az új API-k is segítenek ebben, így abból a szempontból a jövőben nem lesz "baj".
Más desktop alkalmazásoknál is szépen nő a kiasznál hatóság, bár jelenleg a 8szállal rendelkező cpu elég lehet a legtöbb esetben (és azért a jövőben is), de könnyel lehet lépni majd felfelé és kap az ember cserébe extra teljesítményt.Részesedést akar amd az biztos, mert a ryzen "kicsit" különlegesebb a felépítése miatt és kellhet némi extra optimalizáció, és ha sokan használják nagyobb eséllyel lehet rá ilyesmi már játék engine szinten. (sok-sok kínai játékfarmra kéne bekerüljön a rendszerük, hogy pl. steam statisztikában is erősen jelen legyenek)
pletyka szinten létezik csak, de 5nm esetén elvileg további magszám növelést pletykálnak amd részéről... de 7nm-en belül is lesz majd még SMT száll növelés egy későbbi generációban.. Zen2+ról nem beszélnek, csak pletyka szinten emlegetik, kb mindenütt zen2 után a zen3 szerepel hivatalos diákon kb. 1 évre rá.. Azt meg a DDR5 minimum adja el, ha most nem is kapnánk PCIE4et.
De nem is az a cél, hogy generációnként váltson az ember, ha csak minden második-harmadik generáció "dobbant" egyet az is szép.. és már sarkalhat egy-két ember váltásra. -
DraXoN
addikt
válasz
joysefke #21831 üzenetére
Viszont terítheti a piacot, így erős részesedést szerezhet amit a fejlesztők is figyelembe tudnak emiatt venni majd, és általánosan megjelenhet a több szálra való programozási törekvés, de legalább a ryzen felépítésének megfelelő programozási szemlélet (kicsit nagyobb késleltettetési tolerancia tűrés a programkódban).
"Nem mellesleg ha kevés haszonnal is, de akkor is az én termékemet veszik nem a konkurenciáét." elv is játszhat.. bár a haszonkulcs mértékét nem tudjuk, lehet még a 99$ chipen is szépen tud majd zsebrekarni.. főleg, hogy azon chip elvileg akár a mostani magokból is kikerülhet, nem biztos, hogy az 7nm lenne feltétlenül.Szerintem eléggé esélyes, hogy nem lesz tisztán minden 7nm a 3xxx ryzenek között. Így meg az ellátással se lesz feltétlen akkora gond, mert nem mindenhova a 7nm+14nm chipkombó megy. plusz van "mód" a kicsit hibás 7nm chippek kiszórására is 6c és 4c+4c változatokban.
A piac telítése (most) kedvező lehet, intelnek kb válaszlépése se lenne. Mi meg csak jól járnánk.
Aztán későbbi generációk már nem feltétlen lesznek ennyire agresszíven árazva.A bejelentés CES januárban, a termék megjelenés nem tudom, én nyárra tippelném, mert sokáig úgy volt az asztali 7nm zen nagy mennyiségben a tsmc 7nm+ án (ami már EUV) jön csak.. elvileg utóbbi tapeoutja "csak" októberben volt.. nem hiszem hogy olyan gyorsan termék épülne rá, hacsak nem kimondottan az adott termékkel készült a tapeout is (nem lehetetlen, de egyszerűbb lenne valami egyszerűbb chippel).
De lehet a kihozatal annyira jó már EUV nélkül is, hogy megéri kiadni pár asztali chippet... meglátjuk CES után a megjelenéseket, árakat...
Ha jó a kihozatal akkor az csak jó nekünk, és az is érthetőbb lenne, hogy a szűkös gyártókapacitás mellett intel miért erőltette a 8 magos chipjének sorozatgyártási megkezdését mindenképp (és hogy kb. alig kapható legyen emiatt)... -
DraXoN
addikt
válasz
-FreaK- #21826 üzenetére
Van némi átfedés, de azért kicsit "hitelesebb" forrás .. legalábbis eléggé sokszor jól "megtippeli" mi is lesz.
az a 6 magos Ryzen 3 99$ ért azért ütni fog ha tényleg jön.De ha minden igaz májusban csak 1 chip jelenik meg (az 50. évfordulóra) .. vélhetőleg.. és szerintem az is korlátozott példányszámban (eleinte biztosan).
De ha ez lesz, Intelt jövőre megerőszakolják akarata ellenére... a mostani costumer i9-e a Ryzen 5-ökkel fog versenyezni ...
-
DraXoN
addikt
válasz
S_x96x_S #21805 üzenetére
Van egy pár érdekesség ezen a táblázaton ...
Duron név visszajönne... de jók is voltak az első duronok .. nekem is volt. Duron 1100Mhz ... lehet bekéne szerezni akkor majd egy Duron 1100X-et, csak úgy tesztelni ha tényleg megjelenik
... mondjuk ami érdekes az az "excavator" mag ... a bulldozer tovább él ... bár fura, hogy a mostani excavatorokban van igp ezekben meg azt is letiltják .. gyengébb lenne pedig a vega3nál (kicsivel)... vuóiszont igen magas az órajel.. talán eléggé a nyakán lenne a Duron 300GEnek az X4 1100X
Athlon "szintetugrik" .. bár inkább csak chipszélesség ráncfelvarrás (de feloldanák a szorzóját? a mostaninak zárt) (tudja valaki mikor jönnek a mostani sorozat gyorsabb 220GE/240GE/260GE variánsai?)
Ryzen 5 nem lesz 6 magos változat, csak 4 és 8 magosok (de ott lesz 4mag 8száll, 8mag 8száll, 8mag 16száll). Chiplettel lehetséges lehet a 14 és 20CU-s gpu (külön chip a lapkán) cserébe csak egy cpu chip lehet, így a 8mag 16száll is értelmet nyer.
Ryzen 7 12mag, de az órajele a 3700X-nek érdekes, az első cpu a listában ami 4GHz feletti bázisórajellel rendelkezik.
Ryzen 9 ... ha már van Core i9 miért ne ... de 16mag 32száll... mainstream platformban... szép .. az a 3800X Black Edition (Black Edition? megint múltidézés? bár szép időszak volt az a kezdetben, de kell az oda?) .. de az órajele, eléggé "kicsontozott".
TR meg a legjobb chippeket kaphatja.
HA ez a lista/táblázat igaz, akkor (és elméletben lehetséges a lista, a felépítés lehetővé teszi) az intelnek nagyon nem lesz könnyű a következő év.
A termékneveknél sok esetben olyan terméknevek és terméknév részletek jönnek vissza amikor az amd utoljára verte az intelt.. most vagy nagyon magabiztosak és tényleg ez lesz a név sokesetben, vagy ez valami amd fan munkája.
Az árak mindenesetre emészthetőek volnának.
De egy ilyen listát nem nehéz kreálni... -
DraXoN
addikt
válasz
apatyas #21795 üzenetére
am3+ cpukat és chipseteket meddig akarják még gyártani? intel már az akkori vele egyidős termékét már kb. majdnem el is felejtette, hogy létezett
elvileg valahol ázsiában van még rájuk igény (oem-eknél) ... én ezt hallottam itt fórumokon utoljára.. de annak i majd 1 éve...
nyilván olcsón lehet gyártani és eladni (mert van rá gyártósor kapacitás, ami nélküle üres(ebb) lenne..)... egyébként biztos nem gyártanák már... -
DraXoN
addikt
válasz
lezso6 #21759 üzenetére
laptopoknál "lassú" az átállás, mivel teljesen új a platform, nem csak egy sokadik frissítése egy meglevőnek mint intelnél, így lassan jönnek ki az elsők... de csak lesz ott is előbb utóbb valami... meg azért lehetnek egyéb ott lassító hatások, szerződések, amit nem lehet csak úgy "átlépni".. pl. kizárólagos ellátás, X mennyiség minimum rendelése (amit ha nem ér el a gyártó bukja a kedvezményt, de egy második platformot emiatt már nem tud kiárulni)... lassú az átállás, de ha a platform tényleg jó, akkor lesznek gépek (én is várom) ..
-
DraXoN
addikt
Szerintem a kevés magos példányoknál megmaradnak egy kicsit csiszolt zen+nál... (4-8 magnál.. de el tudok képzelni olyat, hogy 8 magosból lesz magasabb órajelű (másik sorozat) ami már viszont chipletes designt követ).
Mivel a zen+-ok teljesítménye is kielégítő, nem feltétlen látom okát, hogy egyből dobni kellene majd a gyártásból.. 1 év után finomodhatott annyit a gyártás is, hogy plus 1-200Mhz lehessen benne, vagy ha nincs is kicsit "optimalizált fogyasztással" újra megjelenjen (esetleg kap egy új steppinget amiben javítanak pár hibát)...
De nem hiszem, hogy 7nm-re terveznének egy második (bonyolultabb) teljes chippet ha egy olcsóbb techikán gyártott (picit nagyobb) IO chippel lehet legózni majd...
De csak AMD tudhatja még mit is terveznek pontosan.. (Vagy bennfentes, és bár a forrásaid minden bizonnyal jobbak mint az enyém (ami nem nehéz), azért simán lehet dezinformálció is elszórva).
Vagyis, nem tartom kizártnak, hogy Zen2 kicsit vegyes legyen és alsó régióban megmaradjon a 12nm/14nm mint technika (hisz, tényleg "elégséges", újratervezni nem kell teljesen, és gyártani is olcsóbb lehet mint a 7nm-ert)...
-
DraXoN
addikt
válasz
apatyas #21736 üzenetére
Valóban érdekes, hogy most az "egy lépést vissza" tűnik a jó lépésnek egy "optimális" késleltetés elérésére a cpu magok között, (így nem az egyik a másikon át küld adatot). De mivel tokozáson belül marad még lehet gyors emiatt... attól függ milyen rövid az útvonal a cpu és memória között (minden út közbeni elágazás növelheti pár ns-al az elérési időt)..
A zen1 nél láthat volt, hogy a "biztosra" játszottak, itt már merészebb elképzelések is jönnek, és előjön az is, hogy miért is "csoda" a IF, és miért is kellett AMDnek.
Sokan fújoltak zen1 esetén, hogy IF "csoda" nem nagy szám, mert azzal is csak épp beérte intelt, de azt megtudta volna tenni IF nélkül is, de utána megint sok idő kellett volna egy "új" drasztikus változáshoz.. de így, hogy minden külön fejleszthető lesz, kaphat új lapkát (amit egyszerűbb tervezni mert kevesebb a komponens), vagy akár új vezérlőt (csak ddr5, pcie4 miatt, azonos cpu lapkával), és nem kell totálisan teljes chipdesignt tervezni minden alkalommal, a felépítés alapján variálható is (egy másik vezérlő több IF sáv és a magokat csak mellépakolják), brutális összegeket és időt lehet spórolni vele, már a korábbi lapkán belüli ccx alkalmazással is lehetett nyerni (pl APU esetén hogy az egyik ccx cpu helyére gpu-t raktak), de az akkor se teljesen legó volt, mert a szilíciumlapkát át kellett tervezni és a komponenseket helyezni (bár akkor is sokat gyorsított az elkészülésén).
De ha a gyümölcse az IF-nek beérik, akkor amit most látunk, hogy jön, még mindig csak "sejteti" a valódi képességeket. Pl. új apu generációnál lehet csinálni, hogy tényleg csak 8 magos és kidobják a chipről az egyik CPU-t, de cserébe beraknak helyére egy gpu magot, esetleg HMB memóriával... és könnyen tudnak variálni több sebességi tartományba is az APUk között (ha van értelme), így lehet rajta akár Vega M szintű chip, vagy akár valami alap Vega 10 szerű.. (bár nem hiszem, hogy az aktuális felhozatalból kerülne mellé valami) -
DraXoN
addikt
válasz
Oliverda #21718 üzenetére
De nem is lett rossz a zen1, és tudom amerikai törtvények kötelezik a vállalatokat bizonyos részletek felfedésére megjelenés előtt (legalább szűk, részvényesi körben). De érződik a levegőben egy "magabiztosság" a részükről, és ha tényleg ipc "csak" 15%, órajelen "csak" 10% jön, de a magszám is 8-ról 16-ra nő a mainstream platformon ... uhh (ez már bőven elég lehet intel "veréshez").. nem vagyok benne biztos, hogy 500$ alatt megkapjuk majd az első évben amíg nincs 7nm+ ... de utána se fog majd gyorsan esni az ára amíg "nincs konkurencia"... és csak azért mert "megteheti majd"...
Persze kérdés mennyire akarja amd, hogy terjedjen a sok mag és a fejlesztők is "ráálljanak" mert látják erőforrás sok helyen már adott a kihasználásra... de szerintem "olcsóbb árszinten" még legalább 1 évig marad nekünk a zen+ ... -
DraXoN
addikt
válasz
lezso6 #21667 üzenetére
.. a ccx felépítés "sejtetett" ilyen felépítési lehetőséget... és ugyan ez még csak pletyka, de ha tényleg megtörténik és megépül egy ilyen chip (csoport)... ez nagyobbat szólhat mint a K7->K8 közötti "váltás" ...
Márpedig lehet, hogy készül, az interposer-t kapcsolatot is kitapasztalták a vega kártyákkal (az is úgy néz ki 7nm-en beérik, kíváncsi vagyok NAVI mit alkot.. az kimondottan "játékos" irányba készül.. bár az új PS adja az alapot.. meglátjuk PCben mit alkot).
Kérdés az interposer mennyivel gyorsabb mint az "on-stocket" ccx összekötés.. távolságban ugyan rövidebb, de az magában nem volna elég a kisebb késleltetés elérésére...Illetve, vajon akkor az asztali vonal akkor szétválik a szervertől? .. vagy ez a felépítés nem a Zen2, hanem a videó végén említett ZenX lenne? ... el tudom képzelni, hogy ez egy "második terv", extra sok magos rendszerekhez (64mag+)... a memóriavezérlő meg minden a középső vezérlő chipben van (esetleg valami L4 cache-val), és a külső "chippek" meg csupasz chippek, ccx kapcsolattal az interposeren át a vezérlőchipre...
-
DraXoN
addikt
Az órajelfejtegetéstől eltekintve, érdekes videó.. nem gondoltam, hogy már a mostani zen generációnak is ennyivel szélesebb a back része az intelhez képest: [link]
Lehetséges volna, hogy ha a front részt kicsit kigyúrják nyernek némi extra ipc-t? ... ha arra rájön még némi extra órajel is... -
DraXoN
addikt
válasz
carl18 #21574 üzenetére
Nem azért lapított az AMD se pár évig mert azt akarta, hogy Intel bealudjon.. nem volt választása a Bulldozer architektúra nem sikerült úgy mint remélték, a program fejlesztések se arra mentek amit akartak.. mondhatni megelőzte kicsit a korát az adott architektúra (csak egyszerű magok fértek bele sokszálasként az adott nm alá).. Azért a zen-en is lehet látni, hogy egy-két jó dolgot megörökölt onnan (jobb "HT" mint Intelnél).. ugyan hozzá képes a zen új architektúra, de sose dobnak ki teljesen mindent (őrültség lenne bizonyos dolgokat újra megcsinálni, ha a korábbi megoldás is jó).
AMD-t nem kell félteni, ők se jótékonysági szolgálat, pl. Athlon 64ek idejében eléggé vastagon fogott náluk is a ceruza. Főleg az akkori "best of" FXek esetén (amivel az FX hírnevet szerzett a bulldozerek előtt).
én azt tippelném a zen2 még lehet jó árban megy, piacszerzés kellhet most, nagyon leestek részesedésben, ha nagyobb a részesedés, jobban optimalizálhatnak amd cpukra, ami előny egy inteles piacon.. azt tippelném ezt a taktikát úgy 30-40% részesedés megszerzésig csinálhatják, talán a zen3 még belefér, de ha a fölény megmarad, akkor előbb utóbb azért a profitot is befogja szedni az amd, a részvényesek is amiatt invesztálnak egy-egy cégbe (őket is ki kell elégíteni).
Egy-egy új architektúra fejlesztése 4-5 évbe simán kerül, amit eddig láttunk a zenből az tényleg csak a kezdet, mert a felépítés hordoz magában "lehetőségeket". Kérdés persze, hogy mit használ majd ki belőle amd. (pl. olyan TR ami nem 2 CCX/mag, hanem 1 CCX/mag és 1 grafikai rész, amik szintén együtt dolgoznak (ha lehet ilyet, egy időben volt ilyen próbálkozás, a közös memóriatér pont jól jönne ehhez)... vagy csak a 3 2CCX/mag chip mellé egy tisztán grafikus magot rakni.. kérdés milyen hatékonysággal lehet ezeket kombinálni.. bár utóbbi lehet jól menne, simán KabyLake-G felé lehetne pozicionálni (bár kérdés a piaci életképesség, a grafikus egység hamarabb elavul mint a cpu magok)... de lehet fűzni a ccxbe HBM-et is közvetlenül.. a felépítésbeli sajátosságok miatt az is "boostolhatna" pár százalékot az architektúrán...
De visszatérve, ha AMD abszolút első tud lenni cpuban, nála is fogni fog majd a ceruza rendesen...
-
DraXoN
addikt
válasz
carl18 #21572 üzenetére
"vicc", hogy azonos lapka méret mellett, a 7nm-es designba simán belefér a 16mag még fejlesztett funkciók mellett is (most se a magok foglalják el a legtöbb helyet a chippen).
Emiatt nem lehetetlen a 16mag meglépése (pont ez az egyik erőssége a zen platformnak középtávon).Az biztos, hogy ha berakták ezt a magszámot az nem kicsit ütne az intelen, a nagy monolitikus magokkal nem igen tudja tartani a versenyt.. lehet gyorsabb, de mire elkészül és megjelenik, addigra a zen 2 generációt "ugrik".
Ha AMD csinál egy "durva" CCX blokkot, akkor olyan dolgokat legózhat össze, amit nem szégyell.
Az órajel/fogyasztás arány lesz az ellenfele, nem az intel.. illetve a saját pénzéhsége.. a 7nm-es zen2 egységeket nem is csak a glo-fo fogja kizárólagosan gyártani, számítanak rá, hogy nagy lesz a kereslet. Kíváncsi leszek mennyire lesz különbség a 2 gyártból származó chippek között (bár valószínű fix piacokra mennek, pl. egyik tr-be/desktopba, másik workstation/server vonalra)... -
DraXoN
addikt
válasz
Oliverda #21563 üzenetére
az eddigi 14nm csúszott, 10nm csúszik, az intel 7nm-e a többiek kb. 3nm-ével ér fel, és úgy majd 2 évvel előbb jelenne meg..
Nem hiszem, hogy ennyivel többet tudnának előhúzni a "kalapból", ha van is még előnyük akkor eléggé sokat elveszíthettek már..
persze lehet, hogy a 10nm tényleges megjelenése után 2020 végére lesz valamiféle gyártás náluk 7nm-en, de az eddigi csúszások miatt nem számítanék erre nagyon. Tudom, ugyan, hogy nem feltétlen azonos csapat dolgozik a továbbfejlesztésen, így nem feltétlen lop el erőforrást az egyik fejlesztése a másiktól, de valamilyen szinten épít egymásra a technika..De, hogy kicsit ONabb (de szép "magyar" szó
) is legyek: 5nm-ert GloFo kihagyja?
-
DraXoN
addikt
válasz
Petykemano #21561 üzenetére
ez alapján intel a 7nm-hez is eléggé "nagyot mond"... könnyen lehet csúszás lesz abból is ...
-
DraXoN
addikt
válasz
GFerr56 #21471 üzenetére
Csak annyira más a 2 rendszer felépítése, hogy ha fogod a r5 2600-at és r7 2700-at, akkor is az utóbbi lehet erősebb egyes esetekben ha maximum csak 6magot terhelsz. Mert 4 magig 1 CCXen belül maradhat a számítás amivel nyerhető pár százalék plusz teljesítmény (pontosabban.. megspórolható némi a késleltetésből eredő CPU idő kiesés)...
Emiatt is lehet gyrosabb sokszor a 2700 a 2600 hoz képest olyan játékokban amik nem hasznáják ki az összes magot, de azért pár szálat leterhelnek.pluszban AMDnél hatékonyabb a többmagos feldolgozás minősége mind "nyersen" mind SMT szempontjából az intelénél, ezért is előz azonos órajelen a 6 amd mag a 6 intel maggal szemben több szálú terhelés esetén.
tényleg nem lehet egyértelmű győztest kijelenteni, de látva a zenben levő lehetőségeket, hosszútávon a maradék intel előny is "elolvadhat".
-
DraXoN
addikt
válasz
hokuszpk #21468 üzenetére
Áhh.. csak sokan előbbi miatt vennék az új alaplapot... a boost overdrivenak meg csak brutál hűtéskor lenne értelme..
GFerr56: nem egy árkategória.
a nm szám.. meg nem igazán számít teljesítmény/fogyasztásban elsődlegesen, az intel és amd teljesen máshogy méri a nm-eket, illetve.. más anyagokkal dolgoznak azon belül, ami mássá teszi alkalmassá az adott gyártástechológiát (nagy teljesítmény, alacsony fogyasztás, óriási die méret (de jó kihozatal), stb.)
Nem közvetlen összevethetőek. Lehet intel cpuja se menne 5Ghzen a Glofo 14/12nm én... de lehet amd ryzenje is simán hozná a magas órajelet intel technikáján... másra van "optimalizálva/tervezve". -
DraXoN
addikt
válasz
GFerr56 #21464 üzenetére
érdekes ez az XFR2, több helyen is tesztelték, és nem igen találtak jelentős teljesítmény különbséget a régi és új alaplapok között... most vagy nem működik sehol az XFR2, vagy a régi alaplapokban is megy mint funkció, csak nem nevezik "nevén" (utóbbi a valószínűbb)... azt lehet, majd jön egy bios frissítés ahol letiltják ezt.. de nem hiszem. [link]
De nem hiszem, hogy sokat nyernél egy ilyen "fél generációnyi" ugrással.. a 6vs8 magra meg... egy árban van nem? hát akkor ... egyik kisebb órajelet tud de több magja van, a másik kevesebb mag, nagyobb órajel ...
A gyártók szerint "ellenfél", akkor miért ne vessük össze? ahol az R5 2600(X) van ott az intel meg HT-t nem ad.. akkor azt mivel vessük össze? nincs is smt nélküli amd azon a szinten, 6 maggal...1 dolog biztos, az egész Zen platform, borzalmasan memóriaérzékeny.. kényes a sebességre és időzítésre. Érdemes megnézni mit javul(hat) a gyorsabb és jobb időzítésű ramtól a platform: [link]
.. jah, és érdemes megnézni a frametimeokat ... sok esetben mit okoz a +2 mag.. a "rendszernek több marad" miatt kisebbek a tüskék.. ami jó... -
DraXoN
addikt
válasz
hokuszpk #21436 üzenetére
én biztos vagyok benne, hogy a gyártón fog múlni... régebbi alaplapoknál is volt, hogy pl. FX 81xx-et még kapott, de 83xx cpu már nem volt támogatott semmilyen módon (hivatalosan), csak az adott alaplap egy új verziójával... gigabyte játszott anno ilyet (őt biztosan tudom)... Azonos típusnév, de más verzió, és a régi verzió támogatását "eldobták"...
Most is biztos lesz gyártó aki a régebbi főképp olcsó lapot "eldobja" a támogatás listából az új verzió esetén, és max. a prémium lapokból viszi tovább az első generációs termékeket... Nekik pl. ellentétes az érdekükkel a hosszú support. Az AMD is óvatosan fogalmaz véletlen se azt mondja, hogy minden AM4 lap jó lesz későbbi cpukhoz is. Csak, hogy a foglalat jó..bár elvileg intel esetén a 3xx chipsetek képesek lehetnének fogadni a kaby lake cpukat is (azt hiszem maga intel nyilatkozta (vagy tőlük egy ember), hogy a gyártókra bízza, hogy csinálnak-e visszafele kompatibilitást).. nem tudok róla, hogy született-e egyáltalán ilyen alaplap..
-
DraXoN
addikt
válasz
S_x96x_S #21424 üzenetére
.. csak lesz már előbb-utóbb valami megvehető jó árú termék is belőle, nem idióta specifikációkkal...
bár nagyon nehezen születnek meg... vajon bénázás megy, vagy ennyire papír megjelenés volt az eddigi (esetleg a gyártási kapacitás is csak elégséges volt eddig)? ...vagy valaki hátráltatta az egészet?
-
DraXoN
addikt
válasz
joysefke #21417 üzenetére
Olcsóbb lappal az se biztos, hogy végig tartja a turbó órajelet mint itt: [link]
pont emiatt is nem ad meg most már az intel turbó órajeleket, csak 1 szálra.. erősen alaplap függő, pl. volt úgy 2-3 hónapja itt egy komplett medion PC hír aminél "panasz volt arra", hogy csak 10-30 másodpercig tartotta meg a turbó órajeleket, így közel se hozta a tesztek eredményeit (ez a 10-30 másodperc meg az intel ajánlás, ettől felfele persze el lehet térni, amit drága lappal meg is tesznek)Eléggé megtévesztőek lehetnek ezek a tesztek ha valaki nem tudja felmérni mit-mivel tesztelnek...
-
DraXoN
addikt
válasz
awexco #21408 üzenetére
Elvileg AMD-ről pletykálnak, hogy DDR5 és HBM jön majd zen3 hoz következőnek (elsőként hozna DDR5öt, az intel előtt). HBM meg általánosan kerülne a cpu mellé, nem csak a grafikához (lehet ezzel oldaná meg a ccx késleltetés gondot?).. ez utóbbi is szerintem eléggé "radikális" .. egyfajta L4 cache, noha volt példa korábban is, hogy külső cache van a rendszeren, de egyik se akkora méretben mint amit a HBM nyújthat, és adott mellé a sebesség, ami úgy néz ki jót tesz a zen architektúrának.. lehet, hogy a vega gpuknál alkalmazott memóriamenedzsmentet cpu-k esetében is alkalmaznák? Ha tényleg ezt tervezik és megoldható az mindenképp forradalmi. De csak pletyka szinten hallottam. Semmi konkrétum nincs részemről, hogy zen3ban mi lesz..
..de elvileg a 3D elrendezés fejlesztésével is jól állnak.. de az szerintem olyan chippek 2025 előtt nem jönnek majd.. legalábbis nem látom okát egyenlőre, addig elhúzható a dolog.
Egyébként ha el érjük a szilícium technika végét, még egy darabig lehet "optimalizálni" az architektúrákat, felépítéseket.. De vélhetőleg lesz majd valami előbb-utóbb.. ha mást nem megtanulunk (megint) erősebben optimalizálni, eléggé rossz hatásfokkal használjuk ki a mostani hardvereket is.. aztán ha áttörés lesz a germanium és/vagy kvantum cpu-k terén, akkor majd folytatódik nagy ütemben a "fejlődés".
Ha a szilícium "út" véget is ér, nem jelenti azt, hogy ténylegesen vége..
Más kérdés, hogy a költségekre ez milyen hatással lehet, de a 60as, 70es években nem véletlen volt "drága" dolog a technika, még a 80as években is (főleg az elején) csak pár kilobájtnyi ramot kapott a legtöbb gép.. drága volt akkor.. Szerintem senki se gondolta volna, hogy az a mennyiség később milyen "nevetségesnek" hat. És szerintem azt se nagyon gondolhatták, hogy egy 30-40 év múlva hol lesz a technika ... "brutális" a különbség.
Most csak annyi van, hogy egy "technológia" végére érünk, de volt már ilyen.
Ha ténylegesen kell majd továbblépni, akkor majd felgyorsítják kicsit a lehetséges "utódok" fejlesztését.De könnyen lehet, hogy 1-2 évtizedig csak optimalizációkat és "útkeresést" látunk majd (akár drasztikus designbeli felépítés változással).. Egy biztos, a jelenlegi szilícium technika határiai már az ajtón kopogtatnak ... hamarosan már ránk akar rontani ajtóstul... egyenlőre még "kint van", de már csak idő kérdése, hogy bejusson ...
-
DraXoN
addikt
válasz
Komplikato #21403 üzenetére
Az FX-eknél tervezték anno, hogy 3.5-4Ghz körül indul és 5-6Ghz lettek volna az erősebb példányok (olyan órajelen még versenyképesek is lettek volna).. persze a gyártási minőség és így az alacsony órajel/magas fogyasztás közbeszólt ...
A tervek nem mindig sikerülnek úgy ahogy "tervezik" ... de szerintem 7nm-en ezúttal jó esély lehet a 4.8-5.0GHz tempóra (nem új lesz az architektúra, pluszban a gyártási technológiát is hozzátudják igazítani, a 14nm-es 3GHz re tervezett samsung technikából is sikerült 4 körüli értéket kihozni)..
-
DraXoN
addikt
-
DraXoN
addikt
válasz
Petykemano #21353 üzenetére
Ha órajel is változik annyit mint amit pletykálnak (ígérnek?), akkor teljesen jó ez az ipc növekedés.
Ha utóbbit akarnák növelni, az valószínű a felépítést bonyolítaná, ami az órajelre lenne hatással. Nem lehet egyszerre mindent.Ami számomra érdekes, az a 8 magos CCX.. ha azt meglépik, az durva lehet... a 6 magos biztos jön, de végül is ha kb. azonos chipméretet terveznek akkor beférhet a 8 mag... Az azért jelentősen "megoldaná" jó pár játék problémáját.
-
DraXoN
addikt
válasz
Petykemano #21340 üzenetére
Húúú.. de vad képzelgések..
... érdekes lenne.
Az biztos, hogy amíg a 7nm-en az EUV levilágítások nem jönnek, addig nem lesz tömegtermék a 7nm. AMD-jé kb fél évvel jöhet a DUV indulása után (szerintem azokkal inkább a 7nm-es VEGA egységekre mennek, oda kéne igazán erősítés). De jövő ilyenkor már lehet itt lesz a 7nm Zen2 tömeg termelve, és polcokon lesz velük cpu (én azt tippelném, hogy max prototípus szinten lesz DUV változatú 7nm zen2 chip).Persze lehet vegát nem "otthon" gyártják majd és TSMC 7nm-es egységeit foglalják le.
De láttam korábban valahol egy diát (amit most nem találok) ahol bemutatta a lépésszámot a 2 technika között. EUV töredék lépcsővel készíthető a másik módszerhez képest, lényegesen olcsóbb és gyorsabb gyártást feltételezve mögötte.
De legyenek vad álmaink.. a'szem én is elmegyek most álmodni... mindjárt leharapom a saját fejem...
-
DraXoN
addikt
Most amit AMD tehet egyenlőre a Zen finomhangolása .. még 1-2 évig biztos.
Radikális változásokkal kapcsolatosan biztos vannak kutatások, de van egy korlát a jelen architektúrákkal. Ezért is kb. egyforma jelenleg a teljesítmény (azonos órajelen) a teljesen más felépítés ellenére az amd és intel termékeiknél.. csak míg az egyik már egy eléggé csiszold design, a másik még finomítható némiképp, így pár éven belül előnybe kerülhet az amd technikája...
Nyilván vannak már tervek az intelnél, nem hiszem, hogy most kezdenének tervezni valamit.. azt lehet nem találnak (vagy nem mernek) csak úgy saját ötletek után menni (P4-vonal befürdés volt, azon ex.mérnökök meg aztán átmentek amdhez és neki is terveztek egy jó kis bulldozert .. papíron jó volt mind2, de mégse volt annyira jó mint amennyire kellett volna)..
de tényleg minimum 4 év ha most állnak neki.. mondjuk intelnél biztos nagyobb mozgástere lesz az embernek, kíváncsi leszek mit tud alkotni.. mire meg jelenne, kb. akkora érheti el a csúcsot a zen-is és állhat be az 1-2% évi növekedésre (ha nem nyúlnak hozzá drasztikusan, bár eléggé rugalmas architektúra)... -
DraXoN
addikt
Érdekesség, hogy mértem egy IPC-t azonos órajelen, 1 szálra teljesen azonos a teljesítmény mind Cinebench, mint cpu-z ben... mással nem néztem 1 szálra mit "gyúr".. ha valahol többet hoz 1 szálon akkor az néhány plusz utasítás miatt lehet ami a 2 generáció között van (pl. intel által is használt FMA3, a 4 helyett).
-
DraXoN
addikt
Windows 10 esetén minden gépen ajánlott a HPET OFF, windows 10 előttieknél ajánlott az ON.
utánanézve gyakorlatilag ez a cpu órajel változását vezérli, de a windows 10 vezérlése ütközik ezzel a móddal amit a korábbi windowsokhoz fejlesztettek ki, emiatt "lagolhat" tőle a rendszer. -
DraXoN
addikt
válasz
Németh Péter #21313 üzenetére
Alaplap válogatja, van amelyikben alapból be van kapcsolva.
-
DraXoN
addikt
válasz
S_x96x_S #21301 üzenetére
érdekes... csak az új cpuk gyorsultak vajon? és milyen esetben, terheléstípuson, miért? mit találtak vajon? vagy hol találták a + tempót amit egy bios patch előhozott? ...
igen sok kérdést csinál ez az új bios a részemről
remélem nem az van, hogy megtanult az új biostól hibásan számolni, hogy gyorsabb legyen -
DraXoN
addikt
válasz
Petykemano #21271 üzenetére
mivel a kiterjedés azonos, én azt is eltudom képzelni, hogy a régi 14nm-en is gyártják egy időben a chippet, és csak néhány 12nm-es van elszórva.. vagy esetleg ezek még valójában a 14nmesek és csak azért jön (ha jön) később a 2800x mert az lesz ténylegesen 12nm, és azért van a mostani chippek korlátja is 4.2 körül a legtöbb tesztelőnél.. persze szerintem a 12nm inkább csak marketing, és nem sokban különbözik a 14nmnek nevezettől, csak kicsi finomítás volt.
mondjuk azt is eltudom képzelni, hogy erős leválogatás történik a "golden chippek" kiszedése szempontjából (TR-hez és 2800Xhez), és azok maradnak amik jók ezekhez is.. mint látszik OC nem nagyon van, de meglepően jó (szerintem) az új "turbó" mód hatékonysága.
-
DraXoN
addikt
delid videó zen+ról: [link]
a chip méret érdekes a korábbi generációhoz képest (nem változott).
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
Az ide nem illő hozzászólások topikja:[link]
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az AMD éppen érkező, vagy jövőbeni új processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva.
- Intel Core i5 14500T - 14mag/20szál - TDP 35W - Eladó!
- AMD Ryzen 7 7700 - Új, 1 év garancia - Eladó!
- ÚJ Intel Core i5 14600KF BOX 14/20mag 20+24mb 125W TDP
- Intel Pentium I Celeron I Core 2duo I Quad Core I I3 I I5 I I7 I LGA775 - LGA1200-ig. 500ft-tól.
- AMD Ryzen 9 9950X 16-Core 4.3GHz ( 64M Cache, Up to 5.7 GHz) AM5 Box Processzor! BeszámítOK
- Csere-Beszámítás! Asus Tuf Gamer laptop! R5 3550H / GTX 1650 / 8GB DDR4 / 500GB SSD
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 16/32/64GB RAM RX 7700XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Tablet felvásárlás!! Samsung Galaxy Tab A8, Samsung Galaxy Tab A9, Samsung Galaxy Tab S6 Lite
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I9 13900K / RTX 4080 / 32GB RAM / 1 TB SSD
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest