Hirdetés
- Notebookosított mini PC-t leplezett le az AOOSTAR
- Vélemény: más cég lenne az Intel, ha korábban nevezik ki Lip-Bu Tant
- Barátságot teremtene az ARM és az Anti-Cheat rendszere között az Epic Games
- Hamarosan foghatja a kezét a Copilot a játékosoknak
- Az NVIDIA szerint a nagyobb készletek stabilizálják majd az új GeForce-ok árait
- Milyen házat vegyek?
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Házi hangfal építés
- Mindennél nagyobb: tesztpadon a Ryzen 9 9950X3D CPU
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen RAM-ot vegyek?
- Hamarosan foghatja a kezét a Copilot a játékosoknak
- 3D nyomtatás
-
PROHARDVER!
OLVASD VÉGIG ALAPOSAN MIELŐTT ÚJ HOZZÁSZÓLÁST ÍRNÁL!!!
Új hozzászólás Aktív témák
-
wsanyi
aktív tag
válasz
Petykemano #20434 üzenetére
Nem úgy van, hogy 4,7-en 1 mag megy, aztán 4,6, 4,5, 4,4, 4,3, 4,3? HT-vel természetesen ugyanez a helyzet, mivel ez fizikai magokra vonatkozik.
Viszont jó húzás volt a drága lap, mert így vagy maradsz egy olcsóbb lapnál, és veszel kaby-t, ami már sokszor nem éri meg, vagy drága lap+coffee. Mondjuk az i3 árasított i5, vagy a 6 magos i5 nem olyan rossz, de AMD hosszú távon még mindig jobb, főleg, hogy lappal együtt B 350-es chippel is jobb választás ennél, de még X370-nel is.
-
wsanyi
aktív tag
válasz
stratova #20430 üzenetére
A csúnya az, hogy már megint beindult az intel inkorrekt marketinggépezete, azaz a tesztoldalakon csak az jelenik meg, hogy miben jobb az intel, de hogy miben jobb az AMD, az nem. Ráadásul még a saját HEDT-s 7800X-ét is sikerült megvernie a coffee laken-nek. Ami érdekes, hogy egyelőre készlethiány van. Hogy ez marketing, vagy valóság, az jó kérdés. Ráadásul nincs is hozzá túl olcsón lap, mert 60 e Ft fölött indulnak a lapok hozzá. Ryzenhez már 35-ért nagyon jó B350-es lapot lehet kapni... Ennyi. Kb.
-
wsanyi
aktív tag
válasz
Oliverda #20414 üzenetére
Kedves Oliverda!
Szóval akkor hülyeséget írtam?
Nézd csak:
https://en.wikipedia.org/wiki/DDR4_SDRAM
CAS Latency (CL)
Clock cycles between sending a column address to the memory and the beginning of the data in response
tRCD
Clock cycles between row activate and reads/writes
tRP
Clock cycles between row precharge and activate
DDR4-xxxx and PC4-xxxx both denote per-bit data transfer rate, the former for DDR chips and the latter for modules (assembled DIMMs). Module peak transfer rate is calculated by taking transfers per second and multiplying by eight. This is because DDR4 memory modules transfer data on a bus that is 64 data bits wide, and since a byte comprises 8 bits, this equates to 8 bytes of data per transfer.Áldás reád!
-
wsanyi
aktív tag
A memória sebességnél nem órajelet látsz, hanem max. Megatransfer/sec értéket. Itt jön képbe az időzítés. A memóriavalós órajelét úgy kapod, hogy el kell osztani az időzítéssel a MT/sec értéket. Legalábbis a Wikipedia szerint. Tehát a DDR4-nél már többszörös duplázást alkalmaznak + sávszélnövelést (több bitet mozgat párhuzamosan -> ír és olvas a RAM), és így jön ki ez az elméleti max. érték. A HBM azért segítene ezen nagyon, mert az L4 cache funkciót is elláthatna. Erre már létezik példa a RADEONN INSTINCT esetében. 7 nm-en remélem, meglépik ezt, mert akkor nagy előnyre tehetnek szert az all in one kisméretű rendszerekben, esetlegesen DDR5-tel karöltve. DDR4-et az 1.0.0.6-os AGESA elvileg 4000-ig támogat, és elvileg OC-re vonatkoztatva. De ha szinkronba kerülne ez az érték a CPU órajelének értékével, akkor nagy előrelépést lehetne elérni. A DDR5 ezért lehet nagyon jó majd. 4,5-5 GHz-es CPU órajelek, és azonos MT-jű RAM-ok esetében sokkal gyorsabbak lennének a rendszerek, főleg az Infinity Fabric végett.
-
wsanyi
aktív tag
válasz
shabbarulez #20393 üzenetére
Ez mondjuk igaz.
De úgy láttam, hogy 2 GHz volt odaírva az órajelhez. Ami reális is. 3,2 GHz 65 W TDP, 2 GHz-en simán lehet 15 W. A fogyazstás exponenciálisan növekszik, és csökken is. Alacsonyabb órajelhez kevesebb feszültség is kell. 2 GHz-en olyan 0,8 is elég lehet, vagy még kevesebb. De ezt le kéne mérni.
-
wsanyi
aktív tag
És 14 nm vs 28 nm!!! Tehát megfelelő optimalizálás esetén sokkal magasabb órajel érhető el, bár úgy tudom, a streaming processzorok IPC-ben is javultak a VEGA-ban. Szóval én olyan 60 FPS minimummal számolok 1080p-ben. Így az RX 550 és a GTX 1030 teljesen értelmét veszítheti.
-
wsanyi
aktív tag
válasz
lezso6 #20333 üzenetére
Ez a HBCC tényleg nagy találmány. Egyelőre azt kommunikálja az AMD, hogy nem lesz ilyen. Ez lehet szándékos félrevezetés is, ugyanis egy ilyen APU-val nagyon nagyot tudnának szakítani sok területen, valószínűleg. Gyakorlatilag 4 GB HBM már most is elférne a kupak alatt elvileg, de én ezt a 7 nm-re való áttérésnél tartom valószínűbbnek. Ha kijönnének egy ilyen APU-val, azzal gyakorlatilag 1080p-n betennék az ajtót mindenkinek, hiszen bőven meglenne a 60 fps min, ami azt jelentené, hogy dedikált VGA nélkül lehetne játszani, plusz már most is előfordulnak olyan alkalmazások, amelyek képesek kihasználni a GPU-k előnyeit. Bocsi, hogy ennyit írok, de jó lenne látni, hogy az intel visszakapja, amit 33 éven keresztül művelt, hacsak oda nem állítanak az AMD-hez azzal, hogy "tessék, itt van 50 mrd USD, amivel próbáljuk enyhíteni azt, amivel megkárosítottunk."
@awxco:
Az optane az csak egy átverés, mint a mobil i5. Az intel egy rakat technológiai értelemben véve megkérdőjelezhető dolgot sóz rá a vevőkre a jó marketinggel. Amikor marketinget tanítok valakinek, szoktam mondani, hogy jó marketinggel még a ...-t is el lehet adni gyémánt áron. És mivel tanultam marketinget, nem is keveset, és nem iskolában, így pontosan tudom, mire kell odafigyelni. Pl. a Ryzenek marketingje, és bevezetése zseniális volt. Összehasonlítás a Broadwell-E-vel, tesztcsepegtetés, a legdrágább példányok kiadása először, aztán az olcsóbbaké, aztán legkésőbb a legolcsóbbaké. Ez egy behúzós stratégia, ami arról szól, hogy akinek van pénze, az vegye meg a drágábbakat, és akinek tényleg nincs, az vegye majd csak meg az olcsóbbakat, és akinek annyi sincs, az vegye meg a legolcsóbbat, ne pedig úgy, hogy mindenki megveszi az olcsókat, csalódik, és a drágábbat már meg sem veszik akkor. De többet majd máskor talán.
Én nem bánom, hogy így csinálták, mert megérdemlik ők is, és jó ár/érték arányban adták ki a CPU-kat.
-
wsanyi
aktív tag
-
wsanyi
aktív tag
válasz
awexco #20312 üzenetére
Hahó! Ezek dupla CCX-es die-ok. Tehát egyben 8 magosak.
A Tr-en 2 db aktív 8 magos található jelenleg, az EPYC-en pedig 4 db. Legalábbis maximális konfiguráció esetén. De hogy a 2. generációs ryzennél mi fog történni, még kérdéses. Vannak ötleteim, de én ott 3 lapkát várok. 6-os CCX-ek, azaz 12 magos die-ok EPYC és TR vonalon, és 8 magosok Enthusiest vonalon, és 4 magosok low end, alatta 2 magosak. A 4 magosak pedig új vonal. Muszáj megcsinálniuk, különben az alsó szegmensben nem lesz CPU-juk.
-
wsanyi
aktív tag
Szia Kedves Z.A
.!
@ Többiek. Tudjuk, hogy ez kicsit off, bocsi érte!
EPYC-et nem nagyon lehet kapni egyelőre. Az szerev proci. Valószínűleg OEM partnerektől lehet szerezni gépestül. AMi viszont durva, az az 1 Pateflops-os szerverük. Láttad már a kis monstrumot? Radeon Instincttel vannak gyorsítva a CPU-k. 1 lapon van 1 db 32/64-es CPU. Ahhor 4 db INSTINST kártya. Linus is segített párat összerakni. Tetszik ez az AMD, olyan baráti, családias, és még szervert, és RACK szervert is építenek. És az a kemény, hogy ez a teljesítmény 2-szer akkora, mint a jelenlegi legerősebb megoldás, kevesebbet áramot fogyaszt annál és kevesebbe kerül. Itt a link hozzá:
Linus szerint fél áron, több mint dupla teljesítmény, kevesebb, mint fele áramfelvétellel (Performance/Watt)
Minden jót mindenkinek!
[ Módosította: Oliverda ]
-
wsanyi
aktív tag
válasz
joysefke #20243 üzenetére
Ne haragudj, de én nem értem, hogy egy 32 szálas CPU-val szemben hogy jön egy 8/12 szálas? Komolyan nem értem. 32 szálon az intel sem fog magas IPC-vel és órajellel büszkélkedni. 2,8 GHz az alap órajele. Link Tehát az 600 MHz-cel kevesebb a Threadripper 3,4 GHz-énél. Amit AMD ad meg, azt 0-24, 24/7-ben tudja is a CPU. Az intelnél kár tesztelni 5 mp-re stressz teszttel, mert ők nem 0-24 24/7-es adatokat adnak meg. Csak hát a tesztcsatornáknak is megmondják, hogy hogyan kell tesztelni. Uncsi már ez az intel jobb 1 szálon dolog. 2 szálon futó játékhoz lehet, de 4-től fölfelé már nem ilyen egyértelmű a helyzet. Szóval már megint beindult a hazugsággépezet. Ja, hogy 32 szálon nem megy a játék? Jéé... Az intel 48 szálas xeonján se megy, pedig az alsó hangon 4.000 USD-be kerül, mégsem sír miatta senki.
Olyan teszt miért nincs, ahol párhuzamosan elindítanak pl. 2 renderelést? Vagy renderelés mellett valamilyen erős 2, vagy 3D-s grafikai programmal dolgoznak. Amíg a renderelés végez a háttérben, lehet mást is csinálni.
Szép napot mindenkinek!
-
wsanyi
aktív tag
Lesz minden, amit el tudsz képzelni. Mobil ryzen 4/8-as, ugyanilyen APU is, és a 65W TDP-s procikra éptíenek Gamer és Render notebook-okat. Bár az Acer i7-es SLI-s 21 colos borzadálya nagyon durva, de az ára is... 3 m Ft.
Ahha. Kettőt is kérek, és eladom őket 5-ért darabját, mert limitált széria.
Igaz, nem venné meg senki, de hát ez van.
Szóval maradjunk a realitás talaján, Freesync-es kijelzővel olcsóbb dolgozni, így a 8/16os é 6/12-es Ryzenes notebook-ok sokkal elérhetőbb árakon lesznek. De semmit nem lehet még tudni. Szerintem karácsonyra fognak fókuszálni, és szeptemberre az iskolakezdésre.
Szóval érdemes várni, mert nagyon jó dolgok jönnek. A Canon lake pedig hiába jön notebook-ra, mert az IGP-je az AMD-hez képest gyenge lesz, így sub 18 mm ultrabook-on nem sokat fognak tudni nyújtani szerintem a gyenge GPU miatt.
Persze, ha valaki a drágábbat választja, az jó a gazdaságnak, ha visszapörgetik az extra profitot.
Úgyhogy ez úton is köszönjük az intel fan-oknak, hogy intel CPU-t vesznek, és jótékonyságot is folytatnak egyben. Ez tényleg fontos dolog. Az intel dollár mrd-okat adott kis cégeknek, akik jól éltek abból a pénzből, ami miatt a gazdasági körforgás nem állt le. Szóval jót tett mindenki azzal, hogy a drágábbat választotta. Aki viszont nem ennyire jótékony, és inkább az ár/érték és a performance/watt érték fontos neki, annak itt a ryzen széria.
-
wsanyi
aktív tag
válasz
Hardstyler01 #20199 üzenetére
Ez komoly lesz, de ez nem hiszem, hogy sokkal olcsóbb lesz az i 7820X-nél. 550USD-re saccolom az árát. De minimum 500. Előnye, hogy összességében a platform jobb, mint az intel X299.
-
wsanyi
aktív tag
válasz
hobizoli #20183 üzenetére
Akkor, ha jól értem, az i5 7400-7500-nak és 6400-6500-nak is annyiba kéne kerülnie, mert 1 szálon azok is keveset tudnak az alacsonyabb órajel miatt?
Értsd már meg kérlek, hogy ezek unlockolt cpu-k, emiatt simán kihajtanak egy erőseb dedikált gpu-t, amit az általad említett "kispenya" sosem fog. Az 1200-as simán megy 3,9-en, az 1300X pedig 4,1-en. Sőt, mivel SMT Off, vkinek 4,5-ig sikerült vele felmenni. Én a 4,2-4,3-at még reálisnak tartom egy jobb hűtővel.
Úgy talán még az RX 580-at is kihajtja, de a pentiumok tutira nem. Ha APU-t akarsz, amíg ki nem jönnek az újak, ott lesznek a frissítet excavator magosak R7-es igp-vel. Ha nem akarsz dedikált videokártyát. Multitaskingban pedig nem kérdés. Az általad állandóan felhozott pentium sima irodai felhasználásra tökéletes, keveset fogyaszt, optimális megoldás lehet. De ha már vki játszik is, akkor ha 1280x1024-nél nagyobb felbontáson teszi ezt, akkor már az a kis proci kevés lesz, hidd el kérlek. Addig 1-2 régi játékot elvisz, de ha már 4-8 szálasított játékról beszélünk, akkor az már kevés lesz.
Mondom megint, irodai felhasználásra tökéletes lehet egy h110-es lappal. De az után a video után, amit láttam, elment a kedvem az inteltől. Gusztustalannak tartom, ahogy lefizette a nagy OEM gyártókat, hogy ne adjanak el gépet AMD-vel, főleg az ATHLON 64 időszakában, amikor 100 ezerszer jobb volt az AMD az intelnél. Ezt mindenki tudta.
-
wsanyi
aktív tag
válasz
korcsi #20173 üzenetére
De léptek, mert drágább lett. Itthon 18 ezer körülről felment 24 ezer körülre az ára.
Nem értem, miért keverjük ezt a kispenya dolgot. Sima számításban lemarad a Rzen 3-tól több szálon bőven, főleg, hogy az még tuningolható is. Inkább az i5 7400-7500 amivel felveszi a versenyt. A kispenya mellé meg egyszer odaírjuk, hogy van integrált VGA, ugyanakkor játékokban erős a dedikált VGA-val. Na most akkor hogy is van ez? Akkor most kell bele IGP, vagy nem? Irodába meg tök mindegy, oda jók lesznek átmenetileg az ATHLON-os APU-k is. A legtöbb esetben olcsóbbak is kispenyánál, az IGP-jük pedig szerintem jobb. Az R7-es IGP nem hinném, hogy rosszabb a 610-es intelesnél. Elvileg a 630-asnál is jobb.
És hogy mit tud a CPU? Ahhoz az IGP-hez bőven elég, amit tud. Ezek Very Low budget megoldások azok számára, akik szeretnének értelmesen játszani annyi pénzért, de nem telik dedikált GPU-ra. Nyilvánvalóan a ZEN+VEGA APU-k erősek lesznek, amint megjelennek. Én azokat nem várom 50 ezer Ft alá, de inkább még a fölé is. Kb egy RX 560 + Ryzen 1400, amit tudni fognak, csak nem lesz hozzá videoram. Tehát Ryzen 1400+10-15e Ft a reális ára neki. Már ha az lesz benne CPU oldalról.
-
wsanyi
aktív tag
válasz
hobizoli #20162 üzenetére
A kispenya több FPS-t?
Ezt láttad már?
https://www.youtube.com/watch?v=XwaMs5BzWiQ
@ Oliverda:
PCIE 4.0-nak nem sok értelmét látom, mivel még a 3.0 sincs kihasználva. Kivéve, ha egy slotra vhogyan rá lehetne kötni több videokártyát is.
-
wsanyi
aktív tag
válasz
kriszpontaz #20156 üzenetére
Kivéve, ha 90 fokkal elforgatnánk őket.
Azt hittem, úgy vannak benne, de nem.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
Az ide nem illő hozzászólások topikja:[link]
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az AMD éppen érkező, vagy jövőbeni új processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva.
- Milyen házat vegyek?
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Windows 11
- Kapcsolja ki, kapcsolja be!
- MWC 2025: A kicsi és a kamerás - megjött a Xiaomi 15 és az Ultra
- Házi hangfal építés
- Külpolitika
- Mindennél nagyobb: tesztpadon a Ryzen 9 9950X3D CPU
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- Intel Core I9 14900KF - 24mag/32szál - Eladó!
- AMD Ryzen 9 5950X 16-Core 3.4GHz AM4 (64 M Cache, Up to 4.9GHz) Processzor! BeszámítOK
- i7-12700KF újszerű/új CPU-k: 89,999-91,999 Ft! GAR/SZÁMLA (a Te nevedre)! LEGOLCSÓBB SZÁMLÁS ÁR!
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 4790K 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- AMD Ryzen 5 5600 - Új, 3 év garancia - Eladó!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest