Hirdetés
- Notebookosított mini PC-t leplezett le az AOOSTAR
- Vélemény: más cég lenne az Intel, ha korábban nevezik ki Lip-Bu Tant
- Barátságot teremtene az ARM és az Anti-Cheat rendszere között az Epic Games
- Hamarosan foghatja a kezét a Copilot a játékosoknak
- Az NVIDIA szerint a nagyobb készletek stabilizálják majd az új GeForce-ok árait
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Házi hangfal építés
- Mindennél nagyobb: tesztpadon a Ryzen 9 9950X3D CPU
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen RAM-ot vegyek?
- Hamarosan foghatja a kezét a Copilot a játékosoknak
- 3D nyomtatás
- Azonnali VGA-s kérdések órája
-
PROHARDVER!
OLVASD VÉGIG ALAPOSAN MIELŐTT ÚJ HOZZÁSZÓLÁST ÍRNÁL!!!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Simid
senior tag
válasz
Oliverda #22898 üzenetére
Te tudsz olyan roadmapről amin rajta van Zen4 meg a Zen5? Amít írtál amúgy logikusnak tűnik a TSMC fejlesztési terveit nézve, de például Abu máshogy tudja.
" Mivel az alapot leváltani mindig is kockázatos, így a Zen 4 mag inkább a Zen 3 optimalizálása lesz, továbbá marad a 7 nm-es EUV-s node is a CPU chipletekre vonatkozóan. "
És ebben is van logika. Lehet, hogy az AMD szemszögéből 5nm-re csak akkor éri meg váltani, ha az Apple már továbblépett a következő node-ra és ezért elegendő gyártókapacitás áll rendelkezésükre. Úgy néz ki 2021 vége előtt nem lesz riválisa még a Rome-nak sem nem hogy az utána következőknek, így lehet érdems maradniuk a jól bevált 7nanón cserébe a magasabb volumenért.
-
joysefke
veterán
https://www.computerbase.de/2019-12/foundry-tsmc-3-chip-produktion-2022/
TSMC 2022-re tervezi a 3nm-es gyártás indítását.Intel újra elkezd 22nm-en gyártani kisebb processzorokat:
Intel(R) Pentium(R) Processor G3420 (3M Cache, 3.20 GHz) FC-LGA12C, Tray, PCN 117291-01, Product Discontinuance, End of Life, Reason for Revision: Cancelling this Product Discontinuance completely per new roadmap decision and enabling the product once again.
-
Sziasztok!
Mik a legfrissebb hihető infók a következő AMD APU-ról?
Lehetséges, hogy 4mag/8szál fölé megy?
Amiket neten eddig találtam, azok mind az iGPU-ról szólnak.
Kössz! -
joysefke
veterán
ZEN4 2021@5nm?
https://twitter.com/chiakokhua/status/1201939134928977920Ott már a saját CPU a következő lépcső.
Igen, akkor ha úgy döntenek, hogy meglépik. Ez a döntés nyilván érik, de én nem érzem azt hogy jelenleg a küszöbön lenne (értsd köv. termékciklus).Az viszont simán benne lehet a pakliban, hogy meglépnek a high end desktopon (ha terveznek ezzel) egy intel-> AMD váltást a Threadripper okán. Egy x86-64-> x86-64 váltást az Apple simán le tudna vezényelni, különösen egy szűk termékkategóriában, az intel pedig aligha tudja őket a kedvezményekkel zsarolni.
-
huskydog17
addikt
válasz
Sz_Imre #22888 üzenetére
Én a Zen3-tól egy számjegyű IPC növekedésre számítok, de ha lesz legalább 10%, akkor az már nagyon jó lesz.
HA AM4-be jön a Zen3, akkor biztos vagyok benne, hogy még a X470 és B450-es lapok többsége is fog kapni kompatibilis BIOS-t, bár Zen3-hoz már igazán jól jönne egy új középkategóriás chipset, vagyis egy utód a B450-nek. Az X570-esek közül szerintem mindegyik kezelni fogja a Zen3 CPU-kat, ebben biztos vagyok.
-
Sz_Imre
senior tag
válasz
huskydog17 #22885 üzenetére
Nekem mindegy 10 vagy 15%-is ipc növekedés lesz (mondjuk több az nem baj), de legyen megfelelő és biztonságos.
Más: Vajon a mostani X570 szériás alaplapok támogatni fogják az Zen3 procikat? Gondolom igen, de biztos ami biztos alapon.
Mert elgondolkodtam a váltáson... -
Oliverda
félisten
válasz
Spekuláció. Jó lesz az 10 százaléknak is konzumer környezetben.
-
joysefke
veterán
válasz
Lehet a marketingesek kincstári optimizmusa is.
Ha csak a fele igaz, de jön még +200/300MHz gyártástechnológiából fakadó órajel-előrelépés, akkor is nagyon szép lesz és überelné a ZEN1 -> ZEN1+ lépcsőt.
Mondjuk én nem látom az AMD számára sok értelmét ilyen híreket közölni. A DIY piacon ezzel csak kivárásra sarkalják a népet, ahelyett, hogy mindenki szépen elmenne ZEN2-t venni.
-
Sz_Imre
senior tag
-
huskydog17
addikt
-
Oliverda
félisten
Sok az OFF. Erre a beszélgetésre van legalább 3 jobb topik.
-
-FreaK-
veterán
válasz
-FreaK- #22879 üzenetére
Hozzá tenném, hogy azt nem mondom, hogy az AMD-k rosszak, vagy hogy ne érné meg jobban őket, mert van itt még egy pár tényező, mint alaplap ár, fogyasztás stb.
Az eredeti két kijelentés ez volt:
"Ez most pont találó is mert intel cpu + alaplap bődületesen olcsóbb és jobb/egálban van a játékokban mint a jelenleg amd.. "
"én azokban mindent látok csak amd uralmat nem...(továbbra is engem csak a GAME érdekel)"
Az első azért erősen alaplapfüggő, vagy/vagy, tehát a "bődületesen" kifejezés nem feltétlen állja meg a helyét, de alapvetően egyetértek Crytek-el. -
-FreaK-
veterán
válasz
Piszmaty76 #22878 üzenetére
Teljesen irreleváns, hogy ki mit ért játék alatt. Ott vannak a tesztek, nézz meg párat. Olyan is van, ami összesíti húszon-valahány játék eredményeit. Ezekből az látszik, hogy az esetek nagy részében, azonos árkategóriában gyorsabbak az Intel processzorok mint az AMD-k, játékok alatt.
Nem mindenhol jelentős mértékben, de bőven hibahatáron túl. Nem csak az átlag fpseket, (mert az szvsz nem túl mérvadó), hanem az 1% és 0.1% low-t eredményeket is nézve.
Ennek már egyszer nekifutottunk a Ryzen topicban, de nagyon sokan szemellenzőt viseltek, és próbáltak mindenhogy belekötni, pl. de hát nem is sokkal gyorsabb, de hát kevesebbet fogyaszt, de hát olcsóbb, de nem is árkategóriát kell nézni, de munkára gyorsabb stb..
Csak épp nem ezekről volt szó, az ellenérvek ilyen szintű mellébeszélések voltak mind.Árakat ki tudok neked gyűjteni most, teszteket nincs időm keresgélni, ezt tedd meg te, ha nem hiszel nekem.
Gianni árlistája, apróról (nem számít, hogy nem hivatalos bolt(?), az árak egymáshoz képesti aránya számít, az mindenhol annyi.):- AMD Ryzen 5 3600 BOX: 63.880
- AMD Ryzen 5 3600X BOX: 74.990
- Intel Core i5-9600K BOX (1151): 74.990,- AMD Ryzen 7 3700X BOX: 104.990
- Intel Core i7-9700K BOX (1151): 114.500,
- AMD Ryzen 7 3800X BOX: 123.990- Intel Core i9-9900K Box (1151): 149.990,
- AMD Ryzen 9 3900X BOX: 179.990A játéktesztekben mindhárom kategóriában, az Intel CPU-k nyernek, nagy többségben.
-
Piszmaty76
aktív tag
válasz
Crytek #22870 üzenetére
Nem mindenki ugyanazt érti JÁTÉK alatt. Sokan a QVGA/VGA felbontású 500+ fps vérpistikés kompetitívkedést tekintik annak, mások pedig 4k ultrán szeretnének 60+ fps-sel barangolni, zúzni, felfedezni világokat stb. Számomra teljesen értelmezhetetlen ez a nagyképű általánosítgatás a 'játékban jobb' kifejezésre. Sokunknak pont tök egyformák játék alatt, a GPU a szűk keresztmetszet. Amibe beletudjuk ölni a megfelelő CPU választás által okosan megspórolt összeget épp a JÁTÉKOK jobb játszatósága érdekében. Szóval inkább írd azt, hogy TE játékaidban vagy esetleg az általad preferált játékokban jobb ez vagy az, és talán elnézőbbek lesznek veled a tisztelt fórumtársak...
-
Z_A_P
addikt
-
Yutani
nagyúr
válasz
Petykemano #22875 üzenetére
-
Yutani
nagyúr
válasz
Petykemano #22872 üzenetére
Az megvan, hogy feleslegesen magyarázol egy AMD haternek? Eddig bármilyen hozzászólása is volt, amelyben szerepelt az AMD, az vagy trollkodás, vagy flame keltés volt. Jársz te is azokban a topikokban.
-
Fücsök007
őstag
válasz
Petykemano #22872 üzenetére
Így van, mindenki azt vegye ami neki a legjobb. A szivárogtatások alapján a ZEN3 procik már mindenképpen lehagyják egyszálas teljesítményben is az 5GHz-en járatott 9900K-t, szinte minden tesztben + játékokban, továbbá megszűnik a CCD a CCX-eken belül.
-
Petykemano
veterán
válasz
Crytek #22870 üzenetére
Nekem úgy tűnt, nem az árakat nézed, hanem kiválasztottad azt az AMD procit, ami a játékokban leginkább versenyképes az Intel procikkal és abból vontad le azt a következtetést, hogy hát ezt a teljesítményt az inteltől olcsóbban is megkapod.
Nos, ez igaz, de ez csak egy nézőpont. A másik nézőpont amit ém mondtam, hogy az egy árszegmensben kapható AMD és Intel procik közötti különbség lényegében (a procihoz árban illő videokártya és normális felbontás és képminőség mellett) hibahatáron belüli.
Szerintem azt senki nem mondta, hogy az amd jobb lenne játékokban, csak azt, hogy a különbség azonos áron elhanyagolható.
Ez persze nem jelenti azt, hogy amdt kell venni, csak azt, hogy aki amdt vesz, az nem ostoba: se nem kell felárat fizetnie (ahogy azt állítottad), se nem kell a sokszálas teljítményért súlyos árat fizetnie egyszálas teljesítmény terén. Egy valid opció.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Crytek #22870 üzenetére
akkor jatekra ne az Amd csucsprocijat vedd. a 3700X/3800X jatekokban kb. ugyanott van ( vajon miert ? ), mint a 3900X, es joval olcsobb.
mondjuk melora meg nekem pont joljonne az a +4 mag 8 szal, amit a 3900X ad, mert az aktualis projektem sok virtualisgepe megette a 8/16 -os cput. a 9900K -t is megenne, a tobb szal idealisabb ide.
-
Crytek
nagyúr
válasz
Petykemano #22869 üzenetére
Én mindig az árakat nézem..AMD csúcsa sokkal drágább ,mint a game-ek 90+ %-ban jobbat menő intel ami nem mellesleg olcsóbb.
A kisebbeket nem nézem mert ott pl a 3700X meg kb pár ezerrel olcsóbb mint a 9700k, de ismételten gyengébb a játékokban mint az intel.. Szóval nem látom azt hogy amd vs intel egy árba van és az amd a jobb abban a helyzetben JÁTÉKBAN.
Elképzelhető hogy az i3 felé menve már van ilyen de az meg ugye kinek kell? -
Petykemano
veterán
válasz
Crytek #22867 üzenetére
Úgy érted, hogy az amd nem kínál a 3900X-nél olcsóbb CPU-t?
Vagy a 9700K-t miért nem mondjuk a 3700X-hez hasonlítod?
Vagy miért esik ki a látóteredből a 9600, 3600 és 3600X?
arról az állításról beszélünk, hogy az "Intel cpu+alaplap bődületesen olcsóbb és jobb/egálban van játékokban mint at amd"
-
Crytek
nagyúr
válasz
Petykemano #22866 üzenetére
Azért a 125k (9700k) és a 155k (i9 9900k) nem azonos áron van a 3900X-em ami 200+ k
-
Petykemano
veterán
válasz
joysefke #22864 üzenetére
Megvártam a választ.
Szerintem arról van szó, hogy az a tévképzet, hogy a ryzen3k-hoz feltétlenül X570-es alapkap kell. Ami ugye nyilván nem a legolcsóbb.
Másrészt pedig az azonos áron kapható ellenfelek között az intel javára ma még tapasztalható <5% előny a játékokban. -
Crytek
nagyúr
válasz
syberia #22861 üzenetére
Ez most pont találó is mert intel cpu + alaplap bődületesen olcsóbb és jobb/egálban van a játékokban mint a jelenleg amd.. Mondjuk érhető ,mivel az intel mikor toronymagasan vezett ugyanezt csinálta túlárazott.. AMD-nél ezt most nem tudom mire vélni vagy nincs elég amd proci vagy csak simán nagy az arc mikor nincs mögötte semmi
(én a játékteszteket nézem csak így ennek fényében mondom a fentieket)
-
Fücsök007
őstag
válasz
Oliverda #22858 üzenetére
Úgy tudom tervben volt az SMT4, de elvetették azóta, szerintem ezért hivatkoznak még rá. Sok esetben a túl sok(3 vagy 4) szál vetélkedik a processzormagok egyes erőforrásain, így lelassítják a feldolgozást. A gyakorlatban 2 szál/mag fölött csak nagyon kevés speciális program tud hatékonyan működni. A mezei felhasználónak nem hoz előnyt.
-
Komplikato
veterán
Van itt egy találgatós videó, utolsó harmada érdekes, 5nm-ről, Rembrandt, Renoir, Durango, Dali, procikról...
[link]
Nem tudom mennyire marhaság, mennyire szakmai csatorna. -
olymind1
senior tag
válasz
Cathulhu #22856 üzenetére
AMD Zen 3 Could Bid the CCX Farewell, Feature Updated SMT
"He also detailed an updated SMT implementation that doubles the number of logical processors per physical core."
4 szál / mag? Jól hangzik.
Meg el kell majd adniuk a sok selejtes chiplet-et is, pl ha 8-ból csak 5 mag hibátlan akkor simán jöhetnek majd 2 chiplet-es 10 magos asztali procik is.
-
Cathulhu
addikt
válasz
Balala2007 #22851 üzenetére
Úgy tűnik marad a 2 hardver szál / mag egy ideig. Viszont az összevont cache valószínű elég IPC növekedést fog hozni, hogy egy generációra elég legyen, őszintén furcsállottam már Zen2-nél is, hogy I/O die és CCD ide vagy oda, a CCX felosztotáshoz nem nyúltak
-
Oliverda
félisten
válasz
TESCO-Zsömle #22853 üzenetére
A "new memory" gondolom arra próbál utalni.
-
TESCO-Zsömle
titán
Azt lehet tudni, hogy a Zen4 már DDR5-ös lesz-e?
-
paprobert
őstag
válasz
Balala2007 #22851 üzenetére
Desktop szinten nem kell ezentúl kényszerűen a chiplet egyik felén futtatni bizonyos szoftvereket, nem lesz inter-cache penalty.
Egyben ez nominálisan nem, de indirekten cache növekedést is jelent.Jól hangzik.
-
Balala2007
tag
Zen3: 64c max, 2xHTT, 8c CCX, CCX=CCD, 32MB L3/CCX, DDR4, SP3, 7nm
[link] -
Z_A_P
addikt
Mindfactory market share. Erdekes grafikonok. Szeptemberre
AMD vs Intel: 81% vs 19%
Atlag eladasi ar: AMD vs Intel: 214 vs 297 -
Z_A_P
addikt
Surface Laptop 3 15" valtozat mar Ryzen-el jon.
It’s a semicustom “Ryzen Surface Edition” chip that the company’s calling “the fastest processor for any laptop in its class today.” We’d need to know what class that is to tell, but Microsoft says it has extra integrated graphical oomph over a standard Ryzen chip.
-
Fiery
veterán
SZVSZ nem a store a lenyeg, hanem az alkalmazas valasztek es a lehetosegek, amit a platform biztosit. Ha ezt nem altalaban egy Android es iOS okostelefon konkurens termekkent pozicionalja a Microsoft, hanem egy ceges, profi piacra szant keszuleknek, amin tipikusan dolgozol es nem jatszol, es nem FB-ot gorgetsz egesz nap, akkor egesz mas eselyekkel indul, mint a WP7 vagy epp a Win10 Mobile annak idejen.
Sosem volt olyan x86-os telefon, ami teljeserteku Windowst kepes lett volna futtatni oly modon, hogy az alatt x86 (Win32) applikaciok is fussanak _hasznalhato_ formaban. Azaz nem folyamatosan belezoomolva es nem egy nyamvadek Atom tempojaval. Mostanra tudnak a kulon indult fejlesztesek szálai ugy osszeerni, hogy lehetoseg legyen arra, hogy valoban kameleonkent tudjon alkalmazkodni egy telefon a kulonbozo _ceges_ elethelyzetekhez es elvarasokhoz.
Abban egyetertunk, hogy az Android es iOS a mainstream okostelefon piacon olyan durvan beágyazodott mára, hogy eselye sincs egy 3. szereplonek labdaba rugni. De ahogy a ceges piacon tovabbra sem szamit jelentos szereplonek az Android es az iOS, es tovabbra is eleg jol kapaszkodik a tobb evtizedes poziciojaba a Microsoft, ugy szerintem egy ilyen piacra szant, igazan hasznalhato, kvazi forradalmi keszuleknek boven lenne letjogosultsaga. Aztan ki tudja, talan azt a piacot ugrodeszkanak hasznalva a Microsoft ujra nekifuthat a mainstream piacnak is...
-
tlac
nagyúr
belebuktak már a Continuumba is, meg a telefonjaikba is
szerinted tényleg megmernék újra próbálni?másrészt ha telefonként akarnád használni, pont ugyanaz a probléma lenne, mint most, üres a store
és ezen az sem segített, hogy feladta az ms ezt a piacotkorábban is voltak már x86-os telefonok, akkor is mehetett volna rá win
-
joysefke
veterán
Mind a kettő fontos. Proci fronton a DIY deszktop az AMD lélegeztetőgépe, amiből most van a pénz, a szerver pedig egy kitörési lehetőség amiből majd lehet több pénz.
Holnap majd jobb lesz egy galamb mint egy veréb, de hogy az meglegyen a mai napon sem szabad éhen halni, ma pedig csak veréb van, és elképzelhető hogy holnap is csak veréb lesz, mert elrepül a galamb
-
Fiery
veterán
válasz
Yutani #22839 üzenetére
Erre kapasbol lehetne egy olyan megoldas, mint a billentyuzet-tokos tablet megoldasok, csak erdemi beltartalom nelkul. Azaz a meetingre beulsz egy ilyen tabletszeru kijelzovel a honod alatt, es barmikor ki tudod rakni az asztalra, amit pedig a zsebedben a telefon erzekel, es elkezdi "iranyitani" a kijelzot, azaz mogeteszi tulajdonkeppen a mostani tableteknel szokasos beltartalmat. Nem latom semmi akadalyat egy ilyen koncepcionak, mar most is mukodhetne ez pl. a Lumia 950-nel, csak most me'g csak a Store-os "buta" appokkal. Ha anno a Microsoft a Lumia 950-et es a Continuumot kiegeszitette volna egy full wireless mukodessel valamint a kesobb, a Win10 ARM-nal bemutatott x86 emulacioval, akkor nagysagrendekkel vonzobb megoldas lett volna. Akkor _talan_ mind a mai napig el tudtak volna huzni a Win10 Mobile palyafutasat, es lehetett volna a Lumia 950-nek is ilyen ceges vonalra szant, profi utod keszuleke. Persze az emulacio tovabbra sem egy univerzalisan jol hasznalhato megoldas, de a semminel (= Store appok) lenyegesen tobbet ad, ezt Win10 ARM-os tableten remekul meg lehet tapasztalni mar most is.
Megjegyzem, meggyozodesem az, hogy a Microsoftnal komoly belharcok voltak a Lumia 950 idejen. Nyilvan volt egy olyan tabor, ami az x86 emulacioval kiegeszitett Continuum mellett allt ki -- de kozben meg ott voltak azok, akik a Store-os (Windows Store apps, kesobb UWP) appok halalat lattak abban, ha a Win32-be uj eletet lehelnek az x86 emulacioval. Az UWP viszont -- akarmilyen szuper platform is, marmint fejlesztoi szempontbol -- tovabbra sem rugaszkodott el a beka s*gge alol, ugyhogy igy utolag mar jol latszik, hogy melyik ut lett volna a jobb.
-
Fiery
veterán
válasz
Armagedown #22836 üzenetére
A dpi skalazodas sima Win10-es x86 notebookokon pont ugyanekkora problema. Emiatt en nem latom ezt egy orasi hatraltato tenyezonek egy "Surface Phone" kapcsan.
-
joysefke
veterán
válasz
Carlos Padre #22838 üzenetére
Kicsit nekem ez egy oldalazó lépésnek tűnik. A termékskála egyik részében akár még nagyon jó is lehet (szerver és HPC) hiszen kevés szilíciumért cserébe lehet viszonylag nagyobb arányú párhuzamosságot nyerni, illetve talán az ott nagyon fontos fogyasztás/teljesítmény mutató sem romlik el.
Desktopon és a hordozható szegmensben viszont kvázi szükségtelen és ezeken a helyeken nyilván le is lesz tiltva. Tehát a befektetés ami az SMT4 implemntálásához kell, csak a termékskála egyik része számára lesz hasznos, máshol pedig csak "szilíciumpazarlás".
Remélem ez nem azt jelenti, hogy az alacsonyan lógó gyümölcsöket (könnyű optimalizációs lehetőségeket) már felélte a ZEN2 és innentől kezdve csak kis kínkeserves lépések várhatóak amelyek csak egy-egy alkalmazásterületen jók és nem adnak a teljes spektrumban IPC löketet.
-
Yutani
nagyúr
Ez a koncepció már régóta izgatja a fantáziámat. A gyakorlati alkalmazásban azt a use case-t kellene valahogy megoldani, amikor az ember beül egy meetingre és laptopként használja a telefonját. Ehhez kellene egy billentyűzet+kijelző kombó, amihez az említett wireless módban kapcsolódik az eszköz.
-
Carlos Padre
veterán
-
Komplikato
veterán
válasz
Armagedown #22836 üzenetére
Rehet rosszul emlékszem, de egy másik fórumon anno valaki leírta, hogy van lehetőség felülbírálni az ilyen renitensen szahar programok saját beállításait XML fájlokkal és konkrétan le volt írva megoldás valami akkor nem skálázódó Adobe programhoz. Nem igazán volt közkézen forgó megoldás, sem user friendly.
-
tlac
nagyúr
Ennek a projektnek kellene beernie iden, es a regota pletykalt x86 alapu "Surface Phone"-nak (vagy hivjak akarhogy is) piacra kerulnie. Rohadt nehez dolga lesz, de van esely ra, hogy vonzo keszulek legyen. Vegre beerhet a Continuum gyumolcse is, hiszen vegre igy lehetoseg lesz arra, hogy zsebben hordja az ember az irodajat, es ne kelljen Store-os appokkal bibelodnie amikor nagy kijelzore van kotve a telefon.
ebbe már belebuktak, nem hinném, hogy akarnának még pénzt ölni bele
plusz ki tudna komolyan venni még egy ms telefont? -
Komplikato
veterán
OFF: Ha már kiderűlt, hogy jönnak az AMD B550 chipsetes HP gépek, magyarán az OEM gyártók már rég gyártják hozzá a lapot, akkor mennyire esélyes, hogy október-novemberben lesz belőle halandók által vásárolható alaplap? És arra, hogy idén még kapni is lehet ezeket?
-
joysefke
veterán
Aztán a 2018-as számokat látta-e egymás mellett a két magas lóról osztom az észt úr?
-
paprobert
őstag
válasz
joysefke #22828 üzenetére
1. Az AMD nem mond le a profitjáról provident hitelért cserébe, főleg hogy sínen vannak a tervezéssel.
2. A TSMC-nek abban az állapotban kell lebegtetnie az ügyfeleket, hogy "Bármennyire is drága az eljárás, kell, mert ..." Ide tetszőleges indokot kell behelyettesíteni, de a lényeg, hogy minél inkább kell, annál többért tudja eladni a kapacitást TSMC.
Egy jobb architektúra elviekben megadja a lehetőséget az AMD-nek arra, hogy a régebbi, olcsóbb node-on kibekkelje a csúcs litográfia használata nélkül. Tehát bizonyos szempontból ellenérdekelt a jó architektúrában a TSMC.3. Amíg valaki a 7nm-es körön kívül marad, pedig igény lenne rá, addig maradni tudnak a magas árak, aminek örül a TSMC. Hogy ez épp úgy jött ki, hogy az AMD simán triplázhatná a gyártást... ez van. Ez nyomást helyez az AMD-re a következő licitalkukor.
Az még hozzá tartozik a jelen helyzethez, hogy nagyon finomhangolva szabad csak a gyártást felfuttatni, hogy az érkező, még jobb, még drágább node-ok valós alternatívát jelentsenek a 7nm-nek, és ne szakadjon be a wafer árfolyam 1-2 év múlva, megölve ezzel a roadmap-et.
-
TESCO-Zsömle
titán
válasz
joysefke #22828 üzenetére
Ez egy alaptalan elképzelés. Jelen álláspont szerint a K+F köszöni szépen jól van, csak nincs termék a boltok polcain, amit el lehetne adni. A TSMC kizárólag ezzel, kapacitással segíthetne az AMD-nek, de azzal nem tud.
A TSMC-nek semmi érdeke nincs bárhova is beszállni. Ha be akarnak fektetni, akkor ott vannak a saját gyártósoraik, lehet bővíteni, igény van rá.
1 - A TSMC cseszheti a haszonkulcsát, ha nincs eladott termék, lásd feljebb.
2 - A TSMC-nek az Intel nem konkurenciája, amíg nem kezdenek el bérgyártani. Ez elől eddig az Intel rendre elzárkózott.A gyártókapacitás folyamatosan nő, de mobilpiac meg még mindig olyan erővel szipolyozza fel, hogy behorpad a homloka és nem látni, hogy ez a közeljövőben változna. Kapuban az 5G, megint lehet telefont cserélni. Az x86 piac meg versenyezhet vele, ha labdába akar rúgni. Jelenleg úgy látszik (Apple) hogy nem sikerült...
sz: Az 1000+$-os EPYC-ek meg Threadripper-ek mellé meg -jelen álláspont szerint- nyugodtan odateheted az iPhone-okat eladási számok tekintetében, mert kb egy ársávot fednek le. Azzal a különbséggel, hogy egy Threadripper-be vagy EPYC-be azért a pénzért 3-6x annyi szilícium van, mint az aktuális almás SoC-ban. -
joysefke
veterán
válasz
paprobert #22827 üzenetére
Úgy hogy partnerként beleinvesztálnak az AMD ZEN K+F-be. Ennek megfelelően a majdani termékek után keletkező árbevételből és haszonból is nagyobb arányban részesülnek. Ez nyilván megnövekedett kockázatot jelent a TSMC részére.
Ha most invesztálnak az AMD chipdesign K+F-be, akkor annak legkorábban is csak pár év múlva lesz bármiféle eredménye (ZEN4-től). Annak a designak a gyártására pedig megfelelő fab kapacitást terveznek és különítenek el.
Ezt a koncepciót meg lehet oldani a jelenlegi ARM chipgyártás mellett annak befolyásolása nélkül is.
És hogy ez miért jó a TSMC-nek?
1, Mert akkor garantáltan lesz egy nagyon magas haszonkulcsú termék ami elviseli a az újabb gyártástechnológiák növekvő költségeit attól a pillanattól kezdve hogy elérhető a gyártástechnológia. Szemben az okostelefonos SoC-okkal ahol ez egyre kevésbé lesz jellemző.Egy átlagos 32 magos Epyc2 kerül 2500$-ba. Mennyit lehet elkérni egy átlagos nem Apple- 7nm-es ARM SoC-ért egy telefongyártótól? A tizedének az ötödét? Melyiknek van nagyobb haszonkulcsa egy ostyára levetítve?
2, Mert az x86 piac kb 90%-a az intel kezében van. Különösen a nagy haszonkulcsú termékek piaca. Az intel pedig csak különös kényszerhelyzetben fog és csak korlátozott ideig bárkivel bérgyártatni x86-os chipet.
Na most a TSMC-nél van a labda, hogy megpróbál-e betörni erre a nagy zsíros számára eddig kiaknázhatatlan piacra és érdemben növelni a saját termékbázisát. (amely majd visszahat a gyártástechnológák költségének amortizációjára is).
Én úgy gondolom hogy érdemes lenne bepróbálkozni a ZEN 4-től kezdődően.
-
paprobert
őstag
válasz
joysefke #22819 üzenetére
A meglévő wafermennyiség licitre bocsátásában az a jó, hogy teljesen mindegy ki és mit gyárt rajta.
Ha a TSMC "segíteni" vagy "beszállni" akar az AMD sikerébe, azt nem azzal fogja megtenni, hogy mások (magasabb) licit ajánlatait megvétózza, hanem azzal, hogy bővíti a gyártósorokat és megmunkált 7 nm-es wafer mennyiséget.
-
Fiery
veterán
válasz
zsolt320i #22822 üzenetére
Az Intel sok vonalon (pl. NDA alatt is) nagyon titkolja, rejtegeti a Lakefieldet, amirol eddig nagyjabol azt lehetett sejteni, hogy -- a Kaby Lake-G-hez hasonloan -- az Apple altal kieroszakolt paradigmavaltas [[[ ertsd: az Apple vagy atall ARM-ra a Macbook/Macbook Air vonalon, vagy kell neki egy ARM-hez hasonlo parameterekkel biro x86 platform ]]]. A Lakefield egy heterogen, "big.LITTLE" x86 CPU, amihez hasonlot sem lattunk még. Ezen felul, jott a pletyka, hogy a Microsoft tesztelgeti -- a még hivatalosan nem is letezo -- Windows 10 Core OS-szel a Lakefieldet, amibol egy okostelefont fognak epiteni. Ezzel parhuzamosan a Microsoft latvanyosan hanyagolja a cca. masfel evvel ezelott, nagy erokkel beroffentett Windows 10 ARM-ot (pl. azota sincs szo x64 emulaciorol), valamint nem nagyon akarnak erkezni az ujgeneracios Windows 10 ARM tabletek es laptopok sem. Innen mindenki eressze szabadon a fantaziajat
Az en fantaziamban az van, hogy a Microsoft cca. 3 eve beleunt abba, hogy az Intel toketlenkedik az ultramobil piacon, es valaszut ele allitottak az Intelt: vagy csinalnak egy 20+ oras uzemidore alkalmas, gyors, modern ultramobil SoC-ot _barmi_ aron, vagy mennek es kiadjak -- az amugy belso projektkent folyamatosan fejlesztett -- Windows 10 ARM-ot, es akkor reszeltek az Intel remenyeinek az ultramobil vonalon. Ezt az Intel (Krzanich vezetese alatt) vagy komolyan vette mint fenyegetest vagy nem (en az utobbira tippelek), es aztan jott a koppanas. Amikor mar piacon volt a Windows 10 ARM, hirtelen megjott az Intel jobbik esze is, es elkezdtek osszelapatolni a Lakefieldet, amivel aztan vegre sikerult meggyozni a Microsoftot, hogy kicsit visszafogja az ARM-os "lovakat". A Windows 10 Mobile nagyjabol akorul mehetett a levesbe, amikor mar latta a Microsoft a Lakefield alagut vegen a fenyt. Ennek a projektnek kellene beernie iden, es a regota pletykalt x86 alapu "Surface Phone"-nak (vagy hivjak akarhogy is) piacra kerulnie. Rohadt nehez dolga lesz, de van esely ra, hogy vonzo keszulek legyen. Vegre beerhet a Continuum gyumolcse is, hiszen vegre igy lehetoseg lesz arra, hogy zsebben hordja az ember az irodajat, es ne kelljen Store-os appokkal bibelodnie amikor nagy kijelzore van kotve a telefon. SZVSZ igazan akkor utne ez nagyot, ha full wireless lenne, meghozza wireless (Qi) toltos monitorokkal, Microsoft markanev alatt. Nagyjabol ugy kepzelem el, hogy a telefon a zsebedben erzekeli, amikor leulsz az irodai monitorod, billentyuzeted es egered ele, automatikusan atvalt Continuum modba, es onnantol minden Win32 szoftvert tudsz hasznalni, nagyjabol olyan tempoval, mint egy izmosabb Gemini Lake alapu Pentiumon. Plusz 1 mag Ice Lake teljesitmeny, de az velhetoen elso korben nem lesz annyira szamottevo (kene 2 vagy me'g inkabb 3 eros mag, hogy erezheto legyen a difi SZVSZ). Amikor a telefont a monitor talpara teszed, akkor meg tolti is szepen. Szamomra igy nezne ki egy igazan hordozhato iroda. Ezt aztan meg lehetne fejelni egy tablet meretu, beepitett akkumulatorral szerelt kijelzovel is, ami pl. vonaton adhatna Continuum "elmenyt" a telefonhoz. A lehetosegek szinte korlatlanok, egyedul az hianyzik az egeszhez, hogy legyen egy igazan eros, megis ARM-szeru fogyasztassal biro x86 platform. Minden mas epitokockaja megvan a Microsoftnak ehhez.
-
joysefke
veterán
Szerintem tisztabb helyzet lenne, ha..
Ezt nem vitatom, de ők nyilván üzleti és nem elvi alapon gondolkodnak. Az x86 vs ARM csata pedig -ha valamikor- nem az elkövetkező 5 évben fog eldőlni, a TSMC meg nyilván addig is szeretné a pozícióit javítani -és mindkét piacból részesülni-, függetlenül attól, hogy majd egyszer valamikor melyik utasításkészlet marad talpon.
Másrészt nem látom, hogy a TSMC jelenlegi ARM partnereit miért zavarná, ha a TSMC masszívan beszálna az x86-ba. Jelenleg ott ahová az ARM lapkák készülnek nem versenyképes az x86, ez a tényállás pedig nem fog mostanában megváltozni, tehát a TSMC partnereknek nem lenne miért aggódni és átmenni máshova gyártatni. Aligha lenne a lépésnek versenytorzító hatása.
-
joysefke
veterán
Szerintem az AMD nem jutott me'g el oda, hogy kivetelezett pozicioban legyen a TSMC partnerei kozott. Ahhoz sokkal nagyobb gyartasi volumenre lenne szukseg.
Az pedig addig nem lesz, amíg a fejlesztés és marketing az AMD lehetőségeihez kell igazodjon. Ha pedig a jó termékek és bénázó konkurancia kombinációjaként elérhető piaci sikert a gyártókapacitás korlátozza, akkor sosem fognak kitörni ebből az ördögi körből. Legalábbis ha feltételezzük, hogy a TSMC a következő pár évben (még) nem lépi le jelentősen az intelt.
A kérdés arra irányult, hogy vérszemet kaphat-e a TSMC, bekockáztatnak-e néhány évre elosztva párszázmillió dollárt* amivel beszállnának az AMD-féle x86 fejlesztésbe (ami utána nyilván náluk lenne gyártva) ezáltal garantálva, hogy egy esetleges design minősége ne az AMD anyagi lehetőségei miatt szenvedjen csorbát. Meg ugye hogy egyáltalán legyen több design olyan területekre ahová egyébként lenne értelme (mobil).
A TSMC az ARM vonalon már nem nagyon tud részesedést szerezni. Gyakorlatilag nincs kitől (feltéve, hogy nem nyerik meg a Samsunggal fabjával folytatott folyatott közvetett állóháborút). Az x86 egy friss terület a TSMC számára, ahol van hova bővülni. A potenciálisan megszerezhető piac forgalmának felső korlátja feljebb van, mint a TSMC teljes jelenlegi forgalma. A megszerezhető tiszta nyereség meg sokkal nagyobb (jóval magasabb marzs).
*Ne feledjük ők már a nagyobb befektetéseket éves szintre leosztva évi több milliárdot költenek a fabjaik fejlesztésére. Az amibe egy jó design kerül már nem lehet pénz azért, hogy a gyártókapacitás ki is legyen használva magas haszonkulcsú termékek által. A TSMC jelenlegi ARM partnereit nyilván nem érinti egy x86-os nyitás, tehát nem lenne érdekkonfliktus.
-
Fiery
veterán
válasz
joysefke #22817 üzenetére
Fogalmam sincs, milyen deal-ek mennek zart ajtok mogott, de tippem szerint az AMD megprobalta a szerzodest boviteni, csak epp lehet hogy nem sikerult ertelmes keretek kozott megoldani; vagy egyszeruen a nagyobb gyartokapacitas eredmenyet is elkapkodtak a vasarlok.
Szerintem az AMD nem jutott me'g el oda, hogy kivetelezett pozicioban legyen a TSMC partnerei kozott. Ahhoz sokkal nagyobb gyartasi volumenre lenne szukseg.
-
joysefke
veterán
Feltételezem előre lekötöttek egy adott kapacitást a TSMC-nél, mint ahogyan a többi partner is. Ezekből a lekötött TSMC-kapacitásokból év első felében ideiglenesen felszabadult egy adag, majd az Applenek, nVidiának és egyéb partnereknek köszönhetően újra szűkös lett a kapacitás.
Na most, hogy az AMD által eredetileg tervezett kapacitás nem elégíti ki az AMD termékekkel szembeni keresletet, nem tudtak volna többet lekötni amikor üresedés volt? Illetve a TSMC-féle kapacitásbővítésekből nem tudnák a TSMC felé adott magasabb ajánlatokkal maguk mögé szorítani a gyártókapacitásért sorbanálló ARM designokat?
Egy Epyc2 de még akár egy Matisse piaci ára is egészen más kategória mint bármelyik ARM processzor, tehát én arra számítanék, hogy ha a marzsból egy kicsit engednek a TSMC javára, akkor könnyebben juthatnak kapacitáshoz mint a többi CPU gyártó. Ez szerinted miért nem történik meg?
Illetve mit tippelsz, a TSMC a ZEN vonalra ugyanúgy tekint mint bármelyik ARM designra, vagy a ZEN2 esetleges komolyabb sikere miatt lehetőséget látnak az x86 tortából egy nagy szeletet kiharapni? (Ez utóbbi nyilván egy szorosabb partnerséget követelne az AMD és TSMC között, mert szvsz a jelenlegi keretek között az AMD anyagi lehetőségei hosszú távon nem elegendőek ahhoz, hogy tervezés és design szintjén előnyben legyenek)
-
Fiery
veterán
válasz
hokuszpk #22813 üzenetére
Egy adott architekturat le lehet gyartani 7 nanon meg 7 EUV-n meg sok minden mason is. A fontos a Zen (mint architektura) kapcsan, hogy jo uton vannak, nincsenek komolyabb problemak (bugok, security hole-ok), emiatt pedig tudjak tartani magukat az eredeti lepcsokhoz (Zen+ --> Zen 2 --> Zen 3 --> Zen 4). Egesz mas lenne a helyzet, ha kibillennenek ebbol a feszitett utitervbol, es be kellene iktatniuk koztes lepcsoket. Az Intel -- hiaba sokkal nagyobb ceg -- is megsinylette azt, hogy kibillentek az eredeti utitervukbol a 10 nano (es egyeb benazasok, B-terv hianyok, stb) miatt.
-
Petykemano
veterán
válasz
hokuszpk #22812 üzenetére
Amikor a döntéseket kellett meghozniuk, arra számítottak, hogy Coffee, meg Comet Lake helyett 10nm-es Icelake-kel kell majd versenyezniük - a desktop és server piacokon. Ez mondjuk legjobb esetben feleakkora érdeklődést jelenthetett volna mint most, talán jobb minőségű, jobban válogatott lapkákkal a csúcson és talán alacsonyabb árakkal is.
Persze idén év elején már biztos körvonalazódott, hogy mind a Rome, mind a Matisse nagy sláger lesz... -
Fiery
veterán
válasz
hokuszpk #22812 üzenetére
Amit mi latunk ebbol, az tenyleg elkepeszto nepszeruseg. A Summit Ridge-et (erthetoen) de me'g a Pinnacle Ridge-et is tobbszorosen tulszarnyalja a Matisse. Persze par honapja, amikor mar latni lehetett, hogy se a desktop Ice Lake, se egy ertelmes 8 magnal komolyabb desktop CPU alternativa nem jelenik meg iden az Inteltol, konnyu volt megsaccolni a Matisse sikeret, de 1 eve ez me'g nem volt ilyen egyertelmu.
-
hokuszpk
nagyúr
en sem azert mondtam, hogy a bugfixek miatt lesz ertelme, hanem azert, mert elsokorben lehet nem lesz eleg EUV kapacitas.
EUV chipek mehetnek szerverpiacra, a sima 7nm -et meg meg kell tuningolni annyira, hogy elerje az 5 Ghz koruli orajelet, // mint ahogy most a Glofo 12nm uj verzioja is... // es mindenki boldog. -
Fiery
veterán
válasz
hokuszpk #22803 üzenetére
Semmi ertelme a Zen 2+-nak, hiszen a Zen+ is csak egy bugfix eresztes volt. A Zen 2 nem tokeletes, de nem is olyan bughalmaz, mint a Zen volt anno, igy fixalni sem kell. Lehet elore tekinteni, es nyomni az ujabb generaciokat, egymas utan, ahogy illik -- es ahogy a roadmapen van mar cca. 2 eve.
-
Fiery
veterán
válasz
hokuszpk #22809 üzenetére
SZVSZ az AMD sem szamitott arra, hogy ekkora slager lesz a Matisse. A 3950X kiadasat azert kellett eltolni, mert egyszeruen nincs eleg lapka. Ami meg van, azt inkabb most kidobjak 3600X vagy 3700X neven, raer a 3950X, ugysincs valodi konkurenciaja. Szerintem okosan csinalja az AMD, az egyeduli bakolvesuk az volt, hogy belengettek minden honap 7-ere az ujdonsagokat elore fel evvel, es ahhoz kepest nem tudjak idoben szallitani az ujdonsagokat. De ami piacra kerul, ami megveheto, az franko lett.
-
joysefke
veterán
válasz
Valdez #22800 üzenetére
Majd kiderül.
A lehetőség adott, a flash esetleges szűkösségét pedig kiküszöbölhetik a Bristol Ridge mikrokódjának korábbi eltávolításához hasonlóan a Summit Ridge mikrokódok kiszedésével. Persze kérdés mennyire lesz erre alaplapgyártói akarat a 300-as lapok tekintetében...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
Az ide nem illő hozzászólások topikja:[link]
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az AMD éppen érkező, vagy jövőbeni új processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva.
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Windows 11
- Kapcsolja ki, kapcsolja be!
- MWC 2025: A kicsi és a kamerás - megjött a Xiaomi 15 és az Ultra
- Házi hangfal építés
- Külpolitika
- Mindennél nagyobb: tesztpadon a Ryzen 9 9950X3D CPU
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Kingdom Come: Deliverance II teszt
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest