Plusz magok helyett funkciókra fókuszál az AMD következő két szerverplatformja

A Milan még az aktuális foglalatban teszi mindezt, de a Genoa már új alapokra vált, így viszonlag sok változást hoz.

Az AMD az EPYC megjelenése óta olyan fejlesztési tempóba kezdett, ami talán még az Opteron érában sem volt jellemző a cégre. A második generációs, Rome platformra alapozó EPYC emiatt igen extrém előrelépésnek számít az előd, Naples platformhoz képest, hiszen a magok számában kétszeres, míg a lebegőpontos számítási teljesítményben négyszeres előrelépést kínál, miközben a fogyasztás alig nőtt.

Hirdetés

A már készülő Milan platform azonban nem fog ennyire vad előrelépést hozni, ugyanis amíg a Rome esetében kifejezetten a teljesítményelőny maximalizálása volt a cél, addig a Milan már a funkciókra, illetve a Zen lehetőségeinek kihasználására fókuszál. Ez első olvasatra furcsa lehet, mert a Zen 2 az alap Zen mag dizájnjához képest komoly tempóelőnyt hozott, de a gyártóktól megtudtuk, hogy az AMD útitervében csak egy optimalizálási lépcsőnek számít. Az igazán nagy újításokat a Zen 3 fogja hozni, ugyanis abba sokkal komolyabban belenyúlt a cég. Arról azonban nincs pontos adat, hogy mik ezek az újítások, de egyre inkább pletykálják, hogy a szimultán többszálúság kétutasról négyutasra nő, amivel egyetlen mag négy hardveres szálat futtathat, de erről már írtunk tavasszal, ugyanakkor ezt továbbra is érdemes fenntartásokkal kezelni, mert megbízható forrásból még nem erősítették meg számunkra.

A Milan platform ugyanazt a Socket SP3r2 foglalatot fogja használni, amit Naples és a Rome, illetve úgy tudjuk, hogy a chiplet dizájn sem igazán módosul a Rome-hoz képest, viszont új lapkákat kap. A CPU chipletek a TSMC 7 nm-es node-ján érkeznek, az áttervezett IO chip pedig – információink szerint – bővül a CCIX támogatásával. A teljes tokozásra levetített magok száma marad 64 darab, persze Zen 3 dizájnnal, viszont a memóriaalrendszer tekintetében kibővülnek a lehetőségek, de egyelőre nem tudni, hogy ez pontosan mit takar. Ugyanakkor a Milan platform fejlesztése jól áll, tehát nagyjából háromnegyed év múlva minden titok kiderül.

A Genoa platform lesz a nagyobb váltás. Itt már búcsúzik a Socket SP3r2 foglalat, a helyére egy teljesen új jön, amivel befut a DDR5 memória támogatása. Ez lesz lényegében a nagy fejlesztés, illetve valószínűleg a PCI Express 5.0 is elérhetővé válik. Mivel az alapot leváltani mindig is kockázatos, így a Zen 4 mag inkább a Zen 3 optimalizálása lesz, továbbá valószínűleg marad a 7 nm-es node is a CPU chipletekre vonatkozóan, de ez nem megerősített információ. A magok száma a jelenlegi útitervben 64, és valószínűleg ennyi lesz a maximum, mivel lényegében ki kell cserélni a körítést, tehát nem feltétlenül optimális ilyenkor skálázni. Viszont jön számos új funkció, amelyek az új piaci igényeket célozzák, és ez minden bizonnyal új utasításkészleteket jelent. A Genoa platform a 2021-es esztendő második felére van időzítve.

A következő nagy teljesítménybeli ugrást a Genoa utáni rendszer fogja hozni, amelyre vonatkozóan a Trento kódnevet pletykálják, de erről nagyon keveset tudni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés