- Milyen monitort vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Apple MacBook
- Autós kamerák
- Jóárasított AI PC-ket szeretne látni az AMD
- Canon MILC: EOS R és M topik
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
-
PROHARDVER!
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
na akkor az én nas+lejátszó hibridem, olyan 70%os állapotban:
ház: fractal design node304
táp: thermal master 450W (ezt majd lecseréljük valami (fél)modulárra)
ssd: plextor mp8e
proci: i3-6100
alaplap: asrock fatal1ty z170-itx/ac
ram: samu 8gb 2400 ddr4
hdd: 2x wd 6.0tb (majd bővítjük ezt is)
hűtő: scythe big shuriken rev.b.
os: ubuntu serverahogy látjátok, az nvme ssd és a deszka kiadna akár egy jó gaming gép alapot is, de megvan a saját története ennek is, buktatókkal. (filóztam sokáig bga deszkán (valami gemini lake) is, de végül letettem róla.)
bukó#1: túl nagy választék nem volt a hdmi2.0 csatlakozós itx deszkák közül. a legtöbb sata csatlakozóval az asrock fatal1ty gaming deszkáit szállítja, így lett a két jelölt az asrock fatal1ty z170-itx/ac és z270-itx/ac. a z170 lett meg vateráról.
bukó#1.1: szép dolog a 6 darab SATA3 slot, de ebből kettő megeszik az m.2, amennyiben sata3 típusú m.2 ssd-t teszel bele. így került nvme ssd egy nasba.
bukó#1.2: jelenleg egy hd-ready plazmát hajt a gép, és a deszka vagy 1024*768 felbontással indítja az uefi cmost, vagy fhdvel. szóval ha valamit ott állítgatnom kell, húzhatok neki egy kábelt a monitoromhoz.
bukó#2: az eredetileg betervezett rev.a macho hűtő ugyan belefért, viszont a vinyók csatlakozói már nem. jött helyette a big shuriken.
bukó#3: ugyan nem írja a guide, de a big shurikenhez le kell szedni a deszkáról a proci bracketet is. valamint a guide által mutatott ábrához képest fordítva kell összeszerelni. először rácsavarozod a bordára a két szárnyat, alulról, aztán rárakod a távtartót, majd ezt félretéve a deszkára alulról felszúrod a hűtőhöz adott blackplate-et a 4 hosszú csavarral, és rögzíted őket a deszka proci felőli oldalán a gumialátétekkel. aztán berakod a procit a foglalatba, megvajazod, és óvatosan (mert már nincs keret, szóval kiesik) ráteszed a hűtőt, úgy, hogy a távtartók beleálljanak a hosszú csavatokba. itt pedig fogod az egészet, oldalára/fejtetőre állítod, és meghúzod a csavarokat. a proci felragadt a bordára, és mivel nem tartja a keret, ha a borda elmozdul, a proci is vele jön, és frankón el lehet törni/görbíteni a lábakat, szóval végig enyhén rá kell nyomni az alaplapra. és ezt azért kell így, mert csak a backplate csavarjait tudod meghúzni.szoftveres résszel voltak a nagyobb szívások. először amikor kiderült, hogy a szájb@kúrt ubuntu inkább leginkább úgy szeret települni, ha net is rá van téve. az aktuális stabil ubuntu desktop egy szájbab@szott konfig fileban elraktározza, hogy csak a wireless hálózat legyen managelhető, valamint vmiért lerohad a telepítése, ha a network manager éppen nem fut. én meg néztem, hogy ha létrehozok egy konfig filet, amiben managelhetőnek mondom a wired networkot, akkor miért nem hajlandó csinálni, és egyáltalán, ha már be van állítva neki az /etc/init.d/interfaces-ben, hogy dhcp, akkor miért nem húz ip-t. na és persze a gnome betöltése le szokott rohadni az uid1000es felhasználó betöltése közben.
egy idő után persze elöntötte a sz@r az agyamat, és inkább újraraktam az ubuntut, ezúttal húztam hozzá kábelt a routertől, szóval nettel + a fenti buktatókra figyelve.
a szopóroller következő állomása az volt, amikor felcsatoltam rá a vinyókat, és megpróbáltam felmountolni. hát nem ment. mármint kézzel.wrong fs type, bad option, bad superblock
. az ubuntu simán felrakta. viszont volt egy csomó partíció a vinyókon. minden 6 gigás vinyón volt 1-1 250megás, 2-2 ~2 gigás, és 1-1 kb. 5.5gigás partíció. igen, a 6 gigás vinyón volt 10 gigányi partíció.
ezek a vinyók ugyanis a nasomban (asustor as-202te) voltak eddig, és az az istencsapása egyenként egy egylemezes raid1 tömböt hozott létre rajtuk, ergo nem a /dev/sdx-et kellett mountolni, hanem a virtuális partíciókat, azaz a /dev/mdx-et. ezt a természetellenes állapotot nem hagyhattam fent, így némi (...) internetes segítség, mdadm, superblock leírtás, partíció kezdőszektor eltolás után végre hagyományosan is mountolható a két vinyón lévő 5.5gb-s partíció, azt meg majd valamikor máshogy megcsinálom, hogy rendbe rakom, hogy ne látszódjon az a gb 4 giga szabad hely a hulladék partíciók leírtása után.
a gnome screensaverjére már elfogyott minden türelmem, és inkább leírtottam a vérbe, nem volt türelmem azt is belefaragni.todo:
- partíciós tábla;
- samba finomkonfigurálás;
- ftp szerver;
- wol;
- tápcsere, és kábelezés véglegesítése.
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Microsoft Excel topic
- Milyen monitort vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Trollok komolyan
- Goddess of Victory: Nikke
- Apple MacBook
- További aktív témák...
- LG 55B4 - 55" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- DOKKOLÓ BAZÁR! Lenovo, HP, DELL és egyéb más dokkolók (TELJES SZETTEK)
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix RTX 3070Ti 8GB GDDR6X Videokártya!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 4070 Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest