- OLED monitor topic
- Mindenkinek elérhetővé teszi a képgenerálást a Lossless Scaling
- MWC 2025: A ThinkPad notebookokról sem feledkezett meg Lenovo
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Dell notebook topic
- A frissítési frekvenciához igazítja a képkockagenerálást az új Lossless Scaling
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Leszámol a fekete képernyős hibákkal a GeForce driver gyorsjavítása
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
- Vezetékes FEJhallgatók
-
PROHARDVER!
Szia!
Mielőtt kérdeznél , alábbiakkal kérlek egészítsd ki (FONTOS! LG monitoroknál a P végződés az új tápegységre utal!):
Új hozzászólás Aktív témák
-
4264adam
veterán
válasz
TheMartin03 #141499 üzenetére
+1
Hiába a több zona ha nincs megfelelő szoftveres vezérlés mögötte.
nekem pont ilyen a Q80 és QN91 Samsung TV-m. Sok benne a zóna szám, mégis a TCL TV-en kissebb a blooming mert sokkal ügyesebb a vezérlője. Technológiailag pedig ugyanez érvényes a monitorokra is.
[ Szerkesztve ]
-
TheMartin03
aktív tag
válasz
grizlisandor #141498 üzenetére
Mivel most már kb. egy áron vannak, szerintem az AOC jobb választás, hiába a több dimming zone.
Nekem nagyon negatív pont a manuális HDR mód váltás, és a monitoros kalibrálhatóság hiánya.
AOC-n automatikusan vált Windows HDR móddal együtt 2 külön profil között, és monitoron is kalibrálhatóak a színek. Mert ennek is van egy kis pirosas beütése. -
4264adam
veterán
válasz
grizlisandor #141495 üzenetére
Köszönömjük
Vártuk már
[AOC Q27G3XMN vs Xiaomi G Pro 27i] RTINGS side by side
Érdekesnek találom, mert teszik az IPS mini-led elképzelés. De nem gondoltam volna, hogy a VA paneles AOC gyorsabb mint az IPS
VRR Motion Performance-t nézzétek át. Pedig a VA-ra szoktunk hivatkozni, hogy black smearing-el itt pedig gyorsabb mint az IPS. Meglepő eredmény számomra.
VRR Flicker-t annyra nem tekinteném relevánsnak, mert én használtam 3 hónapig az AOC-t Cyberpunk 2077 VRR-el és Fallout4-ben.
Mostani OLED-el sokkal jobban tetten érhető a VRR flicker mind a 2 cím esetén. AOC-nál nem volt.
konkrétan a Fallout 4 ősrégi motorja miatt nem tudok VRR-t használni OLED esetén mert nem csak a töltőképernyő flickerezik, de a Pip-boy és menü használat esetén is.
Cyberpunk-nál csak a töltőképernyő FPS zuhanásoknál van --> ott meghagytam a VRR-t.[ Szerkesztve ]
-
queens
tag
válasz
sztivo #141490 üzenetére
ha erre gondolsz, ez belefér, igen, köszi
tényleg komolyabb, mint a g5, fell van extrásítva, sőt, 240 hz
a laptop oldaláról másolok: "WUXGA (1920×1200) felbontással a legapróbb részleteket is megjeleníti. A 165 Hz-es frissítési frekvencia mindössze 3 ms-os válaszidővel és a G-Sync támogatással együtt blablabla...
akkor össze lehet ereszteni a g65b-vel?
mert ha igen, nem keresgélek továbbgondolom be kell szeretnem még egy DP-usb c kábelt is, ugye?
-
grizlisandor
veterán
Kint van a Xiaomi G Pro 27i IPS miniLED monitor teszt RTINGS-en.
1.0.07 firmware-val jött a monitor gyárilag és úgy néz ki sikerült kijavítani a 1.0.06 hibáit.
-
sztivo
Topikgazda
válasz
alpihun #141491 üzenetére
Szia!
1. Vannak sokan, nem tudom mekkora nagyítás mellett használod a jelenlegit, természetesen a 4K 27"-on baromi szép, de a 34" 1440p sem rossz.
2. Szubjektív, hogy mi a következő lépcső, lehet méret/felbontás/frissítés/panel technológia (esetleg OLED) stb.
MiniLED ha már fontos a magas fényerő, local dimming, de lassan egy árban vannak az OLED kijelzőkkel. -
alpihun
senior tag
Sziasztok!
Egyelore meg nincs vasarlasrol szo, csak vibe csekkelek:
1. Vannak akik 32" UWQHD (3440x1440) monitort hasznalnak irodai munkara / programozni? A 21:9-t nagyon jol ki tudnam hasznalni, de felek, hogy tul megszoktam a 27" 4K-t. A 4K ultrawide (WUHD?) viszont baromi draga.
2. Egy "gold standard" 1440p, 165+ Hz, 350+ nits, IPS gaming monitorhoz kepest (kb 250-300 EUR) mi a kovetkezo lepcso? Valami egyertelmuen sokkal jobb monitor ami nincsen tele kompromisszumokkal (pl. olcso miniledekrol olvasok ilyesmit)
[ Szerkesztve ]
-
sztivo
Topikgazda
válasz
queens #141472 üzenetére
Szia!
Minden FreeSync-es, sőt már minden 100 Hz feletti monitor tud ma már G-Sync compatible módban futni, tehát kimondottan hardveres G-Sync monitort ne keress ez miatt. Esetleg amin hivatalos minősítés van, azt annyiból jobb megvenni, hogy garantáltan "jobb az élmény". Pl VA monitoroknál nem lesz flickering, ha van plecsni.
Viszont ezt a G5-öt inkább ne, ettől a sík társa is jobb, inkább más modellt kellene nézned. A legjobb VA ívelt kivitelben a Samsung G6 S27BG650, nem tudom ez belefér-e neked, de ennek IPS válaszideje van. -
karacka01
újonc
Szerintem ez az ívelt monitor filmezéshez szerintem nagyon szubjektív! Valaki szerint pont azért jó filmezéshez (meg játékokhoz is), mert nagyobb beleélést ad. Ebben lehet valami, nem véletlen a komolyabb mozikban is a vásznak íveltek!
Viszont ha nem merném bevállalni az oled-et, akkor ott vannak Mini-LED-es monitorok! olcsóbbak és a képminőség már azért közelíti az oled-et. És nekem megbízhatóbbnak tűnik. Erről esetleg vélemény?
34”-nál nagyobbat nem akarok venni, tv-t ráadásul nem nézek. Inkább smart monitorra gondoltam! Pl:
https://oaziscomputer.hu/termek/26362/samsung-odyssey-oled-g8-s34bg850su-ls34bg850suxen -
Csandi
őstag
Bocsi a tripláért
Info mindenkinek: Most hívtak az LG-től, hogy kampányba fog kerülni ez a monitor pár napon belül, és mivel látták, hogy leadtam a rendelést, akkor ha gondolom törlik és rendeljem újra amikor él a kampány. A kampány 15% off lesz, vagyis 400 ezer helyett 340 ezer ft lesz a monitor előrendelői ára. Na akinek kell akkor szerintem csapjon le rá, az már tényleg eszméletlen ár.
[ Szerkesztve ]
-
-
Met
nagyúr
Elgondolkoztam monitor vételen, 34"-os 21:9-es képarányút.
Márkahűség miatt LG-t vennék de ekkora méretben már csak íveltek vannak.
Olvasva az összefoglalót elbizonytalanított a hal-szem effektus lehetősége.
Lehet valahogy tesztelni a hajlamom (szemüveg is kell már a monitorhoz)?
Vásárlás, próba, visszaküldés nem játszik mert céges vásárlás lenne. -
Csandi
őstag
Na jó hát ekkorát sem impulse buyoltam még életemben, főleg nem egy tech cuccra minden féle reviewk nélkül megjelenés előtt, de hát LG-t ismerem, OLED-eket ismerem TV-ikből, MLA paneles G széria nagyon jó. Csak jó lesz ez is.
-
4264adam
veterán
válasz
Csandi #141480 üzenetére
Nem túl sok gond van vele.
Itthon senkinek nincs ROP hiányos kártyája. 10+ éves 32 bites Physx játékok mennek csökkentett tempóval. Hátha pont nem azokkal akarsz játszani.Tuning: Minden kártya + 10% erőtöbbletet bír ökölszabályként. Elég hűvösek és halkak.
5070Ti Foramax-on a TUF 540k.
-
Csandi
őstag
válasz
4264adam #141477 üzenetére
Ja előrendelésnél írja is, hogy ezen az áron korlátozott ideig.
Viszont ja akkor eredetileg tervezett 4080 Super nem játszik, legalább 5080 kell. Nem is az árával lenne baj (bár az is van persze, aprón ugye 600k+), hanem a problémákkal az 5000-resek körül
[ Szerkesztve ]
-
4264adam
veterán
válasz
sid.:Rc211v #141478 üzenetére
ROG-on vajon miért DP 1.4 van jelölve
Ezért érdekes az ASUS ha nem adja az elektronikát mellé megfelelően Nvidia kártyákon bosszúság lesz vagy csak a magyarosítás lett félre tolva.
[ Szerkesztve ]
-
4264adam
veterán
válasz
Csandi #141474 üzenetére
DP 2.1 csatlakozós, szóval ez a 2025-ös új széria MLA réteggel.--> várós, és a kezdő 400k-s ár sem kimondottam túlzó mert eddig is 350 körül nyitottak az új árak.
Ilyen frissítési frekvenciához csak a DP 2.1 passzolt. Ehhez viszont VGA-t is kell cserélni mert a DP 2.1 szintén csak az NVidia RTX5xxx-en debütált és az érkező AMD RX9xxxx-en.
Persze tudjuk az NV nem csipázza a HDMI-t, kötelező a DP neki.DP 2.1 már 80Gbps 1 méteres kábellel. Szóval nem kell semmi DSC tömörítés
[ Szerkesztve ]
-
Csandi
őstag
Hoppa, erről mit tudunk? [link]
Hát ennyiért ez ha jó is nagyon jó vétel, tekintve, hogy a ROG 480hz-ese 500k.[ Szerkesztve ]
-
karacka01
újonc
válasz
sztivo #141442 üzenetére
Szia!
Köszi az infókat!
Jó kérdés, igen a távolság. Hát elég közelről pl. filmnézésnél kb. 70-90cm-ről, annyira, hogy a látótérben maradjon azért a képernyő szélei is. És pont emiatt vetődött fel bennem, hogy íves képernyő lenne a tökéletes, filmnézésekhez. Ráadásul felmerült bennem a 21:9-es képarány. Filmnézésekhez ez tökéletes lehetne. Pl:
https://oaziscomputer.hu/termek/26362/samsung-odyssey-oled-g8-s34bg850su-ls34bg850suxen
Nem tudom, hogy érdemes-e feláldozni a 4K-t, helyette UW-QHD lenne.
Neked a fenti opciókról esetleg valami tapasztalat?
Samsung Neo G7 tetszik a legjobban, mégpedig azért, mert Mini-LED-es! Tehát túlmutat képminőségben a Led-eseken, és közeledik az Oled technológia fele. Ez lesz a 2 fő irányvonal úgylátom. picit ódzkodok az oled-től mert nem ismerem, és a beégési probléma előjöhet. Ezen kívül mindenben kiváló.
Ha lehet Smart monitort szeretnék, ne kulcsfontosságú számomra, de ki tudnám használni az előnyeit, ezért gondoltam, hogy miért is ne! Esetleg ezekről valami tapasztalat? -
queens
tag
sziasztok!
mik jöhetnek szóba?
új monitor érdekelne, ezek a szempontok főképp:Köszi
odyssey g5-öt néztem az íveltet, de az nem tudja a gsyncet, így hozzátok fordulok, hogy mit , vagy mit NE vegyek1, Mekkora összeget szánnál a monitorra? 130k
2, Mekkora átmérőre ,felbontásra, Hz-re van szükséged? 27 col
3, Melyik panelt részesíted előnybe? (IPS, VA, TN, OLED) nem tudom
4, Sík vagy ívelt kialakításban keresed új monitorodat? ívelt
5, Milyen területen lesz használva a monitor? ( Általános , játék, irodai, programozói ,ipar, film és kép készítés, stb-stb)iroda, játék
6, Milyen videókártyával rendelkezel? Milyen SYNC-re van szükséged? RTX 3060
7, Milyen csatlakozási lehetőséged van, milyenre van szükséged az új monitornál? (VGA, DVI, HDMI, DisplayPort, Typc-C & Thunderbolt, USB-hub ,KVM switch, jack 3,5mm, stb-stb) DP es HDMI
8, Fontos számodra a HDR funkció ? előny, igen
9. Hagyományos vagy érintőképernyős megoldást keresel? hagyományos
10, Ergonómiai kialakításában milyen legyen? magasság állíthatóság jó lenne, de nem elsődleges szempont -
TheMartin03
aktív tag
Elég durván beesett az itthoni ára az AOC AGON Q27G3XMN-nak az eddigiekhez képest, ennyiért szerintem elég jó vétel.
-
-
Csandi
őstag
Sziasztok,
1440p, 27 col, OLED
Hogyha QD-OLED-et nem szeretnénk, a PG27AQDP -t pedig drágálljuk akkor az XG27AQDMG a legjobb opció? -
vagasiferenc
csendes tag
válasz
sztivo #141464 üzenetére
Én 70-80 cm-ről nézem a 24 col FHD monitorokat, a betűméretek is ehhez lettek optimalizálva pl. VS Code-ban vagy Total Commander-ben, de pl. a PH forum betűméret chrome-ban 100%-on is pont jó volt így.
Viszont 27 QHD-ban ezek már nekem kisebbek az ideálisnál. Valahol 110-115% lenne a legjobb, a 125% inkább csak egy gyors igazítás volt. Hosszabb távon valószínűleg az lesz a jobb megoldás, hogy marad 100%-on a windows skálázás és a programokban egyedileg lesznek kicsit megnövelve a betűméretek.
-
sztivo
Topikgazda
válasz
vagasiferenc #141460 üzenetére
Szia!
Megjöttek az "OLED-es" fiúk, aztán elsiklottunk felette, sajnos ilyenkor ennek mindig ez a kimenetele..Egyéni vélemény, de 60-70 cm-ről már a 27" QHD is kellemes és még jók a betűméretek (nem tudom te miért pont 125%-on használtad). Ha ezt nagyítva használod, úgy csökken a munkafelület.
27" 4K csak a magas ppi miatt jó, de jellemzően az ilyen képernyőket közelebbről is nézik, árban még nem vészesek magas frissítéssel sem, viszont 32"-ban jelentősen drágábbak a monitorok, bár ezt írtad is, hogy nem kell.A konkrét monitorról sokat nem tudni, kb tényleg a fentebbiek utódja, azzal nagy baj nincsen.
QHD-ban nincs értelme 60 Hz-est nézni, mert annyira olcsók már a 165-180 Hz-esek is, hogy max 10%-al fizetsz többet érte, az élmény meg ettől többszöröse..
27" 4K: Samsung S28BG700, S27DG702EU (bár ez már drágább), LG 27GR93U.
27" QHD: Hát itt sok lenne, ár/értékben Acer XB273UV3, Asus XG27ACS, LG 27GS75Q, 27GS85Q (utóbbi NanoIPS) és még lehetne sorolni. -
pinnacle
nagyúr
válasz
pinnacle #141427 üzenetére
Nekik viszont valahogy sikerült elérni. Nekem csak fényerő állításra kellett volna, de az EIZO-nak, nagyon kicsi a skálája. Tudtok valami jobbat? Én a Monitoriant használom.
-
vagasiferenc
csendes tag
válasz
vagasiferenc #141406 üzenetére
Sziasztok!
Bár az eredeti kérdésemre nem érkezett reakció de az továbbra is aktuális, és azóta sikerült is kicsit szűkítenem a paramétereket, szóval teszek még egy próbát.
Röviden a cél egy három montitoros 24 col FHD, 90%-ban irodai jellegű munkára (kódolás, UI/UX design, CAD, stb) használt setup leváltása nagyobb PPI-ú monitorokra. Bár nem lesz kimondottan fotós/videós/grafikai feladatokra használva, de nem ártana a viszonylag normális színtér / színhelyesség (nem feltétlen gyárilag, utólagos kalibrálás is jó).
Ami már biztos, hogy 27 col körüli méret és IPS panel kéne, viszont még nem tudom milyen felbontás (QHD v. 4K) és milyen képfrissítési frekvencia (60 Hz vagy 120+ HZ) legyen. Fix keret nincs, de cél a jó ár / érték arány, nem sajnálom a pénzt a jobb minőségre, ha tudom, hogy miben és mennyivel jobb a drágább cucc. Az a megoldás is szóba jöhet, hogy fő monitornak veszek egy képminőség / színhelyesség / stb. szempontjából jobbat és mellé két olcsóbb, de kevésbé jót.
A legvalószínűbb választásnak egyelőre a 27 col + 4K + 60 Hz kombináció tűnik (nem azért, mert mindenképp kellene a 160 körüli PPI, hanem mert a 3 db 32 colos monitor már túl sok helyet foglal, a 27 col QHD viszont PPI szempontból kicsit kevésnek tűnik). Konkrétan ezt típust néztem ki: LG UltraFine 27UP850K-W, bár nem volt még Nano IPS-es monitorom, és tudom, hogy vannak, akiknek nem jön be.
Kérdéseim:
1. Tudtok valamit a fenti LG típusról? A nagyobb teszt oldalakon nem találtam róla semmit, de úgy nézem ez a 27UP85NP ill. a 27UP850N utódja lehet, és ezeket szoktátok is ajánlani itt a forumon.
2. Esetleg tudtok olyan monitort ajánlani, ami képminőségben tudja ugyanazt mint a fenti LG-k de magasabb frekvencián? Ha jól sejtem ezek jóval drágábbak.
3. 27 colos QHD felbontású monitorokra vonatkozó ajánlásokat is szívesen fogadok. Azt gondolnám itt már érdemesebb magasabb képfrissítésű típust választani, mert könnyebben találni olyat, ami magasabb frekvencián is tudja ugyanazt a képminőséget mint egy jó 60 Hz-es típus és árban se sokkal több.
Előre is kösz a válaszokat.
-
válasz
karacka01 #141458 üzenetére
Ez attól függ milyen film. Van 21:9-es, de 16:9-es is. Nincs univerzális méret ilyen szempontból.
Irodai melóra talán jobb a széles monitor mivel a látószög sokkal nagyobb horizontálisan mint vertikálisan. Ez esetben jobb az ívelt monitor viszont filmezésre szerintem zavaró.
Az olednek mára már sokkal kevesebb negatívuma van, valóban az egyik a beégés lehet, de rengeteg okos védelemmel van ellátva, a másik az alacsonyabb fényerő (ami szerintem így is bőven elég)
Ami méretben 34" + szinte kivétel nélkül íveltek. Lehet jobban jársz egy LG 42"-os oled tv-vel.[ Szerkesztve ]
-
karacka01
újonc
Szia!
Köszi az ajánlást! Tényleg kifogástalan!
Mindig is 16:9 képarány párti voltam! Viszont itt az oldalon olvastam valahol, hogy mozifilmekre kifejezetten előnyös lehet a 21:9 képarány. Ami részemről csábító nagyon, akár íves kivitelben is. 21:9 képarány viszont nem annyira univerzális, Vajon mennyire akadályozza az irodai és általános használatot? Ívelt képernyőnél (kisebb görbület) kérdés lehet 30-32 col esetén 2 fő is kényelmesen tudja-e nézni?
OLED panel nagyon csábító, de mivel nem ismerem a technológiát picit bizonytalan vagyok. Hátrányai között van a beégési problémák, rövid élettartam. Ezek mennyire számottevőek?
Színtér megjelenítésnél 3féle van megadva, Ez azt jelenti, hogy választhatóak? -
sztivo
Topikgazda
válasz
Jagdpanzer6 #141454 üzenetére
Szia!
AOC már nem hangolja igazán jól a VA monitorjait (kivéve a MiniLED), így meg tudom érteni, nekem egy sík VA Samsung van, teljesen jó.
Nézd, inkább vedd a Samsung-ot, jobb lesz a build quality is, sajnos a Gigabyte kissé recsegős műanyagból van, és ha melegszik vagy hűlik a monitor, recseg-pattog[ Szerkesztve ]
-
Jagdpanzer6
újonc
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni monitorral kapcsolatban.
Van egy AOC CQ32G4VE 31,5'' Ívelt QHD monitorom. A bajom vele az, hogy a Black Smearing eléggé durván ( lehet csak engem zavar ) jelen van játék közben. Állítgattam a monitort picit jobb lett, de mégis a cseréjén gondolkodom.Ezt a kettőt néztem ki:
Samsung 32" LS32DG500EUXEN Odyssey G5 G50D QHD IPS 180Hz
rGigabyte GS32Q 31.5" QHD IPS 170Hz gaming monitor
Szerintetek jobb lenne? Az AOC VA paneles és a másik kettő IPS. Elvileg jobb a játékra azt olvastam az IPS.
Előre is nagyon szépen köszönöm a válaszokat!
Ha esetleg valakinek van valami más jobb monitor ötlete azt is köszönöm szépen
Zoltán
-
Borote
addikt
válasz
Borote #141229 üzenetére
Sziasztok!
A linkelt kérdésre találtam egy ilyet. Hasonló árban esetleg tudtok mondani alternatívát? Egyetlen szépséghibája, hogy nem állítható magasságú, de legalább dönthető.
-
knoxhu
senior tag
Sziasztok!
Szeretnék segítséget kérni:
1, Mekkora összeget szánnál a monitorra?
50-60 ezer forint körül, amennyiben ez reális.
2, Mekkora átmérőre ,felbontásra, Hz-re van szükséged?
24”, 1920x1080, 144 Hz vagy a felett
3, Melyik panelt részesíted előnybe? (IPS, VA, TN, OLED)
IPS
4, Sík vagy ívelt kialakításban keresed új monitorodat?
Sík.
5, Milyen területen lesz használva a monitor? ( Általános , játék, irodai, programozói ,ipar, film és kép készítés, stb-stb)
Szinte csak játék.
6, Milyen VGA-valórendelkezel? Milyen SYNC-re van szükséged?
NVIDIA G-sync
7, Milyen csatlakozási lehetőséged van, milyenre van szükséged az új monitornál? (VGA, DVI, HDMI, DisplayPort, Typc-C & Thunderbolt, USB-hub ,KVM switch, jack 3,5mm, stb-stb)
HDMI, DisplayPort
8, Fontos számodra a HDR funkció ?
Nem.
9. Hagyományos vagy érintőképernyős megoldást keresel?
Hagyományos.
10, Ergonómiai kialakításában milyen legyen? Pivot ,Dönthető, forgatható, magasságában állítható?
Állitható magasság jó lenne. -
Imy
veterán
Egy láma kérdés, mivel lehet az IPS monitort kalibrálás nélkül viszonylag színhűre beállítani? Elvinném Bp-re oázishoz kalibrálni, de messze van, és ritkán járok ott, illetve problémás, mivel befér a kocsiba, de a csomagtartót fel kell bővítenem.
-
sztivo
Topikgazda
válasz
Zadia #141443 üzenetére
Szerintem jó választás a Samsung
Én az LG elődjét néztem anno, a 24GQ50F-et és az sem volt valami tutin hangolva, sőt abban szinte beállíthatatlanok voltak a színek, most viszont mivel mind az LG és mind a Samsung is 180 Hz-es, ugyanazt a(z új) panelt használják. Szerintem a Samsung jobban hangolja a VA-kat. -
sztivo
Topikgazda
válasz
karacka01 #141429 üzenetére
Szia!
Fentebb kaptál egy ajánlatot OLED monitorra, ami szerintem ár/érték arányban verhetetlen.
Nem tudom milyen távolságból használnád filmezésre, de a Samsung megoldásai, mint a Neo G7 és Neo G8 1000R íveltek, Gigabyte M32UC 1500R. Sík kivitelben LG 32UQ750P, itt már van aki használ ilyet, illetve van egy Asus sík, VG32UQA1A, de erről nem sokat tudok.
Drágábbat VA-ban szinte felesleges venni/keresni, mert ennyiért már van OLED is.
27" 4K még most fog jönni OLED kijelzővel. -
nimbusz
csendes tag
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem ha egy 280hz-es monitort 144hz-en használsz annak van-e valami hátránya? (azt leszámítva hogy nem 280-on fog működni) Köszi
-
Imy
veterán
38WR85QC-W-t vettem végül. Annyira nem is nagy a 38". Meglátom milyen lesz, egyenlőre tetszik.
-
karacka01
újonc
Sziasztok!
Otthonra keresek magamnak monitor.
Nagy filmrajongó vagyok! Filmnézéshez is szeretném használni majd az új monitoromat. Alaposan beleástam magam a témába ahhoz, hogy megtaláljam az otthoni filmezéshez a számomra legoptimálisabb monitort (TV-m nincs és nem is tervezek venni). Szerintetek milyen műszaki paraméterek legyenek!?
Van néhány kérdés, amiben nem jutottam előre (vastaggal jelölve). Tudom, hogy nagyon sok minden szubjektív, de azért kíváncsi vagyok mások véleményére és szívesen tanulok is másoktól!márka: megbízható márkára gondoltam, pl. Samsung/Philips/Asus/LG
méret: 27-32 col
képarány: 16:9 (szerintem ez a legideálisabb)
panel típus: VA panel, matt bevonatú - tükröződésmentes (AR/AG)
kijelző alakja: normál - esetleg az ívelt (egy kisebb görbületű) növelheti a filmnézés élményét?
felbontás: 3840x2160 UHD 4K
statikus kontrasztarány: min. 3000:1 – Szeretném, hogy a fekete minél feketébb legyen! Minél élethűbb színeket! (A ’műviséget’ elkerülve)
képfrissítési sebesség/frekvencia: 60 Hz vagy afölött kb. 144 Hz-ig (60fps?) – Filmnézéshez egyáltalán van értelme 60Hz fölöttit venni?? (Játékra nem használnám, de a 60Hz nekem olyan ’poros’ technológiának tűnik már. Persze a 200Hz túlzás lenne, ezért gondoltam max. 144 Hz-re)
panel válaszidő: <4 ms - Filmnézéshez egyáltalán van értelme az alacsony válaszidőnek?
színmélység: 10 bit
színtér megjelenítés: DCI-P3 (Rec.2020)
HDR technológia (HDR10)
SMART monitor: először feleslegesnek gondoltam, de számos praktikus funkciója lenne számomra
monitor kalibrálás: szoftveres vagy hardveres(jobb!)
csatlakozók: HDMI 2.0, USB 2.0, USB-C, jack 3,5mm, DisplayPort (ha szükséges)
Szemkímélő funkciók
Esetleg más figyelembe veendő paraméter?1, Mekkora összeget szánnál a monitorra?
Max. 500 000 Ft
2, Mekkora átmérőre ,felbontásra, Hz-re van szükséged?
27”-32”, 3840x2160 UHD 4K, 100Hz
3, Melyik panelt részesíted előnybe? (IPS, VA, TN, OLED)
VA, (OLED)
4, Sík vagy ívelt kialakításban keresed új monitorodat?
Sík 27” esetleg, ívelt 32”
5, Milyen területen lesz használva a monitor? ( Általános , játék, irodai, programozói ,ipar, film és kép készítés, stb-stb)
általános, irodai, film és sorozat nézés
6, Milyen videókártyával rendelkezel? Milyen SYNC-re van szükséged?
asztali PC-t is hamarosan vásárlok, nem tudom
7, Milyen csatlakozási lehetőséged van, milyenre van szükséged az új monitornál? (VGA, DVI, HDMI, DisplayPort, Typc-C & Thunderbolt, USB-hub ,KVM switch, jack 3,5mm, stb-stb)
HDMI 2.0, USB 2.0, USB-C, jack 3,5mm, DisplayPort (ha szükséges)
8, Fontos számodra a HDR funkció ?
Igen
9. Hagyományos vagy érintőképernyős megoldást keresel?
Hagyományos
10, Ergonómiai kialakításában milyen legyen? Pivot ,Dönthető, forgatható, magasságában állítható?
dönthető/állítható magasságKöszönöm a segítségeket!
[ Szerkesztve ]
-
DrDobos
őstag
Sziasztok!
Monitorvasarlasban szeretnem a segitsegeteket kerni. Nem surgos, ha valami miatt varni erdemes meg, belefer nehany honapot
1, Mekkora összeget szánnál a monitorra? 180 ezerbe jó lenne ha beleférne
2, Mekkora átmérőre ,felbontásra, Hz-re van szükséged? 32', 4K, min 60Hz
3, Melyik panelt részesíted előnybe? (IPS, VA, TN, OLED) IPS lenne a legjobb de OLED vagy VA is jo
4, Sík vagy ívelt kialakításban keresed új monitorodat? Sík
5, Milyen területen lesz használva a monitor? (általános , játék, irodai, programozói ,ipar, film és kép készítés, stb-stb) radiológiai leletezés
6, Milyen videókártyával rendelkezel? Milyen SYNC-re van szükséged? Az Intel i3-1125G4 proci integrált vidaokartyaja
7, Milyen csatlakozási lehetőséged van, milyenre van szükséged az új monitornál? (VGA, DVI, HDMI, DisplayPort, Typc-C & Thunderbolt, USB-hub ,KVM switch, jack 3,5mm, stb-stb) HDMIre van szükség
8, Fontos számodra a HDR funkció ? Nem
9. Hagyományos vagy érintőképernyős megoldást keresel? Hagyományos
10, Ergonómiai kialakításában milyen legyen? Pivot ,Dönthető, forgatható, magasságában állítható? Nem szükségesEgyebekben az a fontos hogy minimum 1:3000 legyen a kontraszt, es a luminance min 350 cd/m2.
Köszönöm szépen a segítséget!
-
pinnacle
nagyúr
Sziasztok! Valakinek nincs meg EIZO Screenmanager Pro 3, amit adtak a 2433w-hez? Sehonnan nem lehet már letölteni. 2.1.0 verziót megtaláltam, https://archive.org/details/eizo-lcd-utility de ezt nem.
[ Szerkesztve ]
-
Bilux
veterán
válasz
Harcipocok84 #141424 üzenetére
Te vetted újonan? Vagy a gyártó honlapján nézd meg a letölthető manuálban mit írtnak
-
Harcipocok84
tag
Sziasztok!
Van egy Acer XB323QUNvbmiiphzx típusú monitorom amivel nagyon meg vagyok elégedve. Ellenben szerettem volna feltenni a falra egy VESA konzollal. Ha leveszem a lábát a monitornak, akkor az alábbi süllyesztett felfogatási pontok vannak, elvileg VESA 100x100. Ahhoz hogy erre fel tudjam fogatni a tartót kell egy minimális spacer távtartó, hogy síkban legyen a felfogatással.Ezzel nem is lenne semmi gond, ellenben a csavarok amik a lyukba illenek eléggé vékonykák szerintem. Ez tuti elbírja a monitort? A spacerek miatt nagyobb erőhatás lesz rajtuk...
Vagy ehhez valami adapter kellene? -
L@co
aktív tag
Sziasztok!
1440p 144Hz IPS-em van jelenleg, LG 27gl83a. Mire érdemes váltani?1, Mekkora összeget szánnál a monitorra?
- Még nem határoztam el teljesen magam, de amennyit ésszerűen rá kell locsolni.2, Mekkora átmérőre ,felbontásra, Hz-re van szükséged?
- 27 vagy 32, esetleg 34 széles, 1440p vagy 4k, 144Hz legalább.
- Hely lenne a 32-esnek illetve 34-esnek, de nem ragaszkodom hozzá.
- 4k-t csak 32 colon lenne értelme használni. 1440p még talán jó 27 és 32 colon.
- Van értelme 240Hz-re felmenni, vagy már nem ad annyit?3, Melyik panelt részesíted előnybe? (IPS, VA, TN, OLED)
TN nyilván szép nem lesz
VA ha jól tudom játékra nem jó. Volt régen VA paneles monitorom és mozgásmegjelenítése szörnyű volt. Változott ez azóta?
IPS nekem bejött, nem tudom hogy fejlődött-e annyit hogy megérje ismét venni?
OLED Játékra nyilván nagyon jó, de érdemes programozáshoz OLED-et venni?
Ha igen 27 colon sokan panaszkodnak a text clarity-re. Ott van az is hogy nappal használnám ablak mellett, és az OLED-eket nem matt felülettel gyártják. Volt ilyen monitorom is két hét szenvedés után továbbadtam rajta.4, Sík vagy ívelt kialakításban keresed új monitorodat?
Sík5, Milyen területen lesz használva a monitor? ( Általános , játék, irodai, programozói ,ipar, film és kép készítés, stb-stb)
Játék és programozás6, Milyen videókártyával rendelkezel? Milyen SYNC-re van szükséged?
Geforce RTX 4070, G-Sync7, Milyen csatlakozási lehetőséged van, milyenre van szükséged az új monitornál? (VGA, DVI, HDMI, DisplayPort, Typc-C & Thunderbolt, USB-hub ,KVM switch, jack 3,5mm, stb-stb)
HDMI, Displayport8, Fontos számodra a HDR funkció ?
Nem. Illetve nem tudom, nem használtam még.9. Hagyományos vagy érintőképernyős megoldást keresel?
Hagyományos10, Ergonómiai kialakításában milyen legyen? Pivot ,Dönthető, forgatható, magasságában állítható?
Dönthető, forgatható, magasságában állítható[ Szerkesztve ]
-
sztivo
Topikgazda
válasz
markknight #141419 üzenetére
Elméletileg semmi akadálya, DP 1.4-et tud, tehát mennie kell
-
markknight
veterán
Nem pont monitor, de mégis. Tudnátok abban segíteni, hogy ez a termék támogatja a 60hz-t 4K alatt? Macemre kötném: [link]
-
pinnacle
nagyúr
válasz
pinnacle #141415 üzenetére
Monitorian-nal lehet szabályozni. HDMI-DP kábelen viszont nem működik. Nem tudom ez azért van, mert valami 20-21. láb nincs bekötve vagy már eleve rossz volt a csatlakozó, mert el is romlott. Illetve lehet a DDC/CI nem megy HDMI-n. Ha valaki tudja, nézze meg legyen szíves, hogy HDMI-n vagy HDMI-DP-n működik ez a program?
[ Szerkesztve ]
-
szasanyi
félisten
válasz
csababarca #141416 üzenetére
Abban nincs.
-
csababarca
őstag
Megjött a monitor, AOC Q27G4XF, tetszik, szép képe van az én laikus szememnek.
Egy dolgot nem néztem meg, nincs benne beépített hangszoró....
vagy csak én vagyok béna? -
pinnacle
nagyúr
Sziasztok!
Van olyan monitor fényerő szabályozó program, ami több monitort tud kezelni és 0-100%-ig lehet állítani? -
Imy
veterán
Egy ideje gondolkodok és ide is feltettem már hogy milyen 21:9-es monitort vegyek.
Macbookkal lenne használva és semmi különös nem lenne (munka/ 3D tervezés).
Ezt a két típust néztem ki de nem tudom mennyire régi és mennyire kompromisszumos.
Illetve innen amit linkelek:
38WQ75C-W 199 990
34UM88C-P 99 990
A 38-as monitorok sok infót nem találok.
Egyikben sincs kvm switch talán. -
Gomez1984
aktív tag
Aki G6 Oledet nyúz: Használjátok a Contrast enhancer funkciót?
-
ququ
kezdő
erről a monitorról mi a véleményetek? ár/érték, általános felhasználás
[link] VA paneles Xiaomi Mi Curved 34 BHR5133GL[ Szerkesztve ]
-
Skynet258
veterán
válasz
sztivo #141405 üzenetére
Amúgy már én is gondolkoztam, hogy nem ide kéne szemetelni az OLED tapasztalatokkal, de nem találtam topikot ennek dedikálva, szóval csináltam egyet.
Aki gondolja, és OLED monitor tulaj, érdeklődő, vagy csak olvasgatna erről, az jöhet oda, legyünk minél többen. -
vagasiferenc
csendes tag
Sziasztok!
Monitor vásárláshoz kérnék tanácsot, a felhasználási terület 90%-ban irodai munka, főleg kódolás. Jelenleg 3 db 24 colos FHD IPS monitort használok, de most kipróbáltam egy 27-es QHD-t és nagyon megtetszett a magasabb PPI (125%-os szövegméretezéssel próbáltam), ezért szeretnék nagyobb felbontású monitorokra váltani.
Egyelőre csak abban vagyok biztos, hogy IPS paneles kéne, a többi paraméter még nyitott (felbontás QHD v. 4K, a méret valszeg 27 col, de 4K felbontás esetén a 32 col értelmesebb választásnak tűnik, ill. 60 Hz elvileg elég, de azért 120+ Hz-nek és az alacsony input lagnak is van szerintem értelme egérmozgás, animációk, stb esetén).
Mivel még sok a paraméterek körüli bizonytalanság azért egyelőre nem is annyira konkrét típusokra lennék kíváncsi, hanem hogy úgy általában mi a véleményetek, kinek milyen méret/felbontás kombináció jön be, mennyire lenne értelme egy 27 colos 4K monitornak ha normális (70-80 cm) távolságból nézném, megéri-e még 60 Hz-es monitort venni vagy nem annyival drágábbak már a gyorsabbak, ill. hogy a fenti paramétereket (méret/felbontás/frissítési gyakoriság) variálva kb mik azok az ársávok ahol jó ár / érték arányú választások vannak.
Előre is kösz a válaszokat!
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- OLED monitor topic
- Mindenkinek elérhetővé teszi a képgenerálást a Lossless Scaling
- Rezsicsökkentés, spórolás (fűtés, szigetelés, stb.)
- (nem csak) AMD FX / Ryzen tulajok OFF topikja
- Mesterséges intelligencia topik
- Óra topik
- Abarth, Alfa Romeo, Fiat, Lancia topik
- Autós topik
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- További aktív témák...
- ASUS TUF Gaming VG279Q1R Monitor 27" 144hz 1ms 1080p IPS LED
- LG (38GL950G-B) 38" 175HZ GAMER QUAD HD LED MONITOR !
- Eladó Gigabyst M34WQ - Ultrawide 3440x1440 144hz Gaming monitor!
- SAMSUNG (LH75WADWLGCXEN) FLIP PRO 190CM 4K ÉRINTŐS SMART MONITOR ! AKCIÓ!
- Alienware AW3423DWF Ívelt Gamer Monitor!34"/QD-OLED/165hz/0,1ms/10BIT/Freesync-G-sync/Alien FX
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest