Hirdetés

2018. július 22., vasárnap

Útvonal

Fórumok  »  Monitorok  »  Milyen monitort vegyek? (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2014-11-05 16:58:24

PROHARDVER!

Milyen monitort vegyek?
Mielőtt kérdezel, olvasd el az összefoglalót!
Jó eséllyel választ kapsz sok kérdésre.

Ajánlott olvasmány (mi az a TN, xVA, IPS-monitor?)

Hasznos linkek, ajánlott olvasmányok:

old_artist monitor kategorizálása: Ajánlott mindenkinek I-IV. kategória
Panel technologies (TN, IPS, x-VA - angol)
Monitor LED Backlighting
Kábelkérdések tisztázására. (Mire jó valójában a HDMI, DVI, Displayport?)
link1, link2
Mi az a PWM? (még egyszerűbben, bonyolultan - angolul)
Mi az a kalibráció?
Monitor Driver feltelepítése
ICC-profil aktiválása (Win7, MacOSX[+Win7])
Dell IPS áttekintés 2013 (S, U, P széria 100k alatti tagjai)
Dell U2212HM vs Dell U2312HM
Dell U2312HM vs Dell U2412M
Nem sok a 8ms? (általános felvilágosítás, Dell U2311H-val példálózva)
Játékok és szélesvásznú monitorok
TVCalculator (21.5" - 23" - 24" ~ 16:10 - 27")
FOV összehasonlítása a következő felbontásokban: 2560*1080, 1920*1200, 1920*1080 és 1280*1024.

Monitorajánlás vezérfonala:

4(+1) kategóriára bontanánk az ajánlás, kérdezés menetét.

I. kategória: max. 30-40k-s kerettel rendelkezők monitorvásárlási szándéka.
II. kategória: 40-50k-s kerettel rendelkezők ~.
III. kategória: 50-55k feletti kerettel rendelkezők ~.
IV. kategória: kifejezetten prémiumpaneles monitort keresők.

Lássuk hát:

I. kategória:

Ebben a kategóriában (19-)20-22"-es 16:9-es 16:10-es 1680/1600-as, FullHD-s monitorok közül millió és egy féle-fajta van. Mivel ennyi pénzért 25-30-35k nem várhat/kaphat az ember csodát ezért az igényeknek is reálisnak kell(ene) lenniük. Ebben a kategóriában nem kellene, hogy olyan nagy különbségek legyenek az egyes (TN-es) típusok között, nagyjából az összes hoz egy középszerű sztenderdet és annyi.

Szerintünk fontos lenne az, hogy a csak d-sub bemenettel rendelkező monitort már nagyon itt se vegyenek, minimum DVI csatlakozó lenne az ajánlott. Ezenkívül ajánlott a klasszikus nagy gyártók közül választani és egy bizonyos szint alá még itt sem adni, gondolunk itt pl. a HKC-ra és hasonló noname kategóriát képviselő társaira. Maradjunk az ismertebb, remélhetőleg megbízhatóbb és tartósabb márkáknál, mint például BenQ, Samsung, LG... stb.

Mint említettük nagy különbségek nem kellene, hogy legyenek, a legtanácsosabb az lenne, ha pár típust meg tudna a vásárló nézni és szubjektíve a szebb képűt/olcsóbbat vásárolná magának.

Fontos megemlíteni (a 30-35k-s TN-es monitorokon túl) ezen kategória felsőbb árszegmenséhez (35-40k) nemrégiben érkezett belépő szintű és kedvező árú egy-két már VA/IPS-panelt hordozó típust is, (egyelőre csak) a BenQ, AOC és az LG (és Philips) kínálatából. Itt már az elmúlt évek tapasztalatai alapján jó eséllyel meg lehet találni egy olyan belépő, olcsó IPS vagy VA monitort, amely gyakorlatilag már a 30-40k-s szegmensből is a TN-t kiszorítani igyekszik!

Ezen nem TN-es monitorok betörésével adja magát az a tanács a 30-40k-val rendelkező vásárlóknak, miszerint már itt elkezdhetnek "prémium panelben" gondolkodni, s 35-40k-ért már mehetnek is a kasszához, míg 30k körüli kerettel talán érdemesebb gyűjteni egy kicsit, hogy beleférjen a fent említett (és remélhetőleg a jövőben egyre több új taggal bővülő) monitorok egyike!

30k-s keret alatt újonnan csak TN van, vagy használtan régebbi xVA, IPS típusok, egyéni preferencia (és az aktuális használt monitor felhozatal) kérdése, hogy ki melyik irányba indul, itt az egyetlen vezető kritérium a DVI csatlakozó kell, hogy legyen és a személyes megtekintés természetesen.

II. kategória:

Itt legtöbbször 23-24"-es túlárazott TN-es LED-es monitorféleségek vannak. Véleményünk szerint nagyon itt nem lehet mit tenni, gyűjteni kellene még egy keveset és akkor már minőségi monitort is vehet az ember, IPS panellel. Lássuk be monitort nem rövid időre szoktak vásárolni és sokkal több időt töltünk a nézésével, mint akármelyik hardverünkével, legyünk igényesek ezen a téren (is).

50k alatt van egy-két 21.5"-es, 23"-es IPS-es LG, ASUS, AOC és a fényes kijelzős Dell S2240L valamint 50k körül mozog a Dell P2214H, S2340L, illetve ilyen kerettel tanácsos szétnézni hardveraprón hátha talál az ember egy még garanciás IPS paneles monitort ebben az árkategóriában (jellemzően mindig van 1-2 ilyen eladó darab). Gyakorlatilag ilyen kerettel TN paneles monitort venni elég nagy mellényúlás.

III. kategória:

Véleményünk szerint, ha valaki már kiadna legalább 50 ezret egy monitorért, akkor innentől illene/kötelező IPS panelest venni.
50-55k körüli keret esetén a Dell P2314H-t és P2414H-t helyeznénk középpontba.

Itt 3 buktató van:

1. Tuneres monitort akar valaki
2. 24"+ TN-es monitort akar venni (pl.: 27"-es "gémercucc")
3. Kifejezetten túlárazott 2ms-os "gémer" monitort akar (~BenQ XL2410T)

1-es kérdésben sajnos nem egyszerű dönteni. Alapvetően három lehetőség nyílik előttünk. Veszünk egy "klasszikus" TN-es tuneres monitort, ami már önmagában monitornak is alkalmatlan, TV-zésre meg a TN panel okán önsanyargatás.

Veszünk egy IPS paneles tuneres monitort - manapság már egyre több ilyen van, többnyire az LG kínálatában - s látszólag jól döntöttünk, hiszen IPS és tuner, minden megvan, ami kell. Azonban ezek bőven kompromisszumos megoldások, (kép)minőségben, belső elektronikában és kalibrálhatóságban bőven elmaradnak a tényleges monitor társaiktól, s egy alsóbb szintet képviselnek (természetesen a beépített tunerért cserébe).

A harmadik lehetőség a legbiztosabb megoldás - valószínűleg a legköltségesebb és legkörülményesebb is - miszerint veszünk egy kiforrott, bizonyítottan jó minőségű IPS monitort, s ehhez egy jó minőségű külső tunert vagy STB-ot, s így kötjük össze a kellemest a hasznossal. Szigorúan a megjelenítés minőségét nézve ez utóbbi az ajánlott, de természetesen, aki képes a képminőség oltárán áldozni a kényelemért cserébe, az elsődlegesen a tuneres IPS-es monitorok felé nézelődjön!

2-es esetében szerintünk pont ez az a méret, aminél már semmiképp sem éri meg TN-est venni, mert már szemben ülve is színtorzulások vannak. Viszont ilyen méretben prémiumpaneles monitor sokkal drágábban van csak. Kompromisszumot kell tehát kötni a képminőség vagy a képméret kárára.
Mivel mi az utóbbit javasoljuk nekik valahogy be kéne érni egy hasonló áru, kisebb (23-24"-es ~Dell P2314H vagy P2414H), de minőségi (IPS) monitorral.

3-as eset keményebb dió, mert az igazán jó minőségű 23-24"-es 2-3ms-os (esetleg 120Hz-es) monitoroknak nincs prémiumpaneles alternatívája.
A tftcentralos cikkeknél referenciának használt 3ms-os 22"-es Samsung 2233RZ teljesítményéhez jelenleg egyetlen prémiumpaneles monitor sem ér fel.

Szóval nekik - ha ténylegesen ennyire érzékenyek - valami jó minőségű (!!!)
2-3ms-os TN-kell, de aki csak szlogenből venne 2ms-os-at (és legyen persze LED-es és HDMI-s), akkor az nem éri meg mert elég sok silány van (pl. BenQ XL2410T), aminél jobb, de nem rosszabb pl. egy P2414H!

Tehát, ha ezen fenti speciális igények közül egyik sincs valakinél kőbe vésve, akkor itt már rengetek jobb-rosszabb ár/érték arányú, de minőségi, ajánlott monitort lehet kapni, akár játékra is. (P2314H, P2414H,U2412M, ASUS PB248Q stb.)

IV. kategória:

Nos itt nem fogunk összeveszni, rengeteg lehetőség van, határ a csillagos ég, kérdezz, s ajánlunk egy (a megadott kerethez mérten) biztosan kitűnő (kép)minőségű monitort.

Ha ezen alternatívák közül nem találtad meg a számodra megfelelőt, akkor a fórumban add meg a szükséges paramétereket (keret, felhasználás területei, megcélzott méret, felbontás, képarány...stb) és igyekszünk segíteni.

Végezetül a ráadás, pár fontos dolog:

Az egyik a 4:3-as, 5:4-es monitort akaró vásárlók kérdése. Ebben a kategóriában normális monitort, újonnan, normális áron nem lehet kapni. Sajnos, nem sajnos a gyártók a szélesvásznú monitorokat nyomják (16:10, 16:9), ezt el kell(ene) fogadni és olyat venni, vagy venni használtan valami jobb minőségűt (PVA, S-IPS), ha minden kötél szakad. Vagy marad a CRT. És ez is lenne a másik kardinális kérdés.

Páran nagyon nehezen válnak meg a (jó minőségű) CRT monitoruktól és nem nagyon látnak a mai piacban alternatívát.

Úgy gondoljuk, hogy ha mindenben nem is, de a képminőségben csak az IPS lenne nekik a megfelelő irány, de csodát ne várjanak a "prémium CRT-k által elkényeztetett" vásárlók, mert annál jobb LCD-ben még nem nagyon van (majd az OLED). Ezzel a CRT-s témával és az IPS-monitorok határaival kapcsolatos véleményét Isual itt fejtette ki bővebben, ezt most nem írnánk le még egyszer, nagyjából ugyanaz ide is beillene.

A lényeg az, hogy az igényeseknek CRT után nem szabad túl sokat várni az IPS-től, annak ellenére, hogy CRT után véleményünk szerint csak az IPS a járható út és sok "kevésbé igényes" ex-CRT-s számára meg szinte hozza bizonyos tekintetben a CRT-s szintet, sőt még pár előnye is van (méret, fogyasztás, hő... stb).

Zárszóként két jó tanács

Először is legyünk azzal tisztában, hogy NINCS tökéletes monitor!
Az IPS-es monitoroknak is lehetnek változó mértékű bevilágításai, kevésbé jól leszabályozható háttérvilágítása, illetve a panelre jellemző IPS-glow minden monitornál jelentkezik fekete képernyőnél rézsútos szögből nézve! Sok fellelkesült vásárló nem olvas, kérdez ezeknek utána és monitorvásárlás után döbben rá ezen (az IPS pozitívumaihoz képest) pár apróbb "hibára", s éri csalódás.

Úgyhogy kérdezzetek, kérdezni nem szégyen, számunkra alapvető dolgokat se, ezért van a fórum.
Azonban mindezen túl - akármilyen monitorféleséget is vesztek – minden szakértői vélemény, tanács, tapasztalat ellenére hangsúlyoznunk kell a kiszemelt monitor, vagy ahhoz hasonló típus/panel..stb vásárlás előtti személyes megtekintését, ha van rá lehetőség.

Tudjuk, hogy nem mindig van, de semmi sem egyszerűbb és meggyőzőbb annál, mint amikor valaki saját maga látja, mi a helyzet! (visszautalva itt akár az IPS-glowra, vagy éppen a TN-panelek szűk betekintési szögeire, bizonyos monitorok pixelméretére…stb)

Végül, akiket komolyabban érdekel, azoknak azt tudjuk tanácsolni, hogy olvassátok a tftcentral.co.uk és a prad.de cikkeit, monitortesztjeit, művelődjetek, megéri! ;)

Készítette: Isual

Útvonal

Fórumok  »  Monitorok  »  Milyen monitort vegyek? (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.