Hirdetés
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
- Milyen videókártyát?
- Házimozi belépő szinten
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Milyen SSD-t vegyek?
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
-
PROHARDVER!
Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban ! Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.
Új hozzászólás Aktív témák
-
pezse78
csendes tag
Sziasztok!
Tanácsot szeretnék kérni. Alapvetően családi fotózáshoz szeretnék egy digitális gépet venni. Alapvetően nem baj, ha az automatika viszonylag jól beállítja a dolgokat...
Nikon d3300-at néztem. Kinek mi a véleménye? Mit lenne érdemes venni?
Köszi
-
törölt tag
válasz muranyig #31093 üzenetére
A kép ISO100, 45 mili 1.8, f/5.6, 1/125, stúdióvakuk. A rekeszelés a lényeg és a gyutáv, a6000 crop váz, sztem egy FE 55 1.8 ZA-val kb. szintén így 5.6 körülre rekeszelve gyönyörűt lőhetsz, ha ügyelsz a fényekre. Én a fullframe 50 ekvivalenset nem szeretem már portréra, pedig sokan használják, anno 90-es Tamron 2.8 makróval lőttem, aztán teszt 105 Sigma macro, most 45 mili Oly (90 ekv.) szóval én ebbe nőttem bele valahogy, de a6000-en egy ötvenes kiváló.
Az a6000 esetében az AA filterről nem tudok, az E-M10-ben nincs hálistennek. Meg nem árt, ha az a6000 kompatibilis a kioldókkal, amit használnál, de ezt majd vki más megmondja Neked. Ha standard, CaNikon által is használt vakupapucs (vagy ilyen üzemmódot tud), nyert ügy. Tudom, hogy Sony most tette rendbe a saját hülye vakupapucsait és közelít a "standardhoz", de ismeretem itt kb. ennyiben ki is merül.
-
törölt tag
válasz HagaNRG #31089 üzenetére
800 fölé ha nem tolod az E-M10-et, akkor nagyon elégedett leszel vele. Még annyit talán a sztorihoz, hogy a kitobival gyenge fénynél nem valami világbajnok a fókusz, be-be "hunting"-ol, de kezelhető.
Összességében ha nem viszed félhomályba és 800, max 1600 környékén megállsz vele, szeretni fogod nagyon, mert amúgy mocsokrohadtjó kis kütyü (Van aki tovább merészkedik vele ISO-ban, én szigorúbb vagyok, szerintem sok neki már a 3200 de van kép, ami mondjuk jól néz ki grízesebben, pláne lehozva FF-re).
Egyetlen idegesítő dolga van számomra eddig, hogy .. azt már elértem, hogy a meglőtt képet tartsa a kijelzőn nonstop, míg el nem léptetem, külön playgomb nyomás nélkül. Csakhogy mikor elléptetném balra vagy jobbra gombbal, pl. az előző képre a gépet, akkor nem léptet (mert nem a play módban vagyok), hanem az AF mezőket hozza be, hogy másik AF pontot válasszak. Idegesít. De annyira jól szénnékonfigolható a váz, hogy lehet, csak én nézek be megint valamit, vagy ki lehet trükközni máshogy..
-
csmat
senior tag
Én most azt számolgatom, hogy veszek egy markolatot + tagságit és egy em10 vázat a mintaboltban, majd alig használtan a duplakit obijait
Szerintetek megérné így?
Hol tudom a leghamarabb kikérni a tedd próbára?
Szeretném végre eldönteni, hogy ez vagy másik legyen. ( főleg a gyerekek és kutyák gyors mozgása miatt hezitálok) -
lalyoska
tag
válasz HagaNRG #31089 üzenetére
Még annyit szeretnék kérdeznih a Nikon 3200 18-105 obival,táskával,16gb sdvel 145000 ért újonnan 3 év garival mennyire jo vétel?Nekem nagYon fontos lenne h ne kelljen cserélgetni az obikat,de fontos h legalàbb 5-6szorosra nagyitsak.Költwni uj obira nem akarok.Mit szoltok ehhwz a kithez?
-
törölt tag
válasz Lassú Víz #31035 üzenetére
(#31035) Lassú Víz
Ha Sony szenzorról beszélgetnek a kollégák, ne hívjuk már "riposztnak", ha valaki ilyen adatokat tesz be. A Te hozzászólásod sokkal inkább annak tekinthető, amikor a kolléga dicséri a fotóm képminőségét, erre Te válaszul beteszed, milyen remek képeket lehet lőni az E-M10-zel, tök steril körülmények között, egy profin bevilágított modellről f5.6-on a stúdióban...
Egyébként igazad van abban, hogy a "Sony is csak egy lehetőség a sok közül a maga előnyeivel és hátrányival együtt", ezt én is így gondolom. Gyakorlatilag bármelyik mai MILC-rendszerrel ma már elégedett lennék, maximum hiányozna egy-két apróság, ami a megszokás, vagy valami egyéni preferencia miatt idővel felértékelődött. Ma már az engem leginkább érdeklő jó minőségű ekv. 45mm és 75-90mm körüli fixekből is van Fujin, Sonyn, Samsungon, MFT-n egyaránt. Maximum az lehet a baj, hogy a Fujiét drágállnám, a Sony 50mm-esét, vagy a Samu 45mm-esét kicsit rövidnek tartom, az Oly 45mm-esével meg előfordulhatnának távoli céloknál képminőségi problémáim. Tökéletes rendszer nincs, de a felsoroltak mindegyike nagyon jó ma már.
(#31039) HagaNRG
Ha ez a kép Neked pusztán egy rizses pixeltömeg, akkor - attól tartok - Téged még rengeteg csalódás fog még érni a fotózás világában...
(#31064) tvamos
Köszi.
-
HagaNRG
őstag
válasz #40935168 #31087 üzenetére
Privben is írtam, de azért elmondom, hogy a magas ISO számok engem gyakorlatilag hidegen hagynak, mert ISO 800 fölé a legritkább esetekben mozogtam. Pedig az A58-am állítólag nagyon jól bírta a magas ISO-kat is, a két év alatt összesen pár db. max. ISO 1600-as képet lőttem vele.
Tudom, vannak képek, témák, amik szándékosan zajosak és épp azért szépek, de én többnyire, 99%-ban max. ISO 400-on megálltam, és inkább egy YN rendszervakuval villogtattam indirektben.
-
HagaNRG
őstag
válasz Tin_Shield #31086 üzenetére
Köszönöm szépen a nagyon hasznos infot.
Nyilván én is feltételeztem, hogy a százezres kitobi árakat nem kell komolyan venni, csak egyelőre nem nagyon néztem még utána, hogy a használt piac mennyire mozog az Oly-Pana objektívek esetében.
-
Tin_Shield
őstag
válasz HagaNRG #31082 üzenetére
A 100 ezres kitobi árakat nyugodtan felejtsd el, bár ennyiért szerepelnek az árlistában, de embert nem találsz aki ennyit fizetne érte Bármikor megveheted a kitobit (~25e) és a tele (~35e) párját ha szükséged lenne rá, gyakorlatilag új állapotban, akár több év garanciával. Garanciális 45 f1.8 is rendszeres felbukkan 65e körül.
Önmagában a 45-ös - bár nagyon jó objektív - kevés lehet, bizonyos szituációkban nem, vagy csak korlátozottan használható. Egy kitobi szerintem elfér mellé, a tele párja fotózási szokás kérdése, én például évek óta elvagyok nélküle. Vagy léphetsz egy "merészebbet" a kitzoomok helyett: E-M10 + 45 f1.8 + Pana 20 f1.7 (használtan 65-70e). Ez a Panasonic objektív a m43 másik gyöngyszeme, legalább olyan jól karcol mint a 45-ös, csak nem kistele, hanem sokkal univerzálisabban használható normál látószöget ad. Persze ez csak akkor járható út ha nincs szükséged a zoomra, ha nem kell a nagylátószög, szóval ha tudod mit akarsz...[ Szerkesztve ]
-
titán
válasz HagaNRG #31082 üzenetére
Jó tanács. Veszel egy 10000 forintos táskát, és mellé kifizeted a 8000 forintos éves klubtagságit, akkor már a 230ezer forintos kitárból is megkapod a 15% kedvezményt, és csak 195ezer forintba kerül.
Tehát összesen 213ezer forintot fizetsz. Ebből visszakapsz 30-at, tehát 183ezer forintból megvolt a duplakit és a táska együtt. Erre jön rá a 85ezer forintos 45/1.8, mindösszesen 270ezer.[ Szerkesztve ]
evDirect villanyautós töltőhálózat
-
HagaNRG
őstag
Egy kis számolási segítségre lenne szükségem az uraktól!
E-M10
229 ezer a két objektíves kiszerelés. (lehetőség szerint a 14-42 IIR verziót választva, nem pedig a pancake nevű kitobit, mert ez ugye motoros zoomos, nekem pedig manuális kellene).
Ebből -30 ezer, tehát kerek 200 ezer, amit a a két objektíves kitért fizetek.+ kellene a 45 mm F1.8. Ez ha jól számolok, akkor 100 ezer -16 ezer a kedvezmény szerint, tehát az összesen 284 ezer mindennel együtt, három objektívvel az E-M10. Talán így számolva már látszik is, miért hagyja le ez a szett a D5500-at pl. (mert az sima kitobival is drágább).
Azon gondolkodom még esetleg, hogy érdemes-e az EM-10-ből csak magát a vázat venni+ csak a 45mm-es obit?
Ekkor számolásom szerint 224 ezerben állna meg a kit, azaz 60 ezren elbuknék két olyan objektívet, amik bár kitobik, de külön-külön új áron simán 200 ezer felett lennének.Na, ezen agyalhatok most reggelig. 284 ezer. Pff, egy komoly robogó, egy családi nyaralás vagy egy komplett homlokzati kerítés ára alaphangon. Vagy. Pár meglépem, rájövök, hogy mekkora jó vásárt csináltam, és pár évig nem fog kelleni fotós fórumokon érdeklődni, mik a legújabb csodák a masinák terén.
-
titán
válasz #40935168 #31077 üzenetére
Amiért mégis jó valamennyire a videója, és gyorsan előkapva, extra felszerelés nélkül emlékeket megörökíteni jobb, mint bármi más, az a brutális stabi. Amit csináltál videó azon is látszik, minden máson egy merő remegés lett volna a kép komoly felszerelés nélkül.
-
Tin_Shield
őstag
válasz lalyoska #31076 üzenetére
Ha itthoni vétel akkor még ~két év garancia kell legyen a vázra. A D3200 szenzora jó, jelenleg az egyik legjobb APS-C szenzor, az akksi a CIPA szerint 540 képet tud, a 18-105 használtan ~45e körül van, a 18-55VR gondolom 20e környékén elpasszolható. Az ár kábé rendben lévőnek tűnik, de vannak itt jobban képben lévők, illetve van fotós beárazó topik is.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz Carasc0 #31073 üzenetére
[link] Nyaralni és hasonlókra jó az E-M10 video, de sokat nem kell várni tőle. Engem a rolling shutter zavar a legjobban, de ha nem mozgatja nagyon az ember (ami lehetetlen) akkor senkit sem zavar. (De amúgy de, zavar). Youtube tömörített felvétel (kék ég - sávosodás) de azért nagyjából mutatja 1080p-n, mit tud az Oly. Nem egy video-s gép, de fotózni pöpec.
-
lalyoska
tag
Kösz a véleményt.Találtam még egy jonak tűnôt.200 ! Expos 2014 es Nikon 3200 VRII obival 75 ért jo vétel lenne?A 3200 szemnzora mennyire erős?Aksija hámy képet bir?köszi.Ja és mennyibe fáj egy alap Nikon 18-105 teleobi?
[ Szerkesztve ]
-
Tin_Shield
őstag
válasz Carasc0 #31073 üzenetére
Emlék célra pl. felvenni, ahogy a Vytopnában kihozza kisvonat a korsó sört, arra jó , sokkal komolyabb célra nem, nem csak a beállítások korlátozottak, az algoritmus sincs helyzet magaslatán...
Ha a video is fontos alig többért (~180e) ott a GX7 kit, ha pedig igazán az a GH vázak brutál jók. -
Carasc0
őstag
válasz Tin_Shield #31071 üzenetére
Hát sztem bazi jó képek ezek! S ha belegondolok ilyen minőséget most kihozok 170K-ból klubtagsági nélkül! S később vehetek hozzá üveget amivel csak jobb minőséget érhetek el. Korrekt...A videója tényleg totál kuka? Még egy normális 720p-s videót se lehet vele élesen készíteni?
Gondolkodj globálisan és tegyél lokálisan!
-
80hun
addikt
válasz lalyoska #31063 üzenetére
Egyikse.
Sokkal jobb a ezeknél egy Nikon D3200 is 3év gari 108e.
Dinamika , szenzor, képmínőség. -
titán
válasz Carasc0 #31067 üzenetére
Olympus 45mm f/1.8, kártyával 70k, a rendszer egy legolcsóbb fix objektívje. Az egyik első objektív, amit megvételre ajánlunk a kitobi után, a Panasonic 20mm f/1.7 mellett. Két pici, olcsó obi, mindkettő borotválja a szenzort.
szerk: kiírtam a teljes nevét, hátha nem ismeri valaki
[ Szerkesztve ]
-
Carasc0
őstag
válasz schawo #31066 üzenetére
Na ez meg a másik ami miatt az EM-10-hez nyúlnék... Amúgy Eperkutyus szakértő bácsi milyen üveggel lőtte ezt a nénit? Gondolom 345345454 brutilió Ft.
Amúgy tudnátok mutatni nekem jól meglött képeket amiket az Oly EM-10 alapobival lőttek?
[ Szerkesztve ]
-
Lassú Víz
addikt
válasz tvamos #31064 üzenetére
Hozzáértő kézben az E-M10. A hozzászólásban lévő link még élő, ott a kép.
Az alkotó aktuális álláspontja.
[ Szerkesztve ]
A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.
-
lalyoska
tag
Na ne kiabáljam el, használtan, de mire akadtam: Canon EOS 600 ISII 18-55 obival, táska, mem.kártya, 5000 expóval,100k-ért. Szerintetek ez használtan vagy inkább a Canon 1200d DCIII 18-55 obival, kiegészítők nélkül, de újan?
Ti melyiket választanátok? Köszi, aki segít! A Canon 600d újan mennyi most?
Ja és a 600-as mennyivel tud többet mint a 1200d?[ Szerkesztve ]
-
Tin_Shield
őstag
válasz Carasc0 #31060 üzenetére
A jpg motor jobb az Olympusokban, a Pana inkább raw, ha maximalista vagy, a szenzor egyébként gyak. ugyanazt tudja. Az Olympus üvegek tökéletesen működnek a Pana gépekben és viszont, lévén mindkettő m43, a Pana objektívek (kevés kivételtől eltekintve) legalább olyan jók. A GX7 nincs olyan jó felépítésű (itt-ott műanyag) mint a OM-D sorozat, de azért nagyon mesze van a gagyitól, az a6000-től érzésre komolyabb.
A Sony a6000 nagyon ütős váz, tudása élvonalbeli. A felépítése az vagy bejön, vagy nem. Az objektív kínálat lényegesen szűkösebb mint a m43-nál, sokszor a minőség sincs az egekben, de ha megtalálod a neked valót akkor nagyon jól el lehet vele lenni.
(Az LX100 továbbra is javasolt, csak nézd meg mibe kerül a hasonló átfogású Oly 12-40 f2.8 vagy a Pana 12-35 f2.8 és mindjárt baráti(bb) lesz ára)[ Szerkesztve ]
-
fr3ntzen
aktív tag
válasz lalyoska #31051 üzenetére
Én 135 pénzért egy 3k expos 600d vázat + egy oldaltaskat + egy 50 1.8 obit + egy 18-55 kitobit + egy hama állványt (kb 5000ft) + portré markolat. Ezt vettem.... Azóta egy 18-135 STM landolt nálam a masik 2 obi elkelt....Amit meg VETTEM mocskosul adja nekem. (18-135STM)... Szerintem keress rá itt a hardverapron pl a 600d -re és csomo megoldast talalsz, amibe lehet érdemes belevagni, igaz hasznalt !!!
Aztán lehet a nagy tudósok majd leszólnak !
Ráadásul nekem elég sokszor segitett már a kihajtható forgathato kijelző.... (pedig 99%ban a keresővel fotozok).
[ Szerkesztve ]
PS4,PS3,PSP,PS One, Huawei p30pro, Canon Eos 7D, Valami i7es erőmű :) Instagram: heroldhenzphotography, henzherold
-
Carasc0
őstag
válasz Tin_Shield #31058 üzenetére
Megnéztem ezt a GX7-et. Na a videója tényleg olyan mint amit magamban elvárok. Egy GX7-hez képest miben egyértelműen jobb az EM-10 (képminőség terén)? Nehezen szabadulok a "Svájci bicska" jelzőtől megmondom őszintén ami ugye az Oly-t illeti. Pana géepeket egyáltalán nem ismerem. Üvegei drágábbak mint az Oly-é? Pana vonal nem tudom mennyire jó...
Sony a6000 nekem olyan kakukktojás. Én megfogtam és olyan cigisdoboz. Sztem pici. "Kicsi a bors de erős" jelző lehet illik rá, de nem tudom az Oly az olyan "gyere hozzám inkább és vigyél el" effektust árasztott magából! Meg úgy tudom a Sony üvegek drágák és nincs akkora üvegkészlet.
[ Szerkesztve ]
-
Tin_Shield
őstag
válasz Carasc0 #31054 üzenetére
Ha nem ragaszkodsz a cserélhető objektívhez és a tele tartomány sem izgat akkor Panasonic LX100 (esetleg a piros pöttyös tesója), nagy szenzor, fényerős objektív, jó felépítés, sok dedikált kezelőszerv, ütős 4k video stb. Ha mindenes gép kell nagy(obb) zúmmal, akkor schawo tegnap már ajánlotta a Panasonic FZ1000-et és a Sony RX10-et, megfontolandó mindkettő.
Cserélhető objektíves: Sony a6000. Nagyon jó váz, ugyan műanyag, de nem olyan gagyi mint némelyik DSLR. A kitobi átlag alatti, nem túl fényerős, de korrekt minőségű fix sort össze lehet hozni emberi árban is. Vagy Panasonic GX7, most hogy jön az utód, valszeg jó áron meg lehet majd venni.[ Szerkesztve ]
-
80hun
addikt
válasz HagaNRG #31052 üzenetére
Nikon D5200 . Ha olcsó megoldást akarsz.
Sajna nem jobb a canon 750d kb egyszinten vannak. Csak az a 100e ft-os árkülönbség a gond.
Szenzorba egy kicsit jobb a Nikon.De azért ezektől se várd el hogy úgy teljesítsenek mint egy FF-m gép egy zeiss obival.
(#31055) Lassú Víz
Jaj de baba kis manuál. Bejönne nem mondom.[ Szerkesztve ]
-
lalyoska
tag
Az Olympus E PL6 ról kérdeznék még, mennyire ismeritek? Ez az MZ14-42 meg teleobival dupla kitben van 120k-ért. Ez felveheti a versenyt a Canon 1200d-vel? Hobbi és állatfotózásra szeretném. Az Olympus objektíve szerintetek képstabilizátoros, amit adnak mellé?
Itt a gép: http://www.edigital.hu/cserelheto-objektives-kompakt-%28milc%29-fenykepezogep/olympus-e-pl6-fenykepezogep-kit-%2814-42mm+40-150mm-objektivvel%29-ezust-p472460.htmlKöszi!!
-
Carasc0
őstag
válasz Tin_Shield #31053 üzenetére
Ez érvényes gondolom az Oly kitobijára is akkor gondolom. Mivel el kell fogadnom a tényeket, így azon gondolkodtam hogy újratervezés... Először kellene egy olyan váz ami gyakorlatilag olyan mint az Oly EM-10, mert tényleg anyaga, felszeretsége, elrendezettsége meg tudása terén szuperOKÉ, csak még videóba is hozza a szintet. Az melyik váz lenne mondjuk a MILC kategóriában?
[ Szerkesztve ]
-
Tin_Shield
őstag
válasz lalyoska #31051 üzenetére
A DCIII (elvileg) ugyanaz optikailag, mint az STM előtti 18-55IS kitobi, értelemszerűen persze képstabi nélkül. A 18-55IS-ből kiindulva, attól ugyan nem kell félni, hogy szétkarcolja az érzékelőt, de azért hozza mai kitobi átlagot, szóval képével (elvileg) túl nagy gond nem lehet. Ellenben a 18-55 tele vége lehet kevés lesz, és fényerő miatt is inkább csak a kinti képekben gondolkozhatsz. Ekkora keretből inkább egy jó használt vázban kéne gondolkodni egy kicsit nagyobb átfogású objektívvel, szerintem.
-
HagaNRG
őstag
"Minden nem lehet tűéleéles a csókán
Egyébként posztert akarsz nyomtatni vagy mire kell a gép?"Igazad van teljesen, ne érts félre.
Én csak azért hoztam föl ezt az egészet, mert kb. ugyanezt produkálta nekem tegnap a szalonban is mindkét gép és mikor megnéztem az EXIF-et, akkor csodálkoztam el, hogy 200-300-as ISO-n készültek. Úgy gondoltam, ennek akkor még nem feltétlen kellene ennyire zajosodnia.Én azt hiszem, valahol ott vesztem el teljesen, mikor itt múlt héten valaki felvilágosított, hogy hagyjam már a Canon/Nikon DSLR-eket (hisz eredetileg vagy EOS 700/750-et, vagy Nikon D5300/ 5500-at akartam), mert pl. az Olympus OMD E-M10 egy svájci bicska ezekhez képest és semmilyen tekintetben nem összehasonlíthatóak a vázak sem anyagminőségben, sem a belső értékekben.
Most meg már ott tartok, hogy azon agyalok, melyik lenne a legolcsóbb, még tökéletes képet produkáló váz, amire 1-2 jó objektívet tudnék a későbbiekben venni.
Lehet, hogy az sem lenne rossz kiindulási alap, hogy már van itthon kéznél 4-5 db EOS objektív. (még, ha alap kitek, akkor is... 18-55, 22-90, 55-200, 90-300mm-esek)
[ Szerkesztve ]
-
lalyoska
tag
Sziasztok!
Amatőr, főleg városokban, állatkerti fotózásra szeretnék Canon 1200D-t venni.A DCIII objektív tényleg nagyon ennyire rossz ,mint amennyire írják? ha ilyet veszek, akkor teljesen vállalhatatlan, életlen képeim lesznek? Csak mert 100ért mégis inkább ultrazoom helyett ezt venném meg. 100ért inkább vegyem meg ezt a KIT-et (3200+18-55DCIII kit) vagy egy jó ultrazoomot esetleg?
Kérlek segítsetek! -
m3ss
veterán
válasz HagaNRG #31046 üzenetére
ha megnezed az emberke eleg jo kepeket lodozott m43-mal, meg canon apscvel is. mondjuk ennek a sony 55-osnek eleg szep a rajzolata, de a linkelt kepet is meg tudna loni akarmelyik rendszerrel, nagyon hasonlora...utomunka, fenyek, hattertavolsag sokkal fontosabb mint azok a dolgok amiken gondolkodsz.
https://www.instagram.com/jozsef.beko/
-
nrc
tag
válasz HagaNRG #31039 üzenetére
Nem érdemes különböző helyen/módon készült képek alapján összehasonlítani, hogy pixelszinten mit tudnak a gépek, akkor inkább már itt nézd meg.
Ahogy látszik az összehasonlításból ezeknél a gépeknél nincs olyan lényeges eltérés alap iso-n, mint amilyenre gondolsz. Magasabb iso-n persze már kijön az előny a nagyobb, fejlettebb szenzoroknál.
Amúgy, ha úgy tűnik, hogy "nem elég" éles egy kép bizonyos része, annak több oka is lehet:
- objektív ennyit tud,
- bemozdult a kép,
- fókuszálási hiba[ Szerkesztve ]
-
80hun
addikt
válasz HagaNRG #31044 üzenetére
Ezt nem teljesen értem hogy érted.
De esti mozgó témánál nagy mélységéleséget fotózni nemkönnyű.
Igen a szakála nem tűéles de nálam nem folyik egybe 100% képméretben.
De záridő is kell a mozgó témához viszont közben nem rekeszelheted agyon az obit sem hogy nagy legyen a mélységélesség. Tehát kompromiszzumot kell kötnöd.
Minden nem lehet tűéleéles a csókán
Egyébként posztert akarsz nyomtatni vagy mire kell a gép?Túl nagyok az elvárásaid sztem.
Ajánlom az A7R-t egy Zeiss 55/1.8-as obival. Biztos jobb lesz.Na amit linkeltél pont egy ilyen szettel készült. Ez egy FF gép, az egyik legjobb obival a piacon.
Ráadásúl ez nappali kép. Kb 820e- ft-ból megúszodA nikonnal se lesz jobb. Mert ehez anit akarsz kell a FF. Tehát legalább egy D610.
[ Szerkesztve ]
-
HagaNRG
őstag
Hagyjuk pixelháború vitát.
Nézzük a másik lehetőséget:Ilyen képeket megközelítő minőséget, háttérmosást az E-M10 melyik lencséjével érhetek el?
(Ha pedig olcsóbban összehozok egy ugyanilyet egy D5300 Nikon+adott lencse kombóval, akkor inkább lehet, hogy azt kellene megcéloznom)Ha a képet nem tenné be a fórum, link:
[link] -
-
-
MrChris
nagyúr
válasz HagaNRG #31039 üzenetére
Ez egy érdekes sajátság mostanság. Lehet hogy a nagy pixelsűrűség miatt van és emiatt sem engedik iso 160-200 alá az érzékenységet megadni. Pedig elkélne a 100 és 50 is, nagyon régi gépemen volt ilyen. Cserébe viszont sokkal jobban bírják a magasat! Mondjuk engem ezek a zajok nem zavarnak. Sokkal inkább aszínzaj, mégjobban a színtorzulás.
-
HagaNRG
őstag
válasz #31733248 #31029 üzenetére
Nehogy félreérts, mert örülök neki, ha néhanapján valaki egy igazi, "élő", spontán lőtt képpel is próbálja szemléltetni, miről is beszélünk, és egyáltalán nem kötekedni akarok.
De ez a kép az énekesről nekem ahhoz képest, hogy ISO 160, elég "rizses". Az énekes arc- és fejbőre azt várnám, hogy ISO160-nál kicsit élesebb.Vagy csak nekem mániám 100% képméretben számolni a pixeleket és ne foglalkozzak ezzel, mert bármelyik DSLR, vagy más csúcs gép is épp ennyire lenne zajos ekkora kivágással?
(épp ez zavart a tegnap este saját magam által készült képekkel kapcsolatban is... Mind az EM10, mind az A6000 hasonló zajt mutatott egészen alacsony ISO értékekkel is 100%-os méretben nézegetve a portrékat.Köszi!
-
HagaNRG
őstag
válasz sanzi89 #31017 üzenetére
"A gyári objektív védő kupak nincs "hozzákötve" semmihez így el kell rakosgatni valahova, plusz állandóan le és fel kell szerelni"
Na, hát igen, ez egy olyan tulajdonság a rendes fényképezőknek, ami először rosszul szokott esni a kompakt gépről érkező fotósoknak.
Nem lesz vele gond, ne félj, én tíz éven keresztül soha, egy kupakot sem veszítettem el, kivéve, mikor az egyik diákom az asztalomra lerakott Alpha kupakot megtalálta, majd poénból darabokra törte.
A rohadék gyerek apja volt a legboldogabb, mikor elmondtam neki, hogy kb. 15 ezer forintos műanyag kupakot taposott szét a kölyke. (végül a Sony szalonból 6 ezerből megoldódott a dolog). -
silmatauki
őstag
válasz #31733248 #31034 üzenetére
Amúgy a NEX7 szenzora tényleg nem nagy durranás: 2011-ben király volt, a mai 24 Mpixeles Sony szenzorokhoz képest viszont sokkal gyengébb / zajosabb stb. Így, bár az A6000-nak kevesebb a tárcsája / rosszabb a fogása, minden más tekintetben (EVF, IQ stb.) sokkal jobb vétel.
-
Lassú Víz
addikt
válasz madgie #31033 üzenetére
+1
(#31034) Econ: Azonos szenzor generációról és gyártóról van szó. Az E-M10 szenzora is az E-M5-ben mutatkozott be 2012 áprilisában. Az egyikben 3,7 mikro m egy pixel, a másikban 3,9. Csoda, hogy pár dB-n belül együtt futnak a görbék? A baj a féligazságokkal van, meg avval, hogy mindegy ki mit mond, neked van rá egy Sony riposztod. A Sony is csak egy lehetőség a sok közül a maga előnyeivel és hátrányival együtt, nem pedig A megoldás.
[ Szerkesztve ]
-
madgie
titán
válasz #31733248 #31032 üzenetére
Nézd, belinkeltél egy DxO összehasonlítást, azzal a rejtett nevelő célzattal, hogy a szoni bezzeg már 2011-ben is feltörölte a padlót a mostani középkategóriás MILC-ekkel (főként az mft gépekkel), csak azt hallgattad el nagyvonalúan, hogy a Nex-7-nek pont véres a nyaka és a photozone oldalán kívül már mindenki rájött, hogy a tesztelést nem azzal kellene erőltetni.
Szenzor ez is, szenzor az is. Csak az utóbbi nincs benne a szentdéikszó táblázataiban.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz blackydan #30945 üzenetére
(#30945) blackydan
"Amik idaig szoba jottek nalam:
Samsung nx3000
Samsung nx 500
Panasonic gx7
Fuji x-a1
Sony a5000
Sony a5100
Sony a6000
Olympus em10
esetleg valami pl5-6"A két Samsungot és a Panát kiejteném, mivel írtad, hogy fontos lenne a jó jpg. A Fujit azért ejteném, mert drágák hozzá az obik. A Sony A5000 jó vétel 100 ezer körül, f2.8 fényerejű Sigma obik 51 ezerért kaphatóak hozzá. Nekem A6000-em van itt van találomra egy, vázból kieső jpg a hétvégéről, egy használtan, garanciával 60 ezerért beszerezhető 50mm-es obival. Az ilyen képminőséggel nem hiszem, hogy lesz problémád.
(#31027) madgie
"Az nem számít, nincs benne egyik diagramban sem, tehát nem létező dolog."
Persze, nyilván ilyen buta vagyok.
[ Szerkesztve ]
-
Lassú Víz
addikt
válasz #31733248 #31021 üzenetére
Nézz be a számok mögé a diagramokra is! Eléggé együtt futnak. A NEX-7 lényegében a valós ISO100 érzékenységgel nyer. Egyébként meg pixel kukkoló a talpán, aki 1-2 dB különbséget meglát.
(Azt nem igazán értem, hogy az 1 FÉ-kel túlexponált, majd szoftveresen visszahúzott E-M10 ISO 100 esetén hogyan tudtak nagyobb dinamikatartományt mérni mint az alap ISO 200-nál, de ügyesek.)
-
MrChris
nagyúr
13 év alatt egy obim frontlencséjét sem karcoltam meg. A szűrőt viszont jóval könnyebbnek tűnik megkarcolni, 2-3x akkora felület minimális peremmel, ráadásul arra még nagyobb sapi kell amit megint csak rakni kell valahova. Arról nem is beszélve hogy marhára szeret tükröződni, megszórja a fényt, főképp egy 1000ft-os ablaküveg. Meg tele lesz mikrokarccal ha sapi nélkül tárolod az még jobban lágyítja a képet. Szűrőt csak akkor tennék fel ha a fényből valamit ki akarok szűrni.
-
sanzi89
addikt
válasz Tin_Shield #31019 üzenetére
Eh, ez milyen tuti. Nem is tudtam, hogy van ilyen. Köszi a tippet!
"Mindent azért kell tudni mert kérdezik, nem azért mert hasznos."
-
Tin_Shield
őstag
válasz sanzi89 #31018 üzenetére
Én inkább egy automata objektívsapkát vennék
-
sanzi89
addikt
Vagy a linkelt kamu cucc után egy valószínűleg eredeti Kenko, fórum alapján megbízható eladótól. Ezt ajánlották olcsó filter gyanánt.
Vagy ennyiért már itthon is van Hoya.[ Szerkesztve ]
-
sanzi89
addikt
Újabb kezdő kérdésem volna, remélem az öregek nem harapják le a fejemet érte.
Úgy néz ki holnap megrendelem 100k-ért a Sony A5000-est. Egyik ismerősöm - aki hobbi szinten pár éve DSLR géppel fotózik - azt tanácsolta, hogy szerezzek be az objektívre egy UV szűrőt. A gyári objektív védő kupak nincs "hozzákötve" semmihez így el kell rakosgatni valahova, plusz állandóan le és fel kell szerelni - értelem szerűen. Azt mondta rakjak fel egy 1-2k-s UV szűrőt, amit fotózás közben nyugodtan rajta hagyhatok az objektíven, ha esetleg megsérül pedig veszek másikat. Védi az objektívet, kényelmesebb használni. Ez tényleg így van? Nem ront a képminőségek? Főleg egy 1000Ft-os eBay-es példány.
-
törölt tag
(#30878) csmat
"Most már nézem az a6000 is, de egy utazózoommal nem találtam olyan szettet, ami beleférne a keretbe. Használtban kb mennyi egy nagyobb átfogású obi?"
A 18-200mm-es kb. 120 ezer, vagy 70 körül egy SEL-55210 a kitobi mellé. Én adapterrel használom a tükrös Sony 55-200mm-es obit, ez szebben rajzol és fényerősebb is. 100mm-ig f4, 135 mm-ig f4.5 a fényerő.
(#30904) HagaNRG
"Ez a barna, prémium jelzővel ellátott OMD E-M10 többet ér valamivel a sima ezüstnél?"
Nekem legalábbis jobban tetszik, de egyébként az E-M10 fogása sajnos nem az igazi...
"Attól félek- és tegnap óta ezen agyalok- hogy rohadt sok pénzt fogok a végén elkölteni, mert nem lesz elég az E-M10, hanem az A6000 fog kelleni."
De utána legalább nem fog piszkálni, hogy mást kellett volna venned.
(#30911) Victoryus94
"Úgy néz ki sikerül 140-150 ezer körül hozzájutnom obival. Ennyiért jó vételnek tartom az NX 500-ast."
Annyiért jó vétel!
(#30915) Gempas 70
"Egyébként kezdek beleszeretni ebbe a 6000-be.. már 2x visszamentem megtapizni.. Jóó.."
Nagyon jó. Igazi élmény a használata. Jó fogású, jól kezelhető váz, kitűnő szolgáltatásokkal. Ha veszel rá egy 30-as Sigmát, le sem szeded róla. Ez egy általánosan használt és kedvelt hossz, a minősége pedig remek.
(#30916) sanzi89
"Melyik gép érné meg jobban?
Sony ILCE-5000: 99.900Ft
Sony ILCE-5100: 169.915Ft"Ha picit hozzátennél, vehetnél egy A6000-et. De a kettő közül ár-érték arányban az A5000 a jobb ajánlat.
-
Lassú Víz
addikt
válasz HagaNRG #31010 üzenetére
Csak ha kell az időjárás állóság. Másképp az E-M10, mert többet tud. A 12-50 egy mindenes f/sötét kit obi. Mellette:
- 24 mm induló
- időjárás állóság
- makró képesség
- opcioális villany zoom videóhoz, távvezérelhető.
Ellene:
- rohamosan veszti az induló f3.5-ös fényerőt
- képszélek, sarkokRendezvényre egy 45-ös fix mindenképp kelleni fog, de nem árt egy 17-es, 25-ös mellé. Meg egy másik váz, hogy ne kelljen sok időt tölteni az obi cserével
-
HagaNRG
őstag
Sokkal nem vagyok előrébb a tesztfotók alapján. Egy kiállított E-M5-öt fotóztam mindkét géppel, hasonló beállításokkal. (bár mint kiderült, soha nem ugyanabból a pozícióból. Ekkora méretben nagyon tökéletes és éles mindkettő, 100%-ba benagyítva még gyenge ISO-nál is (pl. ISO320) nagyobb a zajosodás mértéke, mint azt az A58-asomon megszoktam. Ez nem esik valami jól.
E-M10:
Sony A6000:
[ Szerkesztve ]
-
HagaNRG
őstag
600 Euroért egyébként milyen vételnek számít az EM-5 egy 12-50mm-rel?
-
Lassú Víz
addikt
válasz MrChris #31004 üzenetére
Sajnos az Oly nem tudja. Pedig jó lenne. Az E-M5 MkII esetében már nem is lenne kényelmetlen.
(#31006) HagaNRG:
Azért azt tudatosítsd a családban, hogy még ne várjanak tőled profi szintű képeket, mert nem olyan a tudásod. Legyél profi a gép kezelésében, aztán menj el egy workshopra. Ott majd ne fogadj el mindent, mert hallottam olyat is, hogy croppos vázzal nem lehet elkészíteni egy képet, ahelyett, hogy az ekv. javasolt gyújtótávolságról beszélt volna az ember. De az ő szemellenzőjébe csak a Canon fért bele. Viszont sokat meg lehet tanulni arról, hogy mikor hova helyezkedj, mire figyelj. Mik a kötelező elemek, stb.[ Szerkesztve ]
-
HagaNRG
őstag
válasz Ear001 #30952 üzenetére
Igazad van és X2N fórumtársnak is.
Sajnos nem olyan fotós vagyok, hogy csak erre, vagy csak arra kellene a gép. Egyáltalán nem vagyok hivatásból fotózó, vagy ebből élő ember, mert ebben az esetben nem kellene itt kérdezősködnöm (bár miért ne...), de elég hívnak el ismerősök, rokonok eseményt fotózni és ekkor nem lenne rossz, ha nem vallanék kudarcot.
Köszönöm a segítségeteket mindettől függetlenül és elnézést kérek, ha túl sok, látszólag egymásnak ellentmondó kikötést szabtam egy jövendőbeli új gép iránt.
-
HagaNRG
őstag
Na, kedves Uraim, megejtettem a nagy összehasonlító tesztet!
Kb. egy órán keresztül lövöldözgettem egy boltban az EOS 750D-vel (ami lehetett volna akár a Nikon D5500 is, ha épp az van kéznél), valamint a nagy kérdőjelekkel, a Sony A6000-rel és az Olympus OMD E-M10-zel.
Röviden szólva tökéletes mindkét fényképező. Az EOS is az, de most egy kicsit alábbhagyott a lelkesedésem a DSLR-ek iránt.
Lehet, hogy hülyeségnek tűnik, de kb. múlt pénteken voltam ugyanebben a boltban, mikor először kézbevettem a két MILC-et és akkor mondtam is, hogy azok után extra kényelmes és megszokott érzés volt a Canon DSLR-t megfogni mellettük.Na, most ez megváltozott. Az egy óra alatt nagyon megszoktam mindkét MILC-et és a DSLR már fura bumszlinak hatott mellettük. Ezek alapján simán elhiszem, hogy pár hét alatt úgy hozzászoknék a kis mérethez, hogy érthetetlnül állnék a DSLR-ek mérete előtt.
Az Olympussal sem lenne semmi baj (bár azért a boltos rafinált volt, mert mihelyst kiejtettem a számon, hogy nincs rajta fogás, máris előhúzott egy 59 euros extra markolatot (semmi akksitartó, vagy ilyesmi, egy szimpla műanyagdarab) és azzal pedig a Sony A6000-rel egysenrangú jó fogású géppé vált az EM10 is.
A kezelhetőség- semmi gond egyikkel sem. Az Olympus érintőkijelzője és az ezen keresztüli fókuszálási lehetőség (nagyon könnyen, három ikon alapján választhatunk, hogy érintő kijelző zárva/érintő kijelző fókusz+expo gomb/ valamint érintő kijelzőn mutatunk a fókuszpontra és a gép exponál is).
Mindezt egy szempillantás alatt és csak a képeket visszanézve tűnt föl egyértelműen, mekkora királyság ez, ami leírva eddig egyik tesztben sem tűnt olyan hú, de kihagyhatatlan extrának, viszont már most látom, hogy egy csomó helyzetben lehetne extrém gyorsan kikerülni a manuális fókuszálást az objektívvel, ha minimális tárgytávolságban lévő dolgok között kellene fókuszálgatni.Szóval az érintős kijelző mégsem akkora butaság, amekkorának eddig tartottam, már csak azért is, mert az A6000-essel fotózgatva többször akartam ujjal bökködni a kijelzőt az Oly után.
Tehát engem azt hiszem meggyőztetek, felhagyok a DSLR-ek utáni álmodozással, letojom, hogy innentől kezdve béna amatőr fotósnak néznek majd, mini kompakt géppel, az egyik MILC gépet fogom választani.
Hogy melyiket, azt megmondom kb. 15 perc múlva, mert most ráülök az SD kártyákra, és megnézem a boltban készült tesztfotókat....
-
Big-Lacos
aktív tag
válasz Carasc0 #30988 üzenetére
Ha sokallod az objektiv arakat, es mindenes gepeket szeretnel, tenyleg erdemes lenne megfogadnod az ajanlott gepeket: Sony RX10, Panasonic FZ1000, vagy szemely szerint en a Te helyedben gyujtenek egy Panasonic LX 100-ra (a valamivel nagyobb szenzor mint a masik kettoben + fenyeros objektiv miatt).
Igaz hogy egyik sem cserelheto objektives gep, de eleg univerzalisak lehetnek.
Szerintem.[ Szerkesztve ]
https://www.flickr.com/photos/biglacos/
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest