Hirdetés
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- SSD kibeszélő
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Gaming notebook topik
- Milyen TV-t vegyek?
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Milyen videókártyát?
- OLED TV topic
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
-
PROHARDVER!
Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban ! Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Colonel993
senior tag
válasz schawo #21298 üzenetére
Legrövidebb objektívem 28mm...
Azt sem használom ki, vagy nem úgy ahogy mások.
Korábban mind a 18 és 17-es is repült mert egyáltalán hozzá se nyúltam.Lehet élni nagylátó nélkül, csak tudni kell mik az igények, mit akarunk és mit nem
||| NE kérdezz, mert a végén még valaki válaszol! ||| ThinkPad & Nikon user ||| Samu s8.4 LTE RulezZz "Mikor 2 hónap elmélete vitatkozik, 8 év tapasztalatával..." - :") -
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz leeilus #21297 üzenetére
Nem éri meg nem megvenni a 18-55-öt. Már csak azért sem, mert olyan kit nincs amiben az 55-200 benne van, de a 18-55 nem, így csinálhatod azt is, hogy veszel egy D5200 vázat és külön az 55-200-at, csak ennek így semmi értelme és csak ráfizetés lenne.
Javaslom tartsd meg a 18-55-öt, nem véletlenül alapkit ez az átfogás bármilyen fényképezőgéphez. A 35mm ezen a vázon ekv. 50mm lesz, amivel nem lenne igazi nagylátószöged. Egy ekv. 35mm fix objektív már jó lenne, de ehhez 23mm-es gyújtótávolság kellene... ilyet viszont nem kínál a Nikon. Sem a Canon, sem a legtöbb gyártó (MFT-re és Fujifilmre van ilyen).
Szóval tartsd meg és mellé vedd a 35mm-es fixet (amivel számolj úgy, hogy az APS-C szorzó miatt ekv. 50mm).
-
leeilus
újonc
válasz Tin_Shield #21286 üzenetére
Hali!
Nos, én lennék az "ismerős". Már megvan a pontos típus, amit szeretnék: Nikon D5200 (több profi fotós ajánlatára sikerült eldönteni). Már csak az lenne a kérdés, hogy milyen objektíveket vegyek hozzá... sosem foglalkoztam még fényképezéssel, de hajt a vérem, hogy kipróbáljam magam ebben is.. főleg, hogy médiában foglalatos személyként szeretnék tevékenykedni a jövőben, ezért szerintem egy pluszt ad az is, ha ehhez is értek.
Kaptam egy ilyen javaslatot, hogy ár-érték arányban ez a legjobb:
http://www.edigital.hu/Tukorreflexes_%28DSLR/SLT%29_fenykepezogep/Nikon_D5200_digitalis_fenykepezogep_kit_%2818-55mm_DX_VR_II_+_55-200mm_objektivvel%29_fekete_3_ev_garancia_a_vazra-p403820.html
De azon gondolkozom, hogy a 18-55 az mire is jó? Mert az 55-200 az alap, azt mindenképp vettem volna.. de szerintem a 18-55 helyett inkább szükség lenne egy 35mm vagy 50mm-fixre, ha embereket vagy portrékat vagy hasonlókat szeretnék fotózni. Igaz?
Mit javasolsz, így full kezdőként milyen objektíveket érdemes vennem? -
ElGatto
aktív tag
Hi!
100-150e árszegmensben van olyan MILC aminek van kukucskálós keresője? -
Colonel993
senior tag
Ha statikus vagy nem gyorsan mozgó témát fotóz akkor számba lehetne venni a Manuál üvegeket is.
Ezeket töredék áron belehet szerezni és 1.4-1.7-2.8 fényértékek elég gyakran előferdülnek. (Előnyben a Pentax és Kenyon adapterezhetőség miatt)
Illetve itt annyi plusza van a dolognak, hogy egy komolyabb irányból tanulod meg a fotózás milyenségét (nameg régen is voltak sportesemények és azokat fotózó emberkék sikerrel)
[ Szerkesztve ]
||| NE kérdezz, mert a végén még valaki válaszol! ||| ThinkPad & Nikon user ||| Samu s8.4 LTE RulezZz "Mikor 2 hónap elmélete vitatkozik, 8 év tapasztalatával..." - :") -
-
miroon
aktív tag
Nagyon szépen köszönöm a korrekt választ!
iPhone 13 Midnight Black
-
Tin_Shield
őstag
válasz miroon #21285 üzenetére
Szinte bármelyik DSLR váz megfelelhet, főleg hogy nem fontos a videó: Canon 650/700D, Nikon D5x00, Pentax K500
Az objektívek jelentik a nagyobb érvágást. Embereket, rendezvényeket, sporteseményeket fotózni kültéren és beltérben...hát főleg a beltér miatt ez fényerős objektíveket jelent.
Emberi áron a Sigma vagy a Tamron 17-50 f2.8 van, ezek minden bajonettre elérhetőek, újonnan ~120-130e körül, használtan 100e alatt megcsíphetőek.
A fényerős tele lesz az igazán nagy falat. A legolcsóbb Tamron 70-200 f2.8 ~200e újonnan, a Sigma 70-200 250e+, a gyáriakat szerintem hagyjuk A használt objektívvel itt is lehet spórolni, de a jó darabokat használtan sem szórják el bagóért...
Beltérre szükséges lehet még egy jó vaku is, ezek újonnan 70-120e között, használtan 50-80e körül mennek.
Nos új eszközökkel számolva a 200e keret a leírt feladatra nagyon kevés.
Ha főleg a beltéri fotózásról le tud mondani az ismerősöd, valamint számol azzal hogy a kitobik nem éppen fénysebességű autófókusza miatt időnként lemarad dolgokról, akkor akármelyik gyártó duplakitjével, esetleg egy gépváz+18-200 körüli nagyzúmmal már azért lehet próbálkozni. Kis szerencsével még egy 50-es fix is beleférhet portrézni.[ Szerkesztve ]
-
miroon
aktív tag
válasz Tin_Shield #21284 üzenetére
Részben ezért tettem fel a kérdésem,hogy pontos típust/márkát tudjak meg,ami ezekre a célokra megfelelne...
[ Szerkesztve ]
iPhone 13 Midnight Black
-
Tin_Shield
őstag
válasz miroon #21283 üzenetére
Ez így első körben DSLR + fényerős objektívek + jó vaku.
Tartok tőle karcsú lesz a keret, részben vagy egészben a használt piacról kell választani.(A boltra visszatérve: nincs olyan hogy ezalegolcsóbbwebshop. Van olyan típus/márka amit a márka saját boltjából érdemes megvenni. Van olyan amit fotós szakkereskedésben. Van olyan amit külföldről, esetleg az e-bayról. És bizonyára olyat gépet is lehet találni amit webshopból érdemes rendelni. Először legyen meg mit akar venni.)
[ Szerkesztve ]
-
miroon
aktív tag
válasz Tin_Shield #21282 üzenetére
Rendezvények,sportesemények illetve embereket fotózni. Nagyrészt természetben,vagy termekben...
Videózás nem fő szempont, illetve a gép mérete sem számít túlnyomó részben.
A webshopot azért kérdeztem,hogy tudjam/tudjuk hogy melyik hely megbízható stb. Nem azt mondtam,hogy a bolthoz segítsetek gépet választani
iPhone 13 Midnight Black
-
Tin_Shield
őstag
válasz miroon #21281 üzenetére
Kis kezdő gép? 200 ezres keret? Biztos átgondolta az ismerősöd, hogy mit is akar?
Mit szeretne fotózni, milyen körülmények között, érdekli-e a videózás, számít-e a gép mérete stb. Ilyen és ehhez hasonló minimális alapinformációk nélkül nehéz bármit is ajánlani.
És ne a gombhoz varrja a kabátot, először legyen meg mit akar, utána bőven ráér boltot keresni. És nem is biztos, hogy a végén a webshop lesz a nyerő...[ Szerkesztve ]
-
miroon
aktív tag
Sziasztok,
Egyik ismerősömnek kellene valami kis kezdő gép. Max 200-at szánna rá obistól. Tudtok valami jókat ajánlani?
Honnan érdemes a gépet megrendelni? Tudtok esetleg még valami korrekt és nem túl drága webshopot?
köszi
iPhone 13 Midnight Black
-
törölt tag
válasz Stauffenberg #21279 üzenetére
Én viszont inkább tele végén használom a gépet, és rühellem az utcán való obicserét.
Ezért az em10-re valszeg egy 14-150 kerülne. -
Stauffenberg
nagyúr
válasz #04230330 #21276 üzenetére
Nálam egyszerűbb a dolog, mert nekem nincs szükségem ekkora átfogásra. Tök jó amúgy a Stylus 1, de ennyi pénzért akkora a csábítás az E-M10 irányába, hogy nem állnék neki ellen. Nem tudnék és nem is akarnék.
De most még nincs itt a váltás ideje. Meg erős a késztetés, hogy ne Olympus legyen, hanem Panasonic a következő, mert már unom, hogy olyan rendszereket fogok ki amikkel nem tudok videózni és kell egy DSLR ha ilyenre támad ingerem.
-
törölt tag
válasz Stauffenberg #21275 üzenetére
Az EM10 Stylus 1 páros között én is vacilálok.
Csak hol kapok az előbbire ilyen átfogást ekkora fényerővel egyetlen üvegben? És főleg mennyiért? -
Stauffenberg
nagyúr
Az X-S1 és a Stylus 1 nem ugyan az a súlycsoport. Ráadásul az X-S1 2011-es modell, míg a Stylus 1 egészen friss.
Valóban nem a legjobban sikerült darabja a Fujinak az X-S1, de a gagyiság még nem igaz rá. Nem egy Sony RX10 vagy Panasonic FZ1000, de ez az árán is látszik. Sajnos optikailag nem is lehet olyan jó, mint a Stylus 1, hiszen egy jelentősen nagyobb átfogású üveget kapott. Na meg a Stylus 1-ben már benne van egy csomó olyan fejlesztés ami az OM-D vonal felől jön. És ha már itt tartunk, ennyi pénzért én már inkább egy E-M10-et vennék, nem egy Stylus 1-et.
De ne ragadjunk le az X-S1-nél, nem is ez a legnépszerűbb kompakt az X-családban. Érdemes az itteni fórumozók véleményét kikérni az X10 vagy X20 kompaktokról. Parci, Pite, Freddy, Ijk igen kedvelik őket.
-
Lassú Víz
addikt
Nem tudok neked segíteni. Számomra ilyen igények mellé a minimum az Olympus E-PL5 dupla kit vagy objektív csere nélkül az E-PL5 + 14-150, Panasonic G6 + 14-140 II, és társaik. Ezek az összeállítások viszont nem férnek bele a keretedbe. Kisebb méretben esetleg az Olympus Stylus 1, de az sem olcsóbb.
A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.
-
csmat
senior tag
válasz Lassú Víz #21270 üzenetére
Nem szeretnék félprofi gépet, mert nem ez a hobbim és azzal is egyetértek, hogy a legtöbb a fotóson múlik, nem a készüléken.
A kompaktokkal az a bajom, hogy kevés a 4-5x zoom. Nincs szükségem 40x-re sem de egy 10-16x jó volna.Egyszerűen le szeretném cserélni a régi 10sok éves cannon 3 Mpx-es komakt gépemet (ami egyébként szebb képet csinál mint egy pár éves 20 Mpx-es nikon az alsó kategóriából.(Tudom, nem a Mpx számít) jelenleg a lélektani határ a 100.000.
Mi az a szenzor méret, ami már elfogadhatónak mondható? Amit eddig kinéztem, az egy Nikon 1 s1, de annak is kicsi zoomja.
A Panasonic DMC-FZ72 mi a vélemény? -
Lassú Víz
addikt
Nem, mert gyenge lesz a végeredmény. Bármiből ebben a kategóriában.
Igen, mert nem akarsz majd újabb objektíveket, azok alá nagyobb tudású vázat venni és megmarad a pénzed. Fel tudod mérni, hogy milyen gyújtótávolságokat használsz legtöbbször és később nem veszel majd egy fix 600-as telét évi egy képért, hanem inkább Máté Bencétől egy
kurvanagyon jó képet.Nagyobb pixel felület (szenzor) = nagyobb dinamikatartalék, kisebb zaj, magasabb ISO tűrés, kisebb mélységélesség.
Egy objektívet egy gyújtótávolságra lehet tökéletesen optimalizálni főleg nyitott rekesznél, utána a 3-4x zoom-ok jönnek és minden más csak utána. Hogy a méret és a gyártási költség se szálljon el minél nagyobb zoom annál sötétebb is. Végtelen mélységélesség, gyengébb (telénél már esetenként normál) fényviszonyok esetén emelni kell az ISO-t a berázás elkerülése érdekében, zajosodnak a képek.Neked kell eldönteni, hogy hol húzod meg a határt az igényeid, képességeid és a rászánt anyagi erőforrás figyelembe vételével. 100-ért bármelyik belépő kit (ha van annyiért) alig fog többet adni mint egy fényerős objektívvel szerelt csúcskompakt. Vehetsz rá jó objektívet másik 100-ért vagy 300-ért, és akkor már alázni fogja a kompaktot. Ez egy költséges hobbi.
Személy szerint 100-ért nem vennék semmit, hanem gyűjtenék hozzá 150, 200-ig és ott már lesz választásod is, nem csak a piacon megtalálható két legvisszafogottabb tudású gép közül. És nem a megapixel meg a zoom átfogás a fő szempont, hanem az objektívek rajzolata, ára, fényereje, utána a vázban található szenzor képessége, és végül de nem utolsó sorban az egész fogása, használati kényelme.[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz rbalint88 #21268 üzenetére
Igen, ezért nem is mondom rá, hogy rossz, csak egy 150-160k-s gép esetén én többre számítottam. Véleményem szerint a Stylus1 jobban megéri a 200k-s árát, mint az X-S1 a 150-et.
Ennek ellenére, biztos jók általánosságban az X-es Fuji-k.
Mondjuk, én a T1 kipróbálása után voltam úgy, hogy a markolat méretét leszámítva nekem találták ki.[ Szerkesztve ]
Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html
-
félisten
válasz Stauffenberg #21265 üzenetére
Okés, akkor az X nélküliek nem jók.
Bár, nekem volt dolgom X-S1-el is, és sem képminőségben, sem AF téren, sem a stabilizátor hatásfokában nem hozta pl. az Olympus Stylus1-et. Igaz, utóbbi kb 30%-kal drágább gép.
[ Szerkesztve ]
-
csmat
senior tag
Nem tudom azért van e leakciózva mert szar vagy normálisan tényleg 100 lenne? most akkor megéri vagy sem? (ma van utoljára akcióban ez a fuji)
Mi az ami 100 ig szóbajönne? kopaktoknál szeretnék kicsit komolyabbat (tudom, hogy egy profi kompakt biztos szebb képet csinál mint pl ez)
Nagyobb zoomos komakt és bári más tipp is jöhet (MilC, bridge stb..) -
Stauffenberg
nagyúr
Nem, vannak klasszikus értelemben vett, nem cserélhető objektíves kompaktok is az X-családban.
X-S1 szuperzoom bridge
X-F1 prémium ultrakompakt
X-Q1 prémium ultrakompakt
X10, X20 haladó kompakt
X100, X100s APS-C szenzoros, fix ekv. 35mm f2.0 objektíves kompaktEzek EXR vagy X-Trans szenzoros, Fujinon objektíves gépek. Egyikre sem lehet azt mondani, hogy szar.
Szerk: Még az X100 hivatalos nevében is ott a FinePix jelölés, pedig...
[ Szerkesztve ]
-
bignor
tag
Sziasztok!
Panasonic G3 tulajdonságai (kép-, videóminőség, af pontosság, gyorsaság, kezelhetőség, stb.) mennyire vannak partiba a mai, aktuális gépekkel? Érdemes még gondolkodni rajta, vagy felejtős már?
-
félisten
válasz Stauffenberg #21261 üzenetére
rbalint88, Stauffenberg: Természetesen, nem a Fuji MILC-ekre gondoltam, de azok nem is kompaktok, hanem rendszer-kompaktok. Vagy nem jól tudom?
A Finepix-ekre gondoltam.[ Szerkesztve ]
-
-
Stauffenberg
nagyúr
-
Emu
őstag
Szerintetek full kezdőként bele merjek vágni egy MILC gépbe, vagy maradjak egy jobb kompaktnál? Egyelőre még az alapfogalmakkal sem vagyok teljesen tisztában, és nem célom művészi képek készítése. Főleg családot fotóznám, fontos hogy beltéren is jó képeket tudjak csinálni, illetve feleségem is használná a gépet ezért jó lenne ha majdnem teljesen automata mód is lenne rajta. Kompaktból Olympus XZ 2-vel szemezek,árban 100k-ig tudok elmenni. Garanciális használt gép is érdekel.
Előre is köszönöm a segítséget. -
titán
100-ig? Egy 50ezeres gép? Bármelyik? Komolyan?
Ez egy hangyap..s (1/2,3") szenzoros vaksötét (f/6,3) gigazoom (1000mm) eszetlen felbontással (16Mpx). Van benne EVF, de minek (200k alpixel: 300x225), van hátsó kijelzője, de minek (460k alpixel: 480x320), RAW nyema, a stabi elektronikus, a súlya rettenetes (670g + 4db NiMeH akku).
[ Szerkesztve ]
evDirect villanyautós töltőhálózat
-
szabilcs
csendes tag
válasz Tin_Shield #21165 üzenetére
Köszi a segítséget ez jó ajánlatnak tűnik.Én csak GX7-el találtam kitben ezt az obit.
-
csmat
senior tag
Sziasztok!
A Fujifilm FinePix S8300 ,-ről mi a véleményetek? Megér 56.000 ft-ot?
Tudon nem egy profi gép, és sokak szerint a bridge nem túl jó, de mégis 100 ig ez jónak számít?[ Szerkesztve ]
-
bb0t
senior tag
-
bb0t
senior tag
válasz #04230330 #21247 üzenetére
A használt konstrukcióval az a bajom, hogy céges lenne, egyrészt nehéz is felhajtani, elszámolni, gari nincs stb.
Talán azoknak való leginkább a hatalom, akik nem vágynak rá. Azoknak, akiket (...) a sors állít az élre, akik szükségből öltik fel a palástot, s aztán maguk is meglepődnek rajta, mennyire jól illik a vállukra.
-
törölt tag
felesleges a gf5. Semmiben sem kapsz tárgyfotónál jobb eredményt, mint egy használt GF2-vel, vagy olympus e-p1. Ha csak erre kell, akkor vennék egy jó szenzoros Olympus gépet, mondjuk egy E-PL5 80 körül 3év garival szokott menni. És rá egy bitang éles manual üveget. Adapterezhető erre minden.
-
bb0t
senior tag
micro 4/3-os gépben gondolkodom, tárgyfotózáshoz kellene. pana gf5? vagy a sony nex 3n? ezek valamelyike szerintetek alkalmas lenne? ha nem akkor mi lenne legideálisabb? 100 körül...
Talán azoknak való leginkább a hatalom, akik nem vágynak rá. Azoknak, akiket (...) a sors állít az élre, akik szükségből öltik fel a palástot, s aztán maguk is meglepődnek rajta, mennyire jól illik a vállukra.
-
ccs2929
senior tag
válasz Vyndree #21243 üzenetére
2000 expó megbízható személytől Szvsz. így megérheti a 45K-t, Iso 800-on még jó a képe, 1600-on már elég zajos, de ezzel azért még lehet élni, egy kompakthoz/bridge-hez viszonyítva sokkal jobb a képminőség A 10mpix bőven elég, attól nem kell megijedni, hogy csak 10 Mielőtt még belekötnének, nem a mai csúcs kompakt/bridge-hez viszonyítva kell érteni
[ Szerkesztve ]
Flickr: http://goo.gl/V53ntj Ha korrekt volt az üzlet,akkor várom az értékelést!
-
Vyndree
őstag
Ismeri/használ valaki a Sony A230-at? Kitobival (SAM 18-55mm), 3 évesen 2000 expóval, 8GB memóriával, táskával, UV szűrővel megér 45eFt-ot? Max 50-ért vennék használt gépet, ebben a kategóriában keresgélek.
Néztem az A200-asokat is, a tudások nagyon hasonló, árban ugyanannyi, viszont ez kevésbé használt és jóval fiatalabb, megbízható személytől lenne.
Tudom, a Pentax K200-as jobb, de abból ennyiért nem találtam ilyet. (egy van 50e alatt, 70e expóval) -
törölt tag
válasz #22145024 #21237 üzenetére
Új Canonra nekem sem volt pénzem, így inkább megelégedtem egy jóárasított, használt 430EXII-vel. Arra a szűk ezer villantásra amire kellett, pont jó volt és nem kellett parázni, hogy utazások közben mondja be az unalmast. Egy ilyen kínai hulladékot valszeg ott a helyszínen statáriálisan lebüntettem volna
Nagya21:
mindig van lejjebb...
De ha már ezt a különbséget is fényévekben kell mérni, akkor a gyári canont már csak a kvantumugrás síkján lehet értelmezni[ Szerkesztve ]
-
félisten
Sziasztok!
Régóta Olympus DSLR felhasználó vagyok.
Nem is nagyon találkoztam más gyártók gépeivel, lencséivel az utóbbi időben.
Az a kérdésem, hogy a 4/3-on kívül más rendszereknél is tejesen elektromos a fókuszgyűrű az objektíveken?
Ez a lencse gyártójától függ, vagy a bajonettől?Kössz!
[ Szerkesztve ]
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz #22145024 #21237 üzenetére
Az utóbbi időben kezdenek feljönni. Egyre kevésbé probléma a megvilágítás minősége és viszonylag konstans színhőmérsékletet is tudnak tartani, de azért tartósságban és összeszerelési minőségben még mindig dzsunka barkács szint.
Van olyan ismerősöm akinél fotózás közben robbant fel a kondenzátor néhány nappal a vásárlás után, rendelt egy másikat, de az is hamar megadta magát (ennek már nem tudom mi volt a betegsége, de ez is ment az elektronikai hulladékok közé). Pedig ezek már újabb modellek voltak. Azóta inkább megvette az eredeti Canon vakut, mert úgy volt vele, hogy ha egy harmadikat is beleaprít a tejbe, akkor már egyenesen ráfizet és nem spórol semmit sem.
-
Nagya21
addikt
válasz schawo #21235 üzenetére
HAli!!
Jól tudod
De én irtam is, hogy Slave vakuként használom, a saját vaku fénye inditja a slave-t, mint ahogy irtad manuális buta slave-ként, de a vakuban azért fénymérés van.
Üdv Nagya
UI: ha félreérthető vol akkor elnézést, de én csak egy olcsóbb alternatívát kivántam megemlíteni.Telefonoknak 2 nagy ellensége van: H2O, és a Gravitáció
-
Nagya21
addikt
válasz schawo #21233 üzenetére
HAli!!
Bocs, hogy belevauzok
Ha slave, vagy más TTL vaku kell, akkor merem bátran ajánlani "kici sárga barátink" által összehegesztett Yongnuó vakukat, nekem egy 460-II-es Slave vakum van tőlük, és nagyon megbizhatóan üzemel.
A Nikon1 S1-el is jól müködik (márha nem felejtem otthon mint legutóbb)
Üdv NagyaTelefonoknak 2 nagy ellensége van: H2O, és a Gravitáció
-
titán
válasz Davebowman #21230 üzenetére
A TTL-t azzal a Sigmával mindenképp bukod, feltéve hogy egyáltalán tud buta-slave üzemmódot. Másik variáció, hogyha mindenképp remote vaku kell, akkor a MILC-ek közül marad az Olympus. Eladod a mostani Sigmát, és veszel használtan 30-35-ért egy Olympus FL36R-t, vagy 25-től indulóan egy Olympusos Metz 44-48-50-52-58 valamelyikét. Esetleg újonnan a Metz 44 AF-4 48 pénz.
Ha nem kell távvezérlés, akkor az 1 számjegyű NEX modellekre sokféle Minoltától örökölt használt vakut lehet találni. Ha az új sorozatos, 4-számjegyű modellek közül választasz, akkor a Minolta-rendszerű vakukhoz kell egy adapter, mert a Sony épp tavaly váltott vakusaru formátumot. Az új formátumos Sony vakuk 100-nál kezdődnek, third party pedig még nincs.
Olympusra, Panasonicra felmennek az olcsóbb nem-"R"-es Olympus rendszerű vakuk szintén az Olympus és a Metz kínálatából.
Samut passzolom.(#21232) sideburns
Köszönöm a pontosítást, ezzel nem voltam tisztában.[ Szerkesztve ]
-
sideburns
aktív tag
válasz schawo #21198 üzenetére
Samu (45/1.8 - ez a gyútáv már elég határeset portréra, cserébe 3D-t is tud)
Samsung NX210
Samsung NX200
Samsung NX2100
Samsung NX2000
Vedd figyelembe, hogy a 45mm-esből KÉTFÉLE verzió van, egy olcsóbb, sima kb. 200 euróért, meg a 3D-s, ami kb. 350 euró. Ez utóbbi ráadásul a belépő modelekkel nem is tud 3D-t.
A sima viszont ennyi pénzért elég jó vétel. -
Lassú Víz
addikt
válasz Davebowman #21230 üzenetére
Rendszervaku mint a DSLR-re, feltéve, hogy van rajtuk vakupapucs. Persze nem lesz olyan kényelmes a fogása mint egy nagyobb váznak, de attól még rátehető a vaku. A sima középérintkezős is mehet ha kicsi a talpfeszültsége. Azt hiszem a Sonynak valami egyedi vakupapucsa van, az szívás a többihez képest.
-
Davebowman
senior tag
-
jjeahh
nagyúr
szerintem minél jobb fényképezőgéped/optikád van, annál tágabbak a határok, tehát jobban el is lehet cs*szni a képet egy kis olvasgatással az alapfogalmakról, gyakorlással tuti jobb képeket lőnél mint annó a g5-el
Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG
-
titán
Mindkét hibás kép során a vaku 1/1600 mellett villant.
Szóval alapszabályok:
1. ISÓ-t a lehető legalacsonyabban kell tartani, ezt pedig vagy automatikus záridőkezeléssel (rekeszprioritással, "A" mód), vagy "S" módban odafigyeléssel lehet megtenni
2. A vakut ne használd nagyon alacsony záridőnél. Vakut mindig "A" módban.evDirect villanyautós töltőhálózat
-
psg5
veterán
válasz schawo #21225 üzenetére
Köszi!
Igen, közben Lassú Víz kollega is arra tippel, hogy valami ufók. Gondolom, ha lencseprobléma lenne jelentkezne sima felvételen is. Igaz vakusnál se legyen, de akkor ez ezek szerint nem hiba.Nos akkor user error lesz, próbálom állítgatni ilyen szemmel. Ha jól értem akkor a géppel nincs baj. Ez megnyugtató.
Igen többféle képet lőttem, hogy látszódjon.
F.K.T.
-
titán
Nos. Nagyon nem jó ötlet gyenge fényviszonyok között fix 1/1600-as záridővel fotózni, és közben felverni az ISO-t. Még a gyors sportokhoz is elégnek kéne lennie az 1/400-1/500-as záridőnek. Ezzel nyersz két fényértéknyi fénymennyiséget, amivel az ISO800-as képet ISO200-on lőheted. A legjobb megoldás szerintem rekeszprioritással ("A" mód) fényképezni. Gyenge fényben egyszerűen kiválasztod a legnagyobb rekeszértéket (legkisebb szám), a záridőt pedig rábízod a gépre. Ha fontos a rövid záridő, akkor lehet "S" mód is, de gyenge fényviszonyok között ne vidd le túl rövidre, mert a gép kénytelen felnyomni az ISO-t. Annak az értékét tartsd mindig szem előtt, és ha 400 fölé menne, akkor vedd vissza a záridőt, hogy na zajongjon a kép.
Látom a pöszmöszt a vakus képen, de pontosan nem tudom, hogy mi az oka. Egyszer, vaku közben is 1/1600-on hagytad a záridőt, ami abszolút hiba, hiszen maga a zár nem elég gyors. Vaku esetén tényleg érdemes "A" módban hagyni, hogy a gép beállítsa magának a saját igények szerint a záridőt. Gondolom központi zár van az XZ2-ben is, ami segít kezelni a rövid záridős vakuproblémákat, de ilyenkor furcsa becsillanások keletkezhetnek,ami a képeken is látszik.
-
Lassú Víz
addikt
-
psg5
veterán
Tesztképeim
Nos a 89 és 90-es végű vakus képeknél látszik a folt amiről beszéltem.
Ezeket a képeket lőttem. Próbálgattam állítgatni, több kevesebb sikerrel.F.K.T.
-
psg5
veterán
válasz schawo #21172 üzenetére
Szia!
Köszi, hogy foglalkozol velem! Hálás vagyok érte!
Töltöm a képeket flick-re. Nem tudom, hogy ebben a topikban folytassuk vagy esetleg máshol?
G5-ről max régebbit tudok, tehát ugyanott, ugyanakkor készültet nem, mert sajna megadta magát, azért kellett új. De egyértelmű lesz szerintem a képminőség egymagában is és remélem, hogy csupán beállításokat kell megszoknom (igaz G5-nél autóban is szépen ment minden)
Amúgy az miért, hogy (erről is lesz fent kép) ha vaku villant beltérben, akkor képen foltok jelennek meg, mintha a lencsén lenne valami? Vaku nélkülin nem láttam, s a lencsén sem látok kivül koszt.F.K.T.
-
-
Lassú Víz
addikt
válasz Magnum_ #21213 üzenetére
nem látom az átjárást MILC és dslr között
Mert alig van átjárás. Gyártón belül általában adapterrel feltehetők a DSLR objektívek MILC-re, de az eltérő fókuszrendszer miatt sokkal lassabban találnak fókuszt. Kivéve egy-két fehér holló ahol a fázis alapú AF is megoldott. Ezen túlmenően manuális rekesz és élességállítású objektíveket lehet adapterrel (vagy amit kiadnak saját bajonettel azt azzal) használni.
Vedd hozzá, hogy az eltérő szenzor méret miatt az objektívek látószöge lecsökken, emiatt pl. a Nikon obik eltolódnak a tele tartományba a Nikon 1-en mert APS-C helyett 1''-os szenzort használnak. Szerencsére a többiek nem követik ezt az irányt.
Jobban jársz ha az adott bajonettre tervezett saját objektívek között keresel a céljaidnak megfelelőt.
A fő különbség az autófókusz vezérlésben van. MILC általában kontraszt alapú, jobb esetben hibrid; DSLR fázis alapú, live view üzemmódban kontraszt alapú. A fázisos tudja merre élesedik a kép, a kontrasztos nem, ezért jobb a mozgó célokra a fázisos.
Senki nem mondta, hogy egy MILC olcsóbb mint a DSLR. Sőt általában az "ennyiért FF DSLR-t veszek" mondat szokott elhangzani vitaindítóként. Össze kell hasonlítani a szenzor méretet (Pentax Q felejtős), szolgáltatásokat, a vázra elérhető objektívek minőségét, a teljes rendszer méretét, súlyát. A kényelemnek is van ára. Egy belépő gépnél sokszor elérhetők ugyanazok amik egy magasabb kategóriásnál, csak nem olyan a fogása, többet kell menüben túrni, hogy funkciót válts (több képről maradhatsz le) stb.
-
titán
válasz Magnum_ #21216 üzenetére
Ja igen, Sonynál még elpasszolhatod a kitobit. Ha Sony márkaboltban vásárolsz, akkor a géphez vehetsz -30% kedvezménnyel egy objektívet. Az akció kábé július közepéig fut.
(#21217) .: JuSzT :.
Valóban, most, hogy már nem fut a 45/1.8-at 60-ért akció, már érdemes akár más klubkártyájára vásárolni, így tényleg kijön 155-ből a PL5, és 145-ből a PM2.[ Szerkesztve ]
-
titán
válasz Magnum_ #21209 üzenetére
Linkkel:
Olympus Klubkártya: 10k
Olympus PM2 dupla kit [link] 110k (15% klubkedvezménnyel)
ebből eladod a két kitobit a túróba: -50k
Olympus 45/1.8: [link] 85k (-15%-kal)
Mindösszesen: 155k
PL5-tel +18k: 173k
Minden 3 év garanciávalSony Alpha 3000 [link] 80k
Sony 50/1.8 OSS [link] 55k (most -30% akció minden váz mellé)
Mindösszesen: 135k
5000-rel +35k: 170k
Minden 1 év garanciávalezekre az olcsóbb samsungokra nincs értelmes árban fix objektív amugy
Újonnan nincs. Szokott lenni itt PH aprón újonnan is, de 2 hónapja már nem láttam a hirdetést.[ Szerkesztve ]
-
Magnum_
nagyúr
válasz Lassú Víz #21212 üzenetére
ezt nyugodtan engedd el.. nem látom az átjárást MILC és dslr között, ezért kértem linkelni az objektívet. köszönöm, hogy segítettél, még jobban értékeltem volna a klasszik megjegyzés nélkül.
még várok linket, ha valakinek van kedve és nem törik bele a keze, ha segít itt
to all: ezekre az olcsóbb samsungokra nincs értelmes árban fix objektív amugy?
[ Szerkesztve ]
I humbly and respectfully decline™
-
Magnum_
nagyúr
válasz Stauffenberg #21210 üzenetére
az obit linkeld már be kérlek
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz Magnum_ #21207 üzenetére
Ha edigitalt nézem, akkor a legnormálisabb ajánlat ezek közül a Sony A5000. Ehhez az 50mm f/1.8 kerül 80k pénzbe.
De akkor már inkább vennék Olympus Klubkártyával (-15%) az Olympus Mintaboltban egy új E-PL5 dupla kitet és a telét el lehet adni belőle, ezzel is spórolsz. Aztán használtan egy 45mm f/1.8. Újonnan 100k ez az üveg, illetve klubkártyával csak 85k.
-
Magnum_
nagyúr
válasz jjeahh #21208 üzenetére
linket tudsz adni, hogy lássam az árakat? nagyon köszi! (főleg az obiról kell link, a vázakra rá tudok keresni)
manuális üveget azt hanyagolnám.egyszerűsítsünk, két-három éves gépeke mondtatok.
itt találok fent nevezett árkategóriában gépet (az még megy) + hozzá ÚJ fix objektívot portrézáshoz? vagy akárhol máshol, csak link legyen, új.. köszönöm!
[ Szerkesztve ]
-
jjeahh
nagyúr
válasz Magnum_ #21207 üzenetére
olympus e-pm2, sony nex-3n, előbbihez 45mm F1.8, utóbbihoz 50mm 1.8, ha nagyon spórolni akarsz akkor manuális üveg bagóért, de azzal csak manuálfókuszod lesz.
amúgy sztem is fontold meg a használt garis dolgot, egy Panasonic GX1 + Olympus 45mm f/1.8 pl. tényleg ütős páros lehet[ Szerkesztve ]
Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG
-
Davebowman
senior tag
válasz Stauffenberg #21203 üzenetére
Alább Saint_ kérdéséhez hozzákérdeznék még egy javasolt külső vakut is (persze nem tudom a sigma ef- 500dg használható-e hozzá)
Eladó/Csere: Wifis E27 izzó 1 tábla csokiért
-
Magnum_
nagyúr
válasz Stauffenberg #21203 üzenetére
és ha újonnan szeretnék még mindig gépet 70-110k között + objektívet (mondjuk a könnyedség kedvéért edigitálról), akkor mit ajánlanál?
(amugy a pana géphez jó az oly obi?)
[ Szerkesztve ]
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz Magnum_ #21202 üzenetére
A használt MFT gépek ára nagyon gyorsan bezuhan, így ha költséghatékonyan akarod, akkor érdemes inkább használtban gondolkodni.
Nem nehéz amúgy 3 év garanciás Olympus vázakat találni, azokat ha használták 1-2 évig, akkor is simán van annyi (vagy több) garid, mint amit egy új Canon vázhoz adnak.
Amúgy én egy Panasonic GX1 + Olympus 45mm f/1.8 kombót próbálnék összehozni. Használtan persze.
[ Szerkesztve ]
-
Magnum_
nagyúr
válasz Stauffenberg #21201 üzenetére
ok, ez igaz. DE ha újban gondolkodom.. egy 70-110k árú MILC-hez (akármilyen márka), mi lenne a legolcsóbb fix50 (vagy hasonló "portré" obi) ? példát tudnál linkelni?
kösznöm!
legyen MILC, rendes portré obival. 10-20k-n nem múlik, a méret miatt szretnék MILC-et, de ugyanazt a kphatást szreretném min. elérni, mint a 400D+fix50 párossal..
de nem vágom a MILC-eket és az objektívekben nem igazodok ki.
[ Szerkesztve ]
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz Magnum_ #21200 üzenetére
Egyetlen másik gyártónál sincs olyan objektív, mint a Canon 50mm f/1.8 II. Nem csak MILC-ek között nem találsz olyan rendszert ahol 20k körül vehetsz "portré" objektívet, hanem egyik másik DSLR gyártónál sem. A Nikon, Pentax, Sony is mind 50k körül, de inkább felette adják a sajátjaikat.
Ez nem azt jelenti, hogy a többiek hülyék, mert túláraznak, hanem azt jelenti, hogy a többiek még nem készítettek egy ennyire durván fapados objektívet.
Ha neked ennyire nagyon fontos, hogy egy amatőröknek szánt 50mm-es fixen mindenáron megspórolj 20-30 ezer forintot (meg bukj egy nagyot a képminőségen), akkor vegyél újra egy Canon DSLR-t. De aztán könnyen lehet, hogy a túlárazott gépeik miatt az azonos tudású vázra elköltöd a különbözetet, mintha inkább egy másik gyártót választanál. Jó pár éve már, hogy az azonos árban lévő Canon, Nikon, Sony vázak egyszerűen sokkal fejlettebbek, mint amit a Canon letesz az asztalra.
Nézzük:
Canon EOS 550D (csak váz) - 70-90k
Canon 50mm f/1.8 - 20kEzzel mit is spóroltál az imént felsorolt 110-120 ezres cuccokhoz képest? Szenzoros képminőségben nem vagy előrébb, kb azonos szint. Optikai képminőségben meg határozottan fényévekkel vagy lemaradva.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Villanyszerelés
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- PlayStation 5
- SSD kibeszélő
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Kuponkunyeráló
- Path of Exile 2
- Elemlámpa, zseblámpa
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest