Hirdetés
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
-
PROHARDVER!
Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban ! Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.
Új hozzászólás Aktív témák
-
rbalint88
addikt
válasz bleifrei79 #23216 üzenetére
18-105.
-
rbalint88
addikt
válasz TechArtist #23152 üzenetére
Vedd meg a GX1 szettem ( Pans Gx1 váz, 20/1,7 II obi, sigma 30/2,8, metz 36 vaku, 150e Ft.) Kicsi, jó a videója és pengék az obik hozzá.
-
rbalint88
addikt
A 16-50 eléggé "véleményes" obi, az egyetlen előnye, hogy ekv. 24-ről indul. Ha a jó fogás és a kereső fontos, akkor Pana G6 a legjobb ár-érték arányú videós gép. ehhez is elég jó kínálat van fix obikból. Obik és fotós képminőség tekintetében a másik nagyon jó rendszer a Fujié, de az videóra felejtős sajnos. Ha meg tudsz barátkozni a Sony obiparkjával, akkor nincs elvi akadálya annak, hogy jó legyen.
-
rbalint88
addikt
Nagyon jó a Fuji, az objektívje is, de m4/3-ra a nagyobb használtpiac és pár eleve olcsóbb obi miatt egyszerűbb bővíteni. Ami a Fuji mellett szól, az a jpeg, a kitobi. Ami ellene, az a fókuszrendszer relatív lassúsága, valamint, hogy az X-T1-et kivéve kicsit fapadosak a vázak szolgáltatások tekintetében. Ha szükséged van dönthető LCD-re, esetleg wifi-re, akkor csak fél millióért lesz megfelelő gép (kit) számodra a Fuji rendszerében.
-
rbalint88
addikt
válasz hemaka #22927 üzenetére
Milyen ekv. gyútávon szeretnéd a fixet? OVF-fel kiesik az összes tükör nélküli gép, tükrösben pedig csak a 100D és hasonló vackok maradnak, amik alapvázak tejfölöspohár anyagból.
Sokszor, sok ember leírta már, hogy a belépő, sőt középkategóriás OVF-eknél is jobb a legtöbb újabbfajta EVF.
Az új legyen kitobival és fixszel 200ezer alatt kitétel eléggé megnehezíti a keresést. -
rbalint88
addikt
válasz Colonel993 #22861 üzenetére
akkor Pentax az egyetlen gyártó, aki meg tudta csinálni jóra.
-
rbalint88
addikt
válasz MrChris #22833 üzenetére
GX1 sokkal jobb zajban, mint a G3. Inkább G5 szint. No meg a Pana jpegjeit se kell annyira temetni, minimális beavatkozással teljesen vállalható. Tegyük hozzá azt is, hogy bár kevésbé eyecandy képek potyognak ki egy Panából, mint egy Olyból vagy Fujiból, sokszor színhelyesebb, természetesebb képet ad, mint azok.
-
rbalint88
addikt
válasz sza.sa #22281 üzenetére
madgie hirdet egyet, vedd meg hamargyorsan, amíg megvan még.
-
rbalint88
addikt
válasz jjeahh #22273 üzenetére
tükröst legfeljebb fullfrémet vennék. Abból is egy Df-et, ami igaz drága, videózni se tud, úgy néz ki, mintha egy digitális hátfal meghágott volna egy régi filmes vázat, viszont a tökéletes esszenciája a tükrös gép előnyeinek és hátrányainak.
szóval részemről átlagusernek g3, g5, g6, e-m10, e-m5.
-
rbalint88
addikt
válasz Thuglife #22236 üzenetére
A linkelt géphez tartozó kitobi a legrosszabb verzió sajnos. Szamárnak elmegy, de túl sok pénzt nem szabad adni érte.
GX1-em van, 110-ért a váz nevetségesen drága. 17 hó garis makulátlan gépet adtam el 60-ért. Gari nélküli darabok állapottól függően 40 és 55 között szoktak elkelni.
E-PL5 duplakit jó választás, ha bejön a kezelése, fogása. Nekem is az lenne, ha nem hiányozna annyira a Panákon megszokott tárcsa a hüvelykujjnál. -
rbalint88
addikt
válasz Tin_Shield #21966 üzenetére
Szerdán volt szerencsém próbálgatni K500-at. Pár éves MILC után eléggé fapados szegény
Kitobikkal meglehetősen pontatlan a fókusza, a keresőben nincs fókuszvisszajelzés, Live View-t használva meg baromi lassan fókuszál. De a kereső legalább tényleg nagy méretű, van 2 tárcsa a gépen, jó a fogása is.A kereső nélküli gépekhez: tegnap volt némi városnézés Pana GX1+LVF2+20/1,7 kombóval. Olyan erős napsütés volt, hogy néha 4,5-es rekesz mellett is túlexponált képeket akart lőni 1/4000 záridővel, de z LCD-t simán lehetett látni, a keresőt csak akkor használtam, amikor földfelszín közeléből fotóztam, hogy ne kelljen lehasalni (ezen a kereső hajtogatható, nem az LCD)
-
rbalint88
addikt
válasz dave118 #21874 üzenetére
Ízlésen nem vitatkozunk, de jól összerakott és jó anyagminőségű gép. Hobbifotózáshoz bőven elég még az X10 egy darabig, aztán ha majd több százezret-milliót bele tudsz rakni ebbe a hobbiba (és akarsz is), akkor érdemes cserélhető obisra váltani. És nem létezik olyan obi, ami mindenre jó. Illetve ilyen allrounder obi van a kompaktokon, de nagyobb szenzorra értelmes méretben és minőségben nem lehet ilyent gyártani.
-
rbalint88
addikt
válasz dave118 #21871 üzenetére
Fuji X10 kell neked. Újonnan 80eFt-ért már meg lehet venni, az igényeidet kielégíti, nem feleslegesen nagy, nem kell rajta objektívet cserélgetni, szép képek potyognak ki belőle.
De ha mindenképpen szeretnél objektívet cserélgetni, akkor Panasonic GX1, G3 vagy G5, Olympus E-PM2, E-PL5, Sony NEX3N, NEX5N, ha beleférnek a keretedbe, leginkább használtan.
De az igényeidnek bőven megfelel az X10 is, szerethető masina. -
rbalint88
addikt
válasz han_lev #21827 üzenetére
[link] vadiúj, kitből bontott gép.
benti fényerős obi: Pana 20/1,7 (70eFt körül), Oly 17/1,8 (110eFt körül), 17/2,8 (35-40eFt körül). Kirándulós, kinti obinak a 14-42 kitobi sokszor rövid lehet, így oda javaslom a telét, 35-40ezerért lehet kapni kitben bontott újat, igaz, nem valami fényerős darab, f4-5,6, átlag kit-tele szint, de a rajza jó. Lehet egyszerűbb lenne megvenni 150-ért a duplakitet és mellé venni egy 17/2,8-at első körben, 190-ből kijössz mindenképpen, de ha keresel valakit, akinek van olympus prémium klub kártyája, akkor a mintaboltban 15% kedvezménnyel veheted meg, ami azt jelenti, hogy kb 130-ért megvan a duplakit, ráadásul 2 helyett 3 év garival. m4/3 topikban előfordul pár ilyen ember -
rbalint88
addikt
válasz badrian250 #21820 üzenetére
az eddigi hozzászólásaid alapján a fölösleges pénzköltést megelőzendő javasolnék még némi elméleti alapozást.
ha pedig nem akarsz ténylegesen százezreket beleölni az obivásárlásba, akkor kár belefogni a rendszerépítésbe. az objektív nem olyan, mint a váz, hogy egy-két év alatt elavul, ezért az áruk is inkább az állapotuk és a valós képminőségük alapján mozog. szóval 70-200 f2,8 vagy akár fix gyújtótávolságú f2,8 obikat ne nagyon várj 100ezer alatt és akkor még nagyon az alját karcolgatjuk ennek a kategóriának. ami ugye a többmilliós objektívekig is elmehet, ez ebben a kategóriában teljesen normális.
egy 18-105 nem rossz választás kezdésnek, de nem kimagasló képminőségű obi, d7000-d7100 vázon már nem tudod kihasználni vele a váz képességeit, de ha egy d3200-ban ugyanaz a szenzor van, értelemszerűen azon sem.
Az új gépekben a tükör még a megszokás és vásárlói téveszmék miatt van leginkább benne, valós előnyt nem igazán jelent már.
150-ből nehéz megváltani a világot, főleg, ha új gép kellene. Milc vonal azért lehetne érdekes, mert régi manuális obik adapterezésével viszonylag olcsón megúszható a fényerős tele. -
rbalint88
addikt
válasz Stauffenberg #21757 üzenetére
inkább 200-250 euro lesz a 45/1,8, de annyiért is megéri
-
rbalint88
addikt
válasz Colonel993 #21643 üzenetére
Ezredes úr, ön még mindig harcban áll? A háborúnak 60 éve vége!
Nikon D90-ről váltottam m4/3-ra és baromira nem bántam meg. Nem kellene a kezdőket se elriogatni, akik nagy lelkesen megveszik a tükrös szettet, aztán otthon áll, mert nagy, nehéz, anyanemtudjakezelni...
-
rbalint88
addikt
válasz scapegt #21630 üzenetére
nincs, nem volt és nem is lesz
Az LX7 a "legkisebb rossz" arra, amit egyszerre szeretnél.
Cserélhető obis gépnél kimondott makróobi vagy közgyűrű kell, ez önmagában a megjelölt keret majd fele. Másrészt adott összegből az LX7 új lesz, a DSLR jó esetben alig, de inkább erősen használt. -
rbalint88
addikt
a Sony is APS-C milc, de nincs túl sok jó és olcsó objektív hozzá.
Samsunghoz a legtöbb objektív jó és nem is túl drága.
Canont hanyagoljuk, kompaktos a kezelése és lassú, kevés a jó obi hozzá, kb csak a 22/2 említésre méltó. Az átalakító drága és nem is annyira jó, ahogy a Nikon 1-nél is.
Ha szempont a régi obik rárakásának lehetősége, akkor Sony vagy m4/3 (Pana, Oly), ha figyelembe vesszük az elérhető árú és jó obikat is, akkor m4/3. -
rbalint88
addikt
válasz han_lev #21607 üzenetére
Olympus E-PL5, indexen 85-ért hirdetik a vázat, klubkártyával 127ezer a duplakit a mintaboltban.
Panasonic GX1, újonnan nem nagyon van, használtan 50-60 körül lehet hozzájutni állapottól és garanciától függően.
Panasonic G3, G5, G6, GX7, GH2, GH3, Olympus E-M5, E-M10, E-P5 jó gépek még.
mindkettő m4/3 gép, legolcsóbbak rá az adapterek, 3 (5*) gyártó gyárt rá natív üveget. * A samyang és tamron üvegekben nincs AF, de nem kell adapter hozzájuk. -
rbalint88
addikt
válasz Tin_Shield #21591 üzenetére
ezek közül nálam a GX7 a befutó
-
rbalint88
addikt
válasz Tin_Shield #21555 üzenetére
még mindig DEZINFOMÁCIÓ! H-FS1442A, nulla nélkül. az a régi. és most nincs is belőle, egy jön, de annak van gazdája.
-
rbalint88
addikt
válasz Tin_Shield #21476 üzenetére
dezinformáció!
H-FS1442AE a kettes kitobi. -
rbalint88
addikt
aranyos a villanyzúm, nekem van egy olyan meg egy 14-42 II is, az a lényeg, hogy az FS14-042-es obival ne vegyed, az minden szempontból botrány. azt hiszem a fehér színű géphez ezüst színű 14-42 II-t adnak.
Ha a villanyzúm vagy az újabb kitobi (ez tök új) érdekel, dobj egy privátot. -
rbalint88
addikt
válasz Sefter #21462 üzenetére
Na, mobilról sikerült beleépíteni pár helyesírási hibát az előző válaszomba, most már történelem.
Panáknak jobb az autofókusza, úgyhogy abból kellene keresgélni G3, G5, G6 vázak közül. Ezeken van kereső is, az külön jól jön madarászáshoz, meg ugye egy teleobjektív sem árt, ami újabb 100-150ezer Ft (Pana 100-300-asa) -
rbalint88
addikt
válasz Stauffenberg #21432 üzenetére
az, hogy mai napig alternatíva bizonyos területeken, nem zárja ki azt, hogy egyben zsákutca legyen. Pl KF formátum felett még alternatíva, de idővel ott is ki fogja szorítani a digi, ha majd elég olcsó lesz.
OVF szerintem csak a nagygépeknél alternatíva, a legtöbb aps-c gépné is egész egyszerűen egy sötét alagút, amiben még csak a képernyő se világít Megértem az ellenérzéseid az EVF-fel kapcsolatban, de OVF-ből, meg en bloc csattogós gépből nekem egyetlen egy kellene, a Nikon Df. Az tényleg egy régimódi masina, nincs videó, csak nem kell szöszölni a laborozással.
A festészet nem zsákutca, mert nem technikai sportMirman: kitobi turistáskodni jó maximum, komolyabb dolgokra alkalmatlan. tükrösön van vállalható árban fényerős zoom, milcekben sajnos aranyár, kimerítené az egész kereted még használtan is. 10-12 mpx bőven elég. A3 nyomatot is lehet belőle csinálni.
ANDROID???: hardverapró, index fórum ahol érdemes körbenézni, jófogás és olx csak madárfogóhely.
-
rbalint88
addikt
válasz Stauffenberg #21430 üzenetére
emlékeim szerint 12 mpx, nem mintha számítana Miért lenne amúgy kevés - ha 10, ha 12?
azért azt tegyük hozzá, hogy a milcek az utóbbi 2-3 évben lettek igazán partiképesek a tükrösökkel szemben, de azóta sok dologban el is húztak. elvégre a tükör egy filmes korszakból ittragadt evolúciós zsákutca
-
rbalint88
addikt
válasz Mirman #21428 üzenetére
Nem probléma, szerintem még mindig árulják néhol Nagyon jól sikerült gép jó kezelőszervekkel, minőségi házzal, korrekt képminőséggel. D7000 még ehhez képest is komolyabb gép, sok dologban fejlődött. Mindkét típus kiemelkedően jól tartja az árát.
Más tükrös: Pentax, de azt majd megmondják azok, akik értenek hozzá.
Canonból 5D alatt én csak nyomtatót vennék.[ Szerkesztve ]
-
rbalint88
addikt
válasz ANDROID??? #21423 üzenetére
azonos kategóriából, amiből 120-130 egy bolti új dslr, 90-100-ért kapsz pár hónapos, sok garis, hibátlan darabot. semmiképp nem vetném el a használt gép és obik vásárlásának ötletét. ha veszel egy bolti új gépet és nem jön be, akkor rögtön buktál 20-30-40 ezer forintot, míg használt gép esetén akár a beszerzési áron is tovább lehet adni egy-két hét múlva.
-
rbalint88
addikt
válasz Stauffenberg #21416 üzenetére
szerintem alapvetően a kompaktok kisebb igénybevételre vannak tervezve, mint a cserélhető obis gépek. aztán hogy milc vagy dslr, az kb mindegy, de használt vásárlásánál szempont lehet, hogy a tükör egy plusz hibaforrás. elektronika kb ugyanaz van bennük.
anno a D90-emben 3 hónaposan szart be a tükörmozgató mechanika, amit gariban cseréltek, de azért nem voltam boldog tőle... ha meg már zárszerkezet, e-shutter is leginkább a milcekre jellemző, abból is csak az újakra.
bár úgy érzem, hogy az egészről felesleges vitatkozni, átlagusernél előbb fárad el valami elektronika a gépben, mint hogy a zár vagy a tükör tönkremenjen a használattól. vagy előbb jön a kütyüzhetnék/elavulás, mint hogy tönkremehetne a gép. -
rbalint88
addikt
válasz ANDROID??? #21414 üzenetére
Ha jól értem kérdést, akkor a válaszom nem. A dlsr-ek és milcek tartósabbak. Utóbbiakban még tükör sincs, ami leszakadjon, ez külön előny.
-
rbalint88
addikt
-
rbalint88
addikt
válasz Stauffenberg #21383 üzenetére
stimmel, megértem, alapvetően én is evf nélküli vázat használok, külső evf van hozzá. csak mivel a kérdező nagyn a dslr vonalat nyomta, ahol ugye van kereső, ezért gondoltam, hogy fontos szempont, ezért nem ajánlottam olyat, amiben nincs.
-
rbalint88
addikt
válasz sideburns #21381 üzenetére
Úgy értettem, hogy ami nem beépített keresős. NX10 és 100 részemről nem ajánlott, eladhatatlan gépek. NX30 jó, főleg azzal a kihúzható-dönthető keresőjével, csak az 200-ba sehogy nem fér be.
Igen, Fuji kimaradt. X-E1 alatt szerintem nem érdemes venni belőle, az X-E1 kit azért meg még használtan is 150+. De tény, hogy nagyon jó rendszer. XF1-e pozitív tapasztalatok után kipróbálnám a nagyvadakat is, de majd csak ha megnyertem a lottót -
rbalint88
addikt
válasz #22145024 #21378 üzenetére
butaságot ne terjesszünk. Sony, Canon, Samsung milcek mind APS-C szenzorosak (vagy nagyobb, ugye, Sony A7v- full frame). Csak a m4/3 kisebb kicsivel, a Nikon 1 sokkal, a Pentax Q meg egy rossz vicc, azt ne bántsuk.
Konkrét típusok: Panasonic G3, G5, G6, GX1, Olympus E-PL5, E-M5, Sony NEX-6, NEX-7, a6000.
Samsungokhoz nincs kereső opcionálisan sem, Sonykhoz irreálisan drága. Panához- Olyhoz 40 körül van külső kereső azokhoz a vázakhoz, amikben nincs beépített. Szerintem ezekből érdemes valamit venni kezdésnek aztán lehet, hogy elég is lesz a továbbiakban -
rbalint88
addikt
válasz Mirman #21373 üzenetére
Szinte olyan gyorsan dobják ki az új generációs fényképezőket, mint a mobiloknál a csúcsmodelleket. Elévülésről kár beszélni, itt azért sok esetben a marketing jóval erősebb, mint a valós fejlődés, pár éves kamerák szarért-húgyért mennek, miközben mai napig versenyképes a tudásuk.
Lehet hupákolni, hogy de ez csak egy szar XY fényképező, régi, elavult darab, de például jjeahh kolléga is egy 20-25ezer Ft-ért megvehető fényképezővel képel és a képeiről nem mondod meg, csak tátott szájjal nézed őket.
Úgyhogy szerintem inkább vegyél már az értékvesztési görbe alján levő cuccot olcsón, azon kipróbálod, hogy tetszik vagy sem, nem áll benne sok pénz és minimális buktával tovább lehet adni, ha nem megfelelő.
m4/3-on elég jó és relatív olcsó obik vannak, vázak 20ezertől már kaphatók, tudom ajánlani nagyon. Tükrösből -ha mindenképp az kell- Pentaxra szavazok én is, alulértékelt rendszer, viszont a piaca is szűkebb. -
rbalint88
addikt
-
rbalint88
addikt
válasz Tin_Shield #21142 üzenetére
azért a sima 14-42 egy nettó fos, míg a 14-42 II egy egészen kiváló kitobi. 14-42X se rossz, de nekem nem jön be a villanyzúmolás.
majd jövő héten jól összetesztelem őket, aztán eldöntöm, hogy melyik maradjon 14-42 II jobban bejön képileg és kezelésre is, de azért az se hátrány, ha zsebre lehet vágni a gépet, amiben meg a PZ jobb
-
rbalint88
addikt
válasz szabilcs #21140 üzenetére
nem ezzel az obival, hanem 14-42 II-vel. ha fehérben veszed a gépet, olyan jár az alapkitben.
a G6 nagyon jó kis gép! érdemes lehet megfontolni a 14-140-es obival is, akkor nem kell telét sem venni. a jövőben, meg obicserélgetéssel sem kell bajlódni emiatt. amit érdemes lesz majd még venni, az egy 20/1,7 obi. -
rbalint88
addikt
válasz Tin_Shield #21111 üzenetére
GX1 inkább pariban van az X-A1-gyel, mint a G6. Csak lehet rá keresőt rakni
-
rbalint88
addikt
válasz hunderbörd #21035 üzenetére
Az bizony megér annyit, ha normális garancia van rá. Képminőségre ugyanazt tudja, mint a PL5 vagy E-M5, kezelésben gyengébb azoknál, azt neked kell tudnod, hogy ez a PL5-höz képest megér-e 17-27ezer Ft-nyi árelőnyt.
Ennyiért duplakitben szerintem nincs alternatíva. -
rbalint88
addikt
Canon, Nikon, Pentax csak tükrösöket gyárt értelmes képességekkel, viszont videónál a tükörnélküliség előnyt jelent. Fuji, Olympus elsősorban fényképezőgépeket gyárt, amik tudnak mozgóképet is felvenni, de mondjuk 80% fotó, 20% videó hangsúllyal maximum. Ezzel szemben a Panánál 50-50%, de legrosszabb esetben is 60-40% a fotó/videó fontossága és "tudása". Ebben a tudásban értsd a képminőséget, kezelés egyszerűségét, sokrétűségét, beállítások tárházát, akár a hekkelést is. Sonyról érdemben videós beállításokat tekintve nem tudok nyilatkozni.
-
rbalint88
addikt
válasz Stauffenberg #21027 üzenetére
Ha különbontod a G6-nál a telét és az alapzoomot, ott is megáll 250-ből a sztori, EVF-fel. A G6+14-140-hez a Sonykat 18-200-zal lenne korrekt hasonlítani.
A6000 jó gép, azt nem vitatom, viszont ott nincs árelőnye a Sonynak azonos körülményeket figyelembe véve (G6 duplakit 250, Sony a6k duplakit 320). -
-
rbalint88
addikt
válasz Stauffenberg #21021 üzenetére
És a kereső? Volt NEX-em is, de a kezelése eléggé játékgépes, a 16-50-es obi pedig... ócó játék.
Itthon valóban nem fog kijönni 300 alatt jó obikkal a G6, de a lehetőségek nem korlátozzák az embert arra, hogy csak itthonról vásároljon. Ha pedig egy keresővel kb azonos szintre akarjuk hozni a nexeket a G6-tal, akkor már megint csak nem egyértelmű a helyzet. -
rbalint88
addikt
A cdaf pontosabb, még ha picit lassabb is (amit Pana váz esetén kétlek), tudja használni a keresőt is videózáskor (ami ráadásul a ténylegesen rögzítésre kerülő képet mutatja), állványról könnyebben tud dolgozni a kifordítható kijelzővel.
Szerintem nem csalódna a fókuszban, sőt.
Boni: "az obi kínálat jobb" Mire? Árban talán olcsóbb, de minőségben azért a m4/3 obik nagy része eléggé penge. Plusz a Pana jó leméretezése miatt a digitális zoomot is lehet videónál használni. Egy 14-140 + 100-300 kombóval, digizoommal kiegészítve olyan videókat tud lőni, ahol 50m-ről filmezi, hogy dugnak a bodobácsok.
[ Szerkesztve ]
-
rbalint88
addikt
Külföldről újonnan Pana G6 +14-140 II talán megcsíphető újonnan 250-ből, itthoni garanciás használt váz van 90-100 körül, obi 125-ért. Zseniális kis szett, objektívet sem kell cserélgetni, a minőséggel pedig abszolút elégedett lehetsz fotó és videó alatt is. Van jó kereső, hajtogatható-forgahtató tapicskás LCD, wifi, elektromos zár, ami csak kell. Ha nem gond az objektív cserélgetése, akkor G6 váz, újfajta 14-42 II kitobi, 45-150 tele.
-
rbalint88
addikt
válasz csoki7 #20996 üzenetére
Tök felesleges első körben ennyi pénzt elkölteni Pár hsz-el feljebb linkeltem egy gépet (Pana G5, ahhoz egy teleobi boltból, újonnan 60-65 körül meglőhető és ugyanolyan jól tud majd fotózkodni nővéred, csak egy egész napos fotózás után nem akar leszakadni a karja.
Ha mindenképpen a Nikon kell neki, akkor a 18-105 jobb általános obi, mint a 18-55, telét pedig lehet külön és/vagy használtan is venni.
-
rbalint88
addikt
válasz hunderbörd #20991 üzenetére
Típustól függ. E-PL5-öt biztos nem, Fuji, Pana esetén szokott benne lenni ráció.
-
rbalint88
addikt
válasz Stauffenberg #20988 üzenetére
basszus, írtam egy tök hosszú kommentet, de eltűnt. a lényeg, hogy ebben a helyzetben pont butaságnak tartom a hitelre vételt, mert a mintabolti kedvezményes áron ki tud szállni belőle két hét után, ha nem jönne be a gép, rendszer, akármi.
vagy 70-ért a G5, sok szempontból jobb gép, mint a PL5, abból is ki lehet szállni bukó nélkül, hitelezni se kell és annyi pénz se áll benne. -
rbalint88
addikt
válasz Stauffenberg #20988 üzenetére
tisztában vagyok vele, hogy nem mindig rossz, a telefonom én is úgy vettem. ha már köt a hűségnyilatkozat, akkor legalább hadd játsszak én a pénzemmel abban az egy évben, hátha havonta a törlesztőt meg tudom termelni belőle valahogy
Plusz te a hitelt okosan használtad fel, tudtad mit és miért veszel. Ezzel szemben a kérdező az első komolyabb gépét venné mindenféle előzetes tapasztalat nélkül, így szerintem eléggé öntökönszúrás, ha egy olyan gépre hitelt vesz fel, ami nem jön be neki. Ezzel elesik bizonyos kedvezményektől (-13e Ft az árban a klubkártya kiváltásával és -1 év garancia nem mintabolti vásárlás esetén, kedvezményes obivásárlás), ami pont arra elég, hogy ha két hét után rájön, hogy mégsem ez a neki való gép, akkor nem tud nullára kiszállni belőle. A neppervénáról most ne is beszéljünk, a lényeg itt az elköteleződésen és haszonrealizálás nélküli gazdasági racionalitáson van. Főleg, ha az illetőnek megvan rá a kerete, akkor nem értem ezt a dolgot.
Gépcsere: használtnál egy-két ügyes adás-vétellel nem hogy bukni nem fogsz rajta, de még keresel is, ki tudod próbálgatni a kínálatot is. Szerintem nem teljesen elvetélt ötlet. Új gép esetén is biztos ki lehet hozni pluszosra a dolgot, de ha több százezret készülök elkölteni, akkor biztos, hogy nagyon alaposan, hetekig-hónapokig körüljárnám a témát, hogy mit és miért veszek. És még így is benne van a lukra futás lehetőségeThorme: a MILC kategóriában olyan gyorsan dobálják ki az új gépeket és emiatt nagy az értékvesztés, hogy egy-két kivételtől eltekintve csak kifutó gépet vásárolnék. Egy-két éves csúcsmodellek vannak az új belépő kategóriások ára alatt, ami sok esetben jelentheti azt, hogy kevesebb pénzért komolyabb gépet kapsz.
A dolog lényege, hogy ebben a konkrét esetben, lutrira tuti nem hitelre venném meg a gépet, ha megvan a keret rá és más helyről vásárolva ki lehet belőle szállni, ha mégsem jönne be. Ezért is írtam a 70ezres G5 kitet, abból is annyiért még ki lehet szállni fél évig biztosan, ha nem jönne be és szolgáltatásaiban többet nyújt a PL5-él, képminőségileg is -laikus számára- hozza azt a szintet.jaj, off-ba akartam.
[ Szerkesztve ]
-
rbalint88
addikt
válasz Lassú Víz #20981 üzenetére
Mint a gimiben, TFH:
150e Ft-ot fizet ki 10x15e Ft-ban, 10 hónap alatt. ekkor a gép fog érni 50-60 között, a két obi max 20 és 40 ezret. Bukott az ügyleten 30-40ezer Ft-ot.
vagy
vesz egy szintén új G5 kitet 70-ért, amit jmakk lengetett be az MFT topikban. 10 hónap alatt mennyit bukik rajta? 10ezret? max 20-at? és eleve sokkal kevesebb pénze áll benne, tudásban kvázi ugyanott van és ha véletlenül 3 ónap után másra kellene a pénz, akkor ki tud szállni belőle úgy, hogy utána nem kell még hónapokig elég jelentős összeget fizetnie a semmire.De ezt mindenkinek magának kell tudnia, tök szubjektív vélemény, de szerintem egy kezdőnek, akinek ez lenne az első komolyabb gépe, egy 40-50 ezres G1-G2 kit is bőven megteszi. És lássuk be, ha nem rohangászó néger gyerekeket akarunk fotózni este, alagútban akkor mind az AF (Panáé főleg), mind a szenzor dinamikája bőven elég lesz. Oké, hogy az új cuccok vásárlása pörgeti a gazdaságot, nem a használtpiac, de okuljunk már a devizahitelesek és "okos suzukisok" esetéből és ne rohanjunk nyitott szájjal a faszerdőbe...
-
rbalint88
addikt
válasz ragingspears #20976 üzenetére
jár hozzá a vaku mindenhol persze.
OFF: az meg már csak az én személyes véleményem, hogy a fényképezőgép nem nélkülözhetetlen az élethez (mint a lakás vagy a kaja), ezért nem vennék fel rá hitelt - még ilyen nulla thm-es megoldást sem. ha amúgy megvan rá a pénz és mondjuk ezzel meg tudnád oldani, hogy plusz objektívet vagy bármit vegyél a géphez, az más kérdés. de jelen helyzetben a meglévő keretből gondolkoznék olyan használt cuccon, ami az értékvesztést tekintve már a zuhanási fázis után van, de még mindig naprakész tudásúnak tekinthető.[ Szerkesztve ]
-
rbalint88
addikt
válasz ragingspears #20973 üzenetére
Az E-PL5 a mintaboltban megúszható 137-ből úgy, hogy veszel egy objektívsapkát és 8000-ért kiváltod a prémium klubtagságot, amivel 15% kedvezményt kapsz a gépre és vehetsz mellé objektívet, keresőt is jó áron.
A Sony az SLT rendszer miatt sötétben mindig hátrányban lesz a többi géphez képest.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest