Hirdetés
- Rengeteg monitor kapott G-Sync Compatible hitelesítést az új GeForce driverben
- Kinyitja a pénztárcáját az Apple, hogy behozza a nagy lemaradását
- Kína bekérette az NVIDIA-t, de szerintük nincs hátsó kapu a chipekben
- Dedikált NPU-t tervezne az AMD?
- És akkor egy fejlesztőstúdió rájött, hogy vissza is élhetne a felskálázással
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Milyen CPU léghűtést vegyek?
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Apple MacBook
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- És akkor egy fejlesztőstúdió rájött, hogy vissza is élhetne a felskálázással
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Nubia Red Magic Astra - táblajáték
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban !
Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fujis2950
tag
ahogy nézem igen, de pl nem csak a Sony a bajonettes obik jók rá de pl a minolta obik is. És dönthető az Lcd. néhol előny. De a többi tulajdonságot is kell nézni
-
jjeahh
nagyúr
válasz
ggf8600gts #17995 üzenetére
botrányosan rossz kijelző, kereső, nagyon kevés kezelőszerv...na meg legtöbben azt sem értjük minek kellett felfújni ezt a vázat ekkorára
gyakorlatilag ez a cucc egy abszolút belépő kis nex dslr ruhába bújtatva
najó, azért néhány tulajdonságát belépő kis nex-ként sem néznénk el manapság -
Fujis2950
tag
válasz
ggf8600gts #17995 üzenetére
http://www.mediamarkt.hu/mcs/product/SONY-Alpha-SLT-A58K---18-55mm-objekt%C3%ADv-fekete,103952,459585,808429.html?langId=-19
ez sem rossz. -
Fujis2950
tag
Hm hát én most a Sonx nex szériával szemezgetek. vélemények?
-
jjeahh
nagyúr
válasz
ggf8600gts #17992 üzenetére
mekkora a kereted? miért csak aps-c? kereső fontos? méret-súly mindegy? milyen szintű videózást értesz az útifilmek alatt?
ui: Sony A3000-et ne -
ggf8600gts
tag
Sziasztok! A véleményetekre vagyok kíváncsi...
Belépő szintű APS-C érzékelős gépet keresek. Sony-ban gondolkodom. Felhasználási terület műemlékek várromok fotózása, esetleg kisebb film klippek készítése.
Sony A58-ban gondolkodom, de itt nem fém az objekítv foglalat, és nem tudom mennyivel jobbak vagy rosszabbak a váz képességei mint egy Canon 600D-nek.
Eszembe jutott még a Sony F-3-as is vagy a Sony A3000... Az A3000 váz most kifejezetten jó árban van.
Néztem a kérdést objektív szemszögből is... Nekem a túráimhoz utazózoom objektív vagy nagylátószögű lenne esetleg ideális.. Ezek az objektívek újonnan alsó hangon is 90. 000 Ft körül kezdődnek.
Útifilmek, műemlékfotók készítéséhez melyik váz lenne ideális, milyen objektívvel?
A válaszotokat előre is nagyon köszönöm.
-
Stauffenberg
nagyúr
Amit én javasolhatok:
Pentax-M 50mm f/1.7 + adapter + makró közgyűrű és/vagy fordító. Ez mondhatni filléres tétel. Ebből a Pentax objektívből van még pár kiadás (f/1.4, f/2), de az f/1.7 a legélesebb rajzú.
Ez az objektív szép kontrasztos és nagyon határozottan rajzol visszarekeszelve. Bár én nem használtam még makró közgyűrűvel, de imádom a karakterét (na meg az építési minőségét), több makrós ismerősöm is vett már ilyet (nem az én ajánlásomra) és elégedettek vele. Annak ellenére sem tudtam eladni, hogy már nem használom a Pentax DSLR-em. Szerintem rendelek egy adaptert és felrakom a Fujifilm vázamra.
Az X100-ba meg én is beleszerelmesedtem (meg az egész Fujifilm X ökoszisztémába), de végül a cserélhető objektívek mellett döntöttem. Nem akarom a szíved fájdítani, de a Fujinon XF 60mm f/2.4 R Macro objektív a lassú AF ellenére egy igazán jó darab. Csak veszett drága, mint általában az összes Zeiss szintet megütő Fuji objektív.
BTW maradj a jelenlegi vázad mellett és makrózz azzal. A témád nem szalad el, simán elég oda a manuális fókusz is, főleg ha belenagyítasz az élőképbe + ott a focus peaking.
-
sphe
senior tag
válasz
Stauffenberg #17986 üzenetére
Azért a színhőmérséklet és egyebek fogalmával tisztában vagyok, és attól jóval igényesebb.
Épp csak egy color checker (nem) hiányzik (nem akarok minden fotózás előtt táblát fotózni és profilozni). A monitorom is pontos. CA nincs, mert ezek általában nem csillogó fémfoglaltos tárgyak.
A fuji hozzászólásod és a manuál tanács nagyon hasznos volt mert már egészen beleszerelmesedtem az x100ba.
Hatásotokra rájöttem hogy nekem egyszerűen tényleg obi kell, aminek élesebb, kontrasztosabb a rajza. Ha pedig annyira a vörösbarna árnyalatnyi százalékai fontosak akkor raw-ozni kell, nincs mese. Eddig azért nem jutott eszembe, mert nem akarok obit cserélgetni.
Mivel 15 fontért most nem találtam olyan obit amiben megbízhatok, így azt hiszem megelégszem azzal amim van.
-
zool1
őstag
válasz
Stauffenberg #17944 üzenetére
Pentax sem forevör...
Mint ahogy, Nikon, Canon , Sony ,Oly sem... Egy kicsit "szűklátókörűen" fogalmaztál!
u.i.: ezek közül bármelyik márka megállja a helyét!!!!!
(most én is Pentaxon töröm a fejem...)
-
Stauffenberg
nagyúr
Az X100 teljesen felejtős makrózásra, az minden másra teljesen jó, de makróra abszolút nem.
Egyébként neked nem új gép kell, hanem egy makró objektív. Sony NEX-re adapterrel bármi rámegy, simán nézhetsz olcsóbban egy manuális objektívet, bekapcsolod a focus peakinget és voilá! Egyébként olyan objektív kell neked aminek a lehető legkisebb a kromatikus aberrációja, mert ez különösen ékszerfotózásnál jelenthet komoly problémát. A crop miatt meg nem kell aggódni, ha eleve makró objektívvel esel neki egy makró tárgyfotónak, akkor in-camera megoldódik a kérdés. Nem is értem miért nem merül fel benned, hogy makrózásra makró objektívet használj. Mintha egy robogóval akarnál zongorát hazaszállítani...
Van objektíves topik, szerintem ott tudnak neked segíteni.
A színhűséghez meg a legjobb ha megismerkedsz a színhőmérséklet (és ezzel egyetemben a fehéregyensúly) alapfogalmakkal. Ha kritikus a színreprodukció, akkor nem árt ha van egy minőségi és kalibrált monitorod, lehetőleg 100% közeli sRGB színtér lefedettséggel (minimum). A színhelyes fotózás csak úgy megy ha az elsőtől az utolsó lépésig tartod magad hozzá. Fontos a fényforrás színhőmérséklete, fontos a fényképezőgépen (vagy utólag a RAW hívásnál) beállított fehéregyensúly, nem árt ha van colorchecker-ed, kell egy jó monitor ahogy említettem és akkor még mindig csak a monitoron megjelenő fotód lesz nagyjából színhelyes, nem beszéltünk még a printről. Ha meg nem lesz print és eleve monitor lesz a fotók fő megjelenési helye, akkor meg eleve megette a fene az egészet, mert mindenki béna, nem kalibrált monitoron fogja bámulni. Szóval alighanem elég lesz egy helyes fehéregyensúly beállítás is, bár azt már te tudod mennyire akarsz belefolyni a színhelyességbe.
-
tisvol
aktív tag
válasz
Lassú Víz #17968 üzenetére
A Tesco-ban vásároltam kártyaolvasót. A pénztárnál derült ki, hogy nem annyiba kerül, mint amennyi ki volt írva, hanem pár ezressel drágább. Odahívattak valami kis/nagy főnököt, megnéztük a feltüntetett árat, és az enyém lett azon az olcsóbb áron. Nem is kekeckedtek egy percig se, de a rossz árcímke velünk együtt távozott a polctól
-
jjeahh
nagyúr
manuál obiban is van szuperpenge, pl. nekem tetszenek a minolta md-k, takumar elmegy, planar, abból is a "T" jelölésű nagyon éles...jpeg színei az olympus-oknak jók, bár nem tudom mennyire valósághűek
ebay-en 100 font körül is kapni néha e-p1, pm1, pl1-et, de ha van már egy nex-ed szerintem fölösleges még egy vázat venned...tesómnak én is f2.8-ra rekeszelt om zuiko-val fotózom raw-ban a fülcsijeit, ami összvissz 15 font volt ebay-en, és patika újszerű állapotú...nyitva CA-zik, és lágy, egyet rekeszelve viszont megtáltosodik, nagyon penge sztem.
-
ccs2929
senior tag
A macro előtéttel a közelpontod változik, de, gondolom a mélységélesség is csökken
, viszont nem teljesen értem a problémád, szűkítsd a rekeszt, és nagyobb lesz az éles tartományod a kitobival is. Vannak viszonylag olcsón nagyon parádés képminőségű manuál obik, én jobbára csak azokat használom, mármint a manuálokat. Tárgyfotózáshoz pedig szükséged lesz egy tárgysátorra. Akár házilag is csinálhatsz egyet, meg inkább szokj át rawra
-
-
ccs2929
senior tag
Ha újban gondolkodsz, akkor 120K most a Media Marktban a Sony Slt-A58 18-55 kitobival, 20mpix, ebből lehet croppolni is, erre is tudsz tekerni manuál obikat
-
sphe
senior tag
120 ezerig milyen gépet + obit tudtok ajánlani? Ami fontos számomra: a jpegek színhűsége (Wb beállítással) és az obi viszonlag élesen, jól rajzoljon (széleken taknyolhat az nem érdekel.) Ebből kellene kihozni a maximumot - ásvány karkötők, medálok fotózásához. Ezért az élesség jó crop faktor és színhűség fontos, a jpegekkel meg időt nyerek. Ha a vakus képei is jól használhatóak az plusz pont. Az a mániám hogy nem akarok "előhívni" - Fotózni akarok, minél természetesebb színekkel és élességgel. Használtak, ebay, tasmániai ismerős, minden érdekel.
Kiszemelt gépek samsung nx1000 (olvastam valahol hogy jók az obik és jó színhűség, bár ez feltűnően olcsó, tartok tőle), canon sl1, fuji x100 (az ideális, ilyen olcsón most nem kapni, de hátha), esetleg fuji x10 (nem cserélhetős és olcsóbb, de talán a fuji színek miatt
), vagy amit ajánlotok.
Szerk: vagy a nex-emhez vegyek adaptert és egy jó mauálobit ... nade 20 ezerből?
A nex táj/portré fotózáshoz nagyon jó, de a munkámban erősen croppolni kell és abban kicsit az alapobi lágy.
-
erzol
őstag
válasz
fezsoo #17975 üzenetére
Én pár éve ezt használom:
camera FV5
Még magyarul is tud, egész jóféle... -
Stauffenberg
nagyúr
válasz
fezsoo #17975 üzenetére
Szoktam én is mobillal fotózni, szóval nem azt akarom mondani, hogy mekkora baromság a telefonnal fényképezés, de nem értem ez mitől tartozna ide. A Suzukis sem rohan be a BMW topikba, hogy rátett a kocsija orrára egy BMW emblémát és ettől ő most megtalálta a bajor autózás élményét.
Ettől függetlenül jópofának tűnik az alkalmazás, de ettől még nem találod meg a DSLR élményt. Arról nem beszélve, hogy a mobilban éppen az a jó, hogy csak előkapod, kattintasz és visszadobod a zsebedbe, maximum az expozíció korrekciót állítod és ennyi bőven elég is. Pont annyi értelmét látom, mint prostitól szépirodalmi beszélgetést elvárni...
Ha DSLR élmény kell, akkor egy DSLR-t veszek a kezembe. Nem vagyok híve annak, hogy attól várjunk el valamit ami alkatilag alkalmatlan. Múltkor ezt a Nikon D3300 hírénél kifejtettem, kedvelem a MILC-eket, van is belőle, de annak értelmét nem látom, hogy a DSLR-ek összemenjenek mini méretre, mert a DSLR-ben az a jó, hogy olyan, mint egy DSLR.
-
fezsoo
aktív tag
Üdv mindenkinek!
Találtam egy érdekességet. Nem tudom mennyire új ez itt. De az okos telefonok világában már minden elérhető lassan. Nos hogy ne maradjunk a telefonunkkal se le a DSLR épektől.
Íme egy kis érdekességJah.. ne várjon ettől senki se profi minőséget. Max csak az érzést, mint ha egy jó gép lenne az ember kezében. Közben meg csak egy telefon. (ami persze lehet jó gép)
Szép napot mindenkinek.
-
Nixon18
senior tag
válasz
Stauffenberg #17973 üzenetére
Én is valahogy így vélekedtem. Köszi a segítséget!
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
Nixon18 #17972 üzenetére
A D7000 egy sokkal jobb váz, én tuti azt venném. Mivel itthon 3 év garancia van rá, ezért nem nehéz olyat találni amire van még legalább 1 év. A Pentaxra meg alapból is csak 1 év van.
Én tuti, hogy a D7000-ret venném. Már két éve használok egy céges példányt, fasza darab. Viszont néhányan panaszkodtak, hogy egyes objektívekkel nem túl barátságos, de én nem használom az ominózus 35mm f/1.8 üveget. A Nikon topikban biztosan tudnak segíteni.
-
Nixon18
senior tag
Hello!
Most vágk bele a fotózásba és érdekelne a véleményetek. Vegyem a Pentax K-500-at két obis kitben vagy inkább használtan egy D7000-et 18-105-tel (garancia nélkül, vagy max pár hónappal)?
Téma az épület és tájfotózás, esetleg portré. -
fury71
aktív tag
válasz
Stauffenberg #17966 üzenetére
Igaz.
Mondjuk cége válogatja. Tavaly közvetlenül a Sony Xperia Z megjelenése után a T-mobile 44k-ért adta a telefont 1 év hűséggel és közepes (már nem tudom melyik) tarifacsomaggal.
Mivel hétvége közeledett páran megrendelték a webshopban, ők meg is kapták 44-ért, de hét elején-közepén kijavították a hibát. Utána már a magasabb ár volt feltüntetve a webshopban.
Várnom kellett volna, mert előtte egy hónappal vettem meg az S3-at. Amúgy utána lehet nézni a topicjában. -
Alex91
félisten
válasz
Azert az Apple-tol vettem most 7300 ft-ert egy 32 ezer ft erteku nyomtatot...
-
Lassú Víz
addikt
válasz
A Tesco rossz példa. Nincs energiám utánanézni, hogy változtak-e a fogyasztóvédelmi szabályok, de úgy tudom, hogy kétértelmű ár feltüntetés esetén a fogyasztónak az alacsonyabbat kell a termékért fizetni. Volt már ilyen esetem és a vevőszolgálatnál adták is vissza a különbözetet ellenvetés nélkül.
-
Balinov
titán
válasz
azert ha rossz ar(olcsobb) van feltuntetve erdemes reklamalni. Legalabbis regen mi egy uveg 3*-os Metaxa arat reklamaltuk le, es igazat adtak.
-
Stauffenberg
nagyúr
Nem igazán lehet ezzel trükközni, szóval ne éld bele magad. Tuti nem lesz ingyen 70D.
Ha írsz nekik, akkor annál jobban feltűnik, hogy hiba van.
Az internetet kutatva lehet találni kósza történeteket arról, hogy valaki már majdnem hozzájutott valamihez piszok olcsón, de aztán végül mégsem. Itt az SSD topikban is volt ilyen, az egyik bolt rossz árat adott meg valamelyik SSD-re és sokan meg is rendelték, voltak többen akik visszaigazolást is kaptak, de aztán végül egyiknek sem lett fillérekért csúcs SSD-je.
Ez nagyjából olyan, mint amikor a teszkóban rossz ár van kiírva a polcon a termékre és csak a pénztárban derül ki. Reklamációnak nincs helye, vagy megveszed a valódi árán, vagy lemondasz a vásárlásról.
-
uffneked
aktív tag
Ha megrendeled a 0-s kosarat, és megjön róla a megrendelés-visszaigazolás szintén 0 hufról, akkor utána hiába veri az asztalt, hogy "de a számlán mi van", neked ott lesz a hivatalos, eladótól kapott OC form.
Ha a gépet nem is, de egy buksisimit kaphatsz a bug felfedezéséért... -
Wa2x_
veterán
Az egyik oldalon (online webáruház) fent van egy 70D 0 FT-ért, kosárba is tettem, nem változik az ára, ha megveszem, akkor kérhetik érte ha hivatalos árat vagy sem?
-
xXxian
senior tag
Köszi mindkettőtöknek; idő hiányában ezt a topikot tudtam csak átolvasni, de lementettem a 2 linket az alapokkal (Prohardver) és megnézem az Ízlések és...részeit is.
X
-
k1csi
senior tag
válasz
xXxian #17956 üzenetére
Ha megnézed, hogy ugyanazon látószöghöz milyen gyújtótávolság (valós nem ekvivalens!) tartozik akkor a kompaktnál ugye csak néhány mm az ami a nagyszenzoros vázon néhány tíz.
A rekesznyílás méretét meg a gyutáv/fényerő adja meg azaz hiába ugyanaz a fényerő a kicsi meg a nagy szenzoros obinál, a nagy szenzoros obinál nagyobb lesz a rekesznyílás a nagyobb gyutáv miatt azaz több fényt fog gyűjteni.
Több fény meg ugye több hasznos információ.Ezzel nem is ragoznám tovább a témát. Elméletre jó könyv vagy valami oktatóanyag. Pl. nemrég linkelte valaki talán az mFT topikban, ezzel is lehet próbálkozni: Izlések és fotonok.
-
xXxian
senior tag
válasz
Stauffenberg #17957 üzenetére
Köszi; keresek akkor megfelelőbb topikot.
Lehet nem kellene foglalkoznom vele...csak zavar hogy nem nagyon értem ezt most (Pana vs. Pentax obi)
Köszmégeccer'
X -
Stauffenberg
nagyúr
válasz
xXxian #17956 üzenetére
Mielőtt nagyon összezavarodsz, ismerd meg az ekvivalens gyújtótávolság fogalmát. Ha az adott gyújtótávolsághoz tartozó látószöget (képszöget) akarjuk megkapni, akkor azt általában a 35mm-es kisfilmes (vagy digitális nyelven Full Frame) rendszerre átszámolva szoktuk megadni. Ez gyakorlatilag a viszonyítási alap.
Az APS-C szenzor kisebb mint a Full Frame, ott általában 1,5x-es szorzóval számolunk (de ez függ a pontos mérettől, lehet ez akár 1,6x-os is). Tehát ha egy objektív 23mm-es gyújtótávolságú és azt egy APS-C vázon használod, az kisfilmes ekvivalens értékre átszámolva olyan látószöget ad, mint egy 35mm-es objektív Full Frame esetében.
A fényerő az egy ettől független dolog, létezik f/2.8-as objektív mindenféle gyújtótávolságban. A blendét is át lehet számolni ekvialens értékre, de általában nem szoktuk, mert attól még a fényerő továbbra is f/2.8 lesz, ami egy viszonyszám és nem is a gyűjtött fény mennyiségét írja le (arra megvannak a fizikai, fotometriai mértékegységek, de ezzel fotósként ma már egyre kevésbé, szinte egyáltalán nem kell foglalkoznod).
Egyébként szerintem van erre valamilyen külön topik is.
Szerk: Meg is van, a cikkekhez tartozó topikokban is lehet csacsogni, bár ott is hamar offolásba fulladhat a dolog, mindenesetre:
http://prohardver.hu/teszt/a_fotozas_alapjai_i/i_eloszo.html
http://prohardver.hu/teszt/a_fotozas_alapjai_masodik_resz/bevezeto.html
Ha igény van rá, akkor lehet csinálni topikot ilyesmihez, ahol semmi sem OFF ami fotózással és annak fizikájával kapcsolatos kérdés. Én a keresővel nem találtam ilyet.
-
xXxian
senior tag
Ok.
Szóval olvastam hogy a fényerő függ a gyújtótávolságtól is, nemcsak a lencserendszer felületétől. Ezt igyekszem most értelmezni....mintha olvastam volna itt olyat, hogy kompaktoknál a valós gyutáv nagyon kicsi, APS-C DSLR rendszernél meg sokkal nagyobb. Ebből azt a következtetést vontam le hogy egy 2.8 üveg teljesen mást jelent kompakt és APS-C DSLR kategóriában.
A példa a Panasonic FZ5 2.8-3.3 / K-500 18-55 3.5-5.6 volt, ahol a fényerőt utóbbi esetben találtam nagyobbnak a "rosszabb" számok ellenére.
Ha tévúton járok javítsatok ki nyugodtan!
Köszi,
X -
k1csi
senior tag
válasz
xXxian #17952 üzenetére
Abba gondolj bele, hogy az obi nem érzi, hogy milyen szenzor van mögötte, mindig ugyanazt rajzolja. Ugyanaz az obi, kisebb szenzor egyre kisebb látószög és ha a pixelek számát is tartod akkor egyre kisebb pixelek lesznek. Azaz egy pixelre egyre kevesebb foton jut.
Vagy másképpen nézve amikor a körömnyi szenzorhoz raksz f/2.8-as obit meg a nagyszenzoros vázhoz (ami nem kell DSLR legyen, lehet MILC is) per négyzetmilliméter ugyanaz a fénymennyiség esik be a szenzorra csak a nagyobb szenzoros váznak sokszorosa a felülete azaz az összfénymennyiség amin a pixelek osztoznak is a szokszorosa (ami jót tesz a jel zaj viszonynak).
Ugyanolyan fényerőnél a nagyobb szenzoros rendszer kisebb mélységélességet enged (kisebb tartomány lesz éles a közeli és a távoli dolgok között), szóval a sok fénynek ez az ára.
Egyébként az obi fényereje egy geometriai reláció, de most ebbe inkább nem menjünk bele.
-
-
xXxian
senior tag
Akkor ebbe kicsit belekavartam magam.
Azt vágom, hogy egy objektív fényereje adott.
De belegondolva, hogy vannak olyan objektívek is amik használhatók APS-C és FF rendszeren is egyaránt arra jutottam hogy a "végeredmény" más lesz, mert az adott fényerő eltérő méretű szenzoron "hasznosul". Persze, lehet hogy teljesen tévúton járok.
-
xXxian
senior tag
Sziasztok,
Átolvastam a topikot, nem tudom mikor volt róla szó (és hogy jól emléxem-e), de helyesen gondolom, hogy ugyanaz az objektív fényerő-mérőszám (pl. 2.8 - azt hiszem van erre egy pontosabb kifejezés is) NEM ugyanazt a fényerőt jelenti eltérő rendszerek (kompakt, APS-C, FF) esetében?
Ájmín; sokáig használtam egy Pana FZ5-öt amiről (hiányosságai ellenére) csak jókat tudok mondani. Ez ugye 12x zoomot ud, fényerő 2.8-3.3. Nemrég azonban vettem egy K-500-at, ahol a kitobi (18-55) tán 3.5-5.6, de sokkal jobbak a képek fényszegény környezetben is.
-
mazsi70
senior tag
válasz
+1
A Sony is inkább az Indexen pörög ,mint fórumban ,mint adás-vételben . -
k1csi
senior tag
Pl. ha valaki nem akar ebbe nagyon belemélyedni érdemes az Index adok veszek hsz számot megnézni.
Vagy pl. nem minden 3rd party obi jön ki minden véggel (pl. a kb. 1 hete bejelentett Sigma 50 1.4).De az is igaz amit Stauffenberg írt, aki nem idegenkedik az ebaytől annak minden elérhető.
Persze pl. FF digit váz az megint nem lesz még ebayről sem egyhamar. -
Wa2x_
veterán
válasz
+1
-
Stauffenberg
nagyúr
Én annyira nem tartom vészesnek, mondjuk itt Hardveraprón tényleg nem nagy a kínálat, de én 3 évvel ezelőttig Pentaxot használtam, minden volt Vaterán ami kellett, aztán ha felmentem eBay-re ott meg aztán főleg. Persze akkor nem tudtam előre megnézni a cuccot, de sosem vertek még át, mindig pontosan azt kaptam ami a leírásban volt. Ha sumákoltak a leírásban vagy nem volt tökéletes az eladó előélete, akkor kerestem másikat nagyjából másodpercek alatt.
Nem hinném, hogy az elmúlt 3 évben olyan hatalmas változások álltak volna be a rendszer használt piacát érintően.
Szerk: Az Index fórumot még nem is említettem, ott elég sok Pentaxos összeverődik, ott aztán lehet csereberélni, bár én mindig megvoltam nélküle, mert máshonnan is megvolt. Kicsit többet kell keresgélni, de abba még nem halt bele senki. Aki azt akarja, hogy az első szembejövő apróhirdetési oldalon a kereső kidobjon több száz találatot, az tényleg vegyen Canont vagy Nikont.
-
nesa
veterán
válasz
Stauffenberg #17939 üzenetére
Szerintem ha olympusra nem epitett ki manualis parkot akkor most se fog ilyesmivel foglalkozni.
Az E520 epitese utan a canont meg elfogja dobni annyira gaz, ebben a kategoriaban az E510 E520 nagyon perfekt epites volt.
Nekem sokaig D90 mellet E520 volt a masodvaz, mondjuk ugy hogy tudasba KB partiba van a D90 el
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
scream #17937 üzenetére
Ha pénztárcabarátság kell, akkor Canon vagy még inkább Pentax, mert azokra adapterrel vagy anélkül, de számos régi manuális objektív felrakható. A Pentax K-500 ráadásul rendelkezik liveview alatt Focus Peaking funkcióval, ami manuális fókuszálásban igen hasznos segítség. Persze azért fényerős fixek megfizethető árban vannak újonnan is mindegyik rendszerhez (Nikonhoz is).
-
scream
veterán
válasz
Stauffenberg #17936 üzenetére
Hát egyelőre max egy kitre lenne pénzem és csak fotózásra használnám (najó lehet hogy így túlzás, mert még soha nem volt kamerám, és lehet 1-2x videóznék is).
De majd szeretnék valami normális makrot is venni rá. Igazából a lényeg, hogy könnyű legyen hozzá optikát, vakut, kiegészítőket találni (és minél pénztárcabarátabban
).
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
scream #17934 üzenetére
Egy öreg Opel Astra után fiatalabb Ford Focus vagy inkább VW Golf?
Egyik sem jobb a másiknál. A Nikon D5100 fotózásra egy kissé kiforrottabb, érettebb darab, míg a Canon komoly előnnyel indul ha videóznál is vele. Aztán meg a meglévő különbözőségeket is simán félresöpri az objektív amit felcsavarsz rá.
Mit fotóznál vagy mit videóznál? Milyen objektívekre van szükséged?
-
scream
veterán
Oly E-520 után szerintetek Nikon D5100 vagy Canon 550D inkább?
-
fury71
aktív tag
válasz
phedi77 #17919 üzenetére
Végignéztem az anno M2-n leadott Szabó Gábor operatőrrel készített Izlések és fotonok sorozatot amiben eléggé szájbarágósan és érthetően elmondja a fotózás és filmezés alapjait. Szvsz kezdőknek felér egy tanfolyammal.
-
phedi77
tag
válasz
Stauffenberg #17928 üzenetére
Hááát pro és kontra, de sumsum, én maradok a pm2nél
Mégegyszer köszi mindent! Jóéjt Nektek!
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
phedi77 #17926 üzenetére
Erre az összehasonlításra nem lehet alapozni. A pontozás egyenesen nevetséges, nincsenek még DxO adatok a szenzorról, ezért azt úriemberhez méltó eleganciával nullára pontozza. Pedig az X-A1 szenzora egészen biztosan jobb.
De ahogy korábban mondtuk: Az AF rendszer nem rohangáló gyerekekhez való és a későbbi objektív beszerzés csak nagyon drágán oldható meg.
(#17927) jjeahh: Mindkettő 150-160 ezer az alapkitben.
-
jjeahh
nagyúr
válasz
phedi77 #17926 üzenetére
x-a1 asszem drágább, de lehet tévedek. amúgy magas érzékenységen jobb valamivel, af lassabb sztem, az obipark nagyon drága rá, meg valamivel nagyobb is a cucc..tehát nem rossz gép, de az általad felsorolt kritériumoknak sztem az e-pm2 jobban megfelel. snapsort alapján meg ne ítélj
amúgy nézd meg a panasonic gf-5-öt is, asszem még kapható újan, ugyanaz az obipark van rá mint az oly-ra, az af gyorsabb, viszont csúnyább a váz (mondjuk ez szubjektív), a szenzor meg gyengébb, mint az e-pm2-ben lévő -
phedi77
tag
válasz
Stauffenberg #17924 üzenetére
Nézzétek mit találtam
http://snapsort.com/compare/Fujifilm-X-A1-vs-Olympus-PEN-E-PM2/specsJjeahh? Pm2?
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
jjeahh #17923 üzenetére
Tökéletes gép nincs, mondanám, hogy vegyen inkább egy Fujifilm X-A1-et, mert azzal éjjel is bitang jól lehet fotózni, van beépített vakuja (amivel indirektben is lehet villantani, saját tapasztalat, hogy egy átlagos nappalit megtölt a fényével), az alap kitobjektív egy elég jó darab.
Viszont az AF rendszer nem rohangáló gyerekek mellé való és a későbbi bővítés is bajos, mert 180-300 ezer között mozog az objektívek darabja.
Ha meg mindenképpen MILC kell, akkor szerintem is az E-PM2 lesz az ideális. Egyébként meg DSLR-t mondanék az eltérő AF rendszer miatt mely jobban működik mozgó téma esetén. Viszont az meg nagy és nehéz és nem is túl nőies.
Fontossági sorrendet kell felállítani a kritériumokban.
-
jjeahh
nagyúr
válasz
phedi77 #17921 üzenetére
helyedben azért várnék egy picit még, hátha jönnek okosabbak, akik megmondják a tutit
én a kritériumoknak megfelelőbb gépet nem tudnék mondani ennél...egyedül a kitobi lesz nyűg idővel, ha beleásod a témába picit magad sztem, de ez minden rendszernél így van
Első körben a digitális fotós könyv 1,2,3,4-et tudom ajánlani...
Stauffenberg-el teljesen egyetértek, egy kis olvasgatással sokkal jobb képeket fogsz készíteni -
Stauffenberg
nagyúr
válasz
phedi77 #17919 üzenetére
Ha megy az angol, akkor még könyvre sem kell költeni, tele az internet jobbnál jobb oktató anyagokkal (írott vagy videós egyaránt akad bőven).
A fotós tanfolyam meg olyan dolog, hogy a ráfordított 40-50 óra szerintem egyáltalán nem sok, biztosan nem képez belőled mesterfotóst, de ha jó a tanárod, akkor az többet ér ezer könyvnél. Viszont a tanfolyamok drágák, ha anyagilag megterhelő, akkor nem érdemes velük foglalkozni. De ha már egy könyvet hajlandó vagy a kezedbe venni, akkor azzal többet teszel magadért, mint a fényképezőgép tulajdonosok nagy része.
Az egyik kedvenc anekdotám. A laikus szól a fotóshoz:
- Nagyon szép fotókat csinál a fényképezőgéped!
- Aha, neked meg finom vacsorát készített a sütőd. -
-
jjeahh
nagyúr
Stauffenberg +1
Lassú Víz: persze, de azért a pana gm1-et leszámítva még így is talán ez az egyik legkisebb milc jelenleg a piacon
(#17914) phedi77: Olympus FL-LM1 asszem a legkisebb vaku hozzá, de nem tudom mennyire jó, sztem kb egy beépített vaku tejesítményét szabad elvárni tőle max...én metz mecablitz 24 af-1-et használok, az már tök jó, plafonra is villant, csak akkor lőttek a kis méretnek
(#17917) Lassú Víz: akkor vaku kipipálva
bocsi, nem tudtam
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
HollyBoni #17909 üzenetére
Azért hozzátenném, hogy nem csak a felszerelésedtől függ, hogy mit ad vissza egy fotó, hanem saját magadtól is. Azért én azt veszem ki a kérdező szavaiból, hogy a fotográfiai ismeretei egyelőre még hiányosak. Amivel persze semmi baj, gyakorolni kell és rászánni egy kevés időt a tanulásra és majd kialakul az.
Csak nehogy csalódás legyen a vége, hogy kimegy az új felszereléssel fotózni és nem olyan az eredmény, mint az elvárások. Azzal az E-PM2-vel semmi akadálya nem lesz, hogy megvalósítsa az elképzeléseit, de csak akkor ha már érti, hogy mit miért kell csinálni egy jól megkomponált fotóhoz.Szóval szerintem egy jó tankönyv is simán mehetne a gép mellé amit lehet esténként lapozgatni.
-
jjeahh
nagyúr
válasz
phedi77 #17907 üzenetére
fröccsenő víz tuti, de az esti fényeknél szép képeket csak fényerős fixel tudod megoldani sztem bármilyen rendszerről legyen szó. de ennyi pénzért, az elvárásaidnak megfelelőbb gép ennél sztem nincs a piacon. esetleg valamelyik pana gf, ha belefér a keretbe. nézd meg ha gondolod az aláírásomban szereplő linket, azokat a képeket ennél sokkal gyengébb szenzoros oly-val lőttem, régi manuális obikkal...
ha fix obira is fejlesztesz majd, az nem lesz olcsó, a pana 20mm F1.7, meg az oly 45mm F1.8 ára pl. asszem 80k-130k között mozog(#17908) phedi77: én is szeretem a samu cuccokat, de mindenben nem jók, ebben az árkategóriában a samsung fényképezői még elég kiforratlanok sztem
-
-
phedi77
tag
válasz
phedi77 #17903 üzenetére
Kiegészíteném magamat:
- női kézbe való (kompakt)
- kevés-menüs (ne kelljen ezerféle dolgot állítani rajta)
- éjszaka, éjszakai világításnál, naplementében stb. adja vissza a feelinget (ne világosítson stb.)
- kapja el a pillanatot élesen akkor is ha a lányom épp pocsolyában ugrál -
phedi77
tag
Sziasztok!
Anno a Ti javaslatotokra vettem a Canonsx220-as gépemez. Most tovább szeretnék lépni a picit komolyabb gépek felé, mivel tény hogy nappal szèp képeket csinál a Canon, de este és világításnàl nem jó.
Milc gépre gondolnèk, 150.000-ig. Melyeket javasolnátok?
Előre is köszönöm segítségeteket! -
Byk01
őstag
válasz
BiriBum #17901 üzenetére
Most mihez hasonlítod a K500-at?
Csak azért, mert itt arról volt szó, hogy értelmetlen ár alapján hasonlítani az új belépőt (mondjuk a K500 túlmutat a Canon és a Nikon belépőin) a használt, régi félprofihoz (ami a D300).
Mellesleg nem mondtam, hogy az egyik jobb, vagy a másik (nem is hasonlítottam össze a tulajdonságaikat, tekintettel arra, hogy a négy gépből csak a D90-et használtam, a többiről csak a leírásokat olvastam, amit mindenki meg tud tenni), csak felhívtam a figyelmet arra, hogy adott pénzért az a gép is elérhető (igaz, a kérdezőnek valószínűleg már túlmutat az igényein). Mindenki döntse el saját maga, mit tart fontosabbnak.
Új hozzászólás Aktív témák
- BestBuy ruhás topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Mindenki Z Fold7-et akar
- GL.iNet Flint 2 (GL-MT6000) router
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Milyen CPU léghűtést vegyek?
- Tőzsde és gazdaság
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Apple MacBook
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- További aktív témák...
- Honor 200 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- LG 27GS95QE - 27" OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1000 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- Gamer PC- Számítógép! Csere-Beszámítás! I3 10100F / RTX 2060 / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- Új Dell 13 XPS 9315 FHD+ IPS i7-1250U 4.7Ghz 10mag 16GB RAM 512GB SSD Intel Iris XE Win11 Garancia
- Bomba ár! HP ProBook 440 G6 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest