- Házimozi belépő szinten
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- OLED TV topic
- Canon MILC: EOS R és M topik
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen egeret válasszak?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- AMD Catalyst™ driverek topikja
-
PROHARDVER!
ÖSSZEFOGLALÓ
Kérdezés előtt kérlek olvass végig!
Új hozzászólás Aktív témák
-
dqdb
nagyúr
válasz micafighter #71797 üzenetére
Sosem próbáltam még a holee modot és szándékomban sem áll, ahogyan a bandaid is kimaradt az életemből, mert nem éreztem hiányát.
A kenés és annyi. Vagy 1,2 mm-es nyáknál és 1,6 mm-es nyákra tervezett stabilizátoroknál kenés és shim.
tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
Horvi
őstag
válasz micafighter #71797 üzenetére
Köszi a tippet és a vidiket. Igen a kísérletezgetés jó dolog, meg a része a DIY dolognak. Legrosszabb esetben az a vége, hogy veszek egy Durock stab készletet és le van a gond
Zsugorcsővet majd nézek a kedvenc elektronikai boltomban ott hátha tudnak adni valami vékony fajtát is.
Hello darkness, my old friend...
-
micafighter
nagyúr
Nem mindegy milyen vastag zsugorcsovet használsz, illetve nekem rendesen csak hősugárzó pisztollyal akart zsugorodni amit próbáltam, de lehet forrasztó páka is jó, nyilván nem hozzá érintve. Illetve ha eleve szoros a stem belseje, lehet túl vastag lesz és szorulni fog, vagy bele se megy a wire. Ennyiből jobb lehet inkább tekergetni a wire végére band-aid vagy valamit, ami elég vékony, így annak a vastagságával tudsz játszani attól függően, hány réteget tekersz rá. Mindenesetre érdemes kipróbálni a zsugorcsovet is, ha nem jön be, akkor is le fogod tudni venni. Pár videó:
Azt hozzá tenném, hogy a jobb stabilizatoroknál nem feltétlen van erre szükség, de a hobbi része szerintem a kísérletezgetés is
Keygemnel egyébként lehet ilyet kapni méretre vágva, feltételezem ideális vastagságú: [link]
[ Szerkesztve ]
-
Horvi
őstag
válasz Molydeus #71785 üzenetére
Hát igen a takarítás része a macerás a dolognak igazán. Amúgy nekem is folyt ki egy kicsi a PCB-re, de szerintem az emiatt a rohadt melegek miatt vannak, legalább is nálunk a panelban
A bandaid modnál meg is kened a tapaszt vagy csak simán ráragasztod a nyákra a stab alá?micafighter jó kis vidik majd én is megnézem őket a stab tuning miatt. Amúgy erre a drótra rakjunk zsugorcsövet dologra nem is gondoltam. Sokkal kevésbé tűnik macerásnak mint a ragasszunk rá ragtapaszt meg ilyenek.
Hello darkness, my old friend...
-
Molydeus
őstag
válasz micafighter #71789 üzenetére
Köszönöm! Megnézem a videókat.
A Holee a GMMK-nál bevált, azért gondoltam első körben a Q8-néáál is erre, de ebben az esetben tényleg egyszerűbb lenne a drótot bevonni.
Minden mást sikerült rendesen kitakarítani, csak a stem belseje nehezebb ügy.Arra is gondoltam már, hogy amikor reszelősnek érzem a kontaktot, akkor lehet, hogy nem is felület érintkezik éppen felülettel, hanem a stem kis szögben áll és az éle súrlódik a ház falán...ki tudja, mindenesetre zavar, úgyhogy a G00-ból raktam még rá. A sűrűbb G0 valahogy jobban megy, csak próbáltam valami értelmesebb felhasználást keresni a G00-nak is.
M.
-
L.Szabi
tag
válasz Csandi #71791 üzenetére
Köszi, mit értesz az alatt hogy jó, mire érdemes figyelni? illetve ha jól látom ez már erősen 50-60 ezres kategória.
Én pl. az Aula Dawnguardot néztem ki, ez 10 ezer körül mozog, mi a gond ezzel a billentyűzettel, mi kerül a másikban 5-6x annyiba?
A pisztácia kifogyott.
-
Molydeus
őstag
-
L.Szabi
tag
Sziasztok!
Upgradelem az egész configom és sosem volt még drágább/gamer billentyűzetem, mivel úgy voltam vele hogy nem számít szinte semmit, illetve alig találni magyar kiosztásút, viszont mivel még sosem használtam így tapasztalatom sincs, hogy ténylegesen milyen egy minőségibb billentyűzet. Az első dolog ami eszembe jut, hogy néha előfordul, hogy túl sok gombot nyomok a mostanin és így nem érzékel bizonyos karaktereket, ezen jó lenne javítani.
Szerintetek megéri upgradelni egy sima pár ezert forintos office billentyűzetről, és ha igen miért/milyenre? Árban 10-20-30E lenne amit fizetnék érte, ha úgy látom megéri, bár az is érdekel hogy mit tud egy közel 100 ezer forintos billentyűzet.
A pisztácia kifogyott.
-
micafighter
nagyúr
válasz Molydeus #71785 üzenetére
A holee mod ugye a stabilizátor stem belsejét szűkíti. Ugyanezt a dróttal is meg tudod tenni. Wiret kiveszed, azt gondolom meg tudod jól pucolni. Aztán a végére ami bele megy a stab stembe lehet rakni zsugorcsovet, de abból vékony kell, vagy lehet arra is band-aid vagy a holee modhoz használt anyag, csak nyilván erre szélesebb kell. Ne legyen túl vastag, mert akkor szorulni fog a stem házban. Itt megmutatja mikre gondolok: [link]
Én a stem házat egyébként fogzuhannyal teljesen meg tudtam tisztítani, ha esetleg az lenne. Nyilván az ultrahangos tisztító is jó lehet. Én úgy vettem észre, érdemes a műanyag -műanyag kontakt mindkét oldalát megkenni. Ha így is kicsit reszelős, akkor kend meg kicsit jobban, ha meg kicsit lassan jár, akkor meg lehet túl sok lett a kenőanyag, de a stem ház külső részét is könnyű ugye megtakarítani, ha szétszeded a stabilizátort, és újra tudod kenni a stemet vékonyabban.
A drótnál érdemes egyébként szerintem mindenhol megkenni, ahol fém -műanyag érintkezik, tehát a drót hajlatán én kicsit túl szoktam kenni super lube vagy a használt kenőanyaggal, hogy a drótot tartó műanyag clipnél is legyen kenőanyag a drót és a clip között.
Fontos még a wire balance, és a drót alá tennék szivacsot, ahogy ebben a videóban látható: [link] A wire balance és a drót alatti szivacs ezt a ticking jelenséget hivatottak megszüntetni: [link]
[ Szerkesztve ]
-
micafighter
nagyúr
Fejlődök azért, az utolsó tesztelésre rendelésnél én se szarakodtam már 10db-al Azt is figyelembe kell venni, hogyha 10essével rendelget az ember, kifogyhatnak a kapcsolók, aztán ki tudja mikor lesz megint készleten, így jártam pl mykeyboardnal a Silent Alpacaval, hónapokig figyeltem, nem volt készleten, aztán érkezett, vettem 10et, utána mire vettem volna még, megint elfogyott, azóta out of stock
-
ATI
senior tag
válasz Molydeus #71784 üzenetére
#71784 Molydeus Az Arcticról tudnál esetleg lőni egy képet?
Már csak olyan képem van az Arcticról, amelyről hiányoznak azok gombsapkák, amiket felraktam a billentyűzetre. Egyébként a képek sötétítenek a kék és szürke gombokon, a valóságban egy kicsit világosabbak.Az arctic kék árnyalata világosabb, mint a Denim-é. Viszont a Denim-nek az a hátránya, hogy az feliratok nem fehérek, hanem világos bézs színűek. Tartottam tőle, hogy zavarni fog, de szemre nem látszik a különbség a többi gombsapkához képest.
A WOB készletet nem szívesen bontanám meg, ne haragudj. Nem valószínű, hogy meg fogom valaha hirdetni, de zavarna, hogy nem teljes a szett. A Denim-nél ezt nem érzem.
[ Szerkesztve ]
-
Molydeus
őstag
Még annyi, hogy az FR4 Plate-tel kb egyenletes lett a bounce. Érdekes, de mintha a hozzá adott gasketek keskenyebbek és magasabbak lennének a gyári acél Plate-re ragasztottaknál. Lehet, hogy ez a kicsit eltérő keresztmetszet ennyit változtatna a rugalmasságon?
M.
-
Molydeus
őstag
Köszönöm!
Ettől tartottam, szerintem sem egyenletes. Volt olyan stab, amiből egy kevés kifolyt a PCB-re is (lehet, hogy az a hígabb, ami a ház falán van), úgy kellett óvatosan letakarítani, hogy a bandaid felragadjon. A bandaid szerintem sokat javít a hangon, azt mindnél megcsináltam.
A takarítástól pont a holee vette el a kedvem. Az összes stem belseje tele van ezzel a sűrűbb gyári lube-bal, ami amúgy tök jó, ha valaki nem akar foglalkozni a kérdéssel, de kiszedni onnan...
Egy stabot megpróbáltam kitakarítani, kínszenvedés volt, és nem is lett tökéletes. A drót kapott egy egészséges mennyiségű G2-t, a ház belseje pedig G00-t, de a bandaid matrica keretéből kivágott csík természetesen nem ragadt fel a felületre.
A G00-t továbbra sem érzem Hiába vittem fel egy vékony filmet minden lehetséges érintkezési felületre, csak tudtam úgy mozgatni a stemet, hogy súrlódjon. Ugyanez volt a Silent Red-ekkel is, azokhoz végül beszereztem sűrűbb G0-t, de gondoltam megpróbálom a staboknál is a G00-t, hátha. Kupakkal együtt úgy tűnik, hogy nem ott érintkezik, úgyhogy az így marad. Összességében nem lett rosszabb a gyárinál, de a holee nélkül nem tudom, hogy megérte-e a szenvedést.
A többit lehet, hogy szétszedem és kicsit elegyengetem a gyári kencét. A holee-t meg megcsinálom, ha esetleg jön majd egy új stab szett.M.
-
Molydeus
őstag
Szerintem nagyon jó lett, megvan a hangulata.
Az Arcticról tudnál esetleg lőni egy képet?
Nekem is az egyik lehetséges jelöltem az új v2 belőle a kompatibilitás miatt. Amúgy annak a kékje nagyon világos lenne ehhez? Az Alis képek totál becsapósak ugyan, de az új verzió mintha sötétebb lenne. Élőben persze nyilván más.Ha esetleg megválnál is a WOB-ból a fehér kupakoktól, dobj kérlek egy üzenetet.
M.
-
Horvi
őstag
válasz Molydeus #71767 üzenetére
Nekem ami benne volt(Q3) nem volt rossz, az anyagot nem spórolták ki belőle az igaz, viszont ami engem zavart bennük, hogy nem volt a dolog konzisztens. Egyikbe kicsit több, a másikba kicsit kevesebb jutott. Egyszer összeraktam így ahogy jött de nem győzött meg. Így inkább szétszedtem és teljesen elpucoltam őket és újrakentem superlube-al és 205g-el.Igazából ultrahangos mosó nélkül is egész jó eredményt lehet elérni csak sokáig tart és macerás.
Modokat egyelőre nem csináltam rajta de majd egy holee ráférne szerintem, de ha megfelelő mennyiségű superlube-ot adsz neki akkor teljesen élhető. A modot majd megcsinálom a következő szétszedésnél/takarításnál.Hello darkness, my old friend...
-
br4adam
aktív tag
A switch tester is jó ötlet, tényleg csak annyit szeretnék megnézni, hogy mi a különbség a switchek között, aztán ha valamelyik érdekesnek tűnik, akkor rendelek belőle értelmes mennyiséget. Köszi a fenti infókat mindenkinek.
-
dqdb
nagyúr
válasz micafighter #71779 üzenetére
Az eltérő hang egy dolog, de a gépelési érzet teszteléséhez sem elég egyetlen kapcsoló.
én 10es pakkokat szoktam rendelni tesztre is
Nyuszi, én 70 vagy 90 darabban indítok, aztán legfeljebb mellényúlok Bár egy ideje már kevésbé vagyok kísérletező hangulatban, és inkább a jól bevált darabokból rendelek többet.tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
micafighter
nagyúr
válasz br4adam #71776 üzenetére
Lehet kapni sample packot több helyen épp ezt a célt szolgálja, pl: https://mykeyboard.eu/catalogue/sample-pack-big_4958/ vagy https://www.maxgaming.com/en/switches/tactile-switch-sampler
Egyébként a maxgamingre nemrég akadtam, egész sok billentyűzetes cuccuk van, ha minden igaz EUn belül vannak ők is.
Egyébként ha kenve is ki akarod próbálni a kapcsolókat, szerintem 1-1 db kevés, úgyhogy én 10es pakkokat szoktam rendelni tesztre is. Ha billentyűzetben akarod kipróbálni, akkor is kevés szerintem az 1-1db, mert általában a helytől függően kicsit más lehet ugyanannak a kapcsolónak a hangja, illetve ugye sok kupak profilnak különböző sorok különböző magasságúak, annak megint kicsit más a hangja.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
MechBoxnál össze lehet állítani ilyen csomagot, de nem lesz olcsó. MKEU-nak van 36 kapcsolós csomagja, de éppen elfogyott.
Egyesével eléggé macera a kapcsolókat kezelni a boltoknak, ezért nem találsz ilyet. Ahol egy darabot eladnak, ott is csak nagy felárral teszik ezt.
-
Hegyirabló
veterán
A tesztelő bigyó nem jó Neked? Aliról is lehet rendelni, de talán itt olvastam, hogy valaki azt mondta, szívesen ad kölcsönbe ilyet annak, akinek kellhet.
Vén épület már a világ, | Le, alacsonyra sűlyedett. | Ha egyenest jársz: beütöd | A gerendában fejedet. | Hajolj meg, ha a fejtörő | Gerenda ellenedre van... | Én inkább betöröm fejem, | Semhogy meghajtsam derekam! (Petőfi S. - S.K. Emlékkönyvébe)
-
br4adam
aktív tag
Honnan lehetne szerintetek szerezni többféle switchből 1-1 darabot? Szeretnék többet megnézni/kipróbálni, de 10-35 db a legkisebb mennyiség, amiket látok.
-
ATI
senior tag
Összeraktam a szegény ember ThinkCaps szettjét Alis clone készletekből.
Szerintem nagyon király lett a végeredmény.A hozzávalók:
- GMK WOB az alpha-khoz
- GMK Arctic a sötétszürke modifier-ekhez, kurzor gombokhoz, Home, End stb-hez
- GMK Denim a kék Esc, EnterhezA Denim szettet meg fogom hirdetni, hátha kell majd valakinek a kék Esc, Enter nélkül.
Amennyiben ez összejön, akkor két 40$-os szett árából, tehát 80$-ból van egy 155€-s eredeti GMK ThinkCaps TKL készlethez hasonló szettem.A Denim készlet kék Enter-e kicsit világosabb, mint a feleségem Thinkpad X200-asának billentyűjén az Enter:
Egyelőre nekem nagyon bejön
-
dqdb
nagyúr
válasz nyunyu #71762 üzenetére
Nincsen olyan, hogy rossz helyen lévő felirat, a tradicionális Cherry igazítás csak egy opció. Már eleve a GMK-nak is többféle ISO Entere van, és a tucatnyi Cherry profilos kupakot kínáló többi gyártóról ne is beszéljünk.
-
ATI
senior tag
-
Hegyirabló
veterán
válasz Molydeus #71771 üzenetére
Nem-nem, én nagyon örülök az alternatíváknak! Semmit sem zárok ki, keresem az utam.
Vén épület már a világ, | Le, alacsonyra sűlyedett. | Ha egyenest jársz: beütöd | A gerendában fejedet. | Hajolj meg, ha a fejtörő | Gerenda ellenedre van... | Én inkább betöröm fejem, | Semhogy meghajtsam derekam! (Petőfi S. - S.K. Emlékkönyvébe)
-
Molydeus
őstag
válasz Hegyirabló #71769 üzenetére
Nem rábeszélni akarlak, csak egy alternatíva, ha készre szerelt verzióban gondolkozol.
M.
-
nyunyu
félisten
válasz micafighter #71765 üzenetére
WinMix gyárt doubleshotot?
Pár éve még csak dyesubjuk volt.
Hello IT! Have you tried turning it off and on again?
-
Hegyirabló
veterán
válasz Molydeus #71768 üzenetére
De nekem tetszik az RGB. A fehér világítás van a Macbook Promon, oda pont jó.
De azért megnézem.
-
Molydeus
őstag
válasz Hegyirabló #71766 üzenetére
Nem lehet, hogy 110-ból már kijön egy Varmilo Va88M + egy Va21M?
Előbbiből van magyar, ISO PBT dye-sub kupakokkal és akár cherry mx silent red switchekkel.
Az tény, hogy a világítás sokkal egyszerűbb, egyszínű fehér és csak a kupakok körül látszik.M.
-
Molydeus
őstag
Mi a tapasztalat, mennyire vannak jól kenve a Keychron Q-k stabjai?
Azért kérdezem, mert most volt időm szétszedni egyet és engem meglepett, hogy nem csak ott van megkenve 205G2 szerű zsírral, ahol a drót forog, hanem Stemen belül is, sőt a ház belső falai is vékonyan, filmszerűen kenve vannak, kb. mint a gyári Gateron Pro switchek.
A bandaid-et beragasztom, clip mode szerencsére nem kell, de az újrakenést lehet, hogy kihagyom, ha azt mondjátok, hogy a gyári állapot sem rossz, mert annyira tuti nem fogom tudni megtisztítani, hogy a holee-t is sikerüljön beragasztani. Kellene az a ultrahangos mosó...
Érzésre a GMMK-knál biztosan jobb,. Ha később mégis jobbat szeretnék, akkor meg úgyis egy szett új Durockra cserélném, amit nullárol lehet kezelni.Mit gondoltok?
M.
-
Hegyirabló
veterán
válasz micafighter #71761 üzenetére
Teljesen egyetértek Veled, csak hát ha nincs választék...
Pedig rengetek kompromisszumot hoztam már, két éve keresek billentyűzetet, most már gyakorlatilag mindenről lemondtam, de az ISO+magyarról, harminc év ilyen használat után nem tudok.
-
micafighter
nagyúr
Ha megnézed a GMK-t, a felirat egy kicsit balra van és feljebb, a te készleteden meg kb középen van és kicsit lejebb, de én se akadnék fent ezen ABS vagy PBT egyébként? Én egy ilyet vettem hasonló színben OSA Oreo: [link] Megjött már, de nem volt még időm felrakni. Ezen a felirat az ISO enteren megint máshol van
[ Szerkesztve ]
-
ATI
senior tag
válasz nyunyu #71762 üzenetére
Ne tegyél tönkre!
Hol van jó helyen a felirat az ISO enter-en?Ha csak egy gyári GMK-t nézünk, azon is ott van, ahol a klónon.
[ Szerkesztve ]
-
micafighter
nagyúr
válasz Hegyirabló #71756 üzenetére
Az igen, szép ára van Nem igazán látom, mi indokolná azt az árcédulát a ROG Claymore esetén. A levehető numpad jópofa, de szerintem a gyakorlatban nem túl sok értelme van. Annyiból már tudsz venni egy Wooting-ot. Az nem lesz mondjuk halk, de egy Claymore sem, az biztos
-
ATI
senior tag
Sziasztok!
Korábban már raktam fel képeket többek között a WOB klón készletről, most végre volt időm felrakni a Keychron Q3-ra. Hát eléggé adja.
-
micafighter
nagyúr
,,a KBDfans és a Monokei előélete alapján látatlanban a Monokei Standardet elkönyveltem jobb vételnek"
A tiger 80 lite érdekessége az 1.2mm PCB sok flex-cuttal, daugtherboard és a leaf-spring gasket mount (silicone socks). A videók alapján amiket néztem, nem csak papíron hangzik jól, hanem a gyakorlatban isClass65 első kör nem tudtam, hogy ennyire körülményes volt. Megértem, hogy elvette a kedved
Köszi az ajánlásokat, nézek pár tesztet Kíváncsi leszek valóban ennyire érezhető lesz-e a különbség az 1,2 mm PCB-vel, lehet azt se bánnám ha a PCB bottom-outol a ház alján, megy rá két réteg szigetelő szalag és problem solved A gummy o-ring mount tartó oszlopain is könnyű lenne kicsit emelni, van vékony szilikonom, szivacsom is.
Link65-nél úgy látom az EU vendor Candykeys lesz, velük mi a gond?
-
Hegyirabló
veterán
"az ASUS nem segít ki."
Ez az, ami tuti biztos. Nagyon szeretem, sok termékem van/volt/lesz tőlük, de ha pótalkatrészt szeretnél, akkor a válasz, hogy így jártál. Én konkrétan M.2 SSD fedéllel jártam így, nincs, nem adnak, pénzért sem.
-
dqdb
nagyúr
válasz Hegyirabló #71756 üzenetére
Mechanikus billentyűzeteknek nagy előnye a hagyományoshoz képest a jövőbeli javíthatóság, kopik vagy törik rajta kupak, akkor lecseréled a kupakkészletet, ha kapcsoló romlik el, akkor kicseréled, ha a forrasztásnak van nyűgje, az is javítható házilag. Mármint akkor, ha nem sikerül besétálni a vendor lock-inbe.
Az optikai és mágnese kapcsolók helyből rontanak a szervizelhetőségen, mert nehezebb beszerezni ezeket, de az optikai ASUS ilyen téren duplán hozza a vendor lock-int: saját, sehol sem kapható kapcsolót használnak saját felfüggesztési módszert használó kupakokkal, így a két kopóalkatrész terén meg vagy lőve, ha a garanciaidő után történik valami, és az ASUS nem segít ki.
-
Hegyirabló
veterán
válasz Molydeus #71751 üzenetére
"játékra pedig egy lineáris switches (Red) balkezes fél bill., bővített numpad, makropad, vagy akár egy játékra dedikált gaming keypad"
Ja, azt majdnem kihagytam, lehet, hogy akkor pont ez a ROG Claymore lenne a legideálisabb, mert annak levehetős numpadje van. Csak 110 ezerért billentyűzetet... Nem azért, kifizetem, csak ránézni sem merek majd, nem hogy használni.
-
Molydeus
őstag
válasz Hegyirabló #71752 üzenetére
Nincs mit, én is sok segítséget kaptam induláskor és azóta is.
Mármint a kupak alá került a gumi, vagy a teljes kapcsoló alá, mint a tegnap itt is megmutatott képeken a membrán-mecha hibridben? Utóbbi tényleg átverés. :/Messze nem vagyok pro a témában, de lehet addig cserélgetni, módosítgatni egy kapcsolót, amig minden más zavaró tényező annyira halk lesz, hogy kihallod a pillanatot, amikor zárnak az érintkezők... Persze nem beépítve csak a kezedben nyomogat.
Nálam ez így történt sorrendben:
0. "reszelnek" a Brown kapcsolók, pont az a hupli adja a zajt, ami taktilitásért felel -> nem nekem való a taktilis kapcsoló, csere lineárisra
1. rugó visszalöki a kapcsolót, a mozgó rész (=Stem), nekicsapódik a kapcsolóház tetejének (ezt amúgy a Brown is ugyanígy csinálta)
-> lineáris Silent : ahol egy kis szilikon párna van a Stem alján és a vállán, ahol a kapcsolóháznak ütődik lenyomáskor és visszatéréskor
2. súrlódik a rugó két vége összenyomáskor és visszaengedéskor + súrlódik a Stem a kapcsolóház oldalán, ahogy mozog benne -> meg kell kenni spec szilikon zsírral.
3. valami pici kattanást hallani félúton...ja, zárnak az érintkezőkVan olyan switch, ahol maga a rugó is peng a kapcsolóházon belül. Ez nyilván nem olyan hangos, mint egy üreges fémház pengése, de van, aki kihallja.
Optikai mechanikust még nem próbáltam, de a hozzáértők azt szokták mondani, hogy a sima járás az előnye, de rugó, stem, kapcsolóház ott is van, szóval akadhat zajforrás.
Ha tetszik az RGB és a visszafogott gamer megjelenés (pl a lebegő kupakos design) és esetleg mégsem veted el az építés lehetőségét, akkor ott a GMMK vagy a Pulsar, cherry mx kompatibilis kapcsoló kell bele és kupak rá (a GMMK-nak van átvilágítós magyar, szintén festett persze). Hot swap, forrasztás nélkül cserélhetők a kapcsolók és emiatt utólag valamennyire halkíthatók is. A Pulsarban benne is vannak ezek a szivacsok, a GMMK-nál csak a 2-es verziókban, de a régebbiekhez is lehet rendelni pár ezer Ft-t Aliexpresszről.
M.
-
dqdb
nagyúr
válasz micafighter #71750 üzenetére
Tiger 80 Lite tesztet nem néztem, a KBDfans és a Monokei előélete alapján látatlanban a Monokei Standardet elkönyveltem jobb vételnek
Néztem például a Class65-öt, de az a vastag keret annyira nem bejövős.
Ezzel a billentyűzettel főleg bounce lesz, és csak mellé némi flex, mert az erőhatások jelentős részét a leaf spring rögzítés fogja tompítani (és emiatt a rögzítés miatt nagy a keret alul és a felül), és a plateless megoldás miatt lesz flex is, de nem olyan sok. Hasonló rögzítéssel jön tőlük a Class80 is, annál a szolenoid is eléggé kecsegtető, de ...... már a második kör fut a Class65-ből Az első kör érdekelt, tetszett a belső, azonban amit az MM Studio művelt a GB előtt/alatt/után, az elriasztott a jövőben is mindentől, amihez közük van vagy lesz. 270 dollár lesz, bocsi 290 dollár lesz, bocsi 350 dollár lesz, bocsi, átterveztük a belsejét futó group buy közben, biztosan szállítunk LNY előtt, tényleg, bocsi, mégsem, mert bezárt minden, és itt léptem ki a szerverükről is.
Ha bounce kell, akkor Owlab Link65, most indul a GB (kár, hogy vendorokon keresztül árusítanak, drágábbak lettek és az EU vendor sem túl kívánatos). Vagy TKL-ben Vertex Angle extrái közül valami hamarosan.
Ha kimondottan flex kell és nem bounce, akkor ott vannak az Angel extrák az MKEU-nál (bár kissé drágán mérik a GB árhoz képest, érdemes lehet használtan nézni, jó áron megy ez is és a 60%-os változata is). Pin mount, azaz a plate négy sarkában van egy-egy lyuk, ezek tartják a helyén és feszítik rá a kizárólag műanyagból készült plate-et a ház alsó részére. Könnyű és nagyon kompakt maga a billentyűzet, rugalmas gépelési élmény, half plate-tel még nagyobb flex.
bár nem hiszem, hogy szuper flexibilis lesz, ahhoz több horizontális flex-cut kéne szerintem a PCB-re
Az 1,2 mm-es nyák már eleve sokkal flexibilisebb vágás nélkül is, vágással könnyen rövidzár lehet a vége.tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
micafighter
nagyúr
Én nyomtattam egy plate forkot, jó kis cucc Nem nagy meló nyomtatni, nem is értem miért nem árulják több helyen
-
Hegyirabló
veterán
válasz Molydeus #71751 üzenetére
Köszönöm szépen megint! Elkezdtem nézni a TheVR videóját egy Asus optomechanikairól, sokáig mondjuk nem bírtam, borzalmas a srác stílusa, de ott is rögtön azt mondta az Asus Claymorera, hogy pengés nincs annál. Megnéztem sajnos csak két billentyűzet volt kirakva egy áruházban, és ott láttam azt, amiről írtál, hogy gumit rakni a gombok alá. Érdekes. Illetve a másik billentyűzet egy kék volt, nem volt ez az erőteljes kongás, visszhang, mint a CK550-nél.
Szerencsére van az eMAG-nál harminc nap elállás, talán megbocsátják nekem, ha visszaviszem ezt, mert egyébként visszajáró ügyfelük vagyok. De igazából most tényleg nem tudom, hogy mit kellene. Jó ez a CK550, de nem az igazi. De ahogy néztem az optomechanikait, annál is az elv a gomboknál ugyanilyen, csak ott nem vezető zárja az áramkört, hanem akadály bontja az optikai jelet. Ezért nem értem, hogy az miért lehet esetleg halkabb.
Az RGB, meg amennyire nem tetszett régen, annyira jópofának tartom most. Szép színes, világítós.
#71747 dqdb
Ezt az ábrát nem is ismertem még, na mindjárt tanulmányozom!
-
Molydeus
őstag
válasz Hegyirabló #71744 üzenetére
Nem a mechákkal általában van baj. Az a gond, hogy sok nevesebb gyártó a gamer vonalat erőlteti, nyilván az eladások miatt. Csak az RGB a fontos és a marketing által jól használható, számszerűsített paraméterek. A gépelési érzet, ergonomia, hang, de sokszor még az anyagminőség is másodlagos.
A két felvetett probléma:
- A kupak kopás pl. az egyik legnyilvánvalóbb megjelenése e költségcsökkentésnek áldozatul esett anyagminőségnek és még csak nem is a mechák sajátja. Előbb utóbb mindenki találkozik vele. Vékony ABS műanyagból készül a kupak, amit festenek, lakkoznak, aztán lézerrel kivágják a karakterek helyét. A bőrödtől függ, hogy milyen gyorsan, de idővel le fogja koptatni a festéket
- A kongás, a visszhang, pengés már inkább mechás jelenség. Van CK550-em, ezek mind jellemzőek rá és nem nagyon tudsz mit kezdeni vele, mert leginkább a lebegő design (kilátszanak a kapcsolók) és az amúgy pofás szálcsiszolt fém Plate az oka. Ha nem tudsz/akarsz több száz ponton ki és visszaforrasztani, akkor annyit tudsz tenni, hogy teszel alá egy deskmat-ot (amit ki is próbáltál), esetleg a garanciavesztéssel nem törődve szétszeded és raksz az aljába egy réteg szivacsot. Valamivel jobb lesz, de nem sokkal. Amit lehet még, hogyha zavar a kopogás, akkor raksz a kupakokba O-ringet, de ezzel sokkal puhább lesz a leütés és azon sem segít, amikor a rugó visszalöki a kupakot alaphelyzetbe, mert az is hangos a vékony ABS kupakok miatt. Esetleg elengeded a kupakokon átvilágító RGB-t és lecseréled egy vastag doubleshot ABS-re (még ezek is fényesednek) vagy kevert PBT-re (kevésbé fényesedik), vagy egy dye-sub BPT készletre (a Varmilo gyárilag ilyet ad), de ezekből meg alig akad magyar feliratozású.
Ha mindezt be is vállalod, akkor gyakorlatilag egy custom bill. építés útjára léptél, csak rossz alapra építkezel. A CK550-nel talán a kupakcserét leszámítva mindet kipróbáltuk, de lehet, hogy az is volt valakinél.
Szóval vagy elfogadod, hogy készre szerelt billentyűzetekkel ezeknek a gondoknak a nagy része együtt jár, vagy veszel egy nagy levegőt belevágsz egy sajátba.
Megdöbbentő szembesülni vele, hogy egy sokak számára filléres periféria mennyire meg tud drágulni és még a neves gyártók drága darabjai sem tökéletesek, de sajnos ez van. Én meg tudom érteni azokat is, akik megvonják a vállukat és azt mondják, hogyha ha eddig megfelelt egy gumidómos, akkor legfeljebb majd cserélem, ha felkeményedik, beragad, nem kapcsol vagy lekopik. Ha mégis zavar, akkor meg tudunk tanácsot adni, hogy merre érdemes elindulni.Egy ötlet a végére a gépelés vs játék kérdésben. Ha mégsem lenne szükséged a teljes méretre, akkor gépelésre egy kisebb, TKL, 75% (vagy akár még kisebb, ha nem gond, hogy pl. az F sort FN-nel éred el) valami számodra kényelmes kapcsolóval (kattogós Blue, taktilis Brown), játékra pedig egy lineáris switches (Red) balkezes fél bill., bővített numpad, makropad, vagy akár egy játékra dedikált gaming keypad. Ez is bevált többünknek.
M.
[ Szerkesztve ]
-
micafighter
nagyúr
Egy billentyűzet nem attól jó, hogy drága, és nem attól rossz, hogy olcsó.
Persze, nem is erre céloztam
A három legjobb gépelési élményt nyújtó billentyűzet listámon az egyik egy 3D nyomtatott házas billentyűzet, míg ment a háztól drága alumínium darab az építést követő 20-30 percnyi próbálgatás után.
Épp ezen gondolkoztam tegnap, teszteket néztem a tiger 80 lite-ról, és hiába a műanyag ház, nagyon jónak tűnik. Szerintem ebben a méretben és árban lehet most ez a legjobb billentyűzet annak, aki flexet keres.
Flex szempontjából egyébként kaphatóak most jó billentyűzetek ezen kívül? Néztem például a Class65-öt, de az a vastag keret annyira nem bejövős. [link] Bár lehet élőben tetszene már, meg kéne venni, aztán ha nem tetszik akkor meg el lehet passzolni
Bakenekohoz megjött egyébként az 1.2mm PCB, holnap összerakom POM half-plate-el, bár nem hiszem, hogy szuper flexibilis lesz, ahhoz több horizontális flex-cut kéne szerintem a PCB-re, sajnos nem találtam olyan PCB-t a Bakenekohoz:
Bár nagyobb flexhez a házban is több hely kéne, bár a gummy o-ring mount tartó oszlopokon könnyen lehet kicsit emelni.[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz Molydeus #71748 üzenetére
összesen 6 csavar fogja össze a PCB-t és a Plate-et
Van olyan billentyűzetem, amiben összesen ennyi csavar van, és a ház két részből állEzt akartam is kérdezni, hogy ilyen rugalmas felfüggesztésnél hogyan érdemes a switcheket cserélni, de meg is kaptam a választ.
Ha rugalmas plate-tel építenél, és nem kerül szivacs a plate és a nyák közé, akkor azt pedig úgy érdemes, hogy először a nyák négy sarkába teszel kapcsolót, aztán a billentyűzet közepéről indítva minden irányban kifelé haladva teszed be sorban a kapcsolókat.Vagy nyomtatsz/veszel plate forkot, és akkor haladhatsz sorban.
[ Szerkesztve ]
-
Molydeus
őstag
Azért szerencsére nem GMMK a 17csavar plusz kiemlékszik hány távtartó, itt összesen 6 csavar fogja össze a PCB-t és a Plate-et. A gyáriban acél Plate-ben fixen bele van építve a 6 anya, az FR4-hez pedig külön jöttek a csavarok, akár ki is lehet hagyni őket, de első körben bounce-ra lövök, úgyhogy visszaraktam.
Ezt akartam is kérdezni, hogy ilyen rugalmas felfüggesztésnél hogyan érdemes a switcheket cserélni, de meg is kaptam a választ.M.
-
dqdb
nagyúr
válasz Hegyirabló #71744 üzenetére
Még is szeretik itt sokan, és látod, ajánlják is.
Ha ez az én hozzászólásomra született reakcióként, akkor eléggé félrement, mert az az ajánlás úgy nézne ki, hogy igen, nem rossz a az az optikai kapcsolós Razer, de inkább vegyél helyette Wooting HE-t. Szóval úgy ajánlás, hogy valójában nem ajánlás.A maradékra pedig még mindig igaz ez az ábra
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
+1, a 2013-as Blackwidow-m azóta is tökéletesen működik, egy ideje asszony használja, keycapeket kapott csak az évek alatt.
Eladó Falbatech YamPAD tilt/tent kittel, Kaihl Box Jade kapcsolókkal, XDA keycap settel, szállítással - 70k - - - És nagy kópék vagyunk. Igyunk barátaim, yo-hoo!'' - Jack Sparrow
-
-
Hegyirabló
veterán
válasz Csandi #71740 üzenetére
Még is szeretik itt sokan, és látod, ajánlják is. Igazából eléggé elbizonytalanodtam az egész mechanikus technológiában, hogy gépelésre és szinte csak RPG játékokhoz kell-e nekem olyan, vagy inkább egy minőségi gumival csináljam. De hát Ti írtátok hogy lehet mecha is.
-
dqdb
nagyúr
válasz Csandi #71740 üzenetére
A Razer a még tényleg jó 2013-as Blackwidow után a költségcsökkentés állatorvosi lova volt 6-7 évig. A Huntsmanekben az optikai kapcsolókkal szépen visszajöttek az ajánlható darabok közé ~1 évvel ezelőtt, csak aztán jött a Wooting a HE modellekkel.
copass: az utóbbi időben szabvány alsó sort használnak végre és a Corsair is változott ezen a téren.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz Molydeus #71720 üzenetére
A PCB és a Plate lehelet finoman van csak összefogva, azonnal indult a csavar. Valaki írta korábban, hogy a FR4-en amúgy is érdemes óvatosan csavarozni. Ez itt vagy példás... vagy nagyon hanyag szerelőkkel dolgozik szerencsére a gyártó.
Ezek a csavarok és távtartók szoktak a zacskóban maradni nálam Na jó, amikor először találkoztam vele, akkor használni akartam, de azzal a plate-tel nem voltak kompatibilisek, amelyet használni szerettem volna. A csavarok merevítő hatásúak, szóval ha flex a cél, akkor érdemes kihagyni ezeket (ha bounce, akkor persze maradhatnak).Ha nem hotswap a nyák, akkor eleve feleslegesek, és hotswap esetében is csak akkor van értelmük, ha a billentyűzet szétszedése nélkül úgy cserélsz kapcsolókat, hogy mindet/legtöbbet kiszeded, és ekkor nincsen, ami megtartaná/stabilan tartaná a nyákot (én úgy szoktam, hogy egyszerre 3-4 kapcsolót cserélek ki a billentyűzet 3-4 egymástól távoli pontján, így mindig marad elég stabilan tarani a nyákot).
-
copass
veterán
válasz Hegyirabló #71738 üzenetére
razerrel sok minőségi probléma van, plusz a nem standard keycapek is szemét húzás.
"amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"
-
Csandi
őstag
válasz Hegyirabló #71738 üzenetére
Razer billek egy lapra pakolt pár switch meg keycap, floating designal. Semmi olyasmit nem tudnak ami egy jó bill ismérve. Gamer vonalon egy kaptafa az összes bill, mind hagy kivetnivalót maguk után és drágák is. Jelenleg nagyon pörög a Keychron, azonos áru modelljei körberöhögik a Razert, meg az összes többi gamer billt is, de ott van még Varmilo vagy a Leopold is. És akkor ezek még csak a prebuilt billek voltak, amiket magadnak épithetsz össze olyan elemekből amiket nem szerelnek prebuilt billbe azok mégjobbak tudnak lenni Nekem is volt számtalan gamer billem, most Keychron van, ugyanúgy játékra használom. Haverom a Huntsman Mini után - ami tulajdonképpen a legjobb razer bill - mikor megnyomkodta a Keychronom annyit mondott, hogy mennyivel jobb érzés ezt nyomkodni. És akkor még innen is van bőőven feljebb.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz micafighter #71717 üzenetére
a hozzászólásaidból, hogy alapvetően nagyon szivacs-ellenes vagy
Nem vagyok teljes mértékben szivacsellenes, van több olyan billentyűzetem, ahol nem járt hozzá és mégis használtam, mert az adott célhoz/esetnél kellett. A nyák és ház közé kerülőnek szerintem sokszor van/lehet értelme, de amikor az ötödik réteget számolom meg a robbantott ábrán, akkor azért adja magát a kérdés, hogy tényleg kell ennyi (nem) vagy csak éppen kimaxolják a divatot (igen).Abban igazad van, alapvetően nem szeretem a trendet*, hogy libának kell nézni a billentyűzetet és tömni kell, mert csak, és ezt szoktam hangoztatni Így alapvetően olyan billentyűzetek között válogatok, amelyek még a mai divat ellenére is az egyszerűségre törekednek ezen a téren. Persze akadnak olyan darabok, amelyek a sok szivacs ellenére tetszettek meg valami más miatt (van billentyűzetem az Owlabtól, akikre többször hallottam a Foamlab elnevezést ), akkor azokat a szivacsokat igyekszem kihagyni, amelyek szerintem nem tesznek hozzá a végeredményhez nekem tetsző módon.
Az emberek észre sem veszik, hogy egyes billentyűzeteknél a 4-5 féle szivacs és egyéb téritöltő felhelyezése-igazítása viszi el egy építés idejének legalább a felét.
* nemrég megkérdeztem egy tervezőt, hogy miért ad szivacsot az egyik billentyűzetéhez, amikor köztudott róla, hogy nem szereti, az adott billentyűzetnek sincsen szüksége rá, és az volt a válasza, hogy eléggé magas MOQ-ra lő, mert úgy tudja az amúgy designból eredően eléggé drága billentyűzet árát értelmes szinten tartani, és megéri billentyűzetenként 5 dollár költséget beáldozni a szivacsra azért, hogy a szivacsot nem igénylő célközönség mellett további embereket vonzzon be.
Gondolom akiket követsz a témában, ők is hasonlóan naturalisták.
Nem, ez saját vélemény. Úgy vettem észre, hogy egy eléggé nagy törés van a régebben és újabban belépők között, akiknél az első group buy-ok még szivacsmentesek voltak, azok inkább szivacsellenesek, és akik később, azok már inkább szivacspártiak, ezt a váltást olyan 2,5 évvel ezelőttre tenném. Abban igazad van, hogy nem én vagyok Keybored célközönségePéldául a Bakeneko nem tudom mennyire számít jónak, nyilván nagyon olcsó a custom billentyűzetek világában.
Egy billentyűzet nem attól jó, hogy drága, és nem attól rossz, hogy olcsó. A három legjobb gépelési élményt nyújtó billentyűzet listámon az egyik egy 3D nyomtatott házas billentyűzet, míg ment a háztól drága alumínium darab az építést követő 20-30 percnyi próbálgatás után.tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
Hegyirabló
veterán
válasz Mephike #71737 üzenetére
Ez is egy vélemény. Köszönjük a véleményed.
-
Mephike
őstag
válasz Hegyirabló #71736 üzenetére
Fogalmazzunk úgy, hogy neked tetszenek a Razer billentyűzetek.
Mondjuk én Domonkossal értek egyet, a Razer billentyűzeteiért egy kanyi vasat sem fizetnék, de mondhatnám a fejhallgatóit is a cégnek. Egér fronton jónak mondhatóak. -
Hegyirabló
veterán
válasz Domonkos #71735 üzenetére
Nem mondok. Írok. Például a Pro Type. De talán még a Blackwidow-t is írhatnám.
-
Domonkos
Ármester
válasz Hegyirabló #71734 üzenetére
De akkor tenyleg, kerlek mondj legalabb egyet, ami jo!
Gender of electrical connectors is defined by the pins.
-
Hegyirabló
veterán
-
Domonkos
Ármester
válasz Hegyirabló #71731 üzenetére
Szoval akkor van?
-
Hegyirabló
veterán
-
Domonkos
Ármester
válasz Hegyirabló #71728 üzenetére
Mert en egyrol sem tudok.
-
nyunyu
félisten
válasz br4adam #71704 üzenetére
Milyen macOS-ed van?
Régebbi BT4+-t igénylő Logitech kütyüknél a 10.10 Yosemite volt a mininum (Kb. ez lehetett a laptopodon gyárilag?), legújabb egereikhez már 10.14 Mojave vagy 10.15 Catalina-t kérnek.
Keychron K2 weblapjából nem derült ki, pontosan milyen macOSre gondoltak.
Regebben mondjuk az Apple nem arról volt híres, hogy támogatná a 3rd party kékfogú perifériákat, elég sok driveres nyűgjük volt a nemApple billzeteknek/egereknek, amit a nagyon nem szabványos oprendszereik okoztak.
[ Szerkesztve ]
Hello IT! Have you tried turning it off and on again?
-
Hegyirabló
veterán
-
Domonkos
Ármester
válasz Hegyirabló #71726 üzenetére
>A Razernek iszonyat jó billentyűzetei vannak
???
Egyet emlits, kerlek![ Szerkesztve ]
-
Hegyirabló
veterán
válasz Molydeus #71722 üzenetére
A Razernek iszonyat jó billentyűzetei vannak, de annak van magyar nyelvűje?
Igazából egyikre sem vagyok felkészülve, a kopásról most olvasok először. Na most a zaj, hát az meg olyan, hogy még a kattogást bírnám is, de van egy kongás, visszhang hatása is egyik-másik billentyűzetnek. Mint ha megpengetnéd a rugóját, fura hang.
-
Molydeus
őstag
válasz micafighter #71723 üzenetére
Alapvetően semmi gond nincs vele. Én kattantam rá ezekre a kék-fehér-szürke sarki, jeges, vizes témákra.:) Van némi praktikum is benne, mert az Arctic és az Iceberg is jól olvasható monitor fény mellett is, de alapvetően simán csak tetszenek.
M.
-
Anaren91
senior tag
válasz Mekiúr #71705 üzenetére
Igen, ugyan ez a cikkszáma az enyémnek is. Én 10k ért vettem, 18k volt a legolcsóbb neten amit találtam újonnan. 10 ért nem rossz, de azért ott a rossz szájíz a kamu marketing miatt... Tudod meg van az az érzés, amikor a piacon kifogsz olcsón valami jót, aztán rájössz, hogy nem is a piacos árus, hanem a HP basz át...
[ Szerkesztve ]
MSI B450 Tomahawk Max, Ryzen 7 5800x3d, PowerColor 6700XT Hellhound,64 Gb 3600Mhz CL18
-
Molydeus
őstag
válasz Hegyirabló #71721 üzenetére
Amit írtam, azok csak azok az ajánlások, amik tipikusan elő szoktak jönni ebben a témában, de lehet, hogy a többi ismertebb gyártóknál (Asus, Razer, Corsair, HyperX, Xtrfy, Tesoro, stb.) is előfordul olyan bill., ami neked pont megfelelne.
Azt kell mérlegelni, hogy mennyire fontosak az átvilágítós kupakok, hogy zavar-e ha idővel kopik a felületük, fontos-e a viszonylagos halkság, stb. A CK550-ből indulva, azt gondolom, hogy a kopásra és a zajra fel vagy készülve lelkileg. Ez pl. könnyebbség, ha a fenti gyártók bill-jei között nézelődsz. A magyar felirat és a teljes méret viszont korlátoz.M.
[ Szerkesztve ]
-
Hegyirabló
veterán
válasz Molydeus #71714 üzenetére
Köszönöm szépen! Hát, sajnos nincs túl nagy választék.
-
Molydeus
őstag
"Teljesen egyet értek egyébként abban, hogy sokszor a szivaccsal fedik el a tervezési hiányosságokat vagy ezzel spórolnak a tervezésbe fektetett időn/energián.
Akkor a Q8-cal a keychron nagyon magabiztos, mert ebben a gasketeket leszámítva csak a dobozban van szivacs.
Lett egy kis időm, szétkaptam, néhány megfigyelés:
- A keretet összefogó csavarok és a pozicionáló pöckök között 1cm-es kis gumipadok hivatottak felfogni a rezgést
- A lehetséges 7 gasket-ből gyárilag csak 4 volt felragasztva, az oldalsók és az alsó kiszögellés nincs bent. Ezek szerint inkább az a tény lehet az oka, hogy középen nem mozog be annyira a plate, hogy az alsó két gasket szögben áll és nem párhuzamos a felső éllel
- A PCB és a Plate lehelet finoman van csak összefogva, azonnal indult a csavar. Valaki írta korábban, hogy a FR4-en amúgy is érdemes óvatosan csavarozni. Ez itt vagy példás... vagy nagyon hanyag szerelőkkel dolgozik szerencsére a gyártó.
- A PCB alatti "szalag" valamivel azért több, mint a gondoltam. Egy pontosan méretre és formára vágott lap, az anyaga engem arra a vastagabb, fényes felületű papírra emlékeztet, mint amire anno a makett repgépek matricáit ragasztották fel gyárilag. A gyártó ígéretének megfelelően simán lejött a hotswap socketekről, újra felhasználható.Este jöhet az FR4 Plate, meg a Stabok. A Switchek alá nekem is vannak fóliáim, addig még kitalálom, hogy felragasztgassam-e őket így elsőre.
M.
-
micafighter
nagyúr
válasz copass #71718 üzenetére
Igen, többek között Számít ugye a kapcsoló is, illetve pl a videóban a szivacsokkal is variált, a plate maradt ugyanaz ha jól láttam, de azzal is lehetett volna még variálni, kupaknál is számít a profil(mélység és forma) mellett az anyag és az anyagvastagság is, illetve most jöttek ugye az aluminium meg kerámia keycapek amiknek megint más a hangja, de azoknak nagyon elszállt ára van.
[ Szerkesztve ]
-
copass
veterán
clack= keycap alacsony profil
thock= keycap magas profil
a videóban cherry profillal volt meg a clack, thock meg mt3-al jött."amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"
-
micafighter
nagyúr
,,A thocky néven futó hangzáshoz csak egyetlen dolog kell: szivacsból és hasonló anyagból minél több az összes helyet kitölteni" Ezt azért kicsit vitatnám, itt egy jó videó clack/thock, vagyis magas/mély hangzás kapcsán: [link] Itt ugye a clack-hez telepakolja szivacsokkal, a thock-hoz pedig kiveszi a szivacsokat, és csak a nagyon vékony szivacs marad a ház aljában, illetve a PE sheet a kapcsolók alá, plusz kapcsolókat és kupakokat cserél. Nem mindegy az se milyen vastag, illetve milyen tömör a használt szivacs. A szivacs vastagságától és tömörségétől függően bizonyos hangfrekvenciákat elnyel, így más frekvenciákat kiemel. Az alaphangot nyilván a kapcsoló és esetleg a stabilizátor adja, a kupak anyaga, vastagsága, mélysége, formája, a plate anyaga, a ház kidolgozása, súlya ezeket a hangokat adja tovább.
,, mert a thocky hang az nem a billentyűzet hangja hanem a szivacsé" átjön nekem a hozzászólásaidból, hogy alapvetően nagyon szivacs-ellenes vagy Gondolom akiket követsz a témában, ők is hasonlóan naturalisták. Teljesen egyet értek egyébként abban, hogy sokszor a szivaccsal fedik el a tervezési hiányosságokat vagy ezzel spórolnak a tervezésbe fektetett időn/energián.
Ettől függetlenül én a szivacsra úgy tekintek, mint a billentyűzet hangzását módosító elemekre. A jó hangzás preferencia kérdése, teljesen szubjektív. Ha kapcsolókat és platet cserélgetünk a (számunkra) jobb hangzás eléréséért, miért ne cserélhetnénk a billentyűzetben más anyagokat, alkatrészeket is? A különböző anyagú, tömörségű, vastagságú szivacsok ezköszök, amiket használhatunk a számunkra ideális hangzás eléréséhez.
Abban is egyet értek, hogy egy jó billentyűzetbe nem kell szivacs, hogy szép hangja legyen. Például a Bakeneko nem tudom mennyire számít jónak, nyilván nagyon olcsó a custom billentyűzetek világában. Előre rendeltem hozzá mindenféle kitöltő anyagot, mert a tesztekből úgy hallottam, van a backspace-nél pici case-ping, de a mostani solder PCB, FR4 half-plate, gyári vastagságú 30A-s o-ring és TX stabilizátorok kombinációja mellett nincs szükség semmilyen kitöltő anyagra, szerintem nagyon szép hangja van minden billentyűnek. Csak egy vékony PE sheet van a kapcsolók alatt, de szerintem arra sincs szükség.
[ Szerkesztve ]
-
Molydeus
őstag
Köszönöm, ez így kerek!
Ez a "thocky" dolog igazság szerint egy videóval indult, amit még csak nem is én találtam, hanem a feleségem. Valami FB-s hirdetés volt "kerámia" kupakokra és így hivatkoztak a hangjukra. Az asszony meghallgatta, aztán megkérdezte, hogy miért nem ilyen hangú bill.-t építek. Korábban a hang téma kimerült abban, hogy "hangos", "még mindig hangos", "csörög" (stabok), és hogy "emellett már tudok aludni". A kupakkészletek színösszeállítása, a novelty-k vagy pl. a dropon is kapható műgyanta csodák érdekelték, de a hang nem. Én is alapvetően arra lőttem csak eddig, hogy egy elfogadhatóan halk hang összejöjjön, mindegy, hogyan.
Szóval ez a megjegyzés ültette a bogarat a fülembe. Nem feltétlenül a "thocky" a cél, de az egyértelmű volt a videó alapján, hogy a halk, de mindenképpen mélyebb, az kellemesebb hangzás neki is és nekem is megmarad valami a mechás kopogásból. Itt is beszéltünk erről a "kerámia" vagy sűrű műanyag kérdésről és az alternatívákról ill. a nylon és POM switchek is szóba kerültek korábban.
Ha azt mondod, hogy a thocky-hoz szivacsba kell fojtani a bill.-t, de egy mély, muted nélküle is megy, én annak csak örülök.
Mivel mindenképpen tervben volt egy ergonomikus bill., ezért az A terv, hogy teszek egy próbát a hangra is, megnézem, hogy az itthon már meglévő dolgokból és egy magas profilú kupakból (ha találok színben is megfelelőt) mit tudok majd kihozni. A B terv pedig, hogyha ez nagyon nem akar összejönni, akkor legyen szimplán nagyon halk, ehhez néztem ezeket a moduláris szivacsokat ill. a deskmat-et.Fent van a listán, hogy megtanuljak rendesen gépelni, de a tervezés, szerelgetés mindig beelőzi.
Az Alice/Arisu kifejezetten a csuklótartás miatt jött elő, a rugalmas felfüggesztés meg az ujjízületeim miatt. Azt remélem, hogy a Q8 ebből a szempontból végállomás lesz. A hang az csak a hab a tortán.M.
-
dqdb
nagyúr
válasz Molydeus #71712 üzenetére
A thocky néven futó hangzáshoz csak egyetlen dolog kell: szivacsból és hasonló anyagból minél több az összes helyet kitölteni, mert a thocky hang az nem a billentyűzet hangja hanem a szivacsé.
Ha csak simán egy mélyebb tónusú muted hangzás kell, akkor az nulla szivaccsal is elérhető: kell egy megfelelően megtervezett ház*, aminek megvan a súlya, jól működő isolation mount, PP, POM vagy esetleg FR4 plate, nylon házas kapcsolók és magas-vastag kupakok. Semmi szivacs, semmi tape mod, semmi egyéb. A Q8-ban a súly megvan ehhez, én először megépíteném gyári állapotában, aztán utána gondolkoznék, ha nem tetszik, és akkor is a PCB alatti területet tölteném ki következő kísérletre, nem pedig a PCB és plate közöttit.
Gondolom költség csökkentés miatt a Keychron nem ad hozzá hangtompító szivacsokat se a Plate és a PCB közé, se az aljába.
Alapvetően a szivacs a legtöbb esetben maga a költségcsökkentés, általában több környi prototípust és hónapokig húzódó tervezést-tesztelést-finomhangolást lehet megúszni vele, valamint gyártás során is sokat lehet spórolni, aztán legfeljebb a vevők kísérleteznek majd (a force break mod vagy a tape mod például nem létező dolgok voltak a GMMK Pro előtt). Ha kellene a szivacs, mert nem csinálta meg a gyártó a házifeladatát vagy a ház adottságai egyéb okokból olyanok, hogy kell**, és úgy nem ad, akkor az már persze más kérdés.Csuklótámasz erősen ajánlott.
Tanulj meg helyesen gépelni, és nem fog kellene csuklótámasz. Amúgy tapasztalatom szerint a V forma segít a csukló helyesen tartásában (valószínűleg az Alice/Arisu ¯V¯ formája is), mert eleve nem enyhén kicsavarva tartod a csuklódat, így természetesebbnek adja magát a lebegő csuklóval gépelés is.1-2 hétnyi Q8 után válts vissza 1-2 napra egy hagyományos billentyűzetre. Elsőre furcsa lesz mindkét irányban a váltás, a Q8-on a távolságokat lesznek mások egy ideig és az alsó sorban fogsz melléütni, a hagyományoson az ujjaidnak lesz egy feszülős érzete pár percig, de pár hónap után bele lehet jönni, és úgy tudsz majd váltani a kettő között azonnal, hogy fel sem tűnik, mennyire más a kiosztás, mert az eltérő kéztartás triggerelte eltérő izommemória miatt mindkettő természetesnek tűnik majd.
* az ilyen ház onnan ismerszik meg, hogy silent kapcsolókat beletolva a műanyag plate-be beletolva egy ollós szintjét hozó vagy annál halkabb billentyűzetet kapsz bármiféle mod nélkül
** persze ilyen is akad, alapvetően maga a szivacs nem jelent egyértelműen rosszat. Az igen, ha a tervező már a prototípus megrendelése előtt szivacsokkal tervez, mert ez azt jelenti, hogy a prototípus arra kell neki, hogy a méreteket, "megépíthetőséget" tesztelje, a hangzás maga nem érdekli, úgy van vele, hogy azt majd a szivacs megoldja
-
Molydeus
őstag
válasz Hegyirabló #71713 üzenetére
Magyar felirat, átvilágítós és teljes méret, ugye?
Készre szerelve:
- Belépő szinten elvileg szoktak lenni Red switches Redragon Mitra, de most nem találtam ott, ahol nézni szoktam. Talán nem olyan pofás,, mint a CK550, de később halkítható.
- Felső házból: Ducky One 2 Red és Silent Red kapcsolókkal, vagy ha annyira nem fontos az átvilágítás (cserébe nem kopna, fényesedne a kupak), akkor Varmilo VA109M
A kettő között van egy jókora szakadék árban és minőségben is, ahova jöhetne mondjuk a Keychron K10 ISO kiosztással és vagy a saját vagy a Glorious magyar kupak készletével... ha lehetne kapni a K10 ISO-t. Talán bedob valaki valamit mondjuk a gamer vonalról.A rend kedvéért leírom az épített GMMK teljes méretű verzióját 110db Gateron Red vagy akár Red Pro, Silent Red, Outemu Silent White switch-csel és az említett Glorious kupak szettel. Szerintem kijönne valahol 50 alatt, ami még mindig kevesebb, mint mondjuk a Ducky ráadásul valamennyire halkítható is.
M.
[ Szerkesztve ]
-
Hegyirabló
veterán
Nem győzöm leírni, hogy mennyire hálás vagyok mindenkinek a segítségért! Viszont felkeltette a figyelmemet a billentyűzet téma, megnéznék egy vöröset, hogy az milyen. De létezik vörös kapcsolós, magyarnyelvű, és ISO?
Köszönöm szépen!Vén épület már a világ, | Le, alacsonyra sűlyedett. | Ha egyenest jársz: beütöd | A gerendában fejedet. | Hajolj meg, ha a fejtörő | Gerenda ellenedre van... | Én inkább betöröm fejem, | Semhogy meghajtsam derekam! (Petőfi S. - S.K. Emlékkönyvébe)
-
Molydeus
őstag
válasz micafighter #71711 üzenetére
Igen, csak a nem moduláris filcekhez képest soknak tűnik.
Nem akarom elkapkodni a rendelést, a véglegesnek szánt kupak szett is függőben van még.
Mindenképpen kísérletezek majd vele.
Első körben nem is a teljes halkság a cél, hanem szeretnék kipróbálni egy mélyebb hangzást a gyakorlatban is. Amikor mutattam videókat a feleségemnek (tudom, hogy sok mindentől függ, de azonos tesztkörnyezetben azért összehasonlítható két hang), akkor neki ez a thocky kopogás tetszett. Aztán lehet, hogyha össze is jön valami hasonló, akkor hosszútávon mégis zavarná majd. Emiatt először nem is Silent kapcsolók kerülnek majd bele, hanem Gateron Red Pro-k (ha már van egy 65%-osra való milky top-om belőlük) és elsőre mindenképpen filc nélkül.
Csak azért kezdtem el keresgetni, mert az Alice/Arisu vonal előrevágott verzióban nem nagyon van Alin és beugrott ez a moduláris megoldás.szerk.: A Plate és PCB közé fix vastagságút tudok csak elképzelni, de a PCB aljára valószínűleg még jobb is ez a gyári szalag a mély hanghoz, ahogy írod is, mint valami vastagabb szivacs.
M.
[ Szerkesztve ]
-
micafighter
nagyúr
válasz Molydeus #71710 üzenetére
Igen, nem olcsó sajnos, de ebben már benne van ugye a jó magyar áfa is. Viszont én szerintem először szivacs nélkül próbálkoznék, ha csak nem szempont, hogy minél halkabb legyen. Aztán ha túl hangos vagy nem tetszik a hangzása vagy esetleg peng a plate (bár FR4 az nem nagyon peng) akkor tudsz bele tenni később is szivacsot
Szerk: látom közben amit te linkeltel szivacs jóval olcsóbb akkor azzal jobban járnál. EVA vs Poron azt passzolom A vékony szivacs mélyebb hangot eredményez (pl vékony PE sheet), a vastagabb szivacs pedig magasabb hangot, illetve nyilván halkít is.
[ Szerkesztve ]
-
Molydeus
őstag
válasz micafighter #71709 üzenetére
Ez az, köszi!
Bakker, nem rémlett, hogy ennyire nem olcsó.M.
-
Molydeus
őstag
Ma megérkezett a Keychron webshopról rendelt Q8-am. Nekem sem volt további költségem a DPD futárnál.
Első benyomások:
A legalapabb változatot vettem, fekete ANSI (szándékosan nem ISO) barebone, Knob nélkül.
Érdekesen mutat a GMMK TKL alatt. Fél cm-rel szélesebb csak, de a split kialakítás miatt kupakok nélkül is csak alig alacsonyabb, mint a TKL a cherry profilú kupakokkal együtt. Egyszóval masszív, súlyos tömb, már így a dobozból kivéve is. Csuklótámasz erősen ajánlott.
A többi Q-hoz képest egy kicsit más a körítés. Gondolom költség csökkentés miatt a Keychron nem ad hozzá hangtompító szivacsokat se a Plate és a PCB közé, se az aljába. Helyettük ez az "acoustic tape" van a PCB aljára. Maszkoló szalag marketing nyelven?
Egyelőre nem volt időm szétszedni, de a napokban sort kerítek rá és akkor egyúttal ki is cserélem a Plate-et FR4-re. PC az indulás óta nem kapható, de nem is bántam, mert szerintem nekem elég a bounce. Amúgy érdekes, hogy az acél Plate-tel a széleken jobban bemozog, mint középen. Lehet, hogy az a plusz egy gasket miatt van, ami az osztáshoz került alulra. Szerintem ki fogom próbálni enélkül is.Pár kérdés:
Ez a szilikon gasket, ami a váz alső és felső része között van, elegendő a force break-hez, vagy érdemes módosítani?
Lehet, hogy esetleg mégis hiányát érzem majd a hangtompításnak a Plate és a PCB között. Ezek merültek fel:
- Ilyet használt már valaki, ha igen, hogy vált be? [link] Egyáltalán EVA vagy poron?
Ezek öntapadósak és előre fel kell rakni a Plate-re, vagy ha nem, akkor mi tartja őket a helyükön, amig összecsavarozom a PCB-t és a Plate-et?
Rémlik, hogy van ebből másik kiszerelés is, amiben 3x1 vagy 4x1-es kis blokkok is vannak az egyesek mellett, de most nem találtam ilyet az Ali-n. Nincs valakinél elmentve egy link hozzá?
A másik ötletem, hogy veszek még egy 65%-os filcet (a GMMK 2-höz megmaradt egy felesleg) és addig szabom a vízszintes és ferde blokkokra, amig valahogy kiadja az Asiru formáját, de ez macerásabb útnak tűnik.M.
-
dqdb
nagyúr
[link]
ki keresett macropadet?tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
Új hozzászólás Aktív témák
Kérlek kérdésed előtt olvasd el az Összefoglalót!
Ha kifejezetten egy modellt keresel használd a fórumos keresőt, hátha valakinek már van tapasztalata vele!
10.000Ft alatti billentyűzetekből az összefoglaló szerint érdemes választani!
Tudtad, hogy nem magyar feliratozású billentyűzettel is pont ugyanolyan jól lehet magyar szöveget bevinni, mint akármelyik magyar feliratozásúval? wow
"blue switch has paragraph sense , when you press it ,it have a "kacakaca" sound"
A topikban (terméket, munkát, szolgáltatást) hirdetni tilos!