- Csendességre törekvő mechanikus klaviatúra jött MSI logóval
- Láncba köthető DeepCool ventilátor az ARGB fények kedvelőinek
- Hamarosan birtokba vehető az AYANEO legújabb handheld gépe
- Nyáron jön az Acer oktatási rendszerbe szánt, ChromeOS-t futtató tabletje
- Nagy képátlójú, 4K-s QD-OLED monitor jön az Acertől, ami Calman plecsnit kapott
- Melyik tápegységet vegyem?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- Apple asztali gépek
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- SSD kibeszélő
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
-
PROHARDVER!
ÖSSZEFOGLALÓ
Kérdezés előtt kérlek olvass végig!
Új hozzászólás Aktív témák
-
HdRew
őstag
Egy kis Keychron K3 v2 értékelés 1 nap után. Red switch, hot swappable.
Nagy tapasztalatom nincs a billentyűzetekkel, de kérték, hogy írjak erről pár sort, mivel nem igazán van tapasztalat az l-p billentyűzettel.A Keychron egy Cougar Vantart váltott, szóval ez az első komolyabb billentyűzetem, idáig ez nem feltétlenül volt prioritás, szóval kérlek így nézzétek az értékelésemet.
Nem magyar a kiosztása, de számomra ez nem igazán probléma, mivel vakon írni tudok, bár már manapság elég sokan írnak így. (Én ebből vizsgáztam is még középiskolás koromban.)
Pozitívumok:
- A gépelési érzet egyszerűen pompás, imádom. Nagyon szeretem a laptop billentyűzeteket, illetve a Vantar ollós megoldását, de ez ahhoz tényleg nagyon-nagyon hasonló.
- A billentyűt nem kell teljesen lenyomni, hogy érzékelje, ez akkor hátrány, ha rossz billentyűt nyomok éppen.
- Gyorsan lehet vele gépelni, kipróbáltam pár tesztet vele, és egészen jó eredmények lettek ahhoz képest, hogy még szokom. (bár angol szavakat mindenképp könnyebb gépelni.)
- Hangosnak nem mondanám, de nem is túl halk. Nagyjából szerintem hasonló, mint volt a Vantar. (Bár ez is ugye azért emberfüggő, nem mérem rajta a decibeleket.)
Negatívumok:
- Az entert már korábban megszoktam, hogy jó nagy, itt meg csak egy kis vonalka. Nem annyira idegesít, hozzá kell szokni.- Hosszú ű betű. Ugye magyar kiosztásnál leggyakrabban (vagy mindig) az á betű után van, az enter előtt, a középső sorban. Na itt a felső sorban van, ahol a qwerty billentyűk vannak, jobb oldalt az enter fölött. Ezt is meg lehet szokni, bár talán egy picivel jobban ráncolom már ezen a szemöldököm, azért még ezt sokat kell gyakorolni.
- És talán ami a leginkább bosszant: A hosszú í betű. Ehhez egy billentyűkombinációt kell nyomni, így ebben az esetben azért lassúl az írás sebessége.
Igazából 1 nap után más negatívumot nem tudok mondani, nagyon tetszik a billentyűzet, és jó érzés vele gépelni.
Nos, ennyi lenne, remélem másnak hasznos lesz ez a kis beszámolóm.
-
-
dqdb
nagyúr
Nem mechanikus vonalon nézd végig a Logitech és Microsoft kínálatát, hátha akad szimpatikusnak tűnő. Akkuidő jó lesz, a gépelési érzet a konkrét modelltől függ.
Mechanikus vonalon megvárnám a Keychron K8 Próból az ISO változatot, és piros kapcsolókkal rendelném meg. Aztán ha túl hangosnak találod, akkor egy adag halkított kapcsoló bele (a halk az sokaknak mást jelent, a nem hangostól az eléggé halkon keresztül a nagyon halkig terjed). Akkuidőről nem tudok nyilatkozni, de van itt a topikban pár Keychron tulaj, gépelési érzet jó lesz.
tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
steewcv65
őstag
Nyiiilvan ertettem en is 🤣De lehet egy 5. Is🤫
#Gigabyte B650 Eagle# Amd Ryzen 9700x# Patriot Viper Venom 6000mhz cl28 #Fractal Lumen S28#Nitro+ 7900 XT #Seasonic Focus Gold 850W# HYTE Y60#Epomaker Th80Pro#Razer Pro Click#Rog Cetra#34" Odyssey OLED G8 G85SB #Google Pixel7
-
steewcv65
őstag
Igen , amugy cherry 3.0 jobb bill osszesegeben!
#Gigabyte B650 Eagle# Amd Ryzen 9700x# Patriot Viper Venom 6000mhz cl28 #Fractal Lumen S28#Nitro+ 7900 XT #Seasonic Focus Gold 850W# HYTE Y60#Epomaker Th80Pro#Razer Pro Click#Rog Cetra#34" Odyssey OLED G8 G85SB #Google Pixel7
-
dqdb
nagyúr
-
steewcv65
őstag
Sziasztok.
Csinaltam egy videot silent grey es silent red kapcsolok hangjarol. Nem profi, de lehet valakinek szuksege lehet ra.Szoval itt van#Gigabyte B650 Eagle# Amd Ryzen 9700x# Patriot Viper Venom 6000mhz cl28 #Fractal Lumen S28#Nitro+ 7900 XT #Seasonic Focus Gold 850W# HYTE Y60#Epomaker Th80Pro#Razer Pro Click#Rog Cetra#34" Odyssey OLED G8 G85SB #Google Pixel7
-
4nick8
őstag
válasz Citroware #73187 üzenetére
Itt lenne egy Varmilo Bot: Lie de nincs benne világítás.
-
dqdb
nagyúr
Új Q3 színek: shell white és retro
A shell white a színe miatt biztosan nem anodizált, de arról nem találtam semmit sem, hogy ez most e-coating, porfestés vagy valamilyen bevonat/kerámiabevonat lehet-e.
-
addikt
Sziasztok! Egy vezetéknélküli mechanikus billentyűzetet szeretnék 100.000Ft alatt (új, boltból).
Jelenleg 2014 óta egy Roccat Ryos Mk Glow van és még ma is jól szolgál, de zavar a kábel és szöveggépelésre a black kapcsoló soha nem volt a legideálisabb.
Szempontok:
- nem kell szükségszerűen magyar kiosztás, de preferált
- legyen halk, nem hiányzik a klikk
- mindenféle felhasználás (szövegírás, videojáték)
- állítható fényerősségű gombvilágítás
- ne legyen kicsi és kompakt szűk gombkiosztással, hanem legyen nagy amiben könnyen megtalálom a gombokat, ha lehet akkor kéztámasszal, és extra programozható gombokat is szívesen fogadok, bár a Roccatnél a 8 év alatt alig használtam őket - nem muszáj ennyire hatalmasnak lenni
- válaszidő, töltés és egyéb vezetéknélküli sajátosságok terén minél kényelmesebb legyen -
stellaz
veterán
Is is, van új logitech is féláron, apple is, csak ahogy ránéztem, de múltkor láttam mechaból is értelmesnek tűnőket (Keychron) elfogadható áron (bár a kereted felett valamivel). Én 2 hete adtam el egy hibátlan Hyperx-et (Cheryy MX Brown) egy tizesért, bár azon volt numpad és nem volt wireless.
Ha sokat gépelsz én még tudom ajánlani az MS Sculpt ergonomicot, igaz, az 40 körül van (bár múlt héten 35-ért is láttam több helyen), de ergo egér és külön num pad is jár hozzá és nagyon nagyon kényelmes használni (tapasztalatból mondom), ha 10 ujjal írsz rajta.
Esetleg a Keychron oldalán vannak jók
https://www.keychron.com/products/keychron-k2-non-backlight-wireless-mechanical-keyboardTöbben azt írták, hogy nem fizettek ezen felül vámot és áfát, de ennek utána kell járni.
[ Szerkesztve ]
-
Molydeus
őstag
Igen, az is lehet, de a tegnapi képeken is világosabb volt az eredeti készletében a fekete alfák mellett. A fehérek mellett viszont szuperek, én biztos így használnám a sárga accentekkel.
Persze csak akkor, ha letettél a ThinkingPad témáról, ami szintén nagyon hangulatos lett.Ezek szerint a CSA és az MSA ugyanaz a profil lesz? Ránézésre legalábbis egyformának tűnnek, a méretek is stimmelnek, de még az elírások is a Lock-oknál.
A Black-Red is jól néz ki a sárga feliratokkal.
A Yong Qiu-val viszont lehet baromi lassú a kiszállítás. Nekem legalábbis a Fishing klónokkal majdnem 5 hétig tartott és ebből csak 4 nap volt a MPL "sara", amiben már benne volt a vámügyintézés is. Persze lehet, hogy csak beragadt egy hajón, vagy az új, takarékos útvonal/üzemanyag felhasználás miatt tartott ennyi ideig. Mindenesetre koránt sem a szokásos 2 hetes történet volt.M.
-
Veron
addikt
& @Mephike
nem szívügyem a mecha, de ha azok teljesítik az igényeket, akkor miért ne? eddig egy Rapoo wireless bill+egér kombóval dolgoztam, annak a szintjét nem nehéz megütni. nagy gondom nincs vele, kivéve, hogy zavar a numpad.
mi lenne a legolcsóbb megoldás (mecha is rendben) számomra?"Hisztéria... Csak nők kaphatják meg, és csak férfiak halnak bele."
-
micafighter
nagyúr
Úgy néz ki a videó alapján, hogy plate-mounted stabilizátort adnak mellé gyárilag, de vissza néztem a videót, mert furcsálltam, mert az Akko árul külön stabilizátort de csak 1 felét, ami csavaros PCB rögzítésű. A videót visszanézve van a PCB-n lyuk a PCB-mounted stabilizátoroknak is.
-
ATI
senior tag
Még egy kis CSA keycaps variálás.
Kicseréltem a Serika kinézetű szetten a szürke gombokat a fekete-szürke szett gombjaival, mert azon fehérek a legendek.
Az életben sötétebb a szürke árnyalata:
Továbbá így néz ki a Heavy Industry a fekete-szürke szett szörke gombjaival:
Szerintem így jobban néz ki.
Bónuszként a GMK Denim klón szett a K8-amon:
[ Szerkesztve ]
-
Molydeus
őstag
válasz Mephike #73166 üzenetére
Nem is a minőségre gondoltam elsősorban, hanem a választékra. Elég nagy az ugrás e tekintetben. Amikor még főleg prebuildben gondolkodtam, nálam is esélyes lett volna, ha lett volna akkoriban ISO.
Mondjuk nem bánom, hogyha van még egy gyártó, ami több ársávban is ajánlható.M.
-
dqdb
nagyúr
Priorizálni kellene a feltételeket és/vagy jelentősen megemelni a keretet.
Nem mechanikusból tipikusan a média PC-hez szánt billentyűzetek szoktak keskenyebbek lenni, de azok nagy mennyiségű gépelésre nem túl jók, a mechanikusak pedig nem férnek be a keretbe, a halk mechanikusak pedig főleg nem.
-
dqdb
nagyúr
[link]
már nem rémlik, hogy linkeltem-e a QK75-öt, mert hírek régóta vannak, de részletes adatlap csak most lettA kínai group buy-ban 138-193 dollár között vannak a különböző variánsok, így a nemzetközinél is jóra lehet számítani. ISO-t csak a forrasztható nyák támogat, de lehet, hogy a nemzetközire készül egy QK65-höz hasonló ISO-t is támogató hotswap nyák. Pár hét, és kiderül.
-
-
Veron
addikt
Létezik halk, wireless billentyűzet 25k alatt, numpad nélkül (borzasztóan idegesít, hogy nincs közepén a cucc)?
Ha ISO kiosztású és világít is, az szuper, de nem prio.
Irodai munkára, programozásra, CLIhoz kell napi 8 -10 órában.
Köszönöm!"Hisztéria... Csak nők kaphatják meg, és csak férfiak halnak bele."
-
dqdb
nagyúr
[link]
Itt aztán van flex és bounce bőven. Érdekes ez a mount, főleg az tetszik benne, hogy különböző erősségű rugókkal lehet finomhangolni a kemény és a lágy között. Nem tudom, hogy mennyire lesz rugós matrac feeling gépelés közben könnyebb rugókkalKíváncsi vagyok, mikor lesz képes végre az Akko elengedni a plate mount stabilizátorokat.
[ Szerkesztve ]
-
Molydeus
őstag
Ha azt vesszük alapul, hogy a prebuild Q-khoz is még csak most jelentek meg az első OSA profilú ISO kupakok... nem hiszem, hogy hamar lesz belőle ISO verzió.
Ráadásul ez kickstarteres próbálkozás, ha jól láttam, még csak nem is házon belüli group buy. Nem nagyon bíznak az eladásokban?
Már a K3 önmagában is egy érdekes választás. Valószínűleg akik notebook mellé vennék, a 75%-hoz vannak szokva és nem biztos, hogy akarnának layer tervezéssel bajlódni, ebből a szempontból érthető. Így viszont a QMK/VIA támogatás kevésbé fontos feature, mint mondjuk 65%-on lenne, amiből meg nemrég dobták ki a K6 Pro-t. Egy K7 pro-n pedig elgondolkodnék, főleg ha lenne 2.4GHz is, de az meg esélytelen.Viszont legalább már létezik (blended?) double-shot PBT low profile-ban és kapható készletben is.
M.
-
dqdb
nagyúr
válasz Domonkos #73160 üzenetére
6.25u az. 65/75%-osnál 13u jut a kurzoroktól balra eső területre, ha nincsen blocker, és itt nincsen, így 3×1.25u + 6.25u + 3×1u = 13u
2×1.25u és egy 0.5u kihagyás, vagy 2×1.5u kihagyás nélkül szerintem is jobb lett volna.
The innovative low-profile switch is 31% slimmer rather than a conventional switch while still delivering a distinguished tactile response in the durable house build.
Innovatív, azaz lemásoltuk a Kailh 4 éves designját, ami a Cherry hasonló designjának egy jól sikerült továbbfejlesztése voltJónak néz ki a cucc, remélem, hogy ISO változat is hamarosan jön belőle.
[ Szerkesztve ]
-
Molydeus
őstag
Ha már low profile, a K3 Pro-t láttátok?
Kíváncsi leszek az árára, de nem tűnik rossz hordozható megoldásnak így elsőre, leszámítva persze a Space jobb oldalán a zsúfoltságot.M.
-
Molydeus
őstag
Mondjuk egy low profile mecha?
[link] vagy [link] az első félig műanyag félig alu, a második alu vázasÉn játékhoz Red switchekkel venném, de igazság szerint nem tudom mennyi tapasztalat van játék terén a low profile kapcsolókkal. Viszont opció az optikai és a mechanikus is.
Ha nem kritérium a slim kialakítás, akkor mechák között viszonylag alacsony építhető a GMMK barebone-jaiból (itthon is kaphatók, a v1-ből van teljes méret, a v2-ből pedig a 96%-osnak van Numpadja), de ehhez még kellenek kapcsolók (pl. Gateron Silent Red, ha fontos a hangja) és mondjuk egy DSA profilú kupakszett. Necces, hogy belefér-e 50-be a mai Ft árfolyamok mellett.
M.
-
HdRew
őstag
Sziasztok!
Kérlek segítsetek kiválasztani a következő billentyűzetem.
1.Mekkora összeget szánsz rá?
50k-nál nem szívesen mennék feljebb.
2.Használt szóba jöhet?
Nem.
3.Milyen billentyűzetet használsz most? / Miért cseréled le?
Cougar Vantar. Elkopott, elhasználódott.
4.Mire használnád a billentyűzetet?
Otthoni felhasználás lenne, játékkal.
5.Milyen típusú billentyűzetet keresel? (ollós, gumiharangos, mechanikus stb.)
Valami olyat keresnék, ami hasonlít az ollóshoz, és mindezt a mechanikusok között szeretném megtalálni.
6.Van konkrét modell ami tetszik?
Redragon Devarajas, Draconic K530, illetve néztem a CM CK550 v2-t, de sok jót sajnos nem olvastam itt róla, és ahogy elnézem, elég hangos lehet.
7.Milyen kiosztást szeretnél? ISO (magyar, német, angol stb.), ANSI (amerikai), JIS (japán, koreai stb.)
ISO vagy ANSI mindegy.
8.Milyen méretű billentyűzetet szeretnél? (kell-e numpad, fn-sor, kurzorblokk, stb)
Numpad előny, ha van, nem ragaszkodom hozzá.
9.Extra igények (világítás, csuklótámasz, vezetéknélküliség, ergonomitás, programozhatóság, stb.)
Nincs.
Köszönöm szépen előre is! -
dqdb
nagyúr
válasz nyunyu #73154 üzenetére
Lényeg az, hogy össze-vissza számoznak, úgyhogy JÓL meg kell nézni a kupak rendert, hogy megvan-e neked minden szükséges gomb, ha nem szabvány méretű/kiosztású billzeted van.
Ehhez elég az, hogy ISO, mert egyes noname kínai gyártóknak az ISO csak az Entert jelenti, aztán jön a fejvakarás, hogy hol van az 1.25u Shift és a két 1u. Amely gyártók group buy-okat tolnak, ott a közösség már elérte, hogy értelmes támogatást nyújtsanak (kivéve a MelGeek idiótáit, akik nem hallgatnak a visszajelzésre).az egy szem 1U \ kupakot vajon hova tudod rakni az ISO billzeten?
Tudom, hogy R3 vagy R4 volt a fejedben, amikor a kérdést feltetted, de az ilyen gyenge kompatibilitású készleteknél az a kupak sokszor a split Backspace helyére kerülő darab és R1 profilúEzeket sosem tudom, melyik melyik, NUBS a Shift melletti pozíció, NUHS az Enter alatti?
Igen, a NUHS van az Enter mellett (azaz Ű), a NUBS pedig a bal Shift mellett (azaz Í).NUHS = non-US hash
NUBS = non-US backslashAz elnevezések a UK kiosztásból jönnek, és saját keycode-juk van.
[ Szerkesztve ]
-
nyunyu
félisten
Lényeg az, hogy össze-vissza számoznak, úgyhogy JÓL meg kell nézni a kupak rendert, hogy megvan-e neked minden szükséges gomb, ha nem szabvány méretű/kiosztású billzeted van. (Pl. 75%-hoz PgUp/PgDn, vagy az egy szem 1U \ kupakot vajon hova tudod rakni az ISO billzeten? *)
*: Ezeket sosem tudom, melyik melyik, NUBS a Shift melletti pozíció, NUHS az Enter alatti?
Hello IT! Have you tried turning it off and on again?
-
dqdb
nagyúr
válasz nyunyu #73152 üzenetére
alulról számoznak (R1-R4), ahogy a GMK
A GMK felülről számoz. Ahogyan Cherry profilban az újabbak közül a CRP, Infinikey, Drop DCP és DCX, Geekark, JTK, PBTfans és WS.Alulról a Domikey. az EPBT és az Osune.
Az IV passz, ott egyik készletnél sem volt sorszámozás feltüntetve.
-
nyunyu
félisten
Amikor indult az egyedi kupakszett mizéria, akkor egyedül a SignaturePlastics számozott felülről, de mivel minden tervező náluk akart gyártatni, a különféle groupbuyos, meg massdropos rendereken az a számozás terjedt el.
Aztán amikor a kupakszett tervezők 5-6 éve megelégelték a szokásos várakozási időiket, késéseiket, és az újabb szériákat már a GMKnál kezdték gyártatni, akkor a rendereken csak a kupak formát cserélték le Cherryre, de a sorok számozását, jelölését nem, az sokáig maradt az SP által meghonosított, nem szabvány számozás.Újabb kupaktervezők viszont megint alulról számoznak (R1 Shift - R4 számok), ahogy a GMK, meg a többi kupakgyártó. (Pl. random Tai-hao)
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
Engem az zavarna, hogy a 60% és TKL billentyűzetek terén helyes* méretű space-ből, ami a 7u természetesen*, csak accent van, ami ronda*
* a szubjektivitást tessék belevenni a fentiekbe, de a custom piacon ettől függetlenül még ez a többségi vélemény
nyunyu: Cherry alulról számozza a sorokat, és betűkkel.
A GMK felülről, és amióta megvették a gyártósorokat, azóta ők a Cherry profil "letéteményesei". Manapság ennél a profilnál az EPBT számoz még alulról és valamelyik új kínai gyártó, mindenki más felülről.A GMK bármikor gyárt ma is R0 felső és R5 alsó sort, ha erre kérik (természetesen van Windows gomb öntőformájuk is hozzá), de drágábban, mint az R1-R4 párost, mert sokkal több anyag kell bele.
[ Szerkesztve ]
-
nyunyu
félisten
Cherry alulról számozza a sorokat, és betűkkel.
Régen volt az A alsó sor, de az valamikor a kilencvenes évek közepén kihalt, win gombos billzetekeiken már nem volt, azóta B,B,C,D,E,E náluk a sorrend.
-
ATI
senior tag
Egyet értek azzal, hogy nem sikerült lemásolni az árnyalatokat.
Ez a sárga árnyalat közöelebb áll az Alis Honey and Milk szettekhez
Egyébként az zavar még nagyon, hogy csak egy 6,25U spacebar van a szettben, a fehér. A sárga spacebar 7U-s, sajnos nem lehet felrakni a Q3-ra.
-
dqdb
nagyúr
Ö, melyik az R0 és melyik az R4. Eddig én R1-től R4-R5 számozásban gondolkodtam.
Többségében* felülről lefelé számoznak a gyártók, azaz R0 a funkciósor, R1 a számoké, R2-R4 a betűké és R5 a space-é. R5 sok profilnál nem létezik és R4 ismétlődik megint (az SA ezen a téren különc, mert ott az R3 ismétlődik meg alul R1-R1-R2-R3-R4-R3 sorrendben). R0 néhány profilnál létezik csak, a többinél R1 duplázódik.A Cherry profil is eredetileg egy R0-R5 profil volt a mostani R1-R1-R2-R3-R4-R4 helyett, de manapság ritkaságszámba megy az R5 alsó sor (GMK és CRP tud ilyet), az R0 felső sor pedig még ritkább (GMK tud ilyet).
* persze kivéve azokat, akik alulról felfelé számolnak, mint a linkelt ábrádon is látható
-
ATI
senior tag
válasz Mephike #73143 üzenetére
Én is rá voltam pörögve rendesen.
Az a mizéria kicsit megtört, amikor szembesültem vele, hogy némelyik keycap könyebben lejön a switch-ről, mint más keycap-ek. Sajnos egy gyárilag ilyen, ezt el kell fogadni. Nem tisztázott, hogy gyártási baki-e, vagy nem (szerintem az). Tény, hogy ilyen az összes szett.
Viszont olcsó, double shot, némelyik elgépelést leszámítva (CAPS LOCk, pl) szépek a legendek, jó, sima a tapintása. Jól mutat, na.
-
ATI
senior tag
válasz Molydeus #73141 üzenetére
Ö, melyik az R0 és melyik az R4. Eddig én R1-től R4-R5 számozásban gondolkodtam.
Az F sor magasabb, mint mondjuk az alfák.
Itt talán jobban látszik:
Gépelési érzetre nem rossz, bár nem vagyok odáig érte. Kicsit t9öbbet tésevsztek rajta, mint mondjuk cherry profile-on.Szokni kell, mióta megvan, elkezdtem hazsnálni, mjad pár nap mólva visszatértem a K8-amra, amin GMK klón szett van. Pár nappal később elővettem megint, most ezt nyomkodom.
-
dqdb
nagyúr
A nevet sikerült lemásolni, a színeket nem igazán. Ahogyan említetted, a Serikához közelebb áll, de attól is messze van a sárga árnyalata.
Ettől még jól néz ki a készlet (kivéve rossz színű NUBS, NUHS és rossz betípusú Esc billentyűket), csak azt nem értem, miért kell ráaggatni egy lopott nevet, amikor közel sincsen hozzá.
Ha van, akkor kék és barna billentyűzetre téve próbáld ki, mindkettő színhez nagyon passzol a sárga-szürke.
[ Szerkesztve ]
-
-
ATI
senior tag
Akir esetleg érdekel, hogy festenek a CSA profile keycap-ek (jó szar minóségű fényképeken):
Fekete-szürke (majdnem ThinkCaps, csak a kék Enter és Esc hiányzik)
Ugyan ez a szett, de már Serika-ként:
Az utóbbi két féle szetthez jobban illene egy fehér billentyűzet.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz gtamate2 #73137 üzenetére
Az ABS is lehet jó minőségű, ha jó technológiával készült doubleshot ABS-ről van szó, és nem festett-lézerezettről, de itt 100%, hogy az utóbbiról van szó.
Az mindenesetre mókás, hogy az ABS kupakkészletet reprezentáló fotón a prémium jelző mellett a legolcsóbb/leggagyibb doubleshot PBT öntéstechnológiával készült kupakkészlet szerepel ilusztrációként.
-
Hegyirabló
veterán
-
gtamate2
veterán
-
micafighter
nagyúr
válasz Mephike #73130 üzenetére
Nagyon jó kis kapcsolók az Akko-k ár-értékben Annyit hozzá tennék, hogy ezek gyárilag kent kapcsolók:
The stem and spring has been processed through dry film lubrication, with machine lubrication applied on the metal leaf corners.
Akármit is jelentsen a dry film
Illetve egyes Akko kapcsolókból kapható külön kent (lubed) verzió is az Akko-tol, ezeket a fentebbieken túl kézzel is megkenik a sideraileken és középen az alsó ház stem oszlopát kívülről:
Bottom housing stem rail and cylinder will be hand-lubed in addition to the dry film lubrication on stem and spring as well as the machine lubrication on the metal leaf corners like the regular CS switches.
Kenéshez Krytox GPL105 olajat és Krytox GPL-205 G0 -t használnak.
A sima kapcsolók nagyon jó árban vannak, 12-13 USD körül van 45 db, viszont Akko CS Jelly Black, White és Akko Silver-nél amik nekem vannak, azt vettem észre, hogy hajlamos a leaf és a rugó nem kívánatos hangokat produkálni, de ezek megszüntethetőek a kapcsolók kenésével. A CS Jelly White-ból van "lubed" verzióm, ott ilyen kellemetlen hangokat nem tapasztaltam, és ezek is nagyon jó áron vannak: ahhoz képest, hogy kézzel kent, csak 2-3 USD felár van 45 db kapcsolóra összesen. Nem véletlen, hogy ezek állandóan out of stock vannak az Akko oldalán, hamar elkapkodják őket állandóan, úgy vettem észre
Maguknak a kapcsolóknak egyébként szép, magas (clack) hangja van. Azoknak az Akko kapcsolóknak amiknek nem átlátszó az alja ( pl Silver), azoknak mélyebb a hangja.
Megemlíteném még a gyári 22mm-es rúgót ami a képeden is látszik, hogy szép hosszú. Nagyon jó gépelési élményt ad (gyári cherry rugó azt hiszem 14mm körül van)
[ Szerkesztve ]
-
Hegyirabló
veterán
Helló-helló billentyűsök!
Ez a Ducky Premium ABS Billentyű Szett Full vajon mennyivel prémiumabb, mint ami a Ducky One 3-on van gyárilag?
Köszi szépen!
Vén épület már a világ, | Le, alacsonyra sűlyedett. | Ha egyenest jársz: beütöd | A gerendában fejedet. | Hajolj meg, ha a fejtörő | Gerenda ellenedre van... | Én inkább betöröm fejem, | Semhogy meghajtsam derekam! (Petőfi S. - S.K. Emlékkönyvébe)
-
snake1977
őstag
Sziasztok, csak egy gyors kérdésem lenne, CK350-es a billentyűzetem outemu brown kapcsolókkal, ez csereszabatos a Gateron cap v2 Black crystal brown kapcsolókkal? Az aprón lenne ilyen, ha jó nekem. (Amit kínából rendeltem outemu "elveszett" útközben...)
Ki-be forrasztani tudok....BRSZK...10...2025.Június 7-8... / www.brszk.hu / , https://www.tiktok.com/@brszk_official , https://www.youtube.com/@BRSZK-Official
-
Mephike
őstag
Akko Jelly Pink élménybeszámoló következik:
Bár a csomagolásnak van a legkevesebb jelentősége, azért megjegyezném, hogy a doboz és a két réteg műanyag közé betett switchek eléggé jól néznek ki.
Maga a switch rendben van. Árban ugye 21 dollár körül van az Alin, de máshol láttam olcsóbban is, igaz ott a szállítás nem volt az árban.
Ez egy lineáris kapcsoló, kenés nélkül. Ettől függetlenül, szépen jár, jó érzés használni. Még csak az Akko billentyűzetben próbáltam ki őket, egy kicsit hangosabbnak tűnnek, mint a Gateron G Pro redjeim, de nem bántóak. Nincs reszelő érzés, vagy pengés, szóval érzetre jó használni őket. A hétvégén terveim szerint megnézem, hogy muzsikálnak a K4-ben, ott egy kicsit jobb összehasonlítási alapom lesz.
[ Szerkesztve ]
-
Nazrym
tag
Sziasztok,
Kis segítséget szeretnék kérni, köszönöm a válaszokat.
1.Mekkora összeget szánsz rá? Maximum 40e
2.Használt szóba jöhet? Nem
3.Milyen billentyűzetet használsz most? / Miért cseréled le? Most egy Coolermaster CK530 volt, de néhány billentyű nem reagált már, Barátomnak CK550 volt, ugyanezzel a hibával, szóval Coolermastert nem szeretnék.
4.Mire használnád a billentyűzetet? Játék
5.Milyen típusú billentyűzetet keresel? (ollós, gumiharangos, mechanikus stb.) mechanikus
6.Van konkrét modell ami tetszik? Szinte összes perifériám Logitech, billentyű ha van ajánlott ebben a kategóriában akkor az érdekelne, de jöhet bármi.
7.Milyen kiosztást szeretnél? ISO (magyar, német, angol stb.), ANSI (amerikai), JIS (japán, koreai stb.) ISO
8.Milyen méretű billentyűzetet szeretnél? (kell-e numpad, fn-sor, kurzorblokk, stb) Ha lehetséges akkor numpad nélküli, de ebben a kérdésben is nyitott vagyok.
9.Extra igények (világítás, csuklótámasz, vezetéknélküliség, ergonomitás, programozhatóság, stb.) Nem kell RGB legyen, de legyen világítása. -
dqdb
nagyúr
-
steewcv65
őstag
-
-
steewcv65
őstag
válasz FingR86 #73120 üzenetére
oksika, várom ha van másik bill , amivel lehet hasonltani, úgy lenne a legjobb
-
FingR86
őstag
itt nem nyert írok majd a supportnak, hogy mégis hogy kellene működnie.
haza értem, felraktam a software-t. Érdekes, csak vezetékre dugva indul el, 2,4-es stick-en lógva no device. Ez így okés ? Soft-ban mondjuk ki lehetett kapcsolni az RGB-t teljesen.
Egy módszert találtam mondjuk manuálisan: fényerő/hangerő gombot lenyomva letekerem teljesen a fényerőt, nem szép megoldás de működiik és kb 2 másodperc az egész#73118steewcv65
este egy kicsit ha csendesség lesz, akkor lövök róla neked[ Szerkesztve ]
-
steewcv65
őstag
válasz FingR86 #73114 üzenetére
Csinálhatnál róla videót Érdekelne a hangja
-
FingR86
őstag
válasz nyunyu #73115 üzenetére
az a kombó elvileg más feladatra lenne dedikálva, de az se csinál semmit
ez a kettő nem csinál semmit:
FN+PrtSc
FN+Escpedig az Esc-n van kiegészítő piktogram
a PrtSc-n nincs is.a több kombó mind működik a lapról.
egyelőre még melóban vagyok, szoftvert sem raktam fel hozzá, de annak végül is semmi köze hozzá[ Szerkesztve ]
-
FingR86
őstag
válasz krisz768_ #73111 üzenetére
pont ma kaptam kézbe a horus red-et.
eddig 2 dolog van ami mehhhh- a háttérvilágítás nem homogén, kb balról jobbra halványodik.
- a háttérvilágítás lekapcsolásához van egy bill kombó (Fn+PrtSc), de nem működik
pedig maga a billentyűk külön-külön mind működnek de sztem ez csak vmi elírás lesz a manual-ban, mert a PrtSc-n nem is látom a kiegészítő piktogramot mint a többi led váltogató billentyűn.ezt leszámítva nekem tetszik
rendes magyar kiosztás, kicsi bal shift, van rendes í, meg minden más is.konzolvilágnál vettem ingyen szállítással 31.800Ft volt
1 év garancia volt megadva az oldalon, de minden más webshopnál meg 2 év, írtam nekik
és kijavították ők is, így 2 év van erre is.[ Szerkesztve ]
-
Molydeus
őstag
válasz Throme #73108 üzenetére
Igen, szerintem ez most jó ideig megfelelő lesz itthonra.
A múltkor végig gondoltam ezt az utat, de akkor is arra jutottam, hogy nagyon max. a GMMK TKL-t tudtam volna kihagyni, ha türelmesebb vagyok, mert egy ergonomikus itthonra és egy 65%-os (vagy akár 40) bevinni a munkahelyre mindenképpen kellett volna.
A otthonra sokáig vártam egy ISO GMMK Pro-ra, de akkoriban, ha kapható volt is éppen, durván feláras volt az ISO. TKL-ben a K8 előrébb lett volna a jobb mounting miatt, mint a végül kiválasztott GMMK TKL, de ott van teljes körű map-elhetőség (Keychron lámpa gomb ugye...). Viszont egyik sem ergo, és a TKL-ek nem rugalmas felfüggesztésűek.
Ha lett volna akkoriban is egy Arisu klón Akko, azzal lehet, hogy egy lépésben meglett volna ez az ág.
A 65%-on csak az Ikki 68 volt elérhető éppen, ami baromi jó lett volna, de egyszerűen nem tudtam túllépni a vázakon. A Keychrontól a K6-nak (K2, 3, 8, és vagy a 4 vagy a 10 volt a teljes választékuk akkoriban) nem tetszett a zsúfolt alsó sora. A BM65 ISO ugyanez kb, csak drágábban, de legalább szabadon layer-ezhető. A GMMK 2 helyett, amikor jött csak drágább - és egyben persze minőségibb - megoldást tudtam volna találni (QK65, Zoom65, stb.), amit nem biztos, hogy szívesen hurcolnék.Szóval a GMMK TKL egyfajta tesztpad lett és a mai napig használom. A Q8 persze ki fogja szorítani végül, de majd egy évet használtam így is, szóval nem érzem, hogy kidobott pénz lett volna.
M.
[ Szerkesztve ]
-
Molydeus
őstag
Matrica:
Tényleg macerásnak tűnik, de legalább gondoltak rá és benne van a csomagban.
Nem rossz amúgy az FR4, nincs hiányérzetem vele sem.Space-ek:
Ez ilyen, de annyival kényelmesebb mindennél, amit eddig próbáltam, hogy elnézem.
Inkább csak megemlítettem a dolgot, hátha valakit érdekel.ZXCV csúsztatás:
Mindenképpen ki akartam próbálni, mert ki tudja, hátha meg tudom szokni. Persze az is kérdés, hogy mennyire befolyásol majd a bill. váltásoknál, mert sajnos a notit sem tudom teljesen kiiktatni, hiába a mászkálós 65%-os és vicces, de a GMMK TKL a keebmat-tel valamivel halkabb, este szerintem elő fog kerülni az is.
Ha meg nem válik be, akkor még mindig bekerülhet a bal B helyére, de az Arisu-n nem érzem olyan fájdalmasnak az AltGr I/J-t sem.Layer-váltás:
Igen, a CapsLock nálam is adja magát. A GMMK 2-t még csak a gyári SW-vel tesztelgettem (persze VIA is van) és ott egyetlen váltóval forgatom körbe a layereket, nincs is annyi váltási mód, mint VIA-ban. Ott ez nem olyan nagy gond, mert csak annyi volt a cél, hogy kényelmesen elérjem az összes billentyűt, ami egy alap TKL-en van.
A Q8-nál viszont szeretném alaposan kitalálni, mit hogyan érdemes, mert van, amit MO(x)-val is elég, és olyan, is amikor maradnék egy rövid ideig a layeren, de hogy TG(x) vagy TO(x) lesz a vége, azt még nem tudom. Eddig úgy tűnik, hogy 3 váltó lenne ideális.
A jobb Shiftet még használom, bár próbálok leszokni róla. Jó lenne az AltGr mellé még egy billentyű, vagy akár a jobb oldali oszlopba is egy 4. alulra. A nyilakat viszont kipróbálom majd, köszi!
Persze, ha nem erőltetném ezt a "mini thumb-cluster" dolgot, akkor nyilván ott van a két gyári FN1 és 2, de annyira jó helyen vannak, hogy ki akarom próbálni, mit lehet kényelmesen lehozni oda, pl. a Home/PgUp és End/PgDn páros is jó lenne (alsó soros Home kupakom nincs, csak End, ezért a szürke nyilak). Akkor felszabadul a jobb oszlop 3.-ja és akkor 2 váltó már meg is lenne.A Meridián tetszik, de nem érzem, hogy a klasszikus nyilakat (1U és ortho elrendezés) el tudnám engedni.
M.
-
krisz768_
tag
Sziasztok!
Valakinek van tapasztalata a REDRAGON HORUS BROWN -al?
Normális magyar kiosztása van, megéri az árát? Nagyrész vezetékesen fog menni, de néha napján jól jönne a bt. -
steewcv65
őstag
válasz micafighter #73109 üzenetére
Biztosan kipróbálom , amint elérhető lesz , mert jelenleg nincs belőle.....Miért is lenne
Érdekes, mert amúgy semmit nem találtam még róla, szóval lehet, hogy ez valami új dolog.#Gigabyte B650 Eagle# Amd Ryzen 9700x# Patriot Viper Venom 6000mhz cl28 #Fractal Lumen S28#Nitro+ 7900 XT #Seasonic Focus Gold 850W# HYTE Y60#Epomaker Th80Pro#Razer Pro Click#Rog Cetra#34" Odyssey OLED G8 G85SB #Google Pixel7
-
Throme
veterán
válasz Molydeus #73103 üzenetére
Mondhatjuk, hogy megérkeztél a célhoz?
Jól néz ki!
Belgondoltál már, hogy mondjuk a cooler master billentyűzettől milyen úton jutottál ide?
Nekem lényegesen rövidebb és egyenesebb utam volt a mostani, számomra tökéletes megoldásig (igazából csak a CM-el küzdöttem, de el kellett engednem) -
dqdb
nagyúr
válasz Molydeus #73103 üzenetére
Ráadásul az FR4 fekete, így szebb is, ahol kilátszik a töréseknél.
Fekete matrica vagy szigetelőszalag, ha zavar ilyen stílusú billentyűzeteknél a kilátszó nem fekete plate. Az Owlab Springhez jár formára vágott matrica, de eléggé macerásnak néz ki felrakni ahhoz, hogy kihagyjam PC plate-nél, ha arra kerül a sor.A két Space nem tökéletes, de szinte biztos, hogy a forma és az Alu ház miatt más a hangjuk.
Eltérő méret, szög, nem téglalap alakú ház, akármit teszel, más lesz a hangjuk egymáshoz és a többi billentyűhöz viszonyítva is.Elkezdtem átszabni a kiosztást VIA-ban. Egyelőre a képen látható elcsúsztatott ZXCV-vel próbálkozom. Így ANSI ellenére lenne helye az Í-nek, az egysoros Enter meg sosem zavart.
Ilyen elcsúsztatással én az XD75-ön próbálkoztam, a próbát megérte, de borzalmas volt, pedig ott csak 1u-val (staggeredhez képest 0.5u-val) került jobbra az R4 bal oldala és nem 1.5u-valMég a layer-váltást kellene kitalálnom, hogy a Space-ek közötti billentyűk felszabaduljanak.
Caps Lock. Ha nem használod a jobb oldali Shiftet, akkor az is adja magát. Vagy modtappal a felfelé nyílra. még az is kézre esik. A jobb oldali hármas alsó billentyűje kissé kiesik már ilyen téren, bár van olyan FC660 kiosztású billentyűzetem, ahol még egy sorral feljebb került az Fn, és nem rossz (igaz, ezt csak pár órákra szoktam elővenni, mint a tökéletes clicky buildemet).Egyszerűbb lenne, ha meglenne az a plusz egy billentyű a jobb oldalon, amit a kezdetektől hiányolunk benne.
Az eredeti Alice-ban is ezt nem értem, és a legtöbb klónban sem. Ott van a nagy üres hely, és mégis alig tesznek oda billentyűt, pedig a szimmetrián is javít. Ennél a billentyűzetnél érdemes megnézni a klasszikus Alice-t másoló prototípust és az azon módosító rendereket, hogy mennyivel jobb az utóbbi. És itt van a Meridian az Alice-nál kicsit kisebb szögű töréssel, de három billentyűvel az alsó sorban, nálam ez a nyerő variáció.tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
nyunyu
félisten
válasz Molydeus #73104 üzenetére
Elképzelhető, most mértem egy Gateron Silent Brown stem oldalát, 4,8mm a felső párnától az alsóig.
MX Brown stemjének oldala 5,1mm magas.
Outemu Sky Silent gumija 5,5mm.Ezek szerint Gateron kisebbre vette a stem vállait, hogy megmaradjon a teljes 4mm úthossz, ne ütközzön előbb a hangtompító, mint az MXek válla.
Míg Cherry 3,7mm-et ír az MX Silent Redekre, vagyis náluk rövidebb lett az úthossz a hangtompítótól.
Outemu meg 3,6mm-et ír a Silentekre[ Szerkesztve ]
-
Molydeus
őstag
Végre csak összeraktam a Q8-at a véglegesnek szánt formájában.
Amikor vettem, még nem volt PC Plate, csak FR4, de igazából nekem a bounce is újdonság és nem tudom mennyire lenne konzisztens semi-split estén a flexibilitás. Ráadásul az FR4 fekete, így szebb is, ahol kilátszik a töréseknél.
Bekerültek a Durock v2 stabok, megcsináltam a modokat, végig is teszteltem őket.
- A holee és a band aid a szokásos, de most a stab mellé adott gyári ragacsokat használtam.
- Felragasztottam a szintén gyári poron csíkot is, de ha a band aidet is felrakom, akkor nem éri el a drótot, és így nincs értelme, de lehet, hogy amúgy se.
Ellenben a Q8 fel nem használt középső gasket-jéből vágott pici daraboknak nagyon is, megszüntették a tickling-et teljesen. micafighter, még egyszer köszi a tippet!
- A stabilizált billentyűk alá próbaképpen felraktam egy-egy poron switchpad-et. Végül is ártani nem használ...
- 205G2 ment a drótokra, de csak a clip alá és a könyökre, holee miatt a végére nem kentem, 205G00 pedig a házba és a stem-ekre.
A hangjuk olyan, mint amit szerettem volna, nem nagyon hallom a őket, csak a switch-et.
A két Space nem tökéletes, de szinte biztos, hogy a forma és az Alu ház miatt más a hangjuk.
A poron ragasztása bosszantó volt, némelyik már a lapról levonva is foszlik.
Egy bakit is elkövettem. Az egyik holee csík egy picit kilógott a stem-ből, eltelt egy kis idő mire rájöttem, hogy ciccegő hang, ami switch csere után is megmaradt, azt ez okozta.
A kapcsolók a gyári állapotú Gateron milky top Red Pro-k maradtak, amiket korábban már kipróbáltam a bill.-ben. Ha van is rugóhangjuk, engem nem zavar.
Mivel csak 2U-s stabok vannak az Arisu-ban, így a rugóerő is elég, még a magas profilú kupakokkal is.
Utóbbiak egy Aifei féle double-shot blended PBT SA Fishing készletből vannak. A hang és a gépelési érzet miatt is ki akartam próbálni egy magas profilt. Szép, mélyebb hangja van vele bill.-nek és nem halkított switchekkel sem hangos. A formájukat szoknom kell, de egyelőre tetszik. A tartósságuk meg idővel kiderül.
A keebmat továbbra is felesleges alá, a GMMK-val ellentétben itt nem érezni változást. A WAT-en (wife acceptance test) a sokat mondó "Nincs mibe belekötni." eredményt hozta.
Az acoustic tape most még kimaradt, de most így sem hallom a kongást, amit a Cherry profilnál írtam korábban. (Érdekes, hogy a Q10-nél visszatértek a szivacsokhoz.)Elkezdtem átszabni a kiosztást VIA-ban. Egyelőre a képen látható elcsúsztatott ZXCV-vel próbálkozom. Így ANSI ellenére lenne helye az Í-nek, az egysoros Enter meg sosem zavart.
Az Esc ment layer-re, a baloldali Space-ből BackSpace lett, a BS-ből pedig Del. Nem mondom, hogy nem hibázok vele, majd idővel kiderül, hogy meg tudom-e szokni.
Még a layer-váltást kellene kitalálnom, hogy a Space-ek közötti billentyűk felszabaduljanak. Egyszerűbb lenne, ha meglenne az a plusz egy billentyű a jobb oldalon, amit a kezdetektől hiányolunk benne.M.
Új hozzászólás Aktív témák
Kérlek kérdésed előtt olvasd el az Összefoglalót!
Ha kifejezetten egy modellt keresel használd a fórumos keresőt, hátha valakinek már van tapasztalata vele!
10.000Ft alatti billentyűzetekből az összefoglaló szerint érdemes választani!
Tudtad, hogy nem magyar feliratozású billentyűzettel is pont ugyanolyan jól lehet magyar szöveget bevinni, mint akármelyik magyar feliratozásúval? wow
"blue switch has paragraph sense , when you press it ,it have a "kacakaca" sound"
A topikban (terméket, munkát, szolgáltatást) hirdetni tilos!
- Trollok komolyan
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- Ismét a vércukorszint mérés a téma
- iPhone topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Melyik tápegységet vegyem?
- OTP Bank topic
- Politikai mémek
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- További aktív témák...
- A+ K77B Mechanikus gaming billentyűzet, RGB világítás, Fekete
- Magyar Microsoft Type cover Surface Pro 3,4,5,6,7 háttérvilágítású billentyűzet GO is van.Várólistás
- Asus ROG Strix Gamer billentyűzet új 6hó jótállás!
- Hyperx Alloy Origins Core (TKL, linear red kapcsoló)
- FRISSITVE BONTATLAN STEELSERIES TERMÉKEK BOMBA ÁRON! ÚJ, AZONNAL ÁTVEHETŐ!
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest