- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Házimozi belépő szinten
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- 3D nyomtatás
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Nikon Z MILC fényképezőgépcsalád
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
-
PROHARDVER!
ÖSSZEFOGLALÓ
Kérdezés előtt kérlek olvass végig!
Új hozzászólás Aktív témák
-
dqdb
nagyúr
válasz viperabácsi #100184 üzenetére
Mármint volt magyar is, de elfogyott. És kimondottan ANSI-t keres.
tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
dqdb
nagyúr
[4GT Sabre]
Microsoft Natural/FLX Virgo/LZ erGhost vonalat követő ergo TKLtop mount, ISO támogatás van, kár, hogy csak külső réz súly, a legjobb alsó sor kiosztás, egyedül a két fél közötti távolság lehetne egy kicsit nagyobb, hordtáska van, az ára sem annyira elborult
-
dqdb
nagyúr
[Link]
Sofle58 4×6 kiosztás, split, columnar stagger, alumínium ház, Altair-féle gasket mount, 3D nyomtatható tenting támogatásUpas design, szóval a rá jellemző módon knob és béna kijelző van, remélem, ezek opcionálisak lesznek (bár az MCU is kicsit útban van), mert akkor 4×7 + thumb cluster kiosztás mellett tökéletes első lépés lenne a splergo világba sokaknak, akiknek a billentyűzet többől áll, mint a kiosztás, és a gépelési érzet + hang is számít
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz haxiboy #100179 üzenetére
Árat nem írtál, így a szokásos ajánlat jön: Keychron V6 Max.
-
dqdb
nagyúr
válasz HThomas #100171 üzenetére
A Maxoknál picit macerásabb, mert ott ha jól láttam a keychron saját repojából kell leszedni a dolgokat.
A QMK környezet beüzemelése közben a qmk setup helyett a qmk setup --branch wireless_playground keychron/qmk_firmware parancsot kell kiadni, és utána minden ugyanaz (vagy hall_effect_playground, ha az egyik HE billentyűzetük a cél).tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
dqdb
nagyúr
Most néztem keyborednél egy 1800 frl-t, ez tetszik, kivéve, hogy top mount és 500 dolcsi réz alsóval.
ASCII-F? Ha igen, akkor nem értem, miért olyan drága réz alsó résszel, mert amúgy tetszetős darab külsőre is, és belsőre a plateless top mount is.A másik ami tetszik a pig65, de semmi review róla
Stacked acrylic, azaz mélyebb hangtónusú és kényesebb anyagú. Kicsit drágállom, de akrilban a gasket mount ritka.illetve még moeetech glitter2
Nyákon meme cut van a kapcsolók körül, szivacsok nélkül borzalmas hangja lesz. Külsőre tényleg egyedi, de nem akarod te ezt.tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
dqdb
nagyúr
válasz micafighter #100164 üzenetére
Igen, a Lilium arányai nagyon jól el lettek találva.
ha lesz belőle következő kör vagy rolling stock akkor lehet lecsapok majd rá
SzívesentAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
dqdb
nagyúr
Legyen benne valami ami a többiben nincs.
Ennyi. Tökéletes és tömören megfogalmazott szabály.review nélkül biztos nem vennék, milyen a hangja
Nagyon leegyszerűsítve egyet meghallgatsz, és a többinek is ugyanolyan lesz, mert a PE sheet és a többi szivacs hangja érvényesül. Szivacs nélkül lenne érdekes az összehasonlítás, amikor a ház saját hangját hallaná az ember és kijönnének a különbségek, de olyat review-t ebben a kategóriában nem szoktak csinálni, mert a thocky az elvárás.75-ből nálam a neo cu a nyerő, ha vennek, akkor azt.
Nálam a TKD Pt.1/75, mert top mount, de amúgy a Neo75 Cu-t ajánlanám a kettőből. De rám is igaz a ha vennék, de 75%-os nem veszek.tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
dqdb
nagyúr
Ha valakinek fém házas, wireless, hotswap, ISO, 65%-os kellene, akkor itt találja a választ jó áron.
-
-
dqdb
nagyúr
válasz HThomas #100123 üzenetére
Viszont az is biztos, hogy ha oda-vissza kéne ezek között váltogatnom, akkor rövid úton idegbajt kapnék. 10-15 perc után átáll az agyam, de addig kínlódás.
Az első visszaállás nehéz, aztán pár oda-vissza kör, és adaptálódás nélkül azonnal menni fog.tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
dqdb
nagyúr
válasz Synthwave #100113 üzenetére
Három.
3) S+R, náluk gyorsabban senki sem tudta még a reputációját a földbe állítani, és egy hét alatt az egyik leghype-oltabb névből az extrák még féláron sem kelnek el kategóriába leküzdeni
Röhejesen túl van árazva, és úgy tűnik, hogy a megmagyarázott gyártási-tervezési hiba már szokássá vált náluk.
-
dqdb
nagyúr
válasz Mephike #100104 üzenetére
A pofonegyszerű megoldást úgy hívnák, hogy anodizált 6063 alumínium, csak az ugyebár drágább lenne nekik, mert anodizált alumínium ház árában anodizált alumínium házat kellene adni, nem egy olcsóbban gyártható valamit.
-
dqdb
nagyúr
-
dqdb
nagyúr
válasz Dapro #100064 üzenetére
65%-on a knob és kijelző nem fog összejönni, mert mindkettő belemar a kiosztásba, és a használhatóság rovására megy, így csak az egyik szokott felkerülni ebben a méretben.
75%-os méretben knob és kijelző nélkül Neo75 Cu, aztán kitömöd minden szivaccsal, amit adtak hozzá, knobbal és kijelzővel QK75N, aztán kitömöd minden szivaccsal, amit adtak hozzá. Mindkettő olyan billentyűzet, hogy önmagában, nulla szivaccsal és bármiféle mod nélkül is jó hangja van, így ha kipróbálnád, hogy milyen a thockyn túli élet, akkor arra is alkalmasak.
-
dqdb
nagyúr
válasz fckdup01 #100055 üzenetére
A Duck (!= Ducky) szót is ritkán hallani manapság billentyűzettel kapcsolatban, és errefelé szerintem te vagy az első, aki felhozta a nevüket. Az egyik OG kustom gyártó volt, több, mint két éve hagyták abba.
-
dqdb
nagyúr
WK, vagy WKL
A válasz egyértelműen WKL
Ha 6.25u space-szel szeretnéd megépíteni (itt az első eset), azaz a space-től balra 3, jobbra 4 módosító és mindegyik azonos szélességű, de miért tennél ilyet, akkor WK kell neked.Ha 7u space-szel építenéd meg (itt a harmadik vagy negyedik eset), akkor ízlés kérdése, hogy harmadik eset és WK, vagy negyedik eset és WKL. Ha nem használod a Windows billentyűt vagy játéknál rendszeresen letiltod, akkor nem kérdés, hogy WKL. Ha használod a Windows billentyűt, és az erősen szubjektív esztétikáért nem vállalnál be minimális kompromisszumot* sem, akkor WK.
Ha az eladhatóságot is nézed, akkor itthon WK, Európán belül WKL kiosztásút tudsz majd könnyebben eladni. Ha egy TKL elérhető mind WK, mind WKL alsó sorral, akkor a WKL aránya tipikusan 70-90% környékén szokott lenni** (ami az extrák esetében a kínálatban is vissza fog köszönni).
Külső súlyból én a legolcsóbb opció mellett döntöttem, azaz a PVD-t elkerültem (sajnos tisztán brushed SS még olcsóbban nem volt), mert úgysem azt nézem használat közben.
Az internal cover néven futó háromféle akkumulátorfedél közül a réznek a legjobb a hangra gyakorolt hatása, mélyíti azt, de azt annyira irreálisan drágán adták, hogy én hosszas gondolkozás után végül maradtam az acélnál, ami némileg magasabb hangot eredményez, de cserébe kijött az árkülönbségből egy második nyák (ha kisebb lett volna az eltérés, akkor gondolkozás nélkül a rézre mentem volna).
Ha vezetékesen fogod használni, akkor szerintem az opcionális extrák közül érdemes megvenni az akkumulátor helyére kerülő belső SS súlyt. A réz belső súly hangra gyakorolt hatása minimális, nem éri meg a felárat ***
Itt a build stream végén és itt a review végén meg lehet hallgatni a réz-SS acél dolgok közötti különbséget.
A szín és plate pedig teljesen ízlésfüggő.
* WKL billentyűzetnél aktív Win billentyű használóként egy ideig eltartott, mire megtaláltam a nekem kényelmes megoldás, ami úgy néz ki, hogy
Caps+Í =Win
Í+valami = Win+valamiA jogosan felmerülő kérdésre a válasz: azért vettem WKL-t, mert adott billentyűzet csak WKL alsó sorral volt elérhető, és akartam azt a billentyűzetet. 60%-on nekem sem megy a WKL, ott mindenképpen kell a WK, felette már jöhet WKL.
** ezt majd holnap pontosítom, ha kapok valós számot
** ha ellentmondást fedeznél fel a cover-internal weight ajánlások között, akkor az azért van, mert a fedél a levegőben terjedő rezgésekkel találkozik, ahol számít maga az anyag (a ré mélyíti, az acél magasabb tónus felé tolja el a hangot), míg a belső súly már a ház részeként minden irányból körbe van zárva, így itt a súly számít (nagyobb súly = mélyebb hang), és a réz csak minimálisan sűrűbb az acélnál
-
dqdb
nagyúr
válasz Speedy007 #100024 üzenetére
Ha nem egy-két évnél régebbi világító karácsonyfáról van szó, akkor USB2.0 megy a kábelen, szóval lényegében bármilyen kábellel elmegy, amin be vannak kötve az adatvezetékek is (a micro USB korszakban fordult elő a csak töltésre alkalmas telefonokhoz való USB kábel, de USB-C-ben ilyet már szerencsére nem kapni.).
-
dqdb
nagyúr
válasz arnes #100006 üzenetére
Izé, jövő idő. Ami sold out, az a group buy, az extrák majd csak akkor kerülnek fel, ha kiszállításra kerültek a group buy vevőknek a megrendeléseik. Ezért írtam, hogy 1-2 hét múlva. Úgy voltam vele, hogy aznap helyett előre szólok kicsivel, mert mégiscsak a tavalyi év egyik legjobb ár-érték arányú darabjáról van szó a legnépszerűbb kiosztásban, lesz ISO hotswap is, és érdemes előre készülni pénzügyileg, mert percek alatt elmennek majd az érdekesebb tételek, nagy az érdeklődés. Acorn nem lesz, a többi szín igen.
Mr.Csizmás: 100k hsz
És tényleg!tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
dqdb
nagyúr
Ha valaki Cycle8-re vágyna, akkor a ProtoTypist szállítmánya a jövő héten érkezik meg, szóval 1-2 héten belül elérhetőek lesznek az extrák. Jelenleg nem úgy tűnik, hogy lesz belőle következő kör, de nagyon remélem, hogy lesz ebből is és a Cycle7-ből is.
-
dqdb
nagyúr
válasz smallmer #99995 üzenetére
Az áfa 27%, ha a rendelés értéke 150 euró fölé kerül (szállítás + termék), akkor a vám 5% billentyűzetes dolgokra, és az egészre még rájön az adott futárcég/posta vámkezelési költsége.
A Meletrixnek van egy rakás európai viszonteladója, ahonnan IOSS szállítás van, érdemes először náluk körbenézni, hogy elérhető-e éppen az amire vágynál, vagy a QK/Neo vonalból nincsen-e neked megfelelő helyettesítő darab (ami a tapasztalatok alapján általában jobban is sikerül a Zoom vonalnál).
-
dqdb
nagyúr
válasz Gabesz87 #99997 üzenetére
A régi billentyűzeted egy egyedi üzenetet küldött a szoftvernek, hogy lenyomták ezt a speciális gombot, aztán a szoftver intézte a leállítást. Most a billentyűzet küldi a szabványos USB HID billentyűkódot, amit a Windows kezel le.
-
dqdb
nagyúr
válasz micafighter #99992 üzenetére
Olyan érzésem van, hogy anno így sikerült az öntőforma, és egyszerűbb volt aszimmetrikusan dokumentálni, mint módosítani szimmetrikusra. Utána meg a Clear stem öntőformájának hülyeségét pedig egyszerűbb volt nem is dokumentálni,
Az a trimmer inkább csak a Clear kapcsolókhoz kell (de azokhoz nagyon), így én az olcsóbb megoldás választottam: nem veszek olyan kapcsolót
ennek fényében kíváncsi vagyok melyik éri meg jobban
A 60HE-t külön plate gyártatása nélkül csak tray mountban jó és a Salvationbe, szóval nem igazán kérdéses, hogy melyik éri meg (és úgy nézem, hogy a Venom 60 támogatja gummy O-ring mountot, szóval Unikorn/Bakeneko60 esetében jó lesz a tray mount gyári plate).[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz nyunyu #99988 üzenetére
Nem tudom, ez most bug vagy fícsőr.
Én nem szerencsés dolognak nevezném, ami az ISO Enternél még belefér, mert ott elterjedt a 90 fokos elforgatás, így a kupakgyártók készülnek rá.Ahol ellenben nagyon nem szerencsés a 90 fokkal elforgatás, mégis alkalmazzák, azok a hibrid ANSI-ISO hotswap nyákok, mint ez. Ezeken az ISO Enter (ez még oké lenne, ahogyan írtam) mellett az ANSI Enter és Tab kapcsolója is el van forgatva 90 fokkal.
-
dqdb
nagyúr
válasz HThomas #99982 üzenetére
Király.
Ahhoz már nem volt türelmem, hogy a két általam használt makró billentyűt beállítsam kódból, gondolom be lehet
Be, de nem olyan egyszerű a helyzet, mert ez a rész nem igazán van dokumentálva. Elvileg aeeconfig_init_user
callbackben lehetdynamic_keymap_macro_set_buffer
hívásokkal beállítani, de gyakorlatilag jobban jártál úgy, ahogyan döntöttél.tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
dqdb
nagyúr
Meletrixtől még sosem rendeltem, így nem tudom, hogy ők is varázsolnak-e, vagy sem.Szóval úgy érdemes számolni, hogy 27% áfa és vámkezelési költség, de még ezek után is verhetetlen az akciós ár.32 százalék akkor lenne, ha vám is lenne az áfa mellett, de 150 euró alatt lesz a vége, így az nem lesz, csak áfa.Oké, hagyjuk, meg kellett volna néznem a szállítási költséget a linkelés előtt a szokásos 30 dollár feltételezése nélkül, mert ez nevetséges
Discordon is ki vannak akadva páran jogosan a 100 dolláros szállítási költség miatt, USA-ba 30 dollár most is.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
[link]
BOOG75 flash sale egy napig és amíg a készlet tart
fémházas gasket mount HE prebuilt mindössze 129 dollárért a megszokott 229 dollár helyettbónuszként adnak 5 gramm 205-öt vagy 105-öt, és 5 szerencsés ingyen kapja a billentyűzetet
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
Azóta jött pontosítás, és rosszul írtam tegnap: a raktárkészletről kapható előre konfigurált kitek megszűnnek, csak előrendelés lesz.
Ha valaki tudja, hogy az EU vendoraik (Keygem, DKC, Monacokeys, ...) milyen eladási stratégiát tolnak a közeljövőben, írja meg.
-
dqdb
nagyúr
válasz HThomas #99937 üzenetére
HHKB Studio körülbelül az egyetlen billentyűzet a HHKB brandből, amit a HHKB rajongók közül senki sem venne meg, mert a két fő dolog közül (kiosztás, Topre), amiért HHKB-t vesznek az emberek, az utóbbit kukázták.
A Tex kínálatában vannak ilyen billentyűzetek: Shinobi, Yoda, Kodachi és Shura, valamint az Unicomptól az Endura Pro is ilyen. Splergo vonalon az UHK kínál ilyen modult a thumb clusterre, és akad még pár DIY projekt is.
Shinobi tulajdonos volt korábban a topikban.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
Úgy néz ki, hogy a QK/Neo vonalon a Qwertykeys oldala után a vendorok is átállnak rolling release-re (vagy legalábbis a a ProtoTypistnál). Jae most jelentette be, hogy mostantól kezdve minden hónapban új előrendelési kör indul, és 8-12 hétre szállítanak egy-egy kört. Azaz ha pontosan adott konfiguráció kell és/vagy kicsit olcsóbban, akkor 2-3 hónapot kell várni rá, míg megjön, azonban ha megfelel egy előrekonfigurált kit is, akkor abból havonta érkezik az utánpótlás. Így van rá esély, hogy raktárról elérhető lesz folyamatosan (vagy legalábbis az idő nagyobb részében) a teljes QK és Neo választék.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz nyunyu #99875 üzenetére
A 8u nem igazán terjedt, de a 10u-nak 1-2 éve reneszánsza van, persze főleg a mémek miatt.
A helyzetet nehezíti, hogy a 10u-nak két változata van: az, amelyik 7u drótot igényel, ezt bármelyik 7u alsó soros billentyűzetre rá lehet tenni, és az, amelyik 8u drótot igényel, ehhez olyan nyák és plate kell, ami támogatja ezt a speciális méretet. Mindkét variánst DCS profilban érhető el, a W1-AT első köréhez járt a 8u drótosból a népszerűbb alapszínekből, a 7u drótos pedig némelyik kupakkészletnél létező opció.
A felső öt 10u kupak 8u drótos, alatta egy 7u drótos és azalatt egy 7u spacebar.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz nyunyu #99863 üzenetére
Szerencsére a Cherrytől senki sem vette át azt az agyrémet, de ha már a CWKL ott van, betettem ezt is a lista végére. Az utángyártott G80-1800 nyákoknál a tervezők használni szokták az eszüket, és támogatják mindkét kapcsolóhelyet.
És közben beugrott a 0.75u széles Bauer blocker, így ennek a két a variációjával is bővítettem a listát.
Még egy alsó sor kiosztás van, amiről tudok, de ezt az 1800×HHKB szörnyet nem vagyok hajlandó betenni a listába
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz hegegabi80 #99858 üzenetére
A 7u olyan kiosztásoknál népszerű, ahol a kurzorblokk nem lóg bele, azaz 60%, FRL, TKL és 100%. De 65%, 75% és 1800 variánsok esetében is támogatni szokták az értelmes gyártók.
Custom vonalon megszokott és elvárás a kétféle alsó sor támogatása, azaz 6.25u is és 7u is, aztán majd a vevő dönt, hogy melyiket használja, ezt a Keychronnak még nem sikerült megugrania, talán majd egyszer.
[link]
1, 7, 10: mainstream vonalon ezek a megszokottak
3,4: custom vonalon ellenben a legtöbben ilyen alsó sort használnak, és a WKL kedveltebb
5, 6: HHKB esetében a háztól függ, korábban az MX HHKB volt elterjedve, mostanában akad true HHKB ház is a piacon
9: custom vonalon kedveltebb, mint a mainstream vonal 10-es megoldása
8: a világ azon részén kedvelt változat, ahol nincsen AltGr, azaz a Space jobb oldalára kerülő billentyűt Fn-ként tudják használni
11: ez a Windows 95 előtti időkben használt 1800-as alsó sor, ritkán, de előfordul manapság is
12: eléggé ritkán fordul elő, pedig a 10-esnél jobb a gyakorlatban
2: Kínában kedvelt, a nyugati világban messzire elkerült változat, ami WKL kinézetű (mert az a menő), de WK funkcionalitású (mert kell az a Windows gomb)[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz micafighter #99856 üzenetére
És a színátmenetes szetteket is csak akkor, ha valaki bal oldalon makró oszlopos billentyűzetre tenné rá, ami finoman szólva sem túl gyakori. Mint olyan, aki rendelt színátmenetes készletet, több olyan billentyűzete van, amin bal oldalon makró oszlop van, és véletlenül éppen az egyiken gépel ebben a pillanatban, azt javasolnám, hogy felesleges ezzel foglalkozni.
A 6.25u hiány egy részét pedig benyelem én, ahogyan írtam, két készlet biztosan WKL-re megy, egy pedig split space-re.
-
dqdb
nagyúr
válasz FireKeeper #99848 üzenetére
A hotswap foglalatot nem tisztítani kell, hanem be kell nyúlni egy csipesszel a fém és a műanyag közé, és az érintkezőket közelebb nyomni egymáshoz.
-
dqdb
nagyúr
válasz Speedy007 #99833 üzenetére
Az ezekbe a Keychronokba való PCB mounted stabilizátorokról elmondható, hogy a legrosszabb jól megkent és beállított típus is sokkal jobb, mint a legjobb, de nem megkent típus.
A jó és rossz közötti különbség csak abból áll, hogy mennyire könnyű belőni a stabilizátort jóra (azaz ne csörögjön-zörögjön, mint egy rossz gamer billentyűzet, a bottom outnak ettől függetlenül lesz hangja), és milyen sűrűn igényel utógondozást.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
Amiben a QK75N-t jobbnak tartom:
* bármiféle szivacs nélkül is jó hangja van (Q1 Maxot nem hallottam, csak Q1 V2-t, annál nem sikerült megugrani ezt a szintet)
* lépcsős Caps Lock és osztott Backspace támogatása
* eleve kapható hozzá külön nyák és nem kell a gyártótól könyörögni, hogy hadd vegyél egyet
* csavarmentes gyorszáras rögzítés, ha egyszerre több konfigurációt megépítettél (nyák + plate + stabilizátorok + kupakok), akkor 20 másodperc váltani a kettő között: egy mozdulattal lekapod a ház felső részét, a következővel kiveszed a belsőt (a pogo connector miatt nem kell kábellel sem bajlódni), a következő mozdulattal beteszed a másik belsőt, és a negyedik mozdulattal ráteszed a ház tetejét
* jár hozzá hordtáska, ami jobb minőségű, mint amit a Keychronokhoz 30 dollárért vásárolhatsz külön (a hordtáska akkor is jó, ha a szekrényben tárolod az éppen nem használt billentyűzetet és/vagy belsőt)
* alacsonyabb elülső magasság
* jobb gyártási minőség
* széles színválaszték (bár ez téged éppen nem érint)
* nincsen öncélú blocker a jobb oldali oszlopbanAmiben a Keychront jobbnak tartom:
* szoftveresen a Keychron nyerő a VIA/Launcher miatt, a QK Config butábbIgazából a Neo75 CU-t akartam írni, amit a QK75N-nél is jobbnak tartok (van VIA támogatás, böszme nagy réz alsó rész, ami a hangra jó hatással van).
-
dqdb
nagyúr
válasz Mustármag #99829 üzenetére
Hagyományos felépítésű stabilizátorok esetében, ahol a slider belsejébe be kell tolni egy nagyobb adag kenőanyagot térkitöltésre, hogy az megakadályozza a drót hozzáverődését a slider falához, ott a kenés fontos utolsó eleme a spamming. Ekkor 130-60 másodpercig minden stabilizált billentyűt hülyegyerek módjára nekiállsz nyomkodni. Olyan sokszor nyomod le, amilyen sokszor csak tudod, és közben a kupak bal oldalától folyamatosan haladsz a jobb oldala felé, majd vissza. Ez segít a zsírt eloszlatni a stabilizátorban, és javít a kenésen.
Szóval a tipped valószínűleg talált.
-
dqdb
nagyúr
Megjött a magyar Keychron B6 Pro.
Építési minőségre jónak néz ki, anyagfelhasználás szerintem rendben van, a szokásos csavarásos teszten eléggé jól teljesít annak ellenére, hogy milyen vékony.
A kupakok profilja élhetőnek tűnik ollós vonalon, az 1u billentyűk rendben vannak, de a stabilizált billentyűk már nem az igaziak, több is meglehetősen zörög, ha "nem jó" helyen ütöd le (szerencsére nem tipikus Corsair/Razer szintű a rattling, hanem csak a billentyűzet többi részéhez képest zavaró). A billentyűzet ollós vonalon a hangosabbak közé tartozik, nem kihívás ennél halkabb mechanikust összehozni, ha valakinek a halkság az egyetlen cél. Érzékeléshez szükséges erőt majd holnap tudok mondani, amikor bekapcsolom, addig is kap egy napot a lakásban, hogy felmelegedjen.
A feliratok mérete, stílusa és elhelyezése konzisztens (ami minimális elvárás lenne szerintem, de sajnos nagyon sok gyártó nem ugorja meg a szintet), de eléggé kicsik és vékonyak, éjszakai láthatósághoz kell majd a lámpa még a fehér változat esetében is, és rosszabbul látóknak nappal sem lesz ideális, az olvashatóságot beáldozták a kinézetért. A feliratozás módja matricázás, jó kérdés, hogy mennyire lesz tartós, cserébe cserélhető, ha úgy alakul:
A dobozban a billentyűzeten kívül van egy USB-C ↔ USB-C kábel, egy 2.4G dongle, aminek egyik oldalán USB-A csatlakozó van, a másik oldalán USB-C bemenet, egy két oldala kézikönyv (angolul) és aki arra izgul, annak egy vékony szilikon porvédő is. Ez utóbbit eléggé könnyű visszatenni, és az igazán perverzek akár úgy is tudják használni a billentyűzetet, hogy nem veszik le.
A programozhatóságról és a ZMK Studióról majd később tudok írni, amikor kipróbáltam.
Az árát szerintem bőven megéri, ha a feliratozás mérete megfelel és nem kell háttérvilágítás. Ha kell, akkor továbbra is MX Keys, azon nagyobbak a feliratok.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
-
dqdb
nagyúr
válasz Biga123 #99772 üzenetére
Az a billentyűzet gyári állapotában szerintem ajánlható 12e forintért.
Az a billentyűzet és az a kupakkészlet együtt 24e forintért már szerintem egyáltalán nem ajánlható. Még akkor sem, ha drágábban jön ki minden más újonnan, mert nem tudom nem az ár-érték arányt nézni. Azt is érdemes megemlíteni, hogy úgy duplázod meg az árat a magyar feliratokért cserébe, hogy a végeredmény visszalépés lesz minőségre.
-
dqdb
nagyúr
válasz Biga123 #99763 üzenetére
Az a kupakkészlet pénzkidobás annyiért, és a kettő árát összeadva már egyáltalán nem vagyok benne biztos, hogy megéri.
Azt sem tudod, hogy kompatibilis-e vele, mert a nagy művészi elforgatott képek készítése közben az nem jutott senkinek sem jutott eszébe, hogy talán le kellene azt is fotózni, hogy pontosan mi van a dobozban.
-
dqdb
nagyúr
válasz Biga123 #99761 üzenetére
Ajazz AK820 ennyiért mennyire mellélövés?
Szállításal együtt 12e forintért? Semennyire sem mellélövés, jobb billentyűzetet kapsz, mint amilyen a CK720.Kétszer ennyiért? Ott már az lenne. A billentyűzet hozza az összes kínai billentyűzet mémet, azaz kijelző, knob, 1,2 mm-es nyák, flex cut mindenhol is, teletömve szivaccsal (aminek komoly merevítő hatása van, hogy az előző két mémet ellensúlyozza).
egyelőre mehetne át a CK720 ról
Majd rájössz, hogy gyakorlatban nem fog.tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
dqdb
nagyúr
válasz nyunyu #99750 üzenetére
Monsgeek M1 V5, szóval nulla csavar vagy rögzítő fül, egy mozdulat szétszedni.
-
dqdb
nagyúr
válasz ViZion #99745 üzenetére
duplázás az inkább debounce, nem?
Elvileg lehetne, de gyakorlatilag 99%, hogy nem az az oka.A duplázás-kihagyás oka forrasztott kapcsoló esetében tipikusan a megrepedt forrasztás, hotswap esetében vagy bedugás közben elhajlott kapcsolónál, vagy túl laza socket érintkező. Itt szerintem az utóbbi lesz, be kellene nyúlni csipesszel és visszaigazítani, ami kevesebb időbe kerülne, mint amennyit elégettünk itt az erről szóló kommunikációra.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz FireKeeper #99742 üzenetére
Ne számíts tartós megoldásra addig, amíg nem igazítod meg a socket belső érintkezőit, hogy stabilan tartsa a kapcsoló lábát.
-
dqdb
nagyúr
válasz EngineerBoy #99725 üzenetére
Nem, mert az ANSI kiosztás nem vált át az ISO-ra a magyar kupakoktól.
Olcsóbb és egyszerűbb, ha eleve magyar kiosztással veszel 75%-os Keychront.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz HThomas #99675 üzenetére
Ha szeretném a layer váltót caps lock szerűen felvillantani, vagy a TT tap számát átkonfigurálni, ahhoz gondolom saját QMK-t kell buildelni?
Igen. Kell egy saját keymapet létrehozni a keychron/q8/iso_encoder billentyűzethez, és ott implementálni argb_matrix_indicators_user
callbacket valahogyan így (tesztelés nélkül írtam):bool rgb_matrix_indicators_advanced_user(uint8_t led_min, uint8_t led_max) {
rgb_matrix_set_color(
CAPS_LOCK_LED_INDEX,
get_highest_layer(layer_state|default_layer_state) == 0
? RGB_OFF
: RGB_YELLOW);
return false;
}
Itt van több infó az RGB mátrix működéséről és a callbackekről. Ha nem a Caps Lock billentyű világítására gondoltál, hanem a layer váltóéra, akkor a mátrixban meg kell keresni a sorszámát, és a
CAPS_LOCK_LED_INDEX
konstans helyett azt a számot használni.A TT módosításához a rules.mk-ban kell a
TAPPING_TOGGLE
konstanst definiálni a kívánt értékkel, részletek itt.Utána működni fog a Keychron launcher?
Ha VIA kompatibilis firmware-t fordítasz, akkor elvileg működnie kell. VIA kompatibilis firmware fordításához QMK userspace repót kell létrehozni (amúgy is ajánlott), ahol aztán a rules.mk-ba be kell tenni ezt a sort:VIA_ENABLE = yes
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
Történt valami a gyártással, anyagokkal, vagy még mindig illik kenéssel, kisebb beállításokkal kezdeni egy új billentyűt használatbavétel előtt?
A piac rengeteget változott, a minőségi választék sosem volt ekkora, és sosem lehetett ilyen olcsón jó billentyűzetet venni sem a mainstream kategóriában, sem custom vonalon.Mainstream vonalon jött a Keychron és a V Max sorozata a kérdések túlnyomó többségére válasz itt, egy lépcsővel feljebb a fémházas custom kategóriában egyrészt a belépő is sokkal elérhetőbb lett árban, másrészt tudásra/designra is rengeteget fejlődtek, a ~150-200 dolláros kategóriában is egymást érik a jobbnál jobb ajánlatok. Például ez a 100%-os barebone 220 dollárról fog indulni vagy ez itt kupakokkal és kapcsolókkal együtt ennyi, vagy ez a hotswap tri-mode wireless barebone 140 dollár.
A gyárilag jól kent kapcsoló ma már eléggé alapnak számít még a gamer gyártóknál is, ahogyan az ajánlott billentyűzeteknél a stabilizátorok is jól meg vannak kenve (gamer vonalon még a nagy nevek közül sokaknak nem sikerült megugrani ezt az alacsony lépcsőt), a hotswap szinte kötelező ebben a kategóriában, így ha megfelelnek neked a billentyűzettel járó kapcsolók, akkor csak használni kell a billentyűzetet. Ha nem, mert speciális igényeid vannak, mint például halkított kell vagy nehéz taktilis, vagy hosszabb rugós, vagy ... akkor megfelelő kapcsolót vásárolva csak azt kell cserélni.
Kenni manapság két dolgot szokás:
1. stabilizátort, ha a gyárit valamiért lecserélnéd/nem a kit része/a barebone nem félig összeszerelve érkezik
2. kapcsolóban a rugót, ha speciális igényed van, és ekkor is érdemes gyárilag kent kapcsolót választani, hogy tényleg csak a rugóval legyen melóPersze továbbra is lehet kapcsolót, de minek, amikor olcsón van jól megkent.
Kupakok terén is nagy az előrelépés, a korábbiaknál sokkal olcsóbban lehet venni jó minőségű dyesub PBT-t.
Anno nem volt HUN low profil mech billentyűzet, ma megnéztem, hogy csodák vannak a boltokban.
Most már van, de kompromisszumosnak erőteljesen kompromisszumos minden, ami low profile.tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
dqdb
nagyúr
válasz FireKeeper #99642 üzenetére
Én először a problémás kapcsolókat kapnám ki, hogy nincsen-e elhajolva egyik-másik láb, mert az okozhat ilyet. Ha nincsen, akkor jönne a problémás hotswap socketek alapos ellenőrzése, mert valószínűleg azok lesznek túl lazák, és egy csipesszel kell rajtuk igazítani.
A legkisebb esélye annak van, hogy az 5 ms-os debouncing time túl alacsony, de ha ez a helyzet, akkor a kapcsolókat kell a kuka irányába megreptetni.
Még megrepedt forrasztás lehetne, de nulla kilométeres nem olcsó billentyűzetnél az csúnya lenne, csak elméleti szinten említettem meg.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz Synthwave #99637 üzenetére
Nálam a titok az egyenes kábel
Igen, ezen már egészen szép a spirál. Nem tökéletes, de eléggé jó, egyedül az aviator bumszli ronda, de ár-érték arányban eléggé verhetetlen. Inkább ezt, mint a UGREEN spirált.
Molydeus: Viszont az elsődlegeshez egy rövidet használok abból, amit linkeltél, mert elég egy 25-50cm-es is belőle a KVM-ig, attól függően, hogy bal oldalon vagy középen van az USB foglalat a billencsen, mert az úgysem mozog.
Szintén: 25 cm-es a fő billentyűzetbe, 50 cm-es bekészítve és egy mozdulattal elővarázsolhatóan elrejtve, ha a numpad kellene, és kéznél van a Pulsar egér cipőfűzője is arra az esetre, ha pakolgatni kellene valamit vagy egeret tölteni.[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz Mr. Elliot #99635 üzenetére
Úgy nézem, hogy a spirál kábelükön nem igazán szép maga a spirál. Mondjuk nem csoda, hiszen az egy funkcionális modell autós töltéshez, nem pedig arra van optimalizálva, hogy a spirál szépen mutasson, mert a kábel gazdája fix kábelként használja.
Ha szép spirál kell, akkor inkább várjál másik ajánlást. Én messzire kerülöm azokat a kábeleket, mert a funkcionalitásukra nincsen szükségem, a látványhoz szerintem nem adnak hozzá semmit, cserébe a helyet foglalják csak.
-
dqdb
nagyúr
válasz Mr. Elliot #99630 üzenetére
Az lemaradt, hogy a listában második, metal grey változatra gondoltam.
-
dqdb
nagyúr
válasz micafighter #99628 üzenetére
Ha a jelenlegi és múltbeli megoldások 100%-át érinti, akkor azért már lehet általánosítani
Persze lehetne akár a kapcsolóba integrálva a Reed-relé is, ahogyan a Cherry MX-ekből volt korábban olyan változat, ahol a dióda is a kapcsolóban volt, és akkor mehetne hotswap socketbe vagy be lehetne forrasztani. Cserébe lényegesen drágább lenne a kapcsoló.
-
dqdb
nagyúr
válasz Mr. Elliot #99620 üzenetére
[link]
Olcsó, jó minőségű, fekete szövetborítás, elérhető egy rakás hosszúságban. Nem trollkodom, kizárólag ilyet használok olcsó és drága billentyűzetekhez is.tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
dqdb
nagyúr
válasz micafighter #99621 üzenetére
Hangzás a hall-effekttől önmagában nem lesz rosszabb szerintem
Szerintem rosszabb lesz két dolog miatt:1. merev plate-PCB kontaktus kell közel nulla flex mellett, ez erősen befolyásolja a hangot azzal, hogy az erőhatások nem ott és úgy kerülnek levezetésre
2. sokkal kisebb kapcsoló-nyák kapcsolat, az erőhatások/rezgések kisebb része kerül át a nyákra, ami azt ki tudja mozogni, hiszen példáal a KS-20 esetében a kapcsolóház alja és két kicsi műanyag láb van csak, míg MX hotswap esetében a böszme nagy középső láb és a két fémláb is erősíti a kapcsolatot, forrasztott esetben pedig a fémlábak kapcsolata még közvetlenebb
A többi mondandódra +1
-
dqdb
nagyúr
válasz Evil Snowman #99614 üzenetére
Ha az ember bő kapcsolóválasztékot akar vagy adott hangprofilt, akkor a low profile és/vagy optikai elkerülendő, mert ott senki sem kompatibilis senkivel, és néha önmagával sem. A HE vonal is rosszul áll ezen a téren (4+ eltérő és inkompatibilis design), de ott úgy néz ki, hogy a Wooting Lekkerrel kompatibilis megoldásoké lesz a választék minőségi része).
A Kailh Choc V1, Kailh Choc V2, Cherry MX LP és Gateron LP/Keychron mind eltér egymástól és különböző nyákot igényel, szóval a billentyűzet kiválasztásával csak adott gyártó és típus szűk választékára korlátoztad magad. Choc V1 és V2 esetében létezik a minimálisnál nagyobb kapcsolóválaszték, de a másik kettőre nem igazán.
Most nem tudom meghallgatni a hangját, de eléggé biztosra teszem, hogy az LP vonalon szokásosnál magasabb és vastagabb fémház miatt hallod azt, amit, és ezt másik házban nem tudod csak úgy elérni.
Szóval ha ez a hang kell és másik videóban is ugyanígy* hangzik, akkor ezt vedd meg.
Ez amúgy 65%-os, nem 60%-os. És az utóbbi pár nap alapján egyre inkább úgy tűnik nekem, hogy az elegánsról alkotott véleményünk teljesen eltér, mert nekem a bazári szó jutott róla először eszembe, azzal a böszme nagy X-szel és a kupakok feliratozásával.
* a hangtesztek nagy részét arra nem megfelelő mikrofonnal készítik, soknál még a hangteszt alatt sem a nyers hangot hallod, hanem szerkesztésen átesettet, valamint a hangot a környezet maga is erőteljesen befolyásolja, szóval minél több videót érdemes megnézni, és csak úgy levonni a következtetést, és még akkor is meglepődhet az ember
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz ViZion #99591 üzenetére
dual MCU-val vannak szerelve, egyik a ledeket vezérli, másik a billencs rész.
Vannak gyártók, amelyeknek így sem sikerült megugrani a villogásmentességet.Hogy hozzak jó példát is: ezen a Razeren a háttérvilágítás villogásmentesnek tűnik (a kijelzőről már nem mondható el ugyanez).
-
dqdb
nagyúr
válasz ViZion #99585 üzenetére
Ja, azt hittem, hogy kamerás teszt/gyakorlati tapasztalat alapján írtad azt, hogy a mostanában általad vásárolt billentyűzetekben már nem alacsony frekvenciás PWM-mel van megoldva a háttérvilágítás. 800 Hz még a határon van, jobb lenne magasabb érték a több tíz kHz-es tartományból, de legalább nem 150-200 Hz.
Annak az MCU-nak a mátrixot is kell kezelnie, per key RGB esetében nem ér rá a 70-110 LED vezérlésével is foglalkozni, ilyenkor a LED-ek vezérlését külső driverrel szokták megoldani (itt van a QMK által gyárilag támogatott driverek listája), ami önmagában nem garantálja a magas PWM frekvenciát, hiszen például a kedvelt WS2812 esetében 400 Hz a frissítés, ami még bizony villog. Szerencsére akadnak jobb driverek is, csak használni kell ezeket.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
Geontól 60 dollár felett ingyenes lesz a szállítás január 15 és 31 között némi egyéb akcióval kiegészítve. DHL-t használnak, szóval a vámkezelési költség az 6000 forint + áfa lesz, érdemes összeállni azoknak, akik amúgy is terveztek megrendelést.
-
dqdb
nagyúr
válasz krono. #99572 üzenetére
Nem a saját magam fényezése érdekében, de belinkelném az én buildemet, mert én szándékosan egy visszafogottabb, elegánsabb kombót raktam össze magamnak.
Azon kevés build egyike, ahol nagyon jól működnek az általam amúgy utált Mac módosítók, szépen illeszkednek a designba, és az egész billentyűzetből árad a visszafogottság. Jó, hogy az ezüst szín mellett döntöttél, feketével sem működne ilyen jó (az ezüstön kívül még a Pantone 188C lenne a másik szín, ami nagyon jól állna neki).egyébként szerintem jól megválasztott paletta, 2 kékes árnyalat, és annak egy komplementere
Igen, az a két árnyalat szerintem is jó, de a módosító színű Ű és Í elrontja az egészet.tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
dqdb
nagyúr
válasz Speedy007 #99571 üzenetére
A gasket mount, mint belső felépítés, egy gyűjtőfogalom, egymástól teljesen eltérő változatai léteznek, csak annyi a közös, hogy a házba valami puhább anyagon keresztül kerül rögzítésre a belső, így a gépelés közben jelentkező erőhatásokat és rezgéseket ez a puhább anyag elnyeli/tompítja. Attól, hogy a mainstreamben manapság mindenhonnan az folyik, hogy a gasket mount a legjobb megoldás, még nem az, csak egy a sok rögzítési megoldási közül, és a jósága erőteljesen függ attól, hogyan sikerül adott gyártónak implementálnia, és az a gyakorilati tapasztalat, hogy keveseknek sikerül jól. Az ismertebb gyártók közül a Keychron ilyen téren jó, a GMMK a Pro esetében csapnivaló, a többiek a kettő között vannak valahol.
A Keychron Q/Q Pro/Q Max/V Max billentyűzetek tab gasket mountot alkalmaznak, itt a plate-en fülek vannak:
A ház alsó és felső részében ezen fülek helyén kis zsebek vannak kialakítva, amibe kerül a gasket, ami tab gasket mount esetében tipikusan poron, ha a rugalmasabb gépelési élmény a cél vagy szilikon, ha a merevebb. Amikor összeszereled a billentyűzetet, akkor a ház alsó-felső része közé van szorítva a plate a gasketen keresztül.
Az MK770-ről nem találtam boncolós videót a rászánt 2 perc alatt, így a hivatalos marketingképet használom:
Ők az általában gasket bean néven fut megoldás választották, ahol a plate-en lévő bevágásba kapaszkodik bele a gasket:
Ebből a képből nekem az jön le, hogy a CK feleslegesen sok rögzítési ponttal operál (oldalra eléggé ritkán szoktak tenni ilyet, a Keychron is a kivételek közé tartozik), és ha tesznek is, akkor biztosan nem kettőt, szóval a gépelési élmény merev lesz, amit még fokoznak még érthetetlen módon a nyák alatti szilikonbetéten a nyákot alulról megtámasztó távtartók. Egy jól működő gasket bean megvalósításnál elég lenne ennyi rögzítési pont, azaz 7 darab TKL/compact 1800 méretben:
Szintén az MK770 ellen szól, hogy a ház alsó és felső része nem az alsó és felső élen vannak összecsavarozva, hogy a gasketeket egyenletesen szorítsák össze alulról és felülről, hanem tray mount módjára ahol volt hely, garantálva ezzel az inkonzisztens nyomásérzetet.
TL;DR a Keychron megoldása jó, a CK megoldása pedig jó példa arra, hogyan nem kellene.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz ViZion #99570 üzenetére
Amikor felmerül itt egy olyan billentyűzet, amit még nem ismerek vagy linkel valaki valamiről videót, akkor meg szoktam nézni ezeket. Manapság sajnos egyre több esetben csak dinamikus világítással mutatják meg a billentyűzeteket, ahol ezt nem lehet látni, de ahol van statikus világítás is, ott szoktam látni vagy a háttérvilágítást, vagy a billentyűzetre szerelt kijelzőt, de legtöbbször mindkettőt vibrálni, erre hiperérzékeny a szemem.
De jó hallani, hogy végre felfedezték, hogy 150-200 Hz felett és a WS2812-n túl is van élet. Így már nem vibrálnak zavaróan a LED-ek a periferiális látómezőben, csak zavaróan világítanak
-
dqdb
nagyúr
válasz Evil Snowman #99561 üzenetére
A gamer csodák is lehetnek szolidak, RGB ide vagy oda első dolgom a 30%-os erősségű statikus fehér világítást bedurrantani aztán nálam más színt nem lát a cucc.
De a periferiális látómeződ PWM villogást annál inkább. Egy színű világítás esetében még előfordult olyan háttérvilágítás, ami legalább a teljes fényerőnél nem villogott, de amióta per key RGB van, azóta nem láttam olyat, ami nem villogott volna fényerőtől és színtől függetlenül.2 éves céges HP laptopom billentyűzete napi átlag 2 óra(!) használattól pont úgy néz ki, mint Mephike által linkelt első képen, ugyanakkor a szintén 2 éves Blade-em billentyűzete, ami azért kapja az ívet rendesen napi 6 órában az olyan, mint amikor megvettem.
Nálam a korábbi laptopoknál igénytelenre kopott minden, ami nem anyagában színezett műanyag volt, kupakok is és a csuklótámasz is (igen, a tíz évvel ezelőtti Elitebookok alumínium borítású csuklótámasza is, míg a Thinkpadé simán bírta), de a mostaninál az ASUS félig csodát művelt: a kupakok tökéletes állapotban vannak 2,5 év után is, cserébe a csuklótámasz az talán az egyik legrosszabb.tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
dqdb
nagyúr
válasz eagleberg #99564 üzenetére
A kopás leginkább az ember bőrén múlik (azaz biológiai smirgli-e), amit a gépelési stílusa (mennyire csúsztatja az ujját gépelés közben) és a profil (lehetővé teszi-e ezt a csúszkálást) ront/javít.
Emellett kezd az az érzésem lenni, hogy sokat számít a műanyag beszállítójától és a színezéstől is, hogy milyen adalékokat kevernek a tiszta műanyaghoz. Az, hogy a GMK doubleshot ABS fényes korcsolyapálya lett nálam pár hónap alatt, míg az MT3 doubleshot ABS-en csak kisebb fényes foltok vannak, de nem csúszik, megmagyarázható a két profil erőteljes eltérésével. De arra nem találom a magyarázatot, hogy összesen 4-5 hónapnyi haszánlat után miért csak egy kicsi fényes-síkos folt van SP DCS doubleshot ABS esetében a bal Shift + bal Alt pároson és a többi gombon még a rücskös textúra is érintetlen, amikor nagyon hasonló GMK-nál már minden csillogott és csúszott ilyenkorra.
-
dqdb
nagyúr
válasz Evil Snowman #99540 üzenetére
Autós példára lefordítva most tart a custom billentyűzet világ a 2000-es évek eleji neon világítós, sárkány matricás kinézetű autócsodáknál, amelyekre közel 20 év távlatából szánalommal vegyes lenézéssel tekint vissza mindenki.
Most sikeresen leírtad a gamer RGB mániát.Amúgy pár prebuiltből vonsz le következtetést a custom világról, amikor a custom billentyűzetek barebone-ként érkeznek kupakok és kapcsolók nélkül, és olyan kupakot teszel rá, amilyet akarsz.
Nincs ezzel probléma, de a végén minden visszatér a klasszikus elegáns megoldáshoz.
Igen, de ezt úgy hívják billentyűzetes körökben, hogy bézs. Nem úgy, hogy WoB.[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
Hasonló árkategóriában bármi, ami TKD (Cycle7/8 és Pt.1/75), a Neo sorozatból a legtöbb darab, amit láttam, pár QK és Zoom, Luminkey80 (a sorozat többi tagját nem láttam kellően közelről). És persze láttam a 300+ dolláros kategóriában olyanokat, amelyek jóval a Keychron Q sorozat alatt voltak minőségben.
-
dqdb
nagyúr
válasz Evil Snowman #99532 üzenetére
a lehető legidiótább színkombinációjú keycap-ekkel lássák el a deszkáikat?
A custom világban a legtöbb ember sugárban hány a fekete billentyűzet + WoB kombinációtól. Ami neked idióta, az másnak éppen vásárlásra ösztönző összeállítás. Meg amúgy is azt teszel rá, amit akarsz.miért nem alapból olyan a deszkán lévő keycap szett, hogy legend shine through?
Az összes átvilágítós kupakkészlet hatalmas minőségi visszalépés egy rendes doubleshot ABS vagy dyesub PBT készlethez képest (igen, a doubleshot "PBT" néven futó átvilágítós készletek is). Ezeknél a customoknál ráadásul délre néznek a LED-ek, így a feliratot is oda kellene tenni, hogy megvilágítsa, ami sokszor hülyén néz ki.80 rugós billentyűzetnél arra hivatkozni, hogy olcsó, ezért fogadd el paraszt, ha a dobozból kivéve mikro-karcok, kisebb leütések és kisebb színeltérések lehetnek a házon.
Alumínium és alumínium, anodizálás és anodizálás között is hatalmas különbség tud lenni, az olcsó kategóriábani ezen is spórolnak (igen, 80e egy CNC-zett fémházért olcsó).Ha igényes a gyártó, akkor ügyel erre, és akár 140 dolláros barebone-nál lehetséges csúcsminőségű anodizálást hozni (a TKD a Cycle7 esetében megmutatta), de ez ritka. Szerencsére jó/nagyon jó minőségű bőven akad a 150-200 dolláros barebone kategóriában, ahol a felsorolt problémák elhasalnak a QC-n (a Keychron Q sorozata nálam kicsivel a közepes szint alatt van).
-
dqdb
nagyúr
Nem vagyok benne biztos, hogy ez működni fog a Cyboardon. A profilt lapos billentyűzetekre tervezték, neked pedig hajlított az egész.
Van esetleg más olyan kupakkészlet, ahol nem csak a sorok, de az oszlopok is eltérnek kialakításban?
Legfeljebb 3D nyomtatható profiloknál akad ilyen, amelyeket kimondottan splergo billentyűzetek számára terveztek.tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
dqdb
nagyúr
válasz FireKeeper #99525 üzenetére
[link]
így nézett ki az árfolyamfüggő matektAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
dqdb
nagyúr
válasz Synthwave #99506 üzenetére
Egy QK80 MK2-t akkor, ha csak az fekszik.
Inkább Neo80. Olcsóbb, jobb, és bár ez erősen szubjektív, de billentyűzetnek néz ki egy wannabe Matrix klón helyettÉs ha már Matrix, akkor most tőlük jött egy 100%-os mínusz három gomb. De valamiért azt érzem, hogy kicsi lesz rá errefelé az érdeklődés (az ára még Matrix fanatikusoknál is kiverte a biztosítékot).
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz Speedy007 #99513 üzenetére
Általánosan AliExpress/Taobao vagy kimondottan erre dedikált vendorok, mint Európában Oblotzky, Keygem vagy ProtoTypist.
Ha Kína, akkor rendelés előtt dobd be a készletet és azt is, hogy milyen Keychronra menne, aztán megmondjuk, hogy jó-e úgy általánosságban, amit kinéztél, kompatibilis-e adott Keychronnal, és legfeljebb /ajánljunk olyat, ami jó. Ha Európa, akkor ott kittinggel és minőséggel nem lesz probléma.
-
dqdb
nagyúr
válasz smallmer #99477 üzenetére
Ezek figyelembevételével mi a véleményetek?
Az, hogy teljesen feleslegesen égetjük egymás idejét a topikban. Kéred, hogy ajánljunk jó billentyűzeteket, ajánlunk, erre lesöpröd az összeset azzal, hogy diszkógömbként nem jók, mert neked az kell és nem billentyűzet. Felsorolsz egy rakás diszkógömböt, amire azt várod, hogy megerősítsük, helyes az irány, amerre nézelődnél, de ez nem fog megtörténni, mert mi jó billentyűzeteket szeretünk itt ajánlani.tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
dqdb
nagyúr
válasz smallmer #99452 üzenetére
Azon custom billentyűzeteknek, ahol egyáltalán van háttérvilágítás, a 99%-a délre néző LED-ekkel van szerelve, míg a piacon kapható világítós kupakok 99%-a északra néző LED-ekhez készült. Szóval ha azért szeretnél háttérvilágítást, hogy a feliratok látszódjanak, akkor van a felettem ajánlott Keychron (az is sokkal rosszabb láthatósággal, mint egy gamer billentyűzet), és ennyi. Minden másra ott van a
Mastercardvilágos alapon sötét feliratos kupak, ami látszódik a monitor fényénél. Vagy a vakon gépelés.[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz kalozhun100 #99439 üzenetére
Háttérvilágításos PBT doubleshot, szóval igen, fényesedni fog idővel. A nagyobb probléma vele az, hogy a Q6 Maxon délre néznek a LED-ek, ezen pedig északra a feliratok, így alig fogod látni.
-
dqdb
nagyúr
válasz realme #99418 üzenetére
Krytox GPL 105. Vagy Castrol LSD olaj, mint billentyűzeteken jól bevált anyag, de az rohadt büdös lesz kenés közben. Vagy kísérletezés és nagy eséllyel a kuka feliratú zacskó tartalmának bővítése.
-
dqdb
nagyúr
válasz micafighter #99398 üzenetére
hatalmas +1
Keygem, DKC, ők garantáltan nem vernek át
[ Szerkesztve ]
-
-
dqdb
nagyúr
válasz Synthwave #99371 üzenetére
nem csak mellékesen gyártanak klaviatúrát is a nagytömegnek. Mint mondjuk a Geonworks
Geon esetében éppen mellékes a dolog, a fémtechnikai/CNC cégének a fő profilja repülőgépipar, ott beszállító más gyártóknak. A billentyűzetes dolog szerelemprojekt neki, nem ebből él meg, neki annyi elég, ha nem visz el túl sok pénzt.tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
dqdb
nagyúr
válasz Synthwave #99351 üzenetére
Úgy rémlett, hogy '96 volt az Alps vonal vége.
Az az Alpsnál volt a jó vonal (SKCM/SKCL család) vége, az Apple 1-2 évvel korábban dobta az AEKII-t a Desktop Bus → M0116/M0118 → AEK lezárásaként, és felejtette el legalább 30 évre, hogyan kell jó billentyűzetet gyártani.Jó egeret meg sosem gyártottak. Nagyon jó touchpadet igen.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
Viszont ha ez megoldható lenne Keychron esetén is, arra kíváncsi lennék, hogy hogyan?
Jó sok órányi kódtúrással. Úgy néz ki a kód, hogy a háromféle transport megoldás között csak a fizikai kapcsolóval lehet váltani, és amikor a BT eszközök között váltanál billentyűvel, akkor is megnézi, hogy a kapcsoló jó helyen van-e, vagy nem csinál semmit sem. Ezt a fájlt kellene alaposan áttúrni hozzá, valamint kiegészíteni az USB virtuális billentyűvel az egészet.De ez csak gyors belenézés, kellően bonyolult ahhoz, hogy be tudjak nézni bármit is. Mindenesetre C-ben fejleszteni tudó, QMK-t nem ismerő Keychron tulajdonosnak szép kihívás lenne.
-
dqdb
nagyúr
válasz FireKeeper #99324 üzenetére
Most nézegettem egy kicsit a kódot, és nagyon úgy néz ki, hogy nem az lesz a releváns timeout, amit elsőre linkeltem, hanem ez, amihez itt és itt van a logika, valamint itt a billentyűzethez tartozó kódban meg lehet akadályozni az alvó állapotba váltást (USB-n nem is engedi).
Ami fura, az ez a rész, ahol a BT/2.4G kapcsolatot intéző másik MCU-nak küld fixen 30 perces timeoutot engedélyező parancsot mindkét vezeték nélküli kommunikációs módra, Annak az MCU-nak a szoftvere nem nyitott (ezt a QMK GPL licence nem is követeli/követelheti meg), szóval lehet, hogy 30 percnél nagyobbra nem lehet a timeoutot kitolni, vagy 30 percenként kell valami kamu kommunikációt indítani.
Meg tudod erősíteni, hogy körülbelül 5 perc után megy le a billentyűzet alvó állapotba?
-
dqdb
nagyúr
Némi masszírozás után lefordul.
Új hozzászólás Aktív témák
Kérlek kérdésed előtt olvasd el az Összefoglalót!
Ha kifejezetten egy modellt keresel használd a fórumos keresőt, hátha valakinek már van tapasztalata vele!
10.000Ft alatti billentyűzetekből az összefoglaló szerint érdemes választani!
Tudtad, hogy nem magyar feliratozású billentyűzettel is pont ugyanolyan jól lehet magyar szöveget bevinni, mint akármelyik magyar feliratozásúval? wow
"blue switch has paragraph sense , when you press it ,it have a "kacakaca" sound"
A topikban (terméket, munkát, szolgáltatást) hirdetni tilos!