Hirdetés
- OLED TV topic
- Internet Rádió építése (hardver), és programozása
- Milyen monitort vegyek?
- Milyen egeret válasszak?
- Cáfolta az Intel és az AMD egyesülését az utóbbi cég vezetője
- TCL LCD és LED TV-k
- SSD kibeszélő
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Nyomtató topik
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Nippon
őstag
Sziasztok!
Melyik B760M lapot érdemes megvenni egy 14600K proci alá? DDR5-ös és WIFI-s legyen, bár a Wifi-t el tudom engedni, ha kell.
Köszönöm. -
mvkly
senior tag
Köszönöm a kimerítő választ, le a kalappal az elhivatottságod előtt!
Privát, szubjektív vélemény: ha hosszabb távban (3 év vagy több) gondolkodsz, akkor B650E vagy X670E deszka javasolt.
A pletykák alapján én is így érzem a laikus fejemmel. Itt nem nagyon van olyan ficsőr a láthatáron, mint mondjuk a SAM 400->500 series közt. -
félisten
válasz mvkly #106697 üzenetére
A jelenlegi pletykák szerint a "Granite Ridge" (Zen5 desktop CPU) esetén az IOD (SoC) marad ugyan az, mint amit a "Raphael" (Zen4 desktop CPU) használt. Vagyis a memória vezérlő is (ami az IOD-n van) tök ugyan az lesz. Ha ez igaz, akkor azt jelenti, hogy minden marad ott, ahol most van. Az előzetes pletykák szerint a "sweet point" megemelkedik DDR5-6400-re, de ezt relatíve jó aránnyal a mostani AM5 deszkák - 'Raphael' procik - DDR5 ramok is hozzák tavaly augusztus óta, amikor kijött az AGESA 1.0.0.7b (én a 7700X mellé nemrég beraktam egy DDR5-6400-es kitet tesztként, pöcc-röff ment XMP profillal). Vagyis Gear1 esetén elég jól sejthetjük, hogy mi vár ránk - ismét: ha a pletykák igazak.
Hogy Gear2 mennyivel fog menni, abba beleszólhat a deszka és a RAM is, szóval ott még lehet ez tényező ettől függetlenül, az előzetes pletykák szerint a cél DDR5-8000, de azt a jelenlegi közép, felső-közép kategóriás AM5 deszkák is megugorják.
Arról is szóltak a pletykák, hogy a következő AM5 alaplap-generáció megőrzi a jelenlegi széria vezérlőjét (Promontory21 vagy másnéven Prom21), annyi plusz lesz, hogy a csúcs alaplapokba (X770E vagy X870E?) előírás lesz az USB4 támogatás (egy ASM4242 vezérlő által), de már jelenleg is a csúcs X670E deszkákban (sőt, egyes B650E-kben is) létezik, amelyiken van USB4. Itt a kulcs az, hogy ha marad a Prom21 vezérlő, akkor a CPU és a Prom21 között is marad a Gen4 x4 sáv adatkapcsolat, vagyis itt lehet egy "bottleneck".
Más szóval az új alaplapok terén túl sok előrelépést nem várhatunk - legalábbis a kiszivárgottak alapján...Sommázva a fentieket: Én ezek alapján (hangsúlyozva, hogy hivatalos információk nincsenek, csak pletykák) azt mondom, hogy nem érdemes az új AM5 alaplap szériákra várni.
Privát, szubjektív vélemény: ha hosszabb távban (3 év vagy több) gondolkodsz, akkor B650E vagy X670E deszka javasolt.[ Szerkesztve ]
Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.
-
-
A korábbi ajánlásod után (amit köszönök) napokig töprengtem, mert azért majdnem 50 ezer Ft különbség volt az X670E-s lap meg a B650 között és kellett mellé még ram, proci, ssd, gépház is, tehát nem kevés "befektetés". Egyetlen félelmem az volt, hogy az audio nem lesz olyan jó az MSI MAG B650 Tomahawkon, de kellemes meglepetés fogadott, mert még a jack csatlakozás sem pattan egyet, mint korábban. Úgyhogy ezek után nekem megérte az olcsóbb lapot választani. Valószínűleg most 4 évig nem váltok konfigot, akkor viszont teljes csere lesz, ha lesz.
RYZEN 7+ RTX Powa@1440p 240Hz hétvégén nem biztos, hogy elérsz
-
félisten
válasz Zsmester89 #106692 üzenetére
A Zen4 topic összefoglalót érdemes elolvasni.
Ha nincsenek nagy igényeid (sok USB, több M.2 csati, jobb integrált audio, stb.) akkor kb. bármilyen B650 deszka jó lehet, ami szimpatikus. Ilyen szempontból a B650 Tomahawk is jó lehet.
Szubjektív dolog, én azt mondom, hogy ha már veszel csúcs procit, csúcs hűtőt, csúcs tápot, akkor ne az alaplapon spórolj, egy ASUS ROG Strix B650E-F vagy ASRock B650E Riptide vagy Steel Legendre ruházz be.
A másik oldalról persze azt is lehet mondani, hogy akkor olcsóbb B650 lap + Ryzen 7700X és az így megspórolt összegből próbálj akkor Radeon 7900XT felé araszolni.
-
Zsmester89
őstag
Sziasztok!
Elsősorban játékra építek egy pc-t, Gigabyte 7800xt, 7800x3d ami fix, rám g.skill vagy adata xpg lesz (2*16gb 6000 CL30), Seagate firecuda 530 2tb Nvme és egy Samsung 970 evo 512 Nvme , seasonic focus gx-850, mindezt üveg oldallal vértezett ATX-t is befogadó phanteks házba. CPU-t egy Dark Rock Pro 4 tartja majd hidegen.Ezek alapján mit ajánlanátok? 100 környékén van a keret, de +-30 indokolt esetben bele is férhet.
(MSI MAG B650 Tomahawk WiFi-t néztem, de nem tudom kell e nekem 650e vagy jobb)Köszönöm
[ Szerkesztve ]
A "Hogyan lehetsz milliomos?" c. könyvet egy csomagban árusítják a BTK-val.
-
mvkly
senior tag
Köszönöm a részletes magyarázatot!
A felső 5x4-esbe NVMe kerülne, az alsó 4x4-ekből csak egyet használnék ki. Szóval bottleneck nem érintené, meg ahogy írtad, úgysem venném észre.
Aztán most találtam ASRock topic-ot, kicsit bamba voltam -
félisten
válasz mvkly #106689 üzenetére
Egyszerű okból: 'Raphael' (Ryzen 7xx0 desktop) proci esetén nem felezi semelyiket dedikáltan, max. bottleneck lesz.
B650E Steel Legend:
A felső x16 VGA slot teljes értékű Gen5 x16 sáv (CPU-tól jön), az alsó x16 méretű, de Gen3 x4 sávot kínáló csati szintén a CPU-tól jön.
Az M.2 SSD-k esetén a felső Gen5x4 sáv, a két másik pedig az alaplaptól jön, mindkettő Gen4x4 sáv, viszont itt a korlátozó tényező az alaplap és a CPU közötti adatkapcsolat, ami Gen4x4 sáv, és ebbe kell mindennek is beleférnie. Ha a Gen4 sávszélességet teljesen kihasználó megoldást teszel ezekbe, ott nem fogják elérni a teljes sávszélességet (bottleneck a CPU és a Promontory21 chipset között), de ez aligha fog feltűnni.
X670E Steel Legend:
A felső x16 VGA slot teljes értékű Gen5 x16 sáv (CPU-tól jön), az alsó x16 méretű, de Gen3 x4 sávot kínáló csati szintén a CPU-tól jön.
Az M.2 SSD-k esetén a felső Gen5x4 sáv, a három másik pedig az alaplaptól jön, mindkettő Gen4x4 sáv, viszont itt a korlátozó tényező az alaplap és a CPU közötti adatkapcsolat, ami Gen4x4 sáv, és ebbe kell mindennek is beleférnie. Ha a Gen4 sávszélességet teljesen kihasználó megoldást teszel ezekbe, ott nem fogják elérni a teljes sávszélességet (bottleneck a CPU és a Promontory21 chipset között), de ez aligha fog feltűnni.
-
mvkly
senior tag
ASRock B650E SL + X670 leírásában nem nagyon találom, melyik vagy hány darab M.2-es csatlakozó használatától felezi a PCIe slotokat? Vagy az 5.0 x16-os VGA-ét ez nem érintené amúgy sem? Csak videokártya kerülne bele, más eszköz nem.
[ Szerkesztve ]
-
MM
őstag
válasz mvkly #106680 üzenetére
Ha az integrált audio nem fontos, akkor van egy újabb MSI lap:
MSI MAG X670E Gaming Plus WiFiEz gyakorlatilag egy fehér Tomahawk gyengébb audioval. Kb. B650E-F árban van, viszont Realtek LAN. Nálam szintén szerepet játszott a döntésben a Realtek LAN, előtte Z590 deszkám volt, és nem voltam megelégedve az Intel LAN-nal.
[ Szerkesztve ]
-
mvkly
senior tag
-
félisten
válasz mvkly #106683 üzenetére
Az AsRock B650E Steel Legend nem rossz, a Zen4 topicban van tapasztalat vele, a gazdája elégedett volt. ASUS oldalán a ROG Strix B650E-F hasonló árban van.
Bár írtad, hogy újat néztél ki, a Hardveraprón olykor lehet látni jó áron opciókat, volt 85e Ft-ért ASUS Rog Strix B650E-F, 100e Ft-ért most már jegelve van ASUS ROG Strix B650E-E, de volt X670E deszka is 100e körüli árért.
De az is opció, amit MZsoltee említ, veszel olcsóbb, alapvetően Gen4-et támogató lapot (ha MSI-t szeretnél, pl. B650 Tomahawk), a fentmaradt pénzmagot pedig Ryzen 7700X-be forgatod be például.
-
félisten
-
MZsoltee
veterán
válasz mvkly #106680 üzenetére
A jelenlegi proci mellé elég lenne egy felé ilyen draga lap is, vagy akár a 7800X3D mellé is. Ha nem lenne elég a b650 a 9. Gen X3D mellé és érdemes lenne rá valtani akkor majd olcsón kapsz egy akkor B750 vagy B850-es lapot, ami bőven elég lesz mellé. Szóval vagy megtartanám a lét vagy procira /vga-ra költeném. Utóbbiakból most is tudsz profitálni nem csak évek múlva talán.
A tökéletes nő süketnéma, nimfomániás, és az apjának kocsmája van.
-
mvkly
senior tag
Sziasztok,
1. Mire fogod használni a gépet? Ha munka, akkor elsősorban milyen jellegű?
játék
2. Mennyit szánsz az alaplapra?
100-150e
3. Milyen hardverek alá szeretnéd?
Ryzen 5 7600, 7900XT, 2x16GB z5 Neo/Flare x5, 2xM.2 SSD, 2xSATA SSD/HDD, valamint a Noctua NH-D15 elférjen a VRM bordától
4. Milyen méretű lapot szeretnél?
min. ATX
5. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? (USB,SATA,PCI,PCI-E,...)
2db SATA
6. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ?
DVGA
7. Szeretnél tuningolni vagy nem?
nem
8. Használt, vagy új alaplap?
új
9. Fontos e a lap kinézete (szín, dizájn, rgb,...)
nem
+1: A jövőben tervezed e a processzor cseréjét (pontos típus)/fontos e az alaplap fejleszthetősége?
9000-es X3D.Hogy kicsit csavarjam, Realtek LAN lenne a preferált. Mostani és előző lapon is jól szuperál, Intel/Killer LAN-ról nem hallok túl sok szépet az elmúlt években. Nyilván, ha gombhoz varrom a kabátot a keresőben, nem is lesz más az eredmény Ettől függetlenül első körben szeretném ez alapján is szűkíteni. De ha feleslegesen parázom, azt is elfogadom persze.
Még a BIOS problémák, amik szembe jönnek. MSI elmúlt 2-3 havi frissítései (eldobált SSD, EXPO reset, boot loop pl.), ASUS-t is hajlamosak szidni, nem a tavalyi CPU sütés mizériára gondolok. Szóval ez eléggé vakfolt nekem, egy jó véleményre jut egy rossz is.Amiken egyelőre filózok:
- MSI X670E Tomahawk (mivel ez alatt nem kínál PCI-5-öt az MSI)
- ASRock B650E Steel Legend (a 2 SATA még oké)
- ASRock X670E Steel Legend -
válasz jokeph #106678 üzenetére
AMD oldalon a kiszemelt képes rá:
ROG STRIX B650E-F GAMING WIFI | Alaplapok | ASUS HUbe quiet! Pure Base 500DX || be quiet! Pure Power 12 M 750W 80+ Gold || BQ! DARK ROCK PRO 5 || ASUS ROG STRIX B650E-F GAMING WIFI || AMD AM5 Ryzen 7 7700X, Corsair 32GB KIT DDR5 6000MHz Vengeance || XFX Speedster SWFT 319 RX 6800 CORE || SAMSUNG 980 PRO 1 TB || ASUS Xonar U5 ||Windows 11 Pro FPP
-
nagyúr
válasz Anubis_9 #106677 üzenetére
Üdv !
Új lapból, az igénynek maximális figyelembe vételével pl. Asrock B550M PRO4.#106676stk049: szintén tudom ajánlani.
A lapnak annyi korlátja van (e téren majd az összes kompromisszumos valamennyire), hogy ha a 2. M2-es slotba is kerül SSD, akkor a 6 SATA portból 4 lesz használható (kézikönyv alapján, erősen ajánlott olvasmány lapvásárlás előtt).
Jómagam 5600G-t hajtok, Asrock Fatal1ty AB350 Gaming-ITX/ac lapban, maximális megelégedéssel.
Előtte kiszolgálta a 3600X-et is.
3600X-et az ajánlott lap elődjének ATX változatában hajtottam (B450 PRO4) 1+ évig, nem volt vele gond, azóta (3+ éve) isminél 2200G-vel van használva.#106675GoodSpeed: még friss a 14. gen, nem vagyok benne biztos, hogy van már a polcokon 14. gen supported BIOS-al gyárilag felvértezett lap, későbbiekben biztosabb hogy lesz, de ezt akkor tudod meg, ha kibontod és meggyőződsz róla.
Az a bibi, hogy 2 év múlva is előfordulhat, hogy valahol az első eresztésből beragadt készlet kerül ki a kereskedőkhöz, szüval a lutri minden időben jelen van.A legbiztosabb eljárás az, ha olyan Z790-es lapot veszel, ami képes a BIOS_Flashback-re, azaz a CPU/RAM/VGA stb. nélküli BIOS frissítésre.
[ Szerkesztve ]
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
Anubis_9
őstag
válasz Anubis_9 #106674 üzenetére
Az előbb nem fogalmaztam meg részletesen az elképzelésem...
1. Mire fogod használni a gépet? Filmet nézni (4K@60Hz), zenét hallgatni, általános felhasználás, semmi játék.
2. Mennyit szánsz az alaplapra? Max. 40.000 Ft.
3. Milyen hardverek alá szeretnéd? AMD Ryzen 5 5600G CPU, 2x8GB RAM
4. Milyen méretű lapot szeretnél? Mindegy.
5. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? USB,SATA,PCI-E/m.2
6. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP)? Csak IGP-t használnék, HDMI-n keresztül
7. Szeretnél tuningolni vagy nem? Egyáltalán nem.
8. Használt, vagy új alaplap? Új lap.
9. Fontos e a lap kinézete (szín, dizájn, rgb,...) Nem.
+1: A jövőben tervezed e a processzor cseréjét (pontos típus)/fontos e az alaplap fejleszthetősége? Akár..."Bocs, hogy késtem, nem volt kedvem jönni!"
-
stk049
csendes tag
Sziasztok!
1. Mire fogod használni a gépet? játék
2. Mennyit szánsz az alaplapra? max 40e környéke, de minél kevesebbet. Ha 20e ből is lehet megfelelőt, akkor az is jó lehet.
3. Milyen hardverek alá szeretnéd? Ryzen 5700g, RX6600
4. Milyen méretű lapot szeretnél? mATX és ATX is lehet
5. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? (USB,SATA,PCI,PCI-E,...) 4 sata, legalább 4 usb, esetleg M.2
6. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ? mindegy
7. Szeretnél tuningolni vagy nem? esetleg alulfeszelés, de nem lényeges
8. Használt, vagy új alaplap? mindegy, bár nagyon úgy láttam, hogy használtan csak minimálisan olcsóbban hirdetnek
9. Fontos e a lap kinézete (szín, dizájn, rgb,...) lehetőleg ne legyen csicsás, de ha a jobbak közt csak olyan van akkor lehet az is
+1: A jövőben tervezed e a processzor cseréjét (pontos típus)/fontos e az alaplap fejleszthetősége? esetleg évek múlva, de nem feltétlen. Nem kritikus. -
Olyan Z790-es alaplap létezik, amelyiket nem kell BIOS frissíteni, és ismeri a 14. gent alapból? Főleg ASUS érdekelne. Mert oké, hogy bepipálom a BIOS frissítést, de ahhoz bontani kell a csomagolást, és hát nem tudom, hogy akkor lett e bontva... nem e valami visszakerült cucc...
be quiet! Pure Base 500DX || be quiet! Pure Power 12 M 750W 80+ Gold || BQ! DARK ROCK PRO 5 || ASUS ROG STRIX B650E-F GAMING WIFI || AMD AM5 Ryzen 7 7700X, Corsair 32GB KIT DDR5 6000MHz Vengeance || XFX Speedster SWFT 319 RX 6800 CORE || SAMSUNG 980 PRO 1 TB || ASUS Xonar U5 ||Windows 11 Pro FPP
-
Anubis_9
őstag
Sziasztok! AMD Ryzen 5 5600G CPU-hoz keresek B550-es lapot, maximum 40.000 Ft-ért. Jelenleg ezzel szemezek: ASROCK B550M Phantom Gaming 4. A CPU IGP-jét használnám, VGA kártya nem is lenne a gépben. Fontos, hogy tudja HDMI-n a 4K@60Hz-et. Mit tudnátok még ajánlani esetleg?
[ Szerkesztve ]
"Bocs, hogy késtem, nem volt kedvem jönni!"
-
Aryan
senior tag
Sziasztok!
Nagyon régen AMD-ztem már, 600-as duronom volt még anno. 5600G procihoz szeretnék valami stabil olcsóbb alaplapot levadászni. 4x8GB 3200-as RAM-ok vannak még a konfighoz illetve nvme SSD. A kritérium lenne még a matx méret.
MSI B450M PRO-VDH MAX-ot olvastam hogy sok embernek bejött vagy ASRock B450M PRO4. Asusból is létezne valami jobb fajta kicsi pénzért? Van valami jobb ajánlat ezeknél? -
ThodEE
őstag
Sziasztok !
1. Mire fogod használni a gépet? Ha munka, akkor elsősorban milyen jellegű?
Játék
2. Mennyit szánsz az alaplapra?
A lehető legkevesebbet amiért megkapom ami kell
3. Milyen hardverek alá szeretnéd?
i3-10105F
Corsair VENGEANCE LPX 32GB (2x16GB) DDR4 3000MHz
SK Hynix PC801 512GB PCI-E 4.0 x4 nvme SSD
+4db Sata SSD&HDD
RX 580 4Gb
Minőségi 700W-os táp
4. Milyen méretű lapot szeretnél?
Be fér a normál, nemszámít
5. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? (USB,SATA,PCI,PCI-E,...)
Min 4 Sata, Min 1db M2
6. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ?
-
7. Szeretnél tuningolni vagy nem?
nem
8. Használt, vagy új alaplap?
Használt, ha kell még várok is rá 2-3 hetet
9. Fontos e a lap kinézete (szín, dizájn, rgb,...)
Semmi
+1: A jövőben tervezed e a processzor cseréjét (pontos típus)/fontos e az alaplap fejleszthetősége?
Nemhttp://picasaweb.google.com/116647084346941867867/1155?authuser=0&feat=directlink
-
félisten
válasz GoodSpeed #106670 üzenetére
[Az AM5 / Zen4 topicban válaszoltam] ( [#9275 hsz.] ), egyfelől itt offtopic azért részben, másfelől más is hozzá szólhat, talán nálam bölcsebbet mondhat...
[ Szerkesztve ]
-
A játék másodlagos, jelenleg CoH2-vel játszom, meg néha BF2042-vel és tervben van majd a CoH3 és az új eljövendő BF.
Wondershare Filmorával vágok videókat a gépen, illetve Streameket nézek rajta, illetve közösségi médiát használok.
A helyzet az, hogy jelenleg Asus ROG Strix G713QM HX1139T (32 GB RAM) alaplapon ragadtam. Nekem ennek a laptopnak a teljesítménye még most is elég lenne, de ez egy kényszerpálya volt. Az Intel + Microsoft jól megszívatott, mivel megjelent a Windows 11, és az akkor három éves 7700K-m nem támogatott lett. Így váltottam erre a laptopra.
Most itt szó volt az Intelről megint majdnem vettem egy 12. generációsat, mivel akciós volt nagyon, de addig húztam a dolgot - pont, mert arra gondoltam, hogy ez már 2. generációval régebbi az aktuálisnál, és mi lesz ha a Windows 12 nem fog rajta sem elindulni?! - így mire hazaértem, fel is vitték.
Pont, mert megszívtam az Intellel korábban eleve AMD-re gondoltam, egyrészt mert 2016-2018 között a 6600K - 7700K nagyon jó volt, az XMP profilos RAM-ok is -korábban mindig szívtam a RAM-okkal AMD-n, az A8N-SLI-ben nem ment 400-os csak 333-on, az M4A785D-M PRO-ban meg nem ment 1066-on, csak 800-on ...
Szóval AM5 lenne jó, mert időtállóbb mint az Intel 1700, ami már nem kapja meg tudtommal a 15. gen-t.
Nvidia 4060 vagy 4070 megy majd bele.
AMD 7800X3D: olvastam róla, hogy csak játékban előnyös, renderelésben már annyira nem. Illetve érzékenyebb a hőmérséklet, és szorzózáras. Alig olcsóbb mint a 7900X, de 8 magja van. Viszont ha így is ajánlottabb, akkor az sem gond. Be quiet! Dark Rock 5 PRO fogja hűteni.
AMD-ből most akkor megnézem, hogy mi a különbség a 650 és 650E között... A 2,5 Gbps-os LAN kártyához ragaszkodnék
Amik mellett nincs ár, azok már megvannak, illetve SSD-k HDD-k, monitor, FHD 144Hz-es ASUS, valamint mechanikus billentyűzet és egér is.#106666chris-v: 90K-róül felugrott 130K-ra az enyhén korosodó 12700KF
[ Szerkesztve ]
be quiet! Pure Base 500DX || be quiet! Pure Power 12 M 750W 80+ Gold || BQ! DARK ROCK PRO 5 || ASUS ROG STRIX B650E-F GAMING WIFI || AMD AM5 Ryzen 7 7700X, Corsair 32GB KIT DDR5 6000MHz Vengeance || XFX Speedster SWFT 319 RX 6800 CORE || SAMSUNG 980 PRO 1 TB || ASUS Xonar U5 ||Windows 11 Pro FPP
-
félisten
válasz chris-v #106666 üzenetére
Én nem mernék ilyen egyértelmű besorolást adni az ASUS PRIME vs. TUF terén.
AMD B650 esetén a Prime az ASUS alsó polcos megoldása, a TUF felette van.
AMD X670 esetén a Prime közre fogja a TUF széria, mivel csak PRIME-ból van sima X670 (6 rétegű PCB-vel, eközben az összes többi ATX-es ASUS X670 lap 8 rétegű), míg TUF-ból csak X670E van.
Paradox módon a PRIME X670E pedig picivel a TUF X670E fölé lett lőve, például van a deszkán power és reset gomb, és mindegyik M.2 NVME-re jutott hűtőborda (alapvetően amúgy megegyezik a TUF X670E és a PRIME X670E).Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.
-
félisten
válasz GoodSpeed #106661 üzenetére
Mi a cél?
Mert játékra a 7900X nem ajánlott, mivel 2x 6 maggal bíró, 2 CCD proci, az AM5 esetén az 1 CCD-s procik célszerűek erre, tehát a legjobb a 7800X3D, aztán a 7700 vagy 7700X.
Ha AM5 a cél, ajánlom az [AM5/Zen4 topic] összefoglalóját elolvasni, mert az elejétől kezdve kellene most elmagyarázni, hogy akkor B650 vagy B650E, és így tovább.
Mivel pedig nem tudni, hogy mire szeretnéd használni, milyen HW elemek mellett és milyen költségkerettel bírsz, így valóban hasznos tanácsokkal se lehet ellátni, mit érdemes venned.
-
-
-
válasz GoodSpeed #106662 üzenetére
Most mobilról netezek, de
https://www.asus.com/motherboards-components/motherboards/tuf-gaming/tuf-gaming-b650-plus/Elvileg ez is ATX-es mi az előnye iilletve hátránya a másikkal szemben? Nagyjából az ára is egyezik.
-
válasz NeoPampalini #106663 üzenetére
Köszi, csak azért kérdeztem mert azt hittem hirtelen, hogy ez valami új szabvány. Kicsit beparáztam.
-
Jól látom, hogy nem kompatibilis az Samsung 980 PRO PCle 4.0 NVMe™ M.2 SSD 1TB | Samsung HU M.2 2280-as SSD-kkel?
-
válasz GoodSpeed #106652 üzenetére
Bebukott a terv
Szóval AMD-s konfig. Ryzen 9 7900X-hez:
PRIME B650-PLUS|Motherboards|ASUS Global
Ezt a lapot néztem ki. Ennél jobb ár/érték arányú lapot tudtok ASUS-ban?be quiet! Pure Base 500DX || be quiet! Pure Power 12 M 750W 80+ Gold || BQ! DARK ROCK PRO 5 || ASUS ROG STRIX B650E-F GAMING WIFI || AMD AM5 Ryzen 7 7700X, Corsair 32GB KIT DDR5 6000MHz Vengeance || XFX Speedster SWFT 319 RX 6800 CORE || SAMSUNG 980 PRO 1 TB || ASUS Xonar U5 ||Windows 11 Pro FPP
-
válasz Bashir #106658 üzenetére
Még így is olcsóbb, ha DDR5-ben gondolkodunk, mert intelnél gyorsabb DDR5-öt érdemes venni, ami sokkal drágább, a ryzen procikhoz meg bőven elég a 6000-6200-as.
De a legjobb ár/érték arány az AM4 platformon van, viszont abba már tényleg csak akkor érdemes befektetni, ha valaki budget gépet akar.Pénztárca bemutatók: https://www.youtube.com/playlist?list=PLYQxd5Rbby46cPtVVMQodEGZuxZm7csIo
-
válasz Bashir #106656 üzenetére
Mennyi a keret? AM5-re középkategóriában 100k felett kezdődnek az alaplapok. Vannak olcsóbbak is a belépőszinten, pl. ez a minimum ajánlott, ez alá nem szabad menni: ASRock B650M-HDV/M.2
(pl. az olcsóbb ASRock A620M-HDV/M.2+ lényegesen rosszabb a VRM hűtés miatt, azt nem szabad megvenni játékos gépbe).Adj meg egy pénzkeretet mindkét procihoz, hogy mennyiből szeretnél alaplapot hozzájuk.
mod: látom árkategóriát írtál. Akkor azt ajánlom, amit írtam az AM5-höz.
Azt is vedd figyelembe, hogy AM5-ös procihoz csak DDR5-öt tudsz használni, intelhez - az alaplaptól függően, bármelyiket.
[ Szerkesztve ]
Pénztárca bemutatók: https://www.youtube.com/playlist?list=PLYQxd5Rbby46cPtVVMQodEGZuxZm7csIo
-
Bashir
csendes tag
Üdv!
Ryzen 5 7600x vagy 5 7700 processzorhoz keresek olcsóbb lapot, rtx 4060 Fhd mellé.
Kb. ebben az árkategóriában: ASUS TUF GAMING B550M-PLUS
Illetve i5 13600kf, rtx 4060 alá
Kb. ASRock B760M-HDV/M.2 D4
Köszönöm. Ha ezek jók, az jó.
J-B
-
chris-v
senior tag
válasz GoodSpeed #106654 üzenetére
Mindig jó egy asztali gép.
Nekem is van lapos, de otthon inkább az asztali "nagy" géphez ülök. Meg hát az sem utolsó szempont, hogy azt mindig lehet fejleszteni (nekem ez maradt kis hobbinak ) .
A laptopoba max memórát tudsz tenni. Sajnos elmúltak az idők, amikor akár procit is lehetett benne cserélni."Roads? Where we're going we don't need roads!"
-
válasz chris-v #106653 üzenetére
Még a 990 PRO is PCIe 4.0-n van, szóval ez nem aggaszt, főleg, hogy én sem akarom egyelőre piszkálni a dolgot. Jelenleg a PCIe 3.0-s alaplapomban van
A 12. gen előnye, hogy most 100K alatt van. Amúgy a szokásos felállás, a 12. gen i7-nél a 13. gen i5 kicsivel már gyorsabb. Viszont én most visszaállok laptopra PC-re, mert elegem van a laptopos időkbőlbe quiet! Pure Base 500DX || be quiet! Pure Power 12 M 750W 80+ Gold || BQ! DARK ROCK PRO 5 || ASUS ROG STRIX B650E-F GAMING WIFI || AMD AM5 Ryzen 7 7700X, Corsair 32GB KIT DDR5 6000MHz Vengeance || XFX Speedster SWFT 319 RX 6800 CORE || SAMSUNG 980 PRO 1 TB || ASUS Xonar U5 ||Windows 11 Pro FPP
-
chris-v
senior tag
válasz GoodSpeed #106652 üzenetére
Hasonló konfig amit én is kiszemeltem, bár lehet 13 vagy 14.-ik i5 lesz.
Amit én hiányolok ebből a lapból az az NVMe 5.0. Bár ami most van m2 ssd-m 4.0 nem akarok cserélni mostanság, szóval lehet nincs is jelentőssége.
Amúgy én sem találtam jobb Asus lapot hasonló tudással ár érték arányban intel alá."Roads? Where we're going we don't need roads!"
-
válasz ollie #106571 üzenetére
Úgy néz ki, hogy eldőlt: 12700K vagy 12700KF lesz a CPU.
ASUS Prime Z790-P alaplap (90MB1CK0-M0EAY0) a jelenlegi kiszemelt. Árban ha nem indokolt efőlé nem szeretnék menni. Viszont lenne két kérdésem:
1. Van e ASUS-on belül ennél hozzá jobban illő ár/-érték arányú ATX méretű alaplap?
2. Ha van, akkor mi az eltérés?
690-est már nem nagyon szeretnék vásárolni, mert a 790-es újabb. Fontos, hogy legyen rajta 2,5 Gbps-os ethernet.Illetve tudja fogadni a Samsung 980 PRO 1TB M.2 MZ-V8P1T0BW PCIe 4.0 SSD-met is. Illetve DDR5-ös RAM-ok mennek bele!
[ Szerkesztve ]
-
motown5l
senior tag
Sziasztok
Csináltam egy 3dmark Speed Way Sterss Tesztet ,de a Passed ra azt írja hogy 98.8
Vagy is a frame rate stabilitása 98.8%.
20 loop volt benne.
Az,most jó vagy rossz?[ Szerkesztve ]
-
DravenMoral
senior tag
Sziasztok! A következő 1 hétben szeretnék notebook-ot vásárolni, feltétlen használtan, jó állapotban! Leginkább itt, Hardveraprón. Esetleg marketplace-en.
Mindenképpen 4mag/8szálas verziót keresek.
A billentyű kiosztás és led megvilágítás másodlagos.2. A gépre szánt összeg forintban?
Maximum 100.000 Ft - Ezt nyugodtan ki is lehet maxolni!3. Felhasználás?
Közösségi média, böngészés, youtube, fájlok másolgatása... Illetve kis gépigényű játékok ritkásan.5. fényes vagy matt, TN vagy IPS?
Ips, 1920x1080p, matt kijelző. Minimum 15 colos méret!6. Mennyit lesz hordozva a gép? Használnád-e utazás közben is?
heti szinten lesz hordozva, egyik helyen monitorral lesz használva, másik helyen a beépített kijelzővel. (Hdmi legyen a laptopon.)7. Operációs rendszer?
Windows 10-11, teljesen mindegy.8. Tárhely mérete és típusa (HDD és/vagy SSD), memória (RAM) mennyisége?
- Minimum 1db m.2 nvme ssd-t támogasson. Méret nem számít, mert van egy Samsung 980 500GB ssd-m eltéve itthon.
- Memóriából értelemszerűen DDR4 támogatottságú legyen, legalább 8GB.9. Egyéb kívánság, speciális igények?
Minimum 3db usb, illetve 1db hdmi port.
Illetve feltétlen legyen egy Rx vega 6-hoz közeli vagy erősebb erősségű videokártya a notebook-ban.10. Csak új gép jöhet szóba vagy használt is?
Csak használt! Ha nincs rá gari, az sem gond. De nyilván előny.Köszönöm!
-
chris-v
senior tag
válasz chris-v #106639 üzenetére
Mégsem ez az ASUS PRIME Z790-P WIFI lap lesz.
Aqua -ból rendeltem egy bontottat, mert jó áron volt, de ez nem hogy bontott hanem használt, ami mellesleg sérült is. CPU hűtő csavar helyei körül sérült. Valaki jól meghúzott ott valami csavart.
Írtam nekik, várom válaszukat, gondolom hétfőig nem sok minden fog történni.Szóval visszatérve, most már van memóriám: Corsair VENGEANCE 32GB (2x16GB) DDR5 7200MHz
CPU még nincs.
NVMe 5.0 megléte jó lenne a lapon hosszú távra.
100 ezer körüli áron gondolkoztam, de ha használtan annyi, az sem baj, nem ragaszkodok az újhoz.Milyen lapot ajánlotok?
"Roads? Where we're going we don't need roads!"
-
nagyúr
Köszi , ezt a táblázatot, már rongyosra nézegettem .
Vagy USB sound bar, vagy USB fejhallgató lesz rajta 99%, úgyhogy az analóg audio rész nem igazán releváns, ha jól gondolom.
Vagy, ha egyszer majd kell valami izmosabb hangkártya, akkor beleteszek egy PCIe-est. De szinte biztos, hogy ilyenre nem lesz szükség.Szerintem ez az X670E MSI Gaming Plus lesz a befutó. Nem alap chipset, a színe is tetszik, ATX méret.
[ Szerkesztve ]
-
MM
őstag
válasz Jim74 #106644 üzenetére
AM5 Motherboards sheet
Itt nagyon pontosan meg tudod nézni az AM5 lapok tulajdonságait, hátha ez segít a döntésben.Ha az audio nem érdekel, szerintem jó választás.
Szerk: Eddig nem is tűnt fel ez a lap, csak nemrég jelent meg. Úgy tűnik, hogy az audio részétől eltekintve, ami gyengébb, mint a Tomahawk-on, sok tekintetben jobb is, no meg olcsóbb.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Köszönöm a segítséget .
Végiggondoltam az audio codec témát... Lehet, hogy nem is fontos paraméter, mert alapvetően USB dongle-os vezeték nélküli fejhallgatóval lesz használva, illetve USB-s sound bar-ral.Ezen infó tudatában hogyan tovább?
A Gigabyte sok verziója engem is kissé elbizonytalanít.
Az MSI X670E Gaming Plus WIFI-ről mi a véleményed?
PCIe 5, fehéres, 100k körül kapható.
-
félisten
válasz Jim74 #106638 üzenetére
Ha MM kartárs javaslatából a sima B650-esre keresel alternatívát, akkor Tomahawk és a Gaming X AX is jó lehet, utóbbiból a gyártó viszont már sok változatot kihozott, az újabbak az első M.2 SSD csatin Gen5 támogatást hoznak, míg a v1.0 és v1.1 még csak Gen4-et tudott. A későbbi verziókban pedig egy extra VRM fázist kaptak még.
Én csak emiatt ódzkodnék a Giga deszkától, mert a boltok azért nem szoktak túl kommunikatívak lenni, hogy melyik alváltozatot kapod meg...Egyébként az audio codec terén számomra nem volt világos, hogy mivel használod a gépet majd? Direktbe van fejhallgató rákötve, vagy HDMI-n megy valahova, vagy hogy?
Mert HDMI esetén mindegy az audio codec. Optikai esetén lehetnek már változók (bár nekem a B650E-E esetén nem sikerült a DTS-Connect-et beüzemelni, csak sztereo csatornát tudtam kicsalni belőle ha nem pass-through volt) és persze ha direktbe kötsz rá analóg jellel, az megint más, ahogy ha a front kimenetre kötsz fejhallgatót, szintén.
Analóg esetén a Rog Strix B650E-F mellett szól, hogy viszonylag jó codec van és rendes dedikált DAC is.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz theooracy #106640 üzenetére
Már bocsi, de mitől lenne "tuning barátab" attól, hogy "jobb a hűtése"?
Zen4-nél a "tuning" (PBO, CO) a feszültség stabilitástól függ, az 1 CCD-s prociknál (Ryzen 7500/7600/7700/7800 család) meg az a viszonylag szerény fogyasztás miatt gyakorlatilag az alap B650 deszkák VRM-je is kiszolgálja probléma nélkül. 7700X esetén is alapból 144W az abszolút max. és az a legtöbbet fogyasztó ebből a falkából, ráadásul kb. 1% teljesítmény mínuszt jelent a 144W is ahhoz képest, ha visszafogom PPT 110W-ra.
De amúgy még a 2 CCD-seknél se nagyon van eltérés B650 / X670 deszkáknál.A "tuning barát" alaplap Zen4 esetén az eCLK támogatást jelenti, ami viszont amennyire tudom, nem tudja ez a lap, inkább X670-es deszkákon lehet látni...
[ Szerkesztve ]
-
chris-v
senior tag
válasz chris-v #106628 üzenetére
Köszi mindenkinek.
ASUS PRIME Z790-P WIFI alaplap lett a választás. Most már csak egy intel procit kell néznem hozzá.
Jó áron volt hírtelen meg is vettem.
NVMe nem 5.0, de minden jó. Bár intel oldalon nem is nagyon láttam NVMe 5.0-öt. Vagy rosszul kerestem...."Roads? Where we're going we don't need roads!"
-
arabus
addikt
válasz Jim74 #106634 üzenetére
Felénél kevesebbért ez bőven elég és vehetsz a különbségből 2tb ssd-t. [link]
Xeon Platinum 8480+,8490H,8468H,Ryzen 7500F,Gigabyte B650M K,Xeon Phi,i9 7960X,i9 7920X,Xeon w2135,Gskill royal 4400,Gskill Trident Z,Pico 4,Red Devil 7900XTX,Asrock W790 WS,Fury Pro RDIMM 6000,Z590,Intel Cryo,Intel 11900F,Ryzen 5600,Radeon 7600,Radeon 6800...
-
MM
őstag
válasz Jim74 #106631 üzenetére
Arra akart kilyukadni, hogy igazából két választásod van:
- ha hosszú távban gondolkozol (PCIe 5.0, NVMe 5.0), vagy később kellhet a 12 vagy 16 mag, akkor érdemes csak komolyabb lap. Ebben az esetben az Asus Rog Strix B650E-F a sweet spot szerintem, ez standard 100K körül van.
- ha nem gond, hogy 2-3-4 év múlva szükség esetén lapot is cserélsz, és nem munkára kell 8+ maghoz (jelenleg választott CPU-d alapján nem), akkor bőven elég lenne pl. ASRock B650M Pro RS WIFI (a szokásos 60-65K körüli árán) akár egy 7800 x3d-hez is elég lesz később.Pl. én csak azért vettem a MAG X670e lapot, mert szembe jött egy a B650E-F árában, és a 4 db NVMe SSD hely hívogató volt, egyébként az lett volna.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Sziasztok!
Újabb versenyzőket találtam az alaplap keresés közben.
Ryzen 5 7600 + 2 * 16 DDR5 min. 6000 min. CL32 + Radeon 7800XT alá keresek még mindig lapot. Fő felhasználás játék, tuning nem lesz. A nem feketéket preferálnám, de ha valamelyik best buy, de fekete, akkor nem kizáró ok a szín.Ezeket néztem ki, amik még beleférnek a büdzsébe:
- ASUS ROG STRIX B650E-F GAMING WIFI ALAPLAP- ASROCK B650E STEEL LEGEND WIFI (tetszik a színvilág, illetve hogy van VGA támasztó, viszont audio chip nem valami friss)
- ASUS TUF GAMING X670E-PLUS
- MSI X670E GAMING PLUS WIFI (tetszik a színvilág, a sok venti csatlakozó, viszont itt is nem túl új a hangchip. Nekem ez a legszimpatikusabb leszámítva az audio részt, azonban nem tudom, hogy az MSI-nek a GAMING szériája is jó, mint a MAG TOMAHAWK.)
- MSI MAG X670E TOMAHAWK WIFI (ennek néztem anno a B650-es verzióját, de mivel legalább 4-5 évre raknám össze a gépet, így B650E / X670E vonalon mozognék. Ennek már a határon van az ára...)
Melyik lenne a legjobb választás?
Köszönöm a segítséget .
-
chris-v
senior tag
válasz ollie #106627 üzenetére
Nos, az a furcsa helyzet van nálam, hogy inkább már csak hobbi ez nekem, amire pénzt fogok költeni. Felhasználás játék, meg kicsi grafika. Ezekből is heti szintan csak pár óra összesen.
Ha nagyon őszinte akarok lenni, kb nincs is szükségem a gépre, sőt ami van most az is elég. De nekem ez kicsit hobbi is, ahogy feljebb írtam. Valakinek a horgászat, valakinek más, és oda locsolja a pénzt, nekem ez, hogy időnként cserélek valami hardvert. DDR5 a cél, viszont ehhez 3 komponenst dobnom kell.
Szóval 200-240 ezer amit szánnék a projektre, ebből a felét gondoltam a mostani gép alkatrészekből fogom tudni finanszírozni.
Én egy kicsit fordítva szoktam gondolkozni, előbb egy normálisabb alaplap, majd jöhet a többi ahhoz igazítva.
Egyébként a processzor számomra nehezebb választás, de ha megvan, hogy intel, vagy amd, akkor már egyszerűbb az alaplap választás, majd pedig nézek egy ár/érték arányban egy jó processzort, amit akár később tudok fejleszteni/cserélni.[ Szerkesztve ]
-
válasz chris-v #106626 üzenetére
Először szerintem dönts el a procit és a rá szánt keretet, valamint a felhasználás módját (játék, munka, stb), aztán kaphatsz tanácsot alaplapra. A proci kategóriájától is függ, hogy milyen alaplap és memória kell alá (meg mint írtam a kerettől is).
Pénztárca bemutatók: https://www.youtube.com/playlist?list=PLYQxd5Rbby46cPtVVMQodEGZuxZm7csIo
-
chris-v
senior tag
Sziasztok!
Egy kis segítség kellene. Nem vagyok naprakész hardver téren mostanság.
Alaplap+proci+memórát cserélnék. Viszont nem tudom melyik irány most a jó, vagy jobb.
Intel, vagy AMD felé nézelődjek? Ár/érték arányban melyik éri meg jobban?AMD vonalon valami Asus x670 vagy 670E alaplapot TUF vagy Prime-ot gondoltam, vagy intel vonalon hasonló csak Z790 chipsettel.
Innen indulnék. Proci majd egy következő kérdés lesz...Egyenlőre csak a kérdés mivel érdemes megalapoznom a szettet?
-
N3gro
aktív tag
Nézem már ezt a Steel Legend-et, hát ez lett, tápnak pedig egy Seasonic Focus GX ATX3 . Remélem beválik. Nem bírtam magammal, aludni se tudtam emiett, felkeltem hajnalban és döntöttem (legyen tánc). Kösz, hogy rábeszéltél. Holnap elvileg érkezik, hétvégén beszerelem.
[ Szerkesztve ]
-
senior tag
válasz KAMELOT #106601 üzenetére
Sziasztok! Szia Kamelot!
Nézegetem ezt a APEX ENCORE lapot!
Próbáltam össze hasonlítani a STRIX Z790-F l, ami mondhatni fele árban van.
A leírásait összehasonlítva viszont nem látok olyan nagy különbséget!
Van valami más magyarázat a dupla árra, vagy ez a sok apró dolog össze adódik?
Mondjuk monoblokkot nem találtam hozzá... -
v.tom
őstag
válasz v.tom #106512 üzenetére
Sziasztok, sikerült hozzájutnom egy AsRock x570 Phantom Gaming X laphoz, ami ha jól látom, elég ritka példány. Kevés kivételtől eltekintve (2.5 gbps LAN) szerintem azonos az x570 Taichi lappal.
Ismeri esetleg valaki közelebbről? Most, hogy megvettem, érdekelnének a vélemények is róla[ Szerkesztve ]
-
Orgi
addikt
válasz Olajka02 #106608 üzenetére
Nekem volt ugyanilyen problémám, teljesen X aktának tűnt. A Win simán ment, de post elején a BIOS dolgai fel se villantak a monitoron és hiába nyomtam a del-t, elvileg belépett, de sötét maradt a képernyő. Aztán nagy nehezen kiderült, csak DP kábellel van ez és az Nvidia kártyámhoz volt BIOS frissítés, ami orvosolta ezt az ismert hibát. Szerintem első körben, ha most DP-n jelentkezik ez, próbáld ki másik fajta kábellel.
[link] -
félisten
válasz N3gro #106618 üzenetére
Pont azt írtad, hogy hosszú távra tervezel.
A PCI-Express 5.0 kihasználhatósága viszonylagos jelenleg, ezt nem is vitatom, de ha nem 2-3 évre tervezel csak, akkor lehet, hogy később hasznos lesz a képesség.Én ezért csodálkoztam a váltáson.
Értem a logikát, és van, aki a zen4 topicban is ezt a gondolatmenetet választotta, én nem kívánok felesleges köröket futatni emiatt, érveket hozok fel, a döntést Te hozod meg.
A B650E-F-en elég jó audio codec és DAC van, a két AsRock lapon eléggé belépő szintű, még talán ez tűnik tételnek a váltás kapcsán.
Ha az AsRock-nál akarsz maradni, akkor a [B650E Steel Legend] még opció, ha esetleg mégis B650E felé fordulnál.
De a két kinézett lappal sem hiszem, hogy amúgy gondod lenne.[ Szerkesztve ]
-
N3gro
aktív tag
Igen éles váltás. Megvettem egy 620.000 Ft.-os gépet, és elment a bizodalmam. Mint említettem, monitor alvásnál voltak problémák, így visszaküldtem a lapot és a tápot. Nem tudom melyik volt a ludas, a VGA kizárva, így döntöttem. ATX-mATX közt is rengeteget vaciláltam. Kb. semmit nem kötök rá, 1 VGA, 1 SSD, 1 HDD ami későbbiek során valszeg átmegy egy NAS-ba. USB hátul max 4-5, elől 2. Kicsit megúntam a folyamatos utánajárást, keresgélést, ellenkező véleményeket, azért döntöttem B650E deszkában. Jobban átgondolva, nem is igazán használnám ki. De még mindig bizonytalan vagyok. Keret van a jobbra is, de nem hiszem hogy kihasználnám. PCIE5-ért vegyek 2x annyiért? Semmit nem tudunk jelenleg róla. Ha használtan veszek régebbi most csúcsVGA-t, lehet ugyanott vagyok, sőt.. Egyszóval bizonytalan vagyok még mint a kutya vacsorája. Még jó hogy ebben a jólétben néha már a kutyáknak tán jobb sorsuk van az embereknél. VAU
-
félisten
válasz N3gro #106616 üzenetére
Elég éles váltás egy felső-közép kategóriás B650E deszka helyett alsó, alsó-közép kategóriás B650-est választani, pláne úgy, hogy az előbbi ATX, ezek meg Micro-ATX-ek.
Szóval nem igazán értem a választást.
A kettő közül a Riptide egy fokkal jobb VRM-el rendelkezik, bár az "északi" VRM áramkörökön nincs hűtőborda... Egyébként nagyjából ugyan azt tudják, itt Wifi van, ott egy-két kisebb sebességű csatival több. Szóval ami szimpatikusabb.
-
N3gro
aktív tag
Visszaküldtem a lapot és a tápot is, majd 2 hét szendvedés után, így most 2 lap közt vacilálok.
B650M Pro RS WiFi 60.000 (WIFI-t nem használok, de eladásnál talán jobb?)
B650M PG Riptide 66.000Meglévő vasak:
Ryzen 7 7700
G.SKILL NEO RGB 2x16GB 6000 CL32
XFX RX 6800
1 970 Evo Plus SSD, 1 HDD, nem is lesz több, max a HDD kikerül
DeepCool AK620 Digital
Fractal Design Meshify 2 Compact RGBTápegységet is kell vennem, az előző moduláris volt, de úgy nézem baromira megdobja az árat. Nekem fontosabb a hosszú távú megbízhatóság minden szempontból, inkább valahogy betuszkolom a HDD mellé. Az előző lap egy közepes Giga lap volt, annál kb. 5 év után a hátsó USB-k adták meg magukat. Nem vagyok egy nagy játékos, de hosszú távra terveznék, későbbiekben max. vennék egy VGA-t, amit ma nem tehetek meg.
-
válasz Olajka02 #106608 üzenetére
Valószínűleg az alaplap valamiért az iGPU-n (ami nincs) akarja kitenni a videójelet, ezért nem látsz semmit a windows-ig. Ez BIOS hibának tűnik és talán update-tel javítható, de azt meg nem tudod megtenni ezzel a procival.
Amúgy ha minden működik, és a RAM is beállt a helyes XMP értékre (CPU-Z-vel tudod ellenőrizni), akkor így is használhatod a gépet. A CPU-t magát nem kell beállítani, na meg CPU cserénél elvileg automatikusan resetelődik a BIOS.
Még megpróbálkozhatsz egy BIOS resettel, hátha helyrebillenti az egészet, ehhez elég kivenned az alaplapi gombelemet pár másodpercre, ha nincs gyárilag BIOS reset gomb.
[ Szerkesztve ]
-
válasz beach head #106611 üzenetére
Elég a B450-es is, viszont lehet, hogy BIOS update kell az 5500 procihoz.
-
-
beach head
senior tag
Sziasztok!
Játékra mondjuk egy ryzen 5 3600 vagy 5500 és rx 6600 mellé elég egy b450es lap vagy ajánlottabb a b550? -
SPR1NGzje.
csendes tag
válasz MZsoltee #106607 üzenetére
Kedves Zsolti!
Köszönöm a tanácsodat! A monitor egy régi 60hz FHD 24" LED, nemsokára upgradelem egy 144HZ FHD-ra, egyelőre jól megvagyok. Nem fogok online versengőzni, így nem igénylem a high end monitort sem. Nagyon ritkán szoktam a TV-re kirakni a játszást
Akkor processzort és RAM-ot kellene upgradelnem. Az alaplap ezekszerint nem elavult, és rendben lesz még évekig? A BIOS frissítések terén nem vagyok otthon, a proci csere igényelni fogja az ilyet?
Köszi mégegyszer!
"...ez egy .50es rombolópuska elég szép visszarúgással..."
-
Olajka02
aktív tag
Sziasztok!
Segítséget kérnék.
Van egy MSI B660M-A DDR4 lapom.
Elsőnek egy i5-12400f proci volt benne.
Cseréltem egy 12700kf-re.
Azóta nem tudok belépni a bios-ba.
Amikor boot-ol a gép, nem is jeleníti meg ezt a lehetőséget.
Ha boot alatt nyomom a delete gombot, akkor rl sem jut a windows-ig, hanem megy a gép és sötét a képernyő.
Jelen pillanatban egy titan x maxwell kari van a gépben.Ha hagyom, hog tegye a dolgát, akkor hibátlanul feláll a win, és minden ok.
Viszont be kéne lépbem a biosba, hogy az új procit beállítsam.
Mit lehet ilyenkor csinálni?
Előre is köszi a segítséget!Üdv: Olaj
-
MZsoltee
veterán
válasz SPR1NGzje. #106604 üzenetére
Hagyd meg a lapot és vegyel egy 5800X3D-t és vegyél mellé 2x16GB Ddr4 3600 CL16-os ramot, ha el akarod költeni az összes pénzt. A 4060 alá ez overkill.
A 4060 alá egy 5600/5700X is elegendő, lapot nem kell cserélni. Memória kicsit dobhat rajta, 2x16GB Ddr4 3600 CL16. A 2 modul jobb, mint a 4.
Milyen felbontáson játszol milyen kepfrissitessel?
A tökéletes nő süketnéma, nimfomániás, és az apjának kocsmája van.
-
félisten
válasz N3gro #106605 üzenetére
Ez alapján biztos nem alaplap hiba viszont (hiszen Integráltal nem csinálta).
Zen4 topicban van összefoglaló, abban egy táblázat a különböző deszkák tulajdonságaival. Gyakorlatilag igénytől függ, milyet érdemes venni (USB-k száma és sebessége, M.2 csatik száma, stb.), amúgy majdhogynem teljesen mindegy melyiket választod...
-
N3gro
aktív tag
Teszteltem szinte mindent, más oprendszerrel, másik VGA-val ugyanaz volt a helyzet. Integrált VGA működött. Az én VGA-m más gépében működött. De most már mindegy, visszaküldtem a lapot. (Szerintem megy a táp is vissza, mert lassan 2 hete kínlódok, és feladtam)
Viszont rájöttem hogy nekem annyira nem éri meg B650E-t venni, PCIE5 még jóval odébb van, nem vagyok akkora gamer hogy zavarna a nem max. grafika. Fele annyiért is látok lapokat. Szóval most egy B650-es lapot keresek az említett konfighoz.
-
SPR1NGzje.
csendes tag
Sziasztok!
1. Mire fogod használni a gépet? - Gaming
2. Mennyit szánsz az alaplapra? - 65'000HUF
3. Milyen hardverek alá szeretnéd? - LENTEBB
4. Milyen méretű lapot szeretnél? - FSP CMT240 házba elférjen, sajnos nem vagyok jártas e témában
5. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? (USB,SATA,PCI,PCI-E,...) -
6. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ? -
7. Szeretnél tuningolni vagy nem? - nem
8. Használt, vagy új alaplap? - új
9. Fontos e a lap kinézete (szín, dizájn, rgb,...) - igen, fehér
+1: A jövőben tervezed e a processzor cseréjét (pontos típus)/fontos e az alaplap fejleszthetősége? - igen (processzor: keret: 80'000HUF, de rugalmas lehet...)Az alábbi setuppal rendelkezem:
FSP CMT240 ház
GIGABYTE B450M DS3H alaplap
Ryzen 5 2600 + Arctic Freezer 34 esports duo
ZOTAC RTX 4060
G.SKILL 4x8GB DDR4 3000mhz
Corsair RM750 (2021) moduláris táp
M.2 SSD - 500GB
HDD - 1TB
2.5" SSD - 500GBSzeretném az alaplapot és a processzort upgradelni, viszont alaplapok terén igen hiányos a tudásom. Nem tudom mi az a mutatószám, amely mentén érdemes lehet választani.
A cél az, hogy most egy olyan szintre jusson a gépem, hogy a közeljövőben az új megjelenéseket gond nélkül futtassa, kiindulásnak nekem bőven elég ha majd ha a megjelenő TES6 mediumon elzötyög (tudom hogy egyelőre nem tudni, hogy milyen követelményekkel fognak új címek megjelenni, csak egy példát mondtam), tehát nem akarok lemondásokat, illetve aggódni azon, hogy egy 3-4 év múlva megjelenő címmel nem tudok játszani majd. Nem cél, hogy minden ultrán menjenek a vadi új játékok pár év múlva.
Hogy értsétek: gyermekvállalás előtt állunk, és szeretném úgy upgradelni a gépet, hogy jó pár évig ne kelljen hozzányúlni.
A többi komponenst nem csernélném le egyelőre, így fontos hogy mindennel kompatibilis legyen az alaplap és a processzor. Nagyon fontos tényező, hogy minden fehér a gépben, kivéve az alaplap, így örülnék neki ha olyan alaplapot vehetnék, aminek van fehér kiadása.
Nagyon köszönöm az útmutatásokat! Remélem érthető volt a leírásom.
"...ez egy .50es rombolópuska elég szép visszarúgással..."
-
félisten
válasz N3gro #106602 üzenetére
A hibához: [Zen4 topicba is beírhattad volna]
Első blikkre én kipróbáltam volna valami Live Linux pendrive-ról bebootolva, hogy kiderüljön szoftveres vagy hardveres probléma áll a háttérben, illetve hogy az alaplapi kimenetekről is jelentkezik-e a hiba?
Debug terén abban a topicban jelezz vissza, ha esetleg megpróbálod.Több B650E-F deszkával szerelt gépet raktam össze, nekem B650E-E van, semmi hasonlót nem tapasztaltam, illetve a tulajok sem. Valamint a Zen4 topicban sem olvastam más B650E-F tulajtól hasonlót, tehát aligha az alaplap típusproblémájáról beszélünk, valami más lesz ott.
Innen nézve egyébként kb. bármelyik B650E deszka ajánlott lehet, ha mégis cserélnél (és ilyen jellegű problémát, ha mégse egyedi HW hiba okozza, ott is jelentkezhet akkor).
[ Szerkesztve ]
-
N3gro
aktív tag
Sziasztok!
Az alábbi konfighoz keresek deszkát. Mint remélheőleg kiderült, az Asus alaplappal gond van, így elállok a vásárlástól. Olyan lapot keresek, ami hosszú távra rendben lesz. WIFI, tuning, csillivilli dolgokra nincs szükségem. 8 éves gépet cseréltem, legalább ennyi időre jó lenne most is, később max. VGA-t cserélnék. A ház 4 ventis, max 4 USB kellhet hátul, elől van 3 (1db 3.0+ 1db C).
AMD Ryzen 7 7700
ASUS ROG STRIX B650E-F GAMING WIFI
G.SKILL Trident Z5 Neo RGB 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz F5-6000J3038F16GX2-TZ5NR
XFX Radeon Speedster SWFT 319 RX 6800 16GB GDDR6 256bit
Samsung 970 EVO Plus 1TB M.2 PCIe
Fractal Design Meshify 2 Compact RGB
be quiet! Pure Power 12 M 750W 80+ Gold
DeepCool AK620 DigitalElőre is köszönöm.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Ha kérdezel, feltétlenül közöld a következőket:
1. Mennyit szánsz az alaplapra?
2. Milyen hardverek alá szeretnéd?
3. Milyen méretű lapot szeretnél?
4. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? (USB 2/3,SATA 2/3,PCI,PCI-E,...)
5. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ?
6. Szeretnél tuningolni vagy nem?
7. Használt, vagy új alaplap?
8. Fontos e a lap kinézete (színe,design,rgb,...)
Összefoglaló tele van alaplap ajánlásokkal, kérdés előtt nézz rá, sanszosan válaszra lelsz.
Ha az alaplapoddal kapcsolatos kérdésed van ami nem függ össze a vásárlással (beállítások, OC, stbstbstb...) vagy csak valami meghibásodott akkor látogasd meg az "Nem indul és mi a baja a gépemnek " illetve az "Azonnali alaplapos kérdések órája" topikot! Ez egy ajánlós/vásárlós topik!
Ha nem a témával kapcsolatos a mondanivalód, látogass el az Alaplap OFF topik-ba.
- Kingston Fury Beast memória - 2x8 GB DDR5, 5200 MHz, CL40 (KF552C40BBK2)
- KERESEM: MSI Z97 XPOWER AC
- Beszámítás! ASUS ROG STRIX B250G GAMING alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Beszámítás! ASUS ROG STRIX B250F GAMING alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Beszámítás! GIGABYTE Z270X Ultra GAMING alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest