Hirdetés
- Szénszál és réz találkozik az Inno3D egyslotos RTX VGA-in
- Vezetékmentes és kompakt gaming klaviatúra a Cherry Xtrfy védjegyével
- Cserélhető filtereket biztosít az Elgato legfrissebb, 4K-s webkamerája
- A YouTube-ot is betiltják a gyereknél az ausztrálok
- Gyilkosságban és öncsonkításban akart segíteni a ChatGPT
- AMD Radeon™ RX 470 / 480 és RX 570 / 580 / 590
- Milyen széket vegyek?
- Milyen TV-t vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Vezetékes FEJhallgatók
- Milyen videókártyát?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Haladó fájlrendszerek, de mire jók? Ext4 vs Btrfs vs ZFS vs APFS
- Milyen processzort vegyek?
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
foosballfun
tag
Sziasztok!
Egy pontosabb kép alakult ki bennem, annyi változással, hogy egy ryzen 5 7600 processzort fogok vásárolni. A memória G-Skill Trident Z5 6400MHZ ddr5 lesz. Ehhez néztem az ASUS TUF GAMING B650M-E WIFI alaplapot (ez portokkal elég jól felszerelt számomra).
Ez jó választás lenne, vagy tudnátok mást ajánlani ebben az ársávban? -
válasz
Silent77 #107486 üzenetére
Köszönöm a segítséget végül megrendeltem a ASRock X870 PRO RS WIFI-t.
Az idő majd eldönti mennyire jól választottam.Nehéz szülés volt, sokat agyaltam rajta.
Időközben elfogyott az 7700X, arra még várok, vagy megnézem máshol.
Ramból ezt vettem: [link] G.SKILL 64GB KIT DDR5 6000MT/s CL30 Flare X5 -
silver-pda
aktív tag
válasz
CriticalHit #107497 üzenetére
Köszönöm. (hdvm.2 lesz)
-
CriticalHit
addikt
válasz
silver-pda #107496 üzenetére
-
silver-pda
aktív tag
Sziasztok!
am5 lapot keresnék.
1. Mire fogod használni a gépet? Ha munka, akkor elsősorban milyen jellegű?
játék (nem hardcore játék)
2. Mennyit szánsz az alaplapra?
50, max 55 ezer
3. Milyen hardverek alá szeretnéd?
cpu: amd ryzen 5 7600, video: rtx 3060, ssd: m.2 nvme
4. Milyen méretű lapot szeretnél?
mindegy
5. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? (USB,SATA,PCI,PCI-E,...)
videóhoz x16 , usb3, m.2
6. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ?
dvga (rtx 3060)
7. Szeretnél tuningolni vagy nem?
nem
8. Használt, vagy új alaplap?
új
9. Fontos e a lap kinézete (szín, dizájn, rgb,...)
mindegy
+1: A jövőben tervezed e a processzor cseréjét (pontos típus)/fontos e az alaplap fejleszthetősége?
esetleg proci vagy videó kártya majd később -
eman
csendes tag
válasz
CriticalHit #107491 üzenetére
Ezt is köszönöm!
-
CriticalHit
addikt
-
eman
csendes tag
Új gép vásárlása előtt állok, és szeretném kérni a véleményeteket.
Első sorban 3D modellezés, renderelés a fő csapás.
Egy időtálló, (a lehetőségekhez képest kompromisszummentes) csendes, léghűtéses gép a cél:
Intel Core i9-14900KF 3.2Ghz LGA1700 dobozos (BX8071514900KF)
Noctua NH-D15 univerzális CPU hűtő
ASUS TUF GAMING Z790-PRO WIFI alaplap
64GB 6400MHz DDR5 RAM Corsair Vengeance Black (2x32GB) (CMK64GX5M2B6400C32)
NVidia Quadro P5000 (később upgrade RTX-re)
Chieftec 1050W Polaris Serie moduláris tápegység (PPS-1050FC)
Egyedi tervezésű fekvő ház 20cm-es ventikkelA kérdés, hogy a lap tápja szerintetek elegendő-e. (a többi szolgáltatása nekemkielégítő)
Overclockoni nem, inkább egy kicsit alulhajtani szeretném.
Nem FPS-t vadászok, inkább az időtállóság a cél.Köszönöm előre is!
-
CriticalHit
addikt
válasz
Silent77 #107486 üzenetére
Nem, mert az a butított B650E Steel Legend. Az eredeti B650 Steel Legend 4x SATA3, 1x Blazing M.2 (PCIe Gen5x4), 2 x Hyper M.2 (PCIe Gen4x4) csatival és jó minőségű Realtek ALC4082 Audio Codec-el szerelt. [link] . Sajnos azonnal elviszik, amint pár darab megjelenik.
r.mark
ASRock B760M PRO RS/D4, ASRock B660M Steel Legend -
válasz
tranceplanet #107479 üzenetére
tranceplanet és CriticalHit köszönöm szépen!
Kiadom érte, főleg ha megéri hosszútávra.
B650 Steel Legend nagyon szimpatikus volt, de most vettem észre, hogy csak 2 sata.
ASROCK B650E Taichi Lite még mindig versenyben van, és a ASUS ROG STRIX B650E-F GAMING WIFI 90k-s árával elég szimpatikus. ASRock X870 PRO RS WIFI, ASROCK X870 Steel Legend WIFI ezek is jók lehetnek. Bőség zavara.
Wifi, BT, 4db sata, ezek szükségesek. -
r.mark
csendes tag
Sziasztok!
1. Munkára, photoshopon való képszerkesztésre fogom használni a gépet
2. Mennyit szánok rá?
25-50 ezer ft
3. Milyen hardverek alá? i5 12400f, gtx 3060, 2x16 gb 3200
4. ATX
-
6. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ?
-
Nem
Mindkét lehetőség ok
Nem
Arról érdeklődnék, hogy ha a fent leírt CPU-ra váltok majd, akkor lényeges-e a PS-hez szükséges teljesítményt tekintve hogy Z690, Z790 vagy B760 vagy B610... Eleve mit jelentenek ezek a megjelölések. Ha egy B610-et vennék azzal ki lehet-e használni az i5-12400 erejét, vagy nem...?
A választ előre is köszönöm! -
DFB
tag
Ost hogy megjelentek az Intel 15. gen. procijai inkàbb az amd felé billenne a méreg.
MSI X870 Toma amit néztem.
Sajna nincs a hàtlapon DP csak Hdmi.
Ami fontosabb lenne az az m.2 foglalatok.
Ezen azt hiszem van 2db 5.0 2db 4.0, amiből az egyik feleződik.Jól tudom?
Ezek szerint 4.0 ssd-t 3db ot lehet kihasznàlni egyet meg 3.0 val,5.0 még nem nagyon van és az is horror àron.
Van még olyan lap amelyiken esetleg ennyi vagy esetleg egy sem feleződik? -
Coach Atesz
tag
Sziasztok.
Melyik alaplapot javasoljátok egy 7900x3d alá? RTX 3090 FE van jelenleg, ami jövőre cserélve lesz 5080-ra vagy 5090-re.
Tuningot nem szeretnék, max a memóriákat húzni picit. Persze egy pár évig nem szeretném cserélni, így lehet x870-es chipsettel. -
CriticalHit
addikt
válasz
Silent77 #107478 üzenetére
Az X870 Prp Rs-t de még a X870 Steel Legend-t is olcsóbban megkapod, mint az egyébként tényleg kiváló Taichi Lite-t a feleslegesen túlzó 24+2+1 VRM fázissal. Nem is beszélve a 40e-s ASRock B650M-HDV/M.2 lapról, ami szintén tökéletesen kiszolgál eltekintve a gyenge alaplapi AUDIO CODEC-től. A B650 Steel Legend ( ha sikerül kifogni egyet) de a Gigabyte B650 AERO GB/650 AORUS ELITE AX V2 is kiváló lapok.
-
Hoffer
őstag
Sziasztok,
Játék
30-40k
5700X, 32gb DDR4, RTX 4060 Ti
mATX
-
-
-
Új
-
+1: A jövőben tervezed e a processzor cseréjét (pontos típus)/fontos e az alaplap fejleszthetősége?
-
Igazából semmi tuning és csicsa nem kellene, a legjobb ár-érték arányú lap érdekelne.
-
Sziasztok!
Processzor topikból jövök. Az már tiszta, hogy 7700X vagy 7800X3D lesz a befutó. 7700X-re nagyobb az esély.
Amint tudni kell itt leírtam. [link] és [link]
Tuningolni jó ha lehet, de nem feltétel. Hosszú távra tervezek, de ha kevés lesz a 7700, lehet megyek 7800X3D-re.
Amivel szemezek, ASROCK B650E Taichi Lite. Ennyit nem akartam költeni. Megéri ennyit áldozni egy lapra?
Ha kihagytam valami szóljatok. -
-
Morris
veterán
Sziasztok. egy Sima 13700 alá milyen lapot érdemes venni?
-
CriticalHit
addikt
válasz
Ampee1 #107468 üzenetére
A B650 sorozat kifejezetten jól sikerült az ASROCK-nak. Ha megnézed azonban a nagy felhasználói számmal rendelkező newegg vagy amazon kritikákat minden márkánál és típusnál vannak 1-2 csillagos lehúzó értékelések túlságosan is szép számban bár 4 -5 csillagos értékelések száma azért döntően magasabb.
-
Mister X
tag
Ja igen még valami. Sziasztok.
1. Mire fogod használni a gépet? Ha munka, akkor elsősorban milyen jellegű? Játék,multiban is,és egy kevés képszerkesztés Lightroom,photoshop de ez eléggé másodlagos.
2. Mennyit szánsz az alaplapra? Max 50-60ezer,de minél olcsóbban.
3. Milyen hardverek alá szeretnéd? i5 13400F, 32Gb DDR4 ram, AIO hűtés,rx 6800,7700,7800 lesz,valamelyik. Thermaltake Dividier 170 házban.
4. Milyen méretű lapot szeretnél? Ha elég egy mATX akkor azt.
5. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? (USB,SATA,PCI,PCI-E,...) Csak(?) SSD-nek kell hely,hogy milyen,melyik majd ti megmondjátok.de valszeg 2hely kell egy későbbi esetleges bővítéshez.
7. Szeretnél tuningolni vagy nem? Nem.
8. Használt, vagy új alaplap? Új
9. Fontos e a lap kinézete (szín, dizájn, rgb,...) Nem igazán. Lehet fekete,lehet fehér vagy fekete-fehér is.
+1: A jövőben tervezed e a processzor cseréjét (pontos típus)/fontos e az alaplap fejleszthetősége? Nem és nem. -
Ampee1
csendes tag
válasz
CriticalHit #107467 üzenetére
Köszi szépen! Asrock mára már jó márkának számít? Régen köztudatban "rossznak" minősült (2000 évek közepére gondolok, bár akkor még újak voltak)
-
Ampee1
csendes tag
Sziasztok,
Úgy néztem nincs jobb CPU a piacon gamingre mint a Ryzen 7800X3d, néztem a többi kínálatot, meg hogy mi lesz, ez úgy gondolom eléggé időtálló választás lehet.
Milyen alaplapot vegyek hozzá? Elsőre ezt néztem ki: ASUS TUF GAMING X670E-PLUS
Viszont olyanokat olvastam hogy ezzel az alaplappal (és ezzel a CPUval) csomó játék crashhel (??).
Alaplapnál nekem a legföbb szempont:
-4 SATA, 3-4 M2 (nvme) (vagy nyilván több is lehet ennél) -
vvega30
senior tag
Üdv.
Egy GIGABYTE B650 EAGLE AX lapban van a 7800x3d, amit ajánlottak megvételre.
Ez így lfogadható? -
CriticalHit
addikt
válasz
SoulReaver #107460 üzenetére
Nézd meg ezeket: [link]
A Pro Rs 91e, a Steel Legend pedig 110. -
SoulReaver
veterán
válasz
SoulReaver #107460 üzenetére
Szerk: Z790 bocsi…
-
SoulReaver
veterán
Sziasztok.
Tervbe vettem egy AMD re váltást Intel-ről.
14700K helyett a majd érkező 9800x3d lenne.
Neki szeretnék egy alaplapot ~100.000Ft körül.
Játék, netezés, film a fő felhasználás. Néha videóvágás.
A konfigom többi része: 4080, 2x16gb ddr5 (6400mhz cl32), 3db m.2 ssd, pci sbz hangkártya, játékvíz, 850W táp.
Jelenlegi lapom egy gigabyte Z870 eliteAX. Ha kb tud annyit, mint ez, már jól megleszek vele.
Köszi előre is a javaslatokat.
-
foosballfun
tag
Sziasztok!
Új gép vásárlása előtt állok. A kiszemelt processzor egy ryzen 5 7500f. Ehhez keresnék micro atx alaplapot.
A gépet munkára használnám (programozás és néha videószerkesztés), nagy ritkán 1 kis játék.
Tuningolni nem szeretném, extra bővítő helyekre nincs szükségem. Mivel a gépet maximum a takarításkor fogom látni, ezért a kinézete sem fontos.
Árban kb 60 ezerre lőném be a keretet.
Ami extra lehetne (de nem fontos), hogy legyen rajta bluetooth értelmesebb audio codec-el (aptx ll, vagy ldac, stb). -
válasz
MZsoltee #107457 üzenetére
Hát, elég régiek már, de nem akarom kidobni őket, egy 2TB-os M2, ami újabb, 1-2 éves, a többi meg 4-5-10 éves.
A HDD-k csak tárolásra vannak, mindkettő.
Néha fényképezek, videózok és azokat pakolom rá.Károly: van külső HDD-m is, lehet áttérek arra, tárolásra.
Közben megrendeltem a lapot, kedden jön....de a cpu-t még nem.
Mikor lehet vásárolni az új AMD cuccokat? -
MZsoltee
veterán
válasz
sixpak #107455 üzenetére
Mi értelme ennek a sok ssd-nek?!
illetve sok vinyonak? Hdd-t én már nem szívesen raknek pc-be.
1 nagy SSD a gépbe és kész, max kettő ha maradt még régebbi min 1TB-os. HDD meg nas-ba való.
Esetleg egy külső hhd ház, ha nagyon kell még valamire. A sok csatiert prémium lapot venni nem biztos hogy megéri, abból az árból le is lehet cserélni az adathordozókat.
-
válasz
CriticalHit #107454 üzenetére
Köszönöm.
Nem használtam soha, a VGA lesz csak az 1-es sínbe.
Emellett még 4 sata ssd és 2 M2 ssd lenne....sajnos a képeim tárolására tartott 2db. HDD-t (1 és 2 TB) így is kukáznom kell. -
válasz
CriticalHit #107446 üzenetére
Még egy perc, mielőtt lecsapnék a buy gombra....
Tehát ha az 1-es és a 2-es M2 slotot használom, akkor a vga pci alatti pci sín nem müködik.n̈
Ha a sata 1-2-őt használom, akkor a harmadik M2 lassúbb lesz.
De én mind a 4 sata-t használnám és 2 M2 slot-ot is, ilyenkor mi a műsor?SSJmeszes: gondolom az AB-be a settings-monitor/osd menüben ki van választva.
-
SSJmeszes
senior tag
Azért ide írok ezzel kapcsolatba, mert szerintem a BIOS-ban kell beállítani valamit.
Szóval annyi, hogy az MSI Afterburnerben nem látom a CPU hőmérsékletét, HW infoban ugyan látom, de ha esetleg játszok szeretném látni, hogy alakulnak a hőmérsékletek. Érdekes, mert csak a hőfok nincs benne, a kihasználtság stb.. az benne van.
Valami tipp, hogy mit kellene ki/vagy bekapcsolni a BIOS-ban? -
válasz
CriticalHit #107446 üzenetére
Köszönöm szépen, szerintem ez lesz.
Bár a 7800x3d-t még mindig nem rendeltem meg, mert fáj a 190.000ft-os ár....de szerintem olcsóbb nem mostanában lesz, legalább is jelentősen olcsóbb. -
CriticalHit
addikt
válasz
sixpak #107445 üzenetére
A teljesítmény tesztben pedig az előkelő 4. helyezett a Pro Rs.
A Boot time 23mp mindkét lapnál. A legjobb idő is 17Mp.
Ha szükséged van a jóval nagyobb sebességű USB csatlakozókra, akkor Steel Legend.
A Pro Rs-el ellentétben a Steel Legend sikeresen Boot-olt 8000mHz- RAM-al de elbukott a stabilitási teszten. Számít valamit, amikor még a tesztelő következtetése is az, hogy jobban járunk a CL30-s 6000mHZ-es RAM-al?
Steel Legend: "A perfectly fine motherdoard" de a Pro Rs-nél is csak a lassú USB csatlakozásokat kifogásolta.
Nehéz döntés, mert az X870 Pro RS olcsóbb, mint számos B650-es lap, az X870 Steel Legend pedig 20e-l drágább, mint a B650 Steel Legend, ami viszont nehezen beszerezhető (nem a gyengébb "E" változat).
Számomra a Pro Rs, mert eddig sem volt gond, hogy nincs 4GB/s USB 4-es csatlakozóm. Ott vannak még a viszont a jól teljesítő de olcsóbb B650 -s lapok. -
válasz
CriticalHit #107444 üzenetére
Köszi.
Ez a legolcsóbb, de annyira új, hogy szinte nincs is review róla.
Boot time-ba utolsó lett, hőfokoknál viszont nem rossz....nem bírok dönteni.... -
Nos, leszűkítettem a potenciális jelöltek listáját.
AsrockX870 Pro RS.
Asrock X870 Steel Legend WifiAz első 95 körül van, a második 110...esetleg használ valaki ilyeneket?
Melyiket érdemes venni?Az olcsóbb verzión is két internal usb header van, de az egyik nem a szokásos 9 pines, erről van valakinek infója?
Persze lehet venni, hub-ot, ha csak ez egyiket tudom használni.... -
sheep
addikt
Üdv,
nem igazán találok normális m-atx alaplapot 7800x3d alá. Eleve csak középkategóriás B650 lapok vannak (bár nekem elég a tudásuk), azok közül is az MSI/ASUS lapoknál (Mortar, TUF) sajnos a gpu csatlakozó el van tolva egy slottal és ezért a 3 slotos gpu-m nem fér el, illetve kitakarja az alsó alaplapi csatlakozókat így ezek kiesnek. Hosszas keresgélés után a Gigabyte B650M AORUS ELITE AX és a ASROCK B650M PG Riptide lapokat néztem amelyek kialakítása okés ilyen szempontból, bár egyik sem a kedvenc gyártóm.
A Gigára hajlanék de csak egy 8 pines cpu csatija van, ez nem lesz gond hosszabb távon, ha procit szeretnék cserélni, mondjuk a 7800x3d helyett 9800x3d?
Ti melyiket ajánlanátok akettő közül, illetve ha van más alternatíva szívesen fogadom.
Egyelőre csak infót gyűjtök, de gondolom nem nagyon várható hogy új mobok jelenjenek meg. -
válasz
MZsoltee #107439 üzenetére
Köszi.
Az nem fog menni, az összeállításiamnál, a végösszeg majdnem fele a látványra megy el.
[link]
Persze ez csak demo, játékok alatt csak a Murals, Monitor Screen profilt használom.Jokeph: köszönöm.
Még várok néhány napot, hátha kiderül valami az új szériákról.
Ha nem, akkor vagy ez a GB vagy egy X870 Asrock lesz. -
jokeph
nagyúr
válasz
sixpak #107433 üzenetére
Egyik sem trébb a másiknál (leszámítva a szériahibás példányokat, de az már előjött volna ez esetben), minden gyártónak van jó/kevésbé jó lapja, ez leginkább a felszereltségben és a lap fizikai kialakításában nyilvánul meg (VRM kör megoldásai, csatik elhelyezése és száma), illetve az erőforrások elosztásában, pl. pci-e sávok kiosztása, ez talán a legfontosabb amit meg kell nézni lap vétel előtt, ahogy te ezt meg is tetted. Régebben sokkal több kompromisszumos lap volt (pci-e sávok/SATA/stb elosztásában), manapság azért jobb a helyzet.
Minden korból volt és jópár korból van is GB lapom, mind faja, de ez igaz az Asrock-ra, Az Asus-ra és az MSI-re is. -
-
válasz
SSJmeszes #107434 üzenetére
Ez igaz.
MZsoltee: köszi.
Régóta csak Intel-t használok, ez lesz az első AMD-m, kb. 20 év óta először.
Gyakorlatilag fogalmam sincs a dologról, ahogy olvasgatok Redditen, volt gond az AM5-el régebben.
Nem tudom, ebből mi igaz....Szerk.: az Intel Z590 lapomat úgy használom, hogy két pár egyforma ram modul van benne, csak a méretük más, 2x8GB és 2x16GB.
Soha semmi gond nem volt vele, a PS be is szokott szippantani néha 38GB-ot is.
Ezzel a lappal/procival is gond nélkül megtehetem, hogy 2 pár 2x16GB-os modult rakok bele? -
MZsoltee
veterán
válasz
sixpak #107433 üzenetére
Mi az igényed, amire ez a lap kevés? Ha nincs ilyen, akkor vedd nyugodtan.
Pci-e 5.0 van, amire VGA nincs. SSD -t hiába raksz bele nem fogod érezni az előrelépést egy gen4eshez képest.
Ízlésen nem vitatkozunk, tegyük fel tetszik.
Garancia van rá. Mozgó alkatrész nincs ami tönkre tudna menni. Nekem sokkal olcsóbb lap is megfelelő volt.
-
válasz
jokeph #107432 üzenetére
Köszönöm.
1 belső usb van csak rajt, nekem a 2-vel is még Y elosztót kell használnom, belső hub-ot meg nem akarok venni...
Közben találtam egyet, ami szimpi, az ára is jó, 90 felett kicsivel, de a Redditen szarrá fikázzák, hogy bármit, csak GB lapot ne.
Tényleg annyira tré lenne? -
Üdv.
Cpu (és a vga kivételével minden) csere előtt állok, az egyik kiszemelt a R7 7800x3d.
Ehhez milyen új FEHÉR ATX lapot ajánlanátok, mondjuk 80-110.000ft között.
VGA RTX 4080.
Ram: még az sincs meg, 2x16GB Corsair-ből 2 csomag (nem hagyok üres slot-ot, esztétika miatt) valami olcsó, 6000Mhz-es fehérre gondoltam.
Játék és fotószerkesztés, tuning semmi.
Sata3 jó lenne, ha egy 4 lenne azért (a mostani Z590 Steel Legend-en 6 van).
M2 2-3 slot nem ártana.
Köszi, előre is. -
ChromeX
addikt
válasz
CriticalHit #107416 üzenetére
En is arra hajlok, szerintem az lesz koszi!
-
SSJmeszes
senior tag
-
-
-
MZsoltee
veterán
válasz
blp85 #107415 üzenetére
Fizikálisan ugyanaz a chip (Promontory 21), a 870-esben engedélyezve van az USB 4 kötelezően, a 670(E)-ben csak némelyikben. Ezért szép a marketing. Az ember nem nézni meg az utolós betűig mit vesz és mivel újabb biztos jobb is.... A 870-es konkrétan visszalépés is lehet a 670-eshez képest, ha alaposan áttanulmányozod a leírást.
[link] -
blp85
senior tag
-
SSJmeszes
senior tag
válasz
blp85 #107419 üzenetére
Rendben, akkor az lesz.
Még egy kérdésem lenne. Az említett AC Liquid Freezer III 360 procihűtő belelóg rajz alapján az m2 ssd hűtőbordájába. Azt látom, hogy az AC gyártótól lehet igényelni hozzávaló bordát. De ha esetleg nem rakok rá egyáltalán az m2ssd bordát, az mennyire melegedne/károsodna? Persze használhatok másik slotot is, de inkább megkérdezlek titeket, hogyha mégis használnám, mennyire tolerálná az m2ssd, ha nincs rajta borda. -
blp85
senior tag
válasz
SSJmeszes #107418 üzenetére
Igazából a támogatása a kérdés, mivel AM4-et is sokáig életben tartotta az AMD, az AM5 támogatásra rákeresve 2025 vagy 2026-ot írnak, de ezt kb. csak jóslatként kezelném. Nekem AM4-es processzorral szerelt gépem van, és az is marad még legalább 2 évig, akkor meg az AM5 eleve kimarad nekem.
Személy szerint az X870E-t választanám (az a frissebb lap), mégha minimális is az eltérés. -
SSJmeszes
senior tag
válasz
blp85 #107415 üzenetére
és kalozhun100: Köszönöm.
Igazából, én ezt csak is azért kérdezem, hogy a jövőben mennyire lehet építeni erre az alaplapra chipsettől függően, akár egy újabb kiadású CPUt.. De itt lehet inkább az a kérdés, hogy meddig van AM5? Mert, ha 2 év után mondjuk jön a AM6 pl, akkor az AM5 lapra nem adnak már gondolom új procit nagyon, és akkor összességében teljesen mindegy melyik chipseteset választom, mert olyan irgalmatlan nagy eltérés nincs a kettő közt. ( Remélem nagyjából értitek mire gondolok az írásom alapján, ami lehet kicsit kusza!) -
btoth0413
kezdő
Én az Asus Tuf Gaming lapot preferálom több okból is. A hűtések elképesztőek és van minden is
-
blp85
senior tag
-
MZsoltee
veterán
válasz
kalozhun100 #107413 üzenetére
Tudod mi a különbség a két chipset között?
-
SSJmeszes
senior tag
Sziasztok,
Nagyjából már körvonalazódik, hogy mit akarok, de azért megkérdezném a véleményeteket erről a két lapról.
Tehát azt eldöntöttem, hogy ProArt ot szeretnék, és abból is a két csipszet közül nem tudok választani. X670E vs X870E.. Utána olvasva alig van köztük szinte lényegbeli különbség, és még árban is minimális az eltérés.
Nekem leginkább arra irányulna a kérdésem, hogy a jövőbe tekintve (akár évekről legyen szó), jobban járok az X870E vel?
Az X870E ellen az szól nálam, hogy a AC Liquid Freezer III pumpája/csőkönyöke belelógna az m2 ssd hűtőbordájába. De ez ilyen olyan formában kiküszöbölhető.
Köszönöm válaszotok. -
ChromeX
addikt
üdv,
Valakinek van tapasztalata javaslata hogy:
ASUS TUF GAMING B650M-E vagy ASROCK B650M PRO RSCPU: Ryzen 8500G
RAM:KINGSTON FURY 16GB Beast RGB DDR5 5200MHz CL36 KF552C36BBEA-16
VGA: RTX 4060Nem fogom húzni, minimális jatek max 1080p-n, inkább hétköznapi használtat. Viszont szeretném ha megbízható lenne nem cserélek gépet gyakran, ezért hajlok az AM5-re.
Koszi!
-
rodman73
aktív tag
Két MSI Z790-es lap között vivódom, segítsetek dönteni légy szíves. Pro 790-S 62.000 ft környékén vagy Gaming Plus, 75.000 ft körül. Elsődleges cél a géppel játék, 3070 ti van most a gépben, később majd lehet upgrade lesz, de csak jövőre. 12700k procit tervezek venni, 1440p felbontáson játszom. Bár most nézem van Tomahawk lap is 86.000 ft-ért, ááá ez túl sok féle opció nekem.
-
CriticalHit
addikt
válasz
kalozhun100 #107408 üzenetére
Költségvetés függő.
7500f/7800X3D + Asrock B650 Steel Legend WiFi/Asrock B650 PG Lightning/Asrock B650 Pro RS/ ASRock B650M-HDV/M.2 /Gigabyte B650 AORUS ELITE AX V2/Asrock X870 Steel Leged WiFi/Asrock X870 Pro RS wifi. -
kalozhun100
őstag
Sziasztok, gondolkozom, hogy lecserélem a mostani am4 konfigomat. Tervbe van egy 4080 super. Az adatlapomon láthato a mostani konfigom. Igazábol játékra használnám fpként meg filmezésre, jelenleg 1440pbe. Intel vagy amd érné jobban meg? Am5 lapokat nézegettem, ATX mindenképpen.
-
Hoffer
őstag
Sziasztok,
Otthoni felhasználás, játék CS2
40-50k
8600G, DDR5 16GB 6000Mhz
mATX
M.2
IGP-HDMI es DP
Nem
Új, boltból
nem
TUF A620M-Plus-t vagy Prime B650M-K-t néztem.
Szerintetek? -
Sle
csendes tag
AMD lapok terén eléggé el vagyok veszve, sok olvasás után is, az alaplapi heatsinkekkel sem tudok mit kezdeni, sose volt még ilyen lapom. Szóval:
Eddig pcpartpicker alapján néztem az Asrock B650I lighting wifit, az Asrock B650E PG-ITX wifit, és az Asus ROG STRIX B650E-I GAMING WIFIt.Ebből a B650l jelentősen olcsóbb. Elég lehet, mi a tapasztalat ezekkel? Esetleg más lap?
Fontos a stabil, jó wifi. Mediatek wifiről ovastam sok rosszat, elvileg szinte az összesben az van?
A halk működés. Olvastam coil whineról sokszor, nem tudom mekkora probléma ez.
Gyors boot time. Lehet ezek már javítva vannak, most 10 másodperc és be van kapcsolva a gép. Jó lenne tartani ezt. Későbbi fejleszthetőség.
Játék, office főleg
Viszont stabil, jó wifire lenne szükségem
100-120. Jó lett volna kevesebbet, de elég drágának tűnnek
7600x-be gondolkodom
ITX. Még a ház nincs meg, de valószínűleg ITX kéne. Esetleg mATX ha azzal sokkal jobban járok részben ár, főleg képesség alapján
Nincs speciális igény, nyilván minél több/jobb annál könnyebb dogom lesz
DP, egyelőre egy 6700xt van
Egyelőre nem, élettartam vége fele lehet
Új
Nem
Igen, jó lenne sokáig megtartani a lapot és később fejleszteni. -
MZsoltee
veterán
válasz
kromatika #107399 üzenetére
Nézd értem én ezt, de érvelnék ellene. Ma még nem használható, mikor lesz az? 3-5 évig szinte biztos nem. Addigra kijön a B950/B1050, vagy hívják akárhogyis a következő chipseteket. A 1-2 generációval későbbi középkategóriás alaplapon rajta lesz minden, ami egy mai csúcson megtalálható. Ólcsóbban jövök ki vele, nem kell előre elkölteni a pénzemet, és új garanciális termékem lesz megint. Egészen biztosan támogatva minden olyan dolgot, amire akkor szükségem lesz.
Az AM4 esetében is volt szó arról, hogy nem minden chipset támogatja majd az 5000-es szériát. Most az AMD sokkal jobb helyzetben van, így könnyen lehet, hogy az AM5 esetében már meg tudják lépni, hogy a 600-as és 800-as már nem támogatja a 9000-es ryzenek után jövő generációt.
Röviden a bizonytalanra elkölteni több pénzt szerintem nem jó lépés. -
jokeph
nagyúr
válasz
CriticalHit #107403 üzenetére
B660M Steel Legend-el elégedett vagyok, 13600K-val ment a ram 4000-en, gear1-ben, 12400f-el 3600 megyen gear 1-ben, nem mintha ez rossz lenne.
pci-e 5.0-át ez is tud (az x16-os slotra), magamat ismerve 10 év múlva kap olyan VGA-t ami tudja is (GTX 1070 kocog benne).
2025. január 04-én lesz nálam 2 éves, anno 65e volt.
Sokat nézegettem anno, mi legyen, BIOS_Flashback-ből nem engedtem, így maradt ez a lapocska a megcélzott árkategóriában.Gépgyűjtemény: szeretem, ha van tartalék.
Ultra7 265: nyálcsorgató, meg kell hagyni, talán majd egyszer.
-
CriticalHit
addikt
válasz
jokeph #107402 üzenetére
A legnagyobb probléma vele, hogy a sima B650 Steel Legend ugyanilyen jó, amennyiben nincs szükség rengeteg tároló helyre. Főleg ha kapható. Talán előkerül és a X870 Steel Legend lenyomja az árát 70e környékére. Persze 400 feletti EUR/HUF árfolyam mellet nehéz lesz.
Kíváncsi vagyok, hogy a jelentős gép gyűjteményed mellé hamarosan csatlakozik-e a Core Ultra7 265 is. -
jokeph
nagyúr
válasz
CriticalHit #107401 üzenetére
Nagyon durva lap és mutatós is ez az Asrock.
A Giga X870-ese se kutya azért.Nálam a 3 főbb gépben jelenleg Asrock B660M Steel Legend (i5-12400F), Gigabyte Aorus X470 Gaming 7 wifi (R5 5600X) és GIGABYTE Z790 AORUS Elite AX DDR4 (i5-13600K) dolgozik, tartalékban Asrock B350 Fatal!ty ITX/ac (R5 5600G), MSI MAG B550M Mortar Wifi (R3 3300X), Asus ROG Crosshair VI Extreme (CPU nélkül) és Asrock Z270M-ITX/ac (i5-7600K) várja a sorát.
Új hozzászólás Aktív témák
Ha kérdezel, feltétlenül közöld a következőket:
1. Mennyit szánsz az alaplapra?
2. Milyen hardverek alá szeretnéd?
3. Milyen méretű lapot szeretnél?
4. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? (USB 2/3,SATA 2/3,PCI,PCI-E,...)
5. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ?
6. Szeretnél tuningolni vagy nem?
7. Használt, vagy új alaplap?
8. Fontos e a lap kinézete (színe,design,rgb,...)
Összefoglaló tele van alaplap ajánlásokkal, kérdés előtt nézz rá, sanszosan válaszra lelsz.
Ha az alaplapoddal kapcsolatos kérdésed van ami nem függ össze a vásárlással (beállítások, OC, stbstbstb...) vagy csak valami meghibásodott akkor látogasd meg az "Nem indul és mi a baja a gépemnek " illetve az "Azonnali alaplapos kérdések órája" topikot! Ez egy ajánlós/vásárlós topik!
Ha nem a témával kapcsolatos a mondanivalód, látogass el az Alaplap OFF topik-ba.
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- PlayStation 5
- AMD Radeon™ RX 470 / 480 és RX 570 / 580 / 590
- sziku69: Szólánc.
- Gurulunk, WAZE?!
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Renault, Dacia topik
- Milyen széket vegyek?
- További aktív témák...
- Újra Akcióban!!! Ducky One 2 Mini és SF billentyűzetek a bolti ár töredékéért! Számla+Gari
- Új Dell 14 Inspiron 5435 FHD+ Ryzen7 7730U 4.5Ghz 16GB 512GB SSD Radeon RX Vega 8 Win11 Garancia
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A23/Samsung Galaxy A25/Samsung Galaxy A05s
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L390 - i7-8GEN I 16GB I 512SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Dell USB-C dokkolók: (K20A) WD19/ WD19S/ WD19DC + 130W, 180W, 240W töltők