Hirdetés
- Szénszál és réz találkozik az Inno3D egyslotos RTX VGA-in
- Vezetékmentes és kompakt gaming klaviatúra a Cherry Xtrfy védjegyével
- Cserélhető filtereket biztosít az Elgato legfrissebb, 4K-s webkamerája
- A YouTube-ot is betiltják a gyereknél az ausztrálok
- Gyilkosságban és öncsonkításban akart segíteni a ChatGPT
- Milyen széket vegyek?
- AMD Radeon™ RX 470 / 480 és RX 570 / 580 / 590
- Milyen TV-t vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Vezetékes FEJhallgatók
- Milyen videókártyát?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Haladó fájlrendszerek, de mire jók? Ext4 vs Btrfs vs ZFS vs APFS
- Milyen processzort vegyek?
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
K.Norbi79
csendes tag
válasz
szasanyi #107596 üzenetére
Nem is igazán ragaszkodás,hanem az árakat elnézve az i5 14600kf 92000ft és elég jó árérték aránnyal bír.benchmark teszteken jó eredményeket hoz. Pár hónapja még úgy volt hogy talán AMD Ryzen 7 7800X3D re váltok ,csak jót hallottam róla.Akkor 148000ft ba került(az i5 14600kf akkor 120000ft volt),most 200000ft os áron kínálják. Akkor nem váltottam a jelenlegi árat viszont sokallom. És akkor a ddr4 ramokat is ddr5 re kellene cserélnem. És ebbő kikövetkeztethető,sajnos véges a keret összeg. De a meglévő komponenseket szemelőtt tartva szivesen veszem Amd processzor + alaplap páros ajánlását is 160000ft ig.
És köszönöm a választ. -
cucka
addikt
válasz
K.Norbi79 #107594 üzenetére
Az Asus tuf alaplapból a D4 jelzi a típusnévben, hogy ddr4 kompatibilis. Van belőle ddr4 és ddr5, oda kell figyelni, hogy a jó verziót vedd.
Ha intelt kéne venni, én hirtelen ezt találtam, amit vakon, utánaolvasás nélkül meg mernék venni [link] . 12 fázisos vrm, wifi 6E, ddr4 támogatás, 70 ezres keretbe befér.
De valszeg a tuf is jó választás.
Intel procik sokat fogyasztanak, szóval amire érdemes odafigyleni, hogy legyen az alaplapon jó vrm jó nagy hűtőbordával. -
K.Norbi79
csendes tag
Sziasztok!
Processzor és alaplap vásárlás előtt állok a segítségeteket szeretném kérni!
1. Mire fogod használni a gépet? Leginkább játékra.
2. Mennyit szánsz az alaplapra? 70000ft
3. Milyen hardverek alá szeretnéd?
Egy i5 8600k processzort váltanák i5 14600kf re.
(Ezek megvannak)
Ház: zalman z9 neo
Táp: seasonic g12 850W
ssd: 970 evo plus
vga: rtx 4070 super
ram: Kingston ddr4 3200 32gb Hyperx Predator CL16 kit HX432C16PB3K2/32
4. Milyen méretű lapot szeretnél? Atx
5. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? (USB,SATA,PCI,PCI-E,...) semmi komoly
6. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ? Hdmi csatlakozóval oled tv
7. Szeretnél tuningolni vagy nem? Nem
8. Használt, vagy új alaplap? Új
9. Fontos e a lap kinézete (szín, dizájn, rgb,...) Nem
+1: A jövőben tervezed e a processzor cseréjét (pontos típus)/fontos e az alaplap fejleszthetősége? Nem
Ezeket nézem eddig:
ASUS TUF Gaming B760-PLUS WIFI Alaplap Azt olvastam hogy támogatja a DDR4 ram modulokat is, köztük az enyémet is.
ASRock B760 PRO RS/D4 WIFI Alaplap
Ha tudnátok segíteni a döntésben nagyon megköszönném. Vagy ha mást ajánlanátok azt is szivesen meghalgatom,csak legyen kompatibilis a ramokkal.(ha már megvannak)
Kösz minden segítséget! -
BigBear
senior tag
Jut eszembe, pici (vagy kisebb) alaplap.
Amikor kikötöttem a B650 Tomahawk mellett, széttúrtam a netet, hogy mATX alaplapot találjak megfelelő paraméterek mellett. De, hogy őszinte legyek, elég gyér az AM5 mATX felhozatal, ha valaki 3 M.2 fogalaltot, 8-nál több fázisú vrm-et es normális wifit akar (PCIe 5.0-ról nem is beszélek, egyelőre feleslegesnek tartom, de ha kellene, az aztán végképp üres halmazt mutat, már az elérhető lapokat tekintve). Normális wifi: nem AMD/ Mediatek szutyuk, de szinte mindenre azt pakolják.Várható vajon változás, jönnek ki újabb lapok? Vagy ez ennyire rétegigény lenne?
-
cucka
addikt
válasz
AsakuraDave #107590 üzenetére
Én eredetileg itx konfigot szerettem volna összerakni, de pont az alaplap (és tápegység) árak miatt mondtam le a tervről. Mert tényleg az van, hogy a rog strix lap amit írtál, az 135 ezerért a kedvező árú, jó ár/érték arányú választás.
-
AsakuraDave
őstag
Hali,
AM5-re tervezek váltani, bár még csak tervezgetés, a megvalósítás 2025 eleje
iTX small factor házzal lenne a cél így eléggé szűkös az értelmes AM5 lapok száma, sőt most hirtelen rákeresve pl a B840-850 lapok elvileg csak 25Q1 érkezhetnek legkorábban..
Jelenleg amit kinéztem: ASUS ROG STRIX B650E-I GAMING WIFI
Elvileg ennél jobb ár/érték AM5 iTX lap nem nagyon van, mert azok már X670 illetve X870.
Proci az 7800X3D vagy all-in és akkor 9800X3D -
cucka
addikt
Amd am5-nél az van, hogy 50-60 ezer körül lehet a normális minőségű pcie4-es alaplapokat kapni. Ha pcie5-öt szeretnél akkor viszont ez a 90 ezres alaplap amit javasoltál kifejezetten kedvező árúnak számít.
Ekkora árkülönbséget szerintem nem ér meg az a pcie5 slot.
De aki alapból a 80-100 ezres ársávban keresgél, annak egyértelmű, pcie5-öst kell venni. -
BigBear
senior tag
Így már stimmel.
Igazából semmi értelme már a 650 Tomahawknak sem, hiszen valójában majdnem a legolcsóbb lapok is kényelmesen elszaladgálnak a jelenlegi összes procival. Ahogy írtad, egy 50 alatti lap is (pl. Asrock B650M hdv/m.2) tökéletesen elég.
A PCIe 5.0 mondjuk szerintem 5 éven belül nem fog erdemi előnyt jelenteni. Kicsit olyan, mint most a nagy újdonság USB 4 az X870 lapoknál. Ha a használt piacot nézem, ott se lesz szinte semmi előnye, elég a hardverapró elborult áraira tekinteni... -
DacMalac
tag
válasz
Krissh #107584 üzenetére
Szia! eléggé régi rendszered lesz ezzel a kiépitésű CPU+alaplappal. Nem ölnék már pénzt ebbe az LGA1200-s rendszerbe. Elég gyenge lesz játékra és munkára is. A RAM-t is fel kéne tornásznod 2x16 GB-ra. Ma már a 16 giga kevés játékra. Kinőtték a játékok. Amik fellelhetők alaplapok , azok már elég csirák ( H41,H510)
-
MM
őstag
válasz
BigBear #107585 üzenetére
Nem írta senki, hogy mindenképpen kell. Ha a szükségesnek ítélt szempontok mellett - amiket pl. te is írtál - kis ráfizetéssel tudja egy másik lap, én azt választanám. Jelen esetben ~10k-ról beszélünk a kérdezőnél, nekem ennyit megérne (és egy évvel ezelőtt is megért), ezért írtam.
A legjövőállóbb platformról beszélünk, ahol 2-3 év múlva már számíthat a PCIe 5.0, mikor még simán jön ki erre újabb CPU. Ha emiatt nem kell lapot cserélni, hanem mondjuk 6 évig simán használható, megérte. Ha meg 2-3 év múlva lapot cserél, akkor az eladásnál is számít majd, jobban, mint most, ahogy telik az idő.
Ha elég egy 50e lap most, ahelyett én sem vennék 90e-ért csak emiatt másikat, mint ahogy a 80e helyett 120e lapot sem, de ezt is leírtam.
-
BigBear
senior tag
Offba rakom, nem akarok szemetelni.
Kíváncsiságból, miért kell mindenképpen a PCIe 5.0? Jelenleg ott tartunk, hogy a 3 és a 4 között kevés VGA memóriával (4Gb) van jelentősebb különbség, de 1080p-ben és felette, középkategóriás kártyával és 8Gb+ memóriával ez tart az elhanyagolhatóhoz. Jelenleg nincs 5.0-t igénylő kártya. Hacsak valaki nem azonnal cuppan a legújabb, legdrágább holmikra, a közeljövőben sem várható, hogy szükséges legyen az 5.0. Egyelőre 2e forintot sem adnék csak ezért. Ha meg nem annyira számít, akkor már inkább az X870.
A Tomahawk egy jó, de őszintén szólva elég drága B650 lap, nálam is csak azért született, mert kellett a 3db M.2, igyekeztem normális vrm-mel venni valamit, aztán járt itt 2 Asrock hibásan és nem mertem bevállalni még egyet. Mindenképpen Alzáról akartam (meguntam a hazai boltok szarságait) és ez volt relatív értelmes áron. Asust és Gigát kizártam, találkoztam sípolóssal, kösz nem. Ja éppen ROG Strix volt az egyik... -
Krissh
friss újonc
1.Mire fogod használni a gépet? Ha munka, akkor elsősorban milyen jellegű?
Játékra, Ark survival evolved, esetleg forza horizon, seemta, fortnite, illetve meg szeretnek gyakorolni jatekfejlesztest is szoval arra is kellene (unityvel)
2. Mennyit szánsz az alaplapra?
Max 40-50.000-ret
2. Milyen hardverek alá szeretnéd?
intel core i5 10400f, g.skill trident z rgb 16GB 3600MHz, adata ssd m.2 512gb, rtx 3050
3. Milyen méretű lapot szeretnél?
ATX
4. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? (USB 2/3,SATA 2/3,PCI,PCI-E,...)
Alap dolgokra, pci-e x16, usb 2,3 sata
5. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ?
-
6. Szeretnél tuningolni vagy nem?
Nem hinném
7. Használt, vagy új alaplap?
Új mindenképp
8. Fontos e a lap kinézete (színe,design,rgb,...)
hat ha van rgb van ha nincs nincs, majd vilagit a procihuto, meg ezek
+1: A jövőben tervezed e a processzor cseréjét (pontos típus)/fontos e az alaplap fejleszthetősége
nem. -
MM
őstag
válasz
Fenn3gyer3k #107575 üzenetére
Hosszabb távra olyan lapot vennék, amibe PCIe 5.0 VGA rakható, de ezt a B650e lapok is tudják.
Most ezt venném: Asus ROG Strix B650E-F - ez alig több, mint a B650 Tomahawk, többen használják a fórumon is megelégedéssel.
Mondom ezt X670 Tomahawk tulajként, amivel egyébként én is teljesen meg vagyok elégedve, de mikor vettem egy éve, akkor alig volt árkülönbség a két lap között. Most +30-40e felárat nem ér az X670/X870 szerintem. +10e viszont simán a PCIe 5.0 miatt.
-
kiki22
senior tag
sziasztok! melyik pc boltbol érdemes mostanság gépet összerakni ? 10 év után visszatérnék pc hez .játékra pakolnék össze egy gépet .
-
forguet
senior tag
válasz
cucka #107571 üzenetére
Na tegnap este rászántam magam, megrendeltem 62k-ért, úgy tűnik az utolsó pillanatban, mert mára felment az ára
-
cucka
addikt
válasz
Fenn3gyer3k #107578 üzenetére
DPC - DIMM per Channel
egy memória csatornában 1 vagy 2 memória van-e berakva. (Ugye legtöbb esetben 2 csatonrás memóriavezérlőhöz van összesen 4 slot)1R, 2R - Egy darab memóriamodulon hány rank-be vannak rendezve a chip-ek.
Általában ha egyoldalas a modul, akkor 1R, ha kétoldalas akkor meg 2R
De érdemes megnézni a gyártó oldalán
Például ez [link] , írja, hogy 1Rx8, azaz 1 rank-ben 8 memóriachip van a modulon
Vagy ez [link] , írja, hogy 2Rx8, azaz 2 rank van, mindegyikben 8 memóriachip.(Kb. ugyanaz a két memória, csak az egyik modul 16 gigás egyoldalas, a másik 32 gigás kétoldalas. Jó eséllyel ugyanazok a chipek vannak rajtuk)
-
Fenn3gyer3k
tag
válasz
Fenn3gyer3k #107577 üzenetére
Illetve ezek mit jelentenek ?
Ryzen™ 9000 Series Processors max. overclocking frequency:
• 1DPC 1R Max speed up to 8400+ MT/s
• 1DPC 2R Max speed up to 6400+ MT/s
• 2DPC 1R Max speed up to 6400+ MT/s
• 2DPC 2R Max speed up to 4800+ MT/s -
Fenn3gyer3k
tag
válasz
BigBear #107576 üzenetére
Bocsi, bamba voltam és nem olvastam semmit csak kérdeztem.
Hát mondjuk igazából a mostanihoz képest drágább csak jóval az X870 Tomahawk, de lehet megérné azzal össze raknom, mert vga-val még várok jövő tavaszig és inkább legyen egy betonbiztos erős alapom mint hogy aztán később fogjam a fejem -
BigBear
senior tag
válasz
Fenn3gyer3k #107575 üzenetére
Maga a B650 Tomahawk szerintem egy igen jó lap, feljebb írtam, hogy én is ennél kötöttem ki. Stabil, jó vrm, 3db M.2, Wifi, nekem a design is bejön.
Viszont ha nem annyira számít, az írt keret teteje felé már vannak X870-es lapok is.
X870 Stel Legend Wifi
X870 Riptide Wifi
kicsit felette X870 TOMAHAWK WIFI
Kérdés, megér-e ennyit.
(Szerintem nem, de biztos mindenki másként látja.)
A B650 Tomahawk "hiányossága", hogy nincs 5.0 PCI-E. Számomra ez nem volt mérvadó, így maradtam ennél a lapnál. Pár évig még biztosan nem fog hátrányt jelenteni szerintem.
Egyébként ezt leszámítva az egyik legjobb B650 lap. Nekem szimpatikusabb, mint az Asrock, a Gigánál meg főleg. -
Fenn3gyer3k
tag
Sziasztok !
Én erre a lapra MSI MAG B650 Tomahawk WIFI gondoltam de szeretnék megerősítést vagy jobb ajánlást.
Előre is köszi!1. Mire fogod használni a gépet? Ha munka, akkor elsősorban milyen jellegű?
- Játék
- Max 120 ezer Ft
- r7 9800x3d , G.SKILL Trident Z5 32GB (2x16GB) F5-6000J3038F16GX2-TZ5N , Samsung 990 PRO 2TB M.2
4. Milyen méretű lapot szeretnél?
- ATX
5. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? (USB,SATA,PCI,PCI-E,...)
-
6. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ?
-
7. Szeretnél tuningolni vagy nem?
-
8. Használt, vagy új alaplap?
- Új
9. Fontos e a lap kinézete (szín, dizájn, rgb,...)
- Nem az az első de azért számít
+1: A jövőben tervezed e a processzor cseréjét (pontos típus)/fontos e az alaplap fejleszthetősége?
- -
Szabmester03
csendes tag
Sziasztok!
Van egy gigabyte b660m ds3h wifi lapom. Elgondolkodtam , hogy lecserélném ddr5ösre.
60ezer forint környékén nézelődtemEzek jöttek szembe
ASRock
[link]
MSI
[link]
Asus
[link]Szerintetek melyiket? Van márka amit kerülni kell?
Fontos a wifi , jöhet más is , ha tudtok jobb opciót,
Játékra használnám, semmi komoly hardver . Most vennék egy rtx 3060at + egy 12gen i5 -
cucka
addikt
válasz
szasanyi #107570 üzenetére
hiszen 60k-s kerettel tervezett.
Ennyi pénzért jelenleg a legjobb alaplap ez most akciósan: [link] . Vegyétek amíg van belőle. Amikor én vettem, volt többfajta verziója (plus nélküli, wifi nélküli), az már elfogyott.Ennél olcsóbban asrock hdv/m2 lapjai elég jók, 50 ezer alatt.
-
szasanyi
félisten
válasz
CriticalHit #107568 üzenetére
Nem egészen.... több fázissal jobban szabályozható a CPU és a lap fogyasztása. Ezen kívül tsztek bizonyítják, sok lapnál vannak eltérő eredmények ugyanazzal a CPu-val. Ezen túl pedig hosszabb távra gondolkodik (és ugye a Zen6 is AM5-re fog érkezni de ezen kívül még semmit sem lehet tudni róla) nem biztos, hogy az a jobb választás ami most éppen elég.
Egy új alaplapon csak ésszerű keretek között érdemes spórolni mivel az a PC idegrendszere ami alapvetően befolyásolja a rendszer teljesítményét, a fogyasztását valamint a stabilitását.
Én biztos nem azt venném és nem is javasolnám mivel nem olcsó lapok keres, hiszen 60k-s kerettel tervezett. -
cucka
addikt
válasz
CriticalHit #107568 üzenetére
Jó, de nézd már meg ezt a lapot: ASRock | B650M PG Lightning
6 fázisos VRM, egy nyeszlet 3 grammos hűtőbordával, nincs rajta wifi, vagy hűtőpad az ssd-hez, de még egy nyomorult backplate se gyárilag, neked kell majd a portoknál a füleket kihajtogatnod a két filléres pléhből készült backplate-en.
Ezért kérnek 57 ezret.
Szerintem ez az asrock lap egy szar, ezért nem szabad pénzt adni.És igen, 8 fázisos vrm elég. Ettől még ezt a fenti lapot szerintem nem érdemes megvenni, igazi alsó polcos low end cucc, nem low end árazással.
-
bombibmw
veterán
Sziasztok!
A gépösszerakós topicban nem sikerült egy igen, vagy nem választ kapnom, ezért itt kérdeznék tisztelettel.
Kicsit fejleszteném a gépet.
Egy Gigabyte B760M Gaming X DDR4 alaplapot néztem ki alapnak és hozzá i7 13700-as procit, a meglévő KINGSTON FURY, DDR4, 16GB, 3600MHz, CL17, Beast Black RAMokat raknám.
Ez így működőképes lehet? -
szasanyi
félisten
válasz
forguet #107561 üzenetére
Javaslom, hogy HA van lehetőslged akkor növel a max. értékhatárt 2k-val és válaszd a jobb VRM és jobb I/O szekció maitt a nonE verziót.
TUF GAMING B650M-E WIFI vs TUF GAMING B650M-PLUS WIFI WiFi és BT együtt van, utóbbi hang és adatátvitel esetén gyakran jól jön (teló, BT hangszóró, BT füles, stb.) ASRock lapot nem tudok ajánlani, annyira nem ismerem egyiket sem.
Viszont kimondottan ajánlom ezt, már amikor normális ~62k körüli az ára (folyton ingadozik, a fene se tudni mi okból). Persze azt nem tudom mennyire sürgős a vásárlás... -
forguet
senior tag
Sziasztok!
1. Mire fogod használni a gépet? játék
2. Mennyit szánsz az alaplapra? max 60e
3. Milyen hardverek alá szeretnéd? R5 7600x, 7800XT
4. Milyen méretű lapot szeretnél? matx is elég
5. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? (USB,SATA,PCI,PCI-E,...) semmi extra
6. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ? dedikált VGA lesz
7. Szeretnél tuningolni vagy nem? nem
8. Használt, vagy új alaplap? új
9. Fontos e a lap kinézete (szín, dizájn, rgb,...) nem
+1: A jövőben tervezed e a processzor cseréjét (pontos típus)/fontos e az alaplap fejleszthetősége? valszeg igenNagyobbik fiamnak építek gépet játékra, abba kéne később fejleszthető AM5 alaplap
Ezeket néztem:
ASRock B650M-HDV/M.2 47k
ASRock B650M PG Lightning WIFI 57k
ASRock B650M Pro RS 56k
ASUS TUF Gaming B650M-E WIFI 57k
Esetleg más ami ajánlott és elsiklottam felette?
(szerk: Wifi nem kell kifejezetten, de aztán ki tudja nem jön-e jól a jövőben) -
cucka
addikt
válasz
kromatika #107557 üzenetére
Az a lényeg hogy a dobozon rajta legyen a NEXT-GENER CPU READY matrica.
Ilyen alaplapot vettem, és nincs rajta ilyen matrica.
Az összes zen5 procit támogatja, de nálam bios frissítést igényelt, anélkül nem boot-olt és memória hiba led világított.
Friss bios-al hibátlanul működik a zen5 procimmal.
Szerintem a matrica csak annyit jelent, hogy már gyárilag friss biossal érkezik. -
kromatika
veterán
válasz
Chris1983107 #107543 üzenetére
Szia.Ha mATX lap is megfelel akkor most jó áron van a ASUS TUF GAMING B650M-PLUS WIFI ATX méretben is [link] mind kettő 12 + os VRM el rendelkezik amik ki szolgálják a 9800X3D_t.És még a kereted alatt is vannak. Az a lényeg hogy a dobozon rajta legyen a NEXT-GENER CPU READY matrica.
-
Chris1983107
tag
válasz
CriticalHit #107545 üzenetére
Köszönöm az ajánlásokat. Ez a fehér Asrock nagy vad.
-
BigBear
senior tag
Nincs igazán legjobb.
Igazából szinte a legalapabb 8 fázisú VRM-mel szerelt B650 is szépen elviszi azt a procit.Nálam megfordult pár lap, mert részben rohadtul nem tudtam mit akarok, részben hibás volt, részben meg nem felelt meg a kívánalmaimnak. MicroATX sajnos kiesett a 3 foglalat miatt, csak Asrockban volt épkézláb, de abból kifogtam 2x szállítási hibásat, elég volt; 3x M.2, bár kialkudtam volna 2-vel, ha van normális helyen pcie, normális wifi vagy foglalat, jó vrm stb.
Mindent összevetve egy MSI Tomahawk B650 Wifi lett.
Eddig tökéletes. Ugyan itt sokaknál nem elég jövőálló (nincs 5.0 PCI-E), de mivel jelenleg nincs és egyelőre nem is látni mikor kell 5.0, szerintem értelmetlen csak emiatt drágább lapot venni.
A két linkeltből a B650 Pro RS lesz a jobb. Tisztességes 14+2+1 VRM, nem óccított MOSFET-ek mint az MSI B650 Gaming Plus-on. Nem, ezzel nem lesz rossz az MSI, csak az Asrock jobb. Viszont a B650 Pro RS-en nincs wifi/BT, csak a wifi változaton.
Egyébként nem feltétlenül előny a wifis lap, a legtöbbön a "csodálatos" AMD / Mediatek fosch van, amihez a mai napig nem bírtak egy értelmes drivert produkálni. Egy sima Intel AX200/210 messze stabilabb, jobb és olcsón beszerezhető.Trió 107550 - nem tudom, oda szántad-e, de amit írtál, az egy 1700-as lap, amibe legfeljebb kalapáccsal megy be a 9600X...
-
Trió
csendes újonc
[link] nekem ez van, mindenképpen ajánlom
-
Land
veterán
-
Land
veterán
Üdv!
AMD Ryzen AM5-ös 9600X-hez 80 ezer Ft-ig melyik alaplap a legjobb?
-
szasanyi
félisten
válasz
CriticalHit #107545 üzenetére
-
CriticalHit
addikt
válasz
Az X870 lapok alapból fogadják a 9xxx CPU-kat többihez viszont BIOS frissítés kell.
Asrock X870 Pro RS , a legolcsóbb X870-es lap de a
Asrock B650 Steel Legend WiFi
Asrock B650 PG Lightning
Gigabyte B650 AORUS ELITE AX V2 és a
ASUS ROG STRIX B650E-F GAMING WIFI is jó választás bár a keretet meghaladják. -
SoulReaver
veterán
válasz
Hali.
pár h.sz -el korábban én is kèrdeztem itt ugyan ezt.
-
Chris1983107
tag
Sziasztok!
Gépfejlesztés előtt állok. Mivel csak gaming-re használom a gépet, azon belül is szimulátor (Rally) és egyéb single player játékok, így úgy döntöttem, hogy tizen pár év után AMD-re váltok, a mostani i7 10700K-ról A 7800X3D-t szerettem volna, de most, hogy megjelent a 9800X3D lehet az lesz a kiszemelt. A kérdésem, hogy milyen lapot érdemes hozzá társítani? Nem vagyok egy nagy tuning mester, szóval nem a felsőkategória a cél, viszont valami olyan kellene ami kiszolgálja a 9800X3D-t. Árban nem tudom mi a reális olyan 70-80 ezerig gondolnám a ráfordított összeget!? . A cél 1440p és 4K gaming, tudom ehhez még kell majd egy GPU upgrade, de azt majd jövő év elején. (4080 lenne tervben a mostani 3080 helyett).Köszönöm.
-
CriticalHit
addikt
válasz
cintula187 #107541 üzenetére
A Tudatos Vásárló azt veszi meg amire valóban szüksége van. Tájékozódva, körültekintően elkerüli a gyártók/forgalmazók profitéhség csapdáit.
Örülök, ha segíthetek. -
cintula187
addikt
válasz
CriticalHit #107539 üzenetére
Ezekből mindegyik nélkül tudok élni.
köszönöm az ajánlásokat és az infót! -
szasanyi
félisten
válasz
kromatika #107524 üzenetére
Köszi a megerősítés. ma meg is érkezett a lap egy 9700X társaságában. Előző PC-t ilyen lapkap és 7800X3D-vel építettem, az a páros minden szempontból kifogástalanul műdödik. Most annyi a különbség, hogy a lap dobozán már ott a NEXT-GEN CPU READY matrica, tehát az előzetes BIOS Flashback nem szükséges. És remélem a 9700X-szel is jó párost fognak alkotni.
-
CriticalHit
addikt
válasz
cintula187 #107537 üzenetére
Sallangmentes, ezért számodra felesleges csatlakozókat, kimeneteleket nem kell megvenned. Gyengébbnek nem azért gyengébb, mert M-es. Gyengébb, mert az audió codec csak 897 és nem 1220/4082. Szükséged van CD minőségű alaplapi audióra?
Gyengébb, mert 8+2+1 fázisú az áramellátás nem pedig 24+1+1. Szükséged van extrém proci tuningra? Gyengébb, mert csak 2xRAM modult fogad a HDV/M.2. Szükséged van 4 x modulra? -
atom18
senior tag
Sziasztok!
Adott egy Gigabyte Z690 GAMING X DDR4-es lap. Jelenleg egy F22-es BIOS van rajta amit szeretnék frissíteni a legújabbra ami az F30-as vagyis ez a 7. BIOS kiadás amióta én utoljára frissítettem a kérdésem az lenne, hogy amik közben vannak az összeset fel kell raknom egyesével vagy elég csak a legutolsót és azzal együtt mind meglesz. Amúgy azért szeretném frissíteni mert az F27-es tartalmazza, hogy támogatja a lap a 14th Gen procikat is.
-
cintula187
addikt
válasz
CriticalHit #107536 üzenetére
I see, köszi. Tehát akkor kijelenthető hogy bátran használható m.ATX is ATX helyett. Semmivel se "gyengébb" egy 650m a 650 chipsethez képest? ELgfelejebb kevesebb ki/be menetet kapok.
-
CriticalHit
addikt
válasz
cintula187 #107534 üzenetére
200e-ért nem bizony, hanem sokkal inkább a 7600X3D amikor végre itthon is kapható az új ár/érték bajnok: [link]
-
cintula187
addikt
válasz
CriticalHit #107532 üzenetére
nem 7800x3d?
-
Jadro
veterán
Sziasztok!
Két lapot nézegetek, ami árban hasonló most:
- GIGABYTE B650 AORUS ELITE AX V2
- ASROCK B650 PG LIGHTNINGMindkettőt ajánlottnak írtátok, illetve tesztekben is jól szerepeltek. A gépem kizárólag Wifi-n lóg a neten, ezzel kell főznöm. Viszont van egy frankó kis PCie-os antennám jelénleg. ( [link] )
A kérdés, hogy milyen minőségű a Giga lap wifi része? Érdemes lehet inkább azt választani vagy Asrock lap+antenna kombóval járok jobban? (Antennát max eladom és akkor megvan az árkülönbség is.)
Nézegettem mATX lapot is hasonló tudással, de ott nincs minden szempontból megfelelő vagy ha lenne, akkor sajnos az antennát nem tudom használni, mert kicsi a lap és a GPU rálógna a PCie csatira. (Asus dual 4070s).
-
CriticalHit
addikt
válasz
cintula187 #107531 üzenetére
ASRock B650M-HDV/M.2,
GIGABYTE B650M DS3H,
Gigabyte B650 AORUS ELITE AX/V2
Inkább 7500f vagy 7600X3D-t tennék bele. -
cintula187
addikt
Sziasztok!
AM5-re szeretnék upgrade elni. Sok sallang pl. wifi biztos nem szükséges majd a jövőbeni alaplapba.A jelenlegi konfigból a vga biztos maradna.
1-2 nvme férjen bele, 4 ssd.
Nem tudom itt mennyire illik procit is passzintani hozzá. ryzen 7 7700 -re gondoltam.
Eddig csak ATX .-em, ahogy látom ahhoz eléggé elszállósak AM5 esetében az árak, tehát lehetne micro ATX.
Tuningolásra nincs szükségem.
új elsősorban:
ár max. 70.000 -
Solesz84
aktív tag
Sziasztok. Valtanek 9800X3D-re es azt szeretnem kerdezni h erdemes-e ala az X870-es lap v eleg lenne a B650E ( Asus Rog Strix B650E-F Gaming lapot neztem ki) is? Jatekra lenne a gep. Koszonom a valaszokat elore is!
-
Dave567
addikt
Sziasztok
Az ASUS ROG Maximus Z790 HERO/DARK HERO között van valami különbség? -
LordofFire
csendes tag
1. Mire fogod használni a gépet? Ha munka, akkor elsősorban milyen jellegű?
Gaming Rig lesz. 2k felbontás
Hogy őszinte legyek amennyit kell. Tápon házon lapom procin nem spórolok/spóroltam.
7800x3d
Artic Cooling Liquid Freezer III a procihűtés
4090 Strix 24GB( érkezőben kb december eleje)
2 x 16GB Gskill Trident ram.
Lesz egy kazal Lian Li Sl-Inf ventilátorom
Ház Lian Li O11 Dynamic EVO XL fehér.
Atx
Gyakorlatilag egy max kettő alaplapra illeszthető M.2-es SSD menne bele.
6. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ?
4090 Strix 24GB( érkezőben kb december eleje)
Addig meg van itthon egy MSI 1660ti bohóckodni fullHDba. Van addig egy Dell U2414H monitorom
Szerintem nem.
Új
Igen. Fehér lesz a gépház a ventik, beharisnyázom a kábeleket stb. Ha van világítása nem baj.
Szóval a fehér színű ( ne nevessetek 🤣🤣) lapok érdekelnek.
+1: A jövőben tervezed e a processzor cseréjét (pontos típus)/fontos e az alaplap fejleszthetősége?Fejleszthető gépet pakolnék össze, esetleg jövőre az új amd procira feljebb váltani, meg maximum ha kell akkor plusz két Ram bele de ennyi.
Ha lehet nem felsorolást szeretnék hanem egy egy chipsetből ami tuti lenne. Ha nem muszály nem a legdrágábbat de ha az a tuti akkor az.
[link]
[link]
[link]
[link]
[link]
[link]
GIGABYTE X870E AORUS PRO ICE
GIGABYTE X870 AORUS ELITE WIFI7 ICE
GIGABYTE B650E AORUS STEALTH ICE
ASROCK X870 Pro RS WiFi
GIGABYTE B650E AORUS ELITE X AX ICE
ASROCK B650 Steel Legend WiFi
Ezeket nézegettem de nem tudom eldönteni hogy profitálnék e a legutóbbi (x870) chipsetből vagy sem. Asustól egy kicsit tartok mert szerintem régebben itt olvastam hogy csinál fura dolgokat. -
kromatika
veterán
válasz
szasanyi #107509 üzenetére
Teljesen igaza van az Asus ROG STRIX B650E-F GAMING lévő ALC4080 SupremeFX + Savitech SV3H712 AMP ,főleg az A Savitech erősítő véget a legjobb alap lapi hang.Jobban szól mint a ALC4082 NAHIMIC ,ami a B650 Steel Legend-en van.Össze halgattam őket
Főleg fejhallgatóval jön ki a különbség(Senheiser 580X)
Bár mind két alap lapi chipp től sokkal jobb egy sima Fiio K5 pro,de ez már más kérdés. Én is az Asust választánám
-
johnnyvsr
tag
Sziasztok ! AMD ryzen 7700x melle, jo lenne ez a lap.?
ASUS TUF GAMING B650-PLUS
vagy esetleg van jobb ennél ebbe az árban ?
köszönöm a választ.
-
nessh
tag
Sziasztok,
nem biztos hogy ez a jó topic, előre is bocs... Adott egy ASRock B650 PG LIGHTNING lap benne egy 7800x3d proci és van egy nvidia vga. Ha minden igaz úgy van beállítva a bios hogy ha van rendes videókártya akkor azt használja, windows eszközkezelőben viszont ott van az amd gpu és task managerben is látom.
Memóriát is befoglal valamennyit. Rendben van ez így? Le lehet ezt vhogy tiltani rendesen? -
jbl
senior tag
Alaplap vásárlásában szeretnék tőletek véleményt kérni!
AMD Ryzen 9 9900X és ehhez keresek olyan alaplapot, ami támogatja 4k 144hz frekvenciát
videókártya nélkül, DisplayPorton.
jelenlegi konfigom tudja, de szertném lecserélni.
monitor LG 27GN950-B
GPU RTX3060 -
ZoeS
csendes tag
Főleg játék, 1440p-n
75000Ft
Proci:
- AMD Ryzen 5 7600X processzor 4,7 GHz 32 MB L3Ram:
- Kingston Technology FURY Beast memóriamodul 6000MHz 32 GB 2 x 16 GB DDR5 (CL30)VGA:
- ASUS DUAL GeForce RTX 4060 Ti O8GHáttér tárak:
- KINGSTON 120GB A400 SATA 3 2.5" SA400S37/120G
- 1TB Kingston SSD M.2 NV1 meghajtó
- Western Digital WD Blue 3.5 2TB 7200rpm 256MB SATA3Ház:
- Fractal Design North XL Charcoal Black (FD-C-NOR1X-01)CPU Cooler:
- ARCTIC Liquid Freezer III 360 (ACFRE00136A)+ Ház hűtök:
- Oldalra 2db + Hátra 1db: be quiet! Shadow Wings 2 PWM 140mm (BL087)FAN Hub:
- Arctic Case Fan Hub4. Milyen méretű lapot szeretnél?
ATX
Nincs kimondott plussz igény
Csak a videókártya csatlakozóit használom.
Nem
Új
Lényegtelen, ne villogjon.
+1: A jövőben tervezed e a processzor cseréjét (pontos típus)/fontos e az alaplap fejleszthetősége?
AM5 vonalon elképzelhető a fejlesztés a jövőben.Köszönöm a segítséget.
-
-
ChromeX
addikt
válasz
tomgabor #107512 üzenetére
Lehet a többiek okosabbat mondanak de ha beneveznél egy [8500G-APU] -ra akkor ez minden bizonnyal kiszolgálná a grafikai igényeket és AM5 révén a leghosszabb támogatást kapja, ehhez mehet egy [ASRock B650M-HDV/M.2 ] es akkor a maradék budgetből kijön minden más.
-
modecom1994
tag
válasz
CriticalHit #107514 üzenetére
Értem köszi! én ezt a két lapot néztem még véleményedre kiváncsi lennék.
MSI B650M GAMING PLUS WIFI Alaplap
GIGABYTE B650M GAMING X AX -
CriticalHit
addikt
válasz
modecom1994 #107513 üzenetére
ASRock B650M-HDV/M.2,
Nem szükséges a 7200mhz -es RAM, jobban jársz egy szűk időzítésű CL30-36(38)-36(38)-36(38) 6000MHZ-es-el. -
modecom1994
tag
Játék
60-80k
7800x3d 32-64gb ddr5 7200mhz cl34 7800xt
mATX
-Vezeték nélküli kapcsolat legyen rajta. (bluetooth wifi)
-
-
Új
-
+1: A jövőben tervezed e a processzor cseréjét (pontos típus)/fontos e az alaplap fejleszthetősége? Processzor talán 9800x3d -
tomgabor
senior tag
válasz
MZsoltee #107511 üzenetére
Ő abból indul ki hogy a régi s775-ős gépem amit ajándékba adtam neki 2012-ben még mindig működik(telefonból is 2012-est használ), 2019-ben megkapta a régi AM3+-os gépem, de abban meghalt a lap és újonnan nem lehet venni azért új gép a cél.
Minél olcsóbban kell egy gép, ha lehet ingyen, ha baj van vele azt is ingyen kell megjavítani mert ha kell alkatrész azt kb 2évre rá veszi meg.
Beszéltem vele, azt mondta 100-150k a keret a cpu, alaplap, ram, táp és videókártyára(ha van eggyel jobb akkor max 200, de az a plafon). 8700G gépet lehetetlen építeni.
150k-s keretbe én nem tudok új videókártyát betenni. Most 16GB ramot akar és kb 2030-ban 32GB-re bővíteni.
-
MZsoltee
veterán
válasz
tomgabor #107510 üzenetére
10 -15 évre szerintem nem lehet tervezni. 3 év gar van ha az AM5 olyan hosszú életű lesz, mint az AM4, akkor talán kapsz hozzá majd lapot, ha pl beadja a kulcsot 7 év múlva. AM4hez 10 év múlva semmit nem fogsz kapni újonnan. Ha tényleg ez a terv akkor el kell rakni legalább egy alaplapot tartalékba és AM5 felé indulnék egy apu-val. 8700G pl.
-
tomgabor
senior tag
1. Mire fogod használni a gépet? Ha munka, akkor elsősorban milyen jellegű? Internetezés, FL Studió(nagyon ritkán), pár régi játék mint NFS Carbon.
2. Mennyit szánsz az alaplapra? Nem nekem kell, azt a feladatott kaptam hogy az olcsónál eggyel jobb legyen, de nincs sok pénz rá
3. Milyen hardverek alá szeretnéd? Gépházon és the MX500 ssd-n kívül még nincs semmi.
4. Milyen méretű lapot szeretnél? ATX vagy mATX
5. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? USB, SATA
6. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ? DVGA drága, szóval IGP a terv, HDMI
7. Szeretnél tuningolni vagy nem? Nem
8. Használt, vagy új alaplap? Csak új jöhet szóba neki
9. Fontos e a lap kinézete (szín, dizájn, rgb,...) Nem ablakos házban lesz, szóval nem fontos
+1: A jövőben tervezed e a processzor cseréjét (pontos típus)/fontos e az alaplap fejleszthetősége? Fontos a fejleszthetőség, 10-15 évre tervezi az alaplapot és kb 5 év múlva szeretné fejleszteni.Probléma mentes alaplapra lenne szükségem. Nem tudom hogy az AM4 usb dropout még mindig okoz gondot. AM5-nél a hosszú boot idők aggasztanak, nem akarok sokszor házhoz menni 'javítani', lga1700-at meg a cpu hibák miatt kihagynám
-
szasanyi
félisten
válasz
CriticalHit #107508 üzenetére
Csak a B650E lapokon volt PCIe 5.0 16x slot, a B650-eseken nem... kivéve ezt az ASRock lapot, ez valóban elkerülte a figyelmemet.
Én úgy látom, hogy az AARock és az ASUS lap is tartalmaz minimális pro és kontra szempontot amik gyakorlatilag lényegtelennek tűnnek számomra. ALC4080 SupremeFX + Savitech SV3H712 AMP vs ALC4082 NAHIMIC, valamint 12+2+1 vs 14+2+1 VRM, a nyák talán 8 rétegű itt is ott is. Ha esetleg elsiklottam volna vmi lényeges fölött javíts ki kérlek!
És az általad is linkelt tesztben pont az ASUS B650E-F lap lett a legjobb a kategóriájában.
Viszont a linkelt Taichi Lite 125k+ (már ha lehet kapni) így az nem mérvadó, illetve az X870 Pro Rs továbbra sem jó a WiFi/BT hiánya és a jelenleg magas ár (WiFi verzió) miatt. -
CriticalHit
addikt
válasz
szasanyi #107507 üzenetére
B650 Steel Legend:
1 PCIe 5.0 x16, 1 PCIe 3.0 x16, 1 PCIe 4.0 x1
Realtek ALC4082 7.1 CH HD Audio Codec, Nahimic Audio. Az elérhető legjobb alaplapi codec. Összekevered a butított B650E Steel Legend-el.
X870 Pro Rs a 14+2+1 fázisos 80 amperes fázisával (bővel elég bármire) , a kiváló VRM hűtésével és a ALC1220 audióval sem rosszabb, mint a STRIX lap.
"Nem értem bármelyik ASRock-ot miért gondolod jobbank" Nézd csak meg közelről ezt a B650E Asrock lapot az árával együtt: [link]. Az Asus közelében sincs ár/érték arányban.
B650 összehasonlító teszt:
[link] [link] [link] -
szasanyi
félisten
válasz
CriticalHit #107506 üzenetére
B650 tuti nem, mert nincs PCIe 5.0 16x slot és drágább mint az ASUS - ami 90k most - ezért kieesett.
X870-es lap gyengébb AUDIO codeket tartalma, a VRAM, LAN kábé ua. viszont nincs WiFi / BT.
Ezeken túl az ASRock szoftvere számomra borzalmas (csak zárójelesen, a fehér szín sem jon be nekem, bár nem feltétlenül döntő szempont). Nem értem bármelyik ASRock-ot miért gondolod jobbank. -
szasanyi
félisten
Csak 1 rövid kérdésem van: ASUS ROG STRIX B650E-F GAMING WiFi lapnál van-e jobb alternatíva 9700X alá br. 100e alatt?
-
Hoffer
őstag
Sziasztok,
Játék
kb 30k
12400f, DDR4 2x8 3200, RX6800, 1db M.2
mATX
4.0 PCI-E, M.2
-
nem
új
semmi
Ár-érték-ben jó lapot szeretnék, a lényeg, hogy menjen a gép.
Ezt néztem: MSI PRO H610M-G DDR4
Megfelelő lehet? -
Plerix
csendes újonc
Sziasztok!
Egy i5 14600k alá elég lenne egy Asrock z690 extreme wifi 6E alaplap? Lehet lenne egy kis tuning is.
Válaszotokat előre is köszönöm!
Új hozzászólás Aktív témák
Ha kérdezel, feltétlenül közöld a következőket:
1. Mennyit szánsz az alaplapra?
2. Milyen hardverek alá szeretnéd?
3. Milyen méretű lapot szeretnél?
4. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? (USB 2/3,SATA 2/3,PCI,PCI-E,...)
5. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ?
6. Szeretnél tuningolni vagy nem?
7. Használt, vagy új alaplap?
8. Fontos e a lap kinézete (színe,design,rgb,...)
Összefoglaló tele van alaplap ajánlásokkal, kérdés előtt nézz rá, sanszosan válaszra lelsz.
Ha az alaplapoddal kapcsolatos kérdésed van ami nem függ össze a vásárlással (beállítások, OC, stbstbstb...) vagy csak valami meghibásodott akkor látogasd meg az "Nem indul és mi a baja a gépemnek " illetve az "Azonnali alaplapos kérdések órája" topikot! Ez egy ajánlós/vásárlós topik!
Ha nem a témával kapcsolatos a mondanivalód, látogass el az Alaplap OFF topik-ba.
- Milyen széket vegyek?
- Xbox Series X|S
- Macska topik
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- PlayStation 5
- AMD Radeon™ RX 470 / 480 és RX 570 / 580 / 590
- sziku69: Szólánc.
- Gurulunk, WAZE?!
- További aktív témák...
- LG 55B3 - 55" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte Z790 i7 14700KF 32GB DDR5 1TB SSD RTX 4070S 12GB Be Quiet! Pure Base 501 750W
- Felsőkategóriás Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I9 13900K / RTX 4080 / 32GB / 1TB SSD
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T450 - i5-5GEN I 16GB I 256SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Dell Precision 5530 - i7-8850H I 16GB I 512SSD I 15,6" FHD I P1000 I Cam I W11 I Gari!