Hirdetés
- Szénszál és réz találkozik az Inno3D egyslotos RTX VGA-in
- Vezetékmentes és kompakt gaming klaviatúra a Cherry Xtrfy védjegyével
- Cserélhető filtereket biztosít az Elgato legfrissebb, 4K-s webkamerája
- A YouTube-ot is betiltják a gyereknél az ausztrálok
- Gyilkosságban és öncsonkításban akart segíteni a ChatGPT
- Milyen széket vegyek?
- AMD Radeon™ RX 470 / 480 és RX 570 / 580 / 590
- Milyen TV-t vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Vezetékes FEJhallgatók
- Milyen videókártyát?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Haladó fájlrendszerek, de mire jók? Ext4 vs Btrfs vs ZFS vs APFS
- Milyen processzort vegyek?
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
szasanyi
félisten
válasz
MZsoltee #107697 üzenetére
De nem annyival, mennyivel olcsóbb! És inkább 6000@CL36 a jobb választás sokkal olcsóbban, mert valós felhasználás során ritkán okoz jelentősebb (értsd: az árnövekedéssel arányos) különbség a rendszer taljesítményében. Azért ez tudni és merlegelni kell.
SpZ: nagyon nem mind1 milyen CPU alá lesz. Melyik a végleges? Illetve a 8700G CPU-k nem ideálisak dVGA mellé játékra, mivel PCIE 4.0 8X sebességet biztosítanak. Ez a 8700F nem ilyen?
-
Ukeve
tag
Sziasztok!
Egy kollégámnak szeretnénk összerakni egy asztali gépet egy Ryzen 9 9900X köré, amihez kérném a segítségeteket.
1. Mire fogod használni a gépet? Ha munka, akkor elsősorban milyen jellegű?
Blender modellezés, szoftverfejlesztés az alapvető elvárás. Játékra nem lenne használva.
2. Mennyit szánsz az alaplapra?
ASUS Prime B650-Plus-t néztem ki egyelőre, ha van érzékelhető előnye, akkor lehet feljebb menni árban, de mindenképp csak ASUS vonalon.
3. Milyen hardverek alá szeretnéd?
Ryzen 9 9900X, 2x32GB DDR5 5600Mhz (Corsair VENGEANCE), ASUS RTX3060, be quiet! Dark Rock Elite
4. Milyen méretű lapot szeretnél?
ATX
5. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? (USB,SATA,PCI,PCI-E,...)
Nincs különleges igény, amit egy ilyen lap tud, az elég is lesz.
6. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ?
DVGA
7. Szeretnél tuningolni vagy nem?
Nincs tervben, a stabil működés a legfontosabb szempont.
8. Használt, vagy új alaplap?
Új.
9. Fontos e a lap kinézete (szín, dizájn, rgb,...)
Nem.
+1: A jövőben tervezed e a processzor cseréjét (pontos típus)/fontos e az alaplap fejleszthetősége?
Csak annyira, amennyit platform váltás nélkül meg lehet oldani.Köszi előre is a segítséget!
-
kromatika
veterán
válasz
barry26 #107670 üzenetére
Tökéletesen stimmel a laphoz a memória. Egy hete raktam össze havernak gépet ugyan evvel a lappal és rammal. Csak a biost kell frisíteni. Egyébként Am5 nél már az esetek 90% ban 6000Mhz CL 30 tuti jó,csak ugye sokkan elhanyagolják a bios frissítést. Ebben a honapban három Am5 gépet raktam össze XPM es 6800 mag 7200Mhz-és ramokkal.Biost frissítve tökéletesen futnak 6000Mhz én. BigBear.Semmi gond sincs szerintem a Patriottal. Amúgy sincs olyan ram.Sem Kington sem Corsair atb.. Ugye álltalában vagy Hynix vagy Samsung ritkábban micron chip mind.
-
szasanyi
félisten
válasz
sssirius #107691 üzenetére
Új nem lesz ennyiért, a WiFi miatt a legolcsóbb ~33k-s áron kezdődik. Használt tekintetében nézelődj a HA-n bár WiFi-s lapot ott sem láttam hirtelen olyan áron.
-
sssirius
tag
Sziasztok!
Egy ideje már "porosodik" a szekrényben egy Ryzen 3 2400G, amit kb 2 éve félreraktam, hogy majd lesz vele valami. Most kiesik a gépből 2x8GB 3600Mhz CL16 memória kit is, így gondoltam elkezdem összerakni házi szervernek vagy esetleg szüleimnek netezéshez.
Ehhez szeretnék egy alaplapot, akár használtan is.
Amik kellenek bele: legalább 1x M.2 foglalat, WIFI.
mATX preferált, egyéb kinézet lényegtelen.
Max. 25k-t szánnék rá.
A B450 szériát nézegettem, ha jól sejtem a memória órajele nem gond, az alaplap vszeg tudja majd kezelni alacsonyabb órajelen (erre egy megerősítést szívesen fogadok).Pl. találtam egy ilyet hardveraprón: GIGABYTE B450M DS3H WIFI 25400 Ft
-
BigBear
senior tag
válasz
Krisz0418 #107688 üzenetére
Igen.
Sima SATA holmikkal bohóckodtam sokáig, de már nem térnék visza. Őszintén szólva a 4. gen Xeonról a váltás gen. 12-re majd AM5-re kevesebbet jelentett általános használatnál mint a SATA cuccokról M.2-re átállás. Azt nem mondom, hogy a PCIe 4-ről 5-re váltás ennyire érezhető lenne, de SATA és PCIe gen 4 M.2 között óriási a különbség. Szerintem. -
Krisz0418
őstag
Meg mindig nem tudok donteni, x870 vagy eleg az x670 is egy 9800x3d-nek? Nincsen semmi extra elvarasom, nincs m.2es ssdm, nem kell 850db usb port sem. Mukodjon, lehessen oczni aztan annyi.
-
Hát ja a Gigabyte elég minimalista... de végül megrendeltem, mert annyival olcsóbb, hogy nem tudtam kihagyni... ez volt szállítási díj nélkül + 5€ kuponnal, a másik kettő 30/40€-val drágább.
Persze a többiben több és újabb feature, de a végén ugyanolyan gyors lesz benne a proci.
Az 1db 4 pin-es csatlakozó nagy hátrány? Gondolom nem tud akkora áramot adni a procinak, vagyis kevésbé engedi el a turbó. -
Novver
senior tag
Szervusztok!
1. Gaming/Általános
2. 200, nagyon max 250ezer, de inkább 200
3. 9800X3D + 6000 vagy 6400MT 64GB (2x32), 3db M.2 SSD-vel úgy hogy a VGA PCIE lane-je ne legyen lefogva, tehát 3db m.2 SSD gond nélkül fogadjon. (én leginkább emiatt vettem a mostanit)
4. Form factor lényegtelen, preferált az ATX
5. Lényegtelen, nincs igén
6. DVGA és amilyen kábel szükséges
7. Nem szeretne
8. Preferált az új, tekintve hogy minden alkatrész új lesz, komplett gépvásárlás.
9. Function over form. Lényegtelen hogy néz ki, csak tudja amit kell
+1: Nem tervez újítani 3-5 évig, de nála sosem tudni
Kollégámnak megtetszett a jelenlegi konfigom és szeretne újítani, viszont hanyatt vágta magát az alaplapom árától, így keresnék neki egy olyan alaplapot amivel ugyanezt a teljesítményt elérheti és nem kerül ennyibe. Hirtelen nem tudtam hogy ASUS STRIX vagy MSI vonalon induljak el. Legtöbb gépet ezekkel a márkákkal építem, szimplán ár/érték arányban a legjobbat keressük.
Előre is hálásan köszönjük! -
jeni
félisten
válasz
barnam_ #107681 üzenetére
Biostar vagy az Asrock.
a jobb chipset miatt is.
a Biostar semmi passzív hűtő!
az Asrock legalább van rajta valami ami jobb a semminél.
a gyenge szellőző házban sokat számít ,hogy passzív-aktív hűtése is van neki.
Asus H61 chip és csak 1Gb LAN port,nem mintha sokat számítana de kitudja.. a jövő mozgásban van.
A Giga lapon csak 1x4 EPS csati van és 1Gb Lan és semmi passzív hűtés. -
Sziasztok,
Intel 13400F alá keresek ITX alaplapot.
Játék és általános dolgok (net, film, stb.)
150€-nál többet nem költenék
I5 13400F, 32GB DDR5
ITX
PCI-E, M2.SSD
6. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ?
Nem tervezek IGP-t használni, de ha használnék, DP kellene
CPU-t nem nagyon (Intelnél csak a sokat fogyasztó CPU-k tuningolhatóak, olyan meg nem kell), memóriát esetleg
Új, a használt sem olcsóbb
Mindegy
+1: A jövőben tervezed e a processzor cseréjét (pontos típus)/fontos e az alaplap fejleszthetősége?
Nem zárom ki a bővítést, van LGA1700-ban is erősebb CPU, de jelenleg nincs rá szükségemMivel elég szűkös és drága a kínálat ITX fronton, ezen 4 alaplap közül kell választanom: (legalacsonyabb árak feltűntetve)
GigaByte H610I - 111,9 €
ASUS Prime H610I-Plus-CSM - 124,9 €
Biostar B760NH-E - 134,47 €
ASRock Z690 Phantom Gaming-ITX/TB4 - 142,35 €Ezek közül szimpatikus a Gigabyte mivel az a legolcsóbb, bár ott az M2 csak PCI-E 3.0 és nincs ram tuning.
A másik pedig az Asrock mivel tele van plusz szolgáltatásokkal amik jól jönnek: memória + cpu tuning, alaplapi wifi, thunderbolt port (dokkolóhoz jól jön). Egy hátrány, hogy a VRM felett van egy pici ventilátor és tesztek alapján nem túl hatásos... direktbe rátették a hőcsőre (vagyis nincs hűtőborda) a 2cm-s ventit, mi értelme? És az egészet lezárták egy műanyag burkolattal -
tammmy
tag
Sziasztok!
GIGABYTE B760 GAMING X vagy MSI B760 GAMING PLUS WIFI alaplap a jobb?
Árban ugyanaz.
i5-14600KF+2x32 GB DDR5 menne bele.
Semmi tuning. -
SpZ
senior tag
Sziasztok,
Alaplap választásban szeretnék tanácsot kérni. i5 13400f alá kellene, 32gb ram, és nagyon fontos lenne hogy wifis legyen.1. Mire fogod használni a gépet? Ha munka, akkor elsősorban milyen jellegű?
Gaming
60 000Ft max
i5 13400f / rx 6600 (ez updatelve lesz)
MicroATX vagy sima ATX
Semmi különleges 1db M.2 ssd és egy VGA megy bele. WIFI legyen benne
nem
nem
új
nem
nem -
BigBear
senior tag
válasz
barry26 #107674 üzenetére
Ezt nem tudom, hogy a kétoldalas mivolta-e, de tippre a ram lesz a ludas. Persze pár próbát megér, aztán visszaküldeném. Corsair, G.Skill, 6000/cl30, (esetleg Adata). Nekem ez utóbbi van, igaz, egy B650 Tomahawk lapban. Berak, expo, megy. Ez az. QVL-ben is szerepel. Itt nem ajánlgatják, de occón vettem bontottat Alzán, így ez lett.
-
barry26
csendes tag
válasz
BigBear #107673 üzenetére
Ez volt a legolcsóbb 6000c30 kit alzán ami készleten is volt azért ezt hoztam. Nem tudom, 1-2 napot még erőltetem aztán maximum vissza küldöm, kétoldalas amúgy a ram. Azt hittem 32nél még egy oldalas DDR5, nem lehet hogy az a gond?
Annyira még nem vagyok otthon ddr5 témában
-
BigBear
senior tag
válasz
barry26 #107670 üzenetére
Az ilyen problémák 99,9%-a RAM problema AM5-nél. Szomorúan hallom, hogy problémás a konfig.
Bár valakinél pár hónapja volt processzorhiba is. Na ő tenyleg körbejárt mindent.
Milyen memória került bele?
Illetve lüke kerdés, de volt rá példa: melyik ram slotokba tetted a memóriákat?
Lapot jól átnézted? Nálunk járt AM5 foglalathibával, lesarkazva, nem / összevissza működő mindenféle fellelhető memóriával stb.
(Alza vasárlás? Ott szerencsére simán visszaküldhető minden elállással. Nem erdemes hibára jelezni, visszaküld, vásárol.) -
barry26
csendes tag
válasz
barry26 #107651 üzenetére
ASUS TUF B650M lapot vettem végül, viszont random megadja magát a gép win 11 alatt.
pl Warzone-al minden 2-3. játéknál kifagy, és újra indul a gép
windows alatt pedig random kifagy egy app, nem válaszol de a tálcán / start menüben tudok még lépkedni kb 1 percig mielőtt a gép kompletten eldobja magát és csak restart segít.utolsó bios van fent, friss win 11
Mire tippelnétek? RAM lehet a gond? vagy a lap
-
gyga
senior tag
sziasztok.
vennék egy alaplapot az asus rog stryx b760 sorozatból i7 proc alá.
Abban kérek segítséget, hogy hol találok olyan infót amiből meg tudom hogy a B760 A vagy F stb jelölések között mi a különbség? -
szasanyi
félisten
válasz
Mr.Csizmás #107666 üzenetére
Értem. Bár semmin sem vátoztat, azért meg kell jegyeznem 2 dolgot:
- nagyon hiányos infókat adtál egy alaplap típusajánlás kéréséhez,
- a házajánlás (talán akkor is hiányos infók alapján vagy szimolán helytelenül) nem volt megfelelő és ez a jelenlegi próbléma forrása
Egy akkora kártyát nem szabad mATX házba tenni mert annak is jó szellőzés, levegő kell a hatékony hűtéshez ami kis mATX házban sosem sideális (alaplaptól függetlenül).
Sajnos nem tudok ahhoz megfelelő elrendezésű mATX lapot ajánlani, sorry. -
Mr.Csizmás
titán
válasz
szasanyi #107664 üzenetére
nem az enyém a projekt, csak építem. 20k volt a CH370 (ami amúgy ajánlott a háztopicban), és túl van a 14 napon, hogy visszaküldjem, az alaplap még belefér (alza 30 nap). amúgy egy 4070TiS gamerock megy bele, még black fridayes áron.
-
cucka
addikt
válasz
szasanyi #107660 üzenetére
tehát a VGA alatt nem marad(na) elég hely ez a lényeg?
Ha a házban fizikailag 4 slotnyi hely van, és az elsőt bukod az alaplap kialakítása miatt, akkor max. 2 slotos gpu-t tudsz úgy berakni, hogy alul a kábeleket is be tudd dugni, és a gpu ventijeinek is legyen hely ahonnan beszívja a levegőt.Mondjuk az nem tudom miből derült ki számodra, hogy az mATX ház a probléma lényege...
Hasonló problémába futottam majdnem bele. Alaplap + GPU már megvolt, amikor rájöttem, hogy a kinézett microatx házba nem fog beférni normálisan. -
szasanyi
félisten
válasz
Mr.Csizmás #107663 üzenetére
Hát ez egy trükkös kérdés volt.
Házcsere nem játszik? Az sok mindent megoldana: alaplapméret és kialakítás problémáját, jobb szellőzés, USB-C, kiváló szerelhetőség. Ha nem kell ARGB kikapcsolod, de ez a kompakt ház a jelenlegi áron kitűnő alternatíva (és nem azért, mert nekem is ilyen van).
-
Mr.Csizmás
titán
válasz
szasanyi #107660 üzenetére
ja, 4 slot ram nem kell, és egy CH370 gépház az alany
amúgy ezt az én konfigommal is eljátszottam, a következő módon: AP201 gépház TUF B550M, volt benne egy GW Ghost 4070 - ez 2 slot, mellette egy wifi+bt pcie kártya, 1. M2-ben hűtőbordás ssd. a ghostot cseréltem 5k ráfizetéssel egy ProArt 4070-re, amin a 4080-asok bordája van, ezért kellett:
- wifi kártya a 0. slotba
- M2_1 hűtőbordából lecsípni az első 3 bordatagot, hogy beférjen a wifi kártya
- wifikártya - alaplap kábel összedug
- 4070 ProArt be, előbbi kábel alatt elmanőverezve (330 mm max, ez 301)
- 3d mark indítás, éktelen kerepelés
- - alsó szellőzőventik ki, mert a kábelezés beleért a vga ventibekellemes egyórás meló volt. szóval aki kitalálta ezt a lejjebb rakjuk a vga-t dolgot, néha beutalnám a délpesti kórház háziorvosi várójába egy kicsit ücsörögni.
-
szasanyi
félisten
válasz
Mr.Csizmás #107657 üzenetére
Én még mindig nem értem a problémát... Csak 2x M.2 slot kell, más nem - ezt írtad. Mi a baj a kialakítással, ha ez meg van és befél a vastag VGA is?
cucka: tehát a VGA alatt nem marad(na) elég hely ez a lényeg? Mondjuk az nem tudom miből derült ki számodra, hogy az mATX ház a probléma lényege...
-
cucka
addikt
válasz
Ennek az előnye, hogy az első slot magasságában van a pcie5-ös m2 slot. Ha übergyors ssd-t akarsz berakni, akkor el fog férni rajta a hűtőborda, meg a vrm hűtőborda is, meg a cpu hűtőnek is több hely lesz.
.
A hátránya meg pontosan az, amit írtál.
-
Mr.Csizmás
titán
válasz
[ASRock B650M PG Riptide] - visszakeresés alapján nem voltak rossz vélemények a topicban, 61700-ért jön az Oázisból.
#107659 cucka csak kéne valami aminek valós előnye van ebből, a warzone 2 másodperccel gyorsabb betöltése szintű dolgok nem tényező
-
Mr.Csizmás
titán
válasz
szasanyi #107656 üzenetére
[reddit] több éves probléma ez a dizájnbeli agyrák.
[asrock b550m steel legend] pl nem ilyen.
[tuf b650m plus] igen.ui.: a tied se lenne jó.
-
szasanyi
félisten
válasz
Mr.Csizmás #107655 üzenetére
Nem tudom mit értesz az alatt, hogy nincs eltolva de ezt nagyon ajánlom. Ha nem lesz komoly tuning szvsz nem lehet gondod vele, és amúgy nagyon jó lap (bár nagyon megemelkedett az ára, én nemrég vettem ~62k-ért).
-
Mr.Csizmás
titán
üdv,
milyen AM5 mATX lap létezik, amin nincs eltolva a VGA slot, és kb. max a TUF B650M árában van? 2x M.2 kell, más nem kell (rgb, 4 slot...) 3.5slotos vga miatt kellene az első hely is. asrock-okat néztem, riptide, pro
9800X3D menne bele.
-
Tbor
tag
Sziasztok,
Elkezdtem egy video szerkesztes tanfolyamot Adobe Premiere Pro-val. Egyelore csak hobbi szeruen, lehet kesobb komolyan veszem majd. Jatszani nem jatszok szamitogeppel, egyebkent csak altalanos feladatokra hasznalom.
Mindenesetre, elerkezettnek latom az idot, hogy felujitsam az Ivy Bridge alapu rendszeremet. Ha mar uj konfig, AM5-re gondoltam. Egyelore Aliexpress-rol szereztem egy Ryzen 7400F-et 11.11-en nagyon akciosan. Maradna a tapom, van egy jo Montec Air hazam, Termalright Peerless Assassin hutom, par SSD-m, HDDm meg egy Radeon 5500XT, egyelore ezek maradnanak.Az alaplappal vagyok egy kis dilemmaban:
- rendeltem egy B650 Steel Legend Wifi-t
- van ez a Gigabyte X870E Aorus Elite kombo 32 GB RAM-mal. Latom hogy a RAM nem idealis, de jatekokon kivul ez eszreveheto lenne az Adobe-al?Nagyjabol hasonlo arban jonnenek ki az alaplapok, ha a fel tudnam hasznalni a RAM-ot. A Steel Legend-rol mindenfele jokat irnak az X870E szeriat meg nemigen favorizaljak az ertekelesekben amiket lattam... Van szamottevo elonye a Giga alaplapnak, ha kesobb komolyan foglalkozom a video szerkesztessel es upgradelem a procit (meg a videokartyat)?
Koszonom a velemenyeket, tanacsokat!
Tbor -
barry26
csendes tag
válasz
BigBear #107641 üzenetére
Megrendeltem a TUF lapot, holnap kiderül jól döntöttem e
eredetileg ezt néztem még pár hete, csak asus-t eléggé lehúzták am5-n azért engedtem el, de tényleg ez a legjobb a felhozatalból. ASRock lapról néztem tesztet, nem tetszik hogy rgb ledek vannak a chipset hűtésnél, sima fekete lapot preferálom inkább, úgy hogy maradt a tuf
-
-
BigBear
senior tag
Egyetértek az előttem szólóval. Ha semmi nincs, AM5.
Egy Asrock B650M HDV/M.2 50 alatt elérhető, esetleg apróról 7500f-7600(X), plusz valamilyen 6000-es (cl30) memória.
AM4-be nem ruháznék be.
Viszont vessetek meg, de a leköszönő LGA1700-at 12. gen processzorral se tartom elvetendőnek, lapot lehet találni értelmes áron, proci 12400-12600, DDR4-gyel jóval olcsóbb lenne. (Mondjuk a DDR5 meg időtállóbb elvileg.) -
MM
őstag
válasz
Perseus871 #107644 üzenetére
Szia,
ha még egyik sincs meg a három felsorolt alkatrészből, inkább AM5 vonalon nézelődnék.
50-60e között jó 650 lapok már vannak, a RAM szinte ugyanannyi, és a legkisebb/legolcsóbb 6 magos CPU is gyorsabb lesz, mint az 5800x. Később új, eősebb CPU-t pedig még évekig rakhatsz majd bele. -
Krisz0418
őstag
válasz
Perseus871 #107644 üzenetére
Az egyik ha nem a legjobb b550es alaplap. Nekem is ilyen van egy 5900x-el. Hibatlan, mindent is bir. De talan a tesztekben is anno abszolut gyoztes volt.
-
Perseus871
tag
Sziasztok!
Most tervezem cserélni a régi rendszeremet. A terv egy Ryzen 7 5800x a jelenlegi RX 470-es vga-val + egy 32 gigás 3200-as ram.
Az alaplapon vacilálok még, eddig az MSI Mag B550 Tomahawk amit néztem.
Szerintetek ez jó kombó? -
BigBear
senior tag
válasz
barry26 #107640 üzenetére
Ha Alza az opció (én is így voltam, meguntam a hazai boltok hülyeségeit, eddig support terén nálam magasan az Alza a legjobb) és micro lap kell, szerintem az Asrock B650M PG Riptide jó, vagy a feljebb írt Asus Tuf Gaming B650M Plus (semmiképpen sem -E!), vagy a szasanyi által ajánlott MSI B650M Gaming Plus Wifi. Ennél az M-A-nál mindegyik jobb. Gigabyte nem a szívem csücske, eddig ahányszor volt, mindig szívtam vele, de ez sztem csak egyéni, másnak meg tök jók. Sajnos pont kicsúsztál az akciókból, volt az Asus wifi változata is jó áron, illetve 60 körül mozgott az MSI Gaming Plus is nemrég.
-
barry26
csendes tag
válasz
BigBear #107635 üzenetére
És ez esetleg?
MSI PRO B650M-A WIFI 63 790 Ft-ért - Alaplap | Alza.huMSi gépházam van, lehet jobban nézni ki egy MSi lappal
de egyelőre az ASRock tetszett a legjobban
-
FR33
aktív tag
Sziasztok!
Ryzen 5600X cpu alá akarok alaplapot:
ASUS TUF GAMING A520M-PLUS II
vs.
GIGABYTE B550M AORUS ELITE
Megéri a 12.000 ft difi? -
barry26
csendes tag
válasz
BigBear #107635 üzenetére
Am4-ből vettem már többször felbontott / használt lapot alzán azokkal nem volt gond, de ezeknél nem tudom mennyire nézik át a foglalatot mikor visszaveszik. egy próbát megér igazából max visszaküldöm én is
Akciós volt a TUF lap 2 hete, pont lemaradtam róla... de még így se olyan vészes az ára
-
BigBear
senior tag
válasz
barry26 #107633 üzenetére
Szia,
Asus M-E lapot ne, butított vrm (igaz, nem a világ vége, 8 fázis, de mégis).
Viszont ott a [TUF B650M Plus] ami egy jó lap.
Az említett Riptide is jó, ha bevállalod a felbontott lapot.A Gaming Plust én skippelném (elnézést szasanyi
).
Nem rossz lap, viszont a occó 10 fázisú mosfet vrm-et kapott, ennél azért vannak jobbak, ezért azzal a kategória legjobbjával vitatkoznék kicsit... -
szasanyi
félisten
válasz
barry26 #107633 üzenetére
Én leginkább az MSI B650M GAMING PLUS WiF lapot tudom ajánlani, még a jelenlegi ~69k-s árán is kategória a legjobbja. Ha meg tudod oldani a kissé magasabb árat, akkor ne is gondolkozz máson.
Az általad felsorolt, olcsóbb lapokat nem ismerem de nyilván oka van az alacsonyabb árnak. -
barry26
csendes tag
Sziasztok,
Főként játékra, időnként videó/képszerkesztésre használom a gépem
max 60-65k körül keresnék új b650M lapot,
Asrock -tól a HDV lapot olvastam a legtöbb helyen hogy ajánlott, de sajnos nincs rajt A-RGB csatalakozó ami viszont kéne
ezeket a lapokat néztem alzán, (hdv pont kifogyott közben)
ASUS PRIME B650M-R
ASROCK B650M PG RIPTIDE (felbontott, de garis)
ASUS TUF GAMING B650M-PLUSmelyik lapot ajánlanátok ezek közül? Jelenleg egy 8400F-nek adna otthon amit pár hónap múlva egy 9600(x) váltana majd.
Ramból 2x16-os Viper Venom kitet néztem 6000/CL32, amiatt preferálnám ha a lapot is alzáról venném.
ASUS TUF GAMING B650M-E lap mennyivel rosszabb a plusnál?
vagy esetleg másik webshopból B650M RS Pro lap?köszi előre is a válaszokat
-
Chalez
őstag
-
szasanyi
félisten
válasz
Chalez #107627 üzenetére
Nemtom ez fontos-e neked, de még annyit: az alaplapi hangkodek nagyon jó rajta. Most próbálgatom a fiam beyerdynamic DT 990 PRO fejhallgatójával (az általam használt wirelessnek ugye semmi köze hozzá) és nagggyon jól szól!
Ri-res zene szuper minőségű rajta (nyilván nem audiofil beállítottságú, sokszázezres cucchoz képest).
-
Czimby
addikt
Sziasztok!
Ryzen 5 5600 + RX 6600 + 2x8Gb 3200Mhz DDR4 + 1tb m.2 NVME lenne a konfig.
Mi most a legolcsóbb, stabil és megbízható lap amit ehhez meg szabad venni?
Nincs semmi extra igény, világítás, type-c nem kell semmi.
Majd ha idővel csere lesz R7 5800-ra azt is tudja kiszolgálni ennyi az elvárás.
Nem tudom érdemes B550-et venni vagy elég a B450? -
szasanyi
félisten
válasz
Chalez #107627 üzenetére
Az a slot visszafelé kompatibilis, csak arra kell figyelni (de arra igen!) ami a 12. oldalon alul fel van túntetve. De ha az nem lesz gond akkor lepődnék ha szükség lenne a régi WiFi kártyádra.
-
Chalez
őstag
válasz
szasanyi #107625 üzenetére
Köszi a tippet, én is afelé tendálok... Viszont Yettel otthonnet internetem van és nincs másra lehetőség. A mostani lapomban (ASUS B550-F) egy TP-Link Archer TX3000E teljesít szolgálatot, és az alsó PCI-E X1 slotba tudtam tenni, mert a Suprim 4080S-em 4 slotos.
A B650 E-F-en viszont legalul PCI-E X16 slot van.
Tudom, hogy az új jelölt is wifi képes, de azért annyira nem bízok benne teszteletlenül.
Szóval a wifi kártyám vajon működik mindenféle fennakadás nélkül PCI-E X16 slotban is? -
BigBear
senior tag
válasz
DacMalac #107623 üzenetére
Minden további nélkül elhiszem, hogy nektek jó.
Nekem nem. Több lapon sem. Ahogy a neten igen sokaknak van vele problémája sajnos.
Gigás netem van, Xiaomi 3600 router, szóval elvileg semmi extra. Az rz-vel 350-nél nagyobb sebességem nem volt semmilyen driverrel. Volt viszont szép lag... -
Krisz0418
őstag
[x870 tomahawk] vagy [x870 aorus elite] jobb alaplap? 9800x3d menne bele. A gigabytenál ez az x3d turbó mód tényleg ér is valamit vagy csak egy újabb marketing duma?
-
Chalez
őstag
Szisztok!
Játék miatt fejlesztgetem a gépem már pár évtizede... DDR4-ről (5800 X3D) ugranék feljebb.
játék
90-150 de jó ár-érték arányban keresek lapot
7800 X3D egyelőre, aztán pár hónap múlva 9800 X3D (ez a fő cél!) 4080S (aztán lehet 5080) 144Hz 1440p monitor, 32GB RAM,
ATX
2 sata vinyó, 2 sata SSD, 1 M2 SSD (egyelőre, aztán rugalmas vagyok e téren)
DVI
naná, ha érdemes, akkor persze
új
lehet fehér, szeretem az RGB-t, de első az ár-érték arány
9800 X3D a célValamint a választási lehetőségek a Fizz.hu-ról vannak. Mindenképpen itt akarok vásárolni.
ASUS ROG STRIX B650E-F GAMING WIFI 92.899 Ft
ASUS ROG STRIX B650-A GAMING WIFI 96.192 Ft
ASUS TUF GAMING X670E-PLUS 119.990 Ft
ASRock X670E STEEL LEGEND 128.330 Ft
ASRock B650E STEEL LEGEND 132.630 Ft
MSI MAG X670E TOMAHAWK 140.760 Ft
Asus ROG STRIX X670E-A GAMING WIFI 153.580 FtEzektől feljebb árban nem mennék.
-
szasanyi
félisten
válasz
BigBear #107620 üzenetére
Igaz, hogy én a vezetékes kapcsolatra esküszöm és azt használom, amúgy csak a BT-t. De kipróbáltam, leteszteltem a WiFit is (Archer AX55 router használok, ami nem egy high end cucc) de nekem tükéletesen működött a legutóbbi MSI B650M GAMING PLUS WiFi lapon lévő. Nem tudom milyen a típusa, de én semmi problémát nem tapasztaltam. Mint ahogy a jelenlegvel (MediaTek MT 7922 / RZ616) sem találtam semmi kivetni valót.
Amúgy ezt a lapot nagyon ajánlom, kiváló! Aki hosszabb távra tervez annak mindenképpen. -
BigBear
senior tag
válasz
szasanyi #107619 üzenetére
Hááát... én is kimondottan wifis lapot kerestem. 3-ból 3 AM5 lap ami nálam járt, az rz616-os foschhalommal volt szerelve. Jellemzően ezt nevezik a gyártók AMD wifi 6E holminak. Nem írják ki sehol, a supportnál ha a driverek között ott a mediatek lan, akkor 99%, hogy ez van a lapon. Erre írtam, hogy hiába a modern chipset, inkább ne raknák a lapra mert úgy szar, ahogy van. Tele a net a problémákkal, drivert keres mindenki, de kivetel nélkül az a végeredmény, hogy letilt, normális occó AX200/210 bepattint. Én is ide jutottam a Tomahawk lappal. Kínlódtam, drivereket variáltam, aztán letilt, M.2/pci-e átalakítóba M.2 kártya bepattint (ez akadt itthon) és lőn működő normális wifi.
Az Asrock meg van annyira okos és felhasználóbarát gyártó, hogy sok wifi nélküli lapjánál ott a dedikált M.2 wifi foglalat. Bár ugyanezt a megoldást használják a wifis lapjaikon is, csak adják a kártyát.
Asusnál találkoztam még egyes lapokon a hátlapi lemez mögött függőlegesen álló foglalattal, abba is található olcsón kártya (ez egy kis tokkal együtt van, ami illeszkedik az Asus lapokhoz/hátlaphoz), bár azt már nem annyira egyszerű kibogarászni, hogy mivel fog működni (ilyen lapom is van, megoldottam végül).Hozzáteszem, sokan nem is veszik észre, nem tudják, hogy mi van a lapon. Végülis a driverek felrakásaval működik (úgy-ahogy) és nem érdekli tovább. Csak éppen egy normális holmival 2-3-5x olyan gyors a wifi mint ezzel a mediatek ipari hulladékkal.
-
szasanyi
félisten
válasz
cucka #107616 üzenetére
Sőt, például az én lapomon lévő INTEL LAN CPU használata nagyobb, mint a tieden lévő Realtak-é. 2,5G LAN kapcsolatot biztosít míg a jelenleg elérhető sebesség ált. (nálunk is) 1000/300 Mbit/s. Ha ezt tudja stabilan akkor tökmind1 mi a neve, gyártója. Szerintem.
BigBear: a WiFi 6E és BT 5.3 együtt van, és jól jöhet később (főleg a BT telóhoz, hasznszóróhoz, stb.). Érdemes megnézni, hogy milyen árkülönbség van mert gyakran párezer miatt nem érdemes a "csupasz" lapot választani. És ez akkor is előny lesz, ha lapot kell cserélned és eladod.
-
Krisz0418
őstag
Sziasztok! 9800x3d mellé van értelme x870-es lapot venni? Vagy elég egy normális b650 (tomahawk v strix)? Esetleg x670? Van különbség teljesítményben? Lenne tuning is.
-
BigBear
senior tag
válasz
cucka #107616 üzenetére
Az antenna a gyári helyre megy. Asrock szintén: ott a hátlapon a két antennakivezetésnek a furat. Persze kell a pár száz forintos kis kábel az M.2 kartyához meg valamilyen anetenna. Ali a barátunk.
6000 pénz körül vettem AX210+kábel+antenna csomagot.
A probléma az, hogy a mai napig képtelenek voltak a gyártók normális drivert produkálni hozzájuk. Az AMD széttárja a kezét, a gyártók x éves vagy rosszabbnál-rosszabb drivereket pakolnak fel supportként, a holmi meg épp csak elműködget. Drivertől függően full jelszinttel 150-350 Mbit sebességet voltam kepes elérni ott, ahol a szutyuk AX200 ment 800-980 között. Emellett laggol, akadozik, hiába a papíron erős és okos chipset. -
cucka
addikt
válasz
BigBear #107615 üzenetére
m2-es wifivel az a baj, hogy hova dugod rá az antennát? (amit amúgy meg kell venni külön, ezt is számold bele).
pcie wifi kártyák jók, de egyáltalán nem olcsók ahhoz képest. (Illetve én be se tudnám dugni sehova, asus tuf matx + 2 slotnál vastagabb videókártya.)Amúgy mi a baj a az amd/mediatek wifi chippel? (Nálam realtek van az alaplapon, csatlakozom, működik, ezen túl miből tudom, hogy jó vagy nem jó?)
-
BigBear
senior tag
válasz
cucka #107614 üzenetére
Nem tartom problémának a wifi hiányát. A gyártók sokszor spórolnak és ultragagyi wifi chipet pakolnak a lapokra (lásd AM5 platform AMD/Mediatek mocsok). Inkább occóért egy sima AX200/210 M.2 kártya ami tökeletesen és stabilan működik. Az Asrock egyébként legalább a legtöbb lapjara pakol egy egyszerű dedikált foglalatot, amibe simán be lehet pattintani az M.2-es wifi/bt lapkákat. Követhetné több gyártó is.
-
BigBear
senior tag
válasz
K.Norbi79 #107611 üzenetére
Esetleg a feljebb ajánlottak mellett még
[Asrock Z790 PG Lightning D4]
14 fázis, Z790 chipset. Wifi pár ezresert pakolható bele M.2 wifi kártya formájában. -
cucka
addikt
válasz
K.Norbi79 #107607 üzenetére
Nem vagyok az intel alaplapok szakértője, inkább leírom, én hogy kerestem AMD-hez alaplapot, hátha segít.
1. Először utána kell nézni, milyen chipsetre van szükséged. Intelnél a fő különbségek a tuningolás és a pcie sávok. (A gpu direktben a cpu-hoz van bekötve, azt ne számold bele)
2. Magyarországon 4 márkát lehet kapni, szerintem mindenből vannak jó darabok - asrock, asus, gigabyte, msi
3. Ipon-ra felmegyek, ott a legjobb a kereső és a választék, bekattintom az igényeimet, pl. te esetedben b760, ddr4, microatx vagy atx, wifi 6
4. a megcélzott ársáv környékén lekattintom mindegyiknél a "gyártó termékoldala" linket. Itt meg tudom nézni, hogy milyen vrm-et rakta a lapra. Ami szerintem minimum minőségi követelmény, az 8 fázis és egy rendes méretű hűtőborda.
5. Kb ki fog esni 2-3 lap, irány az árukereső, alza, pcx, meg az összes többi oldal, hátha van valamelyikből akciós vagy olcsó.Szóval nem nagy varázslat
.
Most rászántam erre 10 percet, ezeket találtam
MSI Tomahawk [link]
Giga aorus [link]
A korábban linkelt msi gaming
Asus tuf [link] ez 80 ezer, de nemrég volt black friday akció az alzán, egy csomó tuf lapot jól leáraztak. sajnos már vége, de sanszos, hogy 70-ért megkaptad volna ezt. szóval résen kell lenni
Giga b760 gaming [link] csak 8 fázis, nem 12 mint a többi, de le van árazva, 57 ezerért szerintem megériEllenpélda: [link] ezt megnézem, egyből a fényképen látszik a bohóc hűtőborda amit a vrm-re raktak, és nincs rajta ssd hűtőborda sem. ezt be is zárom azonnal, le se kattintom a gyártó termékoldala linket
-
K.Norbi79
csendes tag
-
K.Norbi79
csendes tag
válasz
cucka #107595 üzenetére
Nézegettem az ajánlásod és nemtünik rossz lapnak,lehet hogy ezt választom. De ha lehet még egy kérdésem ,ha nem határozom meg az összeget akkor melyik volna az a lap amit az i5 14600kf hez ajánlanál. Arérték arányban megbízhatóságban, amit legszívesebben ajánlanál. Mondhatod a linkelt Msi b760 is
-
K.Norbi79
csendes tag
válasz
BigBear #107603 üzenetére
Értem! És igen ! Valamilyen szinten mindenkinek igaza van.Kezdem azzal időtállóság! I5 8600k procit cserélek most le,ez nem egy mai darab. 2017 ben i5 8600k+ Asrock z370 Extreme 4 párosra esett a választásom ez van mai napig és hibátlanu működnek. A lényeg ha kiválasztom a procit és a lapot,nemfogom cserélgetni évekig . Ezért nem különösebben érdekel hogy az lga 1700 zsákutca vagy sem. Csak egy viszonylag erős középkategóriás processzor és egy megbízható alalplap tegye a dolgát évekig. De ott a ddr5 amit tudom hogy megkellene lépni előbb vagy utóbb.
-
cucka
addikt
válasz
BigBear #107603 üzenetére
Én 9. gen intelről váltottam zen5-re. Őszintén, böngészni, youtube-ot nézni meg hasonlók - semmilyen érdemi különbséget nem érzek.
Amiben érezhető a különbség, az a játék. Cyberunkban régi procival voltak helyek, ahol bezuhant az fps 35-40 környékére. Most ugyanazzal a gpu-val tudja tartani a 60fps-t.
Vagy amikor kiléptél a menübe és ott mutatja a karakteredet, ott álltam 1 szál f@szban, 1 másodpercig, amíg betöltötte a memóriába a ruhákat. -
BigBear
senior tag
válasz
K.Norbi79 #107602 üzenetére
Ahogy előttem is mondták, ha a memóriákat meg szeretned tartani, az AM5 nem opció. Ez esetben tényleg LGA1700 lenne a megoldás, hiaba kufutó holmi, én AM4-be semmit nem tolnék. Hozzateszem, egyelőre nem tartom akkora tragédiának a kifutó Intelt. Én nemrég valtottam AM5-re és őszintén szólva vegyesek a tapasztalataim. 12100f -> 7600x volt a törtenet és ha a szívemre teszem a kezem, az én általános felhasznalásom mellett kb. nulla az észrevehető gyorsulás. A kártya egyelőre egy sima 6600, játékra 2560x1080 felbontást használok, szóval ez is belejátszik, de maga a rendszer se hozott számomra hűde érezhető gyorsulást. M.2 ssd megvolt eddig is, a rendszer kb. ugyanolyan fürge maradt. Szóval a wow faktor egencsak elmaradt, amellett, hogy memória+proc+lap hármasra (7600x apróról, Adata XPG mem Alza felbontott akciósan, MSI B650 Tomahawk némi kuponnal, akciósan Alzáról) kiadtam ~ 170e-et. Ráadásul ha teszteket nézel és feljebb mész felbontásban és kártyával, az egyes processzorokkal elérhető teljesítmény összecsúszik, egyre kisebb lesz a különbség.
[1440 gaming]
[4k gaming]
Úgyhogy senkit nem beszélnék se le se rá semmire, de egyáltalán nem tragédia szerintem az lga1700, főleg a stabil 12.gen procikkal.
(Én most, ha visszakapnám a beleölt összeget, simán vennék egy 12600k(f)-et, lap marad (vagy occóbb), memória marad. A maradék meg mehetett volna vga-ba.)
Az AM5 elvileg jövőállóbb és ha van rá keret, jelenleg egy 7800/9800X3D mindent visz. De egyáltalán nem utasátanám el a kifutó 1700-as platformot, főleg, ha a keret nem tart a vegtelenbe.Ha AM5, egyébként lehet relatív olcsón is platformot váltani, de a DDR5 váltást meg kell lépni.
Példa: 7500f vagy 7600(X) + Asrock B650 HDV/M.2. -
szasanyi
félisten
válasz
K.Norbi79 #107597 üzenetére
Én csak az AM5-re váltást támogatom, főleg ha a játék elsődleges szempont. Figyelemmel a meglévő DDR4 RAM-jaira - ha ezt nem cseréled - az lehetetlen.
Bár azt még viszonylag jó áron eladva szintén érdemes lehet a megfontolásra.
AM5 CPU kínálat nagy és még jönnek újak, lapot is kapsz jót elfogadható áron. A kifutó LGA1700-as INTEL-t az ismert problémák és az áraik, az újakat a még masabb árak és a játékok alatti teljesítmény miatt nem tartom jónak.
Ha az AM5 valóban opció lehet, akkor tudok ajánlani tapasztalat alapján, árkategória szerint megfelelő, jó konfignak való komponenseket.
Új hozzászólás Aktív témák
Ha kérdezel, feltétlenül közöld a következőket:
1. Mennyit szánsz az alaplapra?
2. Milyen hardverek alá szeretnéd?
3. Milyen méretű lapot szeretnél?
4. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? (USB 2/3,SATA 2/3,PCI,PCI-E,...)
5. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ?
6. Szeretnél tuningolni vagy nem?
7. Használt, vagy új alaplap?
8. Fontos e a lap kinézete (színe,design,rgb,...)
Összefoglaló tele van alaplap ajánlásokkal, kérdés előtt nézz rá, sanszosan válaszra lelsz.
Ha az alaplapoddal kapcsolatos kérdésed van ami nem függ össze a vásárlással (beállítások, OC, stbstbstb...) vagy csak valami meghibásodott akkor látogasd meg az "Nem indul és mi a baja a gépemnek " illetve az "Azonnali alaplapos kérdések órája" topikot! Ez egy ajánlós/vásárlós topik!
Ha nem a témával kapcsolatos a mondanivalód, látogass el az Alaplap OFF topik-ba.
- Milyen széket vegyek?
- Xbox Series X|S
- Macska topik
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- PlayStation 5
- AMD Radeon™ RX 470 / 480 és RX 570 / 580 / 590
- sziku69: Szólánc.
- Gurulunk, WAZE?!
- További aktív témák...
- Game Pass Ultimate előfizetés azonnal, élettartam garanciával, problémamentesen! Immáron 8 éve!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- IKEA (HAVREHOJ) tablet tartó
- Bomba ár! Dell Latitude 5480 - i5-6GEN I 8GB I 500GB I 14" HD I Cam I W10 I Garancia!
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!