Hirdetés
- Dedikált NPU-t tervezne az AMD?
- És akkor egy fejlesztőstúdió rájött, hogy vissza is élhetne a felskálázással
- Száguld a Meta és a Microsoft, 500 milliárd dollárral lőttek ki az AI-részvények
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Kínai kézbe kerül a MediaMarkt áruházak tulajdonosa
- Házimozi belépő szinten
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Milyen processzort vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- RAM topik
- Azonnali fotós kérdések órája
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Dedikált NPU-t tervezne az AMD?
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
nagygabi88
újonc
Sziasztok
Ryzen 7 5700G-hez keresek Mini ITX alaplapot. Egyelőre nem lesz benne videókártya, az IGP lesz használatban, de később lesz az is.
Ár maximum 70-75e forint.A segítséget előre is köszönöm
-
TechN7ne
nagyúr
válasz
arabus #106197 üzenetére
“ Memória kezelésben pedig az asus verhetetlen.”
Egy alapból ,avagy bios frissítés után működő ram modulok tuningolásában kiemelkedően teljesítenek ,viszont az alap mem. QVL lista elég kevéske és igen kényeseik is ,hajlamosak nem indulni ha egyszerűen nem tetszik a ram “vlmiért” ,beragad a dram led és nincs kép csak a ventik pörögnek.
Ezzel ellentétben pl. egy MSI megeszik bármelyik ram modult ami foglalatra kompatibilis ,
Szóval így ,hogy memóriában a “verhetetlen” nem minden felhasználásra érthető ,mert nem mindenki akar ram ot tuningolni és beérik a ram dobozára írt xmp profillal.
-
Morris
veterán
Hali!
Az összefoglalót nem frissíti senki? Próbáltam nézegetni ajánlott LGA1700-as lapokat, de nem találok.
-
nesh_019
senior tag
Sziasztok DDR4-ről DDR5re akarok váltani.
1. Mire fogod használni a gépet? Ha munka, akkor elsősorban milyen jellegű?
Játék.
2. Mennyit szánsz az alaplapra?
50-60.000ft
3. Milyen hardverek alá szeretnéd?
i5 12400f| | RTX 4060 Ti 8GB | 165HZ monitor.
4. Milyen méretű lapot szeretnél?
microATX és ATX is jó.
5. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? (USB,SATA,PCI,PCI-E,...)
-
6. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ?
-
7. Szeretnél tuningolni vagy nem?
-
8. Használt, vagy új alaplap?
Új
9. Fontos e a lap kinézete (szín, dizájn, rgb,...)
Minimálisan, de annyira nem érdekel.
+1: A jövőben tervezed e a processzor cseréjét (pontos típus)/fontos e az alaplap fejleszthetősége?
Igen majd 14 generációs intelre.Én most Asrock DDR5 alaplapokat néztem ki magamnak, de még nem döntöttem.
Az lenne a kérdés hogy azok jók,megbizhatóak, jól kezelhetőek?
Mert elég jó árban vannak és okosabbak mint pl ugyan olyan áron vehető Gigabyte/Asus stb.
-
sebixxx
tag
Sziasztok!
Gepemet szeretnem frissiteni es ebben szeretnek kerni tanacsot!
Ezeket vennem:
- AMD Ryzen 7 5800x
- Noctua NH-D15S chromax.black, Premium Dual-Tower with NF-A15 PWM 140mm
- 2x Noctua 120mm 1300rpm + 2x Noctua 140mm 900rpm
- Corsair VENGEANCE LPX DDR4 RAM 32GB (2x16GB) 3600MHz CL18Ezt a 2 lapot neztem ki hirtelen: ( 200 euro a ra szant osszeg )
- MSI MAG B550 TOMAHAWK
- ASUS ROG STRIX B550-F GAMINGAmi marad a regi konfigbol:
- Dell s2417dg 24" 2560x1440 165hz G-Sync
- Gtx 1080 Ti
- Samsung 850 EVO 250GB SSD (Rendszer) + WD Black 1TB 7200rpm 64mb WD1003FZEX
- Corsair RM 650i 80+Gold (650W)
Tapom gondolom eleg mivel meg kevesebbet is fog fogyasztani az uj felallas, de ha barmi okbol erdemes lenne cserelni akkor pl. egy Corsair RM850e 80+Gold (850W) menne bele.A haz amiben lesz a konfig: Phanteks Enthoo Pro M Acrylic
Gepet nem tervezem fejleszteni ez utan, max egy rtx 3070 / 4040 megy majd bele, ha ujra kedvet kapok a jatekhoz, jelenleg a mostani konfigot se hasznalom ki csak szeretnek egy uj gepet, mert mar nagyon reg frissitettem...
Barmilyen eszrevetelt/tanacsot szivesen fogadok!
Elore is koszonom!
-
7Heads Drago
veterán
Kinek mi...... belenéztem a Cyberpunkba. Nekem nem jön be a városi környezet. A pálya nagysága meg kizárólag memória kérdése. A mai gépek ebben lényegesen verik a 15 évvel ezelőttieket. Mivel város a legtöbbször a belátható tér elég szűk(ez a grafikának elég kőnnyű), ehhez képest a Crysisban mérföldekre elláttál. Már maga a táj is elég meggyőzően sikerült. A másik játék meg inkább Diablo-hoz áll közelebb. Abban talán Warcraft volt a csúcson anno. Ettől még én nem esek hasra. Nem látom az előre lépést. De mindegy ejtem a témát. Nyilván mindenki mást preferál, ahogy tetszik.
-
Cifu
félisten
válasz
7Heads Drago #106185 üzenetére
Nagyon off-topic a téma szerintem...
A FarCry és a Crysis nem véletlenül játszódott egy szigeten, kvázi szegregált részekre bontva. Hol van ez a CyberPunk 2077 nyüzsgő több szintes metropoliszához vagy a Baldurs Gate 3 Act3 városához képest? Nudli.
A maga idejében valóban jó volt, de ma már tökéletesen lehet látni, hogy milyen korlátai voltak annak a motornak.
Az elcsépelt játékmenettel se értek egyet, a CP2077-ben most a DLC-vel már több, mint 600 órát tettem, és a Baldur's Gate 3 is esélyesen meghozza ezt a szintet. Hol van ehhez képest a FarCry vagy a Crysis? A maga módján egy buta lövölde volt. Sok téren szerettem én is (haditechnikát koca szinten kedvelőként kellően futurisztikus is volt például), de a korlátaival is tisztában vagyok...
-
steewcv65
őstag
válasz
7Heads Drago #106185 üzenetére
+
-
7Heads Drago
veterán
Anno ami nagyot durrantot az a Farcry vagy pl a Crysis, de volt ott volt az első Battlefield is. Én nem látom az előrelépést azonos felbontáson. A Crysis ben már a fizika is nagyon jó volt, sőt nekem a cselekmény-történet is bejött. Hol itt az a nagy javulás? Persze azóta sok hangzatos dolgot lehet még a játékban állítani csak épp szinte semmit se ad hozzá. A játékmenet meg elcsépelt lett.
-
Źşë'
addikt
válasz
7Heads Drago #106179 üzenetére
lehet hogy ti egy youtube videóból vagy valami streamlet maszlagból mondtok véleményt, azért grafikában (is) bőven tapasztalható előrelépés, meg lehet nézni a battlefieldeket, metro exodus, dead space remake, cp2077, plague tale játékok, hogwarts legacy, generation zero, alien isolation, AC origins, odyssey, valhalla, witcher 3 rtxen, 2014ben a gta 5 is baromi nagyot villantott a grafikai upgraddel, arkham knight is igaz vacak starttal, de javították a hibákat.. etc. ezek újabbak/régebbiek és vannak sikerjátékok is azért, nem is kevés
#106178 sittes79 igazából dlss 3 miatt már megéri az új 4es generáció, amit a 4070ti tud azt árban most olcsóbban kapod meg mint előző generációnál, ráadásul fejlettebb technológiával - nekem a 12gb vrammal sincs különösebb bajom (még)
-
TechN7ne
nagyúr
válasz
7Heads Drago #106179 üzenetére
Sehol nem veszik el ,nem elég hogy grafikában nincs érdemi előrelépés ,de a trágya az optimalizálás is általában.
Ez a hanyag szoftver/játék tervezés és a tudatosan butítunk minden hardver t ami 2 évesnél idősebb.2023-ban berak az ember egy régebbi Just Cause-t és csak lesi hogy mennyire gördülékeny ,akadás mentes és a grafika gyönyörű aminek szinte nulla gépigénye (Core2duo + vlmi HD4670 is elég).
Már nagyon rég feltalálták a spanyolviaszt. -
Celithrandi
addikt
válasz
sittes79 #106181 üzenetére
60fps el mehet xboxról a legoharrypotter, erre nem kell pc. A crt meg ugyan olyan értelmetlen marhaság mint a 4k monitoros válaszod
Az 1440p pedig nem 2k. Közben pedig már kitétel lett mint látom, hogy single legyen a játék
Természetesen ha neked a játék azt jelenti, hogy 1080p ben 60fps el single 10 éves játékot játszol, akkor tényleg indokolatlan a current rendszer. Mindenki más pedig csak azért veszi mert szeret pénztbaszni vagy 4k ban játszik
-
sittes79
addikt
válasz
Celithrandi #106180 üzenetére
Persze ezt lehet cizellálni, de ha 60 fps-t nézünk max graf. beállitással, nem gondolom, hogy 2k-n elvérzik egy 4080 single játékok esetén. Ha esportolo vagy akkor megértem, de akkor meg CRT-én kell tolni
-
-
evitiguF
senior tag
Sziasztok,
7800X3D alá az árak visszatükrözik az erősorrendet is?
[MSI MAG B650 TOMAHAWK WIFI]
[ASUS TUF GAMING B650-PLUS WIFI]
[GIGABYTE B650 AORUS ELITE AX]
[ASUS ROG STRIX B650E-F GAMING WIFI]
Illetve érdemes már most a ROG felé húzni, a a PCI-E 5.0 miatt, vagy ez a szabvány még később finomításra kerülhet, ergo esetleg a következő szériás alaplapok valami kiforrottabb verzióval jöhetnek?
MSI-hez képest megvan a 30k különbség tudásban is?
Nem vagyok a pénzem ellensége...
4070Ti, KC3000 mellé menne, és 3-4évre terveznék ezzel a konfiggal. (8600K is kiszolgált eddig, még most is bírná, de a 4070Ti-hez már karcsú) -
jeni
félisten
válasz
kodekovitsch #106169 üzenetére
gépnek előnyösebb a KIT modul
dual ch
ha szólót veszel most és fejlesztesz később akkor nincs garantálva a párja hozzá. -
jeni
félisten
válasz
kodekovitsch #106167 üzenetére
B760 Pro RS WiFi
memória QVL
Kingston
OC az a tuning
Supports DDR5 7200MHz (OC)
ehhez kell a jó proci és jó ram is,persze az alaplap is
1 modulos ennyiért drága
KIT modulos
ez elvileg mindkét platformra jó AMD és Intel
KIT RGB
KF556C36BBEAK2-32Corsair is benne van a listádban
Ezt sokan dicsérik.
Apacer PANTHER 32GB KIT DDR5 6400MHz CL32 RGB
XMP 3.0, RGB háttérvilágítás és AMD EXPO -
kodekovitsch
csendes tag
Sziasztok!
Az lenne a kerdesem, hogy ezt a memoriat:
Kingston 32GB DDR5 5600MHz Fury
Beast Blackmegeszi-e az alabbi alaplap?
ASRock B760 PRO RS WIFI
Azt irja az ASRock weboldala, hogy "Supports DDR5 7200MHz (OC)" viszont nem vagom ezt az overclocking dolgot.
1DPC 1R Up to 7200+ MHz (OC), 4800 MHz Natively.
1DPC 2R Up to 6000+ MHz (OC), 4400 MHz Natively.
2DPC 1R Up to 5600+ MHz (OC), 4000 MHz Natively.
2DPC 2R Up to 4800+ MHz (OC), 3600 MHz Natively.Kisegitene egy hozzaerto tag?
Elore is kosz a seitseget!
Udv
-
tomatomi
csendes tag
Sziasztok!
Szeretnék összerakni egy új gépet, és az intel 14. generációs i5 14600K processzorát néztem ki. Alaplapból a Z790-es chipsetre lenne szükségem ez az ASUS PRIME Z790M-PLUS lapot választottam.
A gyártói oldalon viszont nem látom, hogy támogatná, csak a 12 és 13 generációs intel procikat. Ez létezhet? Illetve ha igen, akkor tudnátok ajánlani egy kompatiilis lapot?
Ha esetleg BIOS-t kéne frissíteni, az nagy macera? Veszélyes?Előre is köszi
-
TechN7ne
nagyúr
válasz
MZsoltee #106153 üzenetére
Az elmúlt évek alatt melyik lett végeredményben a jobb lap hosszútávra am4 alá ?
GIGABYTE B550 AORUS ELITE V2 vs Rog B550-F Gaming5700x alá lenne az első am4 probálkozás csak játékra gyerkőc szobájába rtx 2070 super társaságában (vagy 5700xt ha cserélek vele)...
Elég egy db m.2 ssd foglalat is ,nem szeretem őket annyira használni ,inkább 2,5-es párti vagyok.Tiszteletem ,
-
válasz
Vinetta #106149 üzenetére
SSD hűtőborda is jó, csak éppen kell hozzá keresned 2 oldalú, hővezető és hőálló ragasztót is.
A hőálló fontos, hogy ott is maradjon a borda, mert tönkre vághatja a VGA-t, ha ráesik (amennyiben nincs backplate a VGA-n). Megoldás lehet még, hogy leszereled a régi bordát, fúrsz bele lyukat, és rácsavarozod az SSD bordát, majd így visszaszereled az egészet. -
TechN7ne
nagyúr
Gyors kérdés Skacok mert nem vagyok otthon AMD fronton...
5600/5600x cpu azonnali kezeléséhez B550 alaplap szükséges vagy megfelelhet a B450 is (bios frissítésre nincs lehetőség)?
Tiszteletem ,
-
válasz
Vinetta #106147 üzenetére
1. házszellőzést javíthatod, ha rossz
2. ragaszthatsz extra bordákat a chipset hűtőkre (akár kis ventit is)
3. korlátozhatod a proci teljesítményét, ha ilyet tud az alaplap
4. egy modernebb, 12-13. generációs i7-re cserélni a konfigot, mert a 11. generációs i9 nagyon sokat fogyaszt -
Vinetta
újonc
Sziasztok!
lenne egy olyan kérdésem hogy , van egy Gigabyte b560m dsh3 v2 alaplapom egy i9-11900k processzorral , ha játszom egy nagyobb játékkal akkor a chipset hőmérsékletei fel megy 100°c -ra is és hogy ez ellen mit tudnék csinálni ??
előre is köszönőm a válaszokat! -
-
sittes79
addikt
válasz
7Heads Drago #106143 üzenetére
Köszi, tomahawk már képben volt, tetszetős még asrock b650e taichi lite. Most egy asrock x570 taichi van, teljesen meg voltam/vagyok vele elégedve, mondjuk itt a fórumon az új asrock szériával kapcsolatban van negatív vélemény.
-
sittes79
addikt
válasz
7Heads Drago #106141 üzenetére
Köszi, de ezek már más árszintek, durva ugrás, olyan 300 eur körül gondoltam megoldani.
-
7Heads Drago
veterán
Am4-5 lapban jól látom hogy a Gigabytenak vannak a legjobb ajánlatai olcsón? A többi gyártónál azonos áron valami mindig hiányzik a lapról.
-
sittes79
addikt
-
Brekkk
senior tag
válasz
steewcv65 #106136 üzenetére
Igen én is ilyen teszteket láttam, hogy a VRM hideg.
De utánakeresve több tesztelőnél is az lett az eredmény, hogy a VRM rész hideg, de a PCB hátoldalát megfőzi a lap.
MSI MPG B550 gameing Plus és a MSI MPG B550 gameing edge-nél is ez volt a gond.
Inkább lemondtam a rendelést.
Bár lehet jöttek ki újabb reviziók ebből a lapból és ott megoldották ezt a gondot.
De így nem merem bevállalni. -
Brekkk
senior tag
Az MSI MPG B550 gameing Plus lap látom ott van az ajánlottak között. Használ valaki ilyet itt a forumozók közül?
A VRM része erősnek tűnik elsőre.
De láttam egy tesztet, ahol nagyon lehúzták ezt a lapot, mert a VRM része a lap túloldalán iszonyat meleg. 3900X mellett OC-zva 1,39 V-on (Tudom ez irreális fesz.) 120-130 fokot mért rá a tesztelő. Miközben a hűtőbordás oldal csak 60-65 fok volt.
Mivel nekem 0-24-ben kellene menjen egy 5900x mellett renderelve, így nagyon elbizonytalanodtam, hogy ez kell nekem.
Állítólag azért ilyen forró hátul a lap, mert csak 4 rétegű és emiatt rossz a hőelvezetése.
Nektek mi a véleményetek róla? -
ivsk
csendes tag
Sziasztok!
Elhalálozott a Gigabyte Z790 Gaming X AX lapom és az alábbi meglévő konfiguráció alá szeretnék egy újat, ami lehetőleg egy másik gyártótól van
1. Mire fogod használni a gépet? Ha munka, akkor elsősorban milyen jellegű? Játék és programozás.
2. Mennyit szánsz az alaplapra? 100-110k körül.
3. Milyen hardverek alá szeretnéd?
Proc: Intel Core i5-13600KF 3.5GHz Socket 1700
Proc hűtő: D-Cooling SE-226-XT BLACK
RAM: 32GB 6000MHz DDR5 RAM Kingston Fury Beast Black (2x16GB)
Videokártya: Gainward GeForce RTX 4070 Ti 12GB Phantom Reunion
Táp: Be quiet! PURE POWER 12 M 750W
Ház: Be Quiet Pure Base 500DX Black
+ 2db m2 SSD (Samsung 970 evo plus 1TB + 480GB Kingston SSD M.2 A1000)
4. Milyen méretű lapot szeretnél? Mindegy
5. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? (USB,SATA,PCI,PCI-E,...) Az előző lappal a felállás az volt, hogy az egyik m2 SSD-n Windows, a másikon Ubuntu volt, dual bootban, utóbbin dolgoztam. Ebből kifolyólag jó lenne, ha legalább 3 m2 slotja lenne.
6. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ? Nem
7. Szeretnél tuningolni vagy nem? Nem
8. Használt, vagy új alaplap? Kizárólag új
9. Fontos e a lap kinézete (szín, dizájn, rgb,...)? Nem
+1: A jövőben tervezed e a processzor cseréjét (pontos típus)/fontos e az alaplap fejleszthetősége? Nem feltétlenül, elég friss a konfig nagy része (idén február)Előre is köszönöm!
-
Gigologus
újonc
Sziasztok, éppen alaplap vásárlás előtt állok és egy Ryzen 5 3600 mellé szeretnék venni egy Asus Strix B550-F alaplapot (Wi-Fi nélküli verzió). Viszont olvastam hogy problémák vannak rossz minőségű lan chippel (Intel I225-V 2.5Gb NIC) amivel szerelve van. Azt írják sokan hogy nem csatlakozik az internethez, ha igen akkor is ledobálja stb... Vannak rá elvileg megoldási lehetőségek, de akkor is nagyon korlátozva lesz a sávszélesség és egy 1Gb-es internetet közel sem lehet vele kihasználni. Vannak akik azt mondják hogy mindenféle képpen kerülni kell az ilyen lan chippel szerelt alaplapokat, de írnak olyat is hogy csak az első pár ezer darabbal volt ilyen gond és hogy ezt már évekkel ezelőtt kijavították. Az a kérésem hogy aki tud erről valamit vagy van tapasztalata ilyen lan chippel szerelt, vagy pontosan ugyan ezzel az alaplappal az segítsen. Tényleg felejtős, vagy nem kell tőle félni hogy baj lesz vele? Válaszokat előre is köszönöm!
(Ha valami hülyeséget írtam azért elnézést) -
Pete55555
addikt
Sziasztok!
1. Mire fogod használni a gépet? Ha munka, akkor elsősorban milyen jellegű? Játék
2. Mennyit szánsz az alaplapra? 40 körül jó lenne megúszni
3. Milyen hardverek alá szeretnéd? Lga 1700 szériában gondolkozom első sorban, i3-al kezdenék, később fejleszteném kb i7-ig, amit a lap enged.
4. Milyen méretű lapot szeretnél? Mindegy
5. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? (USB,SATA,PCI,PCI-E,...) jó lenne legalább két M2, esetleg 2,5 gbps lan
6. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ? Nem
7. Szeretnél tuningolni vagy nem? Nem
8. Használt, vagy új alaplap? Mindegy
9. Fontos e a lap kinézete (szín, dizájn, rgb,...) Nem
+1: A jövőben tervezed e a processzor cseréjét (pontos típus)/fontos e az alaplap fejleszthetősége? Lásd fent.Szóval a fentiek alapján kinézett lap asrock b760-hdv m2.
Ez mennyire ajánlott? Nem igazán lattam még itt...
A jövőállóság miatt inkább ddr5-ös lapot vennék, bár meggyőzhető vagyok bármiről, akár amd vonalon is. Kérlek terelgessetek egy kicsit, mert eléggé el vagyok veszve, nem követem napi szinten a hardvereket.Köszönöm
Ui: ami kimaradt: vga kezdetben az 1650 lesz ami most van, később 6600-6700 vagy esetleg 3060-3070.
Játék főleg wot/wow, illetve casual szinten néhány aaa cím. -
noblem1983
senior tag
válasz
ollie #106117 üzenetére
Ez nem igaz mert nekem épp Cifu által ajánlott [Asus Rog Strix B650-A Gaming Wifi van] és ebben ott az 5.0-ás M.2 slot.
-
Czimby
addikt
B650-es lapok közül van most ajánlott ATX méretben, mint pl anno a B450 Tomahawk?
-
Tbor
tag
Sziasztok,
MicroATX AM4-es lapok kozul melyiket ajanljatok? Ezek kb egy arban vannak, vagy menjek feljebb arban (Ryzen 5 3600 melle)? Koszonom! Tbor
-
Cifu
félisten
válasz
smallmer #106115 üzenetére
"Egy dolgot nem értek, mégpedig azt, hogy sokan nem E-s lapot használnak csak sima E nélkülit. Ez miért lehet? "
Irtó egyszerű, és a már többször berakott AMD táblázat megmagyarázza:B650: lehet, de nem kötelező egy 5.0-ás M.2 NVME SSD csati (VGA x16: 4.0-ás).
B650E: kötelező legalább egy 5.0-ás M.2 NVME SSD és egy 5.0-ás VGA PCI-E x16 csati
X670: kötelező egy 5.0-ás M.2 NVME SSD csati (VGA x16: 4.0-ás)
X670E: kötelező legalább egy 5.0-ás M.2 NVME SSD és egy 5.0-ás VGA PCI-E x16 csatiA gyártók egy jó része (főleg Gigabyte és MSI) például nem is igazán kínál B650E deszkát, csak sima B650-est, ami olcsóbb lehet (kevésbé zavarvédet a PCB-n a csatikhoz menő sávok, így 4.0-át teljesítik, az 5.0-át nem biztos, hogy hoznák).
A felhasználók oldaláról az indokot tőlük kellene megkérdezni. De a legáltalánosabb indok az, hogy a 4.0 is untig elég belátható időn belül.
VGA-k terén 2024 közepén jöhetnek az első 5.0-ás PCI-Express csati VGA-k, de nem tudjuk még, van-e érdemi hasznuk a 4.0-ához képest.
SSD-k terén az 5.0-ás SSD-k minimális előnyt nyújtanak jelenleg a 4.0-ásokhoz képest, cserébe a többségük aktív hűtést igényel...Persze lehet, hogy 2024 második felén már a fentiek meg lesznek cáfolva, de az is lehet, hogy nem. Ezt nem tudjuk biztosra...
-
Czimby
addikt
B550-es lapok közül az MSI MPG Gaming plus jónak számít, vagy ezért a pénzért(52k) van jobb ajánlat?
-
havenday
tag
Sziasztok, milyen platformban érdemes most gondolkozni? A mostanim elég régi, intel LGA 1151 rev1
-
Brekkk
senior tag
válasz
ferni #106120 üzenetére
A proci szorzózáras. Az órajelet így nem tudod szorzóval csökkenteni.
A fix feszt sem adhatsz neki, mert attól veszted az órajelet, ha lefelé mész.
A curve opitimiser megy.
Azt nem tudom, hogy a Giga lapok bios-ában benne van-e.
Illetve PBO-ban lehet TDC, EDC, PPT értéketállítani neki.ASUS-nál 0 és 30 közötti érték beállítható. CO- ra
MSI-nél talán kombo strike néven fut a COHa lap cserében is gondolkodsz akkor már nem vennék AM4-et.
De nincs lap cserére szükséged. -
ferni
őstag
válasz
Dr. Akula #106112 üzenetére
Köszi-köszi a javítást, szép fail volt, legalább röhögtünk egy jót
Itt olvasgattam, hogy nem a legszerencsésebb opció.
De akkor ha megbirkózik a 3900X procival is nem lesz gond az 5800X3D-vel, hiába az jobb papíron?Picit underclockolnám úgyis az utóbbit amennyit javasolnak is, úgy fix megbirkózna vele? Mostani rendesen megy.
-
Dr. Akula
félisten
válasz
kromatika #106114 üzenetére
Mert beírod a Googleba hogy coil whine, és már dobja is ki a vga-kat. Nem 1-1 egyedi eset.
#106118premierpark: Gondolom megvették korábban, és annyira azért nem sürgős a váltás. Jelenleg csak SSD-vel tudod kihasználni, vga még nincs PCIE5. Ha most veszed, már érdemes erre is gondolni, de ha már megvan, ráér a csere akkor is ha eljön az ideje.
-
smallmer
őstag
Sziasztok!
Biztosan emlékeztek rá, hogy a 7800x3d procimhoz nagyon-nagyon sokáig nem találtam meg a számomra megfelelő alaplapot (még mindig nem vásároltam meg
)
A pcpartpickeren végignéztem több mint 700 buildet és kiírtam, hogy ki milyen lapot használ. Hátha másoknak is segít kicsit.
Íme a kép:Ha valakinek nem egyértelmű, hogy mi van a képen. Fel vannak sorolva az alaplapok és az, hogy a 700+ épített gépből hányban használják az aktuális lapot.
Egy dolgot nem értek, mégpedig azt, hogy sokan nem E-s lapot használnak csak sima E nélkülit. Ez miért lehet?
remélem tudok másoknak segíteni
-
kromatika
veterán
válasz
Dr. Akula #106100 üzenetére
" coil whinenak hívják' :Tudom hogy így hívják.Angol nyelvben. De én most magyar nyelven írtam le ha nem baj. Miért lenne általános jelenség?Pl szerinted pl nulla rpm móddal rendelkező tápnál,ahol bozonyos terhelés alatt kapcsol be venti, hogy extra halk lehessen a táp,elfogadható hogy bár a venti hangját nem hallod de a tekercs nyüszítést meg igen? Ha általános lenne akkor minden tápnál lenne nem? Szerencsére tavaly vettünk egyben 7 db azonos szériás corsair rmx tápot mikor jó áron volt. És csak egynél volt coil whine.Ment is vissza gariba.
-
ferni
őstag
Igazából a VRAM amit szidnak ebben az alaplapban és hogy az már a 3900X-hez se feltétlen ajánlott, hiába megy el vele.
-
Picco
addikt
mi a legolcsobb ajanlott lap 7800x3d ala? atx/matx, 2x nvme es legyen rajta normalis mennyisegu/sebessegu USB a feltetel, mas extrak dolgok nem erdekelnek tulsagosan. wifi jol johet.
-
Dr. Akula
félisten
válasz
Brekkk #106107 üzenetére
Igen, ezek osztályok, nem mindegyik tagja eszik ugyanannyit. De ha a többet evőt (a 3900X 12 maggal feltételezhetően ilyen) elbírja, akkor a kevesebbel se lesz gondja. A kérdező szempontjából ennek csak annyi a jelentősége, hogy egy nagyobbal már bizonyított a deszkája, nem kell újat vennie.
-
TechN7ne
nagyúr
válasz
kromatika #106098 üzenetére
Tobb bontott cucxot rendeltem már tőlük és nem volt baj ,de ha lenne is akkor sincs gáz azonnal visszaadják a vételárat 30 napon belül.
Az országba ilyet nem csinál egy bolt sem ,minimum 2 hetet kell várni a saját pénzedre elállási nyilatkozattal.Inkább vásárolok náluk vagy nekik adom oda a pénzem mint más hazai IT boltnak ,sokat tettek már értem és igazán megérdemlik.
-
ferni
őstag
Sziasztok, van egy GIGABYTE B550M DS3H alaplapom amit jelenleg egy Ryzen 9 3900X procival használok.
Ahogy olvasgattam ez az alaplap igen csak a minimum ehhez a procihoz is, de nekem eddig nem volt gondom, működik a dolog.
Jelenleg gondolkozok, hogy beszerzek egy 5800X3D procit a 3900X helyett, de ha jól sejtem ahhoz fix kellene egy új alaplap, ugye?
Ha kellene új alaplap, akkor az 5800X3D mellé mit ajánlanátok ami nincs elszállva árban annyira, de tudja is amit kell? Ugye konkrétan ennél jobb proci nem fog az alaplapba kerülni már később se
Fizikai méretben a mostaninál nagyobb alaplap nem opció, ez a mostani ugye pont befér a Micro ATX házamba (CORSAIR Crystal Series 280X).
RAM: 2x32 GB HyperX Fury CL16 3200 MHz
GPU: Asus ROG Strix 3070 8GBVálaszokat előre is köszönöm
Új hozzászólás Aktív témák
Ha kérdezel, feltétlenül közöld a következőket:
1. Mennyit szánsz az alaplapra?
2. Milyen hardverek alá szeretnéd?
3. Milyen méretű lapot szeretnél?
4. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? (USB 2/3,SATA 2/3,PCI,PCI-E,...)
5. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ?
6. Szeretnél tuningolni vagy nem?
7. Használt, vagy új alaplap?
8. Fontos e a lap kinézete (színe,design,rgb,...)
+1: A jövőben tervezed e a processzor cseréjét (pontos típus)/fontos e az alaplap fejleszthetősége?
Összefoglaló tele van alaplap ajánlásokkal, kérdés előtt nézz rá, sanszosan válaszra lelsz.
Ha az alaplapoddal kapcsolatos kérdésed van ami nem függ össze a vásárlással (beállítások, OC, stbstbstb...) vagy csak valami meghibásodott akkor látogasd meg az "Nem indul és mi a baja a gépemnek " illetve az "Azonnali alaplapos kérdések órája" topikot! Ez egy ajánlós/vásárlós topik!
Ha nem a témával kapcsolatos a mondanivalód, látogass el az Alaplap OFF topik-ba.
- One mobilszolgáltatások
- Házimozi belépő szinten
- Trollok komolyan
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Anime filmek és sorozatok
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Akvarisztika
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- További aktív témák...
- Gamer PC- Számítógép! Csere-Beszámítás! I3 10100F / RTX 2060 / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- Bezámítás! HP Elitebook 840 G11 üzleti notebook- Intel Core Ultra 5 135U 16GB DDR5 RAM 256GB SSD W11
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- AKCIÓ! FEHÉR ipad pro 13" M4 billentyűzet, VADIÚJ! EU-MAGYAR átvilágítós (lézeresen)
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest