Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Segal

veterán

válasz Hmmz #130491 üzenetére

Az ingatlant én annyiból cáfolnám, mert azt eléggé követem mostanság és ott nagyon úgy tűnik nekem hogy már az after résznél járunk...
    Persze Budapesten lezajlott egy brutál emelkedés meg pár nagyvárosban is (ahova mostanság gyárakat jelentettek be), de úgy összeségében én azt látom vidéken (én ezt követem elsődlegesen) hogy kezdenek beragadni a hirdetések. Persze itt is előfordul 1-1 hirdető aki hozza a kötelező emelést, de itt is igaz hogy jelen lesz 1 év múlva is csak még magasabb árral...
    A többség az tartja a jelenlegit, 1-1 új hirdetésnél tapasztalok még próbáljuk meg alapon picit magasabb kezdést, max majd engedünk belőle és ami még fontosabb hogy 1-1 hirdetésnél konkrétan árcsökkentést látok!!
    Az albiáraknál meg kb 10%-ot esett a bérbeadási ár a túlkínálat végett és itt is tapasztalható a beragadt hirdetés, márpedig aki befekteetésnek vette annak igazi horrorfilm kezdődik most, hogy ha nemhogy pénzt nem termel a lakás mert nem tudja kiadni, hanem még a rezsit is fizetheti...
    És akkor végül matekozzunk egy kicsit befektetői gondolkodással.
    Utóbbi időben picit drágábban tudsz lakást venni, de cserébe legalább kevesebb pénzért tudod kiadni (már ha kitudod egyáltalán) és azt látod hogy a lakásár emelkedés konkrétan kezd megállni. Itt van egy "tökéletes" budapesti példám is aki 44,9m-ról indította a hirdetést majd felment 51.5 millióig 1-2 millás emelésekkel. Ott valami nagyon durva szert adhatott be magának mert csökkentette 51m-ra, de aztán észbekapott és azóta már 52. Viszont hetek óta nincs emelése... Na most ha az ilyen "hiéna" sem emel már, sőt volt már egy fél millás csökkentése is, az szerintem nagyon sok mindent elárul a jelenlegi helyzetről. És ez nem valami vad keleti város ahonnan menekülnének az ember, hanem a főváros!!!
    Vidéken nyilván rosszabb lesz a helyzet. Ja és közben meg miket lehet még látni, ha az ember egy kicsit érdeklődik a nagyvilág felől? FED nem tud csökkenteni (TALÁN majd márciusban, de ha meg is lépik utána több hónapos pihi garantálható), MNB-nek esélye sincs csökkenteni, infla magasabb a vártnál (nem is kicsit), tehát szerintem itt a kijózanodás ideje, hogy messze nem lesz itt (sem) akkora gazdasági növekedés meg hasonlók...
    Na mindegy nem pofázok itt tovább a dologról, mert lassan könyvet tudnék írni a témában, de a jelenlegi helyzet szerintem nemigazán az ingatlan szektornak fog kedvezni, főleg ilyen bizonytalanság mellett. Márpedig az utóbbi időben (kb 3-4 hónap) a pmap fordulós befektetők végett indult meg a durva emelés. Na most szerintem, aki akart az már vett, ha meg még nem vett akkor esősen átértékeli a dolgokat, hogy tényleg hiányzik e a kiadással járó "izgalom" az életéből pár% VÁRHATÓ plussz kamat végett, amire semmi garancia nincs, miközben állampapírból van olyan ami garantált hozamot hoz és hátra lehet dőlni lógatni a a lábakat. Bevállalósabbaknak meg millió etf lehetőség és csak ülni benne 10+ évet...

Új hozzászólás Aktív témák