Hirdetés
-
PROHARDVER!
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Emod
kezdő
válasz
Ringman #110493 üzenetére
Szerintem a legtöbben gondolkodás szintjén "nem képesek rá". Nincsenek ráállva. Legfeljebb ha mondjuk házra gyűjtenek, ami máshogy nem megy.
Egy nettó 400-as átlagkeresetből 120-at félretenni nem lehetetlen, ha nem jön ki akkor pedig ahogy fentebb írták életszínvonal csökkentés. Csak pont ez a nehéz, pedig szerintem általában mindenhol vannak olyan "luxus" (=elengedhetető) dolgok, amiből bőven kijön ennyi megtakarítás. -
Ringman
félisten
válasz
PredatorZoli #110497 üzenetére
a 40% költségátalány az mint nevében van, költségátalány, ez alkalmazottként nem jelentkezik - nincs kiadásod a munkavégzéseddel kapcsolatban. ha a tényleges költséged alacsonyabb, mint a bevételed 40%-a, akkor persze az már felfogható "pluszpénzként".
mondjuk valóban, ha korábban katás volt, ott sem volt költségelés.
+ a havi ev-s realizált nyereségedet be is kéne szorozni olyan 0,85-0,9-cel, ha összehasonlítjuk a munkabérrel, mert de facto nincs fizetett szabadságod és betegszabadságod sem.
-
A Zéé
addikt
válasz
r6man123 #110489 üzenetére
Én tavaly voltam hasonló helyzetben, mint te, 36 évesen. Annyi különbséggel, hogy nem Katás voltam évekig, hanem csak 29 éves korom óta van rendszeres, hivatalos jövedelmem, de lényegében mégis ugyanott vagyunk, nyugdíj alapunk kb. 0.
Az ilyen mindenféle nyugdíjpénztárakat hamar elvetettem. Idén ráfeszültem a NYESZ-re, de végülis elengedtem azt is, nem bízok annyira a kis országunkban, hogy 30 éven keresztül fenn fog maradni ez a megtakarítási forma, és nem kellene valamikor menet közben belenyúlni/kimenteni onnan a pénzt. Az meg elég combos bukót eredményezne.
Nem maradt más, mint a TBSZ nyitás, és az itteni sláger VWCE ETF. Úgy gondolom, hogy a "vedd meg és felejtsd el" stratégiához nem nagyon kell túlvariálni, ez az egytermék elegendő. Ezeknek a betűszavaknak nézz utána első körben szerintem te is.
Én havi 100k-t terveztem ide rakni, ez egyelőre nincs még meg, 930k jutott csak bele, és nem tudom eldönteni, hogy kiegészítésem a maradék 270-el, vagy az már a jövő évibe menjen. Sajnos jövőre nekem elég siralmasok a kilátások. Bár csak alkalmazott vagyok, de az idei jövedelmem 20%-a fixen kiesett decembertől, és egyelőre nem látszik, hogy honnan tudnám pótolni... -
hellan
csendes tag
Sziasztok!
December 16-án vettem MÁP+ N2028/52 jelzésű papírt, aminek a státusza jegyzés, ami elvileg rendben is van. Viszont a portfóliómban mégsem látszik a Webkincstárban, hanem elszámolás alatt levő értékpapír mellett van az összeg egyelőre, amennyiért a papírt vettem. Mennyi idő alatt kellene ennek átmennie? Így eladni sem tudnom, ha szükségem volna erre az összegre. -
vnorbi
aktív tag
Az új MobilKincstárban a kártyás fizetés szokott működni általában? A banki oldalon jóváhagyom, a MobilKincstár meg a befejezés helyett visszamegy arra az állapotra, hogy kezdjem a kártyás fizetést. Eddig a kártyáról a bank szerint nem történt levonás, de a Kincstárnál már "nincs elég névérték" a szerintük várakozó tranzakcióim miatt.
-
Ringman
félisten
válasz
PredatorZoli #110495 üzenetére
átalányadónál már nincs érdemi spórolás sajnos, csak ha nyugdíjas vagy.
Vállalkozóként viszont havi 50 ezer forint félretétele kevés lesz nyugdíjra...
ez biztos -
Ringman
félisten
válasz
Oppenheimer #110492 üzenetére
amúgy kíváncsi vagyok az emberek mekkora része tud(na) félrerakni ennyit havonta, különösen 50%-ot
-
r6man123
senior tag
Jelenleg mi a vélekedés a magán nyugdíj megtakarításokról? 35 éves vagyok, voltam Katás, most általányadós, szóval ha valami csoda folytán lesz majd nyugdíjrendszer, sokra nem számítok.
VISZONT. Néztem a nyugdíjpénztárakat és kb az jött le, reálérték sem jön ki, kB arra jó, hogy ne igyam el azt az 50ezer forintot havonta.
Érdemes számolni vele? -
KMT
addikt
Legalább nálatok belementek. Nálunk felvetettem. Az egyik károgott, hogy nem lehet, a KK meg azzal jött, hogy bukni is lehet rajta, bonyolult stb; a többi hozzá se szólt. Ez volt tavasszal, amikor még tizenx százalékos DKJ-t lehetett volna venni és milliók állnak a számlán. Érdemi költés meg nem is volt azóta... Bezzeg a havi háromszáz forint/lakás többletet jelentő témán meg háromnegyed órán át vitatkoztak.
-
Dronte
aktív tag
IBKR-re USD-t tudok beutalni Revolutról? Fontos lenne, hogy idén beérjen
valaki próbálta már esetleg?
Egyébként TBSZen lehet tárolni USD-t és EUR-t? Most pár napja ott áll, fogják vajon konvertálni?
-
Begi
senior tag
válasz
PredatorZoli #110472 üzenetére
Köszi és neked is tlac, akkor majd jövőre.
-
Fifi
őstag
válasz
vnorbi #110477 üzenetére
Uh ez lesz, ezek az ünnepnapok teljesen összezavarnak és feleslegesen túráztatnak.
Viszont, ez a sok kör már elültette a MÁK vásárlás gondolatát is a fejemben a DKJ-val szemben ... alszok rá, hogy hogyan tálaljam a többieknek
#110478 tomazin:
Ebben is van valami, azt hiszem a 2026/H 2026.10.21-i lejárata nem oly távoli, hogy annak kockázatát ne lehessen felvállalni ... max kölcsön adok a társasháznak, ha előbb kellene a pénz és csak árfolyamveszteséggel tudnánk kiszállniKöszönöm a gondolatébresztő hozzászólásokat mindenkinek!
-
Fifi
őstag
válasz
tomazin #110475 üzenetére
Igen a társasház mindenképp SZJA fizetésre kötelezett az értékpapírok után.
A meglóduló inflációval nem számol az elkövetkező 3-5 évben a varázsgömböm.
A spread valóban pofátlanul magas.A ház 10 éves, így szigetelésre, elektromos hálózatra, víz- és szennyvízelvezetésre, tetőszerkezetre nem hiszem, hogy a közeljövőben költeni kell még. A fűtés, meleg víz előállítása lakásonként egyedi kombi gázkazánnal történik, így arról nem a társasháznak kell gondoskodni.
A nagyobb közös kiadás, ami normál üzemelés mellett felmerülhet az udvari kapu meghibásodása, esetleg lépcsőház festés. Persze egy káresemény ezeket felülírhatja.
Szeretném a társasház félretett pénzén elérhető hozamot maximalizálni, de az a gond, hogy a többi tulajdonossal erről ismereteik hiányában diskurálni nem lehet. Nincsenek ellenérvek, más szemszögből történő észrevételek, mindig elfogadják, amit mondok, ha pénzügyi döntésről van szó. "Ti" vagytok a virtuális társasházi közgyűlésen azon tulajdonostársak, akik kétséget ébresztenek bennem a döntéshozatal során.
Tovább csökkenő kamatkörnyezetre számítok, így úgy gondoltam, hogy a most lejáró DKJ-t MÁK-ba forgatjuk, ezzel fixáljuk a kamatot pár évre. Ennek éves kamatát és a tárgyévben képző felújítási alap meg megy majd az aktuálisan elérhető leghosszabb DKJ-be.
Eszembe sem jutott volna idén sem a MÁK, ha a 2024.12.23. napján lejáró DKJ-ből lehetne venni. Igaz októberi lejáratú elérhető még ...
-
tomazin
veterán
a 28/a egy 2010es kotveny, egesz biztosan kamatados.
a masik csak egy 4eves, az kb pont a hataron van.
bar lehet ceg szempontjabol mindegy.mivel neked relative likviden kellenek ezek a papirok, egy esetleges meglodulo inflacio ezeket a papirokat alaposan el tudja ertekteleniteni. (tehat adott idopillanatban kevesebbert tudod eladni,mint amennyiert vetted)
emellett a spread (eladasi es veteli kozotti kulonbseg) sem csekely.
emellett evente fizetni fog, igy azzal ugyanugy kezdeni kell valamit.tekintettel arra, h ez egy kozos penz en a dkjnal hosszabb idotavot nem futnek vele. (irni egy papirt,h folyamatosan megujithatod, errol elotte egy hettel tajekoztatod a nepet,h ez fog tortenni, ha nincs veto akkor berakod ujra)
-
Fifi
őstag
Az alábbiakra jutottam, hátha másnak is jól jön a Magyar Államkötvények összehasonlításához.
1.) Az ÁKK oldaláról letöltöm az Excel exportot és a táblázatban
- automatikus szűrővel szűkítem a papírok listáját
(Típus: Kötvény; Kamatozás típusa: Fix; Kintlévő állomány ne legyen üres)
- lejárat szerint növekvő sorrendbe rendezem
- az irrelevánsan rövid és hosszú lejáratokat törlöm
2.) Az allampapir.hu oldalról letöltöm az árfolyamokat excel formátumban, majd
- automatikus szűrővel kiválasztom, ahol van "Eladási nettó árfolyam"
- lejárat szerint növekvő sorrendbe rendezem
- az irrelevánsan rövid és hosszú lejáratokat törlöm
3.) Ezt a két táblázatot "szemrevételezéssel" összevetemFentiek alapján vagy 2026/H vagy 2028/A lenne a befutó.
"Te mit választanál?" -
aAron_
őstag
Ha biztosítási esemény önrészét, egyéb váratlan kiadásokat is ennek kell fedeznie, akkor azért legalább részben likvidnek kell lennie. Nem arról van szó, hogy mondjuk egy 5 év múlva megvalósuló projektet akar a ház finanszírozni belőle.
Ezek alapján nem gondolnám túl, felesleges variálni.
-
Fifi
őstag
válasz
aAron_ #110469 üzenetére
A kezdő postban írtam "a fejlesztési tartalék", de tévesen, mert felújítási alap a becsületes neve.
Azaz alapvetően hosszú távú megtakarítás, ami az előírás alapján a havi közös költség előleg befizetésekből képzett éves felújítási alappal bővül és év végén befektetésre kerül.
Ez nagyságrendileg évente ~350-400eFt csak!Viszont, ha beüt egy nagyobb felújítás, amit a tulajdonosok nem akarnak összedobni vagy káresemény miatt következik be és a biztosítás nem fedezi teljesen, akkor ebből kell tudni finanszírozni.
Szerk:
1.) Nem a likvid pénz lekötésre szolgálna. Az üzemeltetéshez és apróbb kiadásokhoz a bankszámlán hever ~200-500eFt.
2.) Mivel nem túl sok pénz és minden vételt egyeztetni kellene a többi tulajdonossal, ezért az éven belüli tranzakciók számát minimalizálnám. -
-
Fifi
őstag
válasz
bandus #110461 üzenetére
Köszi, ismerem!
Viszont ez is, mint minden oldal a természetes személyekre van kihegyezve, így a társasháznak nem jó!A társasház csak Magyar Államkötvényt és Diszkont Kincstárjegy-et vehet!
Ezen az oldalon a számolt papírokból csak DKJ-t vehetne a társasház, az összes többit (Bónusz Magyar Állampapír , Prémium Magyar Állampapír, Magyar Állampapír Plusz, Babakötvény, Egyéves Magyar Állampapír, Euró Magyar Állampapír) nem!
A DKJ-ket meg maguktól is össze tudják hasonlítani az instrukcióim alapján.
szerk:
Tehát olyan kalkulátor kellene, ami a MAK papírokat tudja összehasonlítani, illetve könnyen meg tudják nézni, hogy vehető is-e.
Hiába találják ki, hogy DKJ-t vegyünk, pl D241223, ha ebből 1db-ot sem lehet megvenni pillanatnyilag. -
pyxis
csendes tag
válasz
bandus #110447 üzenetére
6-7 papirhoz megcsinaltam csv-ben a napi arfolyamot egy egyszeru keplettel, azt be lehet importalni es jol mutatja majd az erteket. Fordulonapon valoban lemegy 0,99-re (a visszavaltasi bunti miatt) es kezzel fel kell vinned a kamatot dividend-kent
ha megirod mid van, es megcsinaltam, szivesen elkuldom a filet -
Yager01
senior tag
-
Paxker315
addikt
válasz
Yager01 #110453 üzenetére
a WVAL-on gondolkodtál? : ) Én végül emellett döntöttem az XDEV-IS3S-WVAL hármasból
-
tomazin
veterán
válasz
Ringman #110434 üzenetére
koszonom mindenkinek a hasznos gondolatokat, linkeket
megneztem ezen a linken es 550k/ha arat ir a kornyekre
otp ingatlannal nincs ar arra a teruletre info, de 1,5m/ha alatti a kornyezo reszekkepe1997: milyen okot tudsz erre mondani? fingilingi a terulet (kicsit tobb, mint 2ha), az illikvidtasat erzem a legnagyobb problemanak, mas nem fogja akarni megvenni, mert 2gazda van a teruleten (masik is idos), tavol van mindentol, jelenleg nem kellene energiat fektetni abba,h vevot keressunk.
amugy nincs oka,h miert adnank el, de en azt se latom,h miert akarnank megtartani, ezert megkoszonom, ha megosztod Te hogyan latod.
az itt kapott plusz infok alapjan is inkabb azt erzem,h ez egy kenyelmes atszallasi pont etfbe (bar errol nehezebb lesz meggyozni szuleim, h ezt abba rakjak, mert nekik is az ingatlan az ami az enyem es kezzel foghato) -
Begi
senior tag
Sziasztok!
Idén nem igazán sikerült sok pénzt rakni TBSZ-re és csak mostanra derült ki, hogy mennyi marad majd PEMÁP-ban (2028/Y).
Szerintetek pakoljak át PEMÁP-ból TBSZ-re, vagy ráér majd jövőre, ha beesik a kamat? (Átmegy a kincstár->Revo->Erste év végéig?)
-
Fifi
őstag
Sziasztok!
2022 év elején eljutott oda a társasházunk, hogy az LTP-k kivéreztetése után a fejlesztési tartalék ne 0,05%-os bankbetétben álljon, hanem nyissunk a MÁK-nál értékpapírszámlát.
Az elmúlt 2 évben 1 éves DKJ-t vettünk.2023.12.27-én lejárt a DKJ és most a kérdés, hogy mit vegyünk helyette.
Ezzel több gondom van:
1. A társasházkezelő nem ért ehhez, így nekem van meghatalmazásom az értékpapírszáma felett -> a vételeket nekem kell lebonyolítani (mobilkincstár/webkincstár)
2. Minden vételt egyeztetni kell a többi tulajdonossal (szerencsére csak 7 van rajtam kívül), de 1.-ből kifolyólag ezt nem szeretném évente többször
3. Nem találok olyan oldalt, ahol egyszerűen össze tudnák hasonlítani a társasház által vásárolható értékpapírokat. Az rendben van, hogy a MÁK árfolyamjegyző oldalán megnézik a DKJ vagy MÁK árfolyamát, hozamát, lejáratát, de ebből nem látszik:
3/A - a nyilvános ajánlattétel részletei, amiből látják a kamatfizetéseket
3/B - kapható is az adott papír (pl. D241223 kifogyott)Kérdések:
1.) Nyilvános ajánlattételek összehasonlítására van valami oldal, vagy csak az allampapiruk.hu dokumentumkeresőjében egyesével megnyitva manuálisa?
2.) Meg lehet még nézni valahol, hogy az adott papírból lehet-e vásárolni, ha valakinek nincs kincstári hozzáférése? Az ÁKK oldalán értékpapír kiválaszt -> Kintlévő állomány, ha nem nulla (lehet ezt félreértelmezem?)
3.) Ti melyik papír megvételét javasolnátok a társasháznak?
Tehát az lenne a cél, hogy a tulajdonostársak, akiknek nincs kincstári értékpapírszámlája könnyen össze tudják vetni a megvásárolható papírokat. -
Yager01
senior tag
IBKR-en ha keresem ezt: ISIN IE00BP3QZB59 akkor miért ad be egy csomó találatot? Nem csak egyet kéne kidobnia a keresőnek?
-
Babakötvényt nem értem. ha most veszek az évi 120 ezerhez további babakötvényt a 2009-ben született gyerekemnek, akinek születésétől kezdve van babakötvénye, akkor milyen kamatozással kapom? Van-e levonás ebből?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Gaming notebook topik
- TCL LCD és LED TV-k
- Red Dead Redemption 2 (PC)
- iPhone topik
- Milyen TV-t vegyek?
- Router gondok
- Futás, futópályák
- Internet és kábel TV hálózatokról kötetlenül
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- További aktív témák...
- Archer AX23 AX1800 v1.20 Kétsávos Wi-Fi 6 Router
- Lenovo ThinkPad X395 - Ryzen 5 PRO 3500U - 8GB - 256GB
- Fujitsu Celsius R920 Szerver/Gamer 2x Xeon e5-2670 256GB Ram, 10TB tárhely, FirePro 8GB GDDR5 VGA
- Asus A15 F507NU-LP101 2 év garancia, újszerű
- HIHETETLEN! DE ÚJ DOBOZOS LAPTOPOK AKÁR FÉLPÉNZÉRT FÉLÁRON !!! ///////// FÉLPÉNZES LAPTOP //////////
- MSI GeForce RTX 5070 12G VENTUS 2X OC
- Wheel Stand Pro - GT /PRO /EX /FX + Thrustmaster T150
- Chario Hyper 1 Mk2 audiofil hangfalpár
- keresek Rx 6700xt..6800..6800xt mai átvétellel,szombathely--kőszeg--sopron átvétellel
- GARANCIÁS FULL WHITE GAMING PC 16GB DDR5 RAM, RYZEN 5 7600X , RTX 4060 8GB, 1TB NVME SSD, 4TB HDD
- Több mint 70.000 eladott szoftverlicenc
- Samsung Galaxy A20e 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Felújított laptopok / PC-k Számlával, garanciával! Ingyen Foxpost! 04.24
- Dell USB-C dokkolók: (K20A) WD19/ WD19S/ WD19DC + 130W, 180W, 240W töltők
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12600K 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Seasonic 650W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest