- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Milyen széket vegyek?
- OLED TV topic
- Nem tetszik a Procon-SP-nek, hogy a Nintendo távolról kivégezheti a Switch 2-t
- Így nézz tévét 2025-ben: új ajánlások, régi szabályok
- Milyen egeret válasszak?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Milyen TV-t vegyek?
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
d3zs0
tag
válasz
Normi™ #50351 üzenetére
Memtest86+ 5.01 no errors
sda /
sdb /home
sdc nincs felcsatolva, adatokHDD Device 0: /dev/sda
HDD Model ID : WDC WD10EZEX-08M2NA0
HDD Serial No: WD-WMC3F1270607
HDD Revision : 01.01A01
HDD Size : 953870 MB
Interface : S-ATA Gen3, 6 Gbps
Temperature : 35 °C
Highest Temp.: 42 °C
Health : 100 %
Performance : 100 %
Power on time: 406 days, 11 hours
Est. lifetime: more than 1000 days
The hard disk status is PERFECT. Problematic or weak sectors were not found and there are no spin up or data transfer errors.
No actions needed.HDD Device 1: /dev/sdb
HDD Model ID : TOSHIBA DT01ACA050
HDD Serial No: Z2HJUGXFS
HDD Revision : MS1OA750
HDD Size : 476940 MB
Interface : S-ATA Gen3, 6 Gbps
Temperature : 34 °C
Highest Temp.: 47 °C
Power on time: 767 days, 8 hours
Est. lifetime: more than 1000 days
The hard disk status is PERFECT. Problematic or weak sectors were not found and there are no spin up or data transfer errors.
No actions needed.HDD Device 2: /dev/sdc
HDD Model ID : SAMSUNG HD502HJ
HDD Serial No: S20BJ90Z747282
HDD Revision : 1AJ10001
HDD Size : 476940 MB
Interface : S-ATA II
Temperature : 35 °C
Highest Temp.: 47 °C
Power on time: 1195 days, 13 hours
Est. lifetime: more than 629 days
No actions needed. -
törölt tag
válasz
Andralin #50334 üzenetére
Nem kell külön létrehozni a felhasználókat.
A lényeg, hogy a /etc/passwd, /etc/shadow, /etc/group, /etc/gshadow, /home, és esetedben a /var/spool/mail tartalma átkerüljön.
Amit írtam módszer azért jó, mert bolond biztos, így tutira nem marad ki felhasználó, bár nyilván, ha csak 6 felhasználóról beszélünk a másolgatás sem megoldhatatlan...
Mint már írtam, Debian alatt csináltam már ilyet (csak nem volt levelezés), és simán működött. -
Slownz
senior tag
válasz
ampulla #50310 üzenetére
Szia!
Most elkezdtem teljesen újra a folyamatot. Őszintén szólva, már azt nem értem, hogy miért nem jön be rendesen a telepítéskor a GUI, miért a konzol fogad azzal, hogy jelentkezzek be.
Eszerint a leírás szerint haladtam, de az alábbi parancsnál hibaüzenetet ír ki:
cp /home/mint/xorg.conf.new /etc/X11/xorg.conf
Azt írja, hogy nincs ilyen folder, hogy "/home/mint/xorg.conf.new". Értem, hogy a "mint" helyett kellene beírni a felhasználónevem, de valóban ez a felhasználónevem. A whoami parancsra is ezt hozza ki.
Totál kezdő linux user vagyok, ha megmondod, hogy tudok recovery mode-ba menni, akkor nagyon szívesen megnézem
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
toth_janika #50289 üzenetére
Ott valami nagy gebasz történt. Minden a / partíció alá volt felrakva, vagy van egy külön /home partíciód?
Mondjuk ha átváltasz konzol módba a ctrl + alt +F1..5 kombóval, akkor valszeg fogsz tudni parancsokat kiadni. F6-tal me visszajutsz a grafikus szintre. Vagy még felrakhatod a hiányzó dolgokat a szoftverközpontból, ha az még fent van.
-
Arpee78
senior tag
Sziasztok! Korábban már kérdeztem itt ugyanezen problémáról: A monitor 1440x900-as felbontását alapból nem kezeli a linux, akkor ki lett találva egy megoldás ami működött is. Csak most nem egészen megy. A jól működő script(felbontas.sh) megvan, csak a gép indulásakor való lefuttatást nem tudom hol kell beírni.
Az előző rendszeren az /etc/lightdm/lightdm.conf állomány végére odaírtam hogy:
display-setup-script=/home/sajátnevem/.scripts/felbontas.shA mostani rendszeren nincs lightdm, nem tudom hova kell írni a fentieket.
Linux Mint 18 Cinnamon 64bit van a mostani gépen.
-
Andralin
aktív tag
válasz
ubyegon2 #50168 üzenetére
Végülis 4 GB swap-et csináltam neki, lehet, hogy sok lesz, de elfér a HDD-n.
Fent van a CentOS 7-es, GUI nélkül, hálózat megy rajta, eddig minden OK. SSH-zni be tudok rá, Apache default oldala elérhető kívülről. A Postfix-et letiltottam és feltettem a Sendmail-t is.
Abban tudtok segíteni, hogyan migráljam át a usereket a régi Redhat 8-asról? Van 6 darab user, akiket úgy szeretnék áttenni, hogy a lehető legtöbb dolguk megmaradjon. Pl. levelek, jelszó, stb.
Az jó lenne, ha a következőket másolnám át:
- /home alatti könyvtárak minden usernek
- /var/spool/mail alatt az inbox-ok
- az /etc/passwd és az /etc/shadow fájlokban az adott userekre vonatkozó sorokat soronként átmásolom a régi fájlból az újba. Tehát nem az egész fájlt cserélem le a régire, csak sorokat hozok át belőle.Ez a megoldás működhet? A régi Redhat rendszer jelszótitkosítását tudja még kezelni az új CentOS?
Nem szükséges esetleg az egész procedúra előtt még adduser-el létrehozni egyenként a felhasználókat? -
Ezóta a hsz óta annyi a változás, hogy Wint akarsz felrakni, azt King Unique ft javaslata alapján csináld (ő itt a kétlaki)
Az 1 TB-os lemezt meg már teljesen saját ötleteid alapján osztod fel, teljesen mindegy neki.
a múltkori javaslatból levehetsz a 80 GB-ból a Winnek akár 50-60 GB-ot a maradékot mg megtartod, ha próbálgatni akarsz disztrókat, annak a 10-15 GB valóban bőven elég.1. 20GB /root
2. 80GB /home
3. 20GB -más disztrók telepítésének -
Későn írtál, már nem voltam itt.
120GB SSD
1.
30GB /root?
2. 90GB /home500GB WD Black
1. 5GB /var
2. 490GB /ext4
3. 5GB /swap-a / -nek értelmetlenül sok a 30 GB, én évekig használtam 21 GB-on az alap Mintemet /home sem volt külön!
- ezt a /var-t nehogy lassú HDD-re tedd, amúgy is minek? SSD-s blogomban benne van, hogyan kell a /var egyes részeit tmpfs-be, más szóval ramdisk-be tenni. Hagyd csak a /var-t a rendes helyén, ott legalább rugalmasan nő a hely, ha valami miatt felhízna.
-/boot csak spéci esetben kell, nálad nem kell1. 20GB /root
2. 80GB /home
3. 20GB -más disztrók telepítésének500GB WD Black
1. 6GB /swap
2. 494GB /ext4 -DATA v. bármi -
ooszi
senior tag
Sziasztok köszike az eddigi segítséget.
A gépbe be rakva a 120GB SSD és a 500GB WD Black.
120GB SSD
1. 30GB /root
2. 90GB /home500GB WD Black
1. 5GB /var
2. 490GB /ext4
3. 5GB /swapAmennyiben, ha ujjra szeretném telepíteni az Ubuntut mert meg omlik általam, akkor csak a 30GB /root kell törölni, mert a /home-on meg maradnak a beállítások és az adatok???? ha jól tudom???
Ez így elfogadható? -
agy73p
senior tag
válasz
agy73p #49903 üzenetére
Hoztam létre a /home/ alatt egy .dmrc fájlt ennek a mintájára [Desktop] Session=gnome-desktop tartalommal, de továbbra is csak a KDE-t tölti be minden reboot után.
-
Kell e: /var, /home, /efi, /swap?
/var és /home nélkül nem fog menni, de ezeket a rendszer megcsinálja magának! /home-ot tehetsz külön partícióra, ha gondolod, baj esetén a rendszerbeállításokat könnyen vissza tudod csinálni. Más esetben nincs értelme.
Efi akkor kell, ha Uefi telepítést csinálsz nem legacy-t (BIOS). GPT rendszer az UEFI, MBR rendszer a BIOS (legacy).
Swap az a memória mennyiségtől függ, 4 GB felett akár el is hagyható, de pár giga lehet, ha sok szabad helyed van, illetve, ha virtualizáls vagy ha altatod a gépet. (sorry, de az istennek se jut eszembe ennek a szakkifejezése)
-
ooszi
senior tag
Sziasztok első fő kérdésem, a rendszer egy 1TB lemezre kerülne, amin a rendszer és a torrent futna.
A maradék 3 helyre a wd red vinyók kerülnek, adattárolás céljából.Kérdés a Gparted el az 1tb os vinyót hogy particionáljam?
Kell e: /var, /home, /efi, /swap? -
trapi007
tag
válasz
trapi007 #49221 üzenetére
Sziasztok. Sikerült beüzemelni a szervert. Kisérleti stádiumban van de már működik.
Debian Jessi, ts3 server, deluge, ssh, samba. Grafikus felület nélkül.Két HDD-t raknék bele. Egy 40GB és egy 2TB, ezzel a felosztással jó lenne:
sda 1 4GB SWAP
sda 2 16GB /
sdb 5 2TB /var
sda 6 20GB /homeHa máshogy kellene, akkor kérlek azt is írjátok meg, hogy miért.
Köszi... -
válasz
Nowhereman #49589 üzenetére
A /home-ot több disztrohoz is lehet használni,
Igen, de elég korlátozottan, én például a Cinnamonos /home alkalmazását nem ajánlanám más DE-s disztróhoz. Ugyanazon disztró frissítés utáni újrahúzásához viszont nagyszerű.
Azért nem javaslom nagyon kezdőknek, mert az első napokban én is bedőltem ennek, hogy lehet használni több disztróhoz is!
-
Pár napja telepítettem a 18.1-et 32 bitest véletlenül, az majd 7 GB-ot foglal. Szerintem min. 20 GB-ot érdemes adni a Mint-nek, de felesleges /home, elég csak a / . Csinálj inkább egy Data v. Letöltés v. Torrentek partíciót és minden ide megy bele, amit leszedsz/felteszel. Ezeket fstab-ban csatolhatod bármelyik később telepítendő Linuxhoz, míg a /home-ot igazán úgysem fogod tudni használni csak ehhez a disztróhoz.
-
válasz
Rimuru #49496 üzenetére
Ha szeretnel kulon /home-ot akkor en 20-30gb-t adnek a /-nek
Soha nem csinálok /home-ot, a 21 gigás partíció a fő rendszer, az ment max 15 gigáig tele, ha nem pakoltam át a / Data partícióra egy ideig a dolgokat. Ha nagyon trehány valaki, akkor is max 15 GB elég a /-nek, ha van külön /home, de már ez is luxus!
A töbi 16 gigás telepítés egyenként max 8 GB-ot foglal.
-
-
lev258
veterán
válasz
Sinisi #49489 üzenetére
Ha UEFI-s a telepítés, a Windows-nak is kell az EFI partíció. Több rendszer esetén viszont elegendő csak egy. Az EFI partíciónak 100-200MB bőven sok.
Valaki már emlegette a külön /home-ot is, az is hasznos lehet, de nem kötelező. Ebben az esetben ennek is ext4-es partíció kell. -
spammer
veterán
válasz
Sinisi #49478 üzenetére
Az alaptelepítés néhány GB, kb. 4-5, de szerintem írja a telepítő. Ha egy partíciót csinálsz, akkor értelemszerűen akkorát csinálj, amekkora kell (későbbi letöltéseknek, saját cuccaidnak stb.). Ha külön /home-ot csinálsz, akkor a home-nak annyit, amennyit akarsz, a root-nak (/) meg szerintem olyan 15-20 GB elég, valószínűleg évekig nem fogod megtölteni még a feléig sem.
-
spammer
veterán
válasz
Sinisi #49476 üzenetére
Tudod Windows mellé is telepíteni (dual boot), de előtte persze csinálj mentést a fontos adatokról. De dual-bootos és windowsos dolgokban majd a többiek segítenek, nem használok Windowst.
A telepítővel tudsz formázni / particionálni. Lehet külön partícióra rakni a /home-ot, de nem muszáj, mehet akár egybe az egész (egy root partícó kell neki, ezt perjellel ( / ) jelölik). Viszont 2 GB RAM mellé swap partíciót érdemes csinálni, legalább 2GB-ot, de inkább többet (3 GB biztosan elég lesz).
Nem szükséges a GPT / UEFI, mindegyik disztró megy MBR / legacy boot-tal.
-
válasz
Lathronos #49158 üzenetére
I. partíció: ext4 / elsődleges 60 GB
Csak kíváncsiság vezérel, hogy megkérdezzem, ha már javasolsz /home-ot, akkor mi a manónak kell a 60 GB a /-nek?
Én minden disztrónak 15 GB-ot adok és külön van a letöltéseknek, egyebeknek partíciója, amit mindegyik tud használni közösben.
Más kérdés, hogy fórumtársunk esetében abszolút értelmetlen a /home külön!
Ha tényleg megfelezi a HDD-t, akkor szerintem csinálna a Linuxos feléből egy sima /-t meg 4 GB swap-ot és ezzel simán megvan a dolog.
Ha nem lenne dualboot winnel, akkor max 20 GB kéne a root-nak, a többi mehetne /data-nak vagy bármi néven akárminek.
de ti tudjátok, ez csak kérdés volt
-
Lathronos
őstag
válasz
scorpfrase #49161 üzenetére
Ja, azt hittem, hogy 500 GB-os a HDD és 2 db 250 GB partíciót akarsz.
Bocsánat. Akkor megfelezed, az első felére a Win kerül, a másodikra felosztva a linux.
I. I. partíció: ext4 / elsődleges 40 GB - ez lesz a rendszerpartíció, ahová a linux települ
II. partíció: ext4 /home logikai 82 GB - ide kerülnek a saját beállításaid, valamint a felhasználó fiókod(dokumentumok, képek, videók, letöltések, stb.)
III. partíció: cserehely - a fentmaradt kb 2 GB, ez felel meg linuxon a windows lapozófájljának
De ha bizonytalan vagy, miután feltelepítetted a Windows-t, szívesen megcsinálom neked TeamViewer-en keresztül az ubuntu telepítést, és akkor azt is látod, hogyan kell. Közben pedig elmagyarázom amit tudni szeretnél.
-
Lathronos
őstag
válasz
scorpfrase #49157 üzenetére
1. Van 2 db erre a konfigurációra optimalizált remasterem is, ha van kedved próbáld ki őket: ubuntu 14.04.5 openbox és MATE.
Partícionálásra ubuntu alatt általában a gpartedet szoktuk használni, mert egyszerű. Itt a HDD első felét értelemszerűen NTFS-re kell formázni a Windows 7 számára(250 GB), a második felét pedig három részre kell ostanod a linux számára.
I. partíció: ext4 / elsődleges 60 GB - ez lesz a rendszerpartíció, ahová a linux települ
II. partíció: ext4 /home logikai 188 GB - ide kerülnek a saját beállításaid, valamint a felhasználó fiókod(dokumentumok, képek, videók, letöltések, stb.)
III. partíció: cserehely - a fentmaradt kb 2 GB, ez felel meg linuxon a windows lapozófájljának
2. telepítsd a k3b-i18n csomagot is, az tartalamazza a magyar nyelvet is többek között.
-
lev258
veterán
válasz
kukinyo #48965 üzenetére
A Mint 14 régi, másrészt nem is LTS. Így aztán a rendszerfrissítés nem ajánlott és nem egyszerű.
Ha viszont csináltál külön /home partíciót, akkor az azokon levő dolgokat meg tudod hagyni új telepítésnél (ha nem formázod). A beállításokra meg nem tudom, mennyire érzékeny, mivel elég sok dolog változott a 14-es óta. -
törölt tag
válasz
Normi™ #48886 üzenetére
EFI-hez használj GPT táblát.
Egyébként 100MB elég lehet neki, ez attól függ, hány oprendszert akarsz telepíteni (gondolom ekkora meghajtóra egyet).
Hacsak különösebb okod nincs rá, 64GB-ra ne csinálj külön /home-ot.
Üres hely szempontjából a vezérlőnek teljesen mindegy, hogy a terület particionált vagy sem... -
válasz
mefistofeles #48830 üzenetére
Nem voltál sokkal másabb ebben, én csak a Moto Defy telóm miatt tartottam meg anno a Win 7-et.
A napi rutinok jönnek legkönnyebben, majd rájössz! Legelső nap én is aggódtam, mert olvastam olyat, hogy nem működik Linuxon a netbankolás, persze kiderült, hogy ez csak egy bizonyos bankra vonatkozott...
Rengetegszer elszúrtam először a telepítéseket, összehoztam a Opensuse meg a Debian /home mappáit...első Debianom telepítése dos ablak szerű volt, és nem ismerte fel a hálókártyámat sem, már azzal elakadt! Azért sem adtam fel! Ha egyszerű lett volna....ki tudja.
Ha megfog a Linux világa, így nokedliként is, akkor élvezed....főleg a wintelenséget!
-
Rimuru
veterán
válasz
mefistofeles #48697 üzenetére
Pls hasznald a programkod gombot.
Hianyzik egy elvalasztas az UUID es a /home kozott:UUID=1d053a40-0a0b-4e37-9334-6e13ed98ee94 /home ext4 defaults 0 0
A masik hogy biztos jol meggondoltad a /home csatloasi pontot? Atmasoltad a jelenlegi userek mappajat es belotted jol a jogosultsagokat? mert ha nem akkor ujrainditas utan nagy gondba lennel.
Amugy ha fstab-ot szerkesztesz egymount -a
paranccsal le tudod tesztelni ez kiirja ha nem tudja csatolni.Ja es fontos az is hogy ahova csatolni akarod az letezzen, tehat ami pl beszeltetek
/media/Adat
akkor a hozd letre azAdat
mappat mielott csatolnad. -
lev258
veterán
válasz
mefistofeles #48699 üzenetére
Egyrészt, mert a /home-ba csatolva okozhat meglepetéseket. Másrészt a /home egybe volt írva nálad az UUID-vel. Harmadrészt a /media alá illik csatolni és az Adat valóban a neve lesz (ezt te adod neki, bármi lehet-Géza is, bár az ékezetek miatt nem ajánlom
), amit majd látsz akár az Asztalon is.
-
Rimuru
veterán
válasz
mefistofeles #48509 üzenetére
1. van olyan ami lehet kozos, pl swap de alapvetoen igen.
2. megoldhato viszont nem ajanlott, max ugy hogy egy /home particio letezik amin kulon userek vannak a kulonbozo rendszereknek. -
lev258
veterán
válasz
H.Istvan25 #48486 üzenetére
Tehát egy tiszta gép, semmit sem teszünk tönkre.
A lényeg, hogy a rendszer telepítésekor a partíciók kiválasztásánál a Valami más opció kell, ahol manuálisan tudod kialakítani a partíciókat.
Ott kell létrehozni egy 100-400 MB nagyságú FAT32-es partíciót, majd a jellemzőinél az az EFI partition-t választani. Ha ez megvan, csinálj egy ext4-es rendszerpartíciót (/ megjelöléssel-ott lesz a választható listában), illetve készíthetsz még swap (cserehely) partíciót, valamint szintén ext4-es /home partíciót (utóbbi azért jó, mert így a felhasználói dolgaid elkülönülnek a rendszertől). -
Rimuru
veterán
válasz
Balion #48269 üzenetére
ext4 jo lesz.
fstabba kell majd felvenni a particiot, errol sok szo volt mar a topicban [link].
Ha csak egyedul hasznalod a gepet akkor csatolhatod home ala is, pl.: /home/neved/Data, ha ide csatolod akkor amit a ~/Data-ba raksz be az a masik particiora kerul.
Ha altalanosabban is hasznalni szeretned, tehat pl azt akarod hogy alapbol a letotlesek is ide keruljenek akkor symlinkelni kell, plln -s /home/neved/Data/Downloads /home/neved/Downloads
-
Lathronos
őstag
válasz
growler #48234 üzenetére
Köszönöm a javaslatot, megpróbálom.
Maga a Windows nem is zavarna, úgy sem használom, így majd amúgy is ext4 lesz belőle, de a 140 GB-nyi digitalizált családi videókat és fényképeket 4 generációra visszamenőleg jó lenne lementeni, mert 2 hónapom ment rá a digitalizálásra és nem szívesen kezdeném elölről az egészet. A testdisk-ről olvastam, hogy állítólag átpakolható az NTFS partíció tartalma a /home partíciómba, csak azt nem írják hogyan?
-
Penty
aktív tag
Azt hiszem, a --link-dest nevű funkciót keresed az rsync-ben...
#!/bin/sh
exitcode=1
# ellenőrzi, hogy az EGYEBEK meghajtó fel van-e csatolva
if test -e '/media/penty/EGYEBEK/';then
exitcode=0
# a mappák nevének beállítása az aktuális dátummal
date=$(date "+%Y.%m.%d")
# a mentés végrehajtása
rsync -aP --exclude-from '/home/penty/.rsync_kizárási_lista' --link-dest '/media/penty/EGYEBEK/HOME_backups/.Jelenlegi' /home/penty/ /media/penty/EGYEBEK/HOME_backups/$date
ln -nfs /media/penty/EGYEBEK/HOME_backups/$date /media/penty/EGYEBEK/HOME_backups/.Jelenlegi
fi
exit $exitcodeÉn – többek között – a HOME könyvtáramról szoktam a fenti scripttel rendszeresen mentést készíteni egy külső meghatóra. Ezt a scriptet beraktam cron-ba és minden hétvégén egy megadott időben lefut. Az EGYEBEK nevű külső meghajtómon lévő HOME_backups nevű mappában minden héten létrehoz az aktuális dátummal ellátott mappát, amibe aztán a mentéseket rakja. Nem menti le minden alakalommal az összes cuccot a HOME-ból, csak azt, ami változott az utolsó mentés óta. Ennek a módszernek az az előnye, hogy helytakarékos, és mivel dátumosak a mappák, visszakereshetőek a dolgok. Ha netalán véletlen törlök valami, amit nem kellett volna, akkor csak megnyitom az egyik korábbi dátummal jelzett mappát és visszamásolom belőle a kitörölt cuccost.
-
-
lev258
veterán
Az általános vélemény, hogy azért van a RAM, hogy használja a rendszer. A swap inkább csak kisegít, illetve kevés RAM esetén sokat jelent. A másik célja meg a hibernálás.
A külön /home-nak te szerintem nagyobb hasznát veheted. Utóbbi esetén pedig bőven elegendő a /-nek 30-40 GB. -
FF23
senior tag
válasz
Normi™ #47983 üzenetére
Trim van, köszi
Igazából nem az ssd-n lenne a hangsúly, hanem az arányokon: 8giga ramhoz mennyi /swap, /home(ha érdemes) kell, ha kell.
Meg hogy hová. Az egyik előző disztrónál tettem 2GB swapot a lemez végére és a rendszerfigyelő szerint egyáltalán nem használta. Mindig 0%-on volt. -
FF23
senior tag
Több disztró kipróbálása után a Mint cinnamon 18 jött be a legjobban.
A lényeg, hogy pl. egy 32GB-os ssd-t, fix időtálló használatra hogy lenne a legopttimálisabb felosztani:
/, /home, /cserehely(swap)...A meghajtó elejére, végére? Most egyben van az egész "/" telepítéssel lapozó nélkül, ha nem nagy gond, akkor hagyon így (Q8200, 8GB mem, quadro 600 vga) -
Zahze
csendes tag
válasz
lev258 #47709 üzenetére
Amikor a cairo dock-ot felraktam, és beállítottam akkor még a cinnamon menü is úgy működött ahogy kell, igazából akkor vettem észre hogy ilyen lett a menü miután az fstab-ba beleírtam hogy automatikusan csatolja fel a másik HDD-t is a /home alá. Nem tudom hogy ez a művelet mennyiben függhet össze a menü-vel.
-
Zahze
csendes tag
Sziasztok.
A laptopomra (8GB ram, 250GB SSD, 500GB HDD) raktam fel egy Linux mintet Windows mellè. Jelen pillanatban a HDD-n tárolok ntfs fájlrendszeren 400GB adatot, tehát ezt hagytam úgy ahogy van. Az SSD-re raktam a / -t 40GB-al, ès a /home-t mèg 30-al, a swap-ból nem tudtam hogy kell e 8GB mellè (nem szoktam hibernálni) de a biztonság kedvèèrt csináltam egy 8GB-os swap-ot a HDD elejère.
Szeretnèm kèrdezni hogy vállalható e hosszú távon ez az "elrendezès"???
A másik, miután felraktam a linuxot a win10 mellè, mikor bootoltatom a win10-et, először le akatja ellenőrizni a disk-et, amit át lehet skippelni gomb lenyomással. Eddig mindig át skippeltem mondván hogy el akarja barmolni a GRUB-ot. Nem tudjátok hogy mivel lehetne a Win10 ètvágyát az ellenőrzèssel kapcsolatban lecsökkenteni ??
Előre is thx.
-
vargalex
félisten
válasz
Tóniszomszéd #47667 üzenetére
Én egy HDD-vel is LVM-et használok. Mégpedig azért, mert külön van /home, /srv, /mnt és / kötetem. Mivel előre nem tudom, hogy melyiken mekkora helyre lesz szükségem, így mindegyiket létrehoztam egy előre gondolt minimális méretre, majd növelgetem, amelyiket szükséges.
-
Geripapa
aktív tag
Arra van valakinek tipje hogy ezt mért kapom:
nyarige@Origo:~$ sudo mount -a
mount error(13): Permission denied
Refer to the mount.cifs(8) manual page (e.g. man mount.cifs)
Refer to the mount.cifs(8) manual page (e.g. man mount.cifs)Fstab nem változott meg semmi csak annyi történt hogy tegnap este kikapcsoltam a gépem most meg vissza és már ez fogad hogy nem csatolja nekem a meghajtókat.
A nast már újraindítottam söt ftp-n elérem...
Tipp?fstab:
//192.168.0.20/public /media/Public cifs credentials=/home/nyarige/.smbcredentials,iocharset=utf8,sec=ntlm,file_mode=0777,users,dir_mode=0777,noperm 0 0
-
Geripapa
aktív tag
Érdeklődnék hogy hogy lehetne azt megoldani hogy minden felhasználónak a saját bejelentkezésével legyenek felcsatolva a hálózati meghajtóik...
jelenleg így néz ki az fstab:
# nsa320 mappak felcsatolasa
//192.168.0.20/public /media/Public cifs credentials=/home/geri/.smbcredentials,iocharset=utf8,sec=ntlm,file_mode=0777,dir_mode=0777,noperm 0 0
//192.168.0.20/video /media/Video cifs credentials=/home/geri/.smbcredentials,iocharset=utf8,sec=ntlm,file_mode=0777,dir_mode=0777,noperm 0 0
//192.168.0.20/photo /media/Photo cifs credentials=/home/geri/.smbcredentials,iocharset=utf8,sec=ntlm,file_mode=0777,dir_mode=0777,noperm 0 0
//192.168.0.20/music /media/Music cifs credentials=/home/geri/.smbcredentials,iocharset=utf8,sec=ntlm,file_mode=0777,dir_mode=0777,noperm 0 0sajnos igy nem eszi meg jó:
credentials=~/.smbcredentials
mert így akkor mindenkinek a home mappájába betennénk a bejelentkezési adatait azt viszont látásra...Szóval akkor mi lenne a helyes magoldás?
+1 bónusz kérdés.
Melyik mappa az ahova mindenkinek van írási olvasási joga? -
Apollyon
Korrektor
Van egy ssd-m, azon van a testing debianom a /home-mal együtt. Szeretnék majd mellé feltenni egy archlinuxot. Kérdés, hogy lehet-e shrinkelni live-ról a debian-t, és csinálni a felszabadított területen egy második partíciót, vagy ez ssd-n nem megoldható?
-
törölt tag
Egy HDD/SSD nélküli gépen szeretném egy Ubuntu fork alól kipróbálni a ratpoison WM-t. A Live OS Gnome DE-t futtat, ha számít. Az apt-get install ratpoison parancson túl vagyok, csak át kellene valahogy váltani rá Gnome alól, mert ugye kijelentkezés után nincs opció DE/WM váltásra Live OS-nél.
Egyébiránt ha Live OS-nál a /home almappáiba file-okat pakolok, az fizikailag hol helyezkedik el? A RAM-ban? Tehát valahol a RAM mennyiség határozza azt meg, hogy mennyi adatot tudok ilyenkor forgatni egyéb adathordozó igénybevétele nélkül?
-
tonyrulez
őstag
Nos, sikeresen feltettem a Linux Mintet, mint mondtam egy új, második SSD-re, grub.ot szintén erre a lemezre. Első újraindíás után működött is, viszont a második újraindításra már nem indul el. Live CD-ről szokásos módon grub telepítésére ezeket kapom: pastebin
2 partíció, / és /home, mindkettő fizikai ext4. Mit lehet ezzel kezdeni? -
-
tonyrulez
őstag
Üdv!
Laptopba 2. SSD-re fogok telepíteni Ubuntu Cinnamont. Ezzel kapcsolatban 2 kérdés: Ha erre a 2. SSD-re telepítek, akkor a GRUB is oda kerül, vagyis ha kiveszem az SSD-t/BIOS-ban felcserélem a sorrendet, akkor fel sem jön?
Másrészt: particionálásnál miket kell megadni? Van 8GB RAM-om, hibernálni nem akarom, max. készenlét, ha jól értem swap nem kell. Programok hova települnek, / vagy /home? Kicsike SSD (120-as), minél több helyet akarok szakítani a programoknak-fájloknak, nem akarok feleslegesen lefoglalni nagy tárhelyet annak ami nem kell -
wopi
aktív tag
Szép napot!
Linux mint alatt a következő a problémám. Túl vagyunk az adóbevalláson, ezért jött egy buta ötlet, töröltem az abevjavahoz tartozó mindenféle mappát, fájlt, ami a saját home könyvtáramban volt. Tudom, hülyeség volt... Most viszont nem indul a Mate, jelszó megadása után azt kapom, hogy /etc/mdm/Xsession: 23: .: Can't open /home/user/.profabevjava.
Hogyan tudnám ezt megoldani? Parancssoros környezetben megnéztem a megadott fájlt, de nincs semmi, ami erre a fájlra, mappára hivatkozna.
Köszönöm!
-
törölt tag
Amikor Ubuntu vagy arra épülő OS-t telepítek, majd installálás közben megkérdezi, hogy titkosítsa-e a /home partíciót, az milyen titkosítást használ? LUKS-t?
-
lev258
veterán
válasz
mefistofeles #46055 üzenetére
A rendszer a /, ha akarsz, lehet külön /home-ot (nem lényeges, de hasznos). Swap-ot már említettem az előzőben.
-
lev258
veterán
válasz
mefistofeles #46052 üzenetére
Ha rákattintasz egyszer valamely partícióra, alul balra kell lennie módosítás gombnak (change). Ott kel a partíció fájlrendszerét (vagy swap-ot-cserehely), valamint típusát (/, /home, ...) kiválasztani. Arra figyelj, a védett ntfs partíciót ne jelöld semmire, főleg ne formázásra (kis négyzet).
-
Apollyon
Korrektor
válasz
King Unique #45597 üzenetére
Miért akarna új partíciós táblát létrehozni? Még azt is ki lehet választani, hogy formázza vagy sem azokat a partíciókat, ahová a debian, vagy elemei (pl /home) kerül. Egyedül akkor volt gond a debian telepítőjével, amikor windows alól volt megformázva a teljes kötet, és akkor egy tömbnek látta a külön partíciókat is.
-
lanszelot
addikt
válasz
lanszelot #45496 üzenetére
Ez alapján csináltam, de a végén elakad, nem tudom mit csinálok rosszul:
root@z-linux:/home/zori/Letöltések/touchegg-1.1# sudo make install
g++ -m64 -Wl,-O1 -o touchegg Config.o GestureCollector.o GestureHandler.o GestureFactory.o Gesture.o GestureTypeEnum.o GestureDirectionEnum.o ActionTypeEnum.o ActionFactory.o MinimizeWindow.o CloseWindow.o MaximizeRestoreWindow.o ShowDesktop.o SendKeys.o ChangeDesktop.o ResizeWindow.o MoveWindow.o RunCommand.o DragAndDrop.o ChangeViewport.o MouseClick.o Scroll.o WindowListener.o Main.o Touchegg.o moc_GestureCollector.o moc_GestureHandler.o moc_GestureTypeEnum.o moc_GestureDirectionEnum.o moc_ActionTypeEnum.o moc_WindowListener.o moc_Touchegg.o -L/usr/lib/x86_64-linux-gnu -lutouch-geis -lX11 -lXtst -lXext -lQtXml -lQtGui -lQtCore -lpthread
/usr/bin/ld: cannot find -lutouch-geis
collect2: error: ld returned 1 exit status
make: *** [touchegg] Error 1
root@z-linux:/home/zori/Letöltések/touchegg-1.1# -
DJosef
őstag
Ha mondjuk lecserélem a kde-t egy cinnamonra akkor a /home partíciót nem kell babrálni ugye?
-
lanszelot
addikt
válasz
Gyb001 #45463 üzenetére
Nem keverem a boottal, épp ez a bajom, hogy azt írták, hogy /boot és /home 100Mb legyen swap nagyobb mint a ram.
Én így is tettem.
Mivel nincs belakva nem baj, ha elvész a tartalma, csak hogy tegyem át a gyökérre, ami 82Gb ?
Egyszerűen töröljem a particiót, és magától létrehozza a gyökér partición? -
lanszelot
addikt
Volna egy pár kérdésem a Zorin OS 9 -el kapcsolatban
1: mindenhol azt olvastam a /home particiónak kb 100Mb-ot adjak, én 200Mb-t adtam, feldobtam a google chrome-t és már tele is van, ilyenkor mit tudok tenni? Pl átvinni a /home -t a gyökér particióhoz? úgyis csak én használom a gépet2: hogy tudok a tálcára ikont kirakni? Próbáltam ráhúzni, jobb egér ....stb de nem találom a technikát
3: hogyan válthatok a felületek között /kde, gnome../
-
DJosef
őstag
-
lanszelot
addikt
Hello!
Zorin OS 9 -et telepíteném, de ezzel a hibával leáll:
A "grub-efi-amd64-signed" csomag nem települ a /target/ könyvtárba.Macbook pro 2010 mid -re telepíteném, refit -el inditottam el usb-ről.
A gépen windows 10 van és mellé raknám a linuxot. Win particiói mellé ezeket hoztam létre:
82Gb /
6Gb swap
150Mb /boot
150Mb /homeMit rontottam el?
-
válasz
DJosef #45431 üzenetére
Nem jó, /boot nem kell, csak a sima / - ez lesz a root partíciód! A /home se fontos szerintem, de csinálhatsz is, ha úgy akarod megoldani, ahogy a kolléga, az iméntieket gondolom olvastad!
Device for boot loader installation: /dev/sda
A GRUB települési helye lesz ez, nem partíciót, hanem meghajtót kell itt megadni alap esetben!
sda a meghajtó, a számozottak meg a partíciók! a video 0:52-nél látod isMemória mennyi van a gépben? Ha 2 GB vagy alatta, akkor jó lenne a swap is, legalább annyi, de dupla is lehet, ugyanott tudod beállítani azt is egy beméretezett új partícióra és a fájlrendszernél is a swap-ot kell kiválasztani.
-
DJosef
őstag
Most jutottam el a telepítésig. (gyerek lefürdetve, lefektetve)
Szóval amelyik partíción volt a Win7 azt formáztam ext4-re, és a csatolási pont az /boot. Ez így jó, vagy legyen /home?
Illetve van egy Device for boot loader installation:/dev/sda,1,2,3,5 Itt azt válasszam ahova telepítem a rendszert?
-
válasz
PiXeL90 #45429 üzenetére
Azzal nem tudsz semmit elbarkácsolni, még én se tudtam, pedig már vagy 30 disztróhoz csatoltam a /data meg a /torrent partíciókat. Meg van egy ún. /TT, ez tartós tároló. Igaz nálam egyszerre több disztró is fenn van, emiatt ez parktikusabb is a /home-nál.
Egyedül a / torrent, amire figyelnem kell, de ott is csak a torrentek importálása miatt, mert nem ugyanúgy helyezi el minden disztró ezeket. van ahol /media/ubyegon/TORRENTEK és van ahol /media/TORRENTEK lesz a partíció neve. Egyszer nem figyeltem és jól össze is kutyultam a torrenteket utána.
A /data meg a /TORRENT fel van csatolva FSTAB-ban auto csatolásra, a /TT az meg csak alkalmanként kell, az nincs, fájlkezelőből tudom csatolni egy kattintással. Így a /home e annyira szükséges.
-
válasz
PiXeL90 #45427 üzenetére
Értelek, köszönöm!
Ez a legfőbb oka ennek valóban! Most már eszembe jutott, a legelső napokban csináltam valami ilyesmit az openSuse12.3-at frissítettem, ott volt valami gubanc, utána felülírtam más disztró /home-jával és kész kaosz volt.Egyéb dolgok azok külön partíción vannak csatolva /data néven, az állandó.
Azóta, ha újra kell telepíteni, nem is bánom, ha pár dolgot felelevenítek telepítés után, sok esetben meg amúgy se lesz jó majd a /home, gondolok itt olyasmire, hogy sysvinit/systemd váltás. A Mint-nél még nem volt (ezek szerint Ubin sem), ha lesz, akkor bakfitty a /home konfig adatainak. szerintem
-
válasz
PiXeL90 #45418 üzenetére
/ home miért annyira fontos egy abszolút kezdőnél? Nem piszka céllal kérdezem, csak kíváncsi vagyok, hogy szerinted miért fontos, biztosan oka van, ha ezt leírtad!
Tegyük hozzá, hogy nekem soha nem volt külön a /home, hátha mondasz olyat, amire nem gondoltam. Mindenki mást gondol erről is különben.
-
-
zenwalk
senior tag
válasz
zenwalk #45229 üzenetére
Nem tudom, hogy az első mkv fájlt miért sikerült lejátszani, mert tényleg gond van a jogosultságokkal:
Opening /home/kristof/Videos/The.Hateful.Eight.2015.720p.BluRay.x264-SPARKS.mkv failed! [Permission denied]
Unsuccessful getting details for /home/kristof/Videos/The.Hateful.Eight.2015.720p.BluRay.x264-SPARKS.mkv!Az /etc/default/minidlna fájlban:
# User and group the daemon should run as
#USER="root"
#GROUP="minidlna"/etc/mindlna.conf fájl:
# Specify the user name or uid to run as.
#user=rootA home/kristof/Videos és Pictures mappa hozzáférésének jogosultságait 775-re állítottam.
Miért ír jogosultsági problémát a minidlna? -
zenwalk
senior tag
válasz
spammer #45212 üzenetére
(#45213) vargalex
Köszi a segítségeteket, igen elnéztem, pár sorral fentebb írtam a kelleténél
. Már minden rendben.
# * "A" for audio (eg. media_dir=A,/var/lib/minidlna/music)
# * "P" for pictures (eg. media_dir=P,/var/lib/minidlna/pictures)
# * "V" for video (eg. media_dir=V,/var/lib/minidlna/videos)
media_dir=V,/home/kristof/Videos
media_dir=P,/home/kristof/PicturesA HDD-m NTFS-re van formázva, tudok valahogy hivatkozni rá, pl. minidlna megosztott mappaként?
-
zenwalk
senior tag
válasz
subset #45210 üzenetére
chmod 755 Videos
chmod 755 Videos/*Még most se látja a gép, de a böngészőben se látom az mkv fájlt: Video files:0
Lehet a configban rontottam el valamit:
# * "A" for audio (eg. media_dir=A,/var/lib/minidlna/music)
# * "P" for pictures (eg. media_dir=P,/var/lib/minidlna/pictures)
# * "V" for video (eg. media_dir=V,/home/kristof/Videos)
media_dir=/var/lib/minidlna -
zenwalk
senior tag
Sziasztok
Debian Jessie alatt telepítettem a minidlna-t, ip-t, portot beállítottam. A videók elérési útját megváltoztattam /home/kristof/Videos-ra, másoltam is bele egy mkv fájlt, viszont se a webes felület, se a TV nem látja a fájlt. A TV-n ha belépek a videos mappába azt írja ki, hogy a kiválasztott kiszolgálón nem található médiatartalom. A TV-nek és a gépemnek is fix ip van kiosztva. Portot nem nyitottam még se a routeren se a tűzfalon. Lehet ez a probléma? -
válasz
IstvánLászló #45152 üzenetére
Csinálhatsz swap-ot, de max 2 GB bőven elég, de ez csak az abszolút bebiztosítás miatt, ha nem csinálsz és az említett hibernálás etc. dolgokat sem műveled, akkor el is hagyható. 2 gigát se nagyon fogod elérni aktív böngészés mellett a felhasználás során.
ez kicsit túltervezett nekem:
1.) 80Gb>Ext4 fájlrendszer, csatolási pont a / és ok-ra katt.
2.) 70Gb>Ext4 fájlrendszer, csatolási pont a /home és ok-ra katt.Én a fő disztrónak SSD-n adtam 20 GB-ot, amúgy 15 Gigát hagyok nekik és home usernak szerintem a külön /home se fontos, én legalábbis még soha nem csináltam. Gyakorlatilag 150 GB-ot adsz a disztrónak, mikor 15 is elég.
Nálam van külön DATA partíció és egy Torrentek partíció HDD-n és ezeket csatolom a használt disztóhoz fstab-ban. Ha neked csak letöltésekhez kell külön egy mappa/partíció, akkor így csináld inkább:
1.) 20Gb>Ext4 fájlrendszer, csatolási pont a / és ok-ra katt.
2.) 200Gb>Ext4 fájlrendszer, csatolási pont a /Data külön partíció és ok-ra katt.A maradékot meg üresen hagyod még 2 disztrónak.
(#45151) lev258
A touchegg még működik.
-
IstvánLászló
őstag
válasz
ubyegon2 #45141 üzenetére
Köszönöm szépen válaszodat és egy pár kérdésem lenne, nehogy tévedésbe essek.
A particionálásnál cserehelyet akkor ne is csináljak üres sata2-es hdd-re?
Kérdezem elég ha létrehozom ezeket a partíciókat és mehet a telepítés utána?1.) 80Gb>Ext4 fájlrendszer, csatolási pont a / és ok-ra katt.
2.) 70Gb>Ext4 fájlrendszer, csatolási pont a /home és ok-ra katt.A sata hdd 250Gb, maradék 100Gb-ot formázatlanul hagynám, egy másik linux-nak.
A felosztás így jó, mi a véleményed erről.Üdv, István
-
Flowtation
őstag
válasz
vargalex #45136 üzenetére
Ez a smb.conf:
[LAPTOP]
comment = LAPTOP megosztas
path = /media/lorinc/ADAT_2
valid user = lorinc
browsable = yes
guest ok = yes
read only = no
create mask = 0755ez pedig a fstab:
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
# / was on /dev/sda1 during installation
UUID=fa28c3db-603f-4d96-973a-1cc5d120b844 / ext4 errors=remount-ro 0 1
# swap was on /dev/sda6 during installation
UUID=2d490210-09f7-45d9-af8c-3c0aedb880bc none swap sw 0 0# //192.168.1.155/LAPTOP /media/lorinc/ADAT_2 cifs credentials=/home/lorinc/.smbcredentials, uid=lorinc, gid=lorinc 0 0
Az utolsó sort most kikommenteltem és igy egy újraindítás után jó lett, de nem kiabálom el.
-
Flowtation
őstag
Sziasztok!
Adott egy szűz ubi 14.04. van egy partícióm, amin szeretnék egy mappát megosztani. A megosztás megy a jobb gombos megoldással, a málnapcvel tudom is a megosztást használni. Azt szeretném elérni, hogy minden indításnál automatikusan megosztódjon a mappa. Ehhez próbáltam ezt:
link1
és ezt:
link2de az ujramountolásra azt kapom, hogy hiba a 13. sorban...de hogy milyen hiba....
ez az én sorom://192.168.1.155/LAPTOP /media/lorinc/ADAT_2 cifs credentials=/home/lorinc./smbcredentials,uid=lorinc, gid=lorinc 0 0
ez alapján:
//server/share /pathto/mountpoint cifs credentials=/home/username/.smbcredentials,uid=shareuser,gid=sharegroup 0 0
Előre is köszönöm a válaszokat!
-
IstvánLászló
őstag
Tiszteletem minden kollégának.
A segítségeteket szeretném kérni.Linux Mint 17.3 'Rosa'- használók és idáig tetszik, egészen jól már sikerült belaknom.
A terminál nagyon tetszik, most kezdtem az ismerkedést vele.
A parancsokat most szeretném tanulni, véleményem le a kalappal mert nagyon jó és tényleg tetszik.
A miértje mert, kíváncsiságból próbálgattam sok mindent parancssorból és most jöttem rá egy órája hogy másolás és beillesztéssel is lehet parancsokat indítani, tehát nem is kell órákat gépelnem ez király.A kérdésem milyen fontos alapparancsokat kell meg is tanulnom kezdőként most jelenleg?
A lényeg disztribúció botolási ideje mennyi, mert nálam nagyon lassan indul, 2-3-perc, Patás hdd-vel, ata 100-as, és eltelik legalább 3-perc is mire elindul lehet rosszul csináltam valamit?Előzmények hogy mit csináltam idáig.
A lényeg NTFS partíció van mostan létrehozva 160Gb-os hdd-n és üresen formázatlanul is hagytam direkt kíváncsiságból és ezután Linux Mint 17.3 'Rosa'-t pendrive-rol líve indítottam el.
A telepítő ikonnal indítottam el és eljutottam a particionálás ponthoz.
A "valami más" opciót választottam és csináltam egy elsődleges partíciót a rendszernek / , adatoknak egy logikai /home , maradékot a csereheynek adtam a kompatibilitás megtartására.
A részletek itt vannak a partíciókat így csináltam a képregény alapján.1.) 80Gb>Ext4 fájlrendszer, csatolási pont a / és ok-ra katt.
2.) 70Gb>Ext4 fájlrendszer, csatolási pont a /home és ok-ra katt.
3.) 9,5Gb>cserehey és ok-ra katt.
4.) Telepítés most ra katt és folytatás, telepítés végén gépemet leállítottam.Linux Mint 17.3 'Rosa'- használók és idáig tetszik, egészen jól már sikerült belaknom.
A terminál nagyon tetszik, most kezdtem az ismerkedést vele.
A parancsokat szeretném megtanulni, véleményem le a kalappal mert nagyon jó és tényleg tetszik.
A miértje mert, kíváncsiságból próbálgattam sok mindent parancssorból és most jöttem rá egy órája hogy másolás és beillesztéssel is lehet parancsokat indítani, tehát nem is kell órákat gépelnem ez király.A kérdésem milyen fontos alapparancsokat kell meg is tanulnom kezdőként most jelenleg?
A lényeg disztribúció botolási ideje mennyi, mert nálam nagyon lassan indul, 2-3-perc, Patás hdd-vel, ata 100-as, lehet rosszul csináltam valamit?Előzmény hogy mit csináltam idáig.
A lényeg NTFS partíció van mostan létrehozva 160Gb-os hdd-n és üresen formázatlanul is hagytam direkt kíváncsiságból és ezután Linux Mint 17.3 'Rosa'-t pendrive-rol live indítottam el.
A telepítő ikonnal indítottam el és eljutottam a particionálás ponthoz.
A "valami más" opciót választottam és csináltam egy elsődleges partíciót a rendszernek / , adatoknak egy logikai /home , maradékot a csereheynek adtam a kompatibilitás megtartására.
A részletek itt vannak a partíciókat így csináltam a képregény alapján amit ajánlót.1.) 80Gb>Ext4 fájlrendszer, csatolási pont a / és ok-ra katt.
2.) 70Gb>Ext4 fájlrendszer, csatolási pont a /home és ok-ra katt.
3.) 9,5Gb>cserehey és ok-ra katt.
4.) Telepítés most ra katt és folytatás, telepítés végén gépemet leállítottam líve módban.
Ezután gépemet bekapcsoltam bot rendesen lezajlott, várakozási idő 2-3-perc mint írtam és mondom is most....
Elnézést kérek a hosszú hozzászólásért.Üdv,István.
-
válasz
tvamos #44817 üzenetére
King Unique ft szokott ilyen furmányos dual bootos rendszereket indítózni Wines oldali boot-tal, a GRUB mellőzésével, valamelyik hsz-ben megtalálod (409 db van). Keresgélhetsz, ha unod a GRUB-ot.
Esetleg Nektek van jobb otletetek?
Van. Használd a GRUB-ot, csak nem nézegeted órákig!?A masik dolog az lenne, ha nem akarok kulon particiot a home-nak, azt hogy kell csinalni? Siman nem adok meg /home particiot telepiteskor?
Pontosan így.
colomb2 szakft gyorsabb volt
-
Rimuru
veterán
válasz
tvamos #44817 üzenetére
Egy Linux a Windows bootloaderhez alapbol nem nyul, max az MBR-hez, de igen rakhatod pendrive is ugy hogy csak arrol bootoljon a Linux (hatuluto, mindig be kell dugni a pen-t az inditashoz), alternativ megoldas windows bootloaderbe berakod a grubot. (King Unique megmodnja hogy) (Masik alternativ ha csak a grubot unod, nem grubot raksz fel hanem pl: syslinux)
Igen, ha nem adsz meg /home-ot telepiteskor akkor nem lesz kulon. -
tvamos
nagyúr
Sziasztok!
Ujra kell intallalnom a kompjuteremet. Windows / Lubuntu dual bootot hasznalok. Szretnem mar elkerulni a grub-ot, mert unom. Ez a feladat.
Azt gondoltam ki, megoldasnak, hogy vennek egy mini pendrive-ot, es arra tennem a /boot particiot. a gep bootolna a pendrive-rol linuxot, a gepen meg a linux (grub) nem nyulna a win boot-jahoz. Jo otlet ez? Mit gondoltok? Van valami hatulutoje ennek a megoldasnak? Esetleg Nektek van jobb otletetek?A masik dolog az lenne, ha nem akarok kulon particiot a home-nak, azt hogy kell csinalni? Siman nem adok meg /home particiot telepiteskor?
Elore is koszi a segitseget! Udv, Tomi
-
Freel
tag
HOME ÁTHELYEZÉSE!!!
Manjaro alatt.Az utókor számára:
szóval semmilyen módszerrel nem sikerült áthelyezni a /home-ot. Próbáltam a linkes megoldással a 'telinit 1'-es dologgal. Próbáltam az itt javasolt módszerekkel (kilépés, belépés root-ként stb.), a 'usermod'-ossal. Semmi nem működött. Széthullott a rendszerem a francba, semmit nem tudtam vele kezdeni...
Feladtam. Majdan újratelepítettem a Manjaro-t (8perc) és a /home-nak megadtam az új helyet, ahova át akartam helyezni az adatokat. Így ugye kaptam egy tiszta, szűz rendszert. Mondom próba cseresznye (mit nekem zordon kárpitosnak) a régi /home ÖSSZES fájlját bemásoltam az új /home-ba úgy ahogy volt egy az egyben online. Átmásoltam, újraindítottam a rendszert és láss csodát az ÖSSZES asztalbeállításom, programbeállításom, terminálparancsom és minden ami 1 év alatt összegyűlt, ott volt a helyén, hiánytalanul!!!
Meg is lepődtem, hogy egyetlen terminálparancs, vagy kernelátírás
nélkül tökéletesen működik a módszer. Mondjuk ez így igencsak windows-osan egyszerű fílinget kölcsönzött a dolognak
és igencsak nosztalgikus érzelmek fogtam el. De így végre eljött az első alkalom a Linuxos pályafutásom során, amikor nem kellett egy 10 órás felkészítő tanfolyamon részt vennem egy halál egyszerű dolog végrehajtásához, ahogyan az Linux alatt egyébként lenni szokott...
Szóval köszönöm mindnyájatoknak, hogy próbáltatok segíteni, ez is megoldva!!!
-
kovaax
őstag
Én ezt így csinálnám:
0. Kéne tudni, hogy jelenleg hogy van particionálva a vinyód.
1. Létrehozom az új vinyón a megfelelő particiót, létrehozok rajta fájlrendszert, legyen mondjuk /dev /sdb1. (Ezt a fantáziádra bízom.)
2. Belépek root-ként, más júzer ne legyen bejelentkezve:
3. mount /dev/sdb1 /mnt
4. cp -rp /home/azénnevem /mnt
5. umount /mnt
6. Az /etc/fstab fájlban átírom/létrehozom a /home-ot (ha uuid-s mese van, akkor uuid kell a /dev/sdb1 helyére):
/dev/sdb1 /home ext4 defaults 0 2
7. rebootAz eredmény úgy néz ki, hogy a /home alá fel van mountolva az új lemez, de a helyén egyébként még ott vannak érintetlenül az adataid, amit akkor kell törölni, ha minden faszán működik az új helyen. Így nem kell mentéssel molyolnod. De ez kicsit függ a kiinduló particionálástól is.
-
Freel
tag
Sziasztok!
Olyanba kérnék segítséget Tőletek, hogy a /home-ot hogyan tudnám másik vinyóra áttenni?
Manjaro lenne a rendszer egyébként.
Ezt találtam:Itt az oldal közepén a 'ces' nevezetű egyén megoldása viszonylag egyszerűnek tűnik! Az működhet?
Mit jelent az, hogy az UUID miatt nem fog működni az egész? Az fstab szerkesztését nem csináltam még. Az muszáj ilyenkor?Még egy kérdésem lenne! Ha nem sikerülne áthelyezni a /home-ot, akkor egyébként azon belül hol tárolódnak el a desktopon lévő dolgok elhelyezésével kapcsolatos beállítások, programbeállítások, illetve a már bevitt terminálparancsok? Nem lehet ezeket valahogy kimazsolázni?
Köszönöm!
-
Samba megosztásnak vannak korlátozásai?
/Home/username/ alatt levő könyvtárat meg oszthatok? -
Flowtation
őstag
válasz
Rimuru #44091 üzenetére
Szia!
Köszi, akkor először mintezek. Még annyit kérdeznék, hogy van pl a d meghajtóm, ha arra átteszek mindent ami kell, pl családi képek, filmek, miegymás, akkor azt ki tudom hagyni a particionálásnál ugye? Tehát ha jól gondolom ez az sda2, ezt meghagyom, a többi particiót törlöm és a szabad helyre telepíthetek? Mer' ha elbaltázom akkor többet nem kell linuxot használnom, meg más testrészemet se...
A szabad helyre ha telepítek, fontos a külön particionálások megcsinálása, tehát külön /, /home, /swap, stb? Vagy elsőre rakhatom egybe?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- BESZÁMÍTÁS! Asus B760M i7 12700KF 32GB DDR4 512GB SSD RX 6800 16GB Rampage SHIVA FSP 700W
- LG 55G4 - 55" OLED evo - 4K 144Hz & 0.1ms - MLA Plus - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Prémium PC házak akár 20-40% kedvezménnyel eladók garanciával, számlával!
- AKCIÓ! HP Elitedesk 800 G1 USDT mini asztali számítógép - i7 4770S 16GB RAM 128GB SSD Intel HD
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest